Τα στοιχεία που περιλαμβάνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ καταγράφουν τη σημαντική απόσταση που εξακολουθεί να χωρίζει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τη διάρκεια της εβδομαδιαίας απασχόλησης.
Ειδικότερα, το 11,6% των απασχολουμένων στην Ελλάδα εργάζεται 49 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η διαφορά είναι μεγάλη και συγκριτικά με άλλες ομάδες χωρών, αφού η ελληνική επίδοση είναι κατά 6,1 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από εκείνη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και κατά 10,1 μονάδες υψηλότερη από τα κράτη των Βαλκανίων.
Η εικόνα στο σύνολο των εργαζομένων
Η απόκλιση δεν αφορά μόνο όσους έχουν εξαιρετικά μεγάλο ωράριο. Στο σύνολο των απασχολουμένων ηλικίας 15 έως 64 ετών, η συνηθισμένη εβδομαδιαία απασχόληση στην κύρια εργασία ανέρχεται στις 41 ώρες στην Ελλάδα, έναντι 37,7 ωρών κατά μέσο όρο στην ΕΕ.
Μεγάλο μέρος της απόκλισης αποδίδεται στη δομή της ελληνικής αγοράς εργασίας, και ιδίως στις πολλές ώρες που δουλεύουν οι αυτοαπασχολούμενοι.
Αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί
Το 2025 οι αυτοαπασχολούμενοι στην Ελλάδα εργάζονταν κατά μέσο όρο 47,2 ώρες την εβδομάδα, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 41,9 ώρες — διαφορά που ξεπερνά τις πέντε ώρες εβδομαδιαίως.
Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν οι μισθωτοί, όπου η μέση εβδομαδιαία απασχόληση διαμορφώνεται στις 39,1 ώρες, με την Ελλάδα να εμφανίζει καλύτερη επίδοση από τις χώρες των Βαλκανίων και ελαφρώς καλύτερη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ σημειώνει ωστόσο ότι το ζήτημα δεν περιορίζεται στη διάρκεια του ωραρίου, αλλά αφορά ευρύτερα την ποιότητα της εργασίας. Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική αγορά εργασίας συνδυάζει σχετικά χαμηλές αμοιβές με αυξημένη εντατικοποίηση, με αιτίες όπως τα ελλείμματα στη θεσμική προστασία των εργαζομένων, την οργανωσιακή κουλτούρα μέρους των επιχειρήσεων και την κλαδική διάρθρωση της οικονομίας.
Οι διαφορές ανά κλάδο
Οι αποκλίσεις γίνονται εντονότερες όταν εξεταστούν ανά κλάδο. Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, που συγκεντρώνει το 17,6% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα, οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης έφθασαν το 2025 κατά μέσο όρο τις 43,3 ώρες εβδομαδιαίως.
Στις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης η αντίστοιχη διάρκεια είναι λίγο πάνω από τις 40 ώρες, ενώ στις οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας διαμορφώνεται στις 41,5 ώρες. Ακόμη και στη μερική απασχόληση, οι εργαζόμενοι στο ελληνικό εμπόριο φθάνουν κατά μέσο όρο τις 23,6 ώρες την εβδομάδα.
Υψηλά παραμένουν τα ωράρια και στη μεταποίηση, όπου οι εργαζόμενοι απασχολούνταν το 2025 κατά μέσο όρο 41,7 ώρες την εβδομάδα. Η διάρκεια είναι οριακά μικρότερη σε σχέση με το 2019, εξακολουθεί όμως να υπερβαίνει τις αντίστοιχες επιδόσεις των υπόλοιπων ομάδων χωρών που εξετάζει η έκθεση.
Τουρισμός, εστίαση και πρωτογενής τομέας
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η απόσταση στον τουρισμό και την εστίαση, έναν από τους σημαντικότερους εργοδότες της ελληνικής οικονομίας. Στις δραστηριότητες παροχής καταλύματος και εστίασης, οι μέσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας έφθασαν το 2025 τις 43,1, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται στις 35,3 ώρες.
Αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος στον κλάδο στην Ελλάδα δουλεύει κατά μέσο όρο σχεδόν οκτώ ώρες περισσότερο την εβδομάδα — ουσιαστικά μία ολόκληρη επιπλέον εργάσιμη ημέρα. Η ελληνική επίδοση είναι επίσης κατά 5,8 ώρες υψηλότερη από τις οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, κατά πέντε ώρες από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και κατά 3,3 ώρες από τα κράτη των Βαλκανίων.
Μεγάλη παραμένει η επιβάρυνση και στον πρωτογενή τομέα. Στη γεωργία, τη δασοκομία και την αλιεία, όπου συγκεντρώνεται το τέταρτο υψηλότερο μερίδιο απασχολουμένων στη χώρα, η εβδομαδιαία εργασία φθάνει κατά μέσο όρο τις 45,1 ώρες — περίπου τρεις ώρες περισσότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ και έξι ώρες περισσότερες από τις χώρες των Βαλκανίων.
Η συνολική εικόνα δείχνει έτσι μια ελληνική αγορά εργασίας στην οποία οι πολλές ώρες παραμένουν ο κανόνας για σημαντικό τμήμα των απασχολουμένων, χωρίς ο αυξημένος εργασιακός χρόνος να μεταφράζεται αυτομάτως σε αντίστοιχα υψηλότερη παραγωγικότητα ή καλύτερες αμοιβές.

Πέθανε στα 56 του ο Ηλίας Γκανιάτσας, συνιδιοκτήτης του ART TV
Ο θάνατός του, έπειτα από δύσκολη μάχη με ασθένεια, προκάλεσε θλίψη στην τοπική κοινωνία της Αρτας και στον χώρο των περιφερειακών ΜΜΕ

Στην Ευρώπη οι Έλληνες δουλεύουν τις περισσότερες ώρες – Ποιοι φτάνουν και τις 49 ώρες εβδομαδιαίως
Η απόκλιση δεν εντοπίζεται μόνο σε όσους έχουν εξαιρετικά επιβαρυμένο ωράριο

Προσοχή! Ο ιός του Δυτικού Νείλου «χτυπάει» ξανά - Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί πως τα κρούσματα θα αυξηθούν κι άλλο - Οι «κόκκινες» περιοχες
Ο Οργανισμός προβλέπει ότι η αύξηση των κρουσμάτων θα ενταθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες εβδομάδες

Δείτε το σκίτσο του Αρκά που θα σας κάνει να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας - Όλοι λίγο έτσι κάνουμε με τα social media!
Ο σκιτσογράφος σατιρίζει το παράδοξο μιας εποχής που φοβάται την παρακολούθηση, αλλά αναρτά κάθε στιγμή της ζωής της στα social media

Γυναίκα 38 ετών προσποιούνταν την... 12χρονη - Πώς κατάφερνε να «ξαφρίζει» τα θύματά της
Απίστευτη ιστορία από τη Βραζιλία

Ποια μάρκα αυτοκινήτων «κυριαρχεί» σχεδόν σε όλον τον πλανήτη;
Ενώ οι Κινέζοι κατασκευαστές μονοπωλούν το ενδιαφέρον με τη ραγδαία τους άνοδο, η κυρίαρχη δύναμη της παγκόσμιας αγοράς παραμένει αδιαφιλονίκητη.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, μισθωτοί: Δείτε ποιους αφορά το «πακέτο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη ΔΕΘ!
Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας μιλά για πακέτο άνω του 1 δισ. ευρώ ενόψει της ομιλίας Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Σοκάρει η είδηση από την Κύμη: 64χρονος έχασε τη ζωή του μετά από τσίμπημα σφήκας
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών στο νοσοκομείο, η κατάστασή του ήταν κρίσιμη

Ξέρεις αν μπορούν να σου κάνουν αλκοτέστ όταν περπατάς; Δες τι προβλέπει ο νόμος για τους πεζούς!
Το αλκοόλ στους δρόμους δεν αφορά μόνο όσους οδηγούν. Ένας πεζός υπό την επήρεια αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρό κίνδυνο και να εμπλακεί σε τροχαίο

Eurostat: Τι σπουδές προτιμούν οι νέοι στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Επιχειρήσεις, διοίκηση και νομική αποτελούν τους πιο δημοφιλείς κλάδους σπουδών στην Ελλάδα και την ΕΕ, με πάνω από έναν στους πέντε φοιτητές να τους επιλέγει

ΟΑΣΘ: 12 νέες γραμμές λεωφορείων έρχονται - Το «Χ3» συνδέει αεροδρόμιο και μετρό
Ο συγκοινωνιακός χάρτης αλλάζει ενόψει έναρξης λειτουργίας και επέκτασης του μετρό προς την Καλαμαριά

Η Κούβα του Φιντέλ κάποτε αψήφησε την Αμερική, σήμερα παλεύει για ρεύμα και φάρμακα - Δείτε πώς άλλαξε το νησί μέσα σε 100 χρόνια
Η κυβέρνηση Ντίας-Κανέλ ανοίγει όλο και περισσότερο χώρο στην ιδιωτική οικονομία, καθώς το εμπάργκο των ΗΠΑ και εσωτερικές αδυναμίες βαθαίνουν την ενεργειακή κρίση του νησιού.

«Έφτασα από το 2118 για να σας προειδοποιήσω»: Οι τρομακτικές προβλέψεις ενός «χρονοταξιδιώτη» για το μέλλον
«Το 2118 ο κόσμος δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τον σημερινό» – Οι αποκαλύψεις άνδρα που ισχυρίζεται πως ταξίδεψε στο μέλλον

Πτήση Βιέννη – Ηράκλειο με περιπέτεια: Επιστροφή στο αεροδρόμιο λίγο μετά την απογείωση
Ταλαιπωρία για τους επιβάτες – Αναγκαστική επιστροφή προς Βιέννη

Νέα στοιχεία για το τροχαίο στην Κάτω Αχαΐα: Ποια ήταν η 46χρονη που έχασε τη ζωή της
Η Ελένη Μπεθούλκα, 46 ετών και μητέρα 25χρονης κόρης, σκοτώθηκε σε σοβαρό δυστύχημα στην παλαιά Εθνική Οδό Πατρών–Πύργου, στην Κάτω Αχαΐα

Πώς θα πάρετε επιδότηση για ανακαίνιση έως 36.000€
Η δράση «Ανακαίνιση Κατοικίας» διαθέτει «κουμπαρά» περίπου 500 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027

Αντώνης Πανούτσος: Αγωνία για τον δημοσιογράφο - Τα νεότερα για την υγεία του
Ο γνωστός δημοσιογράφος νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» όπου νοσεί με τον ιό του Δυτικού Νείλου

Μεγάλη φωτιά στη Λήμνο - 112 για εκκένωση δύο περιοχών, δείτε βίντεο
Το μήνυμα του 112 καλεί τους κατοίκους των περιοχών Αγία Παρασκευή και Προφήτη Ηλία να απομακρυνθούν προς Μύρινα - Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής - Επιχειρούν επτά εναέρια

Μαρία Σάκκαρη: Κάλυψε τα αναγκαία έξοδα ενός παιδιού με καρκίνο
Η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια κατέβαλε 8.000 ευρώ που χρειαζόταν ο μικρός Νικόλας

Η Τουρκία ζητά «ερυθρά αγγελία» της Interpol για τον Νετανιάχου, τον κατηγορεί για γενοκτονία
Το αίτημα συνδέεται με την επίθεση κατά ακτιβιστών του Global Sumud Flotilla σε διεθνή ύδατα – Σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία στην Κωνσταντινούπολη με συνολικά 35 κατηγορούμενους

Καιρός: Σε κλοιό καύσωνα η χώρα με 42άρια - Πότε θα πέσει ξανά η θερμοκρασία
Τι αναφέρει το meteo για τις επόμενες ημέρες
![Καταδίωξη-θρίλερ στο Λος Αντζελες: Έκλεψε μηχανή και τον κυνηγούσαν πάνω από μία ώρα στους δρόμους [βίντεο]](https://cdn.akous.gr/repository/2026/katadioxi-thriler-sto-los-antzeles-eklepse-michani.1c30cf78.jpg)
Καταδίωξη-θρίλερ στο Λος Αντζελες: Έκλεψε μηχανή και τον κυνηγούσαν πάνω από μία ώρα στους δρόμους [βίντεο]
Πέρασε ανάμεσα σε οχήματα, μπήκε σε στενά δρόμους αλλά και εκτός δρόμου, μέχρι που τελικά συνελήφθη

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Δείτε το επιβλητικό ιστορικό κάστρο εκατομμυρίων που αγόρασε στην Ευρώπη
Ο ιδρυτής του Facebook και η σύζυγός του επένδυσαν σε ένα ακίνητο του 19ου αιώνα στην Ιρλανδία, το οποίο εκτείνεται σε 440 στρέμματα και κρύβει σκοτεινούς τοπικούς μύθους.

Φρίκη στο Λονδίνο: Πήγε να δει τα αστέρια με τον σύντροφό της και την βίασαν 2 μετανάστες μπροστά στα μάτια του
Δύο Αφγανοί παράτυποι μετανάστες κρίθηκαν ένοχοι για τον βιασμό γυναίκας σε πάρκο του ανατολικού Λονδίνου, ενώ ο σύντροφός της απειλήθηκε με μαχαίρι.

«Του κάρφωσε το μαχαίρι στο κεφάλι»: Συγκλονίζει ο πατέρας του 18χρονου που δέχθηκε επίθεση στον Αγιο Δημήτριο
«Θέλω να τιμωρηθεί ο δράστης» λέει ο πατέρας του νεαρού – Τι περιγράφει για την αιματηρή επίθεση με θύμα τον γιο του

Τέλος στα σενάρια για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο: Η απόφαση του ΣτΕ και ο μόνος τρόπος επιστροφής
Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου βάζει οριστικό τέλος στις δικαστικές διεκδικήσεις, αφήνοντας την όποια επαναφορά των δώρων αποκλειστικά στην ευχέρεια της κυβέρνησης.

Φωτιά στα καύσιμα: Τι θα γίνει με την επιδότηση στο diesel τον Σεπτέμβριο
Η εκτόξευση της μέσης τιμής του πετρελαίου κίνησης πάνω από τα 2 ευρώ φέρνει στο προσκήνιο τη διατήρηση του μέτρου στήριξης, με τις αποφάσεις να «κλειδώνουν» άμεσα.

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Η κρίσιμη απόφαση που μπορεί να φέρει μεγάλο ""ψαλίδι"" στις κρατήσεις
Το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται να εξετάσει αν ο υπολογισμός των περικοπών πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στο υπερβάλλον ποσό και όχι στο σύνολο του εισοδήματος.

Δημόσιοι υπάλληλοι: Πώς θα πάρετε δάνειο έως τρεις μισθούς από το ΜΤΠΥ - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Οι δικαιούχοι μέτοχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους από τις 9 Σεπτεμβρίου, μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων.

Θεσσαλονίκη: Αγέλη αγριογούρουνων περικύκλωσε ανήλικους σε πάρκο - Κάλεσαν το 100 για να σωθούν
Τα παιδιά εγκλωβίστηκαν στις Συκιές και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο

Γάμος στη Φλόριντα «διακόπηκε» από ελάφι που καταβρόχθισε τα λουλούδια της τελετής
«Αντιμετώπισε τον γάμο μας σαν μπουφέ», σχολίασε η νύφη για το απίστευτο περιστατικό που έγινε viral

Νέο κύμα καύσωνα με 40άρια βαθμούς και ισχυρούς ανέμους - Πόσο θα κρατήσει η θερμή εισβολή
Έντονη άνοδος της θερμοκρασίας πανελλαδικά με αιχμή το Σαββατοκύριακο και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.

Αργολίδα: Ταξί έγινε παρανάλωμα του πυρός στη μέση του δρόμου
Το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες

Καράβι «εξαφανίζεται» στην ομίχλη έξω από το λιμάνι της Πάρου - Δείτε το βίντεο
Στοιχειωμένες εικόνες κατέγραψαν τα νησιά των Κυκλάδων τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς η ομίχλη τύλιξε σε γκρι τοπίο και «έσβησε» ολόκληρες ακτογραμμές

Εδώ και 5 χρόνια ζει μέσα σε μια λίμνη 16χρονος: Νιώθει το δέρμα του να καίει και κανείς δεν βρίσκει λύση
Η λίμνη έγινε η μοναδική του ανακούφιση

39χρονος μοτοσικλετιστής κρίθηκε εγκεφαλικά νεκρός μετά το τροχαίο με ταξί στην παραλιακή, δωρίζει όργανα η οικογένεια
Ο 39χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν οδηγός ταξί επιχείρησε αναστροφή στη λεωφόρο Καραμανλή, στο ύψος του ΠΙΚΠΑ Βούλας

«Ήταν η πιο σημαντική στιγμή στα 30 χρόνια μου στη θάλασσα»: Βούτηξε για ψάρεμα και εντόπισε το ναυάγιο 2.400 ετών στην Ανδρο
Ο ψαροντουφεκάς και εκπαιδευτής επαγγελματικής κατάδυσης εντόπισε το ναυάγιο το 2018, σε βάθος περίπου 42-44 μέτρων, το ναυάγιο αναφέρθηκε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων το 2021, ενώ το 2025 επέστρεψε στο σημείο μαζί με τους αρχαιολόγους και τους υπέδειξε ακριβώς τη θέση του ναυαγίου

Νέα πρόκληση από την Αγκυρα: Επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες» με αφορμή το ελληνικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ
Μετά τα θαλάσσια πάρκα, η Τουρκία επαναφέρει τις αιτιάσεις της περί «γκρίζων ζωνών», αυτή τη φορά με αφορμή το νέο ελληνικό Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι ο ελληνικός σχεδιασμός «δεν έχει νομικές συνέπειες» για την Τουρκία

Νέα τροπή στο επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Η 25χρονη επιτέθηκε πρώτη με μαχαίρι εναντίον του 31χρονου για να του κλέψει το ρολόι
Η νεαρή επιχείρησε να του επιτεθεί με μαχαίρι, το οποίο ο 31χρονος απέσπασε από την κατοχή της και στη συνέχεια την τραυμάτισε

Βαρύ πένθος στο Ρέθυμνο για τον 21χρονο Αγγελο που «έσβησε» στην άσφαλτo
Υπήρξε πρωτοχορευτής στον Λαογραφικό Σύλλογο «Χοροκρήτες», ενώ παράλληλα ασχολούνταν ενεργά και με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών










