
Αφού βγήκε από την αίθουσα της συνάντησης, η κυρία Μπούρα άκουσε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ, να της λέει ότι το ραντεβού του κ. Μητσοτάκη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι δεν θα μπορούσε να γίνει εν τέλει.
Όταν η κυρία Μπούρα ρώτησε ποιος είναι ο λόγος της ακύρωσης την τελευταία στιγμή, ο κ. Λοτζ επικαλέστηκε, ακολουθώντας προφανώς τις οδηγίες της Downing Street, μια έκτακτη αλλαγή στο πρόγραμμα του κ. Σούνακ. Γρήγορα, πάντως, κατά τη διάρκεια αυτής της μάλλον αμήχανης επικοινωνίας, κατέστη σαφές ότι ο πραγματικός λόγος της ακύρωσης ήταν η ενόχληση του πρωθυπουργικού γραφείου της Μεγάλης Βρετανίας για τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα στην εκπομπή της Λόρα Κίνσμπεργκ στο BBC One το πρωί της Κυριακής, μια εκπομπή που θεωρείται από τις πιο έγκριτες σε θέματα πολιτικής και έχει μεγάλη τηλεθέαση. Η αποκάλυψη του πραγματικού λόγου της ακύρωσης, άλλωστε, έκανε το Μέγαρο Μαξίμου να απορρίψει διαρρήδην την αντιπρόταση της Downing Street ο κ. Μητσοτάκης να δει αντί του κ. Σούνακ τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όλιβερ Ντάουντεν.
"If I told you [to] cut the Mona Lisa in half... do you think your viewers would appreciate the beauty of the painting?"
— BBC Politics (@BBCPolitics) November 26, 2023
Greek PM Kyriakos Mitsotakis says returning the Elgin Marbles to Greece is about "reunification" not "ownership"
#BBCLauraK https://t.co/DYK0KHQRgx pic.twitter.com/hOJbK84VcR
Η σύσκεψη και η ενόχληση
Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τον κ. Στάρμερ και τους συνεργάτες του και η κυρία Μπούρα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε άμεσα σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες που τον συνόδευαν: πέραν της κυρίας Μπούρα, τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, τη σύμβουλό του Αριστοτελία Πελώνη, τον γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ Τάσο Χατζηβασιλείου, τον διευθυντή του οικονομικού του γραφείου Αλέξη Πατέλη και τον αναπληρωτή διευθυντή του γραφείου Τύπου Χρήστο Ζωγράφο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκνευρισμένος, αποφάσισε, όμως, να τοποθετηθεί στη συζήτηση νωρίς, καθιστώντας σαφή τη θέση του. Άμεσα, λοιπόν, συντάχθηκε μια γραπτή δήλωση, χωρίς καν να ειδοποιηθεί η ΕΡΤ για on camera τοποθέτηση και διανεμήθηκε εκτάκτως.
«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, καθιστώντας σαφή την ενόχλησή του από την εξέλιξη των πραγμάτων.
Οι βρετανικές διαρροές
Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η «αλλαγή προγράμματος» που είχε επικαλεστεί η Downing Street δεν ήταν παρά ένα πρόσχημα. Και αυτό γιατί το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού φρόντιζε να διαρρεύσει στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του Independent και της Evening Standard τη θέση του κ. Σούνακ ότι είναι αντίθετος σε οποιασδήποτε μορφής διευθέτηση για τα γλυπτά και θεωρεί ότι η θέση τους είναι στο Βρετανικό Μουσείο. Κατά σύμπτωση, διευθυντής της εφημερίδας Evening Standard ήταν για τρία χρόνια ο Τζορτζ Όσμπορν, νυν πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Με άλλα λόγια, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού εξέφραζε στο εσωτερικό ακροατήριο την άποψη του κ. Σούνακ για ένα θέμα, επί του οποίου ως τώρα δεν είχε καμία τοποθέτηση και την οποία δεν εξέφρασε face to face στον πρωθυπουργό.
Η συνέντευξη BBC και ο Στάρμερ
Η ταμπακιέρα, συνεπώς, είναι τι ενόχλησε τόσο πολύ το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο για να προβεί σε αυτό το unfair που πηγαίνει αρκετά πίσω τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε επίπεδο κορυφής. Η απάντηση που δίνεται από αρκετές πηγές με γνώση του παρασκηνίου είναι ότι η Downing Street ενοχλήθηκε και από το περιεχόμενο της συνέντευξης Μητσοτάκη στο BBC One, αλλά και από την αναπαραγωγή που έτυχε αυτή από τον βρετανικό Τύπο. Η αναλογία των γλυπτών με τη «σκισμένη στα δύο» Μόνα Λίζα συζητήθηκε πολύ, ενώ ενδιαφέρον είχε και η προαναγγελία ότι θα συζητήσει το θέμα τόσο με τον κ. Σούνακ όσο και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ.
Η παράμετρος Στάρμερ έχει, αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον. Ο κ. Σούνακ βρίσκεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις μακράν πίσω του κ. Στάρμερ ενόψει των εκλογών που θα γίνουν στη Μεγάλη Βρετανία το πολύ ως τον Ιανουάριο του 2025. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, έλεγαν στο protothema.gr ότι η προοπτική της συνάντησης Μητσοτάκη-Στάρμερ ήταν γνωστή στο γραφείο του κ. Σούνακ εδώ και μέρες, ενώ οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε επί της ουσίας για τα γλυπτά τίποτα που δεν είχε πει και όλα τα προάγουμενα χρόνια και σε παρελθούσες επισκέψεις του στη Μεγάλη Βρετανία. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν θα πρέπει καθόλου να αποκλειστεί αυτό που στην Αθήνα εκλαμβάνεται ως unfair να ήταν μια προσπάθεια του κ. Σούνακ να «σκοράρει» σε ένα δεξιόστροφο, εσωτερικό κοινό, με ένα θέμα χαμηλής επικινδυνότητας.
Σημειωτέον, η Λόρα Κίνσμπεργκ, η δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρωί της Κυριακής έγραψε χθες στο twitter έκανε λόγο για «υπερβολική αντίδραση με δεδομένο ότι το θέμα απασχολεί τις σχέσεις των δύο χωρών επί καιρό».
Πάντως, το Σάββατο οι Financial Times μετέδωσαν ότι ο κ. Στάρμερ δεν θα εμπόδιζε μια συμφωνία που ενδεχομένως θα πετύχαιναν ο η ελληνικής κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο για τα γλυπτά. Ενδιαφέρον έχει και το tweet του κ. Στάρμερ μετά τη συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη, το οποίο αναρτήθηκε στις 21:30 (ώρα Ελλάδος) και ενώ η δήλωση του πρωθυπουργού για την ακύρωση του ραντεβού με τον κ. Σούνακ είχε προηγηθεί ώρα πριν. «Με τους Εργατικούς, η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα θα παραμείνουν ισχυροί εταίροι», ανέφερε ο κ. Στάρμερ, ανεβάζοντας μια φωτογραφία κατά τη χειραψία του με τον κ. Μητσοτάκη.
Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/1440199/to-paraskinio-tou-vretanikou-unfair-i-enohlisi-mitsotaki-to-tilefonima-kai-i-ektakti-suskepsi/Great to meet with @PrimeministerGR.
— Keir Starmer (@Keir_Starmer) November 27, 2023
We discussed boosting UK-Greek cooperation in key areas, from delivering economic security to taking climate action.
With Labour, Britain and Greece will remain strong partners. pic.twitter.com/jcaMY4Rnnd

Νέος Πάπας ο Ρόμπερτ Πρεβόστ - Θα ονομαστεί Λέων `ΙΔ
Αυτός είναι ο νέος Ποντίφικας μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας

Ιταλία: Ο νέος Πάπας στο Δωμάτιο των Δακρύων για να φορέσει τα λευκά άμφια
Το “Habemus Papam” αναμένεται να ακουυστεί σε λίγο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης

Στο νοσοκομείο η Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα
Ανησυχία για την κατάστασή της

Επίθεση του Πακιστάν στην Ινδία με drones – Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού
Οι πακιστανικές δυνάμεις εξαπολύουν νέα επίθεση κατά ινδικών στόχων

Επετεύχθη συμφωνία ΗΠΑ και Βρετανίας για τους δασμούς - Τι περιλαμβάνει
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών εξαγωγών προϊόντων

Σύγχυση στο Βατικανό: Βγήκε λευκός καπνός χωρίς να έχει εκλεγεί νέος Πάπας
Ο λευκός καπνός καταγράφηκε από κάμερα ενώ το πλήθος κόσμου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου βρέθηκε να απορεί καθώς δεν υπήρχε... νέος Πάπας

Εγκαύματα έπαθαν 12 υγειονομικοί στο «Ελπίς» - Τι συνέβη στο χειρουργείο
Καθαρίστρια ακρωτηριάστηκε στον «Ευαγγελισμό»

Θεσσαλονίκη: Νέο βίντεο με την 38χρονη πριν την έκρηξη – Αγχωμένη και αμήχανη πριν βάλει τη βόμβα
Είναι νευρική, ντυμένη στα μαύρα, ενώ στο αριστερό της χέρι κρατάει μια άσπρη σακούλα κι ένα μαύρο σακίδιο, μέσα στο οποίο βρίσκεται η βόμβα

Θεσσαλονίκη: Ομολόγησε ο 36χρονος - «Πληρώθηκα για να μεταφέρω τη βόμβα από την Αθήνα»
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών για μια υπόθεση που φαίνεται ότι έχει πολλές προεκτάσεις...

Μπιλ Γκέιτς: «Δεν θα πεθάνω πλούσιος»
Δεσμεύθηκε να δωρίσει σχεδόν όλη την περιουσία του έως το 2045

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η διαδικασία για την εκλογή του Πάπα
Μαύρος καπνός εμφανίστηκε και το πρωί της Πέμπτης (8/5) από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα, ένδειξη ότι ούτε η δεύτερη ούτε η τρίτη ψηφοφορία των καρδιναλίων είχε αποτέλεσμα στην εκλογή του νέου Πάπα

Θερμοκρασίες - ρεκόρ και τον Απρίλιο: «Θα ξεπεράσουμε το όριο του 1,5°C πριν το 2030»
Η παγκόσμια θερμοκρασία παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα συνεχίζοντας ένα σερί σχεδόν δύο ετών πρωτοφανούς ζέστης

Ίσως ανακαλύψαμε τη γενέτειρα της γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Βόρεια Μακεδονία, λένε αρχαιολόγοι
Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια της αρχαίας πόλης Λύγκου στη Βόρεια Μακεδονία, πιθανής γενέτειρας της Ευρυδίκης Α`, μητέρας του Φιλίππου Β` και γιαγιάς του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ακρίβεια και στο παγωτό: Σενάρια για έως και 4 ευρώ η μπάλα
Ακριβότερες γεύσεις και λιγότερες ποσότητες στα παγωτά

Επεισοδιακό φινάλε σε συνέντευξη της Κωνσταντοπούλου: «Σας περιμέναμε στις 9, τι να σας ρωτήσουμε τώρα!» - Είστε αγενείς, απάντησε
Παρά την καθυστέρησή της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είπε στους δύο δημοσιογράφους ότι ήταν «μεγάλη αγένεια» ο τρόπος που τελείωσε η συνέντευξη

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ στον Κασσελάκη για το πόθεν έσχες
Η απόφαση του δικαστηρίου

Κονκλάβιο: Ξεκίνησε η δεύτερη ψηφοφορία για τον νέο Πάπα - Γιατί μπορεί να μην βγει τώρα καπνός
Ο όρκος, το «extra omnes» και τα φαβορί για τη διαδοχή του Πάπα Φραγκίσκου

Ινδία - Πακιστάν - CNN: Η χθεσινή αερομαχία με 125 μαχητικά να συμμετέχουν, ήταν «από τις μεγαλύτερες στην ιστορία»
Για ποιο λόγο καμία από τις δύο πλευρές δεν μπήκε στον εναέριο χώρο της άλλης

Η συγκινητική ιστορία πίσω από τη φωνή στο μετρό του Λονδίνου: Πηγαίνει καθημερινά στον σταθμό για να ακούσει τον σύζυγό της
Η Μάργκαρετ ΜακΚόλουμ πραγματοποιεί καθημερινά τη δική της ιεροτελεστία, εις μνήμη του συζύγου της, Όσβαλντ.

Πρωτοψάλτης για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού: Ξεκινά την 1η Ιουνίου, ποιες οι προϋποθέσεις
Το πρόγραμμα αφορά 300.000 επιταγές, με συνολικό προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια ευρώ

Θρίλερ στο Παγκράτι: Ξαπλωμένος στο κάθισμα ο άνδρας που βρέθηκε καμένος σε αυτοκίνητο
Η σορός ήταν σε τέτοια κατάσταση ώστε οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση να μην μπορούν να καταλήξουν στο αν φορούσε ρούχα ή όχι

ΗΠΑ: «Δεν θέλω να πεθάνω» - Το δραματικό τηλεφώνημα οδηγού φορτηγού που κρεμόταν στο κενό από γέφυρα
«Το ξέρω ότι θα τα καταφέρουν» προσπάθησε να τον ενθαρρύνει τηλεφωνητής της αστυνομίας

Φόβος και τρόμος οι σολομοί «ζόμπι» - Ανησυχία στην Ισλανδία, προειδοποίηση κι από την Μπγιορκ
Σύμφωνα με την παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνιδα έρχονται «καταστροφικές επιπτώσεις στην άγρια ??ζωή»

Μετς: Μυστήριο με σορό άνδρα μετά από φωτιά σε αυτοκίνητο - Βρέθηκε στη θέση του συνοδηγού
Πληροφορία ότι είχε σπασμένα πόδια

«Φρένο» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον δρόμο της Τουρκίας στην ΕΕ
Αυξάνεται «το χάσμα» της Τουρκίας από τις αξίες και τα συμφέροντα της ΕΕ, τονίζει η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) που εγκρίθηκε σήμερα με 367 ψήφους υπέρ, 74 κατά και 188 αποχές.

Live από το Βατικανό: Στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου οι καρδινάλιοι - Ξεκινά το Κονκλάβιο
Τα επικρατέστερα ονόματα για τη διαδοχή

Η σοκαριστική φωτογραφία του άνδρα που χτύπησε στο κεφάλι με μπουκάλι ο Καρλίκ Τζόουνς της Παρτίζαν
Διέρρευσε στα σερβικά ΜΜΕ

Πολικός αεροχείμαρρος ρίχνει μέχρι και 10 βαθμούς τη θερμοκρασία – Πότε αλλάζει το σκηνικό του καιρού
Η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια

ΗΠΑ: Γερουσιαστής λιποθύμησε την ώρα την ομιλίας της
Πρόλαβε και την έπιασε γιατρός

Προσωπικός Αριθμός Πολίτη: Πώς θα εκδοθεί, τι θα γίνει με τις ταυτότητες
Σε 10 ημέρες διαθέσιμη η πλατφόρμα

Νεκρός «εμφανίστηκε» με AI βίντεο στο δικαστήριο και μίλησε στον δολοφόνο του
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έδωσε φωνή σε θύμα δολοφονίας - «Πιστεύω στη συγχώρεση» ακούγεται να λέει στο δικαστήριο

Κυρανάκης για το μετρό: Εξετάζεται η 24ωρη λειτουργία του τα Σάββατα
Εάν το μέτρο αποδειχτεί βιώσιμο, ίσως επεκταθεί και τις Παρασκευές, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών

«Τα θύματα καλοπερνούσαν», λένε οι δικηγόροι των λαμπερών ηγετών της «αίρεσης οργασμού», καθώς αρχίζει η δίκη
Κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν την εταιρεία ως σeξουαλική αίρεση

«Διαγράψτε τα social, αλλάξτε κινητό»: Υπό τον φόβο σύλληψης ταξιδεύουν στις ΗΠΑ επί Τραμπ
Οι ταξιδιώτες ανταλλάσσουν συμβουλές για να αντιμετωπίσουν τους εξαντλητικούς ελέγχους που επέβαλε ο Τραμπ στα αεροδρόμια - Περιγραφές από συλλήψεις «χωρίς λόγο»

Ομόφωνα ένοχος ο 19χρονος για τη δολοφονία Λυγγερίδη
Οι δικηγόροι ζητούν ελαφρυντικά

Κοζάνη: 70χρονος σκοτώθηκε όταν τον καταπλάκωσε πόρτα
Ο 70χρονος μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κοζάνης

Βίντεο-ντοκουμέντο: Η στιγμή που ινδική αεροπορία βομβαρδίζει πακιστανικούς στόχους
Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται αξιωματούχο της Ινδίας, οι επιθέσεις στόχευσαν εννέα σημεία, από τα οποία φαίνονται τα δύο στο βίντεο

Φονικό στην Αμφιλοχία: «Δεν άντεχα άλλο τον πατέρα μου, για αυτό τον σκότωσα», είπε ο πρώην αστυνομικός
Ομολόγησε πως σκότωσε τον πατέρα του, επειδή έπασχε από άνοια

Όχι «στη woke ιδεολογία του φύλου» από τον Λευκό Οίκο - Τέλος οι «διεμφυλικοί» από τον στρατό των ΗΠΑ
«Για να διασφαλίσουμε ότι διαθέτουμε την πιο φονική δύναμη μάχης στον κόσμο, θα απαλλάξουμε τον στρατό μας από την τρανς ιδεολογία», είχε δηλώσει ο Τραμπ

Ίντερ – Μπαρτσελόνα 4-3: Επική πρόκριση στον τελικό του Champions League σε απίστευτη ματσάρα
Στην παράταση πανηγύρισαν οι Ιταλοί
