Την συντηρητική κατάσχεση πλοίου μιας από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες που διακινούν χιλιάδες κοντέινερ καθημερινά στον κόσμο, της κινεζικής Cosco, κατάφερε ένας 37χρονος λιμενεργάτης, πατέρας ενός μικρού παιδιού.
Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά αποφασίστηκε η συντηρητική κατάσχεση πλοίου μεταφοράς κοντέινερ της κινεζικής Cosco για να εξασφαλιστεί η απαίτηση ύψους 400.000 ευρώ του 37χρονου Παναγιώτη Πέττα ο οποίος είδε τη ζωή του να καταστρέφεται τον περασμένο Απρίλιο, όταν έπεσε στο κενό από ύψος 12 μέτρων, ενώ εκτελούσε εργασίες μέσα σε πλοίο της εταιρείας CSCL PACIFIC OCEAN SHIPPING CO LTD στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) Πειραιά που διαχειρίζεται άλλη θυγατρική εταιρεία του κινεζικού κολοσσού.




Η πρόεδρος του δικαστηρίου Γεωργία Παναγιωτοπούλου που εξέτασε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του λιμενεργάτη, την έκανε δεκτή ως βάσιμη και κατ’ ουσίαν, διατάσσοντας τη συντηρητική κατάσχεση του υπό σημεία HONG KONGπλοίου c/v “CSCL PACIFIC OCEAN” πλοιοκτησίας της ομώνυμης κινεζικής εταιρείας, προς εξασφάλιση της ένδικης απαίτησης του για το ποσό των 400.000 ευρώ.
Με την ίδια απόφαση δόθηκε η δυνατότητα στην πλοιοκτήτρια εταιρεία να ματαιώσει ή να αντικαταστήσει την συντηρητική κατάσχεση με το μέτρο της εγγυοδοσίας, καταθέτοντας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων γραμμάτιο εισπράξεως χρηματικής παρακαταθήκης για την παροχή εγγύησης ύψους 400.000 ευρώ, όπως και έκανε προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση απόπλου του καραβιού και να συνεχίσει τα ταξίδια του.
Με την ίδια απόφαση καταδικάστηκε η πλοιοκτήτρια εταιρεία στην καταβολή των δικαστικών εξόδων του λιμενεργάτη.
Το μεροκάματο του τρόμου!
Ο άτυχος λιμενεργάτης Παναγιώτης Πέττας εργάζεται επί σειρά ετών από το 2011 στις εγκαταστάσεις των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ στο Νέο Ικόνιο Περάματος.
Από την 1-6-2019 έχει προσληφθεί με την ειδικότητα του λιμενεργάτη-φορτοεκφορτωτή-αχθοφόρου, από εταιρεία-υπεργολάβο για την εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων από διάφορα πλοία μεταξύ των οποίων και το υπό σημαία Χόνγκ Κονγκ πλοίο «CSCL PACIFIC OCEAN», στις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO στον προβλήτα ΙΙ του λιμανιού του Πειραιά.
Το σάπιο προστατευτικό κιγκλίδωμα
Στις 28-4-2022 ο λιμενεργάτης βρισκόταν στο πλοίο προκειμένου να λύσει αμπάρι και να απασφαλίσει κοντέινερ, ώστε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί η εκφόρτωση τους από το πλοίο.
Κατά τη διάρκεια της εργασίας του ανέβηκε σε πατάρι του πλοίου όπου υπάρχει διάδρομος πλάτους 90 εκατοστών, φέροντας τον αναγκαίο προστατευτικό εξοπλισμό και δη την ολόσωμη ζώνη ασφαλείας η οποία συνδέεται με γάντζο με ειδικό ιμάντα, ο οποίος τοποθετείται με κρίκο σε ασφαλές και σταθερό σημείο, με σκοπό να συγκρατήσει τον εργαζόμενο σε ενδεχόμενη πτώση.
Κατά την προσπάθεια του να απασφαλίσει το περιστρεφόμενο κλειδί («παπουτσάκι») ενός εμπορευματοκιβωτίου και ενώ ακουμπούσε στο προστατευτικό κιγκλίδωμα που βρισκόταν μπροστά του και στο οποίο είχε τοποθετήσει τον κρίκο από τον προστατευτικό ιμάντα, τεντώνοντας το σώμα του για να προσεγγίσει το συρματόσχοινο και να απασφαλίσει το «παπουτσάκι», το προστατευτικό κιγκλίδωμα, πιθανότατα λόγω οξείας διάβρωσης, υποχώρησε και έσπασε, με αποτέλεσμα ο λιμενεργάτης να χάσει την ισορροπία του και να πέσει στο κενό από ύψος 12 έως14 μέτρων, χτυπώντας κατά την πτώση του σε εμπορευματοκιβώτια.
Άμεσα μεταφέρθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο με πολλαπλά κατάγματα εγκαρσίων αποφύσεων στη σπονδυλική στήλη και κάταγμα κεφαλής περόνης και κάταγμα πλευρού.
Επίσης, διαπιστώθηκε θλαστικό τραύμα στο κεφάλι του, εκδορές στα χέρια και πόδια και κάκωση αγκώνων του. Παρέμεινε νοσηλευόμενος μέχρι τις 6-5-2022, ενώ μετά από αλλεπάλληλα χειρουργεία, με τελευταίο αυτό πριν από μία εβδομάδα, βρίσκεται κλινήρης στο σπίτι του, αντιμετωπίζοντας δυσχέρεια στην κίνηση και αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.
Σύμφωνα με το δικηγόρο του λιμενεργάτη, Παναγιώτη Σαπουντζάκη, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και τα πλευρά, συνέπεια εργατικού ατυχήματος που οφείλεται στη μη τήρηση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και το πλήρωμα του πλοίου, των όρων και των κανονισμών ασφαλείας που έπρεπε να είχαν τηρηθεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων.
Εξαιτίας του τραυματισμού του που είχε ως συνέπεια τη βαριά σωματική του βλάβη, ο εντολέας του έχει καταστεί ανίκανος για την άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος, αλλά και κάθε άλλου χειρωνακτικού επαγγέλματος, για άγνωστο και πάντως ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης
Η πρόεδρος του δικαστηρίου Γεωργία Παναγιωτοπούλου που αποφάσισε την συντηρητική κατάσχεση του πλοίου ή την κατάθεση εγγύησης 400.000 ευρώ, όπως και έγινε, πιθανολόγησε την ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας στο ατύχημα που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό του λιμενεργάτη.
Η δικαστική απόφαση αναφέρει σχετικά:
“Πιθανολογήθηκε ότι το ατύχημα που είχε ως συνέπεια τον τραυματισμό του αιτούντος, προκλήθηκε κατά κύριο λόγο από υπαιτιότητα της πλοιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου, συνιστάμενη στο ότι, κατά παράβαση, από αμέλεια της, (…) δεν είχε λάβει τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και δεν είχε τηρήσει τους προβλεπόμενους κανονισμούς, όπως όφειλε και μπορούσε προκειμένου να προστατεύσει όσους εργάζονταν στο πλοίο, ακόμα και αν δεν ανήκαν στο προσωπικό της και ειδικότερα όφειλε να είχε μεριμνήσει για την επισκευή άλλως για την αντικατάσταση των σημείων του μεταλλικού προστατευτικού κιγκλιδώματος, που είχαν υποστεί διάβρωση, ώστε αυτό να είναι σταθερό και ανθεκτικό παρέχοντας στους εργαζόμενους την απαιτούμενη ασφάλεια.
Δημοφιλείς ειδήσεις Το συγκινητικό «αντίο» του πατέρα στον 15χρονο που σκοτώθηκε κάνοντας ποδήλατο
Η υποχρέωση αυτή της καθ’ ης δεν αναιρείται από την τυχόν συνυπαιτιότητα του αιτούντος και την εκτέλεση της εργασίας του στον συγκεκριμένο χώρο, η οποία εκτιμάται ως συντρέχον πταίσμα του στην επέλευση του τραυματισμού του”.
Ο 37χρονος λιμενεργάτης κέρδισε την… μάχη των ασφαλιστικών μέτρων, αλλά η δικαστική… Οδύσσεια αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθεί.
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ο κινεζικός κολοσσός της Cosco θα αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για το σοβαρό τραυματισμό του λιμενεργάτη, πατέρα ενός μικρού παιδιού
Πηγή: http://www.newsbreak.gr/ellada/377835/o-ellinas-limenergatis-poy-ta-evale-me-tin-cosco/
Έλα στην ομάδα μας: Δημοσιογράφος - Part time το Σαββατοκύριακο
Ιδανικό για όσους θέλουν να μπουν στον χώρο των digital media ή να συνδυάσουν τη θέση με άλλη εργασία

Ανείπωτη τραγωδία με 32χρονη μητέρα: Πέθανε από ανεύρισμα πέντε μήνες μετά την γέννηση της κόρης της
Η άτυχη γυναίκα είχε, μόλις, ολοκληρώσει την προπόνησή της στο γυμναστήριο όταν συνέβη το τραγικό συμβάν

Χαλκιδική: Έκλεψαν ξαπλώστρες από beach bar με φορτηγό - Βίντεο
Διάρρηξη σε γνωστό beach bar στην Καλλιθέα Χαλκιδικής τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, με τους δράστες να αποχωρούν φορτωμένοι με ξαπλώστρες και εξοπλισμό.

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός σε φρεάτιο υπόγειου πάρκινγκ
Αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια

Έκθεση αποκαλύπτει το πιθανό κίνητρο του δράστη της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ
Ο ύποπτος επέκρινε τις ενέργειες των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν σε πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Χανταϊός: Έφτασαν στα Κανάρια οι πρώτοι ασθενείς από το Πράσινο Ακρωτήρι
Το αεροασθενοφόρο, η άφιξη του οποίου στο αρχιπέλαγος αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο στα νότια της πόλης Λας Πάλμας γύρω στις 18.30

Θεσσαλονίκη - Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ενιαίο μέτωπο για το θέμα Ryanair και Fraport
«Να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο» ζήτησαν Στ. Αγγελούδης και Κ. Γκιουλέκας

Reuters: Το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για κλιμάκωση με το Ιράν
Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ

Σκοτεινό το παρελθόν με τις«εξαφανίσεις» επιστημόνων - Από τη δεκαετία 1940 μυστηριώδεις αυτοκτονίες
Οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες τέτοιοι θάνατοι συνέβησαν όταν αναφέρθηκαν αρχικά θεάσεις UFO, και ότι παρουσιάστηκαν ως ατυχήματα ή αυτοκτονίες

Χανταϊός: Πώς ζουν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου – Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου
Μάσκες, τήρηση των αποστάσεων και απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Τραγωδία στη Σάμο: Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή μπετονιέρας
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε παραλιακό κρηπίδωμα στο Ηραίο, όταν το όχημα ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Πέθανε ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ
Είχε το παρατσούκλι το «Στόμα του Νότου»

Μυτιλήνη: Έξι χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που πυροβόλησε αδέσποτο γατάκι
Σε βάρος του εκτός από την καταδικαστική απόφαση έχει επιβληθεί και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ

Παράξενη υπόθεση στην Ισπανία: 71χρονη ηθοποιός αποκτά παιδί με το σπέρμα του νεκρού γιου της
Ισπανίδα ηθοποιός εκπλήρωσε την τελευταία επιθυμία του αποβιώσαντος γιου της και με τη βοήθεια του κατεψυγμένου σπέρματός του, μέσω παρένθετης μητέρας, απέκτησε την κόρη... του υιού της.

H Ryanair φεύγει από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης
Εκφράζει έντονη διαφωνία στην αύξηση των τελών αεροδρομίου

Τραγωδία στην Αίγινα με νεκρό μωρό 1,5 έτους
Οι Αρχές να διερευνούν τις συνθήκες της τραγωδίας

Μητέρα πέθανε μπροστά στην κόρη της όταν εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε βράχια, ενώ ανέβαινε η παλίρροια
Παρέμεινε παγιδευμένη για τουλάχιστον 30 λεπτά

«Λευκά να βάλετε, όχι μαύρα»: Αύριο, Πέμπτη η κηδεία του 21χρονου Νικήτα που δολοφονήθηκε στο Ηράκλειο
«Όχι μαύρα για τον άγγελό μας» - Στο πένθος όλο το χωριό Χώνος Μυλοποτάμου

Επιτέθηκαν με πυροβολισμούς στον Αϊντίν Τσαβούσογλου, αδελφό του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας
Είναι σε κρίσιμη κατάσταση

Νεκρός βρέθηκε δικαστής που επέβαλε βαρύτερη ποινή κάθειρξης στην πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας
Η 53χρονη Κιμ Κέον Χε είναι η σύζυγος του πρώην προέδρου της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ

Η φρίκη του Σαράγεβο: Ανθρώπινο σαφάρι με πλούσιους να πυροβολούν όμορφες γυναίκες και παιδιά για ευχαρίστηση
«Τουρίστες ελεύθεροι σκοπευτές»

Παράσυρση 12χρονης από περιπολικό στη Σαλαμίνα: Συνελήφθη ο οδηγός του υπηρεσιακού
Παράλληλα, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Ο Τραμπ ως «δάσκαλος χορού» για μαθητές στον Λευκό Οίκο είναι αυτό ακριβώς που περίμενες να δεις
Ο πρόεδρος τον ΗΠΑ «χάρισε» ακόμα μία στιγμή του λεγόμενου «Trump dance»

Axios: ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε συμφωνία «μιας σελίδας» για τον τερματισμό του πολέμου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν απαντήσεις επί σειρά σημαντικών θεμάτων εντός των προσεχών 48 ωρών

Φρίκη με το σαφάρι ανθρώπων στο Σαράγεβο: «Ήθελαν να σκοτώνουν όμορφες και εγκύους γυναίκες»
Ο αστικός μύθος για το σαφάρι ανθρώπων τελικά όχι απλά αποδεικνύεται πραγματικότητα αλλά έχει πάρει διαστάσεις πέρα από την πιο αρρωστημένη φαντασία

Μαρινάκης: Τα λεφτά δεν φυτρώνουν, δεν μπορείς να πας από το τρίτο υπόγειο στον 25ο όροφο
Αιχμές κατά της αντιπολίτευσης

Πέθανε ο αθλητικογράφος Σταύρος Τσώχος
Ο γνωστός αθλητικογράφος έφυγε από τη ζωή

Παγίδα θανάτου στις Βούτες Ηρακλείου: Ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του από εγκλωβισμό στο τρίκυκλό του
Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με γιατρό

Απεργία 13 Μαΐου: Ποιοι κατεβαίνουν στους δρόμους, τι θα γίνει με σχολεία και ΜΜΜ
Τι ισχύει για τη λειτουργία των σχολείων

Θεσσαλονίκη: Επίθεση σε βάρος ανήλικων έξω από γήπεδο τοπικής ομάδας – Ταυτοποιήθηκε 17χρονος
Ο 17χρονος μαζί με άλλα άτομα επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τρεις 17χρονους και έναν 16χρονο έξω από το γήπεδο της Χαλκηδόνας

Τουρκική επίδειξη δύναμης με τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Yildirimhan - Βίντεο
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος θα μπορεί επίσης να φέρει πυρηνικές κεφαλές

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον 54χρονο που εκτέλεσε τον φίλο του γιου του: «Τον είχε στοιχειώσει ο θάνατος του παιδιού του»
Ο 54χρονος αναζητούσε διαρκώς απαντήσεις για την πορεία της υπόθεσης που αφορούσε τον θάνατο του παιδιού του

Τρομακτικό βίντεο στην Ουάσινγκτον: Μεθυσμένη οδηγός κυνηγάει παιδί που κάνει μοτοποδήλατο σε πεζοδρόμιο
Αρχικά η 56χρονη φαίνεται να προσπαθεί να χτυπήσει το ανήλικο αγόρι με το αυτοκίνητό της και στη συνέχεια να κορνάρει επανειλημμένα

Χαβιέρ Μιλέι: Από την κορυφή στον γκρεμό – Πώς τα σκάνδαλα κατέστρεψαν τη δημοτικότητά του
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι αντιμετωπίζει κατάρρευση δημοτικότητας λόγω σκανδάλων διαφθοράς και επιδείνωσης της οικονομίας. Η εγκρίτησή του έπεσε στο 30%, ενώ η ανεργία αυξάνεται

Η Φλώρινα επανασυνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μετά από τρία χρόνια
Με την επαναλειτουργία της γραμμής στη Φλώρινα, θα εκτελούνται καθημερινά δύο ζεύγη δρομολογίων

Κρήτη: Δολοφόνησε τον οδηγό που θεωρούσε υπαίτιο για τον θάνατο του γιου του σε τροχαίο
Ο δράστης είναι στα χέρια των Αρχών

Σύμη: Σοκάρουν οι καταγγελίες για αποπλάνηση ανηλίκων από αλλοδαπούς εργαζόμενους
Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση αλλά και οργή στην τοπική κοινωνία

Πρωτοφανή πρωτόκολλα ασφαλείας για τον Πούτιν – Απομονωμένος σε καταφύγια υπό τον φόβο δολοφονίας
Μάγειρες, φωτογράφοι και σωματοφύλακες απαγορεύεται να χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες και ηλεκτρονικές συσκευές κοντά του, ενώ τα σπίτια τους παρακολουθούνται

Τα μακάβρια ευρήματα στο στομάχι κροκόδειλου που κατασπάραξε 59χρονο στη Νότια Αφρική
Ταυτοποιήθηκε ο επιχειρηματίας που βρέθηκε σε στομάχι κροκόδειλου

Οι αεροπορικές εταιρείες καταργούν 2 εκατομμύρια θέσεις από τα δρομολόγια του Μαΐου
Οι αεροπορικές εταιρείες καταργούν 2 εκατομμύρια θέσεις από τα δρομολόγια του Μαΐου, καθώς οι προμήθειες καυσίμων για αεροπλάνα ενδέχεται να μειωθούν σε «ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα»










