Η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό αναπτύσσουν αντισώματα, σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών, ωστόσο, το ακριβές χρονικό διάστημα που τα παραχθέντα αυτά αντισώματα προστατεύουν το άτομο από πιθανή δεύτερη μόλυνση από τον ιό δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Μια σαφής απάντηση γίνεται πλέον επιτακτική με την επικείμενη έναρξη των εμβολιασμών για τον SARS-CoV-2 στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο..
Στο καίριο αυτό ερώτημα που σχετίζεται και με τον εμβολιασμό αλλά και τον ευρύτερο έλεγχο της πανδημίας, απαντά το πρόσφατο άρθρο του επικεφαλής της Ομάδας Ελέγχου του Υγειονομικού Προσωπικού στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της Οξφόρδης δρ David Eyre και των συνεργατών του. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2020 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό "The New England Journal of Medicine" με τίτλο "Τα επίπεδα των αντισωμάτων και η συχνότητα εμφάνισης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 σε εργαζόμενους σε υγειονομικές μονάδες". Οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Πέτρος Σφηκάκης, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κυριότερα αποτελέσματα του άρθρου.
Οι ερευνητές μελέτησαν τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2 σε περίπου 12.500 υγειονομικούς ηλικίας 28-49 ετών από 4 Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Oxfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου για 31 εβδομάδες (περίπου 8 μήνες), από τον Απρίλιο έως και το Νοέμβριο του 2020. Κατά την έναρξη της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν για την παρουσία και τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (anti-S) του νέου κορωνοϊού. Βρέθηκε ότι μόλις οι 1.177 από αυτούς (ποσοστό 9,4%) είχαν αναπτύξει αντισώματα, ενώ άλλοι 88 (0,7%) υπέστησαν ορομετατροπή (δηλ. εμφάνισαν αντισώματα) κατά τη διάρκεια της 8/μηνης μελέτης. Από το σύνολο των θετικών για αντισώματα συμμετεχόντων, ποσοστό 68% δήλωσαν ότι είχαν συμπτώματα συμβατά με COVID-19, αλλά μόνο το 37% από αυτούς είχε θετικό μοριακό τεστ (PCR). Η παρακολούθηση όλων των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες έγινε με επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ ανά 2 εβδομάδες και επαναλαμβανόμενα τεστ αντισωμάτων ανά 2 μήνες, τόσο έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (anti-S) όσο και έναντι της πρωτεΐνης του νουκλεοκαψιδίου (anti-Ν) του SARS-CoV-2.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι από τα άτομα που δεν είχαν στην αρχή anti-S αντισώματα, ένα ποσοστό περίπου 2% εμφάνισαν κατά τη διάρκεια της μελέτης θετικό μοριακό τεστ (δηλ. μολύνθηκαν από το κορωνοϊό). Εντυπωσιακά, περίπου οι μισοί από αυτούς ήταν και παρέμειναν εντελώς ασυμπτωματικοί, δηλ. δεν παρουσίασαν κανένα σύμπτωμα της νόσου από το νέο κορωνοϊό COVID-19.
Το δεύτερο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν ότι οι υγειονομικοί που στην αρχή της μελέτης είχαν anti-S ή/και anti-N αντισώματα ανεξάρτητα αν είχαν εμφανίσει ή όχι συμπτώματα (αν ήταν δηλ. συμπτωματικοί ή ασυμπτωματικοί, αντίστοιχα), όταν μολύνθηκαν για δεύτερη φορά από τον SARS-CoV-2 δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα συμβατό με COVID-19. Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν ιδιαίτερη ισχυρή ένδειξη ότι τα αντισώματα που παράγονται μετά την πρώτη λοίμωξη με το νέο κορωνοϊό, παρέχουν προστασία από επαναλοίμωξη για τουλάχιστον 6 μήνες.
Το τρίτο σημαντικό στοιχείο ήταν ότι η προστατευτική ανοσία παρέχεται από όποιον τύπο αντι-SARS-CoV-2 ειδικών αντισωμάτων και αν έχει αναπτύξει ο οργανισμός, είτε έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας (anti-S) είτε έναντι της νουκλεοπρωτεΐνης (anti-N) είτε έναντι και των δύο.
Τέλος, 24 υγειονομικοί που είχαν στην αρχή θετικό μοριακό τεστ (άρα είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2) και ήταν αρνητικοί στα τεστ αντισωμάτων, όταν ήρθαν ξανά σε επαφή με τον ιό δεν επαναμολύνθηκαν. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων αυτών των 24 ατόμων ήταν μεν αρνητικά αλλά κοντά στο όριο της θετικότητας όπως ορίζεται από τις εταιρείες παραγωγής των τεστ, γεγονός που υποδεικνύει ότι ακόμα και χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων ασκούν προστατευτική δράση στην περίπτωση επαναλοίμωξης. Οι ερευνητές μάλιστα τονίζουν ότι και η ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων συμμετέχει στην προστατευτική ανοσία έναντι του νέου κορωνοϊού, παρόλο που τεστ για την ανίχνευση anti-SARS-CoV-2 ειδικών Τ λεμφοκυττάρων, λόγω κόστους και εξειδικευμένων εργαστηριακών τεχνικών, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως.
Συμπερασματικά, και παρά το ότι η συγκεκριμένη μελέτη περιορίζεται σε εργαζόμενους σε υγειονομικές μονάδες του Ηνωμένου Βασιλείου, άτομα που έχουν αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 έχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο επαναλοίμωξης από τον κορωνοϊό για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την αρχική μόλυνσή τους.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/health/coronavirus/arthro/6953102/gia-poso-kairo-ta-antisomata-mas-kratoyn-asfaleis-apo-ton-koronoio
Ηράκλειο: Ψάρεψαν λαγοκέφαλο 50 εκατοστών
Η παρουσία του τόσο κοντά στην ακτή προκαλεί προβληματισμό

Σοκαριστικό περιστατικό: Παίκτρια κλωτσάει αντίπαλη στο κεφάλι και αποβάλλεται για 5 χρόνια
Η ομάδα της αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα μετά τη βίαιη επίθεση

Πυροβολισμοί έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στο Τορόντο
Δεν σημειώθηκε τραυματισμός

Διασωληνωμένο στη Γερμανία το δίχρονο αγοράκι από τα Χανιά – Μεταφέρθηκε με ειδική πτήση
Έντονη ανησυχία για πιθανές βλάβες στον εγκέφαλο λόγω του χρόνου που το παιδί παρέμεινε βυθισμένο στο νερό

F-35 στην Τουρκία: «Κανείς δεν θα μου πει τι να πουλήσω», λέει ο Τραμπ – Στην Αγκυρα η απόφαση
Ο Αμερικανός πρόεδρος έριξε την μπάλα στην Τουρκία για το ζήτημα της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-35

Γιος επιτέθηκε με μπαλτά στον 61χρονο πατέρα του στο κέντρο του Βόλου
Έρευνες σε εξέλιξη με εξέταση καταθέσεων μαρτύρων και υλικού από κάμερες ασφαλείας

Τροχαίο – θρίλερ στην Κεφαλονιά -Το σημείωμα του 30χρονου οδηγού στα social που κινεί υποψίες
Η ανάρτηση βρίσκεται υπόψη των αρμόδιων Αρχών

Δύο αδέλφια από τη Ρωσία εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς στην Ταϊλάνδη – Τελευταίο μήνυμα στη μητέρα τους: «Επείγον»
Η οικογένεια των Ρώσων ζει στην Πατάγια εδώ και 8 χρόνια – τα δύο αδέλφια είχαν βγει βόλτα με μηχανή όταν χάθηκαν τα ίχνη τους

Αεροπλάνο προσγειώθηκε εκτάκτως στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λόγω ένδειξης καπνού
Το αεροσκάφος επέστρεψε στο αεροδρόμιο ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Πάρος

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Η βόμβα «έσκασε»
Η μεταγραφά του 19χρονου στην Ντόρτμουντ αποτελεί ρεκόρ πώλησης στην ιστορία του βελγικού συλλόγου.

Εικόνες Αποκάλυψης σε Γαλλία και Ισπανία: Νέος καύσωνας «απειλεί» να αναζωπυρώσει τα πύρινα μέτωπα
Από τις μεγαλύτερες καταστροφές μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο -Περισσότεροι από 300.000 ανθρώπους έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους - Οι αρχές προειδοποιούν ότι το νέο κύμα καύσωνα και οι ακραίες συνθήκες μπορεί να αναζωπυρώσουν τα πύρινα μέτωπα.

Χειροπέδες στο Ντουμπάι για τον «Έντικ»
Οι ελληνικές Αρχές υπέβαλαν επίσημο αίτημα προς τις αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την έκδοσή τους στην Ελλάδα

Παρά τρίχα τραγωδία στο Tour de France: Αθλητής σώθηκε από πτώση σε γκρεμό για λίγα εκατοστά , δείτε βίντεο
Νωρίτερα ο ίδιος αθλητής είχε πέσει, όταν γλίστρησε μέσα σε ένα σκοτεινό και βρεγμένο τούνελ

Γιατροί του Κόσμου: Πρόγραμμα «Ενεργός και Υγιής Γήρανση 60+» σε δήμους της Αττικής
Με την υποστήριξη του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος και της THI Καναδά, το πρόγραμμα αξιοποιεί καινοτόμα ψηφιακή μεθοδολογία για την ενίσχυση της αυτονομίας και της υγείας ατόμων άνω των 60 ετών.

Φόβοι για υπερβακτήριο που μεταδίδεται από τα κατοικίδια στους ανθρώπους - Ανησυχούν οι ειδικοί
Το μικρόβιο Acinetobacter baumannii έχει καταταγεί από τον ΠΟΥ στην κατηγορία «Προτεραιότητα 1»

Τραγωδία στην Ηλεία: Νεκρός 63χρονος σε ατύχημα με αλυσοπρίονο – Τον βρήκε η κόρη του
Ο άνδρας εντοπίστηκε αναίσθητος μέσα σε λίμνη αίματος στην αποθήκη του σπιτιού του στις Ράχες Κρεστένων, με σοβαρό τραύμα στο λαιμό.

Ένας νεκρός στη μεγάλη πυρκαγιά σε εργοστάσιο στην Κόρινθo που ξέσπασε μετά από έκρηξη
Σε εργοστάσιο παρασκευής και συσκευασίας ξυδιού η φωτιά, η οποία έχει τεθεί υπό έλεγχο - Δείτε βίντεο

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της 41χρονης από τη Σύρο: Ο θάνατος προήλθε από μαχαιριά στον θώρακα
Την Τρίτη η απολογία του ζευγαριού

Η τάξη του μέλλοντος είναι ήδη εδώ: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα σχολεία στην Κίνα
Η Κίνα αναπτύσσει «έξυπνες» τάξεις με διαδραστικούς πίνακες και θρανία τεχνητής νοημοσύνης που εξυπηρετούν ήδη 160 εκατομμύρια μαθητές σε 60.000 σχολεία.

Από κυβερνοεπίθεση σε… διαφημιστικό κόλπο; Η θεωρία που φουντώνει μετά την επίθεση του ChatGPT
Η θεωρία που βάζει στο στόχαστρο την OpenAI μετά το χάος με το ChatGPT

Χάος σε διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού στη Μαγιόρκα: Οκτώ τραυματίες, πλαστικές σφαίρες και χιλιάδες διαδηλωτές, δείτε βίντεο
Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι η συνεχής αύξηση του τουρισμού έχει οδηγήσει σε κορεσμό των υποδομών και των δημόσιων υπηρεσιών, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητα των μόνιμων κατοίκων

Στα κινητά και τον ιατροδικαστή ψάχνουν τις απαντήσεις για τη δολοφονία της 41χρονης στη Σύρο, αύριο οι απολογίες του ζευγαριού
Οι αστυνομικοί εξακολουθούν να εξετάζουν καρέ - καρέ το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας - Αύριο στην Ερμούπολη η κηδεία της διασώστιας του ΕΚΑΒ

«Τουρισμός για όλους» με διευρυμένα κριτήρια, πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποιοι θα λάβουν έως 600 ευρώ
Τα άτομα με αναπηρία εξαιρούνται από τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ προβλέπεται επιπλέον ενίσχυση για τις πολύτεκνες οικογένειες - Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αιτήσεις στις αρχές Αυγούστου μέσω των ψηφιακών πλατφορμών gov.gr και vouchers.gov.gr ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών

Γυρνούσαν την Ελλάδα για διακοπές και αυτός την ξυλοφόρτωνε – Συνελήφθη 32χρονος στο Ηράκλειο
Ο 32χρονος συλληφθείς αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα.

Συγκλονιστικά βίντεο με ζώα που παλεύουν να ξεφύγουν από τις φλόγες σε Ισπανία και Γαλλία
Αλογα τρέχουν τρομαγμένα, ελάφια εγκαταλείπουν φλεγόμενα δάση και πυροσβέστες που περιθάλπουν εξαντλημένα ζώα

Φωτιές στη Γαλλία: Μάχη να μην καεί το Μπορντό
Αποκαρδιωτικές φωτογραφίες

Καιρός Αύγουστος: Τι δείχνουν οι Ιταλοί μετεωρολόγοι για την Ελλάδα
Ενώ η δυτική Ευρώπη προετοιμάζεται για ισχυρό καύσωνα, η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει εκτός του πυρήνα της ζέστης στις αρχές Αυγούστου.

Δημοσκόπηση Marc: Πάνω από 30% η ΝΔ με 14 μονάδες διαφορά από την ΕΛΑΣ – Κατακρήμνιση ΣΥΡΙΖΑ στο 1,3%
Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη με 30,8%, ο Μητσοτάκης πρώτος στην καταλληλότητα και σχεδόν δύο στους τρεις πολίτες εκτιμούν ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Έκρηξη σε πετρελαιοφόρο στα Στενά του Ορμούζ μετά από πρόσκρουση σε νάρκη
Το δεξαμενόπλοιο είχε παρεκκλίνει από την καθορισμένη ιρανική διαδρομή διέλευσης, ενώ παραμένουν άγνωστες η ταυτότητά του και η έκταση των ζημιών.

Γαλλία: Η φωτιά απέχει 15 χλμ. από το Μπορντό – 240 σπίτια κάηκαν και εξετάζεται πλήρης εκκένωση
Πάνω από 220.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στην περιοχή, ενώ η πυρκαγιά στη Ζιρόντ καταγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες στη Γαλλία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Καλλιάνος: Πότε επιστρέφει η ζέστη και πού θα φτάσουν οι 40°C
Από την Κυριακή η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 40 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα από τα μέσα της εβδομάδας.

Φορολογικά «μπόνους» για συνεπείς: Τι κίνητρα εξετάζονται ενόψει ΔΕΘ
Μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρου, ταχύτερες επιστροφές ΦΠΑ και νέο καθεστώς επιβράβευσης επιχειρήσεων περιλαμβάνονται στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει ΔΕΘ.

Αναπαράσταση της δολοφονίας στη Σύρο: Τι αποκάλυψαν οι καταθέσεις του ζευγαριού
Η διαδικασία διήρκεσε περίπου τρεις ώρες - το ζευγάρι οδηγήθηκε χωριστά στο σπίτι και οι καταθέσεις τους δεν παρουσίασαν ουσιαστικές αντιφάσεις, ενισχύοντας το σενάριο της ληστείας.

ΗΠΑ και Βρετανία σχεδιάζουν διεθνή συμμαχία για τα Στενά του Ορμούζ – Έρχεται διάσκεψη στο Λονδίνο
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση υψηλού επιπέδου με υπουργούς Αμυνας και στρατιωτικούς διοικητές, ενώ ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο την Τρίτη.

Καιρός: Η αστάθεια συνεχίζεται και σήμερα Σάββατο - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, μποφόρ στο Αιγαίο και πτώση θερμοκρασίας προβλέπει η ΕΜΥ για το Σάββατο σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σαουδαραβικά πλήγματα κατά Χούθι στην Υεμένη – Στόχος λιμάνι και νησί
Ο συνασπισμός υπό σαουδαραβική ηγεσία έπληξε εγκαταστάσεις στη Χοντάιντα και στο νησί Καμαράν ως αντίποινα για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

Πτώση δέντρου στο Ίλιον πάνω σε ταξί μετά το μπουρίνι στην Αττική – Πληροφορίες για εγκλωβισμένο άτομο
Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό ατόμου

Συναγερμός στην Ιταλία για δαγκώματα από ψάρι σε λουόμενους
«Έχασε πολύ αίμα» – Γιατί οι αρχές αποκλείουν τον λαγοκέφαλο

Η κακοκαιρία σφυροκοπά τη χώρα με μπουρίνια, χαλάζι και πάνω από 100.000 κεραυνούς σε μία ώρα – Σε ετοιμότητα η Αττική
Οι καταιγίδες αναμένεται να συνοδεύονται από έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Η εκκένωση του Καπ Φερέ στη Γαλλία, ένα πρωτοφανές σχέδιο, που είχε εκπονηθεί από το 2023
Η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει περισσότερα από 125.000 στρέμματα, μια επιφάνεια μεγαλύτερη εκείνης του Παρισιού και οδήγησε στην εκκένωση 44.000 ανθρώπων σε διάστημα δύο ημερών










