Αυτό σημαίνει ότι τα deepfakes και άλλα περιεχόμενα που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να φέρουν σχετική επισήμανση, ειδάλλως η ευρωπαϊκή «καμπάνα» θα είναι βαριά.
Ο στόχος; Να διασφαλιστεί ότι οι Ευρωπαίοι θα γνωρίζουν αμέσως αν το διαδικτυακό περιεχόμενο που βλέπουν είναι πραγματικό ή ψεύτικο.
Ο ολοκληρωμένος νόμος της ΕΕ για την AI τίθεται σε ισχύ σταδιακά. Από την Κυριακή, οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίζουν πως συστήματα όπως τα chatbots καθιστούν σαφές στους χρήστες ότι πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη, ή ότι, όταν μια εικόνα ή ένα κείμενο έχει δημιουργηθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, πρέπει να υπάρχει σχετική ένδειξη.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ενσωμάτωση υδατογραφημάτων και άλλων δεικτών που επιτρέπουν την εύκολη ανίχνευση περιεχομένου το οποίο έχει δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη. Οι εταιρείες κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Η κατευθυντήρια γραμμή ορίζει επίσης ότι οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή συστημάτων ΑΙ πρέπει να ενημερώνουν τα άτομα όταν αυτά εκτίθενται σε: εργαλεία αναγνώρισης συναισθημάτων και βιομετρικής κατηγοριοποίησης, deepfakes, δημοσιεύσεις κειμένων σχετικά με θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος χωρίς ανθρώπινη επιμέλεια ή συντακτικό έλεγχο.
Τα «deepfakes» στο επίκεντρο
«Η γενετική τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει τη δημιουργία παραπληροφόρησης σε άνευ προηγουμένου κλίμακα, προσαρμοσμένης σε συγκεκριμένα ακροατήρια, και τη διάδοσή της με εντυπωσιακή ταχύτητα», τόνισε αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας στο Euronews.
Δεδομένου ότι η AI «καθιστά όλο και πιο δύσκολο για όλους μας να διακρίνουμε το πραγματικό από το τεχνητό», όπως ανέφερε, οι κανόνες της ΕΕ αποσκοπούν στο να «διαφυλάξουν τη δυνατότητα των πολιτών να εμπιστεύονται ό,τι βλέπουν, ακούνε και διαβάζουν».
Μεγάλο «πονοκέφαλο» για τις Βρυγέλλες αποτελούν τα deepfakes, δηλαδή κείμενα, εικόνες, βίντεο και ήχοι που φαίνονται αληθινά, αλλά δημιουργούνται ή παραποιούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.
Οι κανόνες αφορούν περιεχόμενο που δημιουργείται για επαγγελματικούς λόγους, ενώ η ΕΕ επιμένει ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για καθαρά προσωπικούς σκοπούς δεν θα επηρεαστούν.
Τα κείμενα που αποσκοπούν στην ενημέρωση του κοινού για θέματα γενικού ενδιαφέροντος θα πρέπει επίσης να φέρουν σχετική επισήμανση, εάν έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση AI χωρίς ανθρώπινη επιμέλεια.
Τα υφιστάμενα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν προθεσμία έως τις 2 Δεκεμβρίου 2026 για να προσαρμοστούν στους νέους κανόνες, ενώ προβλέπονται εξαιρέσεις για «καλλιτεχνικά, δημιουργικά, σατιρικά και φανταστικά» έργα.
Η ΕΕ ασκεί πιέσεις στις επιχειρήσεις
Η ΕΕ έχει δεχτεί κριτική για τις αυξανόμενες απαιτήσεις που επιβάλλει στις επιχειρήσεις, καθώς και για τους κανόνες που τελικά θα υποχρεώνουν την επισήμανση όλου του περιεχομένου, δεδομένης της ραγδαία αυξανόμενης και ευρείας χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι τεχνολογικοί γίγαντες του κόσμου έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούν τις δικές τους επισημάνσεις, προλαβαίνοντας την εφαρμογή των κανόνων.
Για παράδειγμα, η TikTok απαιτεί εδώ και αρκετά χρόνια από τους δημιουργούς περιεχομένου να επισημαίνουν τις εικόνες, τα ηχητικά αρχεία και τα βίντεο που δημιουργούνται με AI, και αναφέρει ότι πάνω από τρία δισεκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου φέρουν ήδη επισημάνσεις χάρη σε εργαλεία και τεχνολογία ανίχνευσης.
Ομοίως, η Meta έχει εισαγάγει μια ετικέτα «AI Info» στο Instagram και στο Facebook για αναρτήσεις που χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία.
Η Google έχει υπογράψει τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για τη διαφάνεια στην τεχνητή νοημοσύνη και δηλώνει ότι συνεργάζεται με άλλες εταιρείες, όπως η Nvidia, η OpenAI και η Apple, για την ανάπτυξη εργαλείων ψηφιακής επισήμανσης.
Ωστόσο, η Karen Massin της Google προειδοποιεί για την «κανονιστική πολυπλοκότητα» που θα μπορούσε να αποβεί αντιπαραγωγική και «ενέχει τον κίνδυνο να προκαλέσει σύγχυση στους ανθρώπους τους οποίους προορίζονται να βοηθήσουν αυτοί οι κανόνες», εξηγώντας πως αν το διαδικτυακό περιεχόμενο κατακλύζεται από αλληλεπικαλυπτόμενες ετικέτες AI και νομικές γνωστοποιήσεις, γίνεται πιο δύσκολο για τους χρήστες να κατανοήσουν το σαφές πλαίσιο που χρειάζονται».
Τι σημαίνει για τους Ευρωπαίους;
Ο βασικός σκοπός του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη (AI Act) είναι να καταστήσει την τεχνολογία ασφαλέστερη για τους Ευρωπαίους πολίτες, διασφαλίζοντας ότι δεν θα βλάψει την ασφάλειά τους και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Ως εκ τούτου, ισχύει και για ξένες εταιρείες που εμπορεύονται τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης τους στην ΕΕ.
Ο κλάδος έχει επιτεθεί επανειλημμένα στο νόμο, υποστηρίζοντας ότι θα επιβραδύνει την καινοτομία, επιβάλλοντας ένα περιττό βάρος στις εταιρείες τεχνολογίας, αναγκάζοντάς τις να διοχετεύσουν χρήματα από την πρόσληψη μηχανικών στην πρόσληψη δικηγόρων για τη διαχείριση της γραφειοκρατίας.
Στην πράξη, για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένα από τα πιο προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα κυκλοφορήσουν στην ΕΕ μερικές εβδομάδες αργότερα σε σχέση με άλλες αγορές, καθώς οι εταιρείες θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις συμμόρφωσης.
Ωστόσο, αυτό θα σημαίνει επίσης ότι, τουλάχιστον θεωρητικά, οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι σίγουροι πως, αν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης είναι διαθέσιμο στην ΕΕ, η χρήση του είναι ασφαλής. Δεδομένου του βαθμού με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη ενσωματώνεται καθημερινά σε προϊόντα και υπηρεσίες, ίσως αυτή η χρονική καθυστέρηση να αξίζει τον κόπο.
Ποιες προκλήσεις περιμένουν την Ευρώπη;
Η Κομισιόν ίδρυσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Τεχνητής Νοημοσύνης με σκοπό να προωθήσει την εφαρμογή νόμου για την AI. Οι πόροι της ΕΕ, ωστόσο, περιορισμένοι, ενώ η ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι υψηλή, με τις δημόσιες αρχές να ανταγωνίζονται τον ιδιωτικό τομέα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή επιδιώκει να αξιοποιήσει μια ομάδα επιστημόνων και ένα δίκτυο εξαιρετικά εξειδικευμένων εταιρειών που ασχολούνται με την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Ωστόσο, η ΤΝ γενικά, και τα πρωτοποριακά μοντέλα ειδικότερα, παραμένουν ένας κινούμενος στόχος: οι αρμόδιοι θα πρέπει να συμβαδίζουν με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, χωρίς να διαθέτουν μεγάλη προηγούμενη εμπειρία ή επιστημονική συναίνεση σχετικά με τον τρόπο πρόληψης ζημιών μεγάλης κλίμακας.
Ταυτόχρονα, οποιαδήποτε αποφασιστική δράση από τις Βρυξέλλες στον τομέα αυτό είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει την προσοχή, αν όχι την οργή, της Ουάσινγκτον, με την κυβέρνηση Τραμπ να επιτίθεται στους ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ όταν αυτοί επηρεάζουν αμερικανικές εταιρείες.
«Ο κίνδυνος είναι ότι η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το θέμα ως επίθεση στα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως έκανε όταν η Επιτροπή προσπάθησε να εφαρμόσει τους κανόνες για τις ψηφιακές αγορές τον Δεκέμβριο του 2025 και, πιο πρόσφατα, όταν προσπάθησε να επιβάλει πρόστιμο στη Google βάσει του νόμου της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές», δήλωσε στο Euronews ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής Michael McNamara.
Πηγή: http://www.in.gr/2026/08/03/in-science/ai/made-by-ai-ti-allazoun-oi-ypoxreotikoi-kanones-tis-ee-gia-ta-montela-texnitis-noimosynis/
Απίστευτες εικόνες στη Βραζιλία: Απόπειρα απαγωγής παιδιού στη μέση του δρόμου με ταξί
Το παιδί έκανε ποδήλατο σε έναν δρόμο του Σάο Πάολο όταν προσπάθησαν να το απαγάγουν

Φρίκη στο Λαύριο: Μητέρα εξανάγκαζε την κάτω των 12 ετών κόρη σε πορνογραφικές βιντεοκλήσεις με 56χρονο
Συνελήφθη 56χρονος στο Λαύριο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα για υπόθεση γενετήσιων πράξεων και παρακολούθησης πορνογραφικών παραστάσεων ανήλικης κάτω των 12 ετών

«Made by… AI» – Τι αλλάζουν οι υποχρεωτικοί κανόνες της ΕΕ για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης
Οι διατάξεις του νόμου της ΕΕ σχετικά με τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι σε ισχύ από την Κυριακή, καθιστώντας τις Βρυξέλλες τον κορυφαίο ρυθμιστικό φορέα στον κόσμο στον τομέα της AI - Τι αλλάζει;

«Ε όχι κι έτσι βρε Μαρίες»: Για παρασκηνιακές εντολές και σκοτεινά πρόσωπα καταγγέλλει Καρυστιανού και Γρατσία στέλεχος του κόμματος
Ο επικοινωνιολόγος Ηλίας Μιχάλας αναφέρεται στην «εντελώς ανάποδη στρατηγική» που ακολουθεί η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

Ναύπλιο: Αγρια ληστεία μετά φόνου ο θάνατος του ψυχολόγου - Τι υποστηρίζουν οι δύο συλληφθέντες
Τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών στην Αργολίδα για τον θάνατο του 59χρονου

Humanity Greece: Έκκληση στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές
Οι εθελοντές της οργάνωσης βρίσκονται ήδη στα πύρινα μέτωπα διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια σε οικογένειες που έχασαν τα πάντα.

Νεκρός ανασύρθηκε 32χρονος από φαράγγι στον Όλυμπο
Ο άνδρας βούτηξε σε μία βάθρα και φέρεται να υπέστη ανακοπή με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του

Πού έχει φωτιά τώρα: Νέες πυρκαγιές σε Κιλκίς, Πιερία, Πύλο - Μεγάλη μάχη στη Δυτική Αττική
Μάχη με τις φωτιές συνεχίζουν να δίνουν για ένα ακόμη 24ωρο οι πυροσβέστες

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του 59χρονου που εντοπίστηκε νεκρός στην Κάντια Αργολίδας – Συνελήφθησαν δύο άτομα για ανθρωποκτονία
Πρόκειται για δύο άτομα ηλικίας 20 και 24 ετών

Κληρώσεις ΑΕΚ, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΟΦΗ: Ώρες και πιθανοί αντίπαλοι στα playoffs
Τρεις κληρώσεις για Champions League, Europa League και Conference League πραγματοποιούνται σήμερα στη Νιόν - οι ελληνικές ομάδες μαθαίνουν τους επόμενους αντιπάλους τους.

«Μπλε» ταυτότητες: Τέλος εποχής - Τι αλλάζει από σήμερα
Οι παλαιού τύπου ταυτότητες παύουν να γίνονται δεκτές ως ταξιδιωτικά έγγραφα για τη Ζώνη Σένγκεν - Αναλυτικά η διαδικασία έκδοσης της νέας ταυτότητας μέσω της πλατφόρμας id.gov.gr.

Ναύπλιο: Νεκρός εντοπίστηκε ο 58χρονος ψυχολόγος που αγνοούνταν – Δύο συλλήψεις
Η σορός του άνδρα βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, σε σημείο αρκετά μακριά από την περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες το όχημά του

Αγέλη τσακαλιών εντοπίστηκε στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης
Ζητείται αυξημένη προσοχή τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, ιδιαίτερα σε πιο απομονωμένα σημεία και για όσους κυκλοφορούν με κατοικίδια

Εργατικό ατύχημα για 25χρονη στη Θεσσαλία: Το δεξί χέρι της εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα, ακρωτηριάστηκαν δείκτης και αντίχειρας
Η νεαρή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση συγκόλλησης των δύο δαχτύλων

«Κόκκινος» συναγερμός Μαρουσάκη: Οι δύο παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς
Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

Θεσσαλονίκη: Αγριος ξυλοδαρμός υπαλλήλου σε ψιλικατζίδικο, συνελήφθησαν δυο άτομα
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και νοσηλεύεται

Πύρινος ανεμοστρόβιλος στο Κανδήλι Μεγάρων – Δείτε βίντεο από το επικίνδυνο φαινόμενο
Αυτό το επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο δημιουργείται κατά τη διάρκεια μεγάλων δασικών πυρκαγιών και αποτελείται από φλόγες, στάχτη και θερμές αέριες μάζες

Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά στα Μέγαρα: Αλογα τρέχουν να ξεφύγουν από τις φλόγες στο Κανδήλι
Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που πλέον έχει φτάσει στην Αγία Σκέπη

Δύο ενεργές ζώνες στη Δυτική Αττική – Έως 28 εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες
Στη νότια πλευρά της πυρκαγιάς και στον βόρειο τομέα κοντά στην Αγία Παρασκευή επικεντρώνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Τραγωδία στον Όλυμπο: 32χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο ρέμα Ορλιά
Στην επιχείρηση προσέγγισης και ανάσυρσης κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 14 πυροσβέστες

Πυρκαγιές: 100% αποζημίωση από τις αρχές Σεπτεμβρίου για τα σπίτια που επλήγησαν
Τι είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος

Emily Ratajkowski: Ξανά στην Ελλάδα - Η βόλτα με σκάφος και η ελληνική σημαία στο Instagram
Το διάσημο μοντέλο μοιράστηκε στιγμιότυπο από τη θάλασσα με τους εκατομμύρια followers της, επιλέγοντας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το ελληνικό καλοκαίρι.

Μύκονος: Σύλληψη 57χρονου που εκβίαζε επιχείρηση με απειλή ψευδών καταγγελιών για ηχορύπανση
Ο κατηγορούμενος απαιτούσε 50.000 ευρώ για να σταματήσει να υποβάλλει καταγγελίες για ηχορύπανση - η αστυνομία τον συνέλαβε επ` αυτοφώρω κατά την παραλαβή του ποσού.

Δορυφορική εικόνα NASA αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφής στη Βοιωτία: 40.000-50.000 καμένα στρέμματα
Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος δημοσίευσε τη φωτογραφία από δορυφόρο που αποτυπώνει τη μεγάλη πυρκαγιά βόρεια του Αγίου Βασιλείου.

Μαρουσάκης: Ασταμάτητα μποφόρ έως την Κυριακή - Πότε θα υποχωρήσουν τα μελτέμια
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για νέα ενίσχυση ανέμων στο Αιγαίο με ριπές που ξεπερνούν τα 9 μποφόρ, ενώ σε Κρήτη και δυτική ηπειρωτική χώρα οι καταβάτες άνεμοι επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Πόρτο Γερμενό: Κάηκαν σπίτια - «Φτάσαμε να λέμε ότι θα συμβεί το ίδιο με το Μάτι»
Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν άνιση μάχη σε δύο μέτωπα στη Βοιωτία, με ισχυρούς ανέμους να δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις και δεκάδες κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Προσοχή στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια
Βασικές οδηγίες σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καπνό φωτιάς

Καιρός – Μαρουσάκης: Θυελλώδεις καταβάτες άνεμοι και αύριο - Πότε θα περιοριστεί η ένταση
Δύσκολη η κατάσταση από πλευράς ανέμων

Φωτιά στη Βοιωτία: Αρνήθηκαν εκκένωση σε άνδρα που δεν εγκαταλείπει τον σκύλο του
«Τη γυναίκα μου την εγκαταλείπω, τον σκύλο όχι»

Φωτιά στην Περιφερειακή Αιγάλεω, ήχησε το 112 για ετοιμότητα
Η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση στο Ποικίλο Όρος

Πόσες επιθέσεις λαγοκέφαλου έχουν καταγραφεί – Τι κάνουμε αν μας δαγκώσει
Οι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουμε

Εντοπίστηκε αρχαίο ναυαγίο του 5ου αιώνα πΧ στην Ανδρο σε βάθος 44 μέτρων
Το ναυάγιο ορίζεται στα τέλη του 5ου και τις αρχές του 4ου αιώνα πΧ

Πόλεμος στο Διάστημα: Οι κυβερνοεπιθέσεις και τα όπλα που μπορούν να «τυφλώσουν» δορυφόρους
Από την κυβερνοεπίθεση που προηγήθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έως τους ύποπτους ελιγμούς δορυφόρων σε τροχιά, το Διάστημα γίνεται νέο πεδίο σύγκρουσης με διακύβευμα 626 δισ. δολάρια.

Θέουτα: Το γεωπολιτικό «αγκάθι» της Ισπανίας στην Αφρική και η νέα κρίση με τους 18 νεκρούς
Η μαζική είσοδος μεταναστών στον ισπανικό θύλακα στην Αφρική επαναφέρει στο προσκήνιο την ένταση μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ, με την Ισπανία να αναπτύσσει στρατό στα σύνορα.

Τσακάλι επιτέθηκε σε 4χρονη στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης - Το ζώο την έσυρε για μέτρα
Το παιδί δέχθηκε επίθεση σε αύλειο χώρο ταβέρνας και νοσηλεύεται στο «Γεννηματάς» με τραύματα στο πρόσωπο - Ερωτηματικά για το πώς το άγριο ζώο εμφανίστηκε σε κατοικημένη περιοχή

Σέρρες: Ιερέας τραγουδούσε «Της Γερακίνας γιος» και ένας άλλος το χόρευε - Δείτε το video
Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν θερμά και έριξαν χαρτοπετσέτες στον ιερέα

Οι κορυφαίες μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη: Πράκτορες βαθμολογούν κάθε χώρα, η θέση της Ελλάδας
Έρευνα με τη συμμετοχή 60 στελεχών πληροφοριών από 25 χώρες αναδεικνύει τη βρετανική MI6 στην πρώτη θέση, μπροστά από τη γαλλική DGSE και τις ολλανδικές υπηρεσίες

Επικίνδυνο «κοκτέιλ» μέχρι τις 10 Αυγούστου: Ανεμοι, ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο φωτιάς
Η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα από την Κυριακή

Θεσσαλονίκη: Τσακάλι επιτέθηκε σε 4χρονο κοριτσάκι
Οι γονείς του παιδιού αλλά και θαμώνες του καταστήματος έσπευσαν να βοηθήσουν το παιδάκι και να απομακρύνουν το άγριο ζώο

Παραλία γέμισε πακέτα με 700.000 ευρώ - λουόμενοι έτρεξαν να τα μαζέψουν
Οι επιβαίνοντες σε ταχύπλοο έριξαν τα χρήματα στη θάλασσα μόλις πλησίασε η ακτοφυλακή - Σε εξέλιξη έρευνα για την προέλευσή τους










