H μειωμένη σeξουαλική επιθυμία, οι παραισθήσεις και η τριχόπτωση είναι ανάμεσα σε ένα ευρύτερο σύνολο συμπτωμάτων της long Covid, σύμφωνα με μελέτη σε ανθρώπους που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό, αλλά δεν νοσηλεύτηκαν.
Ήδη ήταν γνωστό εδώ και καιρό πως η απώλεια όσφρησης και η δύσπνοια είναι ανάμεσα στα πιο κοινά συμπτώματα τις εβδομάδες ή τους μήνες μετά τη μόλυνση από τον ιό. Η λίστα του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS) με τα συμπτώματα της Covid περιλαμβάνει ακόμη την κόπωση, τα εξανθήματα και την ομίχλη εγκεφάλου.
Τώρα, ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι άτομα με long Covid συχνά βιώνουν μια «εξαιρετικά ευρεία» γκάμα συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων λιγότερο γνωστών όπως η αμνησία και η αδυναμία εκτέλεσης οικείων κινήσεων ή εντολών.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Medicine, επιβεβαιώνουν αυτό που πολλοί ασθενείς επανειλημμένα λένε σε γιατρούς, φίλους και συγγενείς από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, πέρα από τον εντοπισμό μιας ευρύτερης γκάμας συμπτωμάτων, βρήκαν και βασικές ομάδες και συμπεριφορές που θέτουν τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν long Covid.
Αυτά δείχνουν ότι οι γυναίκες, οι νεότεροι άνθρωποι και οι μαύροι ή μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι άνθρωποι με πιο φτωχό υπόβαθρο, καπνιστές, υπέρβαροι ή παχύσαρκοι επίσης συνδέθηκαν με αναφορά επίμονων συμπτωμάτων.
«Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που ασθενείς λένε σε γιατρούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από την αρχή της πανδημίας. Ότι τα συμπτώματα της long Covid είναι εξαιρετικά εκτεταμένα», τόνισε ο δρ. Σαμίλ Χαρούν, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
«Τα συμπτώματα που εντοπίσαμε θα πρέπει να βοηθήσουν τους γιατρούς και τους υπεύθυνους χάραξης κατευθυντήριων γραμμών να βελτιώσουν την αξιολόγηση των ασθενών με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την Covid-19 και να εξετάσουν πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα αυτή η επιβάρυνση από τα συμπτώματα», συμπλήρωσε.
Οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό ανέφεραν 62 συμπτώματα πολύ συχνότερα τις 21 εβδομάδες έπειτα από τη μόλυνση σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κολλήσει, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερευνητές ανέλυσαν τους ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους 2,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Βρετανία. Τα δεδομένα ελήφθησαν από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 και περιελάμβαναν 486.149 ανθρώπους με πρότερη λοίμωξη και 1,9 εκατομμύρια ανθρώπους για τους οποίους δεν υπήρχε καμία ένδειξη μόλυνσης από τον κορωνοϊό.
«Η ανάλυση δεδομένων για τους παράγοντες κινδύνου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή μας βοηθά να εξετάσουμε τι θα μπορούσε να προκαλεί ή να συμβάλει στην long Covid», δήλωσε η Ανουράντα Σουμπραμάνιαν, εκ των επικεφαλής συγγραφέων της μελέτης.
Πηγή: http://www.lifo.gr/now/tech-science/meiomeni-sexoyaliki-epithymia-kai-trihoptosi-anamesa-sta-symptomata-tis-long-covid
Ιατρείο υπόθεσης Μαζωνάκη: Νέα καταγγελία - «Λιποθύμησα και δε σταματούσε τη διαδικασία»
Ασθενής περιγράφει πώς έχασε τις αισθήσεις της κατά τη διάρκεια ενδοφλέβιας θεραπείας, με τη μητέρα της να επεμβαίνει για να αποτρέψει τα χειρότερα.

Γαλλία: 90χρονος πυροβόλησε και σκότωσε ζευγάρι γειτόνων μετά από διένεξη δεκαετιών
Το ανδρόγυνο, 85 και 82 ετών, δέχθηκε τέσσερις πυροβολισμούς στα όρια των δύο ιδιοκτησιών, στα Γαλλικά Πυρηναία.

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ο διευθυντής νευρολογικής κλινικής του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου
Η ΕΛ.ΑΣ. ερευνά τα αίτια θανάτου του γιατρού, που εντοπίστηκε από συναδέλφους του στο γραφείο του χωρίς ίχνη βίας.

Επιστροφή ενοικίου: Ποιοι παίρουν έως 800 ευρώ - Η ειδική κατηγορία που δικαιούται 1.600
Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται η πληρωμή στους λογαριασμούς, με τα εισοδηματικά κριτήρια να ξεκινούν από τις 25.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται επιπλέον κάλυψη για τις οικογένειες με φοιτητές.

ΑΑΔΕ: Ποιοι απαλλάσσονται από τη δήλωση για timologio - Το κριτήριο εσόδων
Οι νέες διευκρινίσεις για την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση και τι ακριβώς ισχύει για την περίοδο προσαρμογής του 2026.

Χάκαραν το Skroutz Last Mile - Η ανακοίνωση της εταιρίας
Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι δεν επηρεάστηκαν στοιχεία πληρωμών και προτρέπει τους πελάτες να προσέχουν ύποπτα email ή SMS με προσπάθειες phishing.

Κακοκαιρία: Νέο κύμα σαρώνει τη χώρα από Παρασκευή - Χτυπά την Αττική το Σάββατο
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών στην Πελοπόννησο.

Βασιλιάς Αμπντάλα στον ΟΗΕ: «Η διεθνής αδράνεια στη Γάζα είναι πολιτική επιλογή»
Ο μονάρχης της Ιορδανίας άσκησε δριμεία κριτική στο Ισραήλ και αμφισβήτησε την αξία του διεθνούς δικαίου, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της ατιμωρησίας.

Προειδοποίηση ΝΑΤΟ και Ζελένσκι: Ορατός ο κίνδυνος για ρωσικά χτυπήματα με drones στην Ευρώπη
Ανώτατος διοικητής της Συμμαχίας τονίζει πως η Μόσχα επιδιώκει την υπεραντίδραση της Δύσης, ενώ το Κίεβο καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να απαντούν άμεσα στις παραβιάσεις συνόρων.

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: Η Πηνελόπη προσπάθησε να αμυνθεί από τις μαχαιριές του δολοφόνου της – Σήμερα το τελευταίο αντίο
Εικάζεται ότι προσπάθησε να φύγει και υπήρξε καταδίωξη, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ο 27χρονος να την αιφνιδίασε και να μην είχαν κάποιο ραντεβού

Τρόμος για 12χρονη στον Πύργο: «Μαμά, έλα γρήγορα… με κυνηγούν για να με σκοτώσουν»
Τι καταγγέλει η μητέρα του ανήλικου κοριτσιού

Τρομακτική πρόβλεψη: Θα πεθάνουν 450.000 άνθρωποι το επόμενο εξάμηνο λόγω El Nino
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το ακραίο κλιματικό φαινόμενο θα πλήξει σφοδρά δεκάδες χώρες, ασκώντας τεράστια πίεση στα συστήματα υγείας και την παγκόσμια επισιτιστική αλυσίδα.

Σκληρό βίντεο: Η στιγμή που 14χρονος μαχαιρώνει κορίτσι που αρνήθηκε να βγει ραντεβού μαζί του
Το σοκαριστικό βίντεο παρουσιάστηκε στη δίκη του ανήλικου που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα

Βραζιλία: Serial killer συνελήφθη με φόρεμα, περούκα και ξένο παιδί στην αγκαλιά
Ο 33χρονος συνδέεται με τουλάχιστον 16 δολοφονίες μέσα σε διάστημα τριών

Γυναικοκτονία στην Ηγουμενίτσα: 15 μαχαιριές δέχθηκε η 25χρονη Πηνελόπη, τι δείχνει η νεκροψία
Η ιατροδικαστική εξέταση στα Ιωάννινα κατέγραψε βλάβες σε συκώτι, πνεύμονα και στομάχι, ενώ θανατηφόρες κρίθηκαν δύο βαθιές πληγές στον τράχηλο.

Θάνατος Γιώργου Μαζωνάκη: Εξετάζεται το έμφραγμα ως πιθανή αιτία – Τι δείχνει η νεκροψία
Δεν διαπιστώθηκε θρόμβωση στη νεκροψία, ενώ διερευνάται πιθανή εμβολή αέρα κατά την πλασμαφαίρεση στο ιατρείο του Κολωνακίου.

Σάμος: Νεκρός ο 50χρονος Τούρκος που έπεσε από σκάφος - Η σορός βρέθηκε στην Τουρκία
Ο άνδρας αγνοούνταν από την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, όταν έπεσε στη θάλασσα βορειοανατολικά της Σάμου - το Λιμενικό ολοκλήρωσε την επιχείρηση έρευνας.

Αναστάτωση στο Παγκράτι από φωτιά σε υπόγειο διαμέρισμα – Αναφορές για έκρηξη πριν ξεσπάσουν οι φλόγες
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Μητέρα Κυριακής Γρίβα για δολοφονία Πηνελόπης στην Ηγουμενίτσα: Όλοι έχουν το ίδιο μοτίβο
Τόνισε δε ότι πρόκειται για άτομα με χειριστική και εξουσιαστική συμπεριφορά, που επιδιώκουν τον έλεγχο του συντρόφου τους

Ιωάννινα: Κεραυνός σκότωσε 88 πρόβατα σε κοπάδι – Ζημιές από ανεμοστρόβιλο στο Σούλι
Ο κτηνοτρόφος παρέμεινε αβλαβής, ενώ ο ΕΛΓΑ ενημερώθηκε για την καταγραφή της ζημιάς και την αποζημίωση, καθώς η κακοκαιρία με χαλάζι συνεχίζεται στην Ήπειρο.

Πρωθυπουργός Λιθουανίας για ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας: Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, έχουμε καταρτίσει σχέδια εκκένωσης
Ο Λιθουανός πρωθυπουργός μιλώντας στο «Newsnight» του BBC ανέφερε ότι οι Λιθουανοί αισθάνονται «συνεχώς απειλούμενοι» από τη Ρωσία, εν μέρει λόγω της εισόδου drones στον εναέριο χώρο της χώρας

Βρετανία: 14χρονος μαχαίρωσε συμμαθήτριά του επειδή αρνήθηκε να βγει μαζί του, δείτε βίντεο
Την ακολούθησε σε κατάστημα και της επιτέθηκε με μαχαίρι – Τραυματίστηκε και ο καταστηματάρχης που προσπάθησε να τη βοηθήσει

Ομάδα ανηλίκων επιτέθηκε με γροθιές και κλωτσιές σε δύο νεαρούς στην Κηφισιά, 5 συλλήψεις
Αφαίρεσαν με τη χρήση βίας την μπλούζα ενός από τα θύματα

Ρόδος: Νεκρός πυροσβέστης σε επιχείρηση διάσωσης τουριστών στο φαράγγι της Σιδερίτισσας
Ο πυροσβέστης εντοπίστηκε πεσμένος από ύψος χάρη σε πυροσβεστικό drone -ο υπουργός Ευάγγελος Τουρνάς διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τα αίτια του δυστυχήματος.

Σοκ με μαρτυρία για γιατρό Μαζωνάκη: «Μου πρότεινε θεραπεία με σιδερένιους δονητές και συνεύρεση»
Η γυναίκα, με κουμπαριά σε εφοπλιστική οικογένεια, περιέγραψε πώς φοβήθηκε όταν ο γιατρός της πρόσφερε αλκοόλ και άνοιξε βαλίτσα με ερwτικά βοηθήματα.

Λεωφόρος Βουλιαγμένης: Δίπλωσε νταλίκα και έπεσε εκσκαφέας - Κλειστά και τα δύο ρεύματα
Το βαρύ όχημα προσέκρουσε σε γέφυρα στο ύψος του Ελληνικού λόγω της ολισθηρότητας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία.

Ηλιούπολη: 50χρονη σε ανακοπή χωρίς ζωτικά σημεία - Πιθανή σύνδεση με κεραυνό
Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ έκανε συνεχή καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση κατά τη διακομιδή της γυναίκας στο «Ερυθρός Σταυρός».

Συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 29 Οκτωβρίου
Δημήτρης Μπάσης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Αγγελος Θεοδωράκης, Παναγιώτης Πετράκης και Νεφέλη Φασούλη ερμηνεύουν έργα σε ποίηση Ρίτσου, Λειβαδίτη και Αναγνωστάκη.

Φωτιά στον Υμηττό από πτώση κεραυνού
Η εστία εντοπίζεται στην περιοχή Λακίζα, ενόσω στην Αττική βρίσκονται σε εξέλιξη έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ρωσία: Καμουφλάρει τα διυλιστήρια με δίχτυα για τα drones - Πτώση 20% στη βενζίνη
Οι αλλεπάλληλες ουκρανικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις καυσίμων στο εσωτερικό της χώρας, αναγκάζοντας τη Μόσχα να προχωρήσει σε εισαγωγές.

Σοκ με δωμάτιο βασανιστηρίων στην Ισπανία: Αιμόφυρτοι δύο άνδρες - «Θέλουν να μας σκοτώσουν»
Οι ισπανικές αρχές προχώρησαν σε επτά συλλήψεις, έπειτα από την απόδραση ενός θύματος που οδήγησε την αστυνομία στο κρησφύγετο της συμμορίας.

Κακοκαιρία: Πορτοκαλί προειδοποίηση της ΕΜΥ για 4 περιοχές έως την Τετάρτη
Η ΕΜΥ προειδοποιεί για δεύτερο κύμα κακοκαιρίας από την Παρασκευή, με πτώση θερμοκρασίας και ενισχυμένους βοριάδες.

Γιώργος Μαζωνάκης: Η μητέρα του μιλά για πρώτη φορά - «Ζητώ δικαιοσύνη για τον γιο μου»
Δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του τραγουδιστή, η Κλειώ Μαζωνάκη μίλησε στην εκπομπή «Super Κατερίνα» ζητώντας πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών.

Καισαριανή: 48χρονος χτύπησε δύο γυναίκες αστυνομικούς που τον σταμάτησαν σε μονόδρομο
Ο 48χρονος τραυμάτισε τις αστυνομικούς της ΟΕΠΤΑ με αγκωνιά και κουτουλιά και προσπάθησε να αρπάξει το μπλοκάκι παραβάσεων.

Κωνσταντία Δημογλίδου για Γιώργο Μαζωνάκη: Δεν αποκλείεται να εμπλέκεται ακόμα ένα άτομο στον θάνατό του
«Καμία καταγγελία δεν είχε γίνει στην Αστυνομία επισήμως για αυτό το ιατρείο. Ούτε πριν το περιστατικό, ούτε μετά το περιστατικό. Δεν έχει έρθει τουλάχιστον στην αστυνομία»

Πάνω από 50% η μείωση των γεννήσεων σε 6 νομούς της Ελλάδας, ποιο νησί αντιστέκεται στην υπογεννητικότητα
Οι γεννήσεις έπεσαν από 117.000 το 2009 σε 67.000 το 2024, ενώ η μέση ηλικία τεκνοποίησης ανέβηκε στα 32,2 έτη.

Τουρκία: Ένοπλη επίθεση έξω από λύκειο στη Μανίσα, τραυματίες μαθητές
Οι έρευνες των αρχών στο σημείο της επίθεσης συνεχίζονται, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα του δράστη

Ηράκλειο: Αφαιρέθηκε κάλτσα από το στομάχι 14χρονου
Ο 14χρονος μπήκε στο χειρουργείο στις 9 το βράδυ και η επέμβαση διήρκεσε περίπου μία ώρα, όπως ανακοίνωσε η μητέρα του στα social media.

Μενίδι: Ανδρας εισέβαλε μεθυσμένος και γυμνός σε εκκλησία -Χτύπησε τον επίτροπο, λιποθύμησε γυναίκα!
Η επέμβαση των πολιτών και ο… καφές

Γαλλίδα σχοινοβάτης διασχίζει 400 μέτρα στον «αέρα» χωρίς ζώνη ασφαλείας, σε ύψος 186μ.
Η Tatiana-Mosio Bongonga περπάτησε σε συρματόσχοινο ανάμεσα στους δύο ψηλότερους σωρούς σκωρίας της Ευρώπης, στο Λους-αν-Γκοέλ της Γαλλίας.










