
Ένα κρανίο που βρέθηκε στην Ελλάδα και χρονολογείται προ τουλάχιστον 210.000 ετών, αντιπροσωπεύει το αρχαιότερο δείγμα ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρασία, δηλαδή εκτός Αφρικής, όπως ανακοίνωσε μια ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων. Αυτό σημαίνει ότι -αν οι επιστήμονες έχουν δίκιο- το κρανίο είναι κατά τουλάχιστον 150.000 χρόνια παλαιότερο από το αρχαιότερο απολίθωμα «έμφρονος ανθρώπου» (Homo sapiens) που είχε βρεθεί έως τώρα στην Ευρώπη.
Ένα δεύτερο κρανίο που βρέθηκε στην ίδια τοποθεσία της Πελοποννήσου και εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 170.000 ετών, διαθέτει χαρακτηριστικά Νεάντερταλ. Τα δύο απολιθωμένα κρανία είχαν ανακαλυφθεί στο σπήλαιο Απήδημα δυτικά της Αερόπολης στη Μάνη στο τέλος της δεκαετίας του 1970, στη διάρκεια ερευνών του Ανθρωπολογικού Μουσείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Όμως, έως τώρα δεν είχαν μελετηθεί σε βάθος και είχαν παραμείνει σχετικά άγνωστα, παρά τη μεγάλη σπουδαιότητα τους, όπως τώρα γίνεται αντιληπτό με μεγάλη καθυστέρηση.
Οι ερευνητές από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Βρετανία, με επικεφαλής την διακεκριμένη Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη του Κέντρου Σένκενμπεργκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και το Παλαιοπεριβάλλον του γερμανικού Πανεπιστημίου Έμπερχαρντ Καρλς του Τίμπινγκεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», μελέτησαν για πρώτη φορά συγκριτικά, με σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης και χρονολόγησης, τα δύο κρανία, γνωστά ως «Απήδημα 1» και «Απήδημα 2».
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κυρία Χαρβάτη, «τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν την σημαντικότητα του ελλαδικού χώρου για την ανθρώπινη εξέλιξη. Έχουμε τον αρχαιότερο σύγχρονο άνθρωπο εκτός Αφρικής, που μεταφέρει την άφιξη του Homo Sapiens στην Ευρώπη περισσότερο από 150 χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα. Η δουλειά αυτή είναι αποτέλεσμα 25 χρόνων έρευνάς μου στην Αφρική, στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Ως Ελληνίδα, εύχομαι η έρευνα στην Ελλάδα να συνεχιστεί, καθώς πιστεύω ότι η χώρα μας έχει ακόμα πολλά να δώσει στο χώρο της παλαιοανθρωπολογίας».
Η ερευνητική ομάδα, η οποία έκανε, μεταξύ άλλων, εικονική ανακατασκευή των κατεστραμμένων τμημάτων των κρανίων, διεξήγαγε συγκρίσεις με άλλα ανθρώπινα απολιθώματα και χρησιμοποίησε μία υψηλής ακριβείας ραδιομετρική μέθοδο χρονολόγησης, προκειμένου να καθορίσει την ηλικία των δύο κρανίων. Το «Απήδημα 2», που βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, εμφανίζει τα χαρακτηριστικά Νεάντερταλ, ενώ το «Απήδημα 1» δεν έχει καθόλου νεαντερτάλια γνωρίσματα, αλλά συνδυάζει σύγχρονα και πρωτόγονα χαρακτηριστικά, τα οποία -κατά τους επιστήμονες- το κατατάσσουν στην οικογένεια του Homo sapiens.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο σπήλαιο Απήδημα έζησαν δύο ομάδες, ένας πρώιμος πληθυσμός Homo sapiens, που στη συνέχεια αντικαταστάθηκε από ένα πληθυσμό Νεάντερταλ, οι οποίοι προϋπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ελλάδας. Με τη σειρά τους, οι Νεάντερταλ αντικαταστάθηκαν από προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου της Ανώτερης Παλαιολιθικής περιόδου, η πιο πρώιμη παρουσία των οποίων στην περιοχή χρονολογείται πριν περίπου 40.000 χρόνια.
Πολλές «έξοδοι» και η σημασία της Ελλάδας
Η ανακάλυψη για την παλαιότητα του κρανίου «Απήδημα 1» και η εκτίμηση ότι ανήκει στον Homo sapiens, ενισχύει την άποψη ότι οι πρόγονοι των σημερινών ανθρώπων εξαπλώθηκαν από την Αφρική προς την Ευρώπη και την Ασία νωρίτερα από ό,τι συνήθως πιστεύεται. Η Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα και ειδικότερα η περιοχή της σημερινής Ελλάδας αποτέλεσε σημαντικό διάδρομο για την εξάπλωση των πρώτων αυτών «μεταναστών» από την Αφρική. Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενισχύει επίσης τη θεωρία ότι δεν υπήρξε μόνο μία «έξοδος» από την μαύρη ήπειρο, αλλά πολλές.
«Το Απήδημα 2 είναι περίπου 170.000 ετών. Θα λέγαμε ότι ήταν ένας Νεάντερταλ», σύμφωνα με την Κατερίνα Χαρβάτη. «Προς μεγάλη μας έκπληξη, το Απήδημα 1 είναι ακόμα παλαιότερο, ηλικίας περίπου 210.000 ετών, αλλά δεν έχει κανένα χαρακτηριστικό Νεάντερταλ». Αντιθέτως, η μελέτη ανέδειξε μια μίξη σύγχρονων ανθρώπινων και αρχαϊκών χαρακτηριστικών, παραπέμποντας σε έναν πρώιμο Homo sapiens.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον δύο ομάδες ανθρώπων ζούσαν στην περιοχή της Νοτίου Ελλάδας κατά την Μέση Πλειστόκαινο εποχή: ένας πρώιμος πληθυσμός Homo sapiens και, αργότερα, μία ομάδα Νεάντερταλ» εξήγησε η κυρία Χαρβάτη. Αυτό στηρίζει την υπόθεση ότι οι πρώιμοι σύγχρονοι άνθρωποι πραγματοποίησαν πολλές φορές εξορμήσεις πέραν της Αφρικής, στην οποία και πρωτοεμφανίστηκαν.
«Το κρανίο Απήδημα 1», όπως ανέφερε, «δείχνει ότι μια πρώτη διασπορά συνέβη νωρίτερα απ' ό,τι πιστεύαμε, καθώς και ότι εξαπλώθηκε πολύ περισσότερο γεωγραφικά, έως και στο εσωτερικό της Ευρώπης. Εικάζουμε ότι, όπως και στην Εγγύς Ανατολή, ο πρώιμος σύγχρονος ανθρώπινος πληθυσμός, που αντιπροσωπεύεται από το Απήδημα 1, πιθανώς αντικαταστάθηκε από τους Νεάντερταλ, η παρουσία των οποίων στη Νότια Ελλάδα είναι σαφώς τεκμηριωμένη, λαμβάνοντας υπόψιν και το κρανίο Απήδημα 2 από την ίδια τοποθεσία», πρόσθεσε.
Ωστόσο, και οι Νεάντερταλ με τη σειρά τους αντικαταστάθηκαν από τους σύγχρονους ανθρώπους. Κατά την Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδο, περίπου 40.000 χρόνια πριν, οι νεοαφιχθέντες σύγχρονοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η παρουσία τους επιβεβαιώνεται από την ανασκαφή λεπτοδουλεμένων λίθινων εργαλείων και άλλων ευρημάτων. Από την άλλη, οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν περίπου την ίδια περίοδο. «Αυτή η ανακάλυψη υπογραμμίζει τη σημασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην εξέλιξη του ανθρώπου», τόνισε η κα Χαρβάτη.
Από ελληνικής πλευράς στη μελέτη συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Βασίλης Γοργούλης (διευθυντής του Τμήματος Ιστολογίας - Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών), η καθηγήτρια Μυρσίνη Κουλούκουσα (διευθύντρια του Ανθρωπολογικού Μουσείου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ), ο Φώτης Καρακωστής (Πανεπιστήμιο Τίμπινγκεν), ο Παναγιώτης Καρκάνας (Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών Αθηνών), η καθηγήτρια ακτινολογίας Λία Μουλοπούλου (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) και ο επίκουρος καθηγητής ακτινολογίας Βασίλης Κουτουλίδης (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ). Μεταξύ των ξένων επιστημόνων είναι ο κορυφαίος διεθνώς παλαιοντολόγος Κρις Στρίνγκερ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν τις λιγοστές γνώσεις που ακόμη υπάρχουν για τα ανθρώπινα απολιθώματα στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη σημασία της Ελλάδας για την κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης και των πρώτων μεταναστευτικών κινήσεων. Έτσι, σχεδιάζουν περαιτέρω μελέτες του ανευρεθέντος υλικού στο σπήλαιο Απήδημα, το οποίο ήδη εθεωρείτο σημαντικό στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και απέκτησε επιπρόσθετη αξία υπό το φως των νέων ανακαλύψεων.
Το σπήλαιο Απήδημα ανεσκάφη στις δεκαετίες του 1970-80 από ερευνητές του Μουσείου Ανθρωπολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφέροντας σημαντικά ευρήματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1886 και είναι ένα από τα παλαιότερα του είδους του στην Ευρώπη. Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας στην K. Χαρβάτη, καθώς και του Γερμανικού Ερευνητικού Ιδρύματος (DFG).
Σχεδόν παράλληλα, δημοσιεύθηκε μια άλλη επιστημονική μελέτη από ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), που εξέτασαν και αυτοί τα δύο κρανία από το σπήλαιο Απήδημα, καταλήγοντας σε ένα διαφορετικό συμπέρασμα, ότι αυτά αντιπροσωπεύουν μια μεταβατική φάση ανάμεσα στον Ευρωπαίο «Όρθιο άνθρωπο» (Homo erectus) και στους Νεάντερταλ, κάτι με το οποίο όμως δεν συμφωνεί η ερευνητική ομάδα υπό την Κ. Χαρβάτη.
Πηγή: http://www.protothema.gr/ugeia/article/907474/spoudaia-anakalupsi-to-arhaiotero-deigma-homo-sapiens-einai-elliniko/
Η στιγμή που η Ινδία χτυπα με πύραυλο αεροπορική βάση του Πακιστάν
Η Πακιστανική στρατιωτική ηγεσία προειδοποιεί για «άμεση απάντηση»

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στο Τατζικιστάν
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς από τον σεισμό

Τραγωδία στο Μεσολόγγι: Νεκρός μετά από πτώση ΙΧ στη λιμνοθάλασσα ο 23χρονος Χάρης Αναστασόπουλος
Ο 23χρονος σκοτώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, όταν το αυτοκίνητό του έπεσε στη λιμνοθάλασσα, στον δρόμο προς την Τουρλίδα

Πάτρα: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον βιασμό της 16χρονης από τον 38χρονο - «Με πείραξε μαμά» είπε η ανήλικη
Ο 38χρονος την προέτρεπε να τον αποκαλεί «μπαμπά»

«Εφιάλτης» στο Μετρό Θεσσαλονίκης: Δύο συρμοί στην ίδια γραμμή - «Δεν υπήρξε έκτακτο περιστατικό», απαντά η THEMA
Η ανακοίνωση της THEMA για το συμβάν με την «ουρά» συρμών

Θρίλερ στο Ελληνικό: Μητέρα, κόρη και γιος πέθαναν μέσα σε 13 ημέρες - «Ποιος καθαρίζει σεντόνια νεκρών αν δεν έχει να κρύψει .. »
Ο ρόλος της οικιακής βοηθού που συνέχισε να μπαινοβγαίνει στο σπίτι της οικογένειας

Βίντεο ντοκουμέντο από την παράσυρση μοτοσικλέτας στο Περιστέρι: «Καρφώθηκα κάτω από ένα τζιπ, είχα πολλή αιμορραγία»
«Θα το κυνηγήσουμε δικαστικά, προσπαθούμε να βρούμε τον οδηγό του αυτοκινήτου»

Πυροβολισμοί στον Κολωνό: Ένας ανήλικος τραυματίας
Ατομα που επέβαιναν σε όχημα φέρεται να πυροβόλησαν έναν πεζό

Αυστηρότερο το πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης
Οι παρεμβάσεις του υπουργείου Παιδείας για την ασφάλεια και τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ

36άρια έδειξε το θερμόμετρο την Παρασκευή: Μπόρες και πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο
Οι βοριάδες διώχνουν την αφρικανική σκόνη

Ηλικιωμένος ανακύκλωσε… κατά λάθος 20.000 ευρώ
Ευτυχώς, τα πήρε πίσω από το άτομο που τα βρήκε

Τραγωδία στην Ανδρο: Γυναίκα σκοτώθηκε πέφτοντας με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα
Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Αγροτικό Ιατρείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της

Ο «σκοτεινός» ρόλος ιερέα σε άγρια ληστεία με θύμα ηλικιωμένη στη Δράμα
«Έμαθε για την περιουσία της από την πρώην νύφη της», λέει η ΕΛ.ΑΣ.

ΕΕ και Ουκρανία ετοιμάζουν ειδικό δικαστήριο για τα ρωσικά εγκλήματα – «Κανείς δεν θα μείνει ατιμώρητος»
Παράλληλα, εγκρίθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας

Καταδικάστηκε πρώην διοικητής νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας που είχε κακοποιήσει σeξουαλικά εργαζόμενη
Είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία από την εργαζόμενη για τέλεση γενετήσιων πράξεων από τον κατηγορούμενο το 2021

Ο Τομ Κρουζ μίλησε για τη διατροφή που τον κρατάει σε φόρμα στα 62 - «Τρώω σχεδόν 12 αυγά πριν τα stunts»
O ηθοποιός καταναλώνει καθημερινά σχεδόν 12 αυγά, λουκάνικα, μπέικον, ψωμί και μεγάλες ποσότητες καφέ και υγρών

Βίντεο από το τροχαίο με τους πέντε τραυματίες στη Θεσσαλονίκη - Η στιγμή που το αυτοκίνητο καρφώνεται στην κολώνα
Λίγη ώρα πριν το τροχαίο είχανε καταναλώσει αλκοόλ.

Χαμός στα ΕΛΤΑ Καλαμάτας επειδή παραχώρησαν προτεραιότητα σε μια έγκυο - Δείτε το βίντεο
«Μπορεί να περιμένει, δεν την πιάσαν οι πόνοι» διαμαρτυρήθηκε μια άλλη γυναίκα που περίμενε στην ουρά

Ντόναλντ Τραμπ: Απέλυσε τη βιβλιοθηκονόμο του Κογκρέσου – Κατακραυγή από τους Δημοκρατικούς
Η Κάρλα Χέιντεν ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ανέλαβε τη θέση

Ηράκλειο: Βγήκε «ξινή» η πλάκα σε υπάλληλο πλυντηρίου αυτοκινήτων - Έκανε τον παλιατζή από τα μεγάφωνα περιπολικού και συνελήφθη
Ο εργαζόμενος βιντεοσκόπησε τον εαυτό του τη στιγμή της ενέργειας και στη συνέχεια ανέβασε το βίντεο στο TikTok

Εργατικό ατύχημα στην αμερικάνικη Πρεσβεία: Ανδρας έπεσε σε φρεάτιο
Ο τραυματίας παρελήφθη, ενώ είχε τις αισθήσεις του, από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη

Ο Πούτιν γιορτάζει μαζί με 20 ηγέτες κρατών την 9η Μαΐου στη Μόσχα - Δείτε live τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση
Ποιοι δυτικοί ηγέτες δίνουν το παρών

Καιρός: Ζέστη με σκόνη και τοπικές βροχές, υποχωρεί η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο
Έως 32 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος, η πρόγνωση της ΕΜΥ

Mε πολλαπλά εγκαύματα νοσηλεύεται η 15χρονη – Πώς προκλήθηκε η έκρηξη στο διαμέρισμα του Νέου Κόσμου
Η ανήλικη βρισκόταν εντός του χώρου τη στιγμή της έκρηξης

Πανικός σε σχολικό λεωφορείο στη Ρόδο: Φωτιά ξέσπασε εν κινήσει με 80 μαθητές
«Κατεβείτε έξω, θα εκραγεί το λεωφορείο», φώναζε ο οδηγός

Ο Νίκος Πλακιάς ανάρτησε Λουίς Ενρίκε: «Απάντησε στο ερώτημα πώς γίνεται να είναι όρθιος ένας γονιός που έχασε το παιδί του»
Ο Νίκος Πλακιάς κοινοποίησε την συγκινητική συνέντευξη του Λουίς Ενρίκε, για την αδικοχαμένη κόρη του, Χάνα.

Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν τον Λευκό Πύργο - Έκαναν γκράφιτι με κίτρινα γράμματα
To γκράφιτι έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κασμίρ: Πακιστάν και Ινδία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις με drones
Δεκατρείς άμαχοι νεκροί και περίπου 50 στρατιώτες στην Ινδία από πακιστανικά πυρά

Γιατί ο νέος Πάπας διάλεξε το όνομα Λέων - Η άγνωστη ιστορία και οι κρυφοί συμβολισμοί
Ο καρδινάλιος από το Σικάγο των ΗΠΑ, μέχρι πριν από μερικές ώρες Ρόμπερτ Πρέβοστ, επέλεξε το όνομα Λέων 14ος και στο πρώτο του μήνυμα στα ιταλικά – τα ισπανικά (καθώς έχει καταγωγή από το Περού) αλλά όχι και στα αγγλικά, μίλησε για παγκόσμια, ουσιαστική ειρήνη και συμπερίληψη

Νέος Πάπας ο Ρόμπερτ Πρεβόστ - Θα ονομαστεί Λέων `ΙΔ
Αυτός είναι ο νέος Ποντίφικας μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας

Ιταλία: Ο νέος Πάπας στο Δωμάτιο των Δακρύων για να φορέσει τα λευκά άμφια
Το “Habemus Papam” αναμένεται να ακουυστεί σε λίγο στην πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης

Στο νοσοκομείο η Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα
Ανησυχία για την κατάστασή της

Επίθεση του Πακιστάν στην Ινδία με drones – Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού
Οι πακιστανικές δυνάμεις εξαπολύουν νέα επίθεση κατά ινδικών στόχων

Επετεύχθη συμφωνία ΗΠΑ και Βρετανίας για τους δασμούς - Τι περιλαμβάνει
Η συμφωνία θα περιλαμβάνει δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικών εξαγωγών προϊόντων

Σύγχυση στο Βατικανό: Βγήκε λευκός καπνός χωρίς να έχει εκλεγεί νέος Πάπας
Ο λευκός καπνός καταγράφηκε από κάμερα ενώ το πλήθος κόσμου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου βρέθηκε να απορεί καθώς δεν υπήρχε... νέος Πάπας

Εγκαύματα έπαθαν 12 υγειονομικοί στο «Ελπίς» - Τι συνέβη στο χειρουργείο
Καθαρίστρια ακρωτηριάστηκε στον «Ευαγγελισμό»

Θεσσαλονίκη: Νέο βίντεο με την 38χρονη πριν την έκρηξη – Αγχωμένη και αμήχανη πριν βάλει τη βόμβα
Είναι νευρική, ντυμένη στα μαύρα, ενώ στο αριστερό της χέρι κρατάει μια άσπρη σακούλα κι ένα μαύρο σακίδιο, μέσα στο οποίο βρίσκεται η βόμβα

Θεσσαλονίκη: Ομολόγησε ο 36χρονος - «Πληρώθηκα για να μεταφέρω τη βόμβα από την Αθήνα»
Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των Αρχών για μια υπόθεση που φαίνεται ότι έχει πολλές προεκτάσεις...

Μπιλ Γκέιτς: «Δεν θα πεθάνω πλούσιος»
Δεσμεύθηκε να δωρίσει σχεδόν όλη την περιουσία του έως το 2045

Πόσο μπορεί να διαρκέσει η διαδικασία για την εκλογή του Πάπα
Μαύρος καπνός εμφανίστηκε και το πρωί της Πέμπτης (8/5) από την καπνοδόχο της Καπέλα Σιξτίνα, ένδειξη ότι ούτε η δεύτερη ούτε η τρίτη ψηφοφορία των καρδιναλίων είχε αποτέλεσμα στην εκλογή του νέου Πάπα
