Το υπουργείο Εσωτερικών κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία που περιέχει το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη για τη συμμετοχή στις εκλογές.
Από το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται πως: Η ελευθερία ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικό κόμμα είναι πολιτικό δικαίωμα των Ελλήνων. Αλλά, η συνταγματική προστασία του δικαιώματος ίδρυσης και συμμετοχής σε πολιτικά κόμματα δεν εμπεριέχει, ως συνταγματικό δικαίωμα, τη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων στις βουλευτικές εκλογές υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, όπως στην περίπτωση της κατοχής επιτελικής θέσης σε πολιτικά κόμματα από πρόσωπα που έχουν καταδικασθεί για ποινικά αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας.
Το σχέδιο που καταθέσαμε στη Βουλή πατάει πάνω σε ήδη υφιστάμενη διάταξη (άρθρο 92 του ν. 4804/2021), που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικασθεί σε κάθειρξη για ορισμένα αδικήματα σε βάρος της πολιτείας. Η πρόσθετη αξία που εισφέρει η τωρινή τροπολογία καταλαμβάνει τις περιπτώσεις εκείνες που η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι» αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμού δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη.
Η διάταξη που φέρνουμε είναι απολύτως συμβατή με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκοί Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Πρώτον, η διάταξη δεν παραβιάζει την αρχή αναλογικότητας διότι δεν εμποδίζει οποιονδήποτε έχει καταδικαστεί έστω για βαριά αδικήματα κατά της Πολιτείας να είναι υποψήφιος βουλευτής, είτε ανεξάρτητος είτε με πολιτικό κόμματα, παρά μόνο αποκλείεται αν είναι ο πραγματικός αρχηγός του κόμματος με το οποίο συμμετέχει στις εκλογές.
Δεύτερον, η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι απολύτως ανεκτική στους εχθρούς της. Όσους την επιβουλεύονται χρησιμοποιώντας την.
Τρίτον, δεν εξυπηρετείται η ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στην περίπτωση της συγκρότησης ενός «κόμματος – κέλυφος», το οποίο δρα και λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση, αφενός μεν όταν η ηγετική ομάδα του κόμματος προβαίνει σε πράξεις με υψηλή ποινική απαξία, όπως έχει αποδειχθεί δικαστικά, έστω και πρωτοδίκως, αφετέρου δε, όταν η ποινική καταδίκη για συγκεκριμένα αδικήματα υποψηφίων βουλευτών, ιδρυτικών μελών και των διατελεσάντων αρχηγών του κόμματος, καταδεικνύει τη μη εξυπηρέτηση της ελεύθερης λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Τέταρτον, όπως έχει αναδείξει η Ολομέλεια του ΣτΕ (Απόφαση 518/2015), συνδέοντας τον σεβασμό της υποχρέωσης των κομμάτων να υπηρετούν τη δημοκρατία, ο κοινός νομοθέτης: «δύναται… μέσα στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας και του σεβασμού του δικαιώματος παροχής εννόμου προστασίας κατά το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος να θεσπίζει αρνητικές προϋποθέσεις, οι οποίες κωλύουν την παροχή κρατικής οικονομικής ενίσχυσης, όχι μόνο για λόγους αφορώντες τη διαχείριση της ενίσχυσης αυτής εκ μέρους του δικαιούχου κόμματος… αλλά και για λόγους ουσιαστικούς, συναρτώμενους προς την εν γένει δράση αυτού, η οποία, κατά το άρθρο 29 παρ. 1 του Συντάγματος, οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.».
Πέμπτον, η διάταξη δεν υπεισέρχεται σε αξιολόγηση των χαρακτηριστικών και της ιδεολογίας των κομμάτων, το οποίο θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, και θα έβαζε τον Άρειο Πάγο στη θέση να αξιολογήσει την ουσία των θέσεων των κομμάτων με κίνδυνο υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών.
Συμπερασματικά, με τη ρύθμιση που εισηγείται η κυβέρνηση τίθεται φραγμός μόνον στο να συμμετέχουν στις εκλογές εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες εμφανίζονται με το ένδυμα πολιτικού κόμματος. Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η υφιστάμενη ρύθμιση που απαγορεύει να συμμετέχουν στην ηγεσία πολιτικού κόμματος όσοι έχουν καταδικαστεί για ιδιαιτέρως απαξιωτικά αδικήματα σε βάρος της πολιτείας, περιλαμβανομένης όχι μόνο της εικονικής ηγεσίας αλλά και όσων ασκούν την πραγματική ηγεσία του κόμματος. Επιπλέον, κατά την ανακήρυξη συνδυασμών θα λαμβάνεται υπόψιν η τυχόν καταδίκη στελεχών των κομμάτων για τα αδικήματα αυτά.
Είναι χρέος των πολιτικών δυνάμεων του τόπου να εξαντλήσουν κάθε συνταγματική δυνατότητα έτσι ώστε να μην επανέλθουν μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας και να μην δοθεί βήμα σε εκείνους που επιβουλεύονται τη δημοκρατία, αξιοποιώντας την ανοχή που ίδια η δημοκρατία επιδεικνύει. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας.
Τι αναφέρει η τροπολογία
Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών στις βουλευτικές εκλογές – Αντικατάσταση παρ. 1 άρθρου 32 π.δ. 26/2012
Η παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος είτε συνδυασμοί υποψηφίων ενός μόνο κόμματος, είτε συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του ενός συνεργαζόμενων κομμάτων, είτε συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, είτε μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για την κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.
β) Ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από την επομένη της ημέρας της οριστικής καταδικαστικής απόφασης. Η έκτιση ή μη της ποινής ή η παραγραφή αυτής δεν ασκεί επιρροή στον υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει τον ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα.
γ) Η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου της περ. β).
Στην περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν τον συνασπισμό.
Η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου. Προς υποβοήθηση της κρίσης του, πολιτικά κόμματα και κάθε εκλογέας έχουν δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα με στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι την επομένη της λήξης της προθεσμίας της παρ. 1 του άρθρου 34.».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/9372807/ekloges-2023-katatethike-sti-vouli-i-tropologia-pou-vazei-bloko-to-komma-kasidiari
Η Χίλαρι Νταφ δήλωσε ότι επιτέλους κατανοεί το σeξ και «δεν είναι έτοιμη να τη βγάλουν στο περιθώριο»
Στη δεκαετία των 20 το σeξ δεν ήταν πάντα απολαυστικό, πρόσθεσε η τραγουδίστρια

Βαλκανικό πρωτάθλημα στίβου: Ασημένιο ο Τεντόγλου, χρυσά μετάλλια για Αδαμοπούλου, Ρούσσου, βίντεο
Δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια και πέντε χάλκινα μετάλλια ήταν ο απολογισμός της εθνικής ομάδας της Ελλάδας στο Βαλκανικό πρωτάθλημα του Βελιγραδίου

Ισχυρές βροχοπτώσεις σε Ήπειρο και Θράκη, χάρτης με τις περιοχές όπου έπεσε η περισσότερη βροχή
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το ύψος βροχής στα Θεοδώριανα Αρτας έφτασε τα 82 mm

Κατέρρευσε πάτωμα ταβέρνας στην Ροδόπη, εννέα άτομα στο νοσοκομείο, δείτε φωτογραφίες
Συνελήφθησαν οι δύο ιδιοκτήτες της ταβέρνας 28 και 35 ετών για σωματικές βλάβες από αμέλεια - Στο νοσοκομείο θα παραμείνουν σήμερα ένας 69χρονος, ο οποίος υπέστη κάταγμα στα πλευρά, και μία 61χρονη για παρακολούθηση

Γεωργιάδης: Θα ξαναπάω στο νοσοκομείο Νίκαιας και ο πρώτος που θα με εμποδίσει θα υποστεί τις συνέπειες
«Και να με κτυπούν και να μην τους κάνω μήνυση και να τους ζητήσω και συγγνώμη….κάπου ώπα! Αλλά με έχουν μετρήσει λάθος» αναφέρει ο υπουργός Υγείας

Λύκος επιτέθηκε σε παρέα περιπατητών στα Βασιλικά Κτήματα στο Τατόι!
Οδηγίες για τους επισκέπτες της Πάρνηθας για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας - Τι πρέπει να ξέρουν όσοι κάνουν βόλτες στην περιοχή με τα σκυλιά τους

Ο Τραμπ αυξάνει στο 15% τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές παγκοσμίως
Νέο σοκ παγκοσμίως

Συγκλονίζει ο Πολονάρα: «Όταν μου είπαν ότι έχω λευχαιμία, σκέφτηκα να αυτοκτονήσω»
Σε μια βαθιά προσωπική εξομολόγηση, ο Ακίλε Πολονάρα άνοιξε την καρδιά του για τη δυσκολότερη δοκιμασία της ζωής του

Προσωρινή διακοπή στο εργοστάσιο της Βιολάντα στην Αγία Κυριακή, με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας
Το εργοστάσιο βρίσκεται στο 6ο χιλιόμετρο της Ε.Ε. Τρικάλων-Καρδίτσας, στην τοπική κοινότητα Αγίας Κυριακής του δήμου Τρικκαίων, στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων

Σπάνιο φαινόμενο: Υδροστρόβιλος σχηματίστηκε πάνω από τη Ραφήνα - Βίντεο
Το ασυνήθιστο θέαμα έκανε την εμφάνισή του λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι, σε μικρή απόσταση από την είσοδο του λιμανιού

Κυψέλη: Καταγγελία για βιασμό 25χρονης γυναίκας ΑμεΑ από άνδρα που βοηθούσε τη μητέρα με τα ψώνια
Σοκαριστικό περιστατικό βιασμού μίας 25χρονης γυναίκας με αναπηρία σημειώθηκε στην Κυψέλη

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Μύρινα στη Λήμνο, σοβαρές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Αθλήτρια πατινάζ ταxύτητας παραλίγο να χάσει το μάτι της από την λεπίδα πατινιού αντιπάλου
Σοκαριστικό βίντεο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς

Συνελήφθη 25χρονος στη Θεσσαλονίκη που έτρεχε με 186 χλμ την ώρα σε δρόμο με όριο τα 90
Αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες και σε 41χρονο που εντοπίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες να οδηγεί στην Τούμπα, υπό την επήρεια μέθης

«Βιβλικό δικαίωμα» του Ισραήλ να καταλάβει όλη τη Μέση Ανατολή, λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην περιοχή
«Θα ήταν μια χαρά αν έπαιρνε όλα τα εδάφη» είπε ο Μάικ Χάκαμπι σε συνέντευξη, υπερασπιζόμενος τις ενέργειες του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια καλεί τον Τραμπ να αποζημιώσει τους Αμερικανούς μετά την ακύρωση των δασμών
Κάθε δολάριο που αφαιρέθηκε παράνομα πρέπει να καταβληθεί αμέσως, με τους τόκους. Να επιστρέψεις τα χρήματα» τόνισε ο Γκάβιν Νιούσομ

Κακοκαιρία: Ξεκίνησε η μπόρα στην Αττική
Βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές

Έκπτωτος πρίγκιπας Αντριου: Οι λόγοι που ο Ουίλιαμ μπορεί να αισθάνεται «απελευθερωμένος» με την σύλληψη του θείου του
Το παρασκήνιο της ρήξης ανάμεσα στον πρίγκιπα της Ουαλίας και τον Αντριου, η «σιδηρά» στάση του βασιλιά Καρόλου και η επόμενη μέρα για τη βρετανική μοναρχία

Δασμοί Τραμπ: Ελπίδες για παγκόσμια οικονομική «ανάσα» μετά το «άκυρο» του Ανώτατου Δικαστηρίου στις ΗΠΑ
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι γενικευμένοι δασμοί δεν είχαν νόμιμη βάση, ανοίγοντας δρόμο για ανατροπή στο εμπορικό κόστος και για επιστροφές δασμών εκατοντάδων δισ. δολαρίων

Βίντεο-ντοκουμέντο από το φονικό στον Δομοκό δείχνει αρχιφύλακα και εκτελεστή πριν και μετά το έγκλημα
Το βιντεοληπτικό υλικό που εξετάζουν οι Αρχές για τη δολοφονία στις Φυλακές Δομοκού

Δημοσιογράφος της DW συνελήφθη στην Τουρκία για «προσβολή κατά του προέδρου»
Ποιος είναι ο Alican Uludag - Τον συνέλαβαν 30 αστυνομικοί, μεταδίδει η Deutsche Welle

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων της Καθαράς Δευτέρας: Μποτιλιαρισμένος ο Κηφισός, 30λεπτες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
Ουρές χιλιομέτρων στην Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Υλίκης - Πληρότητες 100% στα δρομολόγια για Πάτρα από τα ΚΤΕΛ Κηφισού

Ισχυρό πλήγμα στον Τραμπ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακυρώνει δασμούς του
Το γεγονός προκαλεί εντύπωση, καθώς πέρυσι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τάχθηκε επανειλημμένα υπέρ του Προέδρου σε μια σειρά έκτακτων αποφάσεων για τη μετανάστευση, την απόλυση των επικεφαλής ανεξάρτητων οργανισμών και τις βαθιές περικοπές στις κρατικές δαπάνες.

Όλγα Κεφαλογιάννη: Απέσυρε την αγωγή εις βάρος του Μίνου Μάτσα για την επιμέλεια των παιδιών
Η Υπουργός Τουρισμού παραιτήθηκε από τη δικαστική διεκδίκηση της επιμέλειας που είχε καταθέσει τον Ιανουάριο

Καισαριανή: Η πρώτη δήλωση του Βέλγου συλλέκτη για τις φωτογραφίες: «Ανακουφισμένος που τελείωσαν όλα»
Ανέφερε ότι υπάρχει λύση στο τραπέζι με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις φωτογραφίες

Πέθανε η δημοσιογράφος Ντέπυ Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος
Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου στις 11:30 η κηδεία της Ντέπυς Νικολοπούλου – Παπαβησσαρίωνος

ΗΠΑ: Αεροδρόμιο θα πάρει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ
Μετονομάζεται σε «Ντόναλντ Τραμπ» το αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς μετά από έγκριση των αρχών της Φλόριντα

Πάτερ Αντώνιος: Ξεσπά μετά τη καταδίκη του – «Έβαλαν ψέματα στο στόμα των παιδιών! Θέλουν την εξόντωσή μου»
Ο πάτερ Αντώνιος ξεσπά μετά την καταδίκη του

Καισαριανή: Αυθεντικές οι φωτογραφίες σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού
Προσύμφωνο του υπουργείου Πολιτισμού με τον συλλέκτη για την απόκτηση των 262 φωτογραφιών

Προσοχή: Ποιες υπηρεσίες του gov.gr θα «κατέβουν» αυτή την Κυριακή;
Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, 09:00-13:00, η ΓΓΠΣΨΔ θα αναβαθμίσει τις υποδομές αυθεντικοποίησης χρηστών. Κατά τη διάρκεια των εργασιών, ορισμένες υπηρεσίες του gov.gr δεν θα είναι προσωρινά διαθέσιμες

Γαλλία: Πολίτης έκανε «βαρκάδα» με καγιάκ σε πλημμυρισμένο εμπορικό κέντρο - Βίντεο
Η Γαλλία έχει σημειώσει μετεωρολογικό ρεκόρ με περισσότερες από 35 συνεχόμενες ημέρες βροχής

Ηλεία: Δις ισόβια και 13 χρόνια κάθειρξης για τον δολοφόνο και βιαστή της 11χρονης
Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η μετατροπή της αρχικής κατηγορίας από απόπειρα βιασμού σε τετελεσμένο βιασμό, όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση

Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων: Πληρότητες 100% στα λεωφορεία για Πάτρα - Αυξημένα δρομολόγια
Η κίνηση και στους δύο σταθμούς των ΚΤΕΛ είναι αυξημένη σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι

Κυνήγι στη «Ζώνη Θανάτου»: Οι νέες τακτικές μάχης των Ρώσων στον πόλεμο της Ουκρανίας - Βίντεο
Νέες συνθήκες στο πεδίο της μάχης, όπου η ρομποτική και η ταχύτητα λήψης αποφάσεων παίζουν βασικό ρόλο

Ρούλα Πισπιρίγκου: Με μπαστούνι στο δικαστήριο
Η Ρούλα Πισπιρίγκου νοσεί από σοβαρή ασθένεια

Δώρο Πάσχα: Πότε θα το λάβουν οι άνεργοι και πώς υπολογίζεται το ποσό
Η πληρωμή αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως τη Μεγάλη Τετάρτη - Δεν δικαιούνται το Δώρο Πάσχα όσοι λαμβάνουν ειδικά βοηθήματα

Έκπτωτος πρίγκιπας Αντριου: Αντιμέτωπος με ισόβια – Σε επίδειξη μόδας ο Κάρολος μετά την σύλληψη του αδερφού του
Ο πρίγκιπας Αντριου συνελήφθη για κατάχρηση δημόσιου αξιώματος, με το ενδεχόμενο ακόμη και ισόβιας κάθειρξης

Επίδομα 200 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ - Ποιοι το δικαιούνται
Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων - Ποιοι μπορούν να το διεκδικήσουν

Πένθος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Σεπ Πιόντεκ
Πένθος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Σεπ Πιόντεκ, ο οποίος άφησε ανεξίτηλό το αποτύπωμα του στην εθνική Δανίας

Ψάχνεις ήλιο και remote δουλειά; Αυτή η χώρα σου δίνει βίζα για ζωή σε παραλίες-καρτ ποστάλ
Το νέο όνειρο για freelancers: Βίζα, παραλίες και χαμηλό κόστος ζωής










