Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό UAV κινήθηκε στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου.
Η Πολεμική Αεροπορία αντέδρασε άμεσα, θέτοντας σε εφαρμογή τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ζεύγος ελληνικών μαχητικών F-16 απογειώθηκε προκειμένου να προχωρήσει στην αναγνώριση και αναχαίτιση του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Το σημερινό επεισόδιο έρχεται λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ότι ενδεχόμενη εγκατάσταση βάσης UAV στη Ρόδο θα «έβλαπτε την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αιγαίο», συνοδευόμενη μάλιστα από αναφορά στη λήψη «απαραίτητων μέτρων», προστίθεται σε μια αλληλουχία κινήσεων που προβληματίζουν την Αθήνα.
Η Αθήνα επιχειρεί την αποκρυπτογράφηση των προθέσεων της Τουρκίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα τελευταία γεγονότα αφορούν μια δυναμική αποστολή μηνυμάτων ή αν είμαστε αντιμέτωποι με μια τελική επιλογή για επιστροφή στην πολιτική των προκλήσεων επί του πεδίου και τη μη ελεγχόμενη ένταση.
Τα μηνύματα από την Αγκυρα ήταν πολλά τους τελευταίους μήνες, ενώ είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο οι προσπάθειες των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν για εξεύρεση κοινού τόπου που θα επέτρεπε στις δύο χώρες τη σύνταξη συνυποσχετικού για οριστική διευθέτηση του πυρήνα των διαφορών, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου με αυτά τα δεδομένα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη μια νέα συνεννόηση, τη στιγμή μάλιστα που στη Νέα Υόρκη ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και διπλωματικά την αναβάθμιση της Τουρκίας σε περιφερειακό επίπεδο, τη δαιμονοποίηση του Ισραήλ και κινήσεις όπως αυτή της Τριμερούς της Μέκκας.
Για την Αθήνα τίθεται μία ακόμη πρόκληση, καθώς θα πρέπει να απορρίψει και να αντιμετωπίσει κάθε προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων από την Τουρκία χωρίς η ένταση που πιθανότατα θα δημιουργηθεί να τραβήξει πάνω της το «ραντάρ» του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος προφανώς δεν θέλει να δει μια νέα κρίση να ξεσπά στην ευρύτερη περιοχή τη στιγμή που προσπαθεί ματαίως να κλείσει τα υπάρχοντα μέτωπα. Πολύ περισσότερο μάλιστα που έχει δείξει ότι λαμβάνει ελάχιστα υπόψη του το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και τη διεθνή νομιμότητα και αρέσκεται κυρίως σε μια συναλλακτικού τύπου διπλωματία.
Παραβιάσεις
Μετά και την τελευταία πρωτοβουλία της Τουρκίας για τη θέσπιση, μέσω προεδρικών διαταγμάτων, δύο μεγάλων θαλάσσιων πάρκων στο Βόρειο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την επιστροφή στην πρακτική των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου όχι πλέον με UAVs, αλλά με οπλισμένα τουρκικά F-16, είναι σαφές ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μια περίοδο δύσκολης δοκιμασίας.
Η Ελλάδα πολύ σύντομα θα κληθεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της επί του πεδίου τόσο με την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και πρωτοβουλιών παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας όσο και με το να αποτρέψει με κάθε τρόπο την προσπάθεια επιβολής de facto περιορισμών σε δραστηριότητες όπως η αλιεία, οι επιστημονικές έρευνες κ.ά. σε περιοχές των διεθνών υδάτων επί ελληνικής μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας.
Καταγράφεται επίσης με ιδιαίτερη ανησυχία το ότι η Τουρκία σχεδόν σε όλες τις τελευταίες ανακοινώσεις της, με τις οποίες αντιδρά σε πρωτοβουλίες της Ελλάδας, ανάγει σε κορυφαίο ζήτημα αυτό των λεγόμενων «γκρίζων ζωνών» (όπως έκανε και την περασμένη Τετάρτη), κάτι που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένταση, και κυρίως δεν επιτρέπει την έναρξη οποιασδήποτε σοβαρής συζήτησης για το θέμα των οριοθετήσεων, αλλά ακόμη και για συνομιλίες τεχνικής φύσης.
Η Διακήρυξη των Αθηνών, ένα κείμενο με πολλά προβληματικά σημεία, και κυρίως με τη διαφορετική ερμηνεία που έδινε η Τουρκία στον όρο περί «αποφυγής προκλητικών ενεργειών», θεωρώντας ότι αυτό αφορά τον αυτοπεριορισμό της Ελλάδας από την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, έχει εξαντλήσει προ πολλού τη δυναμική της. Προσέφερε μια σημαντική περίοδο ηρεμίας και αποφυγής εξάντλησης της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω της απουσίας των συνήθως πυκνών παράνομων δραστηριοτήτων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, την αποτελεσματική διαχείριση του Μεταναστευτικού με τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία (για λόγους που έχουν να κάνουν και με το συνολικό παζάρι της Αγκυρας με την Ε.Ε.) και έδωσε χρόνο στην Ελλάδα προκειμένου να υλοποιήσει ένα από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων δεκαετιών.
Εξωραϊσμός της εικόνας
Συγχρόνως, βεβαίως, το διάστημα αυτό βοήθησε στον εξωραϊσμό της εικόνας της Τουρκίας, καθώς για τρία χρόνια είχε παραμεληθεί από την ελληνική διπλωματία η καταγγελία και η δραστηριοποίηση εναντίον του τουρκικού αναθεωρητισμού, αν και η αναβάθμιση του ρόλου της Αγκυρας και η προσέγγισή της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ δεν οφείλεται, φυσικά, στα «ήρεμα νερά».
Επισήμως οι δύο χώρες, εν τη απουσία άλλου πλαισίου, παραμένουν ατύπως δεσμευμένες και επικαλούνται τη Διακήρυξη των Αθηνών, όμως η αξιοπιστία των δεσμεύσεων αυτών αμφισβητείται στην πράξη λόγω της προσπάθειας της Τουρκίας να επιβάλει τη δική της ερμηνεία απαιτώντας τον περιορισμό της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Πλέον η Τουρκία -και αυτό είναι το κομβικό σημείο- δείχνει να επιλέγει όχι απλώς τη δημόσια αντίδραση και καταγγελία των ελληνικών πρωτοβουλιών, αλλά επιχειρεί να απαντήσει επί του πεδίου με προκλητικές και παράνομες κινήσεις, οι οποίες οδηγούν ευθέως στην επιστροφή των εντάσεων.
Στο Αιγαίο και οι δύο πλευρές έχουν αποφύγει κινήσεις όπως οι σεισμικές έρευνες που θα αφορούσαν την προσπάθεια μονομερούς αξιοποίησης της μη οριοθετημένης υφαλοκρηπίδας, κίνηση που θα οδηγούσε σχεδόν αυτομάτως σε μείζονα στρατιωτική αντιπαράθεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί στο διηνεκές να υπάρχει άτυπο μορατόριουμ για άλλες δραστηριότητες, όπως η περιβαλλοντική προστασία, η πόντιση καλωδίων, η αλιεία, τα υπεράκτια αιολικά κ.ά.
Η Ελλάδα με τη δημοσιοποίηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) τον Απρίλιο του 2025 έδειξε ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει, σύμφωνα με το πλαίσιο που θέτει η UNCLOS και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός των χωρικών υδάτων της και των αρμοδιοτήτων σε διεθνή ύδατα εντός των ορίων της μη οριοθετημένης ΑΟΖ της. Με τη σημαντική διευκρίνιση ότι τα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ, όπως εμφανίζονται στους χάρτες, ορίστηκαν βάσει του Νόμου 4001/2011 όσο διαρκεί η εκκρεμότητα συμφωνίας οριοθέτησης με τις αντικείμενες χώρες.
Θαλάσσια πάρκα
Η αντίδραση της Τουρκίας τότε ήταν άμεση με τη δημοσιοποίηση άτυπου χάρτη του δικού της ΘΧΣ, ο οποίος όμως έσπευδε να επικαλύψει μεγάλες περιοχές της μη οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας και περιοχές δυνητικών θαλάσσιων ζωνών των νησιών.
Εκτοτε η Ελλάδα προχώρησε συστηματικά και βάσει των δεσμεύσεών της έναντι της Ε.Ε. στη θέσπιση των θαλάσσιων πάρκων, στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό (που περιλαμβάνει και τα νησιά), που περιοριζόταν όμως εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και στον Χωροταξικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ, όπου η αντίδραση της Τουρκίας ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με ανακοινώσεις της την 9η Απριλίου 2024, την 21η Ιουλίου 2025, την 7η Αυγούστου 2026 και άλλες, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο την παράνομη θεωρία των «γκρίζων ζωνών».
Συγχρόνως υπήρξε η απόπειρα ερευνών για την πόντιση του καλωδίου GSI της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου - Κρήτης, που διακόπηκε από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό (Ιούλιος 2024), καθώς και η χάραξη της μέσης γραμμής βάσει του Νόμου 4001/2011 των δύο οικοπέδων νοτίως της Κρήτης, τα οποία μάλιστα έχουν παραχωρηθεί στην Chevron.
Η συμφωνία με τους Γάλλους
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει και άλλες εξελίξεις τόσο στον GSI, όπου το πλειοψηφικό πακέτο περνά πλέον στη γαλλική εταιρεία Meridiam, η οποία θα έχει και την ευθύνη υλοποίησης του έργου, όσο και με τις ανακοινώσεις στην Κύπρο για έναρξη εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Κρόνος» στο Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ.
Με τη θεσμοθέτηση των δύο θαλάσσιων πάρκων η Τουρκία καταγράφει επί του πεδίου τις μαξιμαλιστικές και εκτός πλαισίου του Δικαίου της Θάλασσας θέσεις της:
Τα νησιά δεν δικαιούνται θαλάσσιες ζώνες πέραν των τρεχόντων χωρικών υδάτων των 6 ναυτικών μιλίων. Επίσης, τα νησιά δεν υπολογίζονται στην οριοθέτηση της μέσης γραμμής, η οποία ορίζεται αυθαίρετα στο μέσο του Αιγαίου, στη μέση απόσταση από τις ηπειρωτικές ακτές των δύο χωρών. Eνας ισχυρισμός που θα οδηγούσε στον εγκλωβισμό ελληνικών νησιών εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και τουρκικών ζωνών αρμοδιότητας.
Επίσης, ειδικά στο Καστελόριζο επιδιώκεται για ευνόητους λόγους η πλήρης αποκοπή του νησιού και του συμπλέγματος της Μεγίστης από τον ενιαίο θαλάσσιο χώρο με τα Δωδεκάνησα, ενώ διαγράφεται κάθε θαλάσσια ζώνη που μπορεί να διεκδικήσει το Καστελόριζο βάσει της UNCLOS. Με τους χάρτες που παρουσιάζει η Τουρκία επιχειρείται να διαγραφεί το δικαίωμα των νησιών σε αύξηση των χωρικών υδάτων, όπου το επιτρέπει η γεωγραφία, έως τα 12 ναυτικά μίλια.
Με το πάρκο στο Βόρειο Αιγαίο η Aγκυρα μπαίνει σφήνα μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης σε περιοχές διεθνών υδάτων και μη οριοθετημένης ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην έξοδο των Στενών, περιοχή από την οποία διέρχονται οι υποθαλάσσιες διασυνδέσεις της Λήμνου με τη Θράκη. Πλέον, βάσει των ισχυρισμών της Τουρκίας τέτοια έργα (μερικά εκ των οποίων είναι σε εξέλιξη) θα πρέπει να τυγχάνουν της έγκρισης των τουρκικών αρχών.
Τα τουρκικά θαλάσσια πάρκα ακολουθούν στον σχεδιασμό τους τις διεκδικήσεις της Τουρκίας επί της υφαλοκρηπίδας, όπως είχαν διατυπωθεί στην περιοχή Ρόδου - Καστελόριζου με τα οικόπεδα που ανατέθηκαν στην τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία ΤΡΑΟ από το 2012, αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο με αντίστοιχες παραχωρήσεις στην ΤΡΑΟ ήδη από τη δεκαετία του '70.
Συγχρόνως, η Τουρκία έχει καταγράψει με ισχυρές αντιδράσεις την προσπάθεια της Ελλάδας στο πλαίσιο των μεγάλων εξοπλιστικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των νησιών, μάλιστα και με ισραηλινά οπλικά συστήματα, ενώ -και τούτο ίσως έχει διαφύγει την προσοχή- οι Patriot παρέμειναν στην Κάρπαθο παρά τις εντονότατες τουρκικές αντιδράσεις.
Η Τουρκία με τα δύο θαλάσσια πάρκα, τα οποία έχουν αυτοτελή σημασία, αλλά και την επιστροφή στην παράνομη τακτική των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των παραβάσεων εντός του FIR Αθηνών με F-16 θέλει να στείλει απειλητικό μήνυμα και προειδοποίηση ότι δεν θα ανεχθεί την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, τα οποία θεωρεί ότι απειλούν τα δικά της συμφέροντα, όπως έχουν εκφραστεί μέσω του επεκτατικού δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Θέλει επίσης να διαλύσει τις εντυπώσεις ότι, επειδή η χώρα είναι απορροφημένη στη διεκδίκηση του ηγετικού περιφερειακού ρόλου με εμπλοκή στις μεγάλες περιφερειακές κρίσεις της Μαύρης Θάλασσας, της Μέσης Ανατολής και του Ιράν, υποβαθμίζει το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αφήνοντας στην Ελλάδα ελεύθερο το πεδίο για δράση.
Πολιτικές σκοπιμότητες
Αλλά και για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας, η Τουρκία επιθυμεί να δείξει ότι αντιδρά δυναμικά σε αυτό που η ελίτ της χώρας αντιλαμβάνεται ως προσπάθεια αποκλεισμού της από τη Μεσόγειο και περικύκλωσής της από το Ισραήλ, θεωρώντας ότι η Ελλάδα λειτουργεί και παρακινείται σε πρωτοβουλίες έχοντας τη στήριξη του νέου περιφερειακού ανταγωνιστή της. Ετσι, η παραδοσιακή ελληνοτουρκική αντιπαράθεση για το Αιγαίο προσλαμβάνει και άλλη διάσταση, αυτή του ανταγωνισμού με το Ισραήλ και την επέκταση της επιρροής του, ενώ φυσικά πρέπει να προστεθεί και η διάσταση των μεγάλων ανακατατάξεων του γεωστρατηγικού σκηνικού στην περιοχή.
Η γειτονική χώρα έχει ενθαρρυνθεί από την αναγνώριση του ρόλου της στις περιφερειακές κρίσεις τόσο από τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τραμπ όσο και από την ίδια την Ε.Ε., παρά τους αστερίσκους που μπαίνουν είτε για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου, είτε από τις αποφάσεις που αφορούν την επιθετικότητά της εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου.
Ετσι όμως οι προειδοποιήσεις της γείτονος έναντι της Ελλάδας κάθε άλλο παρά είναι πια ρητορικές, καθώς προβάλλοντας το προφίλ ισχύος σε μια ευρύτερη γεωγραφία είναι αποφασισμένη να αποτρέψει αυτό που θεωρεί επιβολή τετελεσμένων και προσπάθεια περικύκλωσής της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Χ. Φιντάν το έθεσε ξεκάθαρα την περασμένη εβδομάδα, όπου λίγο πολύ και θέλοντας να δελεάσει τους Αιγύπτιους προκειμένου να προχωρήσουν στη Συμμαχία της Μέκκας πρόβαλε ως απειλή την Τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι κόβουν στη μέση την Ανατολική Μεσόγειο, παραβλέποντας τις χώρες με τις απέναντι ακτές, την Τουρκία και την Αίγυπτο...
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1870673/tourkiko-drone-petaxe-metaxu-samothrakis-kai-limnou-sikothikan-ellinika-f16-gia-na-to-anahaitisoun/
Η εικόνα από το Νεπάλ που κάνει τον γύρο του κόσμου: 94χρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τη λάσπη με εκσκαφέα
Ήταν η μοναδική επιζήσασα από το ίδρυμα όπου διέμενε - Δεν μπορούσε να μιλήσει από το σοκ

Τουρκικό drone πέταξε μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου, σηκώθηκαν ελληνικά F16 για να το αναχαιτίσουν
Το τουρκικό UAV παραβίασε το FIR Αθηνών

Νεπάλ: Υπερχείλισε λίμνη που σχηματίστηκε μετά τη φονική κατολίσθηση - Νέος συναγερμός
Εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού απειλούν την περιοχή και οι κάτοικοι σπεύδουν σε υψηλότερα σημεία – Ο απολογισμός ανεβαίνει στους 472 νεκρούς, με τουλάχιστον 1.400 αγνοούμενους

Σκηνές χάους στη Θέουτα: Κάτοικοι έκαψαν καταυλισμό μεταναστών - «Γυρίστε πίσω στο Μαρόκο»
Νωρίτερα, διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν οχήματα του ισπανικού Ερυθρού Σταυρού που μετέφεραν τρόφιμα και νερό για τους μετανάστες

Ιστορική κούρσα για τον Πέτρο Γκαϊδατζή στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας
Ο Έλληνας πρωταθλητής τα έδωσε όλα στο σκιφ ελαφρών βαρών στο Αμστερνταμ διεκδικώντας άλλη μια τεράστια διάκριση.

Αργολίδα: Διέρρηξαν σπίτι ενώ η μητέρα ήταν σε πανηγύρι – Πού βρισκόταν το 5χρονο παιδί
Η γυναίκα επέστρεψε στο Κουτσοπόδι και βρήκε την κατοικία αναστατωμένη, με χρήματα και κοσμήματα να έχουν αφαιρεθεί.

Καταδικάστηκε για ενδοοικογενειακή απειλή αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη, απαγορεύεται να πλησιάσει στα 100 μέτρα την 51χρονη ΑμεΑ
Ο 48χρονος δικάστηκε σήμερα με την αυτόφωρη διαδικασία για τα πλημμελήματα της υπόθεσης, καθώς για το υπόλοιπο σκέλος των κακουργηματικών καταγγελιών σχηματίζεται ξεχωριστή δικογραφία

«Είχαν πανικοβληθεί»: Νεαρός στην Αργολίδα αψήφησε τον κίνδυνο, μπήκε σε σπίτι που καιγόταν και έσωσε ηλικιωμένο ζευγάρι
Ο 19χρονος μπήκε στο φλεγόμενο σπίτι και έσωσε τους ηλικιωμένους γείτονές του - Το ζευγάρι είναι καλά στην υγεία του αλλά το σπίτι του υπέστη σοβαρές ζημιές

Βέλγιο: Η ζέστη βάζει σε κίνδυνο τις τηγανητές πατάτες – Μικρές πατάτες και στη Γαλλία
Η ακραία ζέστη και η ξηρασία χτυπούν τις καλλιέργειες σε Γαλλία και Βέλγιο, με αποτέλεσμα μικρότερους κονδύλους, πτώση αποδόσεων και ανησυχία για ανατιμήσεις

Αγριος καβγάς σε γάμο στο Οχάιο: Συλλήψεις και τραυματίες, δείτε το βίντεο
Παλιά διαμάχη ανάμεσα σε δύο οικογένειες φέρεται να πυροδότησε το επεισόδιο

Αθώος λόγω «ψυχωσικής κρίσης» ο Ισραηλινός που είχε κλωτσήσει Γαλλίδα μοναχή στην Ιερουσαλήμ
Η ψυχιατρική έκθεση έκρινε ότι ο 36χρονος Γιόνα Σράιμπερ «βρισκόταν σε ψυχωτική κατάσταση κατά τη στιγμή της πράξης και δεν είναι ικανός να δικαστεί» - Νοσηλεία έως έξι χρόνια ζήτησε το δικαστήριο

«Στεγνώνει» η ρευστότητα για τις μικρές επιχειρήσεις – 1 στις 4 έχει διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα
Το 40,3% των μικρών επιχειρήσεων προχώρησε σε ανατιμήσεις και μόλις το 7,2% μείωσε τιμές

Καιρός -Αρναούτογλου: Το Ελ Νίνιο δυναμώνει -Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα - Τι χειμώνα να περιμένουμε
Τι είναι το Ελ Νίνιο, πώς επηρεάζει και τι πρέπει να δούμε για το τι καιρό θα κάνει τον χειμώνα στην Ελλάδα

Σοβαρός τραυματισμός 45χρονου σε παραλία στα Χανιά, υπέστη κάταγμα στον αυχένα παίζοντας με το ανιψάκι του
Ο άνδρας προσπάθησε να βάλει το ανιψάκι του στους ώμους του για να κάνει βουτιά, ωστόσο το παιδί φέρεται να έχασε την ισορροπία του

Ράτκο Μλάντιτς: Πέθανε ο «χασάπης της Βοσνίας», καταδικασμένος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα
Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων άφησε την τελευταία του πνοή στη Χάγη, σε ηλικία 83 ετών, εκτίοντας ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ροδόπη: Ο 53χρονος παραδέχθηκε τη δολοφονία της συζύγου του - «Θόλωσα»
Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία με δόλο, ο 53χρονος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο, αφού φέρεται να επιχείρησε να αυτοκτονήσει μετά την επίθεση

Συγκλονιστικό βίντεο από το Νεπάλ: Τρέχουν να σωθούν από το «τσουνάμι από τον ουρανό»
Πάνω από 359 νεκροί, τουλάχιστον 1300 αγνοούμενοι και φόβοι για νέο πλημμυρικό κύμα

Τουρκία: Νέες απειλές για τη βάση drone στη Ρόδο – «Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα»
Με προκλητική ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίζεται πως κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς του νησιού

Νεπάλ: Ξεπέρασαν τους 350 οι νεκροί μετά τις πλημμύρες
Τουλάχιστον 1.300 αγνοούνται, ανάμεσά τους και τουρίστες

Γυναικοκτονία στη Ροδόπη: Θάνατος σε 5 λεπτά από τραύμα στην τραχηλική χώρα
Ο 53χρονος δράστης νοσηλεύεται φρουρούμενος με τραύμα στον θώρακα, ενώ το θύμα ετοιμαζόταν να καταθέσει αίτηση διαζυγίου.

Συναγερμός στην Ισπανία: Έκλεψαν σε χρόνο-ρεκόρ τον Θησαυρό της Βιγένα, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της χώρας
Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δράστες να έκαναν κίνηση αντιπερισπασμού με άλλον συναγερμό

Νετανιάχου: «Θα χάσουμε τις εκλογές» - Το Λικούντ πέφτει στις 19 έδρες
Ο Γκάντι Αιζενκοτ και το κόμμα Γιάσαρ ενισχύονται σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Channel 13, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραδέχεται πως δεν ξέρει πώς να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Ιστορική στιγμή στη Συρία: Ο πρόεδρος Αχμαντ αλ Σάρα πλήρωσε με Visa για πρώτη φορά μετά από χρόνια κυρώσεων
Η δοκιμαστική συναλλαγή σε εστιατόριο της Παλιάς Δαμασκού έγινε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Συρίας, τη Fransabank και την Paymera, λίγες μέρες μετά τη διαγραφή της χώρας από την αμερικανική λίστα κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Πύργος: Αγριο ξύλο σε κατάστημα – Νεαρός έσπασε τη βιτρίνα και βρέθηκε στο πεζοδρόμιο
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο, όμως δεν έγινε καμία σύλληψη, ενώ οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν παλαιότερες προσωπικές διαφορές.

Το Κλιματικό Ταμείο της ΕΕ δίνει 4,77 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ποιοι και πώς θα ωφεληθούν
Πρόκειται για το πέμπτο και μεγαλύτερο εθνικό σχέδιο που έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου

Η Ήρα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην ελίτ των διασωστικών σκύλων
Η διασωστική σκυλίτσα του Ε.Ε.Σ. ξεχώρισε σε διεθνή εκπαίδευση Έρευνας και Διάσωσης στη Ρουμανία, κατακτώντας θέση στην πρώτη τριάδα ανάμεσα σε 20 σκύλους από τέσσερις χώρες

Νεπάλ: Μέσα σε 24 ώρες έλιωσε ο παγετώνας που έφερε τον όλεθρο - Στους 270 οι νεκροί
Αυτό το κύμα προκλήθηκε από την κατάρρευση ενός παγετώνα, που ήταν τόσο ισχυρή ώστε προκάλεσε σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών

Έτσι ενισχύει το Πεκίνο τη Μόσχα: Drones με κινεζικούς κινητήρες turbojet πλήττουν την Ουκρανία με ταχύτητα 480 χλμ/ώρα
Η Wal Street Journal περιγράφει την εξέλιξη των οικονομικών drones Shahed που ξεκίνησε να κατασκευάζει το Ιράν και έχουν φτάσει σήμερα - με βασικά εξαρτήματα από την Κίνα - να σκορπούν τον θάνατο σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Θύμα βίας επί χρόνια από τον σύζυγό της ήταν η 44χρονη στη Ροδόπη, σήμερα θα κατέθετε αίτηση διαζυγίου
Τη σκότωσε μέσα στο σπίτι τους - Η 44χρονη εργαζόταν σεζόν στη Θάσο και είχε επιστρέψει για να γιορτάσει τα γενέθλια της 16χρονης κόρης τους

Καιρός: Νέο κύμα ζέστης με λίβα από τη Βόρεια Αφρική - Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Θεσσαλονίκη: 43χρονος ξυλοκόπησε τη σύζυγό του και συνελήφθη να οδηγεί το αυτοκίνητό της μεθυσμένος
Ο 43χρονος φέρεται να απείλησε την 39χρονη σύζυγό του και να άσκησε σε βάρος της σωματική βία

Σάλος στην Πάτρα: Καταγγελία για ερωτική σχέση ανάμεσα σε καθηγητή λυκείου με μαθήτριά του
Η υπόθεση έχει πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης και ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα

Αλεπούδες εμφανίστηκαν στο ΟΑΚΑ: Τι οδηγίες δόθηκαν σε αθλητές και επισκέπτες
Το αθλητικό κέντρο έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και ζητά την επιστημονική καθοδήγησή τους για τη συνύπαρξη με την άγρια ζωή.

Πέθανε ο Τιμ Κάρι, ο ηθοποιός του «The Rocky Horror Picture Show»
Ο Κάρι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2012

Θρίλερ στην Ισπανία με νεκρό ζευγάρι: Τους εντόπισαν στο τζακούζι τα έφηβα παιδιά τους
Οι Αρχές προσπαθούν πλέον να εξακριβώσουν τις συνθήκες του θανάτου και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα

Τραμπ για την επίσκεψη του επικεφαλής της CIA στη Ρωσία: «Κάτι μπορεί να προκύψει»
Ο Τραμπ χαρακτήρισε «ημι-ρουτίνα» την επίσκεψη του Τζον Ράτκλιφ στη Μόσχα

«Η μητέρα μου ήταν σε σοκ, δεν ήξερε πώς να αντιδράσει», λέει ο γιος του Ισπανού επιχειρηματία
Η αποκάλυψη του γιου του Ισπανού επιχειρηματία που αγνοείται στο Ιόνιο

Κυκλοφορούσε με μια γκιλοτίνα στο πορτ μπαγκάζ του ημιφορτηγού του
Ο ύποπτος, ο Φίλαν-Ταμ-Ντιουι Λι από το Τζούλιαν της Καλιφόρνιας, συνελήφθη επειδή μετέφερε ένα επικίνδυνο όπλο, μια γκιλοτίνα

Meta: Αποζημίωση 16,68 δισ. δολαρίων για τον εθισμό των ανηλίκων σε Instagram και Facebook
Ο τεχνολογικός κολοσσός κατέληξε σε συμφωνία με αμερικανικές πολιτείες για να κλείσει τη δικαστική διαμάχη σχετικά με την παράνομη συλλογή δεδομένων.

Διακοπές με πλωτά φράγματα στην Εύβοια: «Ο κόσμος φοβόταν τις τσούχτρες»
Φράγματα σχήματος «Π», αλλά οι επιχειρήσεις παραμένουν εκτεθειμένες










