Ο Αλέξανδρος Στέργιου είναι 47 ετών, εθελοντής στους Γιατρούς του Κόσμου, και είναι το πρόσωπο που θέλω να κρατήσω ως εικόνα από τις δέκα μέρες που έμεινα στο νησί. Στα 41 του χρόνια πέρασε έναν πολύ δύσκολο καρκίνο και, όπως λέει ο ίδιος, ξαναγεννήθηκε. Αποφάσισε ότι «δεν θα σπαταλήσει τον εαυτό του σε τίποτα ανούσιο» και γράφτηκε στο νυχτερινό λύκειο Λέσβου, για να γίνει νοσηλευτής και να μπορέσει να γυρίσει πίσω όσα του έδωσαν απλόχερα άλλοι τις δύσκολες μέρες που έζησε. Αυτός είναι και ο λόγος που τα πρωινά του, τώρα πια, επιλέγει να αγκαλιάζει με απίστευτη τρυφερότητα τους ανθρώπους που ζητούν τη βοήθειά του και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο, αφού έχει μάθει να υπολογίζει πλέον τι είναι σημαντικό και τι όχι.
«Θα αγχωθώ μόνο αν ένα παιδί δεν έχει να φάει ή αν δεν καταφέρω να δώσω ένα ζευγάρι μεταχειρισμένα παπούτσια και κάλτσες σε κάποιον που τα έχει ανάγκη», μου είπε και τον πιστεύω απόλυτα, αφού ακριβώς το ίδιο συναίσθημα ένιωσα και εγώ. Ο Αλέξανδρος είναι ένα από τα πρόσωπα των εθελοντών.
Ενα πολύχρωμο μωσαϊκό από ανθρώπους έχει κυριολεκτικά κατακλύσει το νησί τους τελευταίους μήνες. Καταγεγραμμένες περισσότερες από 100 ΜΚΟ, από τις οποίες περίπου οι μισές δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι, αποκλειστικά και μόνο για να βρεθούν στην Ελλάδα.
Στο Βορρά η κατάσταση είναι, αν όχι επικίνδυνη, τουλάχιστον γραφική. Οι εθελοντές διασώστες είναι περισσότεροι από τους προς διάσωση και, κάθε φορά που καταφθάνει μια βάρκα, σπρώχνονται ποιος θα προλάβει να «σώσει» τον ταλαιπωρημένο πρόσφυγα. Ενα ζευγάρι ακουστικά κρεμασμένα γύρω από το λαιμό πιστοποιούν την ιατρική ιδιότητα και ανοίγουν το δρόμο για άσκηση του επαγγέλματος στο ανυποψίαστο θύμα. Θρησκευτικές οργανώσεις, με προθέσεις οι οποίες δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρες, βγάζουν selfie με το μουσκεμένο και ταλαιπωρημένο παιδί για να εξασφαλίσουν δωρεές.
Η -ομολογουμένως άσχημη- αυτή εικόνα, όμως, δεν πρέπει να καταπιεί την τεράστια προσφορά της Melinda στον Μόλυβο, του Eric και της γυναίκας του Filippa στην Εφταλού ή του Αποστόλη στη Συκαμιά, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν εκεί και με συγκινητική προσήλωση σώζουν «τους ανθρώπους που βγαίνουν από τη θάλασσα» και συντονίζουν τους εθελοντές.
Τους εθελοντές που έρχονται -πολλοί με δικά τους έξοδα από την πατρίδα τους-, μοιράζουν τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και αγάπη σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, καθαρίζουν τις παραλίες, τη Μόρια και το Καρά Τεπέ (τα hot spot σημεία), ενισχύοντας ταυτόχρονα και την οικονομία της Λέσβου. Ενοικιαζόμενα δωμάτια και αυτοκίνητα, ταξί, ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες κατακλύζονται από τους εθελοντές που «γυρίζουν πίσω» κάποια από τα χρήματα που το νησί στερήθηκε από την έλλειψη τουρισμού.
Περπατώντας στη Συκαμιά κάποια στιγμή, είδα εθελοντές να καθαρίζουν την παραλία σηκώνοντας ένα προς ένα τα βότσαλα και να βγάζουν τα σφηνωμένα αφρολέξ από τα κατεστραμμένα σωσίβια. Ενα χαμόγελο ήταν αρκετό για να με καλέσουν να τους βοηθήσω. Δύο γιαγιάδες από το χωριό ήρθαν και προστέθηκαν και αυτές στην παρέα μας, συμπληρώνοντας το περίεργο αυτό παζλ. Οταν τις ρώτησα τι γίνεται στο νησί τους, μου είπαν: «Να, ήρθαμε δω να βοηθήσουμε τα “μωρέλια” που καθαρίζουν όλη μέρα τον τόπο μας». Αλλωστε οι Μυτιληνιοί ξέρουν τι θα πει προσφυγιά, την έζησαν και το Ά12 και το Ά22.
Στο ίδιο μήκος κύματος, τη μοναδική μέρα που έκλεισε η στρόφιγγα από την Τουρκία -υπήρξε μια μέρα που είχαμε στη Λέσβο μηδενική προσέλευση-, είδα τους εθελοντές να σαρώνουν τα βουνά από σκουπίδια στη Μόρια, σε μια «αποστολή» που δεν ξέρω αν ακόμη και ο στρατός θα ήταν σε θέση να φέρει εις πέρας.
Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να προσφέρουν, με τον σωστό συντονισμό θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι.
Είχα την τύχη να βοηθήσω την ισπανική ομάδα των Γιατρών του Κόσμου - εθελοντές που πλαισίωσαν την ελληνική ομάδα των μόνιμων γιατρών που βρίσκονται στη Μυτιλήνη από το 2013, πριν από τις μεγάλες ροές.
Ο Pablo, η Estella, η Ana, κάνοντας χρήση της άδειάς τους, άφησαν πίσω οικογένεια, φίλους και δουλειά και ήρθαν στη Λέσβο για να προσφέρουν. «Η κλινική δουλειά μας είναι εύκολη», λέει ο Pablo, «το δύσκολο κομμάτι είναι να αντιμετωπίσεις την απελπισία στο βλέμμα τους... Τις περισσότερες φορές οι μητέρες φέρνουν τα παιδιά τους για εξέταση χωρίς να έχουν κάτι, μόνο και μόνο για να μας πουν την ιστορία τους και να τις παρηγορήσουμε, θέλουν απλώς να μιλήσουν και μια αγκαλιά».
Η Βαρβάρα, 27 χρόνων, είναι εθελόντρια στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Με πήρε στη 1 τα ξημερώματα και μου είπε ότι θα βγουν με το φουσκωτό για περιπολία ενώ είχε 6-7 μποφόρ. Δεν πήγα, φοβήθηκα... Οπως φοβήθηκα όταν μου είπε για ένα μωρό πνιγμένο, που έβγαλε το κύμα στα πόδια της. Οι εθελοντές όμως της ΕΟΔ δεν φοβούνται. Οταν τους παίρνει τηλέφωνο το Λιμενικό να πάνε να μαζέψουν τα ναυάγια, τρέχουν. Και μιλούν... μιλούν πολύ για όσα συμβαίνουν, μεταξύ τους αλλά και με ειδικούς. «Είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτά που βλέπουμε και να συνεχίσουμε με τη ζωή μας», μου είπε η Βαρβάρα.
Η Lucy από την Κίνα, ο Μike από την Ολλανδία, η Carol, ο Lucas, η Βαλίνα, η Κατερίνα, η Kimberly είναι όλοι κομμάτια αυτού του ιδιότυπου μωσαϊκού που έχει δημιουργηθεί. Είμαι κι εγώ τώρα ένα κομμάτι αυτού του μωσαϊκού. Ισως να μην μπορέσω ποτέ να βγάλω από το μυαλό μου την απόγνωση και το φόβο που είδα στα μάτια των ανθρώπων και ιδιαίτερα στα μάτια των μικρών παιδιών. Θα προσπαθήσω, όμως, να κρατήσω το χαμόγελο και την ευγένεια των εθελοντών, την ανακούφιση στα μάτια των προσφύγων και αυτό το αίσθημα γαλήνης που με συνόδευε κάθε φορά που έφευγα κουρασμένη.
της Πηνελόπης Κατσάτου
πηγή: kathimerini.gr

Αγριο φονικό συγκλονίζει τη Χίο – 51χρονος έσφαξε τον ανιψιό του
Ο 31χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Χίου

«Εκτοξεύτηκε» η SpaceX: Ο Έλον Μασκ είναι επισήμως ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στην ιστορία
Με ιστορική άντληση 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενόψει της εισαγωγής της στον Nasdaq, η αεροδιαστημική εταιρεία οδηγεί τον ιδιοκτήτη της σε οικονομικό ρεκόρ όλων των εποχών

Το Moonrise στη Μύκονο: Το yacht των 325 εκατ. ευρώ του ιδρυτή του WhatsApp
Η «πλωτή ιδιωτική κατοικία» του συνιδρυτή του WhatsApp, Jan Koum

Δήλωνε κληρικός, βγήκε στον δρόμο στα Πετράλωνα και έδειχνε τα γεννητικά του όργανα στους περαστικούς
Ο 52χρονος άνδρας συνελήφθη για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Μουντιάλ 2026: Η τηλεθέαση που σημείωσε η πρεμιέρα στην ΕΡΤ1
Το μέσο μερίδιο τηλεθέασης στους άνδρες (18-34) έφτασε το 40,8%

«Έπεσαν» Facebook, Messenger και Instagram: Παγκόσμιο κρασάρισμα στις πλατφόρμες της Meta
Προβλήματα μεγάλης κλίμακας για το Facebook

Οργισμένος ξανά ο Τραμπ με τους Ιρανούς: Είναι ανέντιμοι, οι όροι που διέρρευσαν δεν έχουν καμία σχέση με όσα συμφωνήθηκαν γραπτώς
«Όσα είπαν, συμπεριλαμβανομένης της αδύναμης και αξιολύπητης δήλωσής τους σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας, δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Truth Social, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις

«Έπεσαν» Facebook και Messenger - Προβλήματα και στο Instagram
Δεν «φορτώνουν» οι σελίδες

Χίος: Καυγάς με μαχαίρι στοίχισε τη ζωή σε 31χρονο – Ρήξη σπλήνας από τα τραύματα
Ο τραυματίας χειρουργήθηκε αμέσως, ωστόσο δεν κατάφερε να επιζήσει από τα τραύματά του

Ο Βρετανός ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 χρόνων - Το έργο και η πορεία του
Ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ, μια από τις πλέον επιδραστικές φιγούρες της σύγχρονης τέχνης και σημαντικός Βρετανός καλλιτέχνης, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών

Θεσσαλονίκη: Δήμος μήνυσε νεκρή οδηγό για απείθεια 8 χρόνια μετά τον θάνατό της
Η άνευ προηγουμένου υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο του Γ` Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, όπου η νεκρή… αθωώθηκε

Ιράν – ΗΠΑ: Ποιοι είναι οι 14 όροι που προβλέπει η μυστική συμφωνία ειρήνευσης
Κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν δημοσιοποίησαν το κείμενο του μνημονίου συνεννόησης 14 σημείων με τις ΗΠΑ, που προβλέπει παύση εχθροπραξιών, άρση κυρώσεων και αποδέσμευση δισεκατομμυρίων.

Θεσσαλονίκη: Τραγικό τέλος για ηλικιωμένο στο νοσοκομείο Παπανικολάου – Τι ερευνούν οι αρχές
Ο 79χρονος έπεσε από τον πρώτο όροφο του νοσοκομείου υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και υπέκυψε στα τραύματά του.

Κοζάνη: Νεκρό αρκουδάκι 2,5 ετών – Το πυροβόλησαν τρεις φορές στο κεφάλι
Το ζώο εντοπίστηκε στην περιοχή Πυλωρί του δήμου Βοΐου

Αεροδρόμιο Αμβούργου: Εκκενώθηκε τμήμα του λόγω μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης
Ύποπτο αντικείμενο στον έλεγχο επιβατών προκάλεσε συναγερμό στο αεροδρόμιο του Αμβούργου - η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή και ανεστάλησαν απογειώσεις και επιβιβάσεις.

Ιλινόις: Τεράστιος ανεμοστρόβιλος κάλυψε τον ουρανό και άφησε ερείπια πίσω του (βίντεο)
Τραυματισμένος απεγκλωβίστηκε άνδρας από τα ερείπια του κατεδαφισμένου σπιτιού του

Μυστήριο με τον πυροβολισμό 36χρονου στο Αγρίνιο: Το θύμα αλλάζει τις καταθέσεις του για το σημείο της επίθεσης
Ο 36χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος, ενώ οι αστυνομικοί προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τις ακριβείς συνθήκες του επεισοδίου και να εντοπίσουν τον δράστη

Παξοί: Συνελήφθη πλοίαρχος για τη φωτιά δύο τουριστικών σκαφών - Προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση
Από το συμβάν δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός ενώ προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση έκτασης περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων

Σκληρό βίντεο: Η στιγμή που καρχαρίας κατασπαράζει ψαροντουφεκά
Ένας αυτόπτης μάρτυρας κατέγραψε την επίθεση, με το θύμα να ακούγεται να ουρλιάζει «βοήθεια» ενώ πάλευε μέσα στο νερό

Προειδοποίηση Μαρουσάκη: Έρχονται έντονες καταιγίδες και κεραυνοί - Τι ώρα θα «χτυπήσουν» την Αττική
Μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες στο Λεκανοπέδιο

Θεσσαλονίκη: Ανήλικο βρέθηκε να κλαίει αβοήθητο στο δρόμο, συνελήφθη η μητέρα του
Σε βάρος της 47χρονης μητέρας σχηματίστηκε δικογραφία

«Έσφιγγε με λάστιχα γυμναστικής τον λαιμό τους μέχρι να πεθάνουν»: Νέα στοιχεία για την μητέρα που σκότωσε τα τρία παιδιά της
Νέα στοιχεία ρίχνουν φως στην υπόθεση της Λίντσεϊ Κλάνσι, της μητέρας που κατηγορείται ότι σκότωσε τα τρία παιδιά της το 2023 - Για πράξεις «ακραίας αγριότητας και σκληρότητας» έκαναν λόγο οι εισαγγελικές αρχές

Κύπρος: Φίδια τρόμαξαν τους λουόμενους στην παραλία του Πρωταρά, δείτε βίντεο
Πρόκειται για περιοχή η οποία δεν αποτελεί οργανωμένη παραλία, καθώς δεν διαθέτει ξαπλώστρες, ομπρέλες ή άλλες οργανωμένες παραλιακές υποδομές

Είναι επίσημο: Αυτός είναι ο προπονητής της Ρεάλ
Μεγάλη επιστροφή στη «Βασίλισσα»

Κοζάνη: Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς αιγοπροβάτων σε κτηνοτροφική μονάδα στην Αμυγδαλιά
Από την πρώτη στιγμή, η κατάσταση των ζώων είχε προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στους κτηνιάτρους

Λουτράκι: Σορός άνδρα εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα
Οι αρχές διερευνούν αν η σορός ανήκει στον 38χρονο Ουκρανό υπήκοο που αγνοούνταν

Τέλος μίας εποχής στη Χίο: Πέθανε η κυρία Σμαράγδα, η τελευταία μόνιμη κάτοικος του Αναβάτου
Θλίψη στην τοπική κοινωνία της Χίου για τον θάνατο της Σμαράγδας Παπαστυλιανού, της τελευταίας μόνιμης κατοίκου του Αναβάτου

Χαλάνδρι: Εργαστήριο αναβολικών κρυμμένο σε φαρμακείο – Πάνω από 1 εκατ. ευρώ τα κέρδη του κυκλώματος
Δεκατέσσερις συλλήψεις από την αστυνομία και κατάσχεση 40.000 παράνομων σκευασμάτων

Voucher για βιβλία έως 150 ευρώ: Ποιοι δικαιούνται δωρεάν πρόσβαση σε εκδόσεις
Χιλιάδες πολίτες μπορούν να αποκτήσουν δωρεάν βιβλία μέσω επιταγής από τη ΔΥΠΑ

Καταδίκη για Τζέιμς Δαλαμάγκα, τη σύντροφο και τον πατέρα του
Ποινή φυλάκισης 2 ετών και 9 μηνών επέβαλε το δικαστήριο στον Δαλαμάγκα

Σουηδία: «Όχι» από την αρχή Δημόσιας Υγείας σε smartphone πριν από τα 13 έτη
Στόχος αυτής της νέας σύστασης είναι να «μειωθεί ο κίνδυνος τα παιδιά να εκτεθούν σε επιβλαβή περιεχόμενα»

Επίδομα αδείας 2026: Νέα ποσά μετά την αύξηση κατώτατου μισθού – Πότε και πώς καταβάλλεται
Ποια είναι η ημερομηνία πληρωμής του επιδόματος αδείας, ο τρόπος υπολογισμού του και τι αλλάζει φέτος

Θάνατος 71χρονου επιβάτη εν πλω σε πλοίο από Κω προς Πειραιά
Τραγικό τέλος για 71χρονο επιβάτη κατά τη διάρκεια πλου από την Κω με προορισμό τον Πειραιά

16χρονη επιχείρησε να το σκάσει ξυπόλητη για να ξεφύγει από τον 30χρονο σύζυγό της στο Βόλο
Ο 30χρονος συνελήφθη για ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη, ενδοοικογενειακή απειλή και ενδοοικογενειακή παράνομη βία

Λευκάδα: Βέλγος τουρίστας έπεσε από βράχο για μία selfie
Διακομίστηκε σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο Λευκάδας

Οι Αρχές στη Νορβηγία σκότωσαν άλκη που βρέθηκε να καλπάζει στο κέντρο του Όσλο
Το ζώο βρέθηκε αποπροσανατολισμένο, να καλπάζει στους δρόμους της νορβηγικής πρωτεύουσας και να περνάει ανάμεσα σε αυτοκίνητα και πεζούς

Τατουάζ με Σπαρτιάτη πολεμιστή στο στήθος έχει ο «ήρωας του Μπέλφαστ»
Σύμβολο θάρρους και πολεμικού πνεύματος το τατουάζ για τον άνδρα που σταμάτησε τον Σουδανό που επιτέθηκε με μαχαίρι στον Στίβεν Όγκιλβι

Καταδικάστηκε ιερέας για ενδοοικογενειακή απειλή της πρεσβυτέρας - «Έχεις τελειώσει»
Ο 46χρονος κληρικός υποστηρίζει ότι η καταγγελία έχει εκδικητικό κίνητρο

Παξοί: Ο καπετάνιος-ήρωας που έσωσε τους τουρίστες πριν βουτήξει στη θάλασσα – Η δραματική προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά
Ο καπετάνιος απομάκρυνε εγκαίρως τέσσερις τουρίστες από καταμαράν που τυλίχθηκε στις φλόγες στο λιμάνι του Γαΐου και στη συνέχεια βούτηξε στη θάλασσα

Αναταραχή στα Στενά του Ορμούζ – Ακούστηκε έκρηξη από τη θάλασσα
Ένα αεροσκάφος των ΗΠΑ εκτόξευσε δύο πυραύλους Hellfire










