Η άνοδος, η πτώση και η κληρονομιά της «Σιδηράς Καγκελαρίου»
Η άνοδος, η πτώση και η κληρονομιά της «Σιδηράς Καγκελαρίου»  -

Το όνομα της είναι Angela Kasner, το Merkel το απέκτησε μετά τον πρώτο της γάμο με τον Ulrich Merkel, που κράτησε για 5 χρόνια. Η Angela γεννήθηκε στο Αμβούργο το 1954 και ήταν κόρη του πάστορα Horst Kasner και της δασκάλας Herlind Kasner. Ο παππούς της ήταν Πολωνός, ο οποίος μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετακόμισε στη Γερμανία και άλλαξε το επίθετό του.

Τα παιδικά της χρόνια δεν ήταν και τα ιδανικά, καθώς ζούσε στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (GDR), το κομμουνιστικού κράτος, που ιδρύθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Angela-Merkel.de

Η Angela μεγάλωσε στο Templin, μια μικρή πόλη βόρεια του Βερολίνου στην Ανατολική Γερμανία, μια πόλη γεμάτη στο πράσινο, τις λίμνες και τα δάση.

Η Γερμανία μετά τους Παγκόσμιους πέρασε μια μακρά περίοδο φτώχειας και αναδιοργάνωσης. Τότε ήταν σύνηθες η εικόνα των ανθρώπων σε ουρά για συσσίτιο. Αυτές οι εικόνες έμειναν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό της νεαρής Angela.

Τις πήρε πολλά χρόνια να παραδεχτεί ότι είχε κατοχικό σύνδρομο και ότι συχνά αγόραζε πράγματα που πραγματικά δεν χρειάζονταν.

Παρατηρητής της Δύσης

Η Angela ήταν ένα ήσυχο φιλομαθές παιδί που διέπρεπε στο σχολείο το οποίο φημιζόταν για τη διδασκαλία του στα Ρωσικά. Η Angela μιλάει άπταιστα αγγλικά και ρωσικά.

Archiv für Christlich-Demokratische Politik under Creative Commons 3.0

Όπως πολλά παιδιά, εντάχθηκε στην Ελεύθερη Γερμανική Νεολαία (FDJ) και κατάφερε να περάσει μέσα από το κομμουνιστικό σύστημα, αλλά πάντα με ένα ιδιότροπο βλέμμα για τη Δύση, βασισμένη στις ταινίες και τα βιβλία που εισήγαγαν λαθραία μέλη της οικογένειας.

«Ήμουν επίσης θαυμαστής μιας συγκεκριμένης μάρκας τζιν που δεν μπορούσε να αγοραστεί στη GDR, αλλά είχα μια θεία στη Δύση που μου τα έστελνε», θυμάται η Merkel χρόνια αργότερα, σε μια ομιλία της στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Αλλά η Μέρκελ έχει επίσης αντιληφθεί ότι η ζωή στη GDR, όπου τόσα πολλά ήταν εκτός ελέγχου της, δεν ήταν για εκείνη.

Η πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως «η παιδική της ηλικία θα ενστάλαξε μια επιφυλακτικότητα και στοχαστικότητα που έγιναν αργότερα τα χαρακτηριστικά της ηγεσίας της στη Γερμανία για 16 χρόνια».

«Τα χρόνια της Μέρκελ συνέπεσαν με τα πρώτα στάδια της GDR, η οποία είχε διαμορφωθεί μόλις πέντε χρόνια πριν από τη γέννησή της», σύμφωνα με τον Μάθιου Κάρνιτσκνιγκ, επικεφαλής του γραφείου του POLITICO για την Ευρώπη.

«Πραγματικά μεγάλωσε ακριβώς στη γένεση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και η ίδια της η ζωή ακολούθησε την τροχιά αυτού του έργου, το οποίο τελικά ήταν καταδικασμένο», είπε.

Η Angela όταν αποφοίτησε από το σχολείο αποφάσισε να ακολουθήσει μια καριέρα στη φυσική γιατί, όπως δήλωνε: «εκεί, η αλήθεια δεν λυγίζει τόσο εύκολα».

Όταν όμως έφτασε για δουλειά σε ένα πανεπιστήμιο τη δεκαετία του 1970, συνάντησε έναν αξιωματικό της μυστικής αστυνομίας της «Stasi» που ήρθε να τη στρατολογήσει. Εκείνη αρνήθηκε, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να κρατήσει «το στόμα της κλειστό».

Όταν το τείχος του Βερολίνου έπεσε δραματικά το 1989, δεν έσπευσε στην άλλη πλευρά όπως πολλοί συμπατριώτες της. Αντίθετα, πήγε στη σάουνα της περιοχής, όπως έκανε κάθε Πέμπτη, με μια φίλη της.

«Σκέφτηκα ότι αν ο τοίχος είχε ανοίξει, δύσκολα θα έκλεινε ξανά, οπότε αποφάσισα να περιμένω», θυμάται.

Έδρασε δηλαδή με τον ίδιο τρόπο που θα δρούσε χρόνια αργότερα η Καγκελάριος Angela Merkel, με συγκρατημένη και ρεαλιστική προσέγγισή.

Από φυσικός σε υποδειγματικός ηγέτης

Η κατάρρευση της GDR το 1990 σήμαινε ότι η σημερινή Γερμανία συγκεντρώθηκε βιαστικά. Τότε, μια 35χρονη επιστήμονας, η Angela φαινόταν ένα outsider για την πολιτική σκηνή της χώρας.

Μέσα σε ένα χρόνο από την επανένωση, ήταν εκλεγμένη εκπρόσωπος στην Bundestag και διορίστηκε Υπουργός γυναικών και νεολαίας.

«Η φιλοδοξία της ήταν τόσο σταθερή, ώστε να χτίσει ένα είδος βάσης στο κόμμα. Πραγματικά τότε συνοδευόταν συχνά από τον τότε καγκελάριο εκείνη την εποχή, Helmut Kohl», υπενθυμίζει η Judy Dempsey, συγγραφέας του Φαινομένου Merkel. Φαινόμενο, στο ABC.

«Το να πω εκείνη την εποχή ότι «Θεέ μου, αυτή θα είναι καγκελάριος της Γερμανίας», δεν νομίζω ότι ήταν στο μυαλό κανενός». Τότε, το Κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) αποτελούνταν κυρίως από καθολικούς άνδρες από τη Δύση.

«Πίστευαν ότι μπορούσαν πραγματικά να την προσπεράσουν, αλλά εκείνη αντιμετώπισε τους άνδρες αντιπάλους της έναν προς έναν», είπε η Dempsey.

«Κανείς δεν ήθελε να μειώσει ή να προσβάλλει αυτή τη γυναίκα, λόγω του φύλου της», τονίζει ο Karnitschnig.

«Δεν ήταν απλώς μια εκπληκτική φιγούρα, θα έλεγα ότι ήταν σχεδόν τυχαία φιγούρα», είπε. «Μια σειρά από σκάνδαλα τύλιξαν τους άλλους ηγέτες του κόμματος και κατέληξε να είναι η τελευταία γυναίκα που στάθηκε», πρόσθεσε.

Στην Καγκελαρία από το 2015

Η Merkel έγινε ηγέτης του κόμματος το 2002 και μια οριακή νίκη μόλις 1% στις γενικές εκλογές του 2005 την οδήγησε στην Καγκελαρία.

«Ήταν έκπληξη από πολλές απόψεις, επίσης επειδή... δεν είναι το είδος του ανθρώπου που ελκύει τους άλλους», υπογραμμίζει ο Karnitschnig.

Με τον καιρό, αυτή η υποτιμημένη προσέγγιση έγινε το μεγαλύτερο προτέρημα της Καγκελαρίου.

Με τη νέα της θέση ήρθε και  μια μεγάλη δημοσιότητα, τα φώτα της όμως προκαλούσαν άγχος στην πολιτικό. Η λύση βρέθηκε από μια συγκεκριμένη στάση σώματος και ένωσης των χεριών, που πλέον έχει ονομαστεί «Merkel Raute».

«Είναι πραγματικά ένα σημάδι του πόσο ντροπαλή είναι στο τέλος της ημέρας και πάλι μια υπενθύμιση ότι πρόκειται για κάποιον που δεν είναι ο τυπικός πολιτικός», λέει ο Karnitschnig.

Δεκαέξι χρόνια μετά, παραμένει η πιο δημοφιλής προσωπικότητα στη γερμανική πολιτική σκηνή.

Δεκαέξι χρόνια στην Καγκελαρία η Merkel και ακόμα παραμένει ίσως η πιο δημοφιλής φιγούρα στην πολιτική σκηνή της χώρας. Αν αποφάσιζε να βάλει ξανά υποψηφιότητα για τις φετινές εκλογές είναι βέβαιο ότι θα επανεκλεγόταν.

Πρόκειται για μια βαθιά απόδειξη της πολιτικής της επιδεξιότητας και εύσημα για τον σεβασμό που τυγχάνει από τον γερμανικό λαό, παρά τις δεκαετίες που αντιμετωπίζουν κρίσεις.

Ένα σταθερό χέρι σε μια ταραχώδη εποχή

Η Merkel έγινε ο απόλυτος διαχειριστής κρίσεων, ένα σταθερό χέρι, την ώρα που η χώρα της και ολόκληρος ο κόσμος πάλευε με αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, ανθρωπιστικές καταστροφές, την άνοδο του λαϊκισμού και την πανδημία της COVID-19.

Το στυλ της, μεθοδικό, στοχαστικό και αναλυτικό, πολιτικοί εγχώριοι αλλά και της παγκόσμιας σκηνής της έβγαζαν το καπέλο, ακόμα κι αν, σε κάποιους, η προσέγγισή της θεωρήθηκε υπερβολικά προσεκτική και αργή.

Αλλά η πρώτη μεγάλη κρίση που αντιμετώπισε ως καγκελάριος δεν ήταν καν στη Γερμανία. Ήταν στην Ελλάδα.

Το 2008, καθώς οι συνέπειες της κατάρρευσης της Lehmann Brothers στη Νέα Υόρκη ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, μια τραπεζική κρίση απείλησε το ευρωπαϊκό εγχείρημα και το κοινό νόμισμα, το ευρώ.

Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιρλανδία βρέθηκαν στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, με τεράστια επίπεδα εθνικού χρέους. Όλοι στράφηκαν στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη και πιο ασφαλή οικονομικά χώρα της Ευρώπης.

«Εκείνη διηύθυνε την Ευρώπη  όταν ήρθε η ώρα για την παγκόσμια οικονομική κρίση και η φιλοσοφία ήταν: «Έχετε τεράστια προβλήματα χρέους, είστε διεφθαρμένει», λέει η Dempsey.

Στους δρόμους της Ευρώπης, ο θυμός —ιδιαίτερα προς την καγκελάριο— ήταν έκδηλος.

«Οι Έλληνες μισούσαν πραγματικά τη Merkel και την κατηγόρησαν ότι ήταν ένα είδος Ναζί και ούτω καθεξής», πρόσθεσε. «Αλλά στην πραγματικότητα, έχει κολλήσει στην πολιτική της. Η φήμη της ήταν ... μια σκληρή "σιδηρά καγκελάριος" που πρόκειται να καθαρίσει το δημοσιονομικό χάος της Ευρώπης».

Η «μαμά» των προσφύγων

Αν ο χειρισμός της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης την καθόρισε ως μια σκληρή φιγούρα, η προσέγγισή της στην προσφυγική κρίση του 2015 ανέτρεψε αυτόν τον ορισμό.

Ήταν το καλοκαίρι όταν 1,3 εκατομμύρια μετανάστες, οι περισσότεροι που διέφυγαν από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Συρία, έφτασαν στο κατώφλι της Ευρώπης.

Η πίεση αυξήθηκε στη Γερμανία. Η «Σιδηρά Καγκελάριος» επικρίθηκε ευρέως αφού είπε σε μια 14χρονη Παλαιστίνια έφηβη ότι υπάρχει περίπτωση να απελαθεί. Το βίντεο έγινε viral, δείχνοντας μια ξύλινη και άβολη Merkel να προσπαθεί να την παρηγορήσει.

Ένα μήνα αργότερα, αφού επισκέφτηκε έναν προσφυγικό καταυλισμό στη Dresden, έκανε την πιο εμβληματική ομιλία της καγκελαρίας της.

"Wir schaffen das!" είπε στο πλήθος, που σημαίνει «Θα τα καταφέρουμε».

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Η απόφασή της να επιτρέψει στους πρόσφυγες να εισρεύσουν στη Γερμανία - πάνω από 1 εκατομμύριο λέγεται - ενέπνευσε και δίχασε το έθνος. Και η Καγκελάριος φάνηκε πως είχε πάρει μια βιαστική, συναισθηματική απόφαση.

«Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε στον πυρετό της στιγμής που μπορεί να μην την έπαιρνε με τον ίδιο τρόπο σήμερα, γιατί εκείνη την εποχή πίστευε ότι θα έρθουν λιγότεροι άνθρωποι από αυτούς που κατέληξαν», είπε ο Karnitschnig.

Στην τελευταία προεκλογική της εκστρατεία, το CDU/CSU είδε το μερίδιο των ψήφων του να πέφτει κατά περισσότερες από οκτώ μονάδες.

Η προηγουμένως μη εκπροσωπούμενη Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με την ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική ρητορική της, εισήλθε στη Bundestag με περισσότερο από 12% των ψήφων.

Τα μεγάλα κόμματα σχημάτισαν έναν μεγάλο συνασπισμό για να περιορίσουν την επιρροή του AfD. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τους μετέτρεψαν σε de facto κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Αλλά η Μέρκελ έμεινε στις αρχές της».

Η άνοδος του AfD συνέπεσε με τον λαϊκισμό που αναδύθηκε σε όλο τον κόσμο, από το Brexit μέχρι τον Donald Trump, και όλα έγιναν δυνάμεις με τις οποίες η Merkel αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει στα τελευταία χρόνια της καγκελαρίας της.

«Η κυβέρνηση πρέπει να λυγίσει», είπε στους υποστηρικτές του ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ηγέτης του κόμματος του AfD μετά το αιφνιδιαστικό αποτέλεσμα το 2017. «Θα τους κυνηγήσουμε. Θα κυνηγήσουμε τη φράου Merkel», δήλωνε.

Η Merkel αφήνει πίσω της μια μικτή κληρονομιά

Όταν η Merkel ανέβηκε στην εξουσία, ο George Bush βρισκόταν στον Λευκό Οίκο, ο Tony Blair κυριαρχούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο John Howard στην Αυστραλία.

Καθώς οι φιγούρες εκείνης της εποχής έπεφταν η μία μετά την άλλη, η Merkel παρέμενε.

Και, καθώς ο λαϊκισμός κυριαρχούσε σε όλο τον κόσμο, η σκληρή σχέση της με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump της χάρισε τον τίτλο της «τελευταίας υπερασπιστής της φιλελεύθερης Δύσης» και της «Αυτοκράτειρας της Ευρώπης».

Συχνά η μόνη γυναίκα στο δωμάτιο, επέδειξε μια στωική κούραση για τις γελοιότητες ορισμένων από τους άντρες ομολόγους της.

Γνωστή με στοργή από ορισμένους στη Γερμανία ως «Mutti» ή Mama, έγινε μητέρα ενός έθνους. Και ενώ έχει κερδίσει αυτή τη φήμη διεθνώς, η προσέγγισή της στη διακυβέρνηση στο εσωτερικό συχνά θεωρείται αργή.

Από πολλές απόψεις, παραμένει το κορίτσι που στέκεται στην άκρη της σανίδας καταδύσεων, σταθμίζοντας τους κινδύνους και τα οφέλη από το άλμα.

Μια γενιά Γερμανών, που έχει περάσει όλη της την παιδική ηλικία μαζί της στο τιμόνι, θέλει να αλλάξει.

Τα τελευταία χρόνια, το ρήμα, «Merkeln» έχει βρει τον δρόμο του στο τοπικό λεξικό, ένα ρήμα για την αναμονή στη λήψη αποφάσεων.

«Τα τελευταία χρόνια, η κυβερνητική πολιτική στη Γερμανία λειτουργεί με αυτόματο πιλότο», τονίζει η Annalena Baerbock, η ηγέτης των Πρασίνων.

Ωστόσο η Merkel οδήγησε τον «φτωχό της Ευρώπης», την Γερμανία σε μια οικονομική υπερδύναμη.

«Είναι σίγουρα το τέλος μιας εποχής», τονίζει ο Karnitschnig. «Ίσως είναι και ο τελευταίος μεγάλος ηγέτης της Ευρώπης» προσθέτει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε 16χρονο

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε 16χρονο

Ομάδα ατόμων της φυλής Ρομά βρίσκεται αυτήν την ώρα έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και φωνάζει συνθήματα κατά των αστυνομικών 

«Λύγισε» ο Δήμαρχος Σερρών για την τραγωδία στο σχολείο: Τι του ζήτησε ο πατέρας του 11χρονου

«Λύγισε» ο Δήμαρχος Σερρών για την τραγωδία στο σχολείο: Τι του ζήτησε ο πατέρας του 11χρονου

Με τον πατέρα του 11χρονου που πέθανε μετά την έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου στις Σέρρες είχε επικοινωνία ο Δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης.  

Κως: «Δεν ήθελα να βιάσω αλλά μόνο να φιλήσω τις γυναίκες»

Κως: «Δεν ήθελα να βιάσω αλλά μόνο να φιλήσω τις γυναίκες»

Η Κως βρέθηκε στο επίκεντρο για τη δράση του 27χρονου, που είχε συλληφθεί λίγο μετά τη μία επίθεση. Η γυναίκα που έζησε τον τρόμο τον αναγνώρισε. Τι έγινε γνωστό για τις απόπειρες βιασμού.  

Απίστευτο βίντεο: Υoutuber παρενοχλήθηκε σε live streaming

Απίστευτο βίντεο: Υoutuber παρενοχλήθηκε σε live streaming

Μια Κορεάτισσα youtuber που έκανε live streaming στη Βομβάη της Ινδίας παρενοχλήθηκε από δύο άνδρες σε ένα βίντεο που έχει γίνει viral.  

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο

Φωτιά ξέσπασε, το πρωί της Τρίτης, σε σχολικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη.  

Λήξη συναγερμού για το 3χρονο αγοράκι που είχε χαθεί στην Καβάλα

Λήξη συναγερμού για το 3χρονο αγοράκι που είχε χαθεί στην Καβάλα

Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση με την εξαφάνιση του ενός αγοριού μόλις τριών ετών στην Καβάλα το οποίο, όπως ανέφερε η μητέρα του, είχε χαθεί σε δασική περιοχή του Παγγαίου.  

Θεσσαλονίκη: «Πέσιμο» σε δημοσιογράφο έξω από το Ιπποκράτειο

Θεσσαλονίκη: «Πέσιμο» σε δημοσιογράφο έξω από το Ιπποκράτειο

Πολλά απρόοπτα ενδέχεται να συμβούν κατά τη διάρκεια ζωντανών συνδέσεων, με τους δημοσιογράφους, σε αρκετές των περιπτώσεων, να καλούνται να επιδείξουν ψυχραιμία και σύνεση στις αντιδράσεις του κόσμου. 

Kirstie Alley: Πέθανε ξαφνικά η αγαπημένη ηθοποιός

Kirstie Alley: Πέθανε ξαφνικά η αγαπημένη ηθοποιός

Η Κίρστι Άλεϊ (Kirstie Alley), η διάσημη ηθοποιός η οποία έγινε κυρίως γνωστή για το ρόλο της ως Rebecca Howe στην κωμική σειρά «Cheers», πέθανε χθες μετά από μια σύντομη μάχη με τον καρκίνο. 

Σαν σήμερα: Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Σαν σήμερα: Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Εξάρχεια λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Μια παρέα νεαρών είχε φραστική αντιπαράθεση με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του, Βασίλη Σαραλιώτη. 

Εξάρχεια: Επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη

Εξάρχεια: Επίθεση σε διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη

Επίθεση από αγνώστους δέχθηκε διμοιρία των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη, στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με μάρτυρες, έπεσαν πολλες κρότου-λαμψης στην συμβολή των οδών Τζωρτζ & Σολωμου, ενώ στην Εμμανουήλ Μπενάκη έγινε πετροπόλεμος, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με εκτεταμένη χρήση χημικών  

Χριστουγεννιάτικο εφάπαξ 600 ευρώ στους ένστολους

Χριστουγεννιάτικο εφάπαξ 600 ευρώ στους ένστολους

Τη χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης ύψους 600 ευρώ σε όλους τους ένστολους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος μέσα στον Δεκέμβριο ανακοίνωσε απ' την Τρίπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Βίντεο ντοκουμέντο - Η στιγμή που ο 16χρονος Ρομά φεύγει από το βενζινάδικο στη Θεσσαλονίκη

Βίντεο ντοκουμέντο - Η στιγμή που ο 16χρονος Ρομά φεύγει από το βενζινάδικο στη Θεσσαλονίκη

Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του βενζινάδικου στην οδό Μοναστηρίου, στη Θεσσαλονίκη, όπου φαίνεται η στιγμή που ο 16χρονος φεύγει από το σημείο, ενώ δεν έχει πληρώσει. 

Ξέσπασμα βίας από Ρομά στη Θεσσαλονίκη

Ξέσπασμα βίας από Ρομά στη Θεσσαλονίκη

Φίλοι και συγγενείς του 16χρονου βάζουν φωτιές σε κάδους, φωνάζοντας συνθήματα κατά της αστυνομίας 

Ληστεία στην Αργυρούπολη: Ποιος είναι ο 53χρονος συνταγματάρχης

Ληστεία στην Αργυρούπολη: Ποιος είναι ο 53χρονος συνταγματάρχης

Απείλησε τους υπαλλήλους υποκαταστήματος τράπεζας ότι θα βγάλει την περόνη από τη χειροβομβίδα 

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε παγκοσμίως έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

ΟΗΕ: Ένας στους πέντε παγκοσμίως έχει υποστεί βία ή παρενόχληση στον εργασιακό χώρο

Περισσότεροι από ένας στους πέντε ανθρώπους έχουν υποστεί κάποιου είδους βία ή παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους σε όλον τον κόσμο και σχεδόν τα μισά θύματα δεν το κατήγγειλαν, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) του ΟΗΕ. 

Νοσοκομείο Σερρών: Ο 11χρονος έφτασε νεκρός

Νοσοκομείο Σερρών: Ο 11χρονος έφτασε νεκρός

Ανακοίνωση σχετικά με το τραγικό συμβάν σε σχολείο των Σερρών εξέδωσε το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης. 

Netflix: Πόσο κόστισε το χρυσό εισιτήριο για το Maestro

Netflix: Πόσο κόστισε το χρυσό εισιτήριο για το Maestro

Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας από το εγχώριο τηλεοπτικό γίγνεσθαι, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, συνδύασε την πολυαναμενόμενη επιστροφή του με ένα πλέον διεθνούς εμβέλειας project ύστερα από την απόκτηση των παγκόσμιων δικαιωμάτων προβολής από το Netflix.  

Ληστεία στην Αργυρούπολη: «Έχω μπλέξει με τοκογλύφους»

Ληστεία στην Αργυρούπολη: «Έχω μπλέξει με τοκογλύφους»

Εν ενεργεία συνταγματάρχης είναι ο δράστης της ληστείας που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου σε υποκατάστημα τράπεζας στην Αργυρούπολη.  

Ζελένσκι: «Πρόσωπο της Χρονιάς» ανακηρύχθηκε από τους Financial Times

Ζελένσκι: «Πρόσωπο της Χρονιάς» ανακηρύχθηκε από τους Financial Times

«Πρόσωπο της Χρονιάς» ανακηρύχθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τους Financial Times. Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα τον συγκρίνει με τον θρυλικό, Ουίνστον Τσόρτσιλ.  

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μεταξύ Ρομά και ΜΑΤ έξω από το Ιπποκράτειο για τον 16χρονο

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια μεταξύ Ρομά και ΜΑΤ έξω από το Ιπποκράτειο για τον 16χρονο

Ο 16χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση έχοντας δεχτεί αστυνομικά πυρά κατά την διάρκεια καταδίωξης 

Βόρεια Κορέα: Εκτελέστηκαν δημόσια δυο έφηβοι επειδή έβλεπαν και πωλούσαν ταινίες από τη Νότια Κορέα

Βόρεια Κορέα: Εκτελέστηκαν δημόσια δυο έφηβοι επειδή έβλεπαν και πωλούσαν ταινίες από τη Νότια Κορέα

Οι φρικαλεότητες του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα ξεπερνούν κάθε φαντασία, καθώς οι αρχές της χώρας προχώρησαν στην δημόσια εκτέλεση δυο εφήβων, επειδή πωλούσαν και έβλεπαν ταινίες από τη Νότια Κορέα 

Εβελίνα Παπούλια: Κατάθεση – σοκ κατά του Πέτρου Φιλιππίδη

Εβελίνα Παπούλια: Κατάθεση – σοκ κατά του Πέτρου Φιλιππίδη

«Αναγνώρισα τη χυδαιότητα του, την εξουσιομανία του, και το ταλέντο του». 

Σέρρες: Έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου

Σέρρες: Έκρηξη σε λεβητοστάσιο δημοτικού σχολείου

Τραγωδία σημειώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας στο 9ο δημοτικό σχολείο Σερρών. Από έκρηξη στο λεβητοστάσιο του σχολείου, τραυματίστηκε θανάσιμα ένα παιδί και ελεφρότερα άλλα δύο.  

Κιβωτός: Ψυχρή και αμίλητη η πρεσβυτέρα κατά την επίσκεψή της στη δομή στον Κολωνό

Κιβωτός: Ψυχρή και αμίλητη η πρεσβυτέρα κατά την επίσκεψή της στη δομή στον Κολωνό

Στην δομή του Κολωνού της Κιβωτού του Κόσμου στην οποία βρίσκεται και ο χώρος που χρησιμοποιούσαν ως διαμέρισμα με τον πατέρα Αντώνιο βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή.  

Εν ενεργεία συνταγματάρχης του Στρατού ο ληστής με τη χειροβομβίδα στην Αργυρούπολη

Εν ενεργεία συνταγματάρχης του Στρατού ο ληστής με τη χειροβομβίδα στην Αργυρούπολη

Εξετάζεται η συμμετοχή του και σε άλλες επιθέσεις  

Πυροσβεστική στην ΕΡΤ: Live φωτιά σε δέντρο για να δείξουν πώς να τη σβήσουμε

Πυροσβεστική στην ΕΡΤ: Live φωτιά σε δέντρο για να δείξουν πώς να τη σβήσουμε

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία το 70% των περιπτώσεων που προκαλούνται πυρκαγιές σε ένα σπίτι, είναι από αμέλεια  

Δυο εκρήξεις σε ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια: Τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες

Δυο εκρήξεις σε ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια: Τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες

Εκρήξεις σημειώθηκαν σε δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια με αποτέλεσμα να χάσουν τις ζωές τους τρία άτομα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης. 

Καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη αστυνομικός της ΔΙΑΣ για τον πυροβολισμό του 16χρονου

Καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη αστυνομικός της ΔΙΑΣ για τον πυροβολισμό του 16χρονου

Συνελήφθη αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε τον 16χρονο οδηγό του αυτοκινήτου που καταδιώχθηκε τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. 

Καλλονή με μαύρο σκυλάκι έχει εξαπατήσει ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα

Καλλονή με μαύρο σκυλάκι έχει εξαπατήσει ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα

«Επαγγελματίας» απατεώνισσα, αλλά και περιζήτητη... escort επωνύμων φαίνεται πως είναι η εντυπωσιακή καλλονή που αναζητείται για απάτες σε βάρος επιχειρηματιών στην Πάτρα, καθώς η δράση της έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου επίσης συστήνεται ως Βρετανίδα σύζυγος υψηλόβαθμου στελέχους μεγάλου οργανισμού και περνάει... ζωή και κότα «φεσώνοντας» τα ξενοδοχεία όπου διαμένει. 

32χρονη καταγγέλλει: «Μήνυσα τους γιατρούς που αφαίρεσαν το υγιές μου στήθος»

32χρονη καταγγέλλει: «Μήνυσα τους γιατρούς που αφαίρεσαν το υγιές μου στήθος»

Η 32χρονη Camille Kiefel αφαίρεσε το υγιές της στήθος το 2020 για να συνάδει με την non binary ταυτότητά της. 

Κάθειρξη 14 ετών και κατ` οίκον έκτιση της ποινής σε 78χρονο που ασελγούσε στις 4 εγγονές του

Κάθειρξη 14 ετών και κατ` οίκον έκτιση της ποινής σε 78χρονο που ασελγούσε στις 4 εγγονές του

Σε κάθειρξης 14 ετών και κατ' οίκον έκτιση της ποινής καταδικάστηκε ένας 78χρονος στη Θεσσαλονίκη για ασέλγεια στις τέσσερις εγγονές του. 

Πελέ: «Δεν είναι σε μονάδα εντατικής θεραπείας, είναι σε κανονικό δωμάτιο»

Πελέ: «Δεν είναι σε μονάδα εντατικής θεραπείας, είναι σε κανονικό δωμάτιο»

Οι δύο κόρες του Πελέ, ο οποίος νοσηλεύεται από την περασμένη Τρίτη, δήλωσαν εχθές (4/12) το βράδυ, ότι η κατάσταση της υγείας του θρύλου του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, δεν ενέχει «κίνδυνο» και είναι αισιόδοξες για την επιστροφή του στο σπίτι. 

Βόλος: 21χρονος έπεσε ξαφνικά σε κώμα και μετά από λίγο πέθανε

Βόλος: 21χρονος έπεσε ξαφνικά σε κώμα και μετά από λίγο πέθανε

Μία απίστευτη τραγωδία με έναν νέο μόλις 21 ετών συνέβη στον Βόλο βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του.  

Θεσσαλονίκη: Σφαίρα στο κεφάλι δέχτηκε ο 16χρονος που προκάλεσε καταδίωξη

Θεσσαλονίκη: Σφαίρα στο κεφάλι δέχτηκε ο 16χρονος που προκάλεσε καταδίωξη

Ο 16χρονος οδηγός δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, όπως μετέδωσε ο ANT1. 

Βόλος: Καθηλωτική εξομολόγηση από την υπάλληλο του δήμου που δέχτηκε επίθεση με αλυσοπρίονο

Βόλος: Καθηλωτική εξομολόγηση από την υπάλληλο του δήμου που δέχτηκε επίθεση με αλυσοπρίονο

Ο Βόλος παραμένει ανάστατος από την επίθεση που δέχτηκε δημοτική υπάλληλος σε πάρκο της πόλης. Ο δράστης λίγο έλειψε να την σκοτώσει με αλυσοπρίονο. 

Τραγικός θάνατος για 26χρονη: Την χτύπησε ταχύπλοο όταν βούτηξε για να πιάσει τις σαγιονάρες της

Τραγικός θάνατος για 26χρονη: Την χτύπησε ταχύπλοο όταν βούτηξε για να πιάσει τις σαγιονάρες της

Τραγικό θάνατο βρήκε μια 26χρονη από την Καλιφόρνια όταν την παρέσυρε ταχύπλοο αφού βούτηξε στη θάλασσα για να πιάσει τις σαγιονάρες της.  

Πυρά κατά Μακρόν για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στον Πούτιν

Πυρά κατά Μακρόν για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» στον Πούτιν

Εντονες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει ήδη η δήλωση του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ότι η Δύση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να «αντιμετωπίσει» την ανάγκη της Ρωσίας για εγγυήσεις ασφαλείας προκειμένου να τερματισθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.  

Ευρυτανία: Συνεχίζεται το θρίλερ της 48χρονης

Ευρυτανία: Συνεχίζεται το θρίλερ της 48χρονης

Εβδομήντα τέσσερις μετά και το θρίλερ με την αγνοούμενη 48χρονη στην Ευρυτανία συνεχίζεται χωρίς να υπάρχουν νεότερα στοιχεία. 

Πορεία για τον Γρηγορόπουλο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη

Πορεία για τον Γρηγορόπουλο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη

Διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων θα εφαρμοστεί κατά διαστήματα από το πρωί της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου, ενόψει των πορειών και εκδηλώσεων μνήμης , που διοργανώνουν φορείς της πόλης, με αφορμή την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.  

Τρίκαλα: Βασανιστήρια από τον ιερέα με τους «μαϊμού» εράνους καταγγέλλει 23χρονος

Τρίκαλα: Βασανιστήρια από τον ιερέα με τους «μαϊμού» εράνους καταγγέλλει 23χρονος

Βασανιστήρια και ψυχολογικό εκβιασμό από τον ιερέα στα Τρίκαλα, ο οποίος κατηγορείται για ψεύτικους εράνους, εισπράττοντας χιλιάδες ευρώ που προορίζονταν για τον 23χρονο, καταγγέλλει ο νεαρός που έχει προβλήματα υγείας. © Copyright 2022 - All right reserved.
Made in Nextweb with E-Radio Services