Προφυλακίζεται ο Γ. Λαγός ‑ Ελεύθεροι οι Κασιδιάρης, Παναγιώταρος και Μίχος
Ολονύχτιο θρίλερ στην Ευελπίδων...

Ολοκληρώθηκε μετά από 7 ώρες η απολογία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ενώπιον του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση συμμετοχής στην εγκληματική οργάνωση.
Περίπου στις 3 μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε και η πολύωρη απολογία του βουλευτή, Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος κινήθηκε στη «γραμμή» Κασιδιάρη.
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων βρίσκονταν από τις 15:30 της Τρίτης, επίσης, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος. Στους τέσσερις αποδίδεται διευθυντικός ρόλος σε σειρά εγκληματικών πράξεων.
Εντός της ημέρας, αναμένεται η απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης ενώπιον του ειδικού ανακριτή, αρνήθηκε τις αποδιδόμενες σε αυτόν πράξεις, ενώ αμφισβήτησε και τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας, επικαλούμενος μη άρση της βουλευτικής ασυλίας του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής φέρεται να απάντησε στις ερωτήσεις του ανακριτή «πολιτικά», καθώς θεωρεί ότι δεν προκύπτει καμία ποινική εμπλοκή του στην υπόθεση. Φέρεται, μάλιστα, να υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται σε καταγεγραμμένες συνομιλίες.
Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η απαγγελία κατηγοριών εναντίον του υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες, λόγω των επικείμενων δημοτικών εκλογών.
Ο βουλευτής, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι ο ρόλος που είχε στη Χρυσή Αυγή ήταν αυτός του Εκπροσώπου Τύπου, ενώ φέρεται να αμφισβήτησε την αξιοπιστία της κατάθεσης του ενός εκ των δυο προστατευόμενων μαρτύρων και να ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για πρώην μέλος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο οποίος στη συνέχεια πήγε στη Χρυσή Αυγή, αλλά τελικά απομακρύνθηκε από την οργάνωση, γιατί ζητούσε χρήματα από μέλη.
Το κατηγορητήριο για τον Ηλία Κασιδιάρη αναφέρει ότι είχε τον ρόλο της εκπαίδευσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία όπως αποκαλύπτεται γινόταν και με αληθινά πυρά.
Ο Κασιδιάρης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ρωτήθηκε από τον ανακριτή πως εξηγεί ότι γίνεται επίκληση του ονόματός του και μάλιστα ως «εκπαιδευτή δολοφόνων», από πρόσωπα-μέλη της οργάνωσης που έχει καταγραφεί η συνομιλία τους και φέρεται να υποστήριξε ότι το πρόσωπο που τον αναφέρει τον είδε στην τηλεόραση και γιΆ αυτό κάνει αναφορά στο πρόσωπό του.
Ο Ηλίας Παναγιώταρος ισχυρίστηκε ότι η δίωξή του είναι πολιτική και ότι κατηγορείται από ψευδομάρτυρες με κατασκευασμένα στοιχεία, αναφέροντας ότι οι δικογραφίες στηρίζονται σε τυχαία γεγονότα, ενώ οι μαρτυρίες αποτελούν σενάρια επιστημονικής φαντασίας.
Επίσης, αρνήθηκε ότι γνωρίζει το Γιώργο Ρουπακιά -δολοφόνο του Παύλου Φύσσα- και δήλωσε υπερήφανος που ανήκει στη Χρυσή Αυγή
Λίγο πριν τις 7 το πρωί της Τετάρτης, ολοκλήρωσε την απολογία του ο Γιάννης Λαγός. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ανέφερε πως «πρώτη φορά στη ζωή μου είδα αυτό το καταστατικό που παρουσιάστηκε. Το μόνο καταστατικό που γνωρίζω είναι αυτό που είναι κατατεθειμένο στον ¶ρειο Πάγο. Δεν χρησιμοποιούμε ναζιστικά σύμβολα σε επίσημες εκδηλώσεις και αν κάποιος τα χρησιμοποιεί τα απαγορεύουμε».
O Νίκος Μίχος ξεκίνησε την απολογία του στις 7:30 το πρωί. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9.
Update:
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν, μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους στον ανακριτή, οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.
Για τον Ηλία Κασιδιάρη επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ύψους 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ για τους Νίκο Μίχο και Ηλία Παναγιώταρο απαγορεύθηκε μόνο η έξοδος από τη χώρα.
Από την άλλη, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, κρίθηκε προφυλακιστέος.
Προκλητικός εμφανίστηκε ο Κασιδιάρης μετά την απόφαση των ανακριτών να τον αφήσουν ελεύθερο, όπως και τους Παναγιώταρο, Μίχο. Ο Κασιδιάρης κλώτσησε έναν εικονολήπτη και στη συνέχεια χτύπησε με σφαλιάρα κάμερα, σε συνεργείο που ανήκει σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ρόιτερς.
Αποσπάσματα από τις απολογίες των τεσσάρων:
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: 7 ΩΡΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑ
- Ο μάρτυρας Α1 γνωρίζω ποιος είναι (σ.σ. ανέφερε το όνομά του), είναι αμφιβόλου ηθικής άτομο. Ήταν στη ΧΑ αλλά επειδή ζητούσε χρήματα από τα μέλη μας τον διώξαμε. Πληρώθηκε για να τα πει αυτά.
- Τον Ρουπακιά δεν τον γνώριζα, τον είδα στην τηλεόραση για πρώτη φορά. Μετά έμαθα ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες της ΧΑ.
- Ασχολούμαι με τα επικοινωνιακά θέματα του κινήματος ως εκπρόσωπος Τύπου και δεν έχω καμία σχέση με τα οργανωτικά (σε ερώτηση για το αν είναι επιχειρησιακός αρχηγός).
- Είναι πολιτική και όχι ποινική η δίωξή μας. Σε ότι αφορά το πρόσωπό μου, το έκαναν λόγω της δυναμικής που είχε η υποψηφιότητά μου για τον δήμο της Αθήνας.
- Δεν υπάρχει καμία δική μου τηλεφωνική συνομιλία, που να με εμπλέκει στο τραγικό συμβάν στην Αμφιάλη.
- Δεν είμαστε ναζιστές, ούτε εθνοσοσιαλιστές, αλλά Έλληνες εθνικιστές. Δεν έχουμε ναζιστικά σύμβολα.
- Χρηματοδοτούμαστε από την κρατική χρηματοδότηση και δίνουμε το 20% της βουλευτικής μας αποζημίωσης στο κίνημα.
- Από τη στιγμή που θα θεωρηθούν τα δικά μας μαθήματα αυτοάμυνας παράνομα και επιλήψιμα, τότε και το ΚΚΕ που κάνει μαθήματα αυτοάμυνας (προσκόμισε σχετικό δημοσίευμα) θα πρέπει να έρθει εδώ με την ίδια κατηγορία όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα.
- Το «εγέρθητι» ήταν μια αντίδραση γιατί οι δημοσιογράφοι στην προεκλογική εκστρατεία μας είχαν ταπεινώσει.Την αντίδραση αυτή εγώ τη θεωρώ λάθος.
- Μας λένε εγκληματική οργάνωση, ενώ στόχος μας είναι η εξάλειψη της εγκληματικότητας.
ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: 3 ΩΡΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑ
- Το τηλέφωνο που έλαβα από τον Λαγό, στις 9 το βράδυ, 3 ώρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ήταν κάτι σύνηθες, καθώς έχω τακτική επικοινωνία με όλους τους συναδέλφους βουλευτές.
-Τον Ρουπακιά δεν τον γνώριζα, τον είδα σε 2-3 φωτογραφίες από εκδηλώσεις της Χ.Α.
- Όλο το κατηγορητήριο είναι αστείο και στηρίζετε σε μια σειρά από τυχαία περιστατικά που είναι άσχετα με εμάς.
- Είμαι 40 ετών και νιώθω πολύ ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα ζωή μου. Είμαι υπερήφανος που ανήκω στη Χρυσή Αυγή. Έχω ένα παιδί και θα ήθελα να αποκτήσω και δεύτερο.
- Είναι ψευδομάρτυρες όσοι έχουν καταθέσει εναντίον μας και ότι υποστηρίζουν είναι μυθεύματα και σενάρια επιστημονικής φαντασίας
- Η ενέργεια στις λαϊκές της Ραφήνας ήταν λάθος ενέργεια για εμένα, αν ήταν έκνομη, ας τιμωρηθούμε από τη δικαιοσύνη.
- Οι κατηγορούμενοι για τους ξυλοδαρμούς στο Πέραμα δεν είναι μέλη μας
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: 3 ΩΡΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑ
- Για τα τηλεφωνήματα αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για τα οποία ρωτήθηκε επιμόνως από τους ανακριτές,ο βουλευτής Λαγός υποστήριξε πως έγιναν για να πληροφορηθεί τι ακριβώς συνέβη.
- Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα το λεγόμενο καταστατικό που παρουσιάστηκε στο κατηγορητήριο. Το μόνο που γνωρίζω είναι το κατατεθημένο επισήμως στον ¶ρειο Πάγο καταστατικό, το οποίο είναι το μόνο που απηχεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.
- Δεν χρησιμοποιούμε ναζιστικά σύμβολα σε επίσημες εκδηλώσεις και αν κάποιος εμφανιζόταν με τέτοια σύμβολα του απαγορευόταν η συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΧΑ.
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΟΣ: 2 ΩΡΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑ
- Υποστήριξε ότι η δίωξη είναι πολιτική και ότι στα κεντρικά γραφεία δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για το περιστατικό στο Κερατσίνι.
Πηγή: e-daily.gr





