Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν πάντα εμένα και όχι τους άλλους; Το ερώτημα αυτό βασανίζει όσους ταλαιπωρούνται κάθε καλοκαίρι από το τσίμπημα των κουνουπιών και η επιστήμη έχει μερικές απαντήσεις.
Πρέπει κατ’ αρχήν να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότερα από 3.500 είδη κουνουπιών, μερικά μόνο από τα οποία τσιμπούν ανθρώπους. Και μόνο τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν γιατί χρειάζονται αίμα ως πηγή πρωτεΐνης για τα αυγά τους.
Για να το πάρουν, τρυπούν το δέρμα του επιλεγμένου ξενιστή τους χρησιμοποιώντας την προβοσκίδα τους που μοιάζει με βελόνα. Το τσίμπημα μπορεί να προκαλέσει φαγούρα, να πρηστεί το σημείο, ακόμη και να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.
Σε πολλές χώρες, ένα τσίμπημα κουνουπιού είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση. Από το παράσιτο της ελονοσίας που μεταδίδεται από το είδος Anopheles μέχρι τους ιούς που προκαλούν κίτρινο πυρετό και δάγκειο πυρετό, τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση πολλών ακόμα και θανατηφόρων ασθενειών.
Ακόμα κι αν ζείτε κάπου όπου ένα τσίμπημα δεν ενέχει κίνδυνο ασθένειας, το ενοχλητικό βούισμα ενός κουνουπιού είναι ένας ανεπιθύμητος θόρυβος.
Ο κνησμός και το πρήξιμο από το τσίμπημα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Το ξύσιμο της φαγούρας μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και, για πολύ λίγους ανθρώπους, σε αλλεργική αντίδραση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναφυλακτικό σοκ.
Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν πάντα εμένα;
Πόσο συχνά έχετε επιστρέψει στο σπίτι από μία βραδινή έξοδο με τσιμπήματα κουνουπιών για να διαπιστώσετε ότι άλλοι στην ίδια έξοδο δεν έχουν τσιμπηθεί καθόλου; Τι είναι αυτό που κάνει τα κουνούπια να προτιμούν μερικούς ανθρώπους ενώ, προφανώς, αγνοούν άλλους;
Ο Δρ Jagdish Khubchandani , καθηγητής δημόσιας υγείας στο New Mexico State University, δήλωσε στο Medical News Today ότι:
«Οι λόγοι για τους οποίους τα κουνούπια έλκονται από τον άνθρωπο έχουν συζητηθεί σε μερικές μελέτες. Αυτές οι μελέτες έχουν συζητήσει την οσμή του σώματος, το χρώμα του σώματος, τη θερμοκρασία και την υφή του δέρματος, τα μικρόβια που ζουν στο δέρμα, την κατάσταση εγκυμοσύνης, το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται από τον άνθρωπο, το αλκοόλ και τον τύπο διατροφής. Συνολικά, οι μελέτες δείχνουν ότι οι έγκυες γυναίκες, τα άτομα με υψηλή θερμοκρασία σώματος και ιδρώτα, με ποικίλη παρουσία μικροβίων στο δέρμα και εκείνα με πιο σκούρο δέρμα θα μπορούσαν να είναι πιο ευαίσθητα».
Αλλά η απάντηση δεν είναι απλή – οι χημικές ουσίες που προσελκύουν ορισμένα είδη κουνουπιών έχει αποδειχθεί ότι απωθούν άλλα. Και οι άνθρωποι παράγουν χιλιάδες διαφορετικές χημικές ουσίες, επομένως δεν είναι εύκολο να βρει κανείς ποιες από αυτές επηρεάζουν τη συμπεριφορά των κουνουπιών.
Το διοξείδιο του άνθρακα
Οι άνθρωποι, μαζί με όλα σχεδόν τα άλλα ζώα, εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), θερμότητα και υγρασία ως αποτέλεσμα της κυτταρικής αναπνοής. Και αυτό είναι που αρχικά τραβά τα κουνούπια.
Τα θηλυκά κουνούπια ανιχνεύουν CO2, καθώς και άλλες οσμές του δέρματος, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά ευαίσθητα νευρικά κύτταρα που ονομάζονται νευρώνες cpA.
Μια μελέτη προτείνει ότι τρία διαφορετικά είδη κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες ενεργοποιούνται και έλκονται από το CO2. Αλλά όλοι εκπνέουν CO2, επομένως αυτό δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί τα κουνούπια τσιμπούν μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους.
Άλλη μελέτη υποδηλώνει ότι όσο υψηλότερη είναι η παραγωγή CO2 τόσο μεγαλύτερη είναι η έλξη. «Τα άτομα με μεγαλύτερη μάζα σώματος φαίνεται να είναι πιο ελκυστικά για τα κουνούπια και τις σκνίπες, λόγω αυξημένης επιφάνειας και παραγωγής CO2».
Θα μπορούσε, λοιπόν, η διατήρηση μιας υγιούς μάζας σώματος να βοηθήσει να αποτρέψει τους πικραμένους; Παραμένει ασαφές.
Γαλακτικό οξύ
Αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει το γαλακτικό οξύ ως μια άλλη χημική ουσία προς την οποία στρέφονται τα κουνούπια. Ήδη από το 1968, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το γαλακτικό οξύ προσέλκυε τα θηλυκά κουνούπια που προκαλούν την ασθένεια του κίτρινου πυρετού .
Παράγουμε γαλακτικό οξύ όταν ασκούμαστε, επομένως η καλύτερη συμβουλή είναι να πλυθείτε αμέσως μετά την άσκηση. Στη συνέχεια, στεγνώστε καλά πριν βγείτε έξω .
Βακτήρια του δέρματος
Καλυπτόμαστε από εκατομμύρια βακτήρια — τα μικροχλωρίδα του δέρματος που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του δέρματος. Αλλά η σύνθεση της μικροχλωρίδας του δέρματός σας καθορίζει εάν είναι πιθανό να τσιμπηθούμε;
Μια μελέτη διερεύνησε αυτό το ενδεχόμενο με το Anopheles gambiae, ένα κουνούπι που προκαλεί την ελονοσία. Δοκίμασαν τη μικροχλωρίδα του δέρματος 48 ανδρών σε γυάλινες χάντρες που είχαν κυλήσει στα πόδια των ανδρών ως δόλωμα σε παγίδες κουνουπιών.
Βρήκαν ότι εννέα από τους άνδρες ήταν ιδιαίτερα ελκυστικοί για τα κουνούπια, επτά ήταν ελάχιστα ελκυστικοί, με τους υπόλοιπους κάπου στο ενδιάμεσο.
Είχε αποτέλεσμα η μελέτη για την μικροχλωρίδα; Προφανώς ναι. Όσο μεγαλύτερος ήταν ο αριθμός των βακτηρίων στα πόδια, τόσο πιο ελκυστικά ήταν για τα κουνούπια.
Ωστόσο η μελέτη κατέληξε, ότι άτομα με υψηλότερη μικροβιακή ποικιλότητα είναι λιγότερο ελκυστικά για τα κουνούπια και ως εκ τούτου μπορεί να δέχονται λιγότερα τσιμπήματα.
Η μικροχλωρίδα του δέρματός μας επηρεάζεται από τη γενετική, την ηλικία και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάτι για το οποίο δεν μπορούμε πραγματικά να κάνουμε πολλά. Αλλά τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση μπορεί επίσης να έχει αποτέλεσμα, οπότε ίσως αποφύγετε τα αντιβακτηριακά σαπούνια εάν θέλετε να προσπαθήσετε να μην τσιμπήσουν τα ζωύφια.
Πτητικές ενώσεις
Αυτά τα χρήσιμα μικρόβια επηρεάζουν επίσης τις χημικές ουσίες που εκπέμπουμε. Ο ανθρώπινος ιδρώτας, για παράδειγμα, είναι εντελώς άοσμος έως ότου τα βακτήρια δράσουν πάνω του.
Όλα αυτά τα βακτήρια του δέρματος μετατρέπουν τις ενώσεις στον ιδρώτα και το σμήγμα μας σε πτητικές ενώσεις, μερικές από τις οποίες προσελκύουν και μερικές από τις οποίες απωθούν τα κουνούπια.
Και, σύμφωνα με τις μελέτες, κάποια μικροχλωρίδα του δέρματος φαίνεται να εκπέμπει ενώσεις που κάνουν τους ανθρώπους λιγότερο ελκυστικούς για τα κουνούπια και έτσι λειτουργούν ως ενσωματωμένο αμυντικό σύστημα.
Δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί πώς να διαχειριστούμε τη μικροχλωρίδα του δέρματος για να αξιοποιήσουμε αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά οι συγγραφείς της μελέτης πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να δώσουν κάποιες ενδείξεις.
Ομάδα αίματος
Περισσότερο από μια μελέτη έχει διερευνήσει εάν η ομάδα αίματος έχει κάποια επίδραση στο πόσο πιθανό είναι να δαγκωθείτε. Υπάρχουν καλά νέα για όσους έχουν ομάδα αίματος Α – τα κουνούπια φαίνεται να το βρίσκουν λιγότερο ελκυστικό – αλλά όχι τόσο καλό για την ομάδα αίματος Ο.
Τα άτομα με αυτήν την ομάδα αίματος θεωρήθηκαν ως ένα νόστιμο γεύμα από σχεδόν διπλάσια κουνούπια από αυτά που προσγειώθηκαν σε άτομα με την ομάδα Α.
Υπάρχει, ωστόσο, κάποιο πλεονέκτημα για όσους έχουν ομάδα αίματος Ο. Εάν το κουνούπι που σας τσιμπήσει έχει το παράσιτο της ελονοσίας, οι άνθρωποι της ομάδας O είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πάθουν σοβαρή ελονοσία από άτομα με άλλες ομάδες αίματος.
Είναι αλήθεια ότι κάποιους δεν τους τσιμπάνε κουνούπια όπως εμένα;
Μια άλλη θεωρία είναι ότι όλους μπορεί να τους τσιμπήσουν κουνούπια, αλλά μερικοί άνθρωποι απλώς δεν παρατηρούν τα τσιμπήματα επειδή δεν αντιδρούν σε αυτά.
Εάν δεν υπάρχει φαγούρα ή πρήξιμο, ίσως απλώς να υποθέσουν ότι δεν έχουν τσιμπηθεί.
Ο Δρ Khubchandani συμφώνησε ότι μπορεί να υπάρχει κάτι σε αυτή τη θεωρία: «Οποιοσδήποτε μπορεί να τσιμπηθεί από ένα κουνούπι, αλλά οι αντιδράσεις μας μπορεί να διαφέρουν. Αυτό εν μέρει εξαρτάται από τον τύπο του τσιμπήματος και το είδος κουνουπιού, το ανοσοποιητικό μας σύστημα και την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά μας – είτε το αγνοούμε, είτε λαμβάνουμε το τσίμπημα στα σοβαρά».
Τι να κάνω για μη με τσιμπούν τα κουνούπια
Έτσι, αν είστε από εκείνους τους ανθρώπους που τα κουνούπια λατρεύουν να τσιμπούν, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην μπορούν να σας πουν ακριβώς γιατί. Ίσως εκπέμπετε περισσότερο CO2, θερμότητα ή γαλακτικό οξύ, έχετε ομάδα αίματος Ο ή έχετε τον «λάθος» τύπο βακτηρίων στο μικροβίωμα σας.
Αλλά μην αποδεχτείτε απλώς τη μοίρα σας. Υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να μην μας τσιμπήσουν τα κουνούπια.
Ένα μέτρο μπορεί να είναι να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα, γιατί κάποιες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα κουνούπια έλκονται από σκούρα χρώματα. Το ανοιχτό πράσινο και το μπλε μπορεί να είναι το καλύτερο – ήδη από το 1902, μια μελέτη πρότεινε ότι το πορτοκαλί και το κίτρινο φαίνεται να απωθούν τα έντομα.
Χρησιμοποιήστε ένα εντομοαπωθητικό στο δέρμα – τα φυσικά προϊόντα, όπως η σιτρονέλλα, το λεμονόχορτο και η μέντα, μπορεί να είναι αποτελεσματικά.
Δοκιμάστε να αποφύγετε την μπύρα – μία μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν πιει μπύρα ήταν πολύ πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια.
Εάν έχετε κήπο, βεβαιωθείτε ότι δεν έχει στάσιμα νερά που μπορούν να αναπαραχθούν τα κουνούπια.
Ελέγξτε επίσης τα φυτά στον κήπο σας – φυτά με έντονα άρωμα όπως ο βασιλικός, η λεβάντα τα κουνούπια θα κρατηθούν μακριά από αυτά.
Και αν όλα τα άλλα αποτύχουν, καθίστε κοντά σε κάποιον που είναι μεγαλύτερο μαγνήτης κουνουπιών από εσάς!
Πηγή: http://healthstories.gr/ygeia-health/55674/giati-ta-koynoypia-tsimpoyn-panta-emena/
Η εικόνα από το Νεπάλ που κάνει τον γύρο του κόσμου: 94χρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τη λάσπη με εκσκαφέα
Ήταν η μοναδική επιζήσασα από το ίδρυμα όπου διέμενε - Δεν μπορούσε να μιλήσει από το σοκ

Τουρκικό drone πέταξε μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου, σηκώθηκαν ελληνικά F16 για να το αναχαιτίσουν
Το τουρκικό UAV παραβίασε το FIR Αθηνών

Νεπάλ: Υπερχείλισε λίμνη που σχηματίστηκε μετά τη φονική κατολίσθηση - Νέος συναγερμός
Εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού απειλούν την περιοχή και οι κάτοικοι σπεύδουν σε υψηλότερα σημεία – Ο απολογισμός ανεβαίνει στους 472 νεκρούς, με τουλάχιστον 1.400 αγνοούμενους

Σκηνές χάους στη Θέουτα: Κάτοικοι έκαψαν καταυλισμό μεταναστών - «Γυρίστε πίσω στο Μαρόκο»
Νωρίτερα, διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν οχήματα του ισπανικού Ερυθρού Σταυρού που μετέφεραν τρόφιμα και νερό για τους μετανάστες

Ιστορική κούρσα για τον Πέτρο Γκαϊδατζή στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας
Ο Έλληνας πρωταθλητής τα έδωσε όλα στο σκιφ ελαφρών βαρών στο Αμστερνταμ διεκδικώντας άλλη μια τεράστια διάκριση.

Αργολίδα: Διέρρηξαν σπίτι ενώ η μητέρα ήταν σε πανηγύρι – Πού βρισκόταν το 5χρονο παιδί
Η γυναίκα επέστρεψε στο Κουτσοπόδι και βρήκε την κατοικία αναστατωμένη, με χρήματα και κοσμήματα να έχουν αφαιρεθεί.

Καταδικάστηκε για ενδοοικογενειακή απειλή αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη, απαγορεύεται να πλησιάσει στα 100 μέτρα την 51χρονη ΑμεΑ
Ο 48χρονος δικάστηκε σήμερα με την αυτόφωρη διαδικασία για τα πλημμελήματα της υπόθεσης, καθώς για το υπόλοιπο σκέλος των κακουργηματικών καταγγελιών σχηματίζεται ξεχωριστή δικογραφία

«Είχαν πανικοβληθεί»: Νεαρός στην Αργολίδα αψήφησε τον κίνδυνο, μπήκε σε σπίτι που καιγόταν και έσωσε ηλικιωμένο ζευγάρι
Ο 19χρονος μπήκε στο φλεγόμενο σπίτι και έσωσε τους ηλικιωμένους γείτονές του - Το ζευγάρι είναι καλά στην υγεία του αλλά το σπίτι του υπέστη σοβαρές ζημιές

Βέλγιο: Η ζέστη βάζει σε κίνδυνο τις τηγανητές πατάτες – Μικρές πατάτες και στη Γαλλία
Η ακραία ζέστη και η ξηρασία χτυπούν τις καλλιέργειες σε Γαλλία και Βέλγιο, με αποτέλεσμα μικρότερους κονδύλους, πτώση αποδόσεων και ανησυχία για ανατιμήσεις

Αγριος καβγάς σε γάμο στο Οχάιο: Συλλήψεις και τραυματίες, δείτε το βίντεο
Παλιά διαμάχη ανάμεσα σε δύο οικογένειες φέρεται να πυροδότησε το επεισόδιο

Αθώος λόγω «ψυχωσικής κρίσης» ο Ισραηλινός που είχε κλωτσήσει Γαλλίδα μοναχή στην Ιερουσαλήμ
Η ψυχιατρική έκθεση έκρινε ότι ο 36χρονος Γιόνα Σράιμπερ «βρισκόταν σε ψυχωτική κατάσταση κατά τη στιγμή της πράξης και δεν είναι ικανός να δικαστεί» - Νοσηλεία έως έξι χρόνια ζήτησε το δικαστήριο

«Στεγνώνει» η ρευστότητα για τις μικρές επιχειρήσεις – 1 στις 4 έχει διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα
Το 40,3% των μικρών επιχειρήσεων προχώρησε σε ανατιμήσεις και μόλις το 7,2% μείωσε τιμές

Καιρός -Αρναούτογλου: Το Ελ Νίνιο δυναμώνει -Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα - Τι χειμώνα να περιμένουμε
Τι είναι το Ελ Νίνιο, πώς επηρεάζει και τι πρέπει να δούμε για το τι καιρό θα κάνει τον χειμώνα στην Ελλάδα

Σοβαρός τραυματισμός 45χρονου σε παραλία στα Χανιά, υπέστη κάταγμα στον αυχένα παίζοντας με το ανιψάκι του
Ο άνδρας προσπάθησε να βάλει το ανιψάκι του στους ώμους του για να κάνει βουτιά, ωστόσο το παιδί φέρεται να έχασε την ισορροπία του

Ράτκο Μλάντιτς: Πέθανε ο «χασάπης της Βοσνίας», καταδικασμένος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα
Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων άφησε την τελευταία του πνοή στη Χάγη, σε ηλικία 83 ετών, εκτίοντας ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ροδόπη: Ο 53χρονος παραδέχθηκε τη δολοφονία της συζύγου του - «Θόλωσα»
Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία με δόλο, ο 53χρονος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο, αφού φέρεται να επιχείρησε να αυτοκτονήσει μετά την επίθεση

Συγκλονιστικό βίντεο από το Νεπάλ: Τρέχουν να σωθούν από το «τσουνάμι από τον ουρανό»
Πάνω από 359 νεκροί, τουλάχιστον 1300 αγνοούμενοι και φόβοι για νέο πλημμυρικό κύμα

Τουρκία: Νέες απειλές για τη βάση drone στη Ρόδο – «Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα»
Με προκλητική ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίζεται πως κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς του νησιού

Νεπάλ: Ξεπέρασαν τους 350 οι νεκροί μετά τις πλημμύρες
Τουλάχιστον 1.300 αγνοούνται, ανάμεσά τους και τουρίστες

Γυναικοκτονία στη Ροδόπη: Θάνατος σε 5 λεπτά από τραύμα στην τραχηλική χώρα
Ο 53χρονος δράστης νοσηλεύεται φρουρούμενος με τραύμα στον θώρακα, ενώ το θύμα ετοιμαζόταν να καταθέσει αίτηση διαζυγίου.

Συναγερμός στην Ισπανία: Έκλεψαν σε χρόνο-ρεκόρ τον Θησαυρό της Βιγένα, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της χώρας
Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δράστες να έκαναν κίνηση αντιπερισπασμού με άλλον συναγερμό

Νετανιάχου: «Θα χάσουμε τις εκλογές» - Το Λικούντ πέφτει στις 19 έδρες
Ο Γκάντι Αιζενκοτ και το κόμμα Γιάσαρ ενισχύονται σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Channel 13, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παραδέχεται πως δεν ξέρει πώς να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Ιστορική στιγμή στη Συρία: Ο πρόεδρος Αχμαντ αλ Σάρα πλήρωσε με Visa για πρώτη φορά μετά από χρόνια κυρώσεων
Η δοκιμαστική συναλλαγή σε εστιατόριο της Παλιάς Δαμασκού έγινε σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Συρίας, τη Fransabank και την Paymera, λίγες μέρες μετά τη διαγραφή της χώρας από την αμερικανική λίστα κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Πύργος: Αγριο ξύλο σε κατάστημα – Νεαρός έσπασε τη βιτρίνα και βρέθηκε στο πεζοδρόμιο
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στο σημείο, όμως δεν έγινε καμία σύλληψη, ενώ οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν παλαιότερες προσωπικές διαφορές.

Το Κλιματικό Ταμείο της ΕΕ δίνει 4,77 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ποιοι και πώς θα ωφεληθούν
Πρόκειται για το πέμπτο και μεγαλύτερο εθνικό σχέδιο που έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου

Η Ήρα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην ελίτ των διασωστικών σκύλων
Η διασωστική σκυλίτσα του Ε.Ε.Σ. ξεχώρισε σε διεθνή εκπαίδευση Έρευνας και Διάσωσης στη Ρουμανία, κατακτώντας θέση στην πρώτη τριάδα ανάμεσα σε 20 σκύλους από τέσσερις χώρες

Νεπάλ: Μέσα σε 24 ώρες έλιωσε ο παγετώνας που έφερε τον όλεθρο - Στους 270 οι νεκροί
Αυτό το κύμα προκλήθηκε από την κατάρρευση ενός παγετώνα, που ήταν τόσο ισχυρή ώστε προκάλεσε σεισμό μεγέθους 5,2 βαθμών

Έτσι ενισχύει το Πεκίνο τη Μόσχα: Drones με κινεζικούς κινητήρες turbojet πλήττουν την Ουκρανία με ταχύτητα 480 χλμ/ώρα
Η Wal Street Journal περιγράφει την εξέλιξη των οικονομικών drones Shahed που ξεκίνησε να κατασκευάζει το Ιράν και έχουν φτάσει σήμερα - με βασικά εξαρτήματα από την Κίνα - να σκορπούν τον θάνατο σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία

Θύμα βίας επί χρόνια από τον σύζυγό της ήταν η 44χρονη στη Ροδόπη, σήμερα θα κατέθετε αίτηση διαζυγίου
Τη σκότωσε μέσα στο σπίτι τους - Η 44χρονη εργαζόταν σεζόν στη Θάσο και είχε επιστρέψει για να γιορτάσει τα γενέθλια της 16χρονης κόρης τους

Καιρός: Νέο κύμα ζέστης με λίβα από τη Βόρεια Αφρική - Πότε ανεβαίνει ξανά η θερμοκρασία
Η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Θεσσαλονίκη: 43χρονος ξυλοκόπησε τη σύζυγό του και συνελήφθη να οδηγεί το αυτοκίνητό της μεθυσμένος
Ο 43χρονος φέρεται να απείλησε την 39χρονη σύζυγό του και να άσκησε σε βάρος της σωματική βία

Σάλος στην Πάτρα: Καταγγελία για ερωτική σχέση ανάμεσα σε καθηγητή λυκείου με μαθήτριά του
Η υπόθεση έχει πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης και ο συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα

Αλεπούδες εμφανίστηκαν στο ΟΑΚΑ: Τι οδηγίες δόθηκαν σε αθλητές και επισκέπτες
Το αθλητικό κέντρο έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και ζητά την επιστημονική καθοδήγησή τους για τη συνύπαρξη με την άγρια ζωή.

Πέθανε ο Τιμ Κάρι, ο ηθοποιός του «The Rocky Horror Picture Show»
Ο Κάρι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το 2012

Θρίλερ στην Ισπανία με νεκρό ζευγάρι: Τους εντόπισαν στο τζακούζι τα έφηβα παιδιά τους
Οι Αρχές προσπαθούν πλέον να εξακριβώσουν τις συνθήκες του θανάτου και εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα

Τραμπ για την επίσκεψη του επικεφαλής της CIA στη Ρωσία: «Κάτι μπορεί να προκύψει»
Ο Τραμπ χαρακτήρισε «ημι-ρουτίνα» την επίσκεψη του Τζον Ράτκλιφ στη Μόσχα

«Η μητέρα μου ήταν σε σοκ, δεν ήξερε πώς να αντιδράσει», λέει ο γιος του Ισπανού επιχειρηματία
Η αποκάλυψη του γιου του Ισπανού επιχειρηματία που αγνοείται στο Ιόνιο

Κυκλοφορούσε με μια γκιλοτίνα στο πορτ μπαγκάζ του ημιφορτηγού του
Ο ύποπτος, ο Φίλαν-Ταμ-Ντιουι Λι από το Τζούλιαν της Καλιφόρνιας, συνελήφθη επειδή μετέφερε ένα επικίνδυνο όπλο, μια γκιλοτίνα

Meta: Αποζημίωση 16,68 δισ. δολαρίων για τον εθισμό των ανηλίκων σε Instagram και Facebook
Ο τεχνολογικός κολοσσός κατέληξε σε συμφωνία με αμερικανικές πολιτείες για να κλείσει τη δικαστική διαμάχη σχετικά με την παράνομη συλλογή δεδομένων.

Διακοπές με πλωτά φράγματα στην Εύβοια: «Ο κόσμος φοβόταν τις τσούχτρες»
Φράγματα σχήματος «Π», αλλά οι επιχειρήσεις παραμένουν εκτεθειμένες










