Η εισαγγελική λειτουργός, αγορεύοντας για δεύτερη ημέρα, αναφέρθηκε στα πραγματικά περιστατικά και καταλόγισε ευθύνες σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους προτείνοντας ενοχή για 12 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων στελέχη της Πυροσβεστικής, η τότε Περιφερειάρχης, ο τότε Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο τότε Δήμαρχος Ραφήνας -Πικερμίου.
Η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων εντόπισε ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και σε Αυτοδιοικητικούς σημειώνοντας πως «υπήρχε έλλειμμα εποπτείας του συντονισμού».
Συγκεκριμένα , η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του τότε Αρχηγού Σωτήρη Τερζούδη με το σκεπτικό ότι όφειλε να έχει αναλάβει τις εντολές.
«Δεν έπρεπε να έχει επιτρέψει την εκτροπή του ελικοπτέρου από το Μάτι προς τα διυλιστήρια» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι με την έναρξη της φωτιάς στο Νταού έπρεπε να έχει φροντίσει να μεταβεί και να αναλάβει ανώτατος αξιωματικός. Σύμφωνα με την εισαγγελέα ο κατηγορούμενος έπρεπε να έχει ζητήσει συνδρομή από φορείς της πολιτικής προστασίας και τον στρατό.
Η εισαγγελέας τόνισε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να έχει διατάξει να μεταβούν στην θάλασσα τα πλωτά μέσα της πυροσβεστικής και όχι να θεωρούν ότι διάσωση κάνει μόνο το Λιμενικό.
Ενοχή ζήτησε και για τον τότε υπαρχηγό Βασίλη Ματθαιόπουλο λέγοντας πως ως έμπειρος αξιωματικός γνώριζε ότι μια τέτοια φωτιά με αυτές τις συνθήκες θα οδηγούσε σε απώλειες ζωών.
«Όφειλε ως επιχειρησιακός αρχηγός να έχει τα αυτιά του και τα μάτια του παντού. Υπήρχαν πληροφορίες ακόμη και από το ελικόπτερο ότι η φωτιά πάει προς τους οικισμούς» τόνισε συμπληρώνοντας πως «δεν μερίμνησε για την απομάκρυνση πολιτών ενώ ασχολήθηκε με το αν πρέπει να εκκενωθούν οι κατασκηνώσεις».
Ενοχή εισηγήθηκε η εισαγγελική λειτουργός για τον τότε Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής Ιωάννη Φωστιέρη διότι, σύμφωνα με την πρόταση, δεν αξιολόγησε τις πληροφορίες που έφθαναν για την φωτιά και την επικινδυνότητα της αλλά και για την μη εκτροπή του ελικοπτέρου και την μη κινητοποίηση των Σινουκ ώστε να επιχειρήσουν στο Μάτι.
Ένοχος για την εισαγγελέα είναι και ο Διευθυντής του 199, Χρήστος Γκολφίνος διότι όπως τόνισε δεν αξιοποίησε τις πληροφορίες που λάμβανε από τον κόσμο.
Την ενοχή του Διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολίτικης Προστασίας Πυροσβεστικής Φίλιππου Παντελεακου ζήτησε η εισαγγελέας με το σκεπτικό ότι δεν συντόνισε τις υπηρεσίες για την ενημέρωση και ειδοποίηση πολιτών.
Ένοχος πρέπει να κριθεί και ο Διοικητής του ΠΣ Νέας Μάκρης, πρώτος επιτόπιος επικεφαλής, καθώς δεν ενημέρωσε για την κατάσταση της πυρκαγιάς.
Ένοχος είναι για την εισαγγελέα και ο δεύτερος επιτόπιος επικεφαλής, τότε Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Αθηνών γιατί παρέλειψε να ενημερώσει για τις συνθήκες της πυρκαγιάς.
Ενοχή για τον Χαράλαμπο Χιώνη, τρίτο επιτόπιο επικεφαλής, πρότεινε η εισαγγελέας γιατί δεν ενημέρωσε για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από την εξέλιξη της φωτιάς.
Απαλλαγή του Χρήστου Λάμπρη εναέριου συντονιστή στο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής ζήτησε η εισαγγελέας τονίζοντας ότι «δεν βρίσκω αμέλεια ή παράβαση καθηκόντων».
Η εισαγγελέας εισηγήθηκε απαλλαγή για τον Χρήστο Δροσόπουλο, τον Χρήστο Πορτοζούδη τότε διοικητής Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων ΠΣ, διότι δεν είχε αρμοδιότητα. για τον Στέφανο Κολοκούρη, τότε Διοικητή 1ης ΕΜΑΚ διότι δεν προκύπτει ότι αμέλησε τα καθήκοντα του.
Απαλλαγή ζήτησε η εισαγγελέας για τον Χαράλαμπο Συρογιάννη, τότε υποδιοικητή της Υπηρεσίας Εναέριων της Αστυνομίας. «Ουδέποτε έλαβε χώρα εντολή και δεν την εξετέλεσε» τόνισε.
Ένοχος πρέπει να κριθεί ο Ιωάννης Καπάκης τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας «καθώς ουδέν έπραξε» για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας . Συνετέλεσε αιτιώδως στο αποτέλεσμα που επήλθε».
Ενοχή για την τότε Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου ζήτησε η εισαγγελέας καθώς έκρινε πως είχε αρμοδιότητα Πολιτικής Προστασίας όπως και την αρμοδιότητα σύγκλησης του μηχανισμού. «Είχε υποχρέωση να ενημερωθεί και εν συνεχεία να ενημερώσει και να συνεργαστεί με αρμόδιους φορείς και τοπικούς παράγοντες για την Προστασία των πολιτών» τόνισε.
Την ενοχή του τότε Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Ευάγγελου Μπουρνούς, ζήτησε η εισαγγελέα με το σκεπτικό ότι παρέλειψε την ενημέρωση πολιτών και τη λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας.
Απαλλαγή ζήτησε η εισαγγελέας για τον τότε Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη «λόγω αοριστίας της κατηγορίας που αφορά καθαρισμούς».
Με ίδιο σκεπτικό ζήτησε απαλλαγή για τους Βάιο Θανασια τότε αντιδήμαρχο Μαραθώνα, τότε αντιδήμαρχο του, Αντώνη Παλπατζή και τον τότε Δήμαρχο Πεντέλης Δημήτριο – Στέργιο Καψάλη.
Η εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του κατοίκου στο Νταού Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου καθώς έξω από το σπίτι του οποίου ξέσπασε η φωτιά.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/society/arthro/12185529/katapeltis-i-eisangeleas-sti-diki-gia-to-mati-zitise-enochi-gia-12-anamesa-tous-stelechi-tis-pyrosvestikis-kai-dourou
Εκκένωση σιδηροδρομικού σταθμού του Λονδίνου λόγω «ύποπτης διαρροής αερίου» – Επιβάτες αισθάνθηκαν αδιαθεσία
Oι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διαχειρίζονται το περιστατικό

Φωτιά τώρα στην Πάρνηθα: Διακοπή κυκλοφορίας από το ύψος του τελεφερίκ
Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Πανεπιστήμιο του Cambridge: Μελέτη αποκαλύπτει μια μεγάλη αλλαγή στα ελληνικά βουνά τα τελευταία 40 χρόνια
Τις τελευταίες δεκαετίες κάτι έχει αλλάξει δραματικά στα βουνά της χώρας μας, επηρεάζοντας τη γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα κατά τους ξηρούς θερινούς μήνες

H Eυρώπη έχει πρόβλημα: Δεν γνωρίζει πόσα καύσιμα της απομένουν
Εν μέσω ανησυχίας ότι η κάνουλα θα στερέψει, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν φαίνεται να έχει σαφή εικόνα για τα αποθέματα που έχει στη διάθεσή της.

Θρίλερ ανοιχτά της Κρήτης: Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα
Καταγγελίες για χρήση όπλων, λέιζερ και παρεμβολές στις επικοινωνίες

Έλα στην ομάδα μας: Digital Content Editor - Weekends (Part time, remote)
Ιδανικό για όσους θέλουν να μπουν στον χώρο των digital media ή να συνδυάσουν τη θέση με άλλη εργασία

Έλα στην ομάδα μας: Digital Content Editor
Full time στην Αθήνα, Hybrid

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Απάντησε στην Τουρκία για τα «Τουρκικά Στενά»
Ο Αναπ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ιωάννης Σταματέκος υπενθύμισε ότι η ορθή ορολογία βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ είναι απλώς «τα Στενά»

Ο Τραμπ απορρίπτει την ιρανική πρόταση: Ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν θα παραμείνει μέχρι τη συμφωνία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό πριν από νέα πυρηνική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η ιρανική οικονομία και οι ενεργειακές υποδομές «ασφυκτιούν

Επίθεση ΗΠΑ στη… φέτα: Γιατί την προστατεύετε; Δεν υπάρχει μέρος με… το όνομα «Φέτα» στην Ευρώπη
Η Ελλάδα είχε κερδίσει τις δικαστικές μάχες το 2002 και το 2005

Ιαπωνία: Τουρίστες χάνουν τη μνήμη τους και «ξυπνούν» με άδειους λογαριασμούς
Τουρίστες «πληρώνουν» ακριβά τη νυχτερινή διασκέδαση στην Ιαπωνία και την επόμενη δεν θυμούνται τίποτα

Τι λέει η κόρη του 89χρονου «πιστολέρο»: «Για μένα ήταν ένας ξένος από μικρή - Χαλούσε πολλά λεφτά σε μάγια»
Τι ανέφερε η κόρη του 89χρονου για την σχέση που διατηρούσαν

Rafale κατά ιρανικού drone Shaded: Το εντυπωσιακό βίντεο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας
Τα γαλλικά μαχητικά συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των drones Shahed του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής

«Καμία υπερεργασία, πληρώθηκε κανονικά» λέει ο Αδωνις Γεωργιάδης για την ειδικευόμενη που εφημέρευε 5 συνεχόμενες ημέρες
«Μετακινήθηκε για 5 ημέρες στη Σάμο, όπου και φιλοξενήθηκε δωρεάν σε ένα καινούργιο διαμέρισμα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας

«Θα πρέπει να σε φοβάμαι;» - «Θα σε τουφεκίσω και σένα!»: Ο διάλογος του εισαγγελέα με τον 89χρονο
Ο διάλογος εισαγγελέα με τον 89χρονο

Νίκαια: Βανάκι «λαμπάδιασε» τη στιγμή που κινούταν σε κεντρικό δρόμο
Η πυροσβεστική αντέδρασε άμεσα και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός

Η ανάρτηση Τραμπ με το όπλο στο χέρι: «Τέρμα ο καλός κύριος!»
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσω ανάρτησής του στο Truth Social, προειδοποιεί το Ιράν «να βάλει μυαλό σύντομα»

Ο παιδικός έρωτας που κατέληξε σε οικογενειακή τραγωδία: Φριχτό τέλος για ζευγάρι σχεδόν δύο χρόνια μετά τον γάμο
Οι Αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα κίνητρα πίσω από το έγκλημα

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή κατηγορείται ο 89χρονος πιστολέρo: «Δεν είχα ανθρωποκτόνο πρόθεση»
Ο ίδιος φέρεται να επιμένει πως η αγανάκτηση όπλισε το χέρι του

Η δίκη του αιώνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Έλον Μασκ στο εδώλιο κατά της OpenAI
Η δίκη του Έλον Μασκ κατά του Σαμ Αλτμαν, του OpenAI και της Microsoft ξεκίνησε στην Καλιφόρνια, με τον ιδρυτή της Tesla να υποστηρίζει ότι το OpenAI πρόδωσε την αρχική μη κερδοσκοπική αποστολή του

Προσπάθησε να πουλήσει σκύλο σε περαστικό στη Θεσσαλονίκη για 50 ευρώ και θα πληρώσει 4.000 ευρώ πρόστιμο
Ο βουλγαρικής καταγωγής άνδρας συνελήφθη αφού πλησίασε διερχόμενο πολίτη και του πρότεινε να αγοράσει το τετράποδο

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το καλοκαίρι - Οι ημερομηνίες για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
Πλησιάζει το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς

Προσπάθησε να πουλήσει σκύλο σε περαστικό στη Θεσσαλονίκη για 50 ευρώ και θα πληρώσει 4.000 ευρώ πρόστιμο
Ο βουλγαρικής καταγωγής άνδρας συνελήφθη αφού πλησίασε διερχόμενο πολίτη και του πρότεινε να αγοράσει το τετράποδο

89χρονος: «Αν ήθελα θα τους σκότωνα αλλά το έκανα για τον ντόρο γιατί δεν βρίσκω το δίκιο μου»
Τα πρώτα λόγια του 89χρονου στους αστυνομικούς

Shrinkflation: Η «σιωπηλή» ακρίβεια στα ράφια – Πώς να την εντοπίσετε
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Συγκλονίζει ειδικευόμενη παιδίατρος: «Είμαι 6η μέρα εφημερία» λέει και καταρρέει με σε λυγμούς
Μια νεαρή γιατρός που κάνει το αγροτικό της σε νοσοκομείο της περιφέρειας, μιλά για τις συνθήκες που βιώνει και ξεσπά σε λυγμούς

Καιρός: Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την ψυχρή εισβολή
Πέφτει αισθητά η θερμοκρασία

Σοκ στο Βέλγιο: Ζευγάρι βίαζε νήπια σε παιδικό σταθμό και τα βιντεοσκοπούσε
Από 18 έως 36 μηνών τα θύματα

Ποιος είναι ο 89χρονος που πυροβόλησε σε ΕΦΚΑ και Εφετείο: Τρεις γιατροί τον έκριναν ικανό να οπλοφορεί
Τι ανέφερε σε επιστολή προς τα Μέσα Ενημέρωσης

Συγκλονιστικό βίντεο: Αντιφρονούντες σε φυλακή του Ιράν λένε τραγούδι αντίστασης λίγο πριν εκτελεστούν
Στο βίντεο που φέρεται να έχει τραβηχτεί μέσα από τη φυλακή Γκεζέλ Χεσάρ φαίνονται έξι Ιρανοί αντιφρονούντες να τραγουδούν ένα τραγούδι αντίστασης λίγα λεπτά πριν την εκτέλεσή τους

ΕΕ: Νέο κύμα ακρίβειας περιμένουν οι πολίτες
Απαισιοδοξία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ, τεράστιο πλήγμα στο πετρελαϊκό καρτέλ
Η αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντείνει τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αναδιαμορφώνει τις γεωπολιτικές ισορροπίες

Γερμανία: Η φάλαινα Τίμι φορτώθηκε σε μαούνα σε μια ύστατη προσπάθεια για τη διάσωσή της
Η διάσωσή της έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου

Έγκλημα στη Μεσσηνία: 42χρονος βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό σε στάβλο
Η σορός εντοπίστηκε στην συνοικία Μπουρνιά της Καλαμάτας

Συνελήφθη η μητέρα του 5χρονου που κόντεψε να πετάξει όλο το σπίτι από τον 6ο όροφο: Είχε ειδοποιήσει νταντά αλλά δεν ήρθε
Ο 5χρονος κόντευε να πετάξει το μισό σπίτι από το μπαλκόνι

Σεισμός τώρα: 4,6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Σκιάθου
Ο σεισμός έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική

ΕΦΚΑ: Η στιγμή που ο 89χρονος με την καραμπίνα βγαίνει από το υποκατάστημα ενώ έχει πυροβολήσει
Ο ηλικιωμένος παραμένει ασύλληπτος ενώ πραγματοποίησε και δεύτερη επίθεση λίγο αργότερα στο Εφετείο Αθηνών

Προφυλακίστηκε ο 20χρονος για τη δολοφονία του 27χρονου – «Δεν ήθελε να τον σκοτώσει, επιχείρησε να αυτοκτονήσει»
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια σήμερα στο Ναυτοδικείο Πειραιά

Πέθανε η ηθοποιός, Ελπίδα Μαζαράκη
Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη στο νέο κοιμητήριο Γλυφάδας

Ξεκινά το πρόγραμμα «Chios Pass 2026» και «Kythira Pass 2026» για την ενίσχυση του τουρισμού – Πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση
Το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση άυλων ψηφιακών χρεωστικών καρτών στους δικαιούχους










