Όλα τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας
Με τα βλέμματα στραμμένα στους 21 βουλευτές της Χρυσής Αυγής...

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των 300 νέων βουλευτών. Τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στους 21 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι πέρασαν για πρώτη φορά το κατώφλι της Βουλής.
Οι βουλευτές έδωσαν τον όρκο στο Ευαγγέλιο, πλην της πλειονότητας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ (οι αρχηγοί των οποίων κατέθεσαν με γραπτές δηλώσεις τις αντιρρήσεις τους για τον θρησκευτικό όρκο), αλλά και των τριών βουλευτών Αχμέτ Χατζη Οσμάν, Χουσεϊν Ζεϊμπεκ και Καραγιουσούφ Αiχάν, οι οποίοι ορκίστηκαν στο Κοράνι (τη στιγμή εκείνη οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής δεν σηκώθηκαν από τα έδρανά τους, σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους).
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος με τους βουλευτές του μπήκαν όλοι μαζί και από τους πρώτους στην αίθουσα, συγκεντρώνοντας επάνω τους τα φλας των φωτογράφων. Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής προσήλθε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, και επίσης νεοεκλεγείσα βουλευτή, Ελένη Ζαρούλια.
Ακολούθησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος, αν και έχει την εμπειρία χρόνων στα έδρανα της Βουλή, αυτήν τη φορά μπήκε με άλλο αέρα, ως πρόεδρος κόμματος.
Τις εντυπώσεις έκλεψε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ήταν ηλιοκαμένος και παρόλο το χαρακτηρισμό που του έχουν χρεώσει κατά καιρούς ως «κουρασμένο», σήμερα έδειχνε ξεκούραστος, καλοκαιρινός και δεν σταματούσε να παίζει το κομπολόι του.
Ο Αλέξης Τσίπρας εισήλθε στο χώρο της Βουλής από τους τελευταίους, συνοδευόμενος από το Μανώλη Γλέζο. Καθόλη τη διάρκεια της ορκωμοσίας ήταν χαμογελαστός, ενώ δεν έλειψαν τα πειράγματα από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, όταν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ράντισε τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ με αγιασμό.
Ο νέος πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, φιλικός και χαμογελαστός, έσπευσε να χαιρετήσει τους προέδρους των κομμάτων με τη σειρά και στη συνέχεια κάθησε στη θέση του πρωθυπουργού. Κάποια στιγμή χάθηκε, αναζητώντας τη θέση του Φώτη Κουβέλη.
Αίσθηση προκάλεσε η λανθασμένη προτροπή του προεδρεύοντος της συνεδρίασης Βύρωνα Πολύδωρα, να ζητήσει από το γραμματέα να συνοδεύσει τους κληρικούς στην έξοδο, πριν ολοκληρωθεί ο αγιασμός.
Ο Μίμης Ανδρουλάκης ήταν ο μόνος βουλευτής που απείχε της ορκωμοσίας, εκφράζοντας έτσι τη διαμαρτυρία του για την παρουσία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής.
Μέχρι και λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, υπήρχαν έντονες διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του κοινοβουλίου, για τα έδρανα που θα καταλάμβαναν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.





Πηγή: e-daily.gr





