Η παρουσία του κ. Μητσοτάκη, βεβαίως, θα έρθει μετά την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα και τη "φιέστα" με τον κατοχικό πρωθυπουργό Τατάρ. Θα έχει προηγηθεί ένα μεγαλοϊδεατικό σόου με πρωταγωνιστή τον τουρκικό στόλο που θα υπογραμμίζει την τουρκική αδιαλλαξία στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς η Άγκυρα ευθέως προωθεί πλέον τη λύση των δύο κρατών, ενώ Κύπρος και Ελλάδα επιμένουν ξεκάθαρα στη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης θα εκφωνήσει μια φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία, στο πνεύμα της ημέρας, με πολύ σαφείς αναφορές στην τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου. Ο πρωθυπουργός θα κάνει, παράλληλα, και μια ιστορική αναδρομή στις προηγούμενες δεκαετίες και στο ιστορικό του Κυπριακού, ενώ θα επιμείνει ότι η Ελλάδα συντάσσεται με την Κύπρο σε όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και διατηρήσιμης λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Μόλις πρόσφατα, άλλωστε, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, ενώ η απεσταλμένη του γενικού γραμματέα κ. Ολγκίν-Κουεγιάρ έχει παραδώσει την έκθεσή της για το πώς θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες.
Ειδικά στο σκέλος της επανεκκίνησης των συνομιλιών θα εστιάσει ιδιαίτερα ο κ. Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα με το βλέμμα στο μέλλον. Στο παρασκήνιο, άλλωστε, συζητούνται τα σενάρια για μια ενδεχόμενη πενταμερή το φθινόπωρο, αν και προέχει μια συνάντηση Χριστοδουλίδη-Τατάρ, η οποία μονίμως μεταχρονολογείται. Τα όσα θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο, πάντως, αποτελούν ένα ισχυρό crash test για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να έχουν προγραμματισμένη νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Τον πρωθυπουργό στην Κύπρο θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, η διπλωματική του σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα και η σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και ΜΜΕ Αριστοτελία Πελώνη. Νωρίτερα, το πρωί στην Αθήνα θα λάβει χώρα αρχιερατικό μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών, με παρούσα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα, μεταξύ άλλων. Η κ. Σακελλαροπούλου, εν συνεχεία, θα καταθέσει και στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
Το ιστορικό
Η 20η Ιουλίου 1974 δεν ήταν ένα Σάββατο όπως τα άλλα. Ήταν η μέρα που άλλαξε για πάντα τη μοίρα της Κύπρου. Ήταν η ημέρα που συνδέθηκε άρρηκτα με όλα όσα έχουμε μάθει να αποκαλούμε βαρβαρότητα. Τα τουρκικά στρατεύματα πάτησαν σχεδόν ανεμπόδιστα, το πόδι τους στην ακτή Πέντε μίλι στην Κερύνεια, κόβοντας το νήμα χιλιάδων χρόνων ιστορίας σε έναν χώρο αδιάλειπτης παρουσίας του Ελληνισμού. Η Κερύνεια πλέον έχει «βαφτιστεί» Girne και οι λιγοστοί Έλληνες που περιπλανιούνται στα σοκάκια της είναι επισκέπτες στον τόπο τους.
ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ! Η θυσία του Νικολάου Κατούντα στην Κερύνεια κατά την τουρκική εισβολή το 1974
Τρισάγια και μνημόσυνα, στην ελεύθερη πλευρά της Κύπρου, με τα μάτια στραμμένα στο υπόλοιπο νησί, πέρα από τα συρματοπλέγματα. Σε αυτό το υπόλοιπο νησί, στα κατεχόμενα, που πραγματοποιούνται παρελάσεις και εορταστικές εκδηλώσεις για την αθλιότητα που βαφτίστηκε «άθλος». Τουρκικά αεροσκάφη επιδείξεων, φρεγάτες και υποβρύχια του ναυτικού του εισβολέα, δεν αφήνουν να δημιουργηθεί καμία ψευδαίσθηση. Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει. Η απειλή είναι υπαρκτή και ο χρόνος δυστυχώς συμμαχεί με αυτούς που σκότωσαν, βίασαν και γκρέμισαν.
Την 20η Ιουλίου 1974, ήταν η πρώτη μαχαιριά του Αττίλα. Ακολούθησε η δεύτερη με τον Αττίλα 2 , μόλις 20 μέρες αργότερα. Και άλλοι νεκροί και άλλη καταστροφή και άλλη απώλεια. Χάθηκε και η Αμμόχωστος η οποία παραμένει μέχρι σήμερα βουβή και χορταριασμένη, σαν ο οδοστρωτήρας του χρόνου να την ισοπέδωσε.
Για πρώτη φορά πρωθυπουργός
Στις φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής, θα βρίσκεται στη Κύπρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που στην κεντρική αντικατοχική εκδήλωση θα παρευρίσκεται ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και θα μιλήσει μαζί με τον Κύπριο Πρόεδρο. Ήδη από χθες βρίσκονται στη Μεγαλόνησο οι Πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης και του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μαζί με αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, αναμένεται να φτάσει μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Λάρνακας και η επίσημη υποδοχή του στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία θα γίνει από τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις 19:45. Ακολούθως και οι δύο μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση θα λάβουν μέρος και θα μιλήσουν στην εκδήλωση για την καταδίκη της εισβολής και της κατοχής του 37% των εδαφών της Κύπρου, από τα τουρκικά στρατεύματα, για μισό αιώνα.
Οι εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εισβολής αρχίζουν στη Λευκωσία από νωρίς το πρωί. Ο Κύπριος Πρόεδρος, συνοδευόμενος από μέλη του υπουργικού συμβουλίου, θα παραστεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στις 7:45 το πρωί στην τελετή αποκαλυπτηρίων των προτομών των ηρώων Τάσου Μάρκου, Φώτη Χρίστου και Ανδρέα Αρέστη και στις 8.00 στον ίδιο χώρο, θα γίνει δέηση για τους πεσόντες και τους αγνοούμενους Στις 9.00 ακολουθεί Συνοδικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου.
Απέναντι ο Ερντογάν
Στα κατεχόμενα αναμένεται νωρίς το πρωί ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και μάλλον η παρουσία του δεν θα συμπέσει με αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού όταν αφιχθεί ο Πρωθυπουργός στις ελεύθερες περιοχές ο Τούρκος Πρόεδρος θα έχει αναχωρήσει από τα κατεχόμενα. Οι εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής ξεκίνησαν χθες το μεσημέρι με 50 κανονιοβολισμούς και διάγγελμα του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ.
Σήμερα η στρατιωτική παρέλαση στη κατεχόμενη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί 10:00 και στο πλαίσιο της θα μιλήσουν ο Ερσίν Τατάρ και ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και τους Προέδρους των μικρότερων κομμάτων που τον στηρίζουν.
Στην κατεχόμενη Κερύνεια θα πραγματοποιηθούν καταθέσεις στεφάνων στην παραλία της απόβασης ενώ χθες το απόγευμα έγινε ακροβατική επίδειξη από το αεροπορικό σμήνος «Τουρκικά Αστέρια» και πέρασαν 50 πλοία μπροστά από το ξενοδοχείο Dome στη κατεχόμενη Κερύνεια.
Οι εκδηλώσεις για την εισβολή συνοδεύονται με ακραίες προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας η οποία με ανακοίνωση του υπουργείου εξωτερικών υπενθύμισε πως «ίσως να έρθουν κάποια νύχτα ξαφνικά». Επίσης η παρουσία 50 πολεμικών πλοίων και αριθμού αεροσκαφών, ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης.

Τραγωδία στα Κανάρια Νησιά: Ένας νεκρός και τρεις σοβαρά τραυματίες από ανατροπή τουριστικού λεωφορείου
Στο δυστύχημα τραυματίστηκαν ακόμα 11 άτομα πιο ελαφρά

Χάντερ Μπάιντεν προκαλεί τους γιους του Τραμπ σε αγώνα πάλης σε «κλουβί»
Για τον εορτασμό των 250 χρόνων από την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να φιλοξενήσει αγώνες με επαγγελματίες αθλητές του UFC στον Λευκό Οίκο

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία-Καρολίνα είναι ζευγάρι;
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Αντιμέτωποι με θερμοκρασία 3.000°C οι αστροναύτες που επιστρέφουν από τη Σελήνη στη Γη
Ειδικός εξηγεί πώς θα επιβιώσουν

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία - Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση στο «Παπαγεωργίου» 61χρονη μετά από παράσυρση
Η 61χρονη δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο - Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα - «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή - Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες
Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Η νέα λειτουργία του WhatsApp - Τι αλλάζει και πότε
Η νέα λειτουργία του WhatsApp θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, αλλά αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών

Μεγάλη Παρασκευή - Αυτή ήταν η φυλακή του Ιησού: Η Ακολουθία στα Ιεροσόλυμα
Η λιατανεία κατέληξε στον Γολγοθά

Με στρατιωτικές τιμές η κηδεία του Μιρτσέα Λουτσέσκου
«Ελπίζω να είσαι υπερήφανος για εμένα» είπε συγκινημένος ο Ραζβάν στον επικήδειο

Ζελένσκι: Χωρίς την Ουκρανία και την Τουρκία, η Ευρώπη δεν θα έχει στρατό ανάλογο της Ρωσίας
«Με την Ουκρανία, την Τουρκία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ελέγχετε την ασφάλεια στις θάλασσες - όχι σε μία μόνο θάλασσα» δήλωσε ο Ζελένσκι

Αχαΐα: Έστειλαν σε 33 χρόνια νεκρό να πληρώσει τον... τάφο του!
Ο γιος του θανόντα ήταν αυτός που έλαβε την ειδοποίηση και, αν και εξέφρασε έκπληξη, επικοινώνησε με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για διευκρινίσεις

Market Pass 2026: Τα νεότερα - Πότε αναμένονται οι πρώτες πληρωμές
Στα 400 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος - Οι δικαιούχοι και τα αναδρομικά

«Tο όπλο που ονειρεύονται οι χάκερ»: Το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic
Είναι τόσο ισχυρό, ώστε θεωρείται επικίνδυνο

Αλλάζει το συνταξιοδοτικό στην Ευρώπη: Το σχέδιο της Κομισιόν και το νέο μοντέλο που θα εφαρμόσει
Έτοιμη να αλλάξει πλήρως τον τρόπο συνταξιοδότησης η Ευρώπη - Τι θα συμβεί στα επιδόματα

Ανησυχία στο Ωραιόκαστρο: Αρκούδα έκανε την εμφάνισή της σε κατοικημένες περιοχές
Έκτακτη ανακοίνωση από τον Δήμο

«Αποζημιώσεις για το αίμα που χύθηκε» απαιτεί ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ από ΗΠΑ και Ισραήλ
Κατηγορεί τις δύο χώρες ως «εγκληματίες» που θα πληρώσουν

«Κλείδωσε»: Αυτός θα είναι ο καιρός του Πάσχα - Πού θα βρέχει
Επιτάφιος χωρίς βροχές και Ανάσταση με μπουφάν

«Έπρεπε να μας πληρώνετε καλύτερα»: Έξαλλος υπάλληλος στην Καλιφόρνια έβαλε φωτιά σε αποθήκη
Βίντεο στα social media δείχνει τη στιγμή που ο εργαζόμενος ξεκινάει την πυρκαγιά - Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς το κτίριο έκτασης πάνω από 11.000 τετραγωνικά πόδια

Το ωράριο των καταστημάτων σήμερα Μεγάλη Παρασκευή
Ευκαιρία για αγορές της τελευταίας στιγμής

Το Facebook «πρόδωσε» αρχαιοκάπηλο στα Κύθηρα: Πουλούσε θησαυρούς online
Κατασχέθηκαν αρχαία νομίσματα και όστρακα μινωικής εποχής

Βρετανία: Η σοκαριστική ανακάλυψη 250 σκύλων που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες
Οι διασώστες κλήθηκαν από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν υπέφεραν άλλο την κατάσταση

Ο Diddy στο Εφετείο: Πώς προσπαθεί να μειώσει την ποινή του
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, ο ράπερ αναμένεται να αποφυλακιστεί στις 15 Απριλίου 2028

Με χαμηλές ταχύτητες η πασχαλινή έξοδος: Ουρές χιλιομέτρων στις εθνικές οδούς
49.414 οχήματα έχουν περάσει τα διόδια προς Κόρινθο και 37.687 προς Λαμία

Κορυφαίος γιατρός καταρρέει, όταν κρίνεται ένοχος για απόπειρα ανθρωποκτονίας, προσπάθησε να σπρώξει τη σύζυγό του από γκρεμό
Ο Κόνιγκ είχε καταστρώσει σχέδιο δολοφονίας της συζύγου του, προκειμένου να αποφύγει το διαζύγιο

Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας: «Όχι» της Αστυνομίας σε ΠΑΟΚ κι ΟΦΗ για κατάργηση των «νεκρών» ζωνών
Η Αστυνομία απέρριψε το αίτημα ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για τις «νεκρές» ζώνες κι ο τελικός Κυπέλλου θα διεξαχθεί στο Πανθεσσαλικό με περιορισμένη παρουσία κόσμου.

«Μεγάλης κλίμακας συσκότιση»- Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε ηλεκτρομαγνητικά όπλα και βόμβες άνθρακα
Πολύ ανησυχητικό το δημοσίευμα του Bloomberg για τις δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας

Υπουργός Αμυνας Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ εκλιπαρεί για κατάπαυση πυρός
200 νεκροί κατά τις χθεσινές επιθέσεις

Fuel Pass: «Έσπασε» το φράγμα του ενός εκατομμυρίου αιτήσεων - Συνεχίζονται οι αιτήσεις
Από Μεγάλη Παρασκευή η πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις χωρίς τη ρύθμιση για το ΑΦΜ

Πρόεδρος Ιράν: Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Λίβανο
Μήνυμα του προέδρου του Ιράν - «Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το Λίβανο»

Ισραήλ: Σκότωσε τον ανηψιό του ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου - Ποιος ήταν ο Αλί Γιουσούφ Χάρσι
Το Ισραήλ ανακοίνωσε οτι σκότωσε τον ανιψιό και προσωπικό σύμβουλο του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Αλί Γιουσούφ Χάρσι, σε νυχτερινές επιδρομές στον Λίβανο

Πάστορας κατηγορείται για ανθρωποκτονία μετά τον πνιγμό άνδρα κατά τη διάρκεια βάπτισης
Η 48χρονη πάστορας Σέριλ Μπάρτλεϊ κατηγορείται ότι είχε ευθύνη για τον θάνατο του Ρόμπερτ Σμιθ

Γονείς λιμοκτόνησαν τα 6 παιδιά τους - Τα ανάγκαζαν να τρώνε μούχλα, ζωύφια και σκυλοτροφή
Οι ξυλοδαρμοί των παιδιών ξεκίνησαν από την ηλικία των τριών μηνών - Τα παιδιά απομακρύνθηκαν, ενώ το ζευγάρι αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες

Fuel Pass: Η επιβεβαίωση που χρειάζεται να κάνετε για να είναι πιο γρήγορη η διαδικασία της αίτησης
Έχουν εκδοθεί ήδη πάνω από 950.000 αιτήσεις για Fuel Pass - Θα ξεπεράσουν σήμερα το 1 εκατομμύριο

Βούλα: Εντόπισαν 12χρονη, μόνη της σε λεωφορείο – Είπε πως την κακοποιούσαν οι γονείς της
Η μητέρα της 12χρονης συνελήφθη το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης

Αμπελόκηποι: Νεκρός άνδρας που έπεσε από τον πέμπτο όροφο σε ακάλυπτο πολυκατοικίας
Τον άνδρα εντόπισαν περίοικοι οι οποίοι ενημέρωσαν την αστυνομία










