Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή είχε υποχωρήσει έως και τα 1,55 ελβετικά φράγκα την Τετάρτη με άγριο sell - off που είχε φτάσει στο -25%, ενώ χτες ανέκαμψε με ράλι 19% που την έφερε στα 2,022 φράγκα στον απόηχο της ένεσης ρευστότητας ύψους 50 δισ. από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.
Έτσι σε επίπεδο εβδομάδας η μετοχή πέφτει πλέον κατά 27%, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή της από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008. Ενδεικτικό είναι ότι έντονα πτωτικά κινούνται και οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας στην Wall Street, που υποχωρούν έως και κατά περισσότερο του 8% στις προσυνεδριακές συναλλαγές.
Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Επιφυλακτικότητα επικρατεί στις διεθνείς αγορές, οι οποίες εξακολουθούν να ανησυχούν για το μέλλον της Credit Suisse, παρά τη χείρα βοηθείας των 50 δισ. φράγκων από την Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB).
Το βράδυ της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι η SNB θα παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση έως 50 δισ. φράγκων στην Credit Suisse, η οποία λίγες ώρες νωρίτερα είχε δει τη μετοχή της να κατρακυλάει σε νέο ιστορικό χαμηλό, χάνοντας έως και 30% (βουτιά 97% από το ιστορικό υψηλό του 2007).
Πρόκειται για την πρώτη τόσο μεγάλη «ένεση» ρευστότητας προς μια ισχυρή τράπεζα, σε παγκόσμιο επίπεδο, από την χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007 – 2009.
Η βασική ανησυχία των επενδυτών αφορά το τι μέλλει γενέσθαι έπειτα από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της ελβετικής τράπεζας, μίας εκ των ιστορικότερων στην Ευρώπη. Πολλοί, μάλιστα, ήδη κάνουν λόγο για μια νέα Lehman Brother’s, η οποία δύναται να παρασύρει το σύνολο του χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι λιγότερο απαισιόδοξοι, οι οποίοι θεωρούν ότι οι δικλείδες ασφαλείας της Ευρώπης, σε συνδυασμό με μια έγκαιρη παρέμβαση του ελβετικού δημοσίου, μπορούν να αποτρέψουν ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στη Γηραιά Ήπειρο.
Credit Suisse και UBS αντιδρούν στα σενάρια αναγκαστικού «γάμου»
Εν τω μετξαύ, αντίθετοι σε μία αναγκαστική συγχώνευση εμφανίζονται UBS και Credit Suisse, τη στιγμή που συνεχίζονται οι κυβερνητικές «ασκήσεις επί χάρτου» για το ενδεχόμενο μιας οργανωμένης συγχώνευσης των δύο μερών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η UBS θα προτιμούσε να επικεντρωθεί στη δική της ανεξάρτητη στρατηγική, ενώ δείχνει απρόθυμη να αναλάβει κινδύνους που σχετίζονται με την Credit Suisse. Από την πλευρά της αναζητά χρόνο ώστε να δει τα αποτελέσματα από τη δήλωση στήριξης της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως αναφέρει πηγή που μίλησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, τόσο η UBS όσο και η Credit Suisse βλέπουν την πιθανότητα εξαγοράς ως πιθανό μέτρο έσχατης ανάγκης. Η κυβέρνηση και οι δανειστές εξετάζουν ένα ολόκληρο φάσμα σεναρίων και μένει να φανεί ποια πρόσθετα μέτρα θα ληφθούν πέραν της ρευστότητας ρευστότητας. Η UBS και η Credit Suisse αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η ελβετική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε ηλεκτρονικό αίτημα για σχολιασμό.
Πώς οδηγήθηκε στην κρίση ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλούτου παγκοσμίως
Μια σειρά από σκάνδαλα επί πολλά έτη, αλλαγές στην κορυφή της διοίκησης, ζημίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια στρατηγική στερούμενη ενθουσιασμού είναι μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στη χαώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει πλέον η ελβετική τράπεζα, που μετρά 167 χρόνια ζωής.
Το ξεπούλημα στις μετοχές της Credit Suisse ξεκίνησε το 2021 και πυροδοτήθηκε από ζημίες που σχετίζονταν με την κατάρρευση του επενδυτικού κεφαλαίου Archegos και της Greensill Capital.
Τον Ιανουάριο του 2022, ο Αντόνιο Όρτα-Οσόριο παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου επειδή παραβίασε τους κανόνες για την COVID-19, οκτώ μόλις μήνες αφού προσελήφθη για να αποκαταστήσει τα πράγματα στην τράπεζα που αντιμετώπιζε προβλήματα. Τον Ιούλιο, ο νέος διευθύνων σύμβουλος και ειδικός σε αναδιαρθρώσεις, ο Ούλριχ Κέρνερ, παρουσίασε μια στρατηγική αναθεώρηση –αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τους επενδυτές.
Οι αβάσιμες φήμες που κυκλοφόρησαν για επικείμενη κατάρρευση της τράπεζας το φθινόπωρο είχαν ως αποτέλεσμα πελάτες της να την εγκαταλείψουν.
Η Credit Suisse επιβεβαίωσε τον περασμένο μήνα ότι πελάτες είχαν αποσύρει κεφάλαια 110 δισεκ. ελβετικών φράγκων το τέταρτο τρίμηνο ενώ η τράπεζα υπέστη τη χειρότερη μετά τη χρηματοοικονομική κρίση ετήσια ζημία της ύψους 7,29 δισεκ. ελβετικών φράγκων. Χθες, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, ο βασικός υποστηρικτής της τράπεζας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να δώσει άλλα χρήματα στη Credit Suisse, καθώς έχει ρυθμιστικούς περιορισμούς, ενώ ανέφερε ότι θεωρεί ικανοποιητικό το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας.
SVB Financial: Κατέθεσε aίτηση προστασίας από τους πιστωτές για να αναδιοργανωθεί
Παράλληλα, αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ κατέθεσε η SVB Financial Group, πρώην μητρική της Silicon Valley Bank η οποία έχει πλέον περάσει στον έλεγχο των ομοσπονδιακών αρχών των ΗΠΑ.
Η SVB Financial, που δεν συνδέεται πλέον με την Silicon Valley Bank, εκτιμάται ότι έχει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια διαθέσιμης ρευστότητας. Τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις που αναφέρει στην αίτηση της η SVB Financial Group ανέρχονται σε 10 δισ. δολάρια περίπου.
«Η υπαγωγή στο Κεφάλαιο 11 θα επιτρέψει στην SVB Financial Group να διατηρήσει την αξία της καθώς αξιολογεί στρατηγικές εναλλακτικές για τις πολύτιμες επιχειρήσεις και τα περιουσιακά της στοιχεία, ιδιαίτερα την SVB Capital και την SVB Securities», δήλωσε ο Γουίλιαμ Κοστούρος, Chief Restructuring Officer του SVB Financial Group.
Η αίτηση για την αναδιοργάνωσή υπό την εποπτεία δικαστηρίου της Νέας Υόρκης -σύμφωνα με το άρθρο 11- δεν περιλαμβάνει την υπαγωγή της περιουσιακά στοιχεία της SVB Securities και της SVB Capital, που συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά.
Πηγή: http://www.protothema.gr/economy/article/1350863/credit-suisse-ishuri-ptosi-1110-gia-ti-metohi-tis-meta-to-sosivio-ton-50-dis-fragon/
Έλα στην ομάδα μας: Δημοσιογράφος - Part time το Σαββατοκύριακο
Ιδανικό για όσους θέλουν να μπουν στον χώρο των digital media ή να συνδυάσουν τη θέση με άλλη εργασία

Ανείπωτη τραγωδία με 32χρονη μητέρα: Πέθανε από ανεύρισμα πέντε μήνες μετά την γέννηση της κόρης της
Η άτυχη γυναίκα είχε, μόλις, ολοκληρώσει την προπόνησή της στο γυμναστήριο όταν συνέβη το τραγικό συμβάν

Χαλκιδική: Έκλεψαν ξαπλώστρες από beach bar με φορτηγό - Βίντεο
Διάρρηξη σε γνωστό beach bar στην Καλλιθέα Χαλκιδικής τα ξημερώματα της 6ης Μαΐου, με τους δράστες να αποχωρούν φορτωμένοι με ξαπλώστρες και εξοπλισμό.

Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε σορός σε φρεάτιο υπόγειου πάρκινγκ
Αποκλείστηκε η εγκληματική ενέργεια

Έκθεση αποκαλύπτει το πιθανό κίνητρο του δράστη της απόπειρας δολοφονίας Τραμπ
Ο ύποπτος επέκρινε τις ενέργειες των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν σε πολλές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Χανταϊός: Έφτασαν στα Κανάρια οι πρώτοι ασθενείς από το Πράσινο Ακρωτήρι
Το αεροασθενοφόρο, η άφιξη του οποίου στο αρχιπέλαγος αυτό δεν είχε γνωστοποιηθεί προηγουμένως, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο στα νότια της πόλης Λας Πάλμας γύρω στις 18.30

Θεσσαλονίκη - Αεροδρόμιο Μακεδονία: Ενιαίο μέτωπο για το θέμα Ryanair και Fraport
«Να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο» ζήτησαν Στ. Αγγελούδης και Κ. Γκιουλέκας

Reuters: Το Τελ Αβίβ προετοιμάζεται για κλιμάκωση με το Ιράν
Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ

Σκοτεινό το παρελθόν με τις«εξαφανίσεις» επιστημόνων - Από τη δεκαετία 1940 μυστηριώδεις αυτοκτονίες
Οι συνωμοσιολόγοι ισχυρίζονται ότι εκατοντάδες τέτοιοι θάνατοι συνέβησαν όταν αναφέρθηκαν αρχικά θεάσεις UFO, και ότι παρουσιάστηκαν ως ατυχήματα ή αυτοκτονίες

Χανταϊός: Πώς ζουν οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου – Δείτε βίντεο από το εσωτερικό του πλοίου
Μάσκες, τήρηση των αποστάσεων και απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Τραγωδία στη Σάμο: Νεκρός άνδρας έπειτα από ανατροπή μπετονιέρας
Το δυστύχημα σημειώθηκε σε παραλιακό κρηπίδωμα στο Ηραίο, όταν το όχημα ανετράπη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες

Πέθανε ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ
Είχε το παρατσούκλι το «Στόμα του Νότου»

Μυτιλήνη: Έξι χρόνια κάθειρξη στον άνδρα που πυροβόλησε αδέσποτο γατάκι
Σε βάρος του εκτός από την καταδικαστική απόφαση έχει επιβληθεί και πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ

Παράξενη υπόθεση στην Ισπανία: 71χρονη ηθοποιός αποκτά παιδί με το σπέρμα του νεκρού γιου της
Ισπανίδα ηθοποιός εκπλήρωσε την τελευταία επιθυμία του αποβιώσαντος γιου της και με τη βοήθεια του κατεψυγμένου σπέρματός του, μέσω παρένθετης μητέρας, απέκτησε την κόρη... του υιού της.

H Ryanair φεύγει από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης
Εκφράζει έντονη διαφωνία στην αύξηση των τελών αεροδρομίου

Τραγωδία στην Αίγινα με νεκρό μωρό 1,5 έτους
Οι Αρχές να διερευνούν τις συνθήκες της τραγωδίας

Μητέρα πέθανε μπροστά στην κόρη της όταν εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε βράχια, ενώ ανέβαινε η παλίρροια
Παρέμεινε παγιδευμένη για τουλάχιστον 30 λεπτά

«Λευκά να βάλετε, όχι μαύρα»: Αύριο, Πέμπτη η κηδεία του 21χρονου Νικήτα που δολοφονήθηκε στο Ηράκλειο
«Όχι μαύρα για τον άγγελό μας» - Στο πένθος όλο το χωριό Χώνος Μυλοποτάμου

Επιτέθηκαν με πυροβολισμούς στον Αϊντίν Τσαβούσογλου, αδελφό του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας
Είναι σε κρίσιμη κατάσταση

Νεκρός βρέθηκε δικαστής που επέβαλε βαρύτερη ποινή κάθειρξης στην πρώην πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας
Η 53χρονη Κιμ Κέον Χε είναι η σύζυγος του πρώην προέδρου της χώρας Γιουν Σουκ Γέολ

Η φρίκη του Σαράγεβο: Ανθρώπινο σαφάρι με πλούσιους να πυροβολούν όμορφες γυναίκες και παιδιά για ευχαρίστηση
«Τουρίστες ελεύθεροι σκοπευτές»

Παράσυρση 12χρονης από περιπολικό στη Σαλαμίνα: Συνελήφθη ο οδηγός του υπηρεσιακού
Παράλληλα, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση

Ο Τραμπ ως «δάσκαλος χορού» για μαθητές στον Λευκό Οίκο είναι αυτό ακριβώς που περίμενες να δεις
Ο πρόεδρος τον ΗΠΑ «χάρισε» ακόμα μία στιγμή του λεγόμενου «Trump dance»

Axios: ΗΠΑ και Ιράν κοντά σε συμφωνία «μιας σελίδας» για τον τερματισμό του πολέμου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν απαντήσεις επί σειρά σημαντικών θεμάτων εντός των προσεχών 48 ωρών

Φρίκη με το σαφάρι ανθρώπων στο Σαράγεβο: «Ήθελαν να σκοτώνουν όμορφες και εγκύους γυναίκες»
Ο αστικός μύθος για το σαφάρι ανθρώπων τελικά όχι απλά αποδεικνύεται πραγματικότητα αλλά έχει πάρει διαστάσεις πέρα από την πιο αρρωστημένη φαντασία

Μαρινάκης: Τα λεφτά δεν φυτρώνουν, δεν μπορείς να πας από το τρίτο υπόγειο στον 25ο όροφο
Αιχμές κατά της αντιπολίτευσης

Πέθανε ο αθλητικογράφος Σταύρος Τσώχος
Ο γνωστός αθλητικογράφος έφυγε από τη ζωή

Παγίδα θανάτου στις Βούτες Ηρακλείου: Ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του από εγκλωβισμό στο τρίκυκλό του
Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με γιατρό

Απεργία 13 Μαΐου: Ποιοι κατεβαίνουν στους δρόμους, τι θα γίνει με σχολεία και ΜΜΜ
Τι ισχύει για τη λειτουργία των σχολείων

Θεσσαλονίκη: Επίθεση σε βάρος ανήλικων έξω από γήπεδο τοπικής ομάδας – Ταυτοποιήθηκε 17χρονος
Ο 17χρονος μαζί με άλλα άτομα επιτέθηκαν και τραυμάτισαν τρεις 17χρονους και έναν 16χρονο έξω από το γήπεδο της Χαλκηδόνας

Τουρκική επίδειξη δύναμης με τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Yildirimhan - Βίντεο
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος θα μπορεί επίσης να φέρει πυρηνικές κεφαλές

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον 54χρονο που εκτέλεσε τον φίλο του γιου του: «Τον είχε στοιχειώσει ο θάνατος του παιδιού του»
Ο 54χρονος αναζητούσε διαρκώς απαντήσεις για την πορεία της υπόθεσης που αφορούσε τον θάνατο του παιδιού του

Τρομακτικό βίντεο στην Ουάσινγκτον: Μεθυσμένη οδηγός κυνηγάει παιδί που κάνει μοτοποδήλατο σε πεζοδρόμιο
Αρχικά η 56χρονη φαίνεται να προσπαθεί να χτυπήσει το ανήλικο αγόρι με το αυτοκίνητό της και στη συνέχεια να κορνάρει επανειλημμένα

Χαβιέρ Μιλέι: Από την κορυφή στον γκρεμό – Πώς τα σκάνδαλα κατέστρεψαν τη δημοτικότητά του
Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι αντιμετωπίζει κατάρρευση δημοτικότητας λόγω σκανδάλων διαφθοράς και επιδείνωσης της οικονομίας. Η εγκρίτησή του έπεσε στο 30%, ενώ η ανεργία αυξάνεται

Η Φλώρινα επανασυνδέεται με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας μετά από τρία χρόνια
Με την επαναλειτουργία της γραμμής στη Φλώρινα, θα εκτελούνται καθημερινά δύο ζεύγη δρομολογίων

Κρήτη: Δολοφόνησε τον οδηγό που θεωρούσε υπαίτιο για τον θάνατο του γιου του σε τροχαίο
Ο δράστης είναι στα χέρια των Αρχών

Σύμη: Σοκάρουν οι καταγγελίες για αποπλάνηση ανηλίκων από αλλοδαπούς εργαζόμενους
Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση αλλά και οργή στην τοπική κοινωνία

Πρωτοφανή πρωτόκολλα ασφαλείας για τον Πούτιν – Απομονωμένος σε καταφύγια υπό τον φόβο δολοφονίας
Μάγειρες, φωτογράφοι και σωματοφύλακες απαγορεύεται να χρησιμοποιούν δημόσιες συγκοινωνίες και ηλεκτρονικές συσκευές κοντά του, ενώ τα σπίτια τους παρακολουθούνται

Τα μακάβρια ευρήματα στο στομάχι κροκόδειλου που κατασπάραξε 59χρονο στη Νότια Αφρική
Ταυτοποιήθηκε ο επιχειρηματίας που βρέθηκε σε στομάχι κροκόδειλου

Οι αεροπορικές εταιρείες καταργούν 2 εκατομμύρια θέσεις από τα δρομολόγια του Μαΐου
Οι αεροπορικές εταιρείες καταργούν 2 εκατομμύρια θέσεις από τα δρομολόγια του Μαΐου, καθώς οι προμήθειες καυσίμων για αεροπλάνα ενδέχεται να μειωθούν σε «ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα»










