Αγωνία στην Ευρώπη
Brexit: Tι αλλάζει για Ελληνες εργαζόμενους και φοιτητές
Brexit: Tι αλλάζει για Ελληνες εργαζόμενους και φοιτητές - Αγωνία στην Ευρώπη

Μεγάλες αυξήσεις στα δίδακτρα των πανεπιστημίων, αποκλεισμός από φοιτητικά δάνεια, βίζα με το σταγονόμετρο και κατάργηση βασικών προνομίων για τους εργαζομένους, μαζί με μια σειρά από δυσεπίλυτα προβλήματα φέρνει για τους Ελληνες το Brexit. Η ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μόνο ένα πολιτικό ζήτημα της Ευρώπης. Απειλεί όχι μόνο τη συνοχή της Ε.Ε., αλλά και το μέλλον πολλών Ελλήνων.

Εως το 2015 οι Ελληνες συνέθεταν την πέμπτη κατά σειρά πολυπληθέστερη ομάδα αλλοδαπών σπουδαστών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βρετανίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15, στα βρετανικά πανεπιστήμια εγγράφηκαν 10.130 Ελληνες φοιτητές, σχεδόν όσοι ήταν και οι Ιταλοί συνάδελφοί τους. Δεδομένης της πληθυσμιακής διαφοράς των δύο χωρών (Ελλάδα: 11 εκατομμύρια κάτοικοι, Ιταλία: 60 εκατομμύρια), το μέγα πλήθος των Ελλήνων σπουδαστών συνιστά πειστήριο του μαγνητισμού που ασκούν τα βρετανικά ΑΕΙ στους συμπατριώτες μας. Σε μια κατά προσέγγιση εκτίμηση, το σύνολο των Ελλήνων σπουδαστών (και πανεπιστημιακών λειτουργών διαφόρων βαθμίδων) ανέρχεται σε περίπου 35.000 άτομα - αν και δεν είναι εξακριβωμένο πόσοι παραμένουν ή έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα.

Οι συνέπειες της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. για τους Ελληνες φοιτητές και τις οικογένειές τους θα γίνουν άμεσα αντιληπτές αν αρχίσει να υλοποιείται στην πράξη η διαφοροποίηση ανάμεσα στους αυτόχθονες Βρετανούς και τους αλλοδαπούς. Δεν αποκλείεται καθόλου ότι ύστερα από το Brexit οι Ελληνες σπουδαστές θα θεωρούνται «overseas students», δηλαδή απλώς ξένοι, προερχόμενοι από χώρες εκτός των βρετανικών νήσων και άρα δεν θα έχουν συμμετοχή στα προνόμια των «home students», δηλαδή εκείνων που σπουδάζουν στην πατρίδα τους, τη Βρετανία. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία έως σήμερα ανήκουν οι γηγενείς Βρετανοί και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εφόσον η ανώτατη παιδεία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόνο κατ’ εξαίρεση δωρεάν -καίτοι κρατικά επιχορηγούμενη- για τους «home students» όπως και για κάθε Ελληνα ή Ευρωπαίο φοιτητή από την Ε.Ε., τα δίδακτρα κατά προσέγγιση είναι της τάξης των 11.500 ευρώ ετησίως. Για τους «overseas» ή «international students» το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 6.000 ευρώ.

Μολονότι οι διαβαθμίσεις είναι σχεδόν ατελείωτες, αναλόγως της πολιτικής κάθε πανεπιστημίου στο Λονδίνο, στην κεντρική Αγγλία, στη Σκοτία κ.λπ., η διαφορά στα δίδακτρα αποτυπώνει το πόσο μπορεί να κοστίσει το Brexit στους φοιτητές που δεν έχουν βρετανική υπηκοότητα. Αλλά θα αρκούσε μόνο ο αποκλεισμός των Ελλήνων φοιτητών από τη δυνατότητα να λάβουν δάνειο για να φανούν άμεσα οι αρνητικές συνέπειες του Brexit. Με το υψηλό κόστος ζωής στη Βρετανία, οι περισσότεροι σπουδαστές βασίζονται στα φοιτητικά δάνεια προκειμένου να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους. Σαν κοινοί «αλλοδαποί», χωρίς δικαίωμα λήψης δανείου και με αυξημένα δίδακτρα, οι Ελληνες φοιτητές δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν τη Βρετανία.

Είναι αυτονόητο ότι οι φοιτητές αποτελούν μια σημαντική πηγή εσόδων για το βρετανικό κράτος, την οποία δεν θα θυσίαζε, ακόμη και αν η λαϊκή βούληση είναι υπέρ του διαζυγίου με την Ε.Ε. Και είναι επίσης σαφές ότι, σε περίπτωση μεγάλης και απότομης αύξησης των διδάκτρων, οι ενδιαφερόμενοι να φοιτήσουν στη Βρετανία θα στραφούν σε άλλα πανεπιστήμια, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού. Με άλλα λόγια, οι παρενέργειες του Brexit στην εισαγωγή φοιτητών θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα των βρετανικών ΑΕΙ, καθαρώς από επιχειρηματική άποψη. Και δεν είναι διόλου τυχαίο το ότι ακόμη και μόνο η συζήτηση περί αποχώρησης από την Ε.Ε., καταρχήν, αποθαρρύνει τους σπουδαστές.

Πολυάριθμα δημοσιεύματα σε βρετανικά ΜΜΕ καταγράφουν την αρνητική τάση, μεταφέροντας δεδομένα από έρευνες και δημοσκοπήσεις. Και πέρα από την ποσοτική ζημιά, υπογραμμίζεται συχνά και η ποιοτική: Οι φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν μόλις το 5% του συνόλου των προπτυχιακών σπουδαστών στα βρετανικά ΑΕΙ. Ομως, επειδή αυτοί είναι κατά κανόνα πιο επιμελείς και συνήθως διαθέτουν μεγαλύτερες δυνατότητες, σχεδόν όλοι σκοπεύουν να παραμείνουν στη Βρετανία για μεταπτυχιακά, έρευνα, επαγγελματική αποκατάσταση κ.λπ., συμβάλλοντας στην ενίσχυση της χώρας με πρώτης γραμμής επιστήμονες. Σε ό,τι αφορά το αμιγώς πρακτικό επίπεδο, η Βρετανία, ούτως ή άλλως, δεν συμμετέχει στην Ευρωζώνη, οπότε το Brexit δεν πρόκειται να επιφέρει καμία διαφορά σε ό,τι αφορά το συνάλλαγμα. Οι όποιες επιπτώσεις θα συναρτώνται με το πώς θα διαμορφωθεί η ισοτιμία ευρώ και λίρας στην εποχή μετά την απόσχιση.

Δυσκολίες για τους εργαζομένους

Tο πιθανότερο είναι ότι θα καταστεί υποχρεωτική η βίζα για καθέναν από τους 1,6 εκατομμύρια αλλοδαπούς εργαζομένους. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας.

Ο κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θεωρεί ότι «για τους Ελληνες εργαζομένους στη Βρετανία τα πράγματα δυσκολεύουν - κι αυτό είναι κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Βρετανία. Οι συνθήκες είναι κιόλας λιγότερο ευνοϊκές για τους νέους μετανάστες από την Ελλάδα και την Ε.Ε. Για παράδειγμα δεν δικαιούνται πλέον το τρίμηνο επίδομα ανεργίας έως ότου βρουν δουλειά. Ενώ αν δεν έχουν βρει δουλειά εντός εξαμήνου, θα πρέπει να φύγουν αμέσως από τη χώρα. Φυσικά, σε περίπτωση Brexit, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη, όχι μόνο για κάθε Ελληνα που θα αναζητήσει εργασία, αλλά και για κάθε Ευρωπαίο πολίτη».

Στις 20 Φεβρουαρίου ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η συμφωνία που πέτυχε με την Ε.Ε. έθετε τη Βρετανία σε ένα ειδικό, προνομιακό καθεστώς, κάτι που, όπως ο ίδιος φιλοδοξούσε, θα σίγαζε τις πιο ακραίες συντηρητικές φωνές στη χώρα του που ωρύονται υποστηρίζοντας με πάθος το Brexit. Ο κ. Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε τη συγκατάθεση των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να ασκήσει μια πιο αυστηρή πολιτική ελέγχου του μεταναστευτικού ζητήματος, ώστε να υπάρξει αποτελεσματική περιφρούρηση των βρετανικών συνόρων. Χαρακτηριστικά, επεδίωξε την εφαρμογή ενός υποχρεωτικού ελάχιστου διαστήματος παραμονής μεταναστών, πριν τους παραχωρηθεί το δικαίωμα να λαμβάνουν στεγαστικά δάνεια και να στέλνουν εμβάσματα στα παιδιά τους βάσει του σχετικού επιδόματος από το βρετανικό κράτος. Το διάστημα που πρότεινε ήταν τα τέσσερα χρόνια, τελικά όμως υπήρξε ένα «μαγείρεμα», καθώς τα πιο αυστηρά μέτρα που εισηγήθηκε ο κ. Κάμερον προσέκρουσαν στη σθεναρή άρνηση της πολωνικής κυβέρνησης και ορισμένων άλλων χωρών. Παρεμπιπτόντως, οι Πολωνοί κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στις πολυπληθείς παροικίες αλλοδαπών στη Βρετανία.

Σε ό,τι αφορά τους Ελληνες, οι συμπατριώτες μας που ζουν μόνιμα και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 52.000 άτομα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία τα οποία καλύπτουν το διάστημα έως το τέλος του 2014. Ωστόσο, η έξαρση του μεταναστευτικού ρεύματος από την Ελλάδα προς τη Βρετανία σημειώθηκε το 2015, όταν το Grexit και όχι το Brexit ήταν πιο κοντά από ποτέ. Περισσότεροι από 10.500 Ελληνες έλαβαν τον Εθνικό Αριθμό Ασφάλισης, τον βρετανικό ΑΜΚΑ, χωρίς τον οποίο δεν θα μπορούσαν να εργαστούν. Για τους ανθρώπους αυτούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων απέδρασαν από την Ελλάδα και ήταν διατεθειμένοι να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά για να επιβιώσουν, το Brexit είναι ένας νέος εφιάλτης. Και η μόνη παρηγοριά είναι ίσως η εκτίμηση της δρος Λαμπρινάκου: «Το τι θα εφαρμοστεί στην πράξη θα φανεί μετά από δύο χρόνια το νωρίτερο.

Πάντως είναι απίθανο να ληφθούν μέτρα κατευθείαν από την επόμενη μέρα. Θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε., τουλάχιστον δύο ετών, αν όχι περισσότερο. Το κρίσιμο στοιχείο είναι το ποια κυβέρνηση θα κάνει αυτή τη διαπραγμάτευση και με τι είδους αιτήματα. Διότι, αν επικρατήσει το “όχι στο Brexit” στο δημοψήφισμα, το πιθανότερο είναι ότι ο Κάμερον θα παραιτηθεί. Και ύστερα, αν η Βρετανία πει “όχι στην Ευρώπη”, ίσως υπάρξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, για την ανεξαρτησία της Σκοτίας. Η οποία λέει “ναι στην Ε.Ε.”. Οπότε, το τι θα γίνει με τους Ελληνες της Βρετανίας, τους φοιτητές και τους εργαζομένους, είναι κομμάτι ενός πολύ μεγάλου και σύνθετου παζλ».

Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/586836/ti-allazei-gia-ellines-ergazomenous-kai-foitites/
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη φωτιά στη Λήμνο - 112 για εκκένωση δύο περιοχών, δείτε βίντεο

Μεγάλη φωτιά στη Λήμνο - 112 για εκκένωση δύο περιοχών, δείτε βίντεο

Το μήνυμα του 112 καλεί τους κατοίκους των περιοχών Αγία Παρασκευή και Προφήτη Ηλία να απομακρυνθούν προς Μύρινα - Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής -  Επιχειρούν επτά εναέρια 

Μαρία Σάκκαρη: Κάλυψε τα αναγκαία έξοδα ενός παιδιού με καρκίνο

Μαρία Σάκκαρη: Κάλυψε τα αναγκαία έξοδα ενός παιδιού με καρκίνο

Η κορυφαία Ελληνίδα τενίστρια κατέβαλε 8.000 ευρώ που χρειαζόταν ο μικρός Νικόλας 

Η Τουρκία ζητά «ερυθρά αγγελία» της Interpol για τον Νετανιάχου, τον κατηγορεί για γενοκτονία

Η Τουρκία ζητά «ερυθρά αγγελία» της Interpol για τον Νετανιάχου, τον κατηγορεί για γενοκτονία

Το αίτημα συνδέεται με την επίθεση κατά ακτιβιστών του Global Sumud Flotilla σε διεθνή ύδατα – Σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία στην Κωνσταντινούπολη με συνολικά 35 κατηγορούμενους 

Καιρός: Σε κλοιό καύσωνα η χώρα με 42άρια - Πότε θα πέσει ξανά η θερμοκρασία

Καιρός: Σε κλοιό καύσωνα η χώρα με 42άρια - Πότε θα πέσει ξανά η θερμοκρασία

Τι αναφέρει το meteo για τις επόμενες ημέρες 

Καταδίωξη-θρίλερ στο Λος Αντζελες: Έκλεψε μηχανή και τον κυνηγούσαν πάνω από μία ώρα στους δρόμους [βίντεο]

Καταδίωξη-θρίλερ στο Λος Αντζελες: Έκλεψε μηχανή και τον κυνηγούσαν πάνω από μία ώρα στους δρόμους [βίντεο]

Πέρασε ανάμεσα σε οχήματα, μπήκε σε στενά δρόμους αλλά και εκτός δρόμου, μέχρι που τελικά συνελήφθη 

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Δείτε το επιβλητικό ιστορικό κάστρο εκατομμυρίων που αγόρασε στην Ευρώπη

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Δείτε το επιβλητικό ιστορικό κάστρο εκατομμυρίων που αγόρασε στην Ευρώπη

Ο ιδρυτής του Facebook και η σύζυγός του επένδυσαν σε ένα ακίνητο του 19ου αιώνα στην Ιρλανδία, το οποίο εκτείνεται σε 440 στρέμματα και κρύβει σκοτεινούς τοπικούς μύθους. 

Φρίκη στο Λονδίνο: Πήγε να δει τα αστέρια με τον σύντροφό της και την βίασαν 2 μετανάστες μπροστά στα μάτια του

Φρίκη στο Λονδίνο: Πήγε να δει τα αστέρια με τον σύντροφό της και την βίασαν 2 μετανάστες μπροστά στα μάτια του

Δύο Αφγανοί παράτυποι μετανάστες κρίθηκαν ένοχοι για τον βιασμό γυναίκας σε πάρκο του ανατολικού Λονδίνου, ενώ ο σύντροφός της απειλήθηκε με μαχαίρι. 

«Του κάρφωσε το μαχαίρι στο κεφάλι»: Συγκλονίζει ο πατέρας του 18χρονου που δέχθηκε επίθεση στον Αγιο Δημήτριο

«Του κάρφωσε το μαχαίρι στο κεφάλι»: Συγκλονίζει ο πατέρας του 18χρονου που δέχθηκε επίθεση στον Αγιο Δημήτριο

«Θέλω να τιμωρηθεί ο δράστης» λέει ο πατέρας του νεαρού – Τι περιγράφει για την αιματηρή επίθεση με θύμα τον γιο του 

Τέλος στα σενάρια για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο: Η απόφαση του ΣτΕ και ο μόνος τρόπος επιστροφής

Τέλος στα σενάρια για 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο: Η απόφαση του ΣτΕ και ο μόνος τρόπος επιστροφής

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου βάζει οριστικό τέλος στις δικαστικές διεκδικήσεις, αφήνοντας την όποια επαναφορά των δώρων αποκλειστικά στην ευχέρεια της κυβέρνησης. 

Φωτιά στα καύσιμα: Τι θα γίνει με την επιδότηση στο diesel τον Σεπτέμβριο

Φωτιά στα καύσιμα: Τι θα γίνει με την επιδότηση στο diesel τον Σεπτέμβριο

Η εκτόξευση της μέσης τιμής του πετρελαίου κίνησης πάνω από τα 2 ευρώ φέρνει στο προσκήνιο τη διατήρηση του μέτρου στήριξης, με τις αποφάσεις να «κλειδώνουν» άμεσα. 

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Η κρίσιμη απόφαση που μπορεί να φέρει μεγάλο

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Η κρίσιμη απόφαση που μπορεί να φέρει μεγάλο ""ψαλίδι"" στις κρατήσεις

Το Ελεγκτικό Συνέδριο καλείται να εξετάσει αν ο υπολογισμός των περικοπών πρέπει να εφαρμόζεται μόνο στο υπερβάλλον ποσό και όχι στο σύνολο του εισοδήματος. 

Δημόσιοι υπάλληλοι: Πώς θα πάρετε δάνειο έως τρεις μισθούς από το ΜΤΠΥ - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Δημόσιοι υπάλληλοι: Πώς θα πάρετε δάνειο έως τρεις μισθούς από το ΜΤΠΥ - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Οι δικαιούχοι μέτοχοι του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους από τις 9 Σεπτεμβρίου, μέχρι την εξάντληση των διαθέσιμων πόρων. 

Θεσσαλονίκη: Αγέλη αγριογούρουνων περικύκλωσε ανήλικους σε πάρκο - Κάλεσαν το 100 για να σωθούν

Θεσσαλονίκη: Αγέλη αγριογούρουνων περικύκλωσε ανήλικους σε πάρκο - Κάλεσαν το 100 για να σωθούν

Τα παιδιά εγκλωβίστηκαν στις Συκιές και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας για να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο 

Γάμος στη Φλόριντα «διακόπηκε» από ελάφι που καταβρόχθισε τα λουλούδια της τελετής

Γάμος στη Φλόριντα «διακόπηκε» από ελάφι που καταβρόχθισε τα λουλούδια της τελετής

«Αντιμετώπισε τον γάμο μας σαν μπουφέ», σχολίασε η νύφη για το απίστευτο περιστατικό που έγινε viral 

Νέο κύμα καύσωνα με 40άρια βαθμούς και ισχυρούς ανέμους - Πόσο θα κρατήσει η θερμή εισβολή

Νέο κύμα καύσωνα με 40άρια βαθμούς και ισχυρούς ανέμους - Πόσο θα κρατήσει η θερμή εισβολή

Έντονη άνοδος της θερμοκρασίας πανελλαδικά με αιχμή το Σαββατοκύριακο και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών. 

Αργολίδα: Ταξί έγινε παρανάλωμα του πυρός στη μέση του δρόμου

Αργολίδα: Ταξί έγινε παρανάλωμα του πυρός στη μέση του δρόμου

Το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες 

Καράβι «εξαφανίζεται» στην ομίχλη έξω από το λιμάνι της Πάρου - Δείτε το βίντεο

Καράβι «εξαφανίζεται» στην ομίχλη έξω από το λιμάνι της Πάρου - Δείτε το βίντεο

Στοιχειωμένες εικόνες κατέγραψαν τα νησιά των Κυκλάδων τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς η ομίχλη τύλιξε σε γκρι τοπίο και «έσβησε» ολόκληρες ακτογραμμές 

Εδώ και 5 χρόνια ζει μέσα σε μια λίμνη 16χρονος: Νιώθει το δέρμα του να καίει και κανείς δεν βρίσκει λύση

Εδώ και 5 χρόνια ζει μέσα σε μια λίμνη 16χρονος: Νιώθει το δέρμα του να καίει και κανείς δεν βρίσκει λύση

Η λίμνη έγινε η μοναδική του ανακούφιση 

39χρονος μοτοσικλετιστής κρίθηκε εγκεφαλικά νεκρός μετά το τροχαίο με ταξί στην παραλιακή, δωρίζει όργανα η οικογένεια

39χρονος μοτοσικλετιστής κρίθηκε εγκεφαλικά νεκρός μετά το τροχαίο με ταξί στην παραλιακή, δωρίζει όργανα η οικογένεια

Ο 39χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν οδηγός ταξί επιχείρησε αναστροφή στη λεωφόρο Καραμανλή, στο ύψος του ΠΙΚΠΑ Βούλας 

«Ήταν η πιο σημαντική στιγμή στα 30 χρόνια μου στη θάλασσα»: Βούτηξε για ψάρεμα και εντόπισε το ναυάγιο 2.400 ετών στην Ανδρο

«Ήταν η πιο σημαντική στιγμή στα 30 χρόνια μου στη θάλασσα»: Βούτηξε για ψάρεμα και εντόπισε το ναυάγιο 2.400 ετών στην Ανδρο

Ο ψαροντουφεκάς και εκπαιδευτής επαγγελματικής κατάδυσης εντόπισε το ναυάγιο το 2018, σε βάθος περίπου 42-44 μέτρων, το ναυάγιο αναφέρθηκε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων το 2021, ενώ το 2025 επέστρεψε στο σημείο μαζί με τους αρχαιολόγους και τους υπέδειξε ακριβώς τη θέση του ναυαγίου 

Νέα πρόκληση από την Αγκυρα: Επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες» με αφορμή το ελληνικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ

Νέα πρόκληση από την Αγκυρα: Επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες» με αφορμή το ελληνικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ

Μετά τα θαλάσσια πάρκα, η Τουρκία επαναφέρει τις αιτιάσεις της περί «γκρίζων ζωνών», αυτή τη φορά με αφορμή το νέο ελληνικό Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι ο ελληνικός σχεδιασμός «δεν έχει νομικές συνέπειες» για την Τουρκία 

Νέα τροπή στο επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Η 25χρονη επιτέθηκε πρώτη με μαχαίρι εναντίον του 31χρονου για να του κλέψει το ρολόι

Νέα τροπή στο επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Η 25χρονη επιτέθηκε πρώτη με μαχαίρι εναντίον του 31χρονου για να του κλέψει το ρολόι

Η νεαρή επιχείρησε να του επιτεθεί με μαχαίρι, το οποίο ο 31χρονος απέσπασε από την κατοχή της και στη συνέχεια την τραυμάτισε 

Βαρύ πένθος στο Ρέθυμνο για τον 21χρονο Αγγελο που «έσβησε» στην άσφαλτo

Βαρύ πένθος στο Ρέθυμνο για τον 21χρονο Αγγελο που «έσβησε» στην άσφαλτo

Υπήρξε πρωτοχορευτής στον Λαογραφικό Σύλλογο «Χοροκρήτες», ενώ παράλληλα ασχολούνταν ενεργά και με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών 

Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε γαμήλιο γλέντι στο Μπέρμιγχαμ: Έκαψαν δύο supercars και επιτέθηκαν σε καλεσμένους, δείτε βίντεο

Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε γαμήλιο γλέντι στο Μπέρμιγχαμ: Έκαψαν δύο supercars και επιτέθηκαν σε καλεσμένους, δείτε βίντεο

Τρεις άνδρες με μαύρα ρούχα έβαλαν φωτιά σε δύο πολυτελή αυτοκίνητα και πέταξαν εμπρηστικούς μηχανισμούς προς την αίθουσα, ενώ μέσα βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι 

Μπέιμπι σίτερ, κατά συρροή απαγωγέας - Πλάνα από τη διάσωση 2 παιδιών, κλειδωμένα σε τρέιλερ

Μπέιμπι σίτερ, κατά συρροή απαγωγέας - Πλάνα από τη διάσωση 2 παιδιών, κλειδωμένα σε τρέιλερ

Η 42χρονη κατηγορείται για τουλάχιστον άλλη μία απαγωγή νεογέννητου, ενώ ερευνάται η υπόθεση αγνοούμενου βρέφους που φέρεται να γέννησε η ίδια 

Κατάθεση - καταπέλτης για Ζούκερμπεργκ: Η ασφάλεια των παιδιών δεν ήταν προτεραιότητα

Κατάθεση - καταπέλτης για Ζούκερμπεργκ: Η ασφάλεια των παιδιών δεν ήταν προτεραιότητα

Ο πρώην μηχανικός της Facebook για θέματα ασφάλειας, Αρτούρο Μπεντζάρ υποστήριξε στη δίκη ότι η Meta και ο ιδρυτής της γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους βλάπουν ανηλίκους αλλά έδωσαν προτεραιότητα στα έσοδα από διαφημίσεις και την ανάπτυξη της εταιρείας 

Αγνωστος κάρφωσε 20 μεγάλα καρφιά σε μουριά στη Θεσσαλονίκη, δείτε εικόνες

Αγνωστος κάρφωσε 20 μεγάλα καρφιά σε μουριά στη Θεσσαλονίκη, δείτε εικόνες

«Όσο κάποιοι επιμένουν να ξεραθούν, τόσο εμείς θα φυτεύουμε», λέει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αστικού Πρασίνου και Πανίδας του δήμου Θεσσαλονίκης 

«Χρυσή» αποζημίωση στις εφήβες που κρέμονταν ανάποδα επί 25 λεπτά σε λούνα παρκ

«Χρυσή» αποζημίωση στις εφήβες που κρέμονταν ανάποδα επί 25 λεπτά σε λούνα παρκ

Η 16χρονη κατέθεσε πως πολλοί γύρω της έκαναν εμετό εκείνη την ώρα 

Τρομακτικό βίντεο: Τουρίστες παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά σε καταρράκτη της Ταϊλάνδης

Τρομακτικό βίντεο: Τουρίστες παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά σε καταρράκτη της Ταϊλάνδης

Για καλή του τύχη γλίτωσαν μόνο με ελαφριά τραύματα 

Μείωση τιμών σε σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα «κλειδώνουν» στη νέα συμφωνία και πότε ξεκινά

Μείωση τιμών σε σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα «κλειδώνουν» στη νέα συμφωνία και πότε ξεκινά

Μεσοσταθμική μείωση 7% σε βασικά είδη διατροφής και καθημερινής χρήσης προβλέπει η συμφωνία που τίθεται σε ισχύ στα τέλη Αυγούστου. 

Έρχεται παρατεταμένο κύμα ζέστης: Πότε «χτυπούν» 40άρια – Η προειδοποίηση των μετεωρολόγων

Έρχεται παρατεταμένο κύμα ζέστης: Πότε «χτυπούν» 40άρια – Η προειδοποίηση των μετεωρολόγων

Οι προβλέψεις των ειδικών συγκλίνουν σε ραγδαία άνοδο του υδραργύρου το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, με τη θερμοκρασία να αγγίζει επικίνδυνες τιμές σε αρκετές περιοχές. 

Εντυπωσιακή αναγκαστική προσγείωση ιδιωτικού τζετ χωρίς μπροστινό τροχό

Εντυπωσιακή αναγκαστική προσγείωση ιδιωτικού τζετ χωρίς μπροστινό τροχό

Λόγω βλάβης στον μπροστινό τροχό, ο πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το αεροσκάφος κρατώντας τη μύτη ψηλά, στηριζόμενος μόνο στους πίσω τροχούς 

Τουρκία: Έτοιμη για εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Συρία

Τουρκία: Έτοιμη για εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Συρία

Γεωτρήσεις εξερεύνησης πραγματοποιεί η Τουρκία και στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας 

Σοκάρει νεκρή γυναίκα στη Λάρισα - Είχε φύγει από τη ζωή εδώ και 1,5 χρόνο και κανείς δεν το είχε καταλάβει

Σοκάρει νεκρή γυναίκα στη Λάρισα - Είχε φύγει από τη ζωή εδώ και 1,5 χρόνο και κανείς δεν το είχε καταλάβει

Σε κατάσταση σοκ η τοπική κοινωνία 

Φωτιά στον Γέρακα δίπλα στην Αττική Οδό: 112 για ετοιμότητα, σηκώθηκαν 4 εναέρια

Φωτιά στον Γέρακα δίπλα στην Αττική Οδό: 112 για ετοιμότητα, σηκώθηκαν 4 εναέρια

Έχουν κινητοποιηθεί με 46 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα 

Τι αναζητούν φέτος περισσότερο οι Έλληνες: Το Google Trends «αποκαλύπτει» το καλοκαίρι του 2026

Τι αναζητούν φέτος περισσότερο οι Έλληνες: Το Google Trends «αποκαλύπτει» το καλοκαίρι του 2026

Καύσωνας, διακοπές και viral θέματα: Πώς η Google καταγράφει τη διάθεση του κόσμου 

Θεσσαλονίκη: Υπάλληλος δέχθηκε γροθιά επειδή αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει - «Δεν τον χτύπησα, αλλά πολεμήσαμε»

Θεσσαλονίκη: Υπάλληλος δέχθηκε γροθιά επειδή αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει - «Δεν τον χτύπησα, αλλά πολεμήσαμε»

Ένας 48χρονος φέρεται να επιτέθηκε με γροθιά σε υπάλληλο καταστήματος καφέ-ψιλικών στη Θεσσαλονίκη, όταν εκείνος αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει και του ζήτησε να φύγει από το μαγαζί. 

Καρκίνος στομάχου: Υπερδιπλάσιος κίνδυνος από αυτά τα ποτά - Τι δείχνει νέα μελέτη

Καρκίνος στομάχου: Υπερδιπλάσιος κίνδυνος από αυτά τα ποτά - Τι δείχνει νέα μελέτη

Η έρευνα σε 112.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ εντόπισε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο στις γυναίκες, ενώ τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά δεν συνδέθηκαν με τη νόσο. 

Ρωσία: Αρκούδα έσυρε έξω από σκηνή και έθαψε 29χρονη μέλλουσα νύφη - Φρικτός θάνατος

Ρωσία: Αρκούδα έσυρε έξω από σκηνή και έθαψε 29χρονη μέλλουσα νύφη - Φρικτός θάνατος

Ο σύντροφός της, το όνομα του οποίου παραμένει άγνωστο, της είχε κάνει πρόταση γάμου μόλις μία ημέρα πριν από τον τραγικό της θάνατο 

Ξέρετε ποιο ελληνικό νησί «τρελαίνει» τους Γάλλους τουρίστες που θέλουν κάτι πιο αυθεντικό; Η απάντηση θα σας εκπλήξει!

Ξέρετε ποιο ελληνικό νησί «τρελαίνει» τους Γάλλους τουρίστες που θέλουν κάτι πιο αυθεντικό; Η απάντηση θα σας εκπλήξει!

Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων ξεχωρίζει για τη φύση, τα χωριά, τις παραλίες και το ξεχωριστό δίκτυο πεζοπορίας 



© Copyright 2026 - All right reserved.
Made in Nextweb with E-Radio Services