Ο 21χρονος Ρομ Μπρασλάβσκι, αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας που υπεγράφη μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αποσπάσματα από τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπρασλάβσκι στην ισραηλινή εκπομπή Hazinor προκάλεσαν αίσθηση, αφού σε αυτά ο νεαρός χαρακτήριζε τους Παλαιστίνιους βασανιστές του «χειρότερους και από τον Χίτλερ», ως προς τη σαδιστική τους συμπεριφορά. Ο 21χρονος αποκάλυψε ότι, κατά τη διάρκεια της ομηρίας του, υπέστη ακραία ψυχολογική και σωματική κακοποίηση, που περιλάμβανε σεξουαλική βία, ξυλοδαρμούς με καμτσίκι και εκβιασμούς για να αλλαξοπιστήσει.
Μετά τη μετάδοση ολόκληρης της εκπομπής του καναλιού Channel 13 το βράδυ της Πέμπτης, περισσότερες λεπτομέρειες έρχονται στο φως για όσα έζησε ο 21χρονος άνδρας, και το πώς έφτασε στο σημείο να ζητά από τους βασανιστές του να τον αφήσουν να πεθάνει, για να γλιτώσει από το μαρτύριο.
Τον βασάνιζαν 7 φορές τη μέρα από 20 λεπτά
Η φωνή του Μπρασλάβσκι έτρεμε καθώς περιέγραφε στη συνέντευξή του πώς οι Παλαιστίνιοι απαγωγείς του προσπάθησαν να τον πείσουν ότι ο πατέρας του είχε πεθάνει και ότι είδαν την κηδεία του στην ισραηλινή τηλεόραση. Οι ίδιοι άνδρες έτρωγαν μπροστά του ενώ εκείνος λιμοκτονούσε.
Ο νεαρός άνδρας υποβάλλόταν καθημερινά σε έως και 7 «συνεδρίες» βασανιστηρίων, που κρατούσαν περίπου 20 λεπτά η καθεμία. Αυτές περιλάμβαναν ξυλοδαρμό με ράβδους, μαστίγια και κάθε είδους εξευτελισμούς.
Η κακοποίηση ξεκινούσε από τα ξημερώματα, όταν οι απαγωγείς του έρχονταν στο δωμάτιο όπου κρατούντα, κουβαλώντας μαζί τους ραδιόφωνα που έπαιζαν δυνατά αραβική μουσική. «Αλάχου Ακμπάρ! Τι ωραία ημέρα! Τι ευτυχισμένη μέρα!», του έλεγαν και ξεκινούσαν να τον χτυπάνε με μαστίγια, ξύλα ή μεταλλικές ράβδους. Η δύναμη των χτυπημάτων ήταν τέτοια που μία από αυτές τις μεταλλικές ράβδους λύγισε κατά τη διάρκεια ενός άγριου ξυλοδαρμού.
Μερικές φορές, μεταξύ των χτυπημάτων, οι βασανιστές του απαιτούσαν από εκείνον να τους διασκεδάσει χορεύοντας. «Κάνε έναν χορό με τα χέρια σου, γέλα», του έλεγαν. «Εγώ δεν είχα δύναμη να το κάνω. Ήμουν εξαντλημένος. Πονούσαν όλα τα κόκαλά μου. Ο δεύτερος γύρος ξύλου ήταν πάντα αφόρητος», λέει στη συνέντευξή του ο 21χρονος.
«Καποια μέρα μου είπαν “Ξάπλωσε κάτω”. Ο ένας κάθισε πάνω στα γόνατά μου, ο άλλος πήρε το μαστίγιο και άρχισε να χτυπά τα πέλματά μου — το ένα χτύπημα μετά το άλλο, ίσως σαράντα συνεχόμενα. Μετά, όλο το πόδι μου ήταν πρησμένο, κόκκινο και μελανιασμένο. Τότε μου λένε “Σήκω και στάσου όρθιος”. Ήταν σαν να καιγόμουν ζωντανός από τον πόνο», προσθέτει.
Μια μέρα, ένας από τους απαγωγείς του τον πλησίασε χαμογελώντας και του είπε, «κοίτα τι σου έφερα». Ο άνδρας είχε φέρει μαζί του πέτρες, που τις έβαλε στα αφτιά του Μπρασλάβσκι σπρώχνοντάς τις με ένα καρφί. «Ούρλιαζα αλλά δεν τον ενδιέφερε, απλά τις έσπρωχνε βαθύτερα» θυμάται σήμερα ο νεαρός. Οι πέτρες έμειναν στα αφτιά του για εβδομάδες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακούσει τίποτα. Το ίδιο διάστημα του είχαν κλείσει και τα μάτια με ένα μαντήλι, με αποτέλεσμα να βιώνει έναν αδιανόητο εφιάλτη.
Η πίεση να ασπαστεί το Ισλάμ
Καθ’ όλη τη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, ο Μπρασλάβσκι δεχόταν πιέσεις από τους απαγωγείς του να ασπαστεί το Ισλάμ, με την υπόσχεση ότι τα βασανιστήριά του θα σταματούσαν. «Άκου, αν ασπαστείς το Ισλάμ, θα σου φέρω άφθονο φαγητό, θα ζήσεις μαζί μας», του έλεγε ένας από τους δεσμοφύλακες, αλλά εκείνος απαντούσε ότι «γεννήθηκε εβραίος και θα πεθάνει εβραίος».
Οι απαγωγείς του 21χρονου τού υπόσχονταν ότι κανείς δεν θα τον άγγιζε αν «ασπαζόταν την αληθινή πίστη». Όταν εκείνος αρνήθηκε, τα βασανιστήρια έγιναν ακόμη πιο σκληρά. Το νερό του μειώθηκε σε μισό λίτρο την ημέρα, του επιτρεπόταν να πάει στην τουαλέτα μόνο τρεις φορές σε 24 ώρες, ενώ η ποσότητα του φαγητού του περιορίστηκε δραματικά. Ο ίδιος εκτιμά ότι κατά τη διάρκεια της ομηρίας του είχε φτάσει να ζυγίζει περίπου 53 κιλά.
Μιλώντας στον Ισραηλινό δημοσιογράφο, ο 21χρονος περιέγραψε επίσης πώς οι δεσμοφύλακές του πανηγύριζαν όταν έφθανε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και πώς τον βασάνιζαν τρώγοντας μπροστά του. «Οι τζιχαντιστές ήταν ενθουσιασμένοι — η ανθρωπιστική βοήθεια είχε ανοίξει γι’ αυτούς, άρχισαν να τρώνε», είπε, περιγράφοντας τις τεράστιες ποσότητες από τσάι και κρέας που παραλάμβαναν, «αρκετές για να ανοίξουν εστιατόριο».
«Ήταν χαρούμενοι με το φαγητό τους — ο ένας αγόρασε σκηνή, ο άλλος πλαστικό για τη σκηνή του, κάποιος ύφασμα, άλλος παπούτσια. Η δική μου ζωή όμως δεν άλλαζε. Είτε υπήρχε βοήθεια είτε όχι, η ζωή μου έμενε η ίδια. Ζούσα στη βρομιά, χωρίς μπάνιο, χωρίς φαγητό».
Ο Μπρασλάβσκι θυμάται τη μυρωδιά από κρέας, καφέ και γλυκό τσάι να τον στοιχειώνει καθημερινά, και τονίζει πως ο λόγος που τον έκαναν να υποφέρει τόσο οι απαγωγείς του ήταν επειδή ήταν Εβραίος. «Με βασάνισαν για έναν λόγο: επειδή είμαι Εβραίος. Γι’ αυτό έπαθα ό,τι έπαθα. Όχι εξαιτίας του [Ιταμάρ] Μπεν Γκβιρ, ούτε του [Μπενιαμίν] Νετανιάχου. Με κακοποίησαν επειδή είμαι Εβραίος, αυτό είναι όλο», είπε.
Η αλήθεια πίσω από το προπαγανδιστικό βίντεο
Τον περασμένο Αύγουστο, η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ δημοσίευσε ένα προπαγανδιστικό βίντεο που έδειχνε τον Ρομ Μπρασλάβσκι ανήμπορο να σταθεί και εμφανώς βασανισμένο· ένα βίντεο που, όπως λέει ο ίδιος, δεν έχει μπορέσει να παρακολουθήσει μέχρι σήμερα. «Μέχρι τώρα, σήμερα, δεν έχω δει αυτό το βίντεο. Δεν μπορώ. Κάθε φορά που εμφανίζεται στο Facebook, το προσπερνάω», είπε.
«Εκεί εξαναγκάστηκα να πω κατάφωρα ψέματα. Μετά από κάθε λήψη σταματούσαμε και (το άτομο με την κάμερα) με χτυπούσε με τη γροθιά του. Μου έλεγε: “Να είσαι πιο σοβαρός, κατηγόρησε τον Νετανιάχου, κατηγόρησε τον Μπίμπι, κατηγόρησε τον Μπεν Γκβιρ”». Όταν δεν συμπεριφερόταν όπως ήθελαν για την κάμερα, τον απειλούσαν με νέα βασανιστήρια. «Θες να σου ξαναβάλω τις πέτρες και το πανί στα μάτια;» τον ρωτούσαν, απαιτώντας να «κλάψει» μπροστά στην κάμερα.
Κάποια στιγμή, ο Μπρασλάβσκι, εξαντλημένος από τον πόνο, τους ικέτεψε να τον σκοτώσουν. «Όλο μου το σώμα πονούσε, και τους είπα: “Πάρτε το φαλάφελ που μου δίνετε την ημέρα, πάρτε το και αφήστε με να πεθάνω από την πείνα, απλώς αφήστε με ήσυχο. Σταματήστε να με χτυπάτε”».
Μια μέρα, η απόγνωσή του τον οδήγησε να αντιμετωπίσει έναν από τους δεσμοφύλακές του, λέγοντάς του ότι ο Θεός βλέπει τα βασανιστήρια και ότι η κακοποίησή του δεν θα μείνει ατιμώρητη. Αυτό προκάλεσε την οργή του άνδρα, ο οποίος απάντησε: «Θες να μου κάνεις μάθημα για τον Θεό; Η πίστη μου είναι δέκα φορές πιο δυνατή από τη δική σου». Στη συνέχεια, του έβαλε ξανά τις πέτρες στα αφτιά και το πανί στα μάτια και ξαναφόρεσε τις πέτρες και τον επίδεσμο και κάλεσε τον αδελφό του, Μοχάμεντ, για να συνεχιστεί ο ξυλοδαρμός.
Σήμερα, έχοντας επιζήσει από τη «συνάντηση με τον διάβολο», όπως τη χαρακτηρίζει, ο Μπρασλάβσκι θεωρεί καθήκον του να μιλήσει δημόσια για όσα υπέστη, «ώστε ο κόσμος να καταλάβει τι σημαίνει εφιάλτης».
Μετά από δύο χρόνια αιχμαλωσίας, δεν έχουν μείνει σημάδια μόνο στο σώμα του Μπρασλάβσκι αλλά και στην ψυχή του. Ακόμη και τώρα που είναι ελεύθερος, δυσκολεύεται να επανασυνδεθεί με τον κόσμο.
«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό που ζω τώρα είναι πραγματικό», λέει χαρακτηριστικά.
Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/1723646/me-vasanizan-epta-fores-ti-mera-gia-20-lepta-israilinos-omiros-perigrafei-ti-friki-pou-ezise-duo-hronia-sti-gaza/
«Με βασάνιζαν επτά φορές τη μέρα για 20 λεπτά»: Ισραηλινός όμηρος περιγράφει τη φρίκη που έζησε δύο χρόνια στη Γάζα
«Μου έβαλαν πέτρες στα αφτιά και μου έκλεισαν τα μάτια για εβδομάδες» λέει ο 21χρονος Ρομ Μπρασλάβσκι που βίωσε ακραία ψυχολογική και σωματική κακοποίηση

Σοκ στην Πάτρα: Χειροπέδες σε 40χρονο εκπαιδευτικό για πορνογραφία ανηλίκων
Έδειξε γυμνές φωτογραφίες των παιδιών του σε μαθήτρια

Μαθητής έκανε χρήση ναρκωτικών μέσα σε σχολείο της Δυτικής Αχαΐας - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου με σπασμούς
Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι μαθητής Γυμνασίου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου μετά από χρήση ναρκωτικών

Γεωργιάδης: Η Κωνσταντοπούλου έβαλε τον Ρούτσι για να θαμπώσει την Καρυστιανού
Όχι και να δώσω λεφτά στον Τσίπρα για το βιβλίο του, τον έχουμε πληρώσει 100 δισ.

Σκούρτα Βοιωτίας: Η απανθρακωμένη σορός ήταν στο σημείο τουλάχιστον δύο 24ωρα πριν την εντοπίσουν
Οι Αρχές δεν αποκλείουν κανένα σενάριο

Γερμανός Στρατηγός προεδοποιεί: «Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ αύριο!»
Δεν αποκλείει επίθεση της Ρωσίας στη Συμμαχίαα από το 2029 έαν συνεχιστούν οι προσπάθειές της για εξοπλισμό

Αϊβάζογλου: «Oμάδα από την Αθήνα στις 12 μόνιμες του NBA Europe»
O Έλληνας γενικός διευθυντής του ΝΒΑ Europe, Γιώργος Αϊβάζογλου, αποκάλυψε ότι η νέα διοργάνωση θα κάνει πρεμιέρα το 2027

Επίδειξη ισχύος από την Κίνα, σε υπηρεσία το πιο εξελιγμένο αεροπλανοφόρο της, το Fujian
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Παιδοκτόνος δολοφονήθηκε μέσα στο κελί του από 3 συγκρατούμενούς του
Για τον θάνατο του παιδιού καταδικάστηκε και η μητέρα του σε εξαετή ποινή κάθειρξης

Η στιγμή που ένα σπίρτο προκαλεί πυρκαγιά σε βενζινάδικο
Η παρέα που έτρεξε για να σωθεί

Η πρώτη ενεργειακή γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια
Από τον Πρίνο στο Ιόνιο και την ιστορική συμφωνία των ExxonMobil, Energean και Helleniq Energy

Γαλλία: Επεισόδια σε συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ
Η στιγμή που ανάβουν καπνογόνα

«Fake news» ακροδεξιών Αμερικανών influencers ότι ο Μαμντάνι συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος
Αναδημοσίευσαν μια κατασκευασμένη ανακοίνωση που συγκεντρώνει προβολές και αναδημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία
Δείτε αναλυτικά

«Η βεντέτα θα τελειώσει μόνο με παντρειά», λέει παππούς της οικογένειας Φραγκιαδάκη
Είναι παντρεμένος με γυναίκα των Καργάκηδων

Λευκός Οίκος: Η στιγμή που άνδρας καταρρέει μπροστά στον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
Αναστάτωση σε live σύνδεση, όταν συμμετέχοντας στη σύσκεψη υπό τον Αμερικανό πρόεδρο λιποθύμησε στο Οβάλ Γραφείο

Μπόνους φόρου έως 16.000 ευρώ για όσους ανακαινίσουν το σπίτι φέτος και το 2026
Επεκτείνεται το μέτρο για δαπάνες έως 16.000 ευρώ σε εργασίες και υλικά ανακαίνισης - Μείωση φόρου έως 3.200 ευρώ τον χρόνο για πέντε έτη, με ηλεκτρονικές πληρωμές και νόμιμα παραστατικά

Πατέρας στο Αιγάλεω τραυμάτισε στον λαιμό με μαχαίρι την 19χρονη κόρη του
Η κοπέλα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση

Ουαλία: Αγριος καβγάς αντίπαλων οικογενειών Τούρκων με σούβλες κεμπάπ - Δείτε βίντεο
Στον καβγά συμμετείχαν πέντε άτομα, ηλικίας μεταξύ 17 και 52 ετών, από οικογένειες που κατείχαν καταστήματα κεμπάπ

O ISIS δεν έφυγε ποτέ από τη Συρία και κάνει «δυναμική επανεμφάνιση»
Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) εκμεταλλεύεται την αποχώρηση των αμερικάνικων δυνάμεων και επιτίθεται σε κουρδικές περιοχές της Συρίας

Οδηγός έπαθε εγκεφαλικό την ώρα που οδηγούσε στη λεωφόρο Κηφισίας
Συγκρούστηκε με προπορευόμενο όχημα

Σοκ στην Ιταλία: Βίντεο αποκάλυψαν βία και κακοποίηση σε κέντρο που φιλοξενούσε έφηβους με αυτισμό
Κατηγορίες για κακομεταχείριση ατόμων με αναπηρία, σωματικές βλάβες, παράνομη κατακράτηση και άσκηση παράνομης βίας

Σουδάν: Ανθρωποι τρώνε ζωοτροφές και πίνουν νερό της βροχής
Υποσιτισμένοι όσοι φεύγουν από το αλ Φασίρ

Νεκρός o 24χρονος παίκτης του NFL Μαρσόν Νίλαντ
Την τραγική είδηση έδωσε στη δημοσιότητα η ομάδα του Τέξας, Dallas Cowboys

Βορίζια: Προφυλακιστέοι οι δύο τραυματίες για τη φονική συμπλοκή
Μετά την απολογία τους

Συνελήφθησαν δύο άτομα που «έτρεχαν» με 250 χλμ/ώρα στην Αττική Οδό
Οι νεαροί που ταυτοποιήθηκαν για το συμβάν στην Αττική Οδό, και κατά το παρελθόν είχαν επιδείξει παρόμοια συμπεριφορά

Καταδίκη σε ισόβια Ρώσου στρατιώτη για δολοφονία Ουκρανού αιχμαλώτου πολέμου
13 χρόνια κάθειρξη σε δύο μισθοφόρους από ρωσικές αρχές

Καταδικάστηκε 61χρονη στον Βόλο για εμμονική… ερωτική πολιορκία 68χρονης
Η 61χρονη ισχυρίστηκε στο δικαστήριο πως σκοπός της, μέσω του «βομβαρδισμού» της 68χρονης με ερωτικά μηνύματα, ήταν να καταφέρει να την πείσει «να κάνουν παρέα»

Φρίκη στο Τέξας: Γυναίκα κρατούνταν ημίγυμνη και αλυσοδεμένη σε αυλή σπιτιού - Φίλοι της τη βασάνιζαν για μήνες
Ανάμεσα στους συλληφθέντες και μία φίλη της η οποία κατέθεσε ότι «απλώς αποφάσισαν ότι δεν τη συμπαθούσαν πια» - Η γυναίκα έφερε μεταξύ άλλων και τραύματα από αεροβόλο όπλο

Βρήκαν σβάστικες ζωγραφισμένες με αίμα σε αυτοκίνητα και τοίχους
Οι αρχές ερευνούν την προέλευση του αίματος και τα κίνητρα του δράστη - Η πόλη της Χανάου είχε σημαδευτεί από ακροδεξιά επίθεση με 9 νεκρούς το 2020

Γερμανία: Οι Αρχές ερευνούν σβάστικες που βρέθηκαν ζωγραφισμένες με ανθρώπινο αίμα στη Χάναου
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Τόμας Λάιπολντ είπε ότι οι Αρχές ειδοποιήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ, όταν ένας άνδρας ανέφερε ότι παρατήρησε μια σβάστικα ζωγραφισμένη με ένα κοκκινωπό υγρό στο καπό ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου

Πανσέληνος Νοεμβρίου: Απόψε θα φωτίσει το νυχτερινό ουρανό - Γιατί λέγεται «Φεγγάρι του Κάστορα»
Είναι η πιο εντυπωσιακή πανσέληνος από το 2019

Φωτιά στο Διδυμότειχο: Πύρινο «ποτάμι» από διαρροή πετρελαίου σε αποθήκη στο χωριό Κυανή
Μεγάλες οι υλικές καταστροφές

Το μυστήριο της πράσινης μούμιας της Ιταλίας λύθηκε - Το 12χρονο αγόρι σε φέρετρο 300 ετών
Μετά από σχεδόν 40 χρόνια οι επιστήμονες υποστηρίζουν σε νέα μελέτη ότι γνωρίζουν το μυστικό της πράσινης μούμιας

Πόρτο Ράφτη: Σοβάδες έπεσαν στα κεφάλια μαθητών - Τραυματίστηκαν δύο ανήλικοι
Ξαφνικά αποκολλήθηκε μεγάλο κομμάτι σοβά του ταβανιού σχολικής αίθουσας

Αλμυρος: Θύμα απάτης 59χρονη - Της άρπαξαν 24.000 ευρώ
Οι κατηγορούμενοι έχουν καταγωγή από τα Χανιά, το Πέραμα, τον Πειραιά και από την Αθήνα

Μεγάλο μπλακ άουτ στα Κάτω Πατήσια – Στο απόλυτο σκοτάδι οι δρόμοι
Χωρίς ρεύμα τα Κάτω Πατήσια

«Με μαστίγωσαν παντού»: 38χρονη μιλά για την ομηρεία της στο Ιράκ
Αποκαλύπτει πώς γλίτωσε με κωδικοποιημένα μηνύματα σε βίντεο

Θύμα σeξουαλικής παρενόχλησης η πρόεδρος του Μεξικού: Οπαδός της την θώπευσε και προσπάθησε να την φιλήσει δημοσίως
Το ακατάλληλο άγγιγμα και η απόπειρα φιλιού

Βίντεο: Επίθεση στο συνεργείο του MEGA μετά τη σύλληψη των τριών αδερφών για το φονικό στα Βορίζια
«Τι τραβάς ρε»










