
«Οδηγοί της ελπίδας οι πρώτοι νεκροί…λευτεριάς λίπασμα οι πρώτοι νεκροί», γράφει ο Αλέκος Παναγούλης στο ποίημα του «Πάλης αγώνες», που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Για ποιους πρώτους νεκρούς μιλά ο Παναγούλης, για τους καταγεγραμμένους ή για όσους «θάφτηκαν»; Για όσους δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της επταετίας ή για αυτός που άφησαν την τελευταία τους πνοή τις ημέρες του Πολυτεχνείου;
Για όσους και να μιλά τελικά είχε δίκιο. Σε λιγότερο από ένα χρόνο οι Απριλιανοί είχαν κατέβει για τα καλά από τα κυβερνητικά στρώματα.
Η πολιτική ιστορίας της Ελλάδας περιπλέκεται από εκεί και ύστερα, όμως είναι σίγουρο πως η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν εκείνη που άλλαξε την πορεία της Ελλάδας.
Οι παλιότεροι την περιγράφουν μια «παιδική εξέγερση». Φοιτητές, παιδιά θέλοντας να αποτάξουν το καθεστώς μαζεύτηκαν στο Πολυτεχνείο. Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που καταλάμβαναν ένα Πανεπιστήμιο, είχε προηγηθεί και η κατάληψη της Νομικής. Όμως στις 14 Νοεμβρίου του 1973 κάτι άλλαξε…το Πολυτεχνείο γέμισε. Γέμισε από φοιτητές και από πολίτες, όλοι τους στήριζαν. Ανησυχούσαν…αλλά τους στήριζαν.
Η επταετία είχε φέρει τόσους περιορισμούς και τόσα βασανιστήρια που απλά «δεν πήγαινε άλλο».
Το χρονικό της κατάληψης
Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας, με πρωτοπόρα τη νεολαία, πάντα υπήρχαν αντιδικτατορικές εκδηλώσεις. Πάντα υπήρχαν δυναμικές κινητοποιήσεις, παρά τις διώξεις, τις δίκες, τις φυλακίσεις, τις εκτοπίσεις και τα βασανιστήρια εις βάρος των αντιφρονούντων.
Την Τετάρτη, 14 Νοέμβρη του 1973, ξέσπασαν στην Αθήνα αναταραχές, αρχής γενομένης με την κατάληψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου από φοιτητές, στο πλευρό των οποίων γρήγορα τάχθηκαν μαθητές και εργάτες. Στη συνέχεια η κατάληψη μετατράπηκε σε λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στο καθεστώς της 21ης Απριλίου και η κινητοποίηση στην επέμβαση των στρατιωτικών δυνάμεων, που άφησε πίσω της νεκρούς και τραυματίες.
Στις 14 Νοέμβρη του 1973, οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, απέρριψαν τα κυβερνητικά μέτρα που αφορούσαν στον προγραμματισμό των φοιτητικών εκλογών, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αποφασίστηκε η κατάληψη του κτιρίου του Πολυτεχνείου, κάτω από τον έλεγχο Συντονιστικής Επιτροπής.
Στη Νομική Σχολή Αθηνών, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση, ενώ γύρω στη 1 το μεσημέρι, έφτασε η πληροφορία ότι στο Πολυτεχνείο υπήρχε ένταση μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών. Λίγο αργότερα, ακούστηκε ότι οι αστυνομικοί στο Πολυτεχνείο χτυπούσαν φοιτητές, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση.
Στις 5 το απόγευμα περίπου, πλησίασε το χώρο της συγκέντρωσης ο εισαγγελέας υπηρεσίας Σανίτας, ο οποίος ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους ότι μπορούν να διαδηλώσουν και μετά να διαλυθούν ήσυχα. Μισή ώρα αργότερα, οι αστυνομικοί που είχαν κυκλώσει το κτίριο, αποχώρησαν.
Η κατάληψη συνεχίστηκε και εν τω μεταξύ οι κλεισμένοι στο κτίριο φοιτητές ενώθηκαν με τους συγκεντρωμένους απ’ έξω πολίτες και κατέλαβαν όλο το χώρο μπροστά από το Πολυτεχνείο, φωνάζοντας συνθήματα, όπως : "ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ", "ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΥΡΡΑΝΙΑ", "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΛΑΕ", "ΑΠΟΨΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΑΫΛΑΝΛΗ".
Γύρω στις 8 το βράδυ οι συγκεντρωμένοι είχαν πλέον πολλαπλασιαστεί
Οι Γενικές Συνελεύσεις μέσα στο χτίριο συνεχίζονταν, ενώ έξω από το Πολυτεχνείο τα συνθήματα πλήθαιναν. Τότε έκαναν την εμφάνισή τους οι πρώτες χειρόγραφες προκηρύξεις, που μοιράζονταν στα περαστικά αυτοκίνητα.
Γύρω στις 9 έγινε ολοκληρωτική κατάληψη του Πολυτεχνείου και του γύρω χώρου και σταμάτησε η κυκλοφορία.
Την επόμενη μέρα έγινε γνωστό ότι καταφθάνουν στο Πολυτεχνείο φοιτητές από τη Πάτρα κι αγρότες από τα Μέγαρα, γεγονός που ενίσχυσε τη μαχητική διάθεση. Μπήκε σε λειτουργία ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου, μέσω του οποίου ο λαός καλείτο σε "ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ" και "ΓΕΝΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ".
Στις 8 το πρωί η Σύγκλητος του Ε.Μ.Πολυτεχνείου σε έκτακτη συνεδρίαση στα κτίρια του Ζωγράφου αποφάσισε να στείλει έγγραφο στην κυβέρνηση και να ζητήσει να μη γίνει επέμβαση στο Πολυτεχνείο.
Στις 2 το μεσημέρι η κυβέρνηση απάντησε στη Σύγκλητο ότι θα σεβαστεί το απαραβίαστο του Πανεπιστημιακού ασύλου.
Η πρώτη μέρα της κατάληψης ήταν κύρια φοιτητική και σπουδαστική. Όμως τις επόμενες δύο μέρες το κατέβασμα πλήθους λαού στους δρόμους ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη.
Από την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου και μετά, τα γεγονότα δεν μπορούσαν πια να θεωρηθούν φοιτητικά. Το κατέβασμα πλήθους κόσμου στους δρόμους, τα μηνύματα συμπαράστασης από διάφορους χώρους, η υποστήριξη του κόσμου στους αγωνιζόμενους, το ότι χτυπούσαν ασταμάτητα οι καμπάνες στις εκκλησίες των συνοικιών, ο ερχομός των αγροτών από τα Μέγαρα όπου γινόταν αγώνας ενάντια στις απαλλοτριώσεις της γης τους από τη χούντα, οι εργατικές συνελεύσεις, έδειχναν ότι η κινητοποίηση αφορούσε πλέον όλο το λαό.
Πολλά Γυμνάσια έμειναν άδεια, ενώ οι μαθητές κατέβηκαν στον χώρο του Πολυτεχνείου. Ο κόσμος ολοένα πλήθαινε. Στις 10 το πρωί έγινε η οργανωμένη και με πανό είσοδος οικοδόμων στο κτίριο. Μαζί με τους οικοδόμους μπήκαν και πολλοί μαθητές.
Από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό του Πολυτεχνείου καλούσαν και πάλι το λαό σε "ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ" ενώ για τις 3:30 κλήθηκαν οι δημοσιογράφοι για συνέντευξη Τύπου από τη Συντονιστική Επιτροπή.
Από το πρωί είχε διακοπεί η κυκλοφορία και πραγματοποιούνταν διαδηλώσεις.
Στις 4:30 το απόγευμα είχαν πλέον αρχίσει οι συγκρούσεις. Στις 7, άφθονα δακρυγόνα και καπνογόνα έπεφταν πια στο κέντρο της Αθήνας. Πολλά άτομα τραυματίστηκαν και οι διαδηλωτές μετέφεραν τους τραυματίες στο Πολυτεχνείο.
Μέσω του Ραδιοσταθμού γίνονταν εκκλήσεις για φάρμακα, ιατρικά εργαλεία, γιατρούς και ασθενοφόρα.
Στις 8, άρχισε η χρήση των δακρυγόνων. Ο σταθμός Α' Βοηθειών ήταν γεμάτος από τραυματίες.
Στις 9, οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα σε διάφορα σημεία κοντά στο Πολυτεχνείο, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητα, τρόλεϊ, λεωφορεία, διάφορα αντικείμενα, ενώ διαδηλωτές επιτέθηκαν στη Νομαρχία Αττικής στην Αιόλου, την οποία και κατέλαβαν. Ορισμένοι διαδηλωτές πολιόρκησαν ακόμα τα Υπουργεία Παιδείας, Γεωργίας, Δικαιοσύνης, Κοινωνικών Υπηρεσιών και Δημοσίων Έργων.
Στις 9:30, με απόφαση της Αστυνομίας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης μέχρι νεωτέρας διαταγής. Το τεράστιο οδόφραγμα που είχε στηθεί στην οδό Σολωμού και Πατησίων δυσκόλευε την προέλαση και των αστυνομικών.
Η αστυνομία χρησιμοποιούσε δακρυγόνα εναντίον του πλήθους, το οποίο υποχώρησε προσωρινά.
Στις 10:15 τεθωρακισμένα της Αστυνομίας με ορμητήριο το χώρο έξω από το Πολυτεχνείο, επιτέθηκαν στην πλατεία της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ρίχνοντας δακρυγόνα στους διαδηλωτές, που στο μεταξύ είχαν ανασυντάξει τις δυνάμεις τους και έτρεχαν προς το Πολυτεχνείο.
Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι τις 11, όπου στην 3η κατά σειρά έφοδο οι διαδηλωτές έφτασαν στις εσωτερικές σκάλες του κτιρίου. Στις διάφορες συγκρούσεις οι διαδηλωτές άρχισαν να χρησιμοποιούν σποραδικά βόμβες μολότοφ.
Στις 10:30 έπεσαν δακρυγόνα από την αστυνομία μέσα στο Πολυτεχνείο. Νοσοκομειακά αυτοκίνητα γεμάτα αστυνομικούς περνούσαν τα οδοφράγματα και έριχναν δακρυγόνα στο Πολυτεχνείο και στους γύρω χώρους.
Το Πολυτεχνείο δεχόταν συνέχεια τραυματίες και νεκρούς, ενώ ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού έμπαιναν στο χώρο του Πολυτεχνείου για να παραλάβουν τραυματίες.
Ο Ραδιοσταθμός καλούσε συνεχώς το λαό σε συμπαράσταση. Αργά τη νύχτα, οι πυροβολισμοί γύρω από το Πολυτεχνείο συνεχίζονταν. Με ιδιωτικά αυτοκίνητα μεταφέρονταν τραυματίες και φαρμακευτικό υλικό.
Από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι γύρω στα μεσάνυχτα οι διαδηλωτές επιχείρησαν να κόψουν στα κτίρια των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως και Κοινωνικών Υπηρεσιών.
Γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα, ξεκίνησε από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας διαδήλωση χιλιάδων ατόμων, που συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς.
Η 17η Νοεμβρίου
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, από τους στρατώνες στο Γουδί και του Διόνυσου ξεκίνησαν οι πρώτες φάλαγγες αρμάτων με κατεύθυνση τον χώρο των συγκρούσεων, ενώ 15 λεπτά μετά, τα πρώτα τανκς έκαναν την εμφάνισή τους στον κόμβο των Αμπελοκήπων.
Το κέντρο της Αθήνας, με άξονα το Πολυτεχνείο, είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Τα τανκς κινούνταν άλλα προς τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και άλλα προς την Πανεπιστημίου.
Λίγο πριν τη 1, τα τανκς μπήκαν στην οδό Πατησίων. Τεθωρακισμένα, στρατιώτες και αστυνομικοί έκαναν κινήσεις γύρω από το Πολυτεχνείο. Με την εμφάνιση των αρμάτων οι διαδηλωτές άρχισαν να υποχωρούν. Αρκετοί βρήκαν καταφύγιο σε πολυκατοικίες, οι πόρτες των οποίων είχαν αφεθεί επίτηδες ανοιχτές.
Από τα μεγάφωνα μεταδιδόταν, πως όσοι ήθελαν ν' αποχωρήσουν, μπορούσαν να φύγουν, προτού οι πόρτες κλείσουν οριστικά.
Μισή ώρα περίπου μετά τη 1, οι διαδηλωτές έξω από το Πολυτεχνείο παρέμεναν ακόμα. Ελεύθεροι σκοπευτές κατέλαβαν θέσεις στα γύρω από το Πολυτεχνείο κτίρια.
Στους γύρω δρόμους οι συγκρούσεις συνεχίζονταν με ένταση. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πολυτεχνείου εξακολουθούσε να μεταδίδει προς τους στρατιώτες:
«Είμαστε άοπλοι, θα σας υποδεχτούμε με χειροκροτήματα»
Τα άρματα είχαν σταματήσει στις δύο γωνίες Πατησίων - Αβέρωφ και Πατησίων – Στουρνάρα, ενώ στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρα αστυνομικοί περίμεναν.
Τα άρματα Μ 48 και Μ 113 έστρεψαν τα κανόνια τους κατά των κλεισμένων στο Πολυτεχνείο, ενώ με τους προβολείς φώτιζαν τα παράθυρα του κτιρίου. Τρία άρματα προχώρησαν από την Αβέρωφ και σταμάτησαν στην πόρτα του Πολυτεχνείου επί της Πατησίων.
Ο χώρος απέναντι από την κεντρική είσοδο του Πολυτεχνείου γέμισε από αστυνομικούς, ενώ κάποια προσπάθεια συνεννόησης ανάμεσα στους επικεφαλής των αρμάτων και των κλεισμένων στο χτίριο άρχισε να φαίνεται.
Λίγο πριν τις 3, οι δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας είχαν συνταχθεί σε θέση μάχης έξω από το Πολυτεχνείο. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις με τους κλεισμένους μέσα στο κτίριο, ενώ στην είσοδο, παρατάσσονταν και άλλα τανκς.
Στις 2:59 το τανκ γκρεμίζει τη σιδερένια πόρτα του Πολυτεχνείου. Στρατός και αστυνομικοί μπαίνουν στο προαύλιο.
Οι φοιτητές προσπαθούν να φύγουν, αλλά δέχονται άγριες επιθέσεις. Πολλοί φαντάροι προστατεύουν και βοηθούν τους φοιτητές να φύγουν. Πολλοί συλλαμβάνονται και οδηγούνται στην Ε.Σ.Α. Οι οδομαχίες συνεχίζονται γύρω από το Πολυτεχνείο μέχρι το πρωί.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, περίπου 35 λεπτά μετά τις 3, το Πολυτεχνείο είχε αδειάσει και ασθενοφόρα άρχισαν να απομακρύνουν από το κτίριο τραυματίες και νεκρούς. Οι πυροβολισμοί και οι συγκρούσεις συνεχίζονταν ωστόσο στους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους.
Στις 5, τα τανκς αποχώρησαν από το χώρο του Πολυτεχνείου και κατευθύνθηκαν προς το Πεδίον του Άρεως. Τανκς και στρατός περικύκλωσαν το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, που είχε καταληφθεί.
Στις 6, εκκενώθηκε η Πολυτεχνική Θεσσαλονίκης ενώ στους εξερχόμενους γίνονταν συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και έλεγχος στοιχείων.
Η Αθήνα έμοιαζε με βομβαρδισμένη πόλη. Στα Χαυτεία, Ομόνοια, Πανεπιστημίου, Κλαυθμώνος και σε δεκάδες δρόμους υπήρχαν ίχνη από οδοφράγματα, φωτιές, κατεστραμμένα αντικείμενα και αίματα. Όλα τα δημόσια κτίρια ήταν κυκλωμένα από ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών.
Στις 7 το πρωί, ο κόσμος διώχθηκε από τα πεζοδρόμια απέναντι από το Πολυτεχνείο. Στις 7:30 άρχισαν και πάλι οι διαδηλώσεις στους δρόμους.
Λίγο αργότερα, διαδηλωτές επιχείρησαν να καταλάβουν το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών στην οδό Αριστοτέλους. Έγιναν συγκρούσεις με δυνάμεις αστυνομικών και τανκς που κατέφτασαν και οι διαδηλωτές υποχώρησαν.
Στις 11 κηρύχθηκε Στρατιωτικός Νόμος, ωστόσο οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ.
Οι νεκροί του Πολυτεχνείου
Μετά τη μεταπολίτευση λοιπόν, ξεσπάει ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων για τους υποτιθέμενους νεκρούς του Πολυτεχνείου. 59 νεκροί ανακοινώνει το ένα ίδρυμα, 75 νεκροί ο άλλος φορέας, 154 νεκροί μια άλλη εφημερίδα.
Οι καταγεγραμμένοι τόσοι, πόσοι ακόμα δεν έχουν καταγραφεί. Πάντως τα μέσα της εποχής κάνουν λόγο για περισσότερους από 1.000 τραυματίες.
Πολύ πιθανόν αυτό το ερώτημα να μην απαντηθεί και ποτέ. Αλλά είπαμε «οδηγοί της ελπίδας οι πρώτοι νεκροί». Τους ευχαριστούμε σήμερα.
Σήμερα είναι η επέτειος του Πολυτεχνείου, έχουν περάσει 48 χρόνια. Όσοι επέζησαν από εκείνη την βραδιά στην Πατησίων δεν θέλουν να πολυμιλούν, δεν θέλουν να θυμούνται, προτιμούν μόνο να λένε πως «τα κατάφεραν»
Το Πολυτεχνείο πέρα από ιστορικό γεγονός με πολιτικό αντίκτυπο είναι και μια ιδέα. Ξεκίνησε σαν μια «παιδική» κατάληψη και τελικά καθοδήγησε πολιτικά μια ολόκληρη γενιά Ελλήνων. Εκείνη η βραδιά, εκείνοι οι φοιτητές, εκείνα τα τάνκς… εκείνοι καθόρισαν την πολιτική συνέχεια.

Ρέντη: Συνελήφθη ο δράστης του τραυματισμού του αστυνομικού
Είναι οργανωμένος οπαδός - Σοκάρει η ηλικία του

Σαλαμίνα: Ξεσπά η αδερφή της 43χρονης - «Γιατί δεν έκαναν κάτι όσοι είπαν ότι άκουγαν καυγάδες»
Τι δήλωσε η αδερφή της άτυχης 43χρονης

Μερομήνια: Τι μας περιμένει μέχρι το τέλος της χρονιάς - Πότε θα πέσουν χιόνια
Τα χειμωνιάτικα θα χρειαστεί να κατεβάσουμε από τις ντουλάπες καθώς οι ανοιξιάτικες θερμοκρασίες σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν

Κυνικός ο δολοφόνος στη Σαλαμίνα: «Ένας λιγότερος άνθρωπος στη Γη»
Μάρτυρας κλειδί περιέγραψε τη συνομιλία με τον δράστη, μετά τη γυναικοκτονία

Πολικές θερμοκρασίες: Μέχρι -8 στη Βόρεια Ελλάδα
Χαμηλές θερμοκρασίες και την Κυριακή, με χιόνια στα βόρεια και ορεινά

Τιμολόγια ρεύματος: Πώς να επιλέξουμε «χρώμα»
Συμβουλές για τη χρήση του καθενός από τα τιμολόγια - Δείτε αναλυτικά τις κάρτες

Εικόνες φρίκης με νεκρό Ισραηλινό όμηρο – Απήχθη από τη Χαμάς, σκοτώθηκε από τις IDF
Ο 25χρονος φαίνεται πεσμένος στο έδαφος, με το σώμα και το πρόσωπό του να είναι παραμορφωμένα

Ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία το αρχαιότερο φρούριο του κόσμου - Χτίστηκε πριν από 8.000 χρόνια
Το φρούριο βρίσκεται σε αμμώδη περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τοποθεσία επιλέχθηκε από κυνηγούς-τροφοσυλλέκτες

«Στέκι Ανω-Κάτω Πατησίων»: Δακρυγόνα και προσαγωγές μετά από επιχείρηση «ανακατάληψης»
Ομάδα ατόμων του αναρχικού χώρου έστησε οδοφράγματα και άρχισε να πετάει πέτρες και αντικείμενα προς την πλευρά των ανδρών των ΜΑΤ

Απαγόρευσαν στην οικογένειά της Μαχσά Αμινί να πάει στη Γαλλία για το βραβείο Ζαχάροφ
Απαγορεύτηκε σε μέλη της οικογένειάς της να φύγουν από το Ιράν, παρόλο που διέθεταν βίζα

Σκληρό βίντεο: Έκαψε ζωντανό τον σύζυγό της στο Ρίο ντε Τζανέιρο
Παρά τη διάσωσή του από τους πυροσβέστες και τη διακομιδή του στο νοσοκομείο Getulio Vargas, ο 50χρονος υπέκυψε στα τραύματά του

16χρονη μαζορέτα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Τέξας - «Να βρεθεί ο δολοφόνος», λέει η οικογένειά της
«Κάποιος έκανε κακό στο παιδί μου, κάποιος μου πήρε το παιδί μου», λέει η τραγική μητέρα

Ρέντης: Βρέθηκαν εκτοξευτήρας και μαχαίρια μέσα στο κλειστό - Αποτυπώματα ψάχνει η ΕΛΑΣ
Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας

Παγωνιά και βροχές σήμερα - Πού θα χιονίσει αύριο
Ανεμοι τοπικά έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο

«Είχε ακατάσχετη αιμορραγία, 15 λεπτά δε βρισκόταν στη ζωή»
Ο αστυνομικός δέχτηκε ναυτική φωτοβολίδα στον αριστερό του μηρό με αποτέλεσμα να χάσει πάρα πολύ αίμα μέχρι να μπορέσουν οι συνάδελφοί του και το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο

36χρονη πάστορας γίνεται μοντέλο του OnlyFans και λέει ότι τώρα αισθάνεται πιο κοντά στον Θεό
«Αρχισα να βλέπω ότι η εκκλησία είναι ένα διεφθαρμένο περιβάλλον, είναι ακόμη χειρότερο από τον έξω κόσμο, επειδή εκεί άλλα κηρύττουν και άλλα κάνουν», είπε η η 36χρονη Ana Akiva

Αράχωβα: «Είναι ψυχοπαθής, πρέπει να βρούμε τον δολοφόνο»
Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη

Επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια: Πέταξαν μολότοφ και πέτρες στα ΜΑΤ
Ομάδα περίπου 50 ατόμων βγήκε στις 3 τα ξημερώματα μέσα από το Πολυτεχνείο

Πέθανε ο Ryan O` Neil
Έφυγε σε ηλικία 82 ετών ο πρωταγωνιστής του Love Story

Ελεύθεροι και οι 424 προσαχθέντες για τον τραυματισμό του αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα
Στα χέρια της αστυνομίας το αλεξίπτωτο της φωτοβολίδας που τραυμάτισε τον αστυνομικό

Τελεσίγραφο ΗΠΑ στο Ισραήλ για να λήξει σύντομα τον πόλεμο
Φοβούνται ότι θα βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία: Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο
Ζητήθηκε στους κατοίκους της περιοχής να μην τα καταναλώσουν

22χρονος αυτοπυροβολήθηκε στην Πάτρα
Φέρεται να είχε εκμυστηρευτεί σε φίλο του την πρόθεσή του να βάλει τέλος στη ζωή του

Η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει Παλαιστίνιους εποίκους στα κατεχόμενα της Κύπρου
Στόχος να ασκήσει πίεση για την αναγνώριση του ψευδοκράτους

Ηράκλειο: Η νοσοκόμα έσπασε τη σιωπή της για την 92χρονη που ήπιε καθαριστικό και πέθανε
Η άτυχη ηλικιωμένη ένιωσε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε εκτάκτως με ασθενοφόρο στο Βενιζέλειο νοσοκομείο

Επεισόδια στον Ρέντη: Ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός κατηγορεί την ΕΛ.ΑΣ. για «τακτικές των Ναζί»
«Απόφαση που θυμίζει ξεκάθαρα, όχι απλά χούντα αλλά τακτικές αντιποίνων των Ναζί»

H εθνική σύνταξη αυξάνεται σε 426,17 ευρώ από 1/1/2024
ημοσιεύτηκε η ΚΥΑ και υπεγράφη η εγκύκλιος για την αύξηση των κύριων συντάξεων κατά 3%

Επεισόδια στον Ρέντη: Συγκλονίζει η μαρτυρία συνάδελφου του 31χρονου αστυνομικού
«Η φωτοβολίδα έφτασε μέχρι το κόκκαλο»

Στοιχεία που σοκάρουν: Το 31% των ατόμων που κακοποιούν σeξουαλικά ζώα κάνουν το ίδιο σε παιδιά και ενήλικες!
40% των ανθρωποκτονιών με σeξουαλικά κίνητρα πραγματοποιήθηκαν από άτομα που είχαν στο παρελθόν προβεί σε σeξουαλική κακοποίηση ζώων, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Φοιτητής έκλεψε κράνος αστυνομικού για ένα challenge στο TikTok
Συνελήφθη γρήγορα από τους αστυνομικούς που αντιλήφθηκαν την πράξη του και τον ακολούθησαν

Ρέντη: Σε κώμα ο αστυνομικός μετά τη δολοφονική επίθεση
Πολύ κρίσιμη η κατάστασή του

Ρέντη: Πώς έγινε η δολοφονική καταδρομική - Έκαιγαν τα ρούχα στις τουαλέτες
Με κάθε λεπτομέρεια φαίνεται πως οι χούλιγκαν είχαν σχεδιάσει την επίθεση κατά των αστυνομικών με έναν εξ αυτών να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή

Στο νοσοκομείο μαθήτρια μετά από ηλεκτροπληξία
Στόλιζε το δέντρο στο Γυμνάσιο Χερσονήσου

Χριστούγεννα 2023 – Εορταστικό ωράριο: Πότε ξεκινά
Ποιες Κυριακές τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά

Ξάνθη: Στη ΜΕΘ σε κρίσιμη κατάσταση 19χρονη - Οδηγός ΙΧ την παρέσυρε και την εγκατέλειψε
Η νεαρή κοπέλα νοσηλεύεται με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ενώ οι αρχές στη Ξάνθη έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη

Ανω Πατήσια: Συγκλονιστικό βίντεο από τη φωτιά σε διαμέρισμα στην οποία έχασε τη ζωή της γυναίκα
«Καίγομαι, καλέστε βοήθεια»

Σαλαμίνα: «Την ξέκανα, την καθάρισα»
Η ωμή παραδοχή του δολοφόνου της 43χρονης και τα νέα στοιχεία

Έκλεισαν την Πέτρου Ράλλη συγγενείς προσαχθέντων από τα επεισόδια στου Ρέντη
Μεταξύ των προσαχθέντων βρίσκονται και ανήλικα παιδιά

Χειμωνιάτικο σαββατοκύριακο με κρύο και βροχές - Ποιες περιοχές θα ντυθούν στα λευκά
Ακραίες εναλλαγές του καιρού από εβδομάδα σε εβδομάδα

Μεγιστάνας της σοκολάτας σκότωσε και έκαψε ζευγάρι για έναν δρόμο
Αμερικανός μεγιστάνας σοκολάτας συνελήφθη μετά τη δολοφονία ενός Καναδού επιχειρηματία και της συζύγου του
