Joris Luyendijk: O ανθρωπολόγος που μελετά τη ζωή των τραπεζιτών
Διάσημη η στήλη του στον Guardian

Ο Joris Luyendijk είναι ένας Ολλανδός ανθρωπολόγος, συγγραφέας και τηλεοπτικός παρουσιαστής, ενώ υπήρξε ανταποκριτής διαφόρων ολλανδικών μέσων στη Μέση Ανατολή. Κάποια στιγμή η εφημερίδα Guardian του πρότεινε να πάει στο City και να μελετήσει τη ζωή των τραπεζιτών. Αυτός δέχτηκε κατευθείαν και ξεκίνησε δουλειά.
Ο στόχος ήταν να φτιάξει τα πορτρέτα μερικών τραπεζιτών, κάνοντας την ερώτηση, «πώς περνά ένας τραπεζίτης τη μέρα του». Όπως αναφέρει o ίδιος, πολλοί του απάντησαν «Γιατί να χάσω το χρόνο μου για να καταλάβει κάποιος τη δουλειά μου, όταν οι περισσότεροι μας αντιπαθούν», ή δεν τον εμπιστεύονταν αρκετά. Παρά τις δυσκολίες όμως, ο Luyendijk κατάφερε να «ακολουθήσει» τη ζωή δέκα εξ αυτών και να γράψει για τη δουλειά τους, τα βασικά τους καθήκοντα, την προσωπική τους ζωή.
Έμαθε διάφορα ενδιαφέροντα για αυτούς, για τα αστεία και τα ανέκδοτά τους, πώς τρώνε, πώς ντύνονται και πώς φέρονται, για τις ατέλειωτες ώρες εργασίας τους. Όπως είπε στον Ολλανδό ανθρωπολόγο ένα στέλεχος που δουλεύει τα τελευταία σαράντα χρόνια στις δημόσιες σχέσεις, «τον παλιό καιρό η κλασική καρικατούρα του τραπεζίτη τον απεικόνιζε χοντρό, με ένα πούρο στο ένα χέρι κι ένα ποτήρι μπράντι στο άλλο. Σήμερα, ένας τέτοιος τύπος δεν θα άντεχε ούτε μια εβδομάδα».
Έπειτα άρχισε να γράφει τη στήλη του στον Guardian, η οποία έγινε γρήγορα επιτυχημένη. Μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ : http://www.guardian.co.uk/commentisfree/joris-luyendijk-banking-blog
Πηγή: e-daily.gr





