
Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη, βεβαίως, θα έρθει μετά την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τη "φιέστα" με τον κατοχικό πρωθυπουργό Τατάρ. Θα έχει προηγηθεί ένα μεγαλοϊδεατικό σόου με πρωταγωνιστή τον τουρκικό στόλο που θα υπογραμμίζει την τουρκική αδιαλλαξία στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η Άγκυρα ευθέως προωθεί πλέον τη λύση των δύο κρατών, ενώ Κύπρος και Ελλάδα επιμένουν ξεκάθαρα στη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα εκφωνήσει μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, στο πνεύμα της ημέρας, με πολύ σαφείς αναφορές στην τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου. Ο πρωθυπουργός θα κάνει, παράλληλα, και μια ιστορική αναδρομή στις προηγούμενες δεκαετίες και στο ιστορικό του Κυπριακού, ενώ θα επιμείνει ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Κύπρο σε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και διατηρήσιμης λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, ενώ η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα κ. Ολγκίν-Κουεγιάρ έχει παραδώσει την έκθεσή της για το πώς θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες.
Ειδικά στο σκέλος της επανεκκίνησης των συνομιλιών θα εστιάσει ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα με το βλέμμα στο μέλλον. Στο παρασκήνιο, άλλωστε, συζητούνται τα σενάρια για μια ενδεχόμενη πενταμερή το φθινόπωρο, αν και προέχει μια συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ, η οποία μονίμως μεταχρονολογείται. Τα όσα θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο, πάντως, αποτελούν ένα ισχυρό crash test για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να έχουν προγραμματισμένη νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Τον πρωθυπουργό στην Κύπρο θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η διπλωματική του σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα και η σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη. Νωρίτερα, το πρωί στην Αθήνα θα λάβει χώρα αρχιερατικό μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών, με παρούσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, μεταξύ άλλων. Η κ. Σακελλαροπούλου, εν συνεχεία, θα καταθέσει και στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Το ιστορικό
Η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήταν ένα Σάββατο όπως τα άλλα. Ήταν η μέρα που άλλαξε για πάντα τη μοίρα της Κύπρου. Ήταν η ημέρα που συνδέθηκε άρρηκτα με όλα όσα έχουμε μάθει να αποκαλούμε βαρβαρότητα. Τα τουρκικά στρατεύματα πάτησαν σχεδόν ανεμπόδιστα, το πόδι τους στην ακτή Πέντε μίλι στην Κερύνεια, κόβοντας το νήμα χιλιάδων χρόνων ιστορίας σε έναν χώρο αδιάλειπτης παρουσίας του Ελληνισμού. Η Κερύνεια πλέον έχει «βαφτιστεί» Girne και οι λιγοστοί Έλληνες που περιπλανιούνται στα σοκάκια της είναι επισκέπτες στον τόπο τους.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ! Η θυσία του Νικολάου Κατούντα στην Κερύνεια κατά την τουρκική εισβολή το 1974
Τρισάγια και μνημόσυνα, στην ελεύθερη πλευρά της Κύπρου, με τα μάτια στραμμένα στο υπόλοιπο νησί, πέρα από τα συρματοπλέγματα. Σε αυτό το υπόλοιπο νησί, στα κατεχόμενα, που πραγματοποιούνται παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις για την αθλιότητα που βαφτίστηκε «άθλος». Τουρκικά αεροσκάφη επιδείξεων, φρεγάτες και υποβρύχια του ναυτικού του εισβολέα, δεν αφήνουν να δημιουργηθεί καμία ψευδαίσθηση. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Η απειλή είναι υπαρκτή και ο χρόνος δυστυχώς συμμαχεί με αυτούς που σκότωσαν, βίασαν και γκρέμισαν.
Την 20η Ιουλίου 1974, ήταν η πρώτη μαχαιριά του Αττίλα. Ακολούθησε η δεύτερη με τον Αττίλα 2 , μόλις 20 μέρες αργότερα. Και άλλοι νεκροί και άλλη καταστροφή και άλλη απώλεια. Χάθηκε και η Αμμόχωστος η οποία παραμένει μέχρι σήμερα βουβή και χορταριασμένη, σαν ο οδοστρωτήρας του χρόνου να την ισοπέδωσε.
Για πρώτη φορά πρωθυπουργός
Στις φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής, θα βρίσκεται στη Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που στην κεντρική αντικατοχική εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και θα μιλήσει μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο. Ήδη από χθες βρίσκονται στη Μεγαλόνησο οι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, αναμένεται να φτάσει μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας και η επίσημη υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία θα γίνει από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις 19:45. Ακολούθως και οι δύο μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση θα λάβουν μέρος και θα μιλήσουν στην εκδήλωση για την καταδίκη της εισβολής και της κατοχής του 37% των εδαφών της Κύπρου, από τα τουρκικά στρατεύματα, για μισό αιώνα.
Οι εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εισβολής αρχίζουν στη Λευκωσία από νωρίς το πρωί. Ο Κύπριος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα παραστεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στις 7:45 το πρωί στην τελετή αποκαλυπτηρίων των προτομών των ηρώων Τάσου Μάρκου, Φώτη Χρίστου και Ανδρέα Αρέστη και στις 8.00 στον ίδιο χώρο, θα γίνει δέηση για τους πεσόντες και τους αγνοούμενους Στις 9.00 ακολουθεί Συνοδικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου.
Απέναντι ο Ερντογάν
Στα κατεχόμενα αναμένεται νωρίς το πρωί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και μάλλον η παρουσία του δεν θα συμπέσει με αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού όταν αφιχθεί ο Πρωθυπουργός στις ελεύθερες περιοχές ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει αναχωρήσει από τα κατεχόμενα. Οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι με 50 κανονιοβολισμούς και διάγγελμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Σήμερα η στρατιωτική παρέλαση στη κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί 10:00 και στο πλαίσιο της θα μιλήσουν ο Ερσίν Τατάρ και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και τους Προέδρους των μικρότερων κομμάτων που τον στηρίζουν.
Στην κατεχόμενη Κερύνεια θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων στην παραλία της απόβασης ενώ χθες το απόγευμα έγινε ακροβατική επίδειξη από το αεροπορικό σμήνος «Τουρκικά Αστέρια» και πέρασαν 50 πλοία μπροστά από το ξενοδοχείο Dome στη κατεχόμενη Κερύνεια.
Οι εκδηλώσεις για την εισβολή συνοδεύονται με ακραίες προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας η οποία με ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών υπενθύμισε πως «ίσως να έρθουν κάποια νύχτα ξαφνικά». Επίσης η παρουσία 50 πολεμικών πλοίων και αριθμού αεροσκαφών, ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης.

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης
Ήχησε το 112

Με... αστειάκια για τους μετανάστες εγκαινίασε το «Alligator Alcatraz» ο Τραμπ
«Θα τους μάθουμε να τρέχουν μακριά από αλιγάτορες, δεν πρέπει να πηγαίνεις ευθεία, αλλά να κάνεις ζιγκ-ζαγκ»!

Taste Atlas: Η ελληνική κουζίνα είναι η καλύτερη στον κόσμο
Ποιες άλλες είναι στη 10άδα

Τραγωδία στην Πάτρα: Νεκρό άτομο με αναπηρία από φωτιά σε διαμέρισμα
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα 6 οχήματα της Πυροσβεστικής με 13 άνδρες

Ο Τραμπ δεν αποκλείει ότι θα απελάσει τον Ελον Μασκ
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «ίσως χρειαστεί να στείλουμε το DOGE πάνω στον Έλον»

Νέοι αποκαλυπτικοί διάλογοι για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Να γ@μ@θ@ι ο υπουργός και όλοι»
Αναλυτικά οι διάλογοι ανάμεσα στους εμπλεκόμενους

Ένα δίχρονο παιδί πέθανε στην Ισπανία αφού ο πατέρας του το άφησε μέσα στο αυτοκίνητο, σταθμευμένο στον ήλιο εν μέσω καύσωνα
Η θερμοκρασία έφτασε τους 32° Κελσίου υπό σκιά στη Μπαλς σήμερα το πρωί

Οι πρωτόγονοι Ευρωπαίοι ήταν σκουρόχρωμοι με γαλάζια μάτια αποκάλυψε αναβίωση κρανίου ηλικίας 10.500 ετών
Ανήκε σε γυναίκα που πέθανε σε ηλικία μεταξύ 35 και 60 ετών

Το Euronext κατέθεσε πρόταση να αγοράσει το Χρηματιστήριο Αθηνών
Στην Αθήνα η διοίκηση του Euronext

Γύριζαν ταινία ποpνό στον Πλαταμώνα και συνέλαβαν τους 2 Αφρικανούς πρωταγωνιστές για πλανόδιους μικροπωλητές
Δεν ξεφεύγει τίποτα από την ΑΑΔΕ...

Wimbledon: Ο απίθανος πόντος του Φονίνι επί του Αλκαράθ που έκανε το κοινό να ουρλιάζει - Βίντεο
Συγκλονιστικό θέαμα για τους φίλους του τένις στη μεγάλη μάχη της πρεμιέρας του Wimbledon.

Τραγωδία στην Πιερία: Νεκρή 14χρονη που έπεσε από γέφυρα
Η 14χρονη είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, όπου και κατέληξε

Τούρκος βίασε γυναίκα σε παραλία του Λαυρίου - Το αποτύπωμα που τον πρόδωσε
Είναι σεσημασμένος για βιασμό και ληστεία

Χανιά: Κατέληξε η 34χρονη που υπέστη ανακοπή ενώ διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο
Η άτυχη γυναίκα είχε μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων τα ξημερώματα της Κυριακής και από την πρώτη στιγμή νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να επανέλθει

Σοκ στη Ρόδο: 94χρονος κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε 16χρονο αγόρι
Μετά την καταγγελία, ο ηλικιωμένος άνδρας συνελήφθη

Λάρισα: Κατέληξε η 18χρονη που είχε καταρρεύσει σε γυμναστήριο
H νεαρή κοπέλα υπέστη ανεύρυσμα

Γιατρός έσωσε άνδρα στο αεροδρόμιο Ρόδου: «Πριν 10 ημέρες είχα κάνει επανάληψη τις πρώτες βοήθειες»
Η Όλγα Τζέτζη, η παιδίατρος που έσωσε τον 65χρονο, έτυχε να βρίσκεται στο σημείο αφού επέστρεφε από ένα συνέδριο.

Σάμος: Αγριος ξυλοδαρμός 19χρονου όταν ζήτησε από παρέα να σταματήσει να ενοχλεί νεαρό - Νοσηλεύεται με κάταγμα κρανίου
«Τους έλεγε να σταματήσουν και αυτοί συνέχισαν να τον κλωτσάνε, όλα τα χτυπήματα τα έχει δεχθεί στο πρόσωπο» περιέγραψε η μητέρα του

Καύσωνας: Σε συναγερμό η Ευρώπη - Η ακραία ζέστη είναι «το νέο φυσιολογικό», λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ
Οι αρχές εκδίδουν προειδοποιήσεις για την υγεία των κατοίκων και παίρνουν μέτρα για τον κίνδυνο πυρκαγιών

Πότε αρχίζουν οι εκπτώσεις 2025 - Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
Αντίστροφη μέτρηση για εκπτώσεις: Πότε αρχίζουν και ποια είναι η εικόνα στην αγορά

Πατέρας πήδηξε από κρουαζιερόπλοιο της Disney για να σώσει την κόρη του που είχε πέσει στη θάλασσα
Δείτε βίντεο

Απαλλαγή του Φιλιππίδη λόγω αμφιβολιών και για τη δεύτερη κατηγορία προτείνει ο εισαγγελέας
Ο Εισαγγελέας παρέθεσε «26 αντιφάσεις» στη μαρτυρία της γυναίκας - «Μας δίνουν την εικόνα ενός βιαστή για γέλια» είπε

Απεργία: «Κατεβάζουν ρολά» από σήμερα συνεργεία Ι.Χ λόγω του ψηφιακού πελατολογίου
Αντιδρούν συνεργεία, πλυντήρια, πάρκινγκ και ενοικιάσεις οχημάτων στο νέο υποχρεωτικό σύστημα της ΑΑΔΕ

Ποια Τεχνητή Νοημοσύνη; Ο Ζούκερμπεργκ ρίχνει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στην κούρσα της υπερνοημοσύνης
Bloomberg: Η κούρσα για την υπερνοημοσύνη μόλις ξεκίνησε και ο Ζούκερμπεργκ δείχνει αποφασισμένος να βάλει τη Meta στην κορυφή της πιο κρίσιμης τεχνολογίας των επόμενων δεκαετιών

Στα «μανταλάκια» 28.000 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου – Στη φόρα ΑΦΜ, διευθύνσεις και ποσά
Ονόματα, διευθύνσεις και εκατομμύρια σε χρέη «κρέμασε» η ΑΑΔΕ

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στα Μέγαρα
Η πυρκαγιά καίει σε εργοστάσιο πλαστικών των Μεγάρων, θέση Παπά-Περιβόλι και κοντά στην Ιερά Μονή Παναχράντου

Το «κορίτσι από το Αφγανιστάν»: Πού βρίσκεται σήμερα το πρόσωπο της εμβληματικής φωτογραφίας του National Geographic
Η Σαρμπάτ Γκούλα σε ηλικία 12 ετών έγινε η «πιο αναγνωρισμένη φωτογραφία» στην ιστορία του National Geographic

Ηράκλειο: Φωτιά σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου - Ξεκίνησε από ηλεκτρολογικό πίνακα
Για προληπτικούς λόγους το ξενοδοχείο εκκενώθηκε

Σοβαρό τροχαίο στην Εγνατία Οδό: Επτά τραυματίες από σύγκρουση βαν με φορτηγό - Δείτε βίντεο
Η γυναίκα απεγκλωβίστηκε με τις αισθήσεις της και διακομίστηκε μαζί με έξι ακόμα συνεπιβάτες στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών για ιατρική αξιολόγηση και φροντίδα

Σύνταξη 10 χρόνια νωρίτερα; Γίνεται – Δες τι πρέπει να κάνεις τώρα!
Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και όλα τα βήματα που πρέπει να κάνουν

Τρόμος στην Τρούμπα: Έβγαλε όπλο και άρχισε να πυροβολεί – Ποιος είναι ο δράστης με τις 26 συλλήψεις;
Ο δράστης εντοπίστηκε και συνελήφθη παρά τη σθεναρή αντίστασή του

Εφιαλτικό σενάριο για τη Γη – Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» που απειλεί όλη τη ζωή στον πλανήτη
Οι διελεύσεις γειτονικών άστρων μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του ηλιακού συστήματος, προκαλώντας εκτίναξη πλανητών από την τροχιά τους ή σύγκρουση μεταξύ τους

Φοιτητικό επίδομα: Ανοιξε η πλατφόρμα - Μέχρι πότε οι αιτήσεις, ποιοι παίρνουν έως 2.500 ευρώ
Πώς κάνουν αίτηση οι δικαιούχοι - Τι ισχύει για τους φοιτητές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Hellenic Train: Γέμισε καπνούς αμαξοστοιχία που εκτελούσε δρομολόγιο Έδεσσα - Θεσσαλονίκη
Αναστάτωση για δεκάδες επιβάτες λόγω βλάβης σε δρομολόγιο της Hellenic Train

Ναζαρέτ: Εισβολή σε ελληνορθόδοξη εκκλησία από τους «Στρατιώτες του Θεού»
Η ομάδα «Στρατιώτες του Θεού» εισέβαλαν στον ναό ενώ ήταν κλειστός και χτύπησαν τις καμπάνες

Νέο σοκ για Τσιτσιπά - Εκτός Wimbledon από την πρεμιέρα
Μία ώρα και κάτι λεπτά διήρκησε η φετινή παρουσία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Wimbledon

Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Έρχονται 2ημερες προσλήψεις και 13 ώρες απασχόλησης σε ένα εργοδότη
Οι 10 αλλαγές στην αγορά εργασίας

Κάθειρξη 16 ετών στον αρχηγό της «μαφίας των λουκουμάδων» στη Χαλκιδική
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για εκβίαση κατ` εξακολούθηση, συμμορία και μία σειρά από πλημμελήματα, χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικού

Αδιανόητος καυγάς σε κλαμπ στη Ζάκυνθο, μπουνιές και σπρωξίματα ανάμεσα σε τουρίστες
Δείτε βίντεο

Eurojackpot: Χιλιάδες Νορβηγοί νόμιζαν ότι έγιναν εκατομμυριούχοι αλλά αποδείχθηκε ότι πρόκειται για λάθος
Ένα σφάλμα στη μετατροπή από σεντ του ευρώ σε νορβηγικές κορώνες έκανε τα ποσά των κερδών να φαίνονται «υπερβολικά υψηλά»
