Από το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομικών και Οικονομικών αναφέρουν ότι διαθέτουν πλέον το απαραίτητο οπλοστάσιο ώστε να διασφαλίσουν την τήρηση της νομιμότητας και να ενισχύσουν την αίσθηση της δικαιοσύνης προς πάσα κατεύθυνση.
Στον φορολογικό τομέα, ήδη από το φετινό έτος υπάρχουν διάφορα εργαλεία όπως το MyDATA, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και άλλα, τα οποία έχουν ενισχύσει τη φαρέτρα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ. Αυτά τα εργαλεία υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα και αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της βελτιωμένης φορολογικής εποπτείας.
Όσον αφορά τον τομέα του αιγιαλού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η νέα διαδικασία για τις παραχωρήσεις, η οποία πραγματοποιείται πλέον αποκλειστικά μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (https://eauctions.gsis.gr). Έως την Παρασκευή 31 Μαΐου, είχαν αναρτηθεί το σύνολο των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για πάνω από 1.200 παραχωρήσεις.
Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις καθώς και αιγιαλοί και παραλίες υψηλής προστασίας, γνωστοί και ως "απάτητες παραλίες", που βρίσκονται σε περιοχές Natura, όπου απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ' επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ. Σε όλες τις παραλίες, είτε πρόκειται για νέες είτε για υφιστάμενες παραχωρήσεις, θα ισχύουν από φέτος οι ίδιοι κανονισμοί και το ίδιο πλαίσιο ελέγχων και προστίμων για πιθανές παραβάσεις.
Η νέα εικόνα θα έχει διαμορφωθεί πλήρως έως τα τέλη Ιουνίου, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες εγκατάστασης των νέων παραχωρησιούχων.
Εφορμούν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ
Στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού θα βρεθούν χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Για πρώτη φορά από φέτος, θα επιβάλλεται φόρος εκ των προτέρων σε εκείνους που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής. Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί διότι πλήθος εξ αυτών τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσαν τη λειτουργία τους με την πιστή τήρηση των υποχρεώσεών τους και εν συνεχεία εξαφανίζονταν, αφήνοντας απλήρωτους φόρους και ΦΠΑ.
Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ξεκινά την εφαρμογή του νέου Σχεδίου Ελέγχων σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς. Εφοδιασμένοι με tablets και φορητά σκάνερ, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διενεργούν «διπλούς» επιτόπιους ελέγχους.
Ακριβώς, η διαδικασία αυτή σημαίνει ότι οι ελεγκτές έχουν πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και διασταυρώνουν τα στοιχεία που αναφέρονται στη φορολογική δήλωσή τους με τα πραγματικά δεδομένα που προκύπτουν από τη λειτουργία της επιχείρησης. Επιπλέον, ο ενδιάμεσος φόρος αποτελεί ένα νέο μέτρο που προβλέπεται από τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Αυτό δίνει στην ΑΑΔΕ τη δυνατότητα να επιβάλλει φόρο προκαταβολής σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή. Σημαντικό είναι ότι αυτή η επιβολή γίνεται πριν ακόμη την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από την ΑΑΔΕ σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα. Αρχικά, γίνεται μια πρώτη επίσκεψη από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μια δεύτερη επίσκεψη από ελεγκτές που υπάγονται σε διαφορετική περιοχή. Τέλος, η Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) αναλαμβάνει τον έλεγχο με βάση όλες τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις προηγούμενες επισκέψεις, ενισχύοντας τους ελέγχους με στοχευμένη προσέγγιση.
Σημαντικό ρόλο στη διαδικασία των ελέγχων παίζει το σύστημα myData. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης της φετινής με την περσινή συναλλακτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, επιτρέποντας τη διαβίβαση δεδομένων στις αρμόδιες υπηρεσίες για περαιτέρω ανάλυση και ελέγχους. Επιπλέον, οι αλγόριθμοι αναζητούν πληροφορίες σχετικά με την περιουσία των ελεγχόμενων, συμπεριλαμβανομένων καταθέσεων και ακινήτων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της φορολογικής τους κατάστασης.
Αυτοί οι έλεγχοι αποτελούν κρίσιμο κομμάτι της φορολογικής πολιτικής, καθώς συνεισφέρουν στην αποτελεσματική επιβολή του φόρου και την εξάλειψη της φοροδιαφυγής. Μέσω αυτών των ελέγχων ενισχύεται η φορολογική δικαιοσύνη, καθώς οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να συμμορφώνονται με τους φορολογικούς νόμους και να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Τα έσοδα που προκύπτουν από αυτούς τους ελέγχους συμβάλλουν στην υποστήριξη των δημοσίων υπηρεσιών και στην ανάπτυξη της χώρας, βοηθώντας έτσι στη διατήρηση και βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας.
Αιγιαλός - Παραλίες
Οι έλεγχοι που ξεκίνησαν στη Χαλκιδική, με τη χρήση drones, αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της εποπτείας στις παραλίες και την εφαρμογή των νέων κανόνων που νομοθέτησε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με αυτούς τους ελέγχους, η κυβέρνηση επιδιώκει να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, να προστατεύσει το περιβάλλον και να βελτιώσει την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος.
Η χρήση drones επιτρέπει την αποτελεσματική παρακολούθηση των παραλιών και την ταχεία ανίχνευση πιθανών παραβάσεων. Οι πληροφορίες που συλλέγονται από αυτούς τους ελέγχους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβίασης των νέων κανόνων.
Επιπλέον, η διεξαγωγή διαδικασιών για νέες συμβάσεις παραχώρησης χρήσης παραλιών και αιγιαλού σύμφωνα με το νέο πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα για την επαρκή ρύθμιση της χρήσης του ακτοπροστατευτικού ζώνης και τη διασφάλιση της διαχείρισης των παραλιών με διαφάνεια και σεβασμό προς το περιβάλλον και τους πολίτες. Αυτές οι πρωτοβουλίες είναι βασικές για τη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας και την προστασία των φυσικών πόρων της χώρας.
Η εφαρμογή διαφόρων τρόπων ελέγχου, πέραν της χρήσης drones, αποτελεί σημαντικό μέρος της νέας στρατηγικής για τη διασφάλιση της νομιμότητας και της διαφάνειας στη χρήση των παραλιών και του αιγιαλού. Ας δούμε πιο αναλυτικά τους τρόπους αυτούς:
- Δορυφορικές εικόνες: Η χρήση δορυφορικών εικόνων επιτρέπει την παρακολούθηση μεγάλων εκτάσεων και την ανίχνευση πιθανών παραβάσεων με μεγάλη ακρίβεια. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για επιπλέον ελέγχους και αξιολογήσεις.
- Συμβολή των πολιτών: Η εφαρμογή MyCoast δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμβάλουν στην παρακολούθηση και την ανίχνευση παραβάσεων. Μέσω αυτής της εφαρμογής, μπορούν να υποβάλλουν καταγγελίες για παραβάσεις που παρατηρούν στις παραλίες.
- Μικτά κλιμάκια ελέγχου: Δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος ελεγκτικός μηχανισμός με την ενοποίηση πολλών φορέων. Αυτό εξασφαλίζει τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών και αρχών για την αποτελεσματική επίβλεψη της χρήσης των παραλιών. Οι ελεγκτικές διαδικασίες περιλαμβάνουν επιθεώρηση και αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους νέους κανονισμούς και τις συμβάσεις, προσφέροντας έτσι ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ελέγχου και παρέχοντας την απαραίτητη διαφάνεια και νομιμότητα στη διαχείριση των παραλιών και του αιγιαλού.

Από την τραγωδία στις σαμπάνιες: Χωριό στην Ισπανία που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές κέρδισε 468 εκατ. ευρώ στο λαχείο
Το χριστουγεννιάτικο λαχείο El Gordo μοιράζει εκατοντάδες εκατομμύρια – Πιστεύουν ότι αν το αγοράσει τόπος που υπέστη συμφορά θα είναι κερδοφόρο, γιατί την ατυχία ακολουθεί η καλή τύχη

«Παιδί μου, σου είπα ψέματα»: Σπαρακτική επιστολή εκπαιδευτικού για τα παιδιά που θα περάσουν τα Χριστούγεννα μόνα τους στο νοσοκομείο
«Θυμάμαι μόνο που σου έκανα παρατήρηση γιατί χοροπηδούσες λάθος στην πρόβα. «Χοροπηδούσες λάθος» τι οξύμωρο!»

Πέθανε ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» Chris Rea
Η χαρακτηριστική βραχνή φωνή του και το παίξιμό του στην κιθάρα έχουν μείνει αξέχαστα σε τραγούδια

Δεκάδες σκελετοί ανακαλύφθηκαν σε μεσαιωνικό νεκροταφείο εκτελεσμένων εγκληματιών της Αγγλίας
Αρκετοί σκελετοί βρέθηκαν με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη

Κινδυνεύουν οι τάρανδοι του Αγιου Βασίλη;
Οι λύκοι αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους ταράνδους της Φινλανδίας και πλήττουν τα κοπάδια των ντόπιων

Τουρίστρια παρασύρεται από μανιασμένο κύμα την ώρα που ποζάρει για φωτογραφία
Πώς γλίτωσε

Μόσχα: Βομβιστική επίθεση σε αυτοκίνητο με στόχο Ρώσο στρατηγό - Βίντεο, φωτογραφίες
Ρώσος στρατηγός σκοτώθηκε σε έκρηξη αυτοκινήτου στη Μόσχα, όπως ανακοίνωσε η Ερευνητική Επιτροπή της χώρας

Κίνα: Επιβάλει δασμούς ως και 42,7% σε γαλακτοκομικά που εισάγονται από την ΕΕ
Στοιχεία που επικαλείται το Πεκίνο δείχνουν πως εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτούνται, προκαλώντας σημαντική ζημία στην εγχώρια βιομηχανία της Κίνας

Ντουμπάι: Νεκρή σε ξενοδοχείο 25χρονη αεροσυνοδός - Την μαχαίρωσαν 15 φορές με ψαλίδι
Κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 25χρονης είναι ο πρώην σύζυγός της

Τίτλοι τέλους για το Jim Beam
Η κατασκευάστρια μπέρμπον Jim Beam σταματά την παραγωγή στο κύριο αποστακτήριό της για ένα χρόνο

James Ransone: Από τη σeξουαλική κακοποίηση στο τραγικό τέλος: Ποιος ήταν ο 46χρονος ηθοποιός που αυτοκτόνησε
Ο 46χρονος ηθοποιός του «The Wire» έβαλε τέλος στη ζωή του την Παρασκευή (19/12) στο σπίτι του στο Λος Αντζελες

Θεσσαλονίκη: Ξυλοκόπησαν 13χρονο σε αγώνα βόλεϊ γιατί τους… ενοχλούσε το τύμπανο
«Χειροπέδες» σε έναν 52χρονο κι έναν 56χρονο για τη σκληρή επίθεση στον ανήλικο

Το κύμα που «εξερράγη» στη μέση του ωκεανού: Σπάνιο φαινόμενο στα ανοιχτά της Δυτικής Αυστραλίας
Σέρφερς έγιναν μάρτυρες ενός σπάνιου «κύματος-έκρηξης» στον Ινδικό Ωκεανό

Νέες ταυτότητες: Πότε ολοκληρώνεται η προθεσμία - Πόσο κοστίζει η έκδοσή
Βήμα - βήμα η διαδικασία για να κλείσετε ραντεβού για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων

Politico: Η Γαλλία μπροστά σε μια Ευρώπη χωρίς την αμερικανική ομπρέλα
Η ανάλυση του Politico για τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Επίδομα θέρμανσης πληρωμή: Πιστώνεται σε 1.000.000 δικαιούχους - Πόσα χρήματα είναι η Α` δόση
Όλες οι λεπτομέρειες για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

Έπιασαν «δουλειά» οι «έξυπνες» κάμερες της Τροχαίας
Πάνω από 1.500 παραβάσεις σε μόλις 4 ημέρες

Ο τιμοκατάλογος των ναρκωτικών του κυκλώματος στα σχολεία και ο εξευτελισμός των ανήλικων
Εκτός από το ξύλο, υπήρχαν και χρηματικές ποινές, που τα μέλη τους αποκαλούσαν χρέωμα και λειτουργούσε ως μέσο πειθαρχικής συμμόρφωσης

Έφυγε από την ζωή ο Νίκος Λαζαρίδης
Έβαλε τη Δράμα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Πέθανε ο Νίκος Λαζαρίδης, ιδρυτής του ομώνυμου γνωστού οινοποιείου
Τι αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της

«Βούλιαξε» από Αϊ-Βασίληδες η Αθήνα για το Santa Run - Πάνω από 1000 συμμετοχές
?Το σύνθημα για την εκκίνηση έδωσε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών - Η αντίδραση της Καρυστιανού
«Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι και με ποια ευρήματα έκλεισαν όταν σκόνταψαν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;»

Αγνοούμενη στις ΗΠΑ εμφανίστηκε 40 χρόνια μετά, δεν γνώριζε ότι την είχε απαγάγει η μητέρα της όταν ήταν 3 ετών
Συγκλονιστική υπόθεση από τις ΗΠΑ, με μητέρα που κατηγορείται για απαγωγή, αλλαγή ταυτότητας και μια οικογενειακή επανένωση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Πέθανε η Ντόρα Γιαννακοπούλου
Έφυγε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας

Θοδωρής Κολυδάς: Έρχεται καιρός τύπου «Π» τα Χριστούγεννα - Πού αναμένονται βροχές και χιόνια
Η πορεία του καιρού προς τα Χριστούγεννα

Τέλος τα ποδήλατα: H ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγορεύει τη χρήση τους σε πεζόδρομους
Pεριορίζουν ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ στην κεντρική πεζοδρομημένη ζώνη από το 2026

«Ήταν κόλαση»: Καθαρίστρια μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου gamer μετά από δύο χρόνια
Ένοικος έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε ξενοδοχείο για gamers στην Κίνα χωρίς να βγαίνει. Όταν έφυγε, το προσωπικό βρέθηκε μπροστά σε εικόνες σοκ και «κόλασης»

Συγκίνησε ο Ανδρέας Τεττέη: Ξέσπασε σε κλάματα on air κι αποχώρησε από συνέντευξη - Βίντεο
Ο Ανδρέας Τεττέη αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την Κηφισιά, στον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό και δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Χάρτης κινητοποιήσεων των αγροτών – Όλα τα μπλόκα πανελλαδικά
Οι αγρότες διατηρούν ενεργά τα μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας, προχωρώντας σε ανοίγματα διοδίων

«Μυστηριώδης ιός του λαιμού» σαρώνει τον πλανήτη - Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
Ειδικός προειδοποιεί για «ανίατη» νόσο

Μαρία Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται - Σχεδιάζουμε επιτροπή «σοφών» για τη σωτηρία της χώρας
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυρία Καρυστιανού δέχεται πολλαπλά αιτήματα από πολίτες που ζητούν την οργάνωση ενός συλλογικού εγχειρήματος

Διαμαντής Καραναστάσης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά το θετικό αλκοτέστ
Ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής της «Πλεύσης Ελευθερίας είχε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το δίπλωμα και να του επιβληθεί το πρόστιμο των 350 ευρώ

Συναγερμός στη Σκύρο: Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο με 28 μέλη πλήρωμα
Συναγερμός σήμανε την Κυριακή στο Λιμενικό όταν δεξαμενόπλοιο σημαίας Λιβερίας έμεινε ακυβέρνητο 12,7 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Σκύρου

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ξενοφών Ζηκίδης
Ο δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών

Ανησυχία επιστημόνων για τη μετάδοση της γρίπης κατά τις γιορτές - Ποιες είναι οι ομάδες κινδύνου
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επικράτηση στελεχών του ιού της γρίπης Α(H3N2) και ειδικότερα του υποστελέχους Κ

Φωτιά από σόμπα στο Μέτσοβο: Κάηκαν δύο σπίτια, ζημιές υπέστη τρίτο
Κάτοικοι κατήγγειλαν πως έπειτα από έργα για την εγκατάσταση νέου δικτύου ύδρευσης, δεν τοποθετήθηκαν κρουνοί πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να φτάσει η πυροσβεστική από τα Ιωάννινα

Φωταγωγείται σήμερα το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης - Δε φαντάζεσαι που βρίσκεται
Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης φωταγωγείται σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο της Ελλάδας

Κορινθία: Ανδρας με αναπηρικό αμαξίδιο παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στο Βέλο
Η Τροχαία Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος

Κορσική: Η στιγμή που αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει 26χρονο που κρατούσε μαχαίρι
Ο εισαγγελέας του Αιάκειου, Νικολά Σετ, είπε ότι διενεργείται προκαταρκτική έρευνα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε και για «απόπειρα ανθρωποκτονίας» σε βάρος του θύματος

Αγρίνιο: Αυτοκίνητο αναποδογύρισε και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού (εικόνα)
Δεν σημειώθηκε σοβαρός τραυματισμός, παρά τη σφοδρότητα του ατυχήματος










