Ο Αλέξανδρος Στέργιου είναι 47 ετών, εθελοντής στους Γιατρούς του Κόσμου, και είναι το πρόσωπο που θέλω να κρατήσω ως εικόνα από τις δέκα μέρες που έμεινα στο νησί. Στα 41 του χρόνια πέρασε έναν πολύ δύσκολο καρκίνο και, όπως λέει ο ίδιος, ξαναγεννήθηκε. Αποφάσισε ότι «δεν θα σπαταλήσει τον εαυτό του σε τίποτα ανούσιο» και γράφτηκε στο νυχτερινό λύκειο Λέσβου, για να γίνει νοσηλευτής και να μπορέσει να γυρίσει πίσω όσα του έδωσαν απλόχερα άλλοι τις δύσκολες μέρες που έζησε. Αυτός είναι και ο λόγος που τα πρωινά του, τώρα πια, επιλέγει να αγκαλιάζει με απίστευτη τρυφερότητα τους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά του και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο, αφού έχει μάθει να υπολογίζει πλέον τι είναι σημαντικό και τι όχι.
«Θα αγχωθώ μόνο αν ένα παιδί δεν έχει να φάει ή αν δεν καταφέρω να δώσω ένα ζευγάρι μεταχειρισμένα παπούτσια και κάλτσες σε κάποιον που τα έχει ανάγκη», μου είπε και τον πιστεύω απόλυτα, αφού ακριβώς το ίδιο συναίσθημα ένιωσα και εγώ. Ο Αλέξανδρος είναι ένα από τα πρόσωπα των εθελοντών.
Ενα πολύχρωμο μωσαϊκό από ανθρώπους έχει κυριολεκτικά κατακλύσει το νησί τους τελευταίους μήνες. Καταγεγραμμένες περισσότερες από 100 ΜΚΟ, από τις οποίες περίπου οι μισές δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι, αποκλειστικά και μόνο για να βρεθούν στην Ελλάδα.
Στο Βορρά η κατάσταση είναι, αν όχι επικίνδυνη, τουλάχιστον γραφική. Οι εθελοντές διασώστες είναι περισσότεροι από τους προς διάσωση και, κάθε φορά που καταφθάνει μια βάρκα, σπρώχνονται ποιος θα προλάβει να «σώσει» τον ταλαιπωρημένο πρόσφυγα. Ενα ζευγάρι ακουστικά κρεμασμένα γύρω από το λαιμό πιστοποιούν την ιατρική ιδιότητα και ανοίγουν το δρόμο για άσκηση του επαγγέλματος στο ανυποψίαστο θύμα. Θρησκευτικές οργανώσεις, με προθέσεις οι οποίες δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρες, βγάζουν selfie με το μουσκεμένο και ταλαιπωρημένο παιδί για να εξασφαλίσουν δωρεές.
Η -ομολογουμένως άσχημη- αυτή εικόνα, όμως, δεν πρέπει να καταπιεί την τεράστια προσφορά της Melinda στον Μόλυβο, του Eric και της γυναίκας του Filippa στην Εφταλού ή του Αποστόλη στη Συκαμιά, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εκεί και με συγκινητική προσήλωση σώζουν «τους ανθρώπους που βγαίνουν από τη θάλασσα» και συντονίζουν τους εθελοντές.
Τους εθελοντές που έρχονται -πολλοί με δικά τους έξοδα από την πατρίδα τους-, μοιράζουν τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και αγάπη σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, καθαρίζουν τις παραλίες, τη Μόρια και το Καρά Τεπέ (τα hot spot σημεία), ενισχύοντας ταυτόχρονα και την οικονομία της Λέσβου. Ενοικιαζόμενα δωμάτια και αυτοκίνητα, ταξί, ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες κατακλύζονται από τους εθελοντές που «γυρίζουν πίσω» κάποια από τα χρήματα που το νησί στερήθηκε από την έλλειψη τουρισμού.
Περπατώντας στη Συκαμιά κάποια στιγμή, είδα εθελοντές να καθαρίζουν την παραλία σηκώνοντας ένα προς ένα τα βότσαλα και να βγάζουν τα σφηνωμένα αφρολέξ από τα κατεστραμμένα σωσίβια. Ενα χαμόγελο ήταν αρκετό για να με καλέσουν να τους βοηθήσω. Δύο γιαγιάδες από το χωριό ήρθαν και προστέθηκαν και αυτές στην παρέα μας, συμπληρώνοντας το περίεργο αυτό παζλ. Οταν τις ρώτησα τι γίνεται στο νησί τους, μου είπαν: «Να, ήρθαμε δω να βοηθήσουμε τα “μωρέλια” που καθαρίζουν όλη μέρα τον τόπο μας». Αλλωστε οι Μυτιληνιοί ξέρουν τι θα πει προσφυγιά, την έζησαν και το Ά12 και το Ά22.
Στο ίδιο μήκος κύματος, τη μοναδική μέρα που έκλεισε η στρόφιγγα από την Τουρκία -υπήρξε μια μέρα που είχαμε στη Λέσβο μηδενική προσέλευση-, είδα τους εθελοντές να σαρώνουν τα βουνά από σκουπίδια στη Μόρια, σε μια «αποστολή» που δεν ξέρω αν ακόμη και ο στρατός θα ήταν σε θέση να φέρει εις πέρας.
Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να προσφέρουν, με τον σωστό συντονισμό θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι.
Είχα την τύχη να βοηθήσω την ισπανική ομάδα των Γιατρών του Κόσμου - εθελοντές που πλαισίωσαν την ελληνική ομάδα των μόνιμων γιατρών που βρίσκονται στη Μυτιλήνη από το 2013, πριν από τις μεγάλες ροές.
Ο Pablo, η Estella, η Ana, κάνοντας χρήση της άδειάς τους, άφησαν πίσω οικογένεια, φίλους και δουλειά και ήρθαν στη Λέσβο για να προσφέρουν. «Η κλινική δουλειά μας είναι εύκολη», λέει ο Pablo, «το δύσκολο κομμάτι είναι να αντιμετωπίσεις την απελπισία στο βλέμμα τους... Τις περισσότερες φορές οι μητέρες φέρνουν τα παιδιά τους για εξέταση χωρίς να έχουν κάτι, μόνο και μόνο για να μας πουν την ιστορία τους και να τις παρηγορήσουμε, θέλουν απλώς να μιλήσουν και μια αγκαλιά».
Η Βαρβάρα, 27 χρόνων, είναι εθελόντρια στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Με πήρε στη 1 τα ξημερώματα και μου είπε ότι θα βγουν με το φουσκωτό για περιπολία ενώ είχε 6-7 μποφόρ. Δεν πήγα, φοβήθηκα... Οπως φοβήθηκα όταν μου είπε για ένα μωρό πνιγμένο, που έβγαλε το κύμα στα πόδια της. Οι εθελοντές όμως της ΕΟΔ δεν φοβούνται. Οταν τους παίρνει τηλέφωνο το Λιμενικό να πάνε να μαζέψουν τα ναυάγια, τρέχουν. Και μιλούν... μιλούν πολύ για όσα συμβαίνουν, μεταξύ τους αλλά και με ειδικούς. «Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτά που βλέπουμε και να συνεχίσουμε με τη ζωή μας», μου είπε η Βαρβάρα.
Η Lucy από την Κίνα, ο Μike από την Ολλανδία, η Carol, ο Lucas, η Βαλίνα, η Κατερίνα, η Kimberly είναι όλοι κομμάτια αυτού του ιδιότυπου μωσαϊκού που έχει δημιουργηθεί. Είμαι κι εγώ τώρα ένα κομμάτι αυτού του μωσαϊκού. Ισως να μην μπορέσω ποτέ να βγάλω από το μυαλό μου την απόγνωση και το φόβο που είδα στα μάτια των ανθρώπων και ιδιαίτερα στα μάτια των μικρών παιδιών. Θα προσπαθήσω, όμως, να κρατήσω το χαμόγελο και την ευγένεια των εθελοντών, την ανακούφιση στα μάτια των προσφύγων και αυτό το αίσθημα γαλήνης που με συνόδευε κάθε φορά που έφευγα κουρασμένη.
της Πηνελόπης Κατσάτου
πηγή: kathimerini.gr

«Μπλε» ταυτότητες: Τέλος εποχής - Τι αλλάζει από σήμερα
Οι παλαιού τύπου ταυτότητες παύουν να γίνονται δεκτές ως ταξιδιωτικά έγγραφα για τη Ζώνη Σένγκεν - Αναλυτικά η διαδικασία έκδοσης της νέας ταυτότητας μέσω της πλατφόρμας id.gov.gr.

Ναύπλιο: Νεκρός εντοπίστηκε ο 58χρονος ψυχολόγος που αγνοούνταν – Δύο συλλήψεις
Η σορός του άνδρα βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, σε σημείο αρκετά μακριά από την περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες το όχημά του

Αγέλη τσακαλιών εντοπίστηκε στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης
Ζητείται αυξημένη προσοχή τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, ιδιαίτερα σε πιο απομονωμένα σημεία και για όσους κυκλοφορούν με κατοικίδια

Εργατικό ατύχημα για 25χρονη στη Θεσσαλία: Το δεξί χέρι της εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα, ακρωτηριάστηκαν δείκτης και αντίχειρας
Η νεαρή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση συγκόλλησης των δύο δαχτύλων

«Κόκκινος» συναγερμός Μαρουσάκη: Οι δύο παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς
Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

Θεσσαλονίκη: Αγριος ξυλοδαρμός υπαλλήλου σε ψιλικατζίδικο, συνελήφθησαν δυο άτομα
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και νοσηλεύεται

Πύρινος ανεμοστρόβιλος στο Κανδήλι Μεγάρων – Δείτε βίντεο από το επικίνδυνο φαινόμενο
Αυτό το επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο δημιουργείται κατά τη διάρκεια μεγάλων δασικών πυρκαγιών και αποτελείται από φλόγες, στάχτη και θερμές αέριες μάζες

Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά στα Μέγαρα: Αλογα τρέχουν να ξεφύγουν από τις φλόγες στο Κανδήλι
Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που πλέον έχει φτάσει στην Αγία Σκέπη

Δύο ενεργές ζώνες στη Δυτική Αττική – Έως 28 εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες
Στη νότια πλευρά της πυρκαγιάς και στον βόρειο τομέα κοντά στην Αγία Παρασκευή επικεντρώνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Τραγωδία στον Όλυμπο: 32χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο ρέμα Ορλιά
Στην επιχείρηση προσέγγισης και ανάσυρσης κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 14 πυροσβέστες

Πυρκαγιές: 100% αποζημίωση από τις αρχές Σεπτεμβρίου για τα σπίτια που επλήγησαν
Τι είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος

Emily Ratajkowski: Ξανά στην Ελλάδα - Η βόλτα με σκάφος και η ελληνική σημαία στο Instagram
Το διάσημο μοντέλο μοιράστηκε στιγμιότυπο από τη θάλασσα με τους εκατομμύρια followers της, επιλέγοντας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το ελληνικό καλοκαίρι.

Μύκονος: Σύλληψη 57χρονου που εκβίαζε επιχείρηση με απειλή ψευδών καταγγελιών για ηχορύπανση
Ο κατηγορούμενος απαιτούσε 50.000 ευρώ για να σταματήσει να υποβάλλει καταγγελίες για ηχορύπανση - η αστυνομία τον συνέλαβε επ` αυτοφώρω κατά την παραλαβή του ποσού.

Δορυφορική εικόνα NASA αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφής στη Βοιωτία: 40.000-50.000 καμένα στρέμματα
Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος δημοσίευσε τη φωτογραφία από δορυφόρο που αποτυπώνει τη μεγάλη πυρκαγιά βόρεια του Αγίου Βασιλείου.

Μαρουσάκης: Ασταμάτητα μποφόρ έως την Κυριακή - Πότε θα υποχωρήσουν τα μελτέμια
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για νέα ενίσχυση ανέμων στο Αιγαίο με ριπές που ξεπερνούν τα 9 μποφόρ, ενώ σε Κρήτη και δυτική ηπειρωτική χώρα οι καταβάτες άνεμοι επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Πόρτο Γερμενό: Κάηκαν σπίτια - «Φτάσαμε να λέμε ότι θα συμβεί το ίδιο με το Μάτι»
Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν άνιση μάχη σε δύο μέτωπα στη Βοιωτία, με ισχυρούς ανέμους να δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις και δεκάδες κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Προσοχή στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια
Βασικές οδηγίες σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καπνό φωτιάς

Καιρός – Μαρουσάκης: Θυελλώδεις καταβάτες άνεμοι και αύριο - Πότε θα περιοριστεί η ένταση
Δύσκολη η κατάσταση από πλευράς ανέμων

Φωτιά στη Βοιωτία: Αρνήθηκαν εκκένωση σε άνδρα που δεν εγκαταλείπει τον σκύλο του
«Τη γυναίκα μου την εγκαταλείπω, τον σκύλο όχι»

Φωτιά στην Περιφερειακή Αιγάλεω, ήχησε το 112 για ετοιμότητα
Η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση στο Ποικίλο Όρος

Πόσες επιθέσεις λαγοκέφαλου έχουν καταγραφεί – Τι κάνουμε αν μας δαγκώσει
Οι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουμε

Εντοπίστηκε αρχαίο ναυαγίο του 5ου αιώνα πΧ στην Ανδρο σε βάθος 44 μέτρων
Το ναυάγιο ορίζεται στα τέλη του 5ου και τις αρχές του 4ου αιώνα πΧ

Πόλεμος στο Διάστημα: Οι κυβερνοεπιθέσεις και τα όπλα που μπορούν να «τυφλώσουν» δορυφόρους
Από την κυβερνοεπίθεση που προηγήθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έως τους ύποπτους ελιγμούς δορυφόρων σε τροχιά, το Διάστημα γίνεται νέο πεδίο σύγκρουσης με διακύβευμα 626 δισ. δολάρια.

Θέουτα: Το γεωπολιτικό «αγκάθι» της Ισπανίας στην Αφρική και η νέα κρίση με τους 18 νεκρούς
Η μαζική είσοδος μεταναστών στον ισπανικό θύλακα στην Αφρική επαναφέρει στο προσκήνιο την ένταση μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ, με την Ισπανία να αναπτύσσει στρατό στα σύνορα.

Τσακάλι επιτέθηκε σε 4χρονη στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης - Το ζώο την έσυρε για μέτρα
Το παιδί δέχθηκε επίθεση σε αύλειο χώρο ταβέρνας και νοσηλεύεται στο «Γεννηματάς» με τραύματα στο πρόσωπο - Ερωτηματικά για το πώς το άγριο ζώο εμφανίστηκε σε κατοικημένη περιοχή

Σέρρες: Ιερέας τραγουδούσε «Της Γερακίνας γιος» και ένας άλλος το χόρευε - Δείτε το video
Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν θερμά και έριξαν χαρτοπετσέτες στον ιερέα

Οι κορυφαίες μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη: Πράκτορες βαθμολογούν κάθε χώρα, η θέση της Ελλάδας
Έρευνα με τη συμμετοχή 60 στελεχών πληροφοριών από 25 χώρες αναδεικνύει τη βρετανική MI6 στην πρώτη θέση, μπροστά από τη γαλλική DGSE και τις ολλανδικές υπηρεσίες

Επικίνδυνο «κοκτέιλ» μέχρι τις 10 Αυγούστου: Ανεμοι, ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο φωτιάς
Η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα από την Κυριακή

Θεσσαλονίκη: Τσακάλι επιτέθηκε σε 4χρονο κοριτσάκι
Οι γονείς του παιδιού αλλά και θαμώνες του καταστήματος έσπευσαν να βοηθήσουν το παιδάκι και να απομακρύνουν το άγριο ζώο

Παραλία γέμισε πακέτα με 700.000 ευρώ - λουόμενοι έτρεξαν να τα μαζέψουν
Οι επιβαίνοντες σε ταχύπλοο έριξαν τα χρήματα στη θάλασσα μόλις πλησίασε η ακτοφυλακή - Σε εξέλιξη έρευνα για την προέλευσή τους

Πέρασε το νομοσχέδιο για το νερό - Παπασταύρου: Το υπάρχον σύστημα έχει εξαντλήσει τα όρια του
«Ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν 157 βουλευτές, ενώ 131 καταψήφισαν

Φωτιά στις φυλακές Κορυδαλλού: Πυκνοί καπνοί βγαίνουν μέσα από τα κελιά – Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα
Πληροφορίες αναφέρουν πως κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα με αποτέλεσμα γρήγορα η πτέρυγα να γεμίσει με καπνό

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Ριπές έως 100 χλμ./ώρα σαρώνουν τη χώρα - Αυτές οι περιοχές βρίσκονται σε κατηγορία 4
Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησος και Κρήτη στο επίκεντρο - η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα.

Θέουτα: Χιλιάδες μετανάστες φώναζαν «Ζήτω η Ισπανία» εκλιπαρώντας να μην επιστραφούν στο Μαρόκο
Εικόνες χάους στον ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική, με 2.000 έως 3.000 ανθρώπους να περνούν τα σύνορα κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας τον φράχτη - επτά νεκροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα

Ενοίκια: Τέλος στα μετρητά από 1η Οκτωβρίου - Τι χάνουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές αν δεν συμμορφωθούν
Εκπνέει η εξάμηνη περίοδος χάριτος και το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να δώσει νέα παράταση - η αλλαγή αφορά κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα.

Αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα: Aνεβαίνει το όριο - Τι αλλάζει για όσους δουλεύουν σεζόν
Η νέα ρύθμιση, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2026, αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού για τους εποχικά εργαζόμενους και τριπλασιάζει ουσιαστικά το αφορολόγητο τους.

Φράνκο Μπαρέζι: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της Μίλαν σε ηλικία 66 ετών
Η AC Milan ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο του εμβληματικού αρχηγού της, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας μετά από επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον πνεύμονα.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνει σeξ ένα ζευγάρι; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τη «χρυσή ισορροπία» για μια ευτυχισμένη σχέση
Η δρ Νικόλ ΜακΝίκολς του University of Washington, με βάση δεδομένα χιλιάδων ζευγαριών, εξηγεί γιατί η συχνότητα και η ποικιλία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σχέση.

Φωτιά Ρέθυμνο: Πάνω από το 80% του φοινικόδασους της Πρέβελης κάηκε ολοσχερώς
Συγκλονιστική η εικόνα από το φοινικόδασος της Πρέβελης

Τριπλή καραμπόλα φορτηγών στις ΗΠΑ: Τρία οχήματα «διαλύθηκαν» - ο ένας οδηγός βγήκε αλώβητος
Το ημιφορτηγό με ρυμούλκα αγνόησε πινακίδα STOP σε διασταύρωση και προκάλεσε τα πάντα










