Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το περασμένο τριήμερο ήταν σε απευθείας τηλεφωνική συνεννόηση με τους στενούς του συνεργάτες, επιστρέφει σήμερα ως το μεσημέρι στην Ελλάδα και αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του στη Βουλή την Πέμπτη, απαντώντας σε υψηλούς τόνους στις αντιπολιτευτικές μομφές.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα να πέσει κάτω, εγκαταλείποντας έτσι την αμυντική στρατηγική που τηρούσε δια μακρόν στο θέμα της υπόθεσης των Τεμπών. Παρά τις παρασκηνιακές συζητήσεις και διεργασίες που έτρεξαν τις προηγούμενες μέρες, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» για «μονταζιέρα» στα ηχητικά των Τεμπών, από την κυβέρνηση εξακολουθούν να επιμένουν ότι είναι σε εξέλιξη μιας επιχείρηση φθοράς της με στόχο την πτώση της, με συγχρονισμό επιχειρηματικών συμφερόντων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κυβερνητικά στελέχη, άλλωστε, στέκονταν στον «χρονισμό» της πρότασης μομφής που προανήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης, ελάχιστες ώρες μετά το δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας.
Είναι, πάντως, ειλημμένη η κυβερνητική απόφαση, όπως έγραψε και χθες το protothema.gr, η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας να μην μετατραπεί σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο, σήμερα το μεσημέρι θα είναι παρών στα κυβερνητικά έδρανα ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα υποδεχθεί το κυβερνητικό αίτημα και θα διαμηνύσει ότι η κυβέρνηση δεν ενίσταται στο να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση στην Ολομέλεια.
Ενδεικτική, πάντως, του κλίματος που επικρατεί στα υψηλόβαθμα κυβερνητικά κλιμάκια ήταν και η αποστροφή του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος με χθεσινή του ανάρτηση στο Facebook υπογράμμισε ότι «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές». «Γύρω από αυτά τα συμφέροντα συνασπίστηκε η αντιπολίτευση και όλοι μαζί αντί για πολιτικά επιχειρήματα προβάλουν τους συγγενείς τον νεκρών, ενώπιον των οποίων όλοι μας υποχωρούμε διότι έτσι πρέπει να κάνουμε», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Για το κυβερνών κόμμα, η κοινοβουλευτική διαδικασία, αλλά και η εικόνα ότι βρίσκεται εν μέσω διασταυρούμενων πυρών είναι ενδεχομένως και ένα εφαλτήριο συσπείρωσης. Άλλωστε, η κομματική συσπείρωση ήταν ένας διακεκηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των ευρωεκλογών, με δεδομένο ότι υφίστανται οι παράμετροι της χαλαρής ψήφου, αλλά και της ψήφου διαμαρτυρίας.
Οι προετοιμασίες και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, είναι εντατικές ενόψει του επικείμενου κοινοβουλευτικού τριημέρου. Στον σημερινό πρωινό καφέ θα γίνει αναλυτική συζήτηση για τη διαδικασία, ενώ θα γίνει και μια συζήτηση σε στενό κύκλο μόλις φτάσει στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Πλείστοι όσοι γαλάζιοι βουλευτές, παράλληλα, θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών, προκειμένου να στηρίξουν το κυβερνών κόμμα.
Η αντιπολίτευση
Η πρωτοβουλία Ανδρουλάκη για πρόταση δυσπιστίας οδήγησε τα υπόλοιπα κόμματα να υιοθετήσουν ακόμα πιο ακραίες προτάσεις. Αμέσως, ο κ. Στέφανος Κασσελάκης από το στρατόπεδο της Θήβας όπου εκπληρώνει τις σύντομες στρατιωτικές του υποχρεώσεις ανάρτησε βίντεο στα social media για να δώσει διορία ενός 24ωρου (σ.σ. παρήλθε) στον πρωθυπουργό να οδηγήσει την χώρα σε νέες εθνικές εκλογές υπό την εποπτεία διεθνών παρατηρητών. Ακολούθησε και ο Αλέξης Χαρίτσης της Νέας Αριστεράς που κάλεσε τον πρωθυπουργό “να φύγει” καθώς η παραμονή της κυβέρνησης αποτελεί “όνειδος”. Ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε ότι θα στηρίξει την πρόταση Ανδρουλάκη αν και την χαρακτήρισε “πυρετόχνημα” υποστηρίζοντας ότι η δική του εισήγηση για πρόταση δυσπιστίας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν ισχυρότερη. Η Νίκη αντιπρότεινε “ αντί του φύλλου συκής που δίνουν Ανδρουλάκης-Κασσελάκης” να στηθεί προανακριτική κατά του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.
Η διαδικασία
Πάντως, από τις αρχικές τοποθετήσεις η πρόταση δυσπιστίας της Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται μπορεί να αποσπάσει την στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της Πλεύσης Ελευθερίας προκειμένου να συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τουλάχιστον 50 βουλευτών και να γίνει αποδεκτή. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελικό κείμενο θα δωθεί από το ΠΑΣΟΚ για συνυπογραφή σήμερα το πρωί μόνο σε αξιωματική αντιπολίτευση, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας καθώς η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί τις ΚΟ Ελληνικής Λύσης, Σπαρτιατών και Νίκης εκτός δημοκρατικού τόξου.
Η πρόταση, εφόσον συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, αναμένεται να κατατεθεί επισήμως μετά τις 3 το μεσημέρι όταν και θα ανοίξουν οι εργασίες της Ολομέλειας. Η εισήγηση θα γίνει από τον κ. Ανδρουλάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης θα απαντήσει ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος και θα ενημερώσει το Σώμα εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει η συζήτηση αμέσως ή μετά την παρέλευση 48ώρου ή αν προτίθεται να μετατρέψει την πρόταση σε ψήφο εμπιστοσύνης. Σε κάθε περίπτωση πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η άμεση έναρξη των διαδικασιών το απόγευμα της Τρίτης.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το διαδικαστικό σκέλος, η κορύφωση της συζήτησης αναμένεται την Πέμπτη με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ”σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.
Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/1480694/i-kuvernisi-den-metatrepei-ti-momfi-se-psifo-ebistosunis-kai-perna-stin-adepithesi/
Καισαριανή: Εμπρησμός σε γνωστό μπαρ
«Πόλεμο συμφερόντων» βλέπει η ΕΛΑΣ

Η Ελλάδα στις χώρες με τη μεγαλύτερη μακροχρόνια ανεργία στην ΕΕ
Τι έδειξαν τα ποσοστά

Πολική νύχτα στην Αλάσκα: Η πόλη που δεν θα δει ήλιο για δύο μήνες
Βίντεο από την τελευταία ανατολή για το 2025

Σάλος στις ΗΠΑ: Έξι Δημοκρατικοί καλούν τον στρατό να μην υπακούει σε παράνομες διαταγές
«Η προδοσία τιμωρείται με θάνατο» λέει ο Τραμπ

Το Grok του Έλον Μασκ αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα
Ξεκίνησε έρευνα στη Γαλλία

Ο Λουίτζι Μαντζιόνε ζήτησε πέντε ζευγάρια κάλτσες για μια επερχόμενη ακρόαση στο δικαστήριο: Tι αποκαλύπτει αυτό το αίτημα
Το «σκάνδαλο της κάλτσας»

Η Γαλλία να είναι έτοιμη «να χάσει τα παιδιά της» σε πιθανό πόλεμο με τη Ρωσία
Σάλος από τις δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου

Αγαθονήσι: Προειδοποιητικές βολές κατά τουρκικών σκαφών από το Λιμενικό
Τουρκικό αλιευτικό έκανε επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων

Λύγισε στην κηδεία του Αλέκου Φλαμπουράρη ο Αλέξης Τσίπρας – «Σήμερα είμαστε όλοι εδώ. Και όσοι σε αγαπήσαμε και όσοι σε πληγώσαμε»
«Ήσουν πάντα η φωνή της σύνεσης και της λογικής»

Αφέθηκε ελεύθερη η Δήμητρα Ματσούκα μετά τη σύλληψή της
Ποινική δίωξη για τρία αδικήματα στη Δήμητρα Ματσούκα

Τι Γυναικεία Παπούτσια Φοράνε οι Trendsetters και τι Λένε για το Στυλ τους;

Μουντιάλ 2026: Τα ζευγάρια των playoffs και τα μονοπάτια για τα 4 τελευταία εισιτήρια της UEFA
Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τις ομάδες που θα πάρουν τα τελευταία 4 εισιτήρια της ευρωπαϊκής ζώνης για το Μουντιάλ 2026

Πορτογαλία: 9χρονος ακρωτηριάστηκε στην τουαλέτα σχολείου από συμμαθητές του
Ο 9χρονος χρειάζεται παυσίπονα και αντιβιοτικά κάθε 12 ώρες, ενώ χρειάζεται και υπνωτικά χάπια για να κοιμηθεί γιατί κλαίει κάθε βράδυ, λέει η μητέρα του

Ζαγόρι: Ο Δήμος ζητά κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο Δήμαρχος Ζαγορίου ζητά με επιστολή του από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κυρηχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Oxfam: Μόνο με τα περσινά κέρδη των δισεκατομμυριούχων της G20 θα μπορούσε να μπει τέλος στην παγκόσμια φτώχεια
2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ήταν τα κέρδη των δισεκατομμυριούχων στις είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου πέρσι

Το σχέδιο Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία: «Έτοιμος για ειρήνη, όχι για παράδοση», δηλώνει ο Ζελένσκι
Το προσχέδιο των 28 σημείων που προωθούν οι ΗΠΑ προβλέπει αναγνώριση των εδαφών που ελέγχει η Ρωσία, μείωση του ουκρανικού στρατού και απομάκρυνση από την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και οικονομική στήριξη

Επιστροφή ενοικίου: Ποιους αφορά και πότε θα καταβληθεί
Αντίστροφη μέτρηση για την καταβολή του επιδόματος

Κύπρος: Σε κρίσιμη κατάσταση 26χρονος - Νεαρή τον κατήγγειλε για παρενόχληση και ο πατέρας της τον μαχαίρωσε
Ο 58χρονος τράπηκε σε φυγή μετά το περιστατικό αλλά συνελήφθη τα ξημερώματα

Συνελήφθη ο 16χρονος που κατηγορείται για τον βιασμό 12χρονης σε προαύλιο σχολείου της Πάτρας
Είχε προηγηθεί η έκδοση εντάλματος σύλληψης από την εισαγγελία

Σε συναγερμό η Πολωνία: Στέλνει 10.000 στρατιώτες σε κρίσιμες υποδομές - Φοβάται χτύπημα τα Χριστούγεννα
Προειδοποιήσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας ενόψει της εορταστικής περιόδου - Νωρίτερα η Βαρσοβία διέταξε την εσπευσμένη απογείωση πολωνικών και συμμαχικών μαχητικών, μετά τις ρωσικές επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία

Η τρομακτική στιγμή που ένοπλοι εισβάλουν σε εκκλησία στη Νιγηρία
Οι ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο άτομα προτού διαφύγουν

Καρέ - καρέ ο ξυλοδαρμός του 58χρονου στον Νέο Κόσμο, που τον οδήγησε στο θάνατο
Σοκαριστικό βίντεο - Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 29χρονο που σκότωσε τον 58χρονο οδηγό στον Νέο Κόσμο

Χαμός με την «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα: «Έχουμε να δουμε τέτοιες προ - παραγγελίες από την εποχή του Χάρι Πότερ»
«Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 3 Δεκέμβρη στο Παλλάς»

Ελεύθερος με όρους ο τηλεφωνητής της Αμεσης Δράσης που είπε «το περιπολικό δεν είναι ταξί» στην Κυριακή Γρίβα
«Η φράση «το περιπολικό δεν είναι ταξί» δεν περιλαμβάνεται στο κατηγορητήριο, είναι μία άστοχη φράση», σημείωσε ο συνήγορος του κατηγορούμενου αστυνομικού

Ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο εντοπίστηκε στα ύδατα της Βρετανίας: «Είμαστε έτοιμοι», λέει ο υπουργός Αμυνας
«Αυτή η ρωσική ενέργεια είναι εξαιρετικά επικίνδυνη»

Το υποστέλεχος Κ της γρίπης εξαπλώνεται ταχύτατα: Ποιοι πρέπει να κάνουν εμβόλιο
Αναμονή για έξαρση ιώσεων τον Δεκέμβριο – Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη

Πλεύση Ελευθερίας: Παραιτείται από βουλευτής ο Διαμαντής Καραναστάσης
Η ανάρτησή του

Ανατροπή με τη σύζυγο αστροναύτη της NASA που υποστήριζε ότι ήταν θύμα του «πρώτου εγκλήματος στο διάστημα»
Παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα

Υποχωρεί ο υδράργυρος από την Κυριακή, έρχονται χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας
Πότε θα ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα - Οι θερμοκρασίες σε πέντε μεγάλες πόλεις την Κυριακή 23/11

Τέλος το αλκοόλ και τα τσιγάρα σε ανήλικους - Πως θα επαληθεύεται η ηλικία
Γεωργιάδης: Σώζουμε τις ζωές των παιδιών

Θεσσαλονίκη: 27χρονος κατήγγειλε ληστεία και αποκαλύφθηκε ότι είχε κλείσει ραντεβού με 14χρονη
Ο 27χρονος συνελήφθη και κατηγορείται για προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους

Eλληνοκαναδή σκότωσε τους δύο μικρούς γιους της για «να ενωθούν όλοι στον Παράδεισο» με τον σύζυγό της
Ο 72χρονος σύζυγος της Κόλλιας πέθανε την 1η Δεκεμβρίου 2023 και εκείνη σκότωσε τoν 4χρονο Δημήτρη και τον 5χρονο Γιάννη εννέα ημέρες αργότερα - Καταδικάστηκε σε ισόβια

Συναγερμός στην Πολωνία: Απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη μετά τις ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία
Η Πολωνία απογείωσε μαχητικά αεροσκάφη μετά τις ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες - Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Πέθανε και ο πατέρας της οικογένειας που δηλητηριάστηκε στην Κωνσταντινούπολη – Βίντεο από το ταξί που τους πήγε στο νοσοκομείο
Πού στρέφονται οι έρευνες

Τραγωδία στην Αχαΐα: Ανδρας βρέθηκε κρεμασμένος σε ελιά - Εντοπίστηκε σημείωμα
Τον 75χρονο εντόπισαν οικείοι του

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία - Δείτε βίντεο
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

Βρετανία: Μωρό 13 μηνών υπέστη καρδιακή προσβολή και έχασε τη μισή του γλώσσα
Μπέρδεψε αποφρακτικό υγρό με γάλα










