Αυτά που ξέραμε ως τεστ ευφυΐας δεν επαρκούν για να αξιολογήσουν πόσο αναπτυγμένη νοημοσύνη έχουμε.
Ένας μύθος καταρρίπτεται: Το υψηλό IQ δε σημαίνει πως είσαι και έξυπνος
Ένας μύθος καταρρίπτεται: Το υψηλό IQ δε σημαίνει πως είσαι και έξυπνος - Αυτά που ξέραμε ως τεστ ευφυΐας δεν επαρκούν για να αξιολογήσουν πόσο αναπτυγμένη νοημοσύνη έχουμε.

Υπάρχουν χώρες όπου οι μαθητές υποβάλλονται σε IQ test, όταν πηγαίνουν ακόμα στο γυμνάσιο, με το αποτέλεσμα να είναι καθοριστικό για το υπόλοιπο της σχολικής τους διαδρομής αλλά και της ζωής τους.

Οι επιστήμονες πλέον επισημαίνουν με έμφαση ότι τα IQ test που δημιουργήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα αποδεδειγμένα πια δε δίνουν σωστή εικόνα για την ευφυΐα ενός ατόμου.

Πώς προέκυψαν τα τεστ IQ

Το IQ αφορά τις λέξεις intelligence quotient (βλέπε πηλίκο της νοημοσύνης). Το έφτιαξε ο Γάλλος ψυχολόγος Alfret Binet, τη δεκαετία του 1900, κατόπιν της εντολής που έλαβε από την κυβέρνηση της χώρας του να αναπτύξει ένα "εργαλείο" που θα μπορούσε να εντοπίσει τα παιδιά που είχαν προβλήματα εκμάθησης ή χρειάζονταν ειδική βοήθεια στο σχολείο.

Το ζητούμενο της δουλειάς του Binet ήταν να καταφέρει να εκτιμήσει τις πνευματικές ικανότητες των παιδιών και σε αυτήν τη βάση "έφτιαξε" τα διάφορα τεστ. Δεν τον ενδιέφερε να μπορεί να αξιολογήσει τις επιδόσεις του στα μαθηματικά ή την ανάγνωση, αλλά αυτή στην προσοχή και τη μνήμη. Έτσι προέκυψε η κλίμακα ευφυίας Binet-Simon που αποτελεί τη βάση τεστ που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν είναι το μόνο.

Το 1916 ο Αμερικανός ψυχολόγος Lewis Terman πήρε τη δουλειά του Binet και προχώρησε σε γενική αναθεώρηση, με τη χρησιμοποίηση δείγματος από έρευνα που είχε γίνει, πριν καταλήξει στο τυποποιημένο τεστ με το όνομα Stanford-Binet Intelligence Scale. Το άριστα ήταν το 100. Ανήκει μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούνται ευρύτερα μέχρι σήμερα. Υπάρχει ένα ακόμα.

Από την αρχή ο Terman ήταν κάθετος ότι το τεστ δεν είχε σχέση με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, αλλά "μετρούσε" διαφορετικές ικανότητες. Η αλήθεια ήταν πως ό,τι έφτιαξε είχε ως στόχο να εντοπίζει τους "αδύναμους" μαθητές.

Όπως περνούσαν τα χρόνια και άλλαζαν τα πάντα στην κοινωνία, διαπιστώθηκε η αδυναμία στην κατανόηση του όρου "ευφυΐα" ή "νοημοσύνη" στο στενό πλαίσιο που είχε τεθεί αρχικά και λειτουργούσε μέχρι την προηγούμενη δεκαετία. Όταν δηλαδή, διαπιστώθηκε πως υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι να είμαστε έξυπνοι. Όπως μπορεί να είμαστε έξυπνοι, αλλά να μη γίνουμε ποτέ επιτυχημένοι (τουλάχιστον κατά τον τρόπο που ορίζει η κοινωνία την επιτυχία).

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν στο BBC τα υπάρχοντα τεστ δεν επαρκούν για να αξιολογούν την νοητική ικανότητα.

Γίνεται σαφές πως η σύλληψη της ανθρώπινης ευφυίας έχει αλλάξει πολλάκις, μέσα στα χρόνια, ενώ έχουν τεθεί τα εξής ερωτήματα: '

α) πώς ο τρόπος που βλέπουμε την ευφυΐα επηρεάζει την κοινωνία μας και

β) η διεύρυνση των ορίων της αξιολόγησης του τι σημαίνει να είσαι έξυπνος, αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τις ανθρώπινες δυνατότητες και τελικά μας κάνει πιο επιτυχημένους στην επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Σε αυτά απαντούν δυο ψυχολόγοι. Κατ' αρχάς, ο 41χρονος Αμερικανός -απόφοιτος του Yale και του Cambridge- Scott Barry Kaufman εξήγησε ότι “παραδοσιακά μετρούμε την ανθρώπινη ευφυΐα μέσω των IQ tests, τα οποία διαχειριζόμαστε ως νοητικούς μπουφέδες. Βάζουμε σε μια πιατέλα την οπτική συλλογιστική, με λίγο λεξιλόγιο, λίγη αναδιάταξη blocks κλπ. Πιστεύω πως χρειάζεται να κάνει η κοινωνία ένα εξτρά βήμα, ώστε να ανταποκριθεί απόλυτα η νοητική ικανότητα στην ευφυΐα. Το σετ των δυνατοτήτων που είναι σημαντικές για την πλοήγηση μας στη ζωή και στην πολυπλοκότητα της καθημερινότητας, δεν ανταποκρίνεται απόλυτα στην ευφυΐα που έχει ο οποιοσδήποτε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να έχει υψηλότερη νοητική δυνατότητα, χωρίς αυτή να μπορεί να 'εντοπιστεί' στο πλαίσιο των τεστ”.

Η "επιτυχημένη ευφυΐα"

Ο Αμερικανός ψυχολόγος, ψυχομετρικός, καθηγητής της Ανθρώπινης Εξέλιξης στο Cornell, Robert Sternberg συμφώνησε πως έχει έλθει η ώρα να χρησιμοποιήσουμε ένα ευρύτερο μοντέλο αξιολόγησης που εκείνος ονομάζει 'επιτυχημένη ευφυΐα'. Έχει κάνει και τη σχετική μελέτη.

Όπως λέει “είναι η ικανότητα να θέτουμε ουσιώδεις και υπέρ της κοινωνίας στόχους και μετά να βρίσκουμε τρόπους για να τους υλοποιήσουμε -όπως και να τους αλλάζουμε, όπως αλλάζει η ζωή μας.

Υπάρχουν τέσσερα σημεία κλειδιά στην αξιολόγηση της επιτυχημένης ευφυίας.

  • Οι αναλυτικές ικανότητες, τις οποίες μετρούν τα IQ test. Δηλαδή, η ικανότητα που έχουμε να αναλύουμε, να κρίνουμε, να συγκρίνουμε, να αντιπαραβάλλουμε και να εκτιμάμε.
  • Η δημιουργική ευφυΐα, δηλαδή η ικανότητα να βρίσκουμε καινοτόμες και χρήσιμες ιδέες. Στη ζωή χρειάζεσαι τη δημιουργική ευφυΐα και την αναλυτική ευφυΐα, για να ξέρεις αν οι ιδέες σου είναι καλές.
  • Η πρακτική ευφυΐα (κοινή λογική), ώστε να μπορείς να εφαρμόσεις τις ιδέες σου και να πείσεις τους άλλους για την αξία τους.
  • Η σοφία, ώστε να είσαι βέβαιος πως οι ιδέες θα βοηθήσουν να επιτύχεις έναν τύπο κοινού καλού.

Έδωσε και ένα παράδειγμα, για να καταλάβουμε καλύτερα τι εννοεί. “Αν έχεις μεγαλώσει στην ύπαιθρο της Κένυα, ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να μάθεις είναι πώς να αντιμετωπίζεις τις παρασιτικές ασθένειες. Αυτό που βρήκαμε στις έρευνες μας είναι πως αν κάνουμε τεστ που να μετρά την πρακτική ευφυΐα των παιδιών -στη χρήση φυτικών φαρμάκων- αυτά θα δείξουν την επιτυχία τους στη συγκεκριμένη κοινωνία. Η συσχέτιση με το IQ ήταν αρνητική: όσο καλύτερα τα πήγαιναν στα πρακτικά τεστ, τόσο χειρότερα ήταν τα αποτελέσματα των ακαδημαϊκών τεστ. Ο λόγος είναι ότι στη συγκεκριμένη κοινωνία τα έξυπνα παιδιά εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο, γιατί τα παίρνει κάποιος στη δούλεψη του. Στο σχολείο μένουν μόνο τα παιδιά που δεν θεωρούνται έξυπνα”.

Παρ' όλα αυτά, ο τρόπος που αντιμετωπίζει η κοινωνία τον δείκτη ευφυΐας και η αξία που του δίνει έχει τεράστια επιρροή στο πώς προσδιορίζει (η κοινωνία) και μετρά το τι είναι “επιτυχία”.

”Η κοινωνία μας δίνει πολύ μεγάλη αξία στην γενική νοητική ικανότητα και σε εκείνη που κάποιοι ψυχολόγοι αποκαλούν 'shotgun approach to intelligence'. Σκεφτείτε να σας βάζει κάποιος το όπλο στο κεφάλι και να σας διατάζει να γίνετε έξυπνοι. Νομίζω πως ήμασταν νευρικοί σε αυτήν τη συνθήκη” λέει ο Kaufman, “σίγουρα η ευφυΐα μας δεν θα ήταν στην καλύτερη φάση της. Παρ' όλα αυτά, πολλοί μαθητές γίνονται ακόμα και σήμερα θύματα της αναχρονιστικής αντίληψης για το τι είναι επιτυχία στη ζωή.

Η γενική νοητική ικανότητα είναι ένα κομμάτι του πόσο έξυπνοι είμαστε. Υπάρχει η διανοητική δέσμευση, η διανοητική περιέργεια, ως σημαντικά μέρη της ανθρώπινης ευφυίας. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί έξυπνοι άνθρωποι με την έννοια της γενικής νοητικής ικανότητας. Άνθρωποι που αντιλαμβάνονται και κατανοούν τη λογική/αιτία έως ένα σημείο. Λείπουν οι άνθρωποι που θέλουν να καταλάβουν την προοπτική άλλων ανθρώπων, που θέλουν να φτάσουν πραγματικά στην αλήθεια -ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους και ό,τι πιστεύουν έως τότε”. Ο Kaufman κατέληξε στο ότι “η διανοητική ταπεινότητα και η περιέργεια μπορούν να κάνουν την κοινωνία ένα πολύ καλύτερο μέρος”.

Πηγή: www.news247.gr
ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ
Tο akous.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκηνές τρόμου στη Λαμία: Έκοψε τις φλέβες του στη μέση του δρόμου

Σκηνές τρόμου στη Λαμία: Έκοψε τις φλέβες του στη μέση του δρόμου

Ήθελε να γράψει με το αίμα του το όνομα της αγαπημένης του 

Απέδρασε από τις φυλακές 25χρονος που έκανε σeξ με άλογο

Απέδρασε από τις φυλακές 25χρονος που έκανε σeξ με άλογο

Κατάφερε να πηδήξει από τον τοίχο της φυλακής και να τρέξει 1,6 χιλιόμετρα μακριά 

Εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δημοσίων υπαλλήλων πρώτης γραμμής

Εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δημοσίων υπαλλήλων πρώτης γραμμής

Ποιοι εργαζόμενοι εμβολιάζονται υποχρεωτικά  

Νέος Ποινικός Κώδικας: Μόνο ισόβια για τα σκληρά εγκλήματα

Νέος Ποινικός Κώδικας: Μόνο ισόβια για τα σκληρά εγκλήματα

Σταματούν οι αποφυλακίσεις με βραχιολάκι για όσους έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα 

Γώγος: Να προετοιμαζόμαστε για διαθέσιμες κλίνες στα παιδιατρικά τμήματα

Γώγος: Να προετοιμαζόμαστε για διαθέσιμες κλίνες στα παιδιατρικά τμήματα

«Τα κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς είναι σχετικά σταθερά»  

Ξύπνησαν σε χειμωνιάτικο σκηνικό: Σε ποια περιοχή σήμερα η θερμοκρασία βρίσκεται στους -1,4 βαθμούς

Ξύπνησαν σε χειμωνιάτικο σκηνικό: Σε ποια περιοχή σήμερα η θερμοκρασία βρίσκεται στους -1,4 βαθμούς

Οι περιοχές που το κρύο ήταν τσουχτερό  

Θεσσαλονίκη: Καταθέσεις σοκ για σeξουαλική παρενόχληση στη δίκη του γυναικολόγου

Θεσσαλονίκη: Καταθέσεις σοκ για σeξουαλική παρενόχληση στη δίκη του γυναικολόγου

Δείτε την εξομολόγηση μίας κοπέλας στην κάμερα 

Έξαλλη η Ματίνα Παγώνη: Τι συνέβη και άρχισε να φωνάζει

Έξαλλη η Ματίνα Παγώνη: Τι συνέβη και άρχισε να φωνάζει

«Κόντρα» μεταξύ Παγώνη και Μαυρομμάτη 

Θάνατος αρνητή στη Δράμα: Νεκρός 60χρονος που δεν έλαβε την αντιβίωση που του χορήγησαν

Θάνατος αρνητή στη Δράμα: Νεκρός 60χρονος που δεν έλαβε την αντιβίωση που του χορήγησαν

Συγκλονίζουν τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας 

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Γούναρης

Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Γούναρης

Φτωχότερο είναι από σήμερα το ελληνικό θέατρο 

Ατύχημα στα καρτ στην Πάτρα: Οι πρώτες αντιδράσεις του 6χρονου Φώτη

Ατύχημα στα καρτ στην Πάτρα: Οι πρώτες αντιδράσεις του 6χρονου Φώτη

Βούρκωσε από τις ζωγραφιές των συμμαθητών του 

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Γκάμπι Πετίτο

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της Γκάμπι Πετίτο

Ένταλμα σύλληψης από το FBI για τον Λόντρι  

Έγκλημα στη Ρόδο: Ο δολοφόνος της Ντόρας είχε χτυπήσει άσχημα την πρώην σύντροφό του

Έγκλημα στη Ρόδο: Ο δολοφόνος της Ντόρας είχε χτυπήσει άσχημα την πρώην σύντροφό του

Αποκαλύψεις για το βίαιο παρελθόν του 

Νέα κτηνωδία στα Νησιά Φερόε: Σφαγιάστηκαν άλλα 52 δελφίνια... γι` αστείο λόγο

Νέα κτηνωδία στα Νησιά Φερόε: Σφαγιάστηκαν άλλα 52 δελφίνια... γι` αστείο λόγο

Σκληρές εικόνες 

Μαροκινός μετανάστης πήρε το πρωτάθλημα κερδίζοντας νεοναζί πυγμάχο

Μαροκινός μετανάστης πήρε το πρωτάθλημα κερδίζοντας νεοναζί πυγμάχο

«Έπαθα σοκ όταν είδα τα τατουάζ του» 

«Viral» μήνυμα καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας σε φοιτητές

«Viral» μήνυμα καθηγητή Μοριακής Μικροβιολογίας σε φοιτητές

Αν αγνοείτε ή δεν αποδέχεστε τη σημασία των εμβολίων, έχετε ήδη αποτύχει στο μάθημά μου 

Νέα lockdown σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Νέα lockdown σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Τα μέτρα που θα ισχύουν- Παράταση των περιορισμών σε άλλες 5 περιοχές  

Χυδαία φραστική επίθεση της Οσταπένκο στη Μαρία Σάκκαρη

Χυδαία φραστική επίθεση της Οσταπένκο στη Μαρία Σάκκαρη

Δεν αντέδρασε ο διαιτητής - Δείτε το βίντεο 

Τι φοβάται ο κορωνοϊός: Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων εξηγεί

Τι φοβάται ο κορωνοϊός: Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων εξηγεί

Υπάρχει κάτι; 

Τορόντο: Σε πανεπιστήμιο θα διδάσκεται μάθημα για… τους Drake και Weeknd

Τορόντο: Σε πανεπιστήμιο θα διδάσκεται μάθημα για… τους Drake και Weeknd

«Ποια είναι η επιχειρηματική τους οξυδέρκεια και ποιο το επιχειρηματικό τους πάθος;» 

Ιερέας έκλεβε τις δωρεές των πιστών και διοργάνωνε πάρτι oργίων με ναρκωτικά

Ιερέας έκλεβε τις δωρεές των πιστών και διοργάνωνε πάρτι oργίων με ναρκωτικά

Ο 40χρονος ιερέας βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό 

Απίστευτο σκηνικό: Ποδοσφαιριστής σούταρε καπνογόνο στην αντίπαλη εξέδρα

Απίστευτο σκηνικό: Ποδοσφαιριστής σούταρε καπνογόνο στην αντίπαλη εξέδρα

Πρωτοφανές σκηνικό σημειώθηκε στην αναμέτρηση της Σεντ Τζόνσον με την Νταντί Γιουνάιτεντ για το Κύπελλο Σκωτίας. 

«Πανδημία των ανεμβολίαστων»

«Πανδημία των ανεμβολίαστων»

«Καμπανάκι» για τη βόρεια Ελλάδα 

Οι πόλεις με τα περισσότερα κρούσματα

Οι πόλεις με τα περισσότερα κρούσματα

Που εντοπίζονται τα σημερινά κρούσματα 

efood: Μετατρέπει όλες τις συμβάσεις των διανομέων σε αορίστου χρόνου

efood: Μετατρέπει όλες τις συμβάσεις των διανομέων σε αορίστου χρόνου

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει «τα διευρυμένα δικαιώματα και τις πρόσθετες παροχές που απολάμβαναν οι εργαζόμενοι 

Σκότωσε τη γυναίκα του με δέκα μαχαιριές επειδή έβγαζε πολλά χρήματα ως sεx coach

Σκότωσε τη γυναίκα του με δέκα μαχαιριές επειδή έβγαζε πολλά χρήματα ως sεx coach

Ύστερα πέταξε τη σορό της από τον 13ο όροφο ενός κτιρίου 

Ρόδος: Τα προφητικά λόγια της Δώρας στην ξαδέλφη της

Ρόδος: Τα προφητικά λόγια της Δώρας στην ξαδέλφη της

«Θα γίνουμε θέμα στις ειδήσεις» 

Πηγή Δεβετζη: Παράγοντας του αθλητισμού κατέβασε το παντελόνι και με έριξε στον καναπέ

Πηγή Δεβετζη: Παράγοντας του αθλητισμού κατέβασε το παντελόνι και με έριξε στον καναπέ

Θύμα σeξουαλικής παρενόχλησης έπεσε στην αρχή της καριέρας της  

Η φωτογραφία του Νόβακ Τζόκοβιτς με εγκληματία πολέμου που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Η φωτογραφία του Νόβακ Τζόκοβιτς με εγκληματία πολέμου που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Πως αντέδρασε ο «Νόλε» 

Αρειος Πάγος κατά αντιεμβολιαστών: Μπλόκο στα αυτόφωρα

Αρειος Πάγος κατά αντιεμβολιαστών: Μπλόκο στα αυτόφωρα

Εγκύκλιος Εισαγγελίας Αρείου Πάγου για αντιεμβολιαστές που μηνύουν δημόσιους λειτουργούς  

Χτύπησε νοσοκόμα επειδή έκανε το εμβόλιο στη σύζυγό του

Χτύπησε νοσοκόμα επειδή έκανε το εμβόλιο στη σύζυγό του

Τον αναζητεί η αστυνομία του Κεμπέκ, στον Καναδά,  

Κρήτη: Αντιδήμαρχος μήνυσε υπάλληλο που πήγαινε στη δουλειά ενώ ήταν σε αναστολή

Κρήτη: Αντιδήμαρχος μήνυσε υπάλληλο που πήγαινε στη δουλειά ενώ ήταν σε αναστολή

Η γυναίκα εργάζεται σε δημοτική υπηρεσία στο τμήμα φυσικοθεραπειών  

Καιρός: Νέα επιδείνωση με ισχυρές βροχές

Καιρός: Νέα επιδείνωση με ισχυρές βροχές

Δείτε αναλυτικά τον καιρό σε όλη την Ελλάδα 

Moderna: «Η πανδημία του κορωνοϊού θα τελειώσει σε έναν χρόνο»

Moderna: «Η πανδημία του κορωνοϊού θα τελειώσει σε έναν χρόνο»

Δείτε τι δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna 

Ρόδος: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον 40χρονο δράστη

Ρόδος: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τον 40χρονο δράστη

Ο επεισοδιακός γάμος και οι κρυφές κάμερες 

Καπραβέλος: Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα θα βιώσουμε τραγωδία μέχρι τα Χριστούγεννα

Καπραβέλος: Αν δεν τηρήσουμε τα μέτρα θα βιώσουμε τραγωδία μέχρι τα Χριστούγεννα

«Πρέπει οι νεκροφόρες να κάνουν παρέλαση στα νοσοκομεία για να συνειδητοποιήσουμε τι είναι ο κορωνοϊός;» 

Οι πόλεις που «φλερτάρουν» με lockdown

Οι πόλεις που «φλερτάρουν» με lockdown

Αγωνία για το ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα 

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Τι κρυβόταν πίσω από τις ειδυλλιακές αναρτήσεις του ζευγαριού

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Τι κρυβόταν πίσω από τις ειδυλλιακές αναρτήσεις του ζευγαριού

Καυγάδες του ζευγαριού, χειριστικές συμπεριφορές και ξεσπάσματα οργής 

Ρόδος: «Αφηνε το κλειδί πίσω από την πόρτα για να βλέπει τι ώρα γυρνάει»

Ρόδος: «Αφηνε το κλειδί πίσω από την πόρτα για να βλέπει τι ώρα γυρνάει»

Συγκλονίζουν οι γονείς της Δώρας  

Εμφραγμα: Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος για όσους κοιμούνται έτσι

Εμφραγμα: Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος για όσους κοιμούνται έτσι

Ο ακανόνιστος ύπνος τα βράδια αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο © Copyright 2021 - All right reserved. Licensed by AEPI
Made in Nextweb with E-Radio Services