
Το Grand Prix Μονακό, ο 6ος φετινός αγώνας του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Formula 1, έγινε άλλο ένα πεδίο θριάμβου για τον Μαξ Φερστάπεν και τη Red Bull Racing. Ο αγώνας σημαδεύτηκε από τη βροχή που ξεκίνησε λίγο μετά το μέσον του αλλά αυτό δεν επηρέασε τον πρωταθλητή, ο οποίος με γρήγορη και αλάνθαστη οδήγηση έφτασε στην 4η φετινή νίκη του. Ο Φερνάντο Αλόνσο με την Aston Martin πλήρωσε ένα στρατηγικό λάθος στα πρώτα λεπτά της βροχής και έχασε οποιαδήποτε ευκαιρία να διεκδικήσει τη νίκη, ωστόσο τερμάτισε στη 2η θέση, που είναι το καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα. Ο Εστεμπάν Οκόν της Alpine έκανε πολύ καλό αγώνα και ανέβηκε στην 3η θέση του βάθρου.
Εκκίνηση
Τα μονοθέσια πήραν τις θέσεις τους στην εκκίνηση με τον καιρό να είναι καλός πάνω από το Μόντε Κάρλο αλλά με τα γκρίζα σύννεφα να απειλούν με βροχή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι δύο οδηγοί της πρώτης σειράς έκαναν διαφορετικές επιλογές ελαστικών, με τον Φερστάπεν να προτιμά τη μεσαία γόμα της Pirelli ενώ ο Αλόνσο διάλεξε τη σκληρή.
Οι σφυγμοί οδηγών, μηχανικών και θεατών «χτύπησαν κόκκινο» όταν έσβησαν τα φώτα της εκκίνησης και το GP Μονακό ξεκίνησε. Η εκκίνηση ήταν ελάχιστα επεισοδιακή, με τους πρώτους δέκα οδηγούς να στρίβουν στη σειρά με την οποία ξεκίνησαν. Πιο πίσω υπήρξαν μερικές μικροεπαφές, που οδήγησαν στα pit για αλλαγή ελαστικών τους Πέρεζ, Ζου και Χούλκεμνπεργκ. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ο Πέρεζ άλλαξε από τη μεσαία γόμα στη σκληρή και δεν είχε πλέον υποχρέωση να κάνει άλλο pit stop μέχρι το τέλος του αγώνα.
Ο poleman Φερστάπεν, αφού έστριψε πρώτος και είχε και μαλακότερα ελαστικά, φυσιολογικά πήρε το πάνω χέρι και αμέσως βγήκε από το DRS του Αλόνσο, δεν έδειξε όμως ότι μπορεί να απομακρυνθεί σημαντικά και να πάρει διαφορά ασφαλείας. Ο Οκόν κράτησε την 3η θέση αλλά δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους δύο πρώτους ενώ ο Λεκλέρ πιο πίσω πίεζε τον Χάμιλτον για την 5η θέση.
Αγώνας αναμονής
Αφού πέρασε η πάντα κρίσιμη στο Μονακό φάση της εκκίνησης, οι οδηγοί καταστάλαξαν στο ρυθμό τους και τα πράγματα στην πίστα ηρέμησαν αρκετά. Όλοι φρόντιζαν να διατηρήσουν τα ελαστικά και τα μονοθέσιά τους σε καλή κατάσταση και περίμεναν την ευκαιρία τους, που θα ερχόταν είτε στα pit stop είτε σε περίπτωση που κάποιος είχε έξοδο και εμφανιζόταν το Αυτοκίνητο Ασφαλείας.
Το λάθος δεν άργησε να έρθει και ήταν από τον Κάρλος Σάινθ. Ο Ισπανός της Ferrari άρχισε να πιέζει ασφυκτικά τον Εστεμπάν Οκόν αλλά δεν υπολόγισε καλά σε ένα φρενάρισμα και έπεσε πάνω στο πίσω μέρος της Alpine, σπάζοντας την εμπρός πτέρυγα της Ferrari. Ο Σάινθ ωστόσο δεν μπήκε στα pit και συνέχισε στην πίστα με σπασμένο το αριστερό μέρος της πτέρυγάς του.
Ο Φερνάντο Αλόνσο σε εκείνο το σημείο ανέφερε στον ασύρματο ότι είχε απώλεια πίεσης σε ένα από τα εμπρός ελαστικά του. Η απάντηση της Aston Martin ήταν ότι όλα έδειχναν κανονικά, ωστόσο ο ρυθμός του Ισπανού στην πίστα έπεσε σημαντικά και ο Φερστάπεν απέκτησε διαφορά της τάξης των 6 δευτερολέπτων, που μεγάλωνε γύρο με το γύρο. Οι δύο πρώτοι ωστόσο παρέμεναν οι δύο ταχύτεροι οδηγοί στην πίστα.
Ενώ συνέβαιναν αυτά στις εμπρός θέσεις, στην άλλη άκρη του grid ο Λόγκαν Σάρτζεντ με τη Williams ζούσε έναν εφιάλτη, καθώς είδε να τον προσπερνούν διαδοχικά μέσα στην πίστα οι Κέβιν Μάγκνουσεν, Λανς Στρολ και Σέρχιο Πέρεζ, για να τον ρίξουν από τη 15η στη 18η θέση.
Περιμένοντας τη βροχή
Με τον Φερστάπεν πλέον να έχει ξεφύγει στην πρώτη θέση, καθώς η διαφορά του από τον Αλόνσο είχε ξεπεράσει πλέον τα 10 δευτερόλεπτα, οι άνθρωποι των ομάδων άρχισαν να κοιτάζουν πιο συχνά τα ραντάρ του καιρού και τα σύννεφα στον ουρανό που πλησίαζαν στην πίστα. Η βροχή αναμενόταν περίπου ταυτόχρονα με το παράθυρο των pit stop και οι ομάδες στρατηγικής στα γκαράζ είχαν «πάρει φωτιά».
Όταν ο Φερστάπεν έφτασε πίσω από ένα τρενάκι οδηγών στους οποίους έριχνε γύρο, ξεκινώντας από τον Πέρεζ, άρχισε να χάνει λίγο χρόνο και ο Αλόνσο βρήκε την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά τους στο μισό, από τα 12 στα 6 δευτερόλεπτα.
Στον 33ο γύρο άνοιξε ο χορός των pit stop, με τον Λούις Χάμιλτον να είναι πρώτος που μπήκε για αλλαγή ελαστικών. Ακολούθησε ο Οκόν και ο Σάινθ αντέδρασε στον αμέσως επόμενο γύρο, ωστόσο ο Γάλλος της Alpine κατάφερε να μείνει μπροστά από τον Ισπανό της Ferrari όταν και οι δύο επέστρεψαν στην πίστα.
Ο αγώνας του Πέρεζ πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Ο Μεξικανός προσπάθησε να ακολουθήσει τον Φερστάπεν όταν ο Ολλανδός έριχνε γύρο στους πιο αργούς, αλλά δεν έκανε καλό υπολογισμό, έπεσε πάνω στη Haas του Χούλκενμπεργκ και έσπασε την εμπρός πτέρυγα. Αυτό τον ανάγκασε να μπει στα pit για να την αλλάξει και τον έριξε πάρα πολύ πίσω.
Λίγους γύρους αργότερα έκανε το pit stop του και ο Σαρλ Λεκλέρ, κάτι που τον έριξε πίσω από τον Χάμιλτον, όπως ακριβώς και πριν από τις αλλαγές ελαστικών. Ανάμεσα στους οδηγούς της πρώτης δεκάδας, τα pit stop που έγιναν στο πρώτο μισό του αγώνα δεν έφεραν αλλαγές θέσεων. Οι Φερστάπεν, Αλόνσο και Ράσελ, ο οποίος είχε βρεθεί στην 3η θέση, δεν είχαν μπει ακόμα στα pit.
Κι ύστερα ήρθαν τα σύννεφα
Η βροχή ξεκίνησε περίπου 25 γύρους πριν από το τέλος αλλά έπεσε μόνο σε ένα κομμάτι της πίστας, ενώ η υπόλοιπη παρέμενε στεγνή. Οι οδηγοί, αφού έκαναν μερικούς γύρους για να εκτιμήσουν τις συνθήκες, άρχισαν να μπαίνουν στα Pit για να αλλάξουν ελαστικά. Ο Αλόνσο πήρε το ρίσκο να μη βάλει ενδιάμεσα και άλλαξε σε σλικ αλλά αμέσως στην Aston Martin κατάλαβαν το λάθος και στον επόμενο γύρο ο Ισπανός μπήκε για να βάλει τα ενδιάμεσα.
Ο Φερστάπεν όμως έκανε τη σωστή επιλογή, άλλαξε σε ενδιάμεσα ελαστικά και έτσι όχι απλώς διατήρησε την πρωτοπορία, αλλά η διαφορά του από τον Αλόνσο εκτοξεύτηκε στα 20+ δευτερόλεπτα. Ο Αλόνσο ήταν τυχερός που αυτό το λάθος στη στρατηγική δεν του κόστισε τη 2η θέση.
Από τις τελευταίες ομάδες που έκαναν την αλλαγή σε ενδιάμεσα ελαστικά ήταν η Ferrari, με τον Σάινθ να έχει και μια έξοδο πριν από το pit stop του. Ο Λεκλέρ έμεινε στην 6η θέση αλλά ο Ισπανός έπεσε στην 8η, πίσω από τον Πιέρ Γκασλί. Έτσι, η πρώτη 10άδα μετά από όλο αυτόν το χαμό ήταν: Φερστάπεν, Αλόνσο, Οκόν, Χάμιλτον, Ράσελ, Λεκλέρ, Γκασλί, Σάινθ. Τσουνόντα και Πιάστρι. Ο Ράσελ έλαβε και μμια ποινή 5 δευτερολέπτων, για τον τρόπο που επέστρεψε στην πίστα μετά το pit stop του.
Με τη βροχή να συνεχίζεται αλλά να μην αυξάνει σε ένταση, οι Πέρεζ, Μάγκνουσεν και Άλμπον πήραν το ρίσκο να βάλουν τα ελαστικά ακραίων συνθηκών της Pirelli, ωστόσο η βροχή δεν ήταν αρκετά δυνατή για να πάρουν κάποιο πλεονέκτημα από αυτήν την κίνηση και παρέμειναν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.
Μια εύκολη νίκη
Με την ένταση της βροχής να μειώνεται όσο πλησιάζαμε προς το τέλος του αγώνα, και έχοντας φτιάξει τεράστια διαφορά, ο Φερστάπεν έφτασε σχετικά εύκολα στη νίκη, που ήταν η 39η της καριέρας του και τον έκανε τον πολυνίκη της Red Bull Racing, αφού ξεπέρασε τον Σεμπάστιαν Φέτελ. Στην Aston Martin θα χρειαστεί να κάνουν ανάλυση της στρατηγικής τους, που δεν έδωσε στον Αλόνσο την ευκαιρία να παλέψει για τη νίκη στο τέλος του αγώνα, ωστόσο ο Ισπανός πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στη 2η θέση.
Ο Εστεμπάν Οκόν έκανε τον καλύτερο φετινό αγώνα του -και της Alpine- και πήρε την 3η θέση, αν και χρειάστηκε στο τέλος να αμυνθεί στις επιθέσεις του Λούις Χάμιλτον, που ήταν τελικά 4ος. Ο Τζορτζ Ράσελ τερμάτισε στην 5η θέση και τη διατήρησε παρά την ποινή των 5 δευτερολέπτων, αφού ο 6ος Σαρλ Λεκλέρ βρέθηκε 10 δευτερόλεπτα πίσω του. Τη 10άδα συμπλήρωσαν οι Πιέρ Γκασλί, Κάρλος Σάινθ, Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πάστρι.
Επόμενος αγώνας είναι το GP Ισπανίας στο Circuit de Catalunya σε μία εβδομάδα, το 3ήμερο 2-4 Ιουνίου.
Αποτελέσματα

Οδηγοί ταξί στο Αφγανιστάν φτιάχνουν αυτοσχέδια air condition στα αυτοκίνητα για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα
Η φετινή άνοιξη στο Αφγανιστάν ήταν η πιο ζεστή στην ιστορία της χώρας

Τζορτζ Τσούνης: Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα μας, Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA, εξήρε τον χαρακτήρα της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, τονίζοντας ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα φτάσουν στο καλύτερο επίπεδο

Περιστέρι: Βίντεο ντοκουμέντο από άγριο ξυλοδαρμό σε βάρος 24χρονου
«Φοβήθηκα ότι μπορεί να με σκοτώσουν»

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Πατέρας παρέσυρε με το όχημά του και σκότωσε το δίχρονο παιδί του
Το περιστατικό φέρεται να συνέβη σε χώρο όπου ο πατέρας πάρκαρε το αυτοκίνητο

Πυρκαγιά στο Γκραν Κάνιον: Εξαπλώνεται ραγδαία
Απομακρύνονται οι τουρίστες - Έχει κάψει περισσότερα από 4.000 στρέμματα βορειότερα

Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο σπίτι του Γιάννη Πρετεντέρη
Όπως πιστεύεται η επίθεση σημειώθηκε αργά το βράδυ, ώστε οι δράστες να μην γίνουν αντιληπτοί από τους περίοικους

Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ δυτικά των Στροφάδων
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα 42 χιλιόμετρα δυτικά των Στροφάδων

Εντοπίστηκε νεκρό αρκουδάκι από πυροβόλο όπλο στην Καστοριά
Η λαθροθηρία εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα

Ειρήνη Μουρτζούκου: «Θα την βάλουν φυλακή, και τι έγινε; Θα καλοπερνάει», λέει η μητέρα της
«Δεν παύει να αγαπάω το παιδί μου», παραδέχθηκε

Καστοριά: Πυροβόλησαν και σκότωσαν αρκουδάκι 6 μηνών
Πρόκειται για την τρίτη αρκούδα που εντοπίζεται νεκρή τους τελευταίους τρεις μήνες στην Π.Ε. Καστοριάς

Ρόδος: 18χρονη Γερμανίδα κατήγγειλε 19χρονο Ολλανδό για βιασμό - Οι διαφορετικές εκδοχές τους
Γιατί η κοπέλα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική του δίωξη

Μάνδρα: Οδηγός φορτηγού χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι συνάδελφό του ενώ περίμεναν να ξεφορτώσουν
Το 50χρονο θύμα μεταφέρθηκε τραυματισμένο στο Τζάνειο, ενώ ο 58χρονος δράστης αναζητείται

Λιβύη και Τουρκία ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία
Νέα συμφωνία για εκπαίδευση και υποστήριξη

Τεράστια διάκριση για το παιδί-θαύμα του ελληνικού τένις: Στα ημιτελικά του Wimbledon ο Παγώνης
Μία τεράστια νίκη πέτυχε ο Ραφαήλ Παγώνης, κερδίζοντας την πρόκριση στα ημιτελικά του Wimbledon U14!

«Φως στο Τούνελ»: Η Αγγελική Νικολούλη επιστρέφει απόψε με έκτακτη εκπομπή για την Μουρτζούκου
Μετα τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση

Τροχαίο ατύχημα με τρία οχήματα στη λεωφόρο Ποσειδώνος
Δυσχέρεια στην κυκλοφορία στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ρεύμα προς Αθήνα - Ένας τραυματίας

Φωτιά τώρα στις Νεραντζιές Αιγίου –Ήχησε το 112
Στο σημείο επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα - Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το μεταναστευτικό με 177 «ναι» - Πλεύρης: Τέρμα το παραμύθι με τις μωρομάνες
«Όχι» στην τροπολογία ψήφισαν 74 βουλευτές και 42 επέλεξαν το «παρών» - Σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Συγκλονιστικό βίντεο: Κροκόδειλος αρπάζει και μεταφέρει το άψυχο σώμα 15χρονου
Το αγόρι ψάρευε στις όχθες ποταμού

Δωρεάν η φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία από Σεπτέμβριο - Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι
Η αγωγή θα συνοδεύεται από διατροφική παρακολούθηση και άσκηση

Βόλος: Ανδρας έπεσε νεκρός ενώ περπατούσε στην παραλία
Αμεση ήταν η αντίδραση πολιτών που βρίσκονταν στο σημείο

Δολοφονία Δουρουντάκη: Ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση 51χρονος
Επί τρεις μήνες περίπου οι αρχές πραγματοποίησαν εντατικές έρευνες σε όλο σχεδόν τον νομό σε στεριά

Πατέρας στο Πακιστάν σκότωσε την 16χρονη κόρη εξαιτίας του TikTok
Ο πατέρας σκότωσε την 16χρονη επειδή αρνήθηκε να κλείσει τον λογαριασμό της στην δημοφιλή πλατφόρμα

Φρίκη στις ΗΠΑ: Κόρη αρχηγού αστυνομίας τον κατηγορεί για «τελετουργική» κακοποίηση - Σατανιστική αίρεση, μάσκες και «παιχνίδια θανάτου»
Η κόρη ενός αρχηγού της αστυνομίας του Νιου Τζέρσεϊ ισχυρίζεται ότι τη βίαζε επανειλημμένα για περισσότερο από μια δεκαετία στο πλαίσιο μιας «τελετουργικής» αίρεσης

ΗΠΑ: Έκλεψε εκατομμύρια από τα σπίτια των πλουσίων - Τώρα αποκαλύπτει το λάθος των «θυμάτων» της
Η 40χρονη σήμερα Τζένιφερ, πρώην διαρρήκτρια μοιράζεται την εμπειρία της και δίνει συμβουλές σε ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών

Μεταναστευτικό: 507 οι αλλοδαποί που διασώθηκαν στη Γαύδο – Οι 420 ήταν άνδρες – Οχτώ οι διακινητές
Η ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος σχετικά με επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση των 515 αλλοδαπών, νότια της Γαύδου.

Τραγωδία στην Ιταλία: 17χρονος βρήκε φρικτό θάνατο θαμμένος στην άμμο
Ο έφηβος έχασε τη ζωή του, εγκλωβισμένος σε μια αυτοσχέδια τρύπα που είχε σκάψει στην άμμο

Καλλιθέα: Οδηγούσε σχεδόν σε κωματώδη κατάσταση - Συνελήφθη μετά από σφοδρή σύγκρουση
Ο 40χρονος οδηγούσε έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, αδιαφορώντας τελείως για τη ζωή των συνανθρώπων του

Τραγωδία στο Πήλιο: Πνίγηκε 32χρονος τουρίστας, ενώ κολυμπούσε
Πλήρωμα του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον άνδρα και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Φωτιά σε διαμέρισμα στη λεωφόρο Ποσειδώνος - Δείτε βίντεο
Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Έγκλημα στη Ροδόπη: Συνελήφθη η 21χρονη που δολοφόνησε 66χρονο στο χωριό Κάρδαμο
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν θύτης και θύμα έχουν κάποια συγγενική σχέση

Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που βρέθηκε στο σπίτι του εκρηκτικός μηχανισμός
Τον μηχανισμό εντόπισε ο κηπουρός της πολυκατοικίας

Γλυκά Νερά: Πέθανε ο 48χρονος που ξυλοκοπήθηκε άγρια από ανηλίκους
Δεν τα κατάφερε ο 48χρονος να παραμείνει στη ζωή

Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε σπίτι πασίγνωστου δημοσιογράφου στο Νέο Ψυχικό
Την έρευνα έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Δολοφονία στη Ροδόπη: 21χρονη μαχαίρωσε 66χρονο μετά από καυγά
Η κατηγορούμενη είχε έντονο διαπληκτισμό με το θύμα και αμέσως μετά τη δολοφονία τράπηκε σε φυγή

Δίκη Κυριακής Γρίβα: Ανατρίχιασε η μητέρα της – «Περιμένω να περάσουν τα 3 χρόνια για να λιώσει»
Η ένταση την ώρα που κατέθετε η μητέρα του κατηγορούμενου

Μωβ Μέδουσες: Αυξάνονται τα περιστατικά - Πέντε ανήλικα παιδιά στο νοσοκομείο Χαλκίδας
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες σε αρκετά φαρμακεία της περιοχής σημειώνεται αύξηση στη ζήτηση για αντιισταμινικά και καταπραϋντικές κρέμες

Κυριακή Γρίβα: Χαμός στη δίκη, εκσφενδονίστηκαν μπουκάλια
Τα τατουά και τα πρώτα λόγια του κατηγορούμενου που ακούστηκαν στο δικαστήριο

Σοκ στο Ίλιον: 20χρονος έβαλε φωτιά σε 16χρονο με αντισηπτικό
Ο ανήλικος μαθητής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παίδων

Απόφαση - ορόσημο: H Ρωσία κατέρριψε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines με 298 επιβαίνοντες
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταλογίζει στη Ρωσία την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17 με 298 επιβαίνοντες, το 2014
