«Πάντα θεωρούσα ότι, αν δεν μπορείς να εξηγήσεις τα μεγάλα οικονομικά ζητήματα σε μια γλώσσα που να μπορούν να την καταλάβουν οι έφηβοι, αυτό απλώς σημαίνει πως δεν τα καταλαβαίνεις ο ίδιος».
Κάπως έτσι ξεκινά το βιβλίο του Γιάννη Βαρουφάκη, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους από τις εκδόσεις Πατάκη, με τίτλο «Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία». Με τρόπο αλληγορικό και περιγραφικό παράλληλα, χρησιμοποιώντας παραδείγματα από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τη μυθολογία αλλά και την καθημερινή ζωή, ο οικονομολόγος επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στην έφηβη κόρη του, που ζει στην Αυστραλία, με αφορμή μια δική της ερώτηση: «Γιατί τόση ανισότητα;».
Λίγους μήνες πριν αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών και αρχίσει να «σαρώνει» την Ευρώπη για να διαβουλευτεί με τους Ευρωπαίους για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης έγραφε στην εισαγωγή του μόλις 207 σελίδων βιβλίου του: «αποφάσισα να μην εστιάσω στην ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων θλιβερών ετών – στα μνημόνια, στη φτώχεια, στην αναξιοπρέπεια που ζούμε από το 2010. Αντίθετα εστιάζω στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνικής οικονομίας που αγγίζουν όλους τους ανθρώπους, παντού, αλλά με τρόπο που όποιος αναγνώστης θέλει μπορεί να χρησιμοποιήσει ώστε να δει με διαφορετικό μάτι την πρόσφατη κατάρρευση της κοινωνικής μας οικονομίας, καθώς και τους λόγους για τους οποίους οι κρατούντες αρνούνται πεισματικά να πάρουν τις αποφάσεις που θα έφερναν τη λύτρωση των κοινωνιών μας, στην Ευρώπη, την Ελλάδα, τον κόσμο όλον».
¶λλο αγορές και άλλο οικονομία
Απευθυνόμενος πάντα στην κόρη του Ξένια, ο καθηγητής Οικονομικών που έγινε διάσημος για τις θέσεις του και τις απόψεις του πολύ πριν αναλάβει τη διαχείριση των οικονομικών της Ελλάδας, γράφει: «Στην κοινωνία όπου μεγαλώνεις κυριαρχεί η λανθασμένη άποψη ότι οικονομία ίσον αγορές. Τι ακριβώς είναι οι αγορές; Οι αγορές είναι η σφαίρα της ανταλλαγής. Στο σουπερμάρκετ γεμίζουμε το καρότσι μας με πράγματα και τα "ανταλλάσσουμε" με χρήμα το οποίο μετά ανταλλάσσεται με άλλα πράγματα που θέλει αυτός που το εισπράττει (ο ιδιοκτήτης του σουπερμάρκετ, ο εργαζόμενος στο σουπερμάρκετ, ο οποίος πληρώνεται από τα χρήματα που πληρώνουμε στο ταμείο κτλ.). Αν δεν υπήρχε το χρήμα, θα δίναμε στον πωλητή άλλα αγαθά, που εκείνος θα ήθελε. Να λοιπόν γιατί σου λέω ότι η αγορά είναι το μέρος όπου γίνονται ανταλλαγές. Αυτό το μέρος μάλιστα, στις μέρες μας, μπορεί να είναι και ψηφιακό – όπως π.χ. όταν με βάζεις να σου αγοράζω apps από το iTunes ή βιβλία από την Amazon.
ΣΆ τα λέω αυτά γιατί αγορές είχαμε κι όταν ζούσαμε πάνω στα δέντρα, προτού ανακαλύψουμε τις αγροτικές καλλιέργειες. Όταν ένας πρόγονός μας πρόσφερε μια μπανάνα ζητώντας από τον άλλο ένα μήλο, είχαμε μια μορφή ανταλλαγής, μια υποτυπώδη αγορά όπου η τιμή του ενός μήλου ήταν μια μπανάνα και τανάπαλιν. Όμως αυτό δεν ήταν μια πραγματική οικονομία. Για να δημιουργηθεί μια πραγματική οικονομία, χρειαζόταν κάτι παραπάνω: χρειαζόταν να αρχίσουμε να παράγουμε, αντί απλώς να κυνηγάμε ζώα, να ψαρεύουμε ψάρια ή να μαζεύουμε μπανάνες».
Χρέος
Για να περιγράψει την έννοια του χρέους, χρησιμοποιεί το έργο «Δρ. Φάουστους» του Κρίστοφερ Μάρλοου. «"Κόλαση είναι όπου είμαι". Τάδε έφη Μεφιστοφελής στο διάσημο θεατρικό του Κρίστοφερ Μάρλοου, με τίτλο Δρ. Φάουστους. [...] Η ιστορία της πώλησης της ψυχής του Φάουστ στον Μεφιστοφελή είναι μία από τις ιστορίες που δεν έχει διαβάσει ακόμα. Είναι μια ιστορία για μεγάλους και όχι για παιδιά της ηλικίας του. [...] Ο λόγος που δεν ενδείκνυται για παιδιά είναι επειδή, ουσιαστικά, αφορά μια έννοια που είναι δύσκολο και άδικο να τη συλλάβει ο παιδικός νους: το χρέος.
Στην ιστορία του Μάρλοου συμβαίνουν τα εξής: Ο Μεφιστοφελής πλησιάζει τον Δρα Φάουστ με μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Θα του παράσχει πλήθος απολαύσεων για είκοσι χρόνια υπό τον όρο ότι ο Φάουστ θα του υποσχεθεί πως ύστερα από είκοσι χρόνια, θα του παραδώσει την ψυχή του. Ο Φάουστ το σκέφτεται και αποφασίζει ότι είκοσι χρόνια ευδαιμονίας είναι αρκετά, και μετά ας κάνει ο Μεφιστοφελής ό,τι θέλει με την ψυχή του. Έτσι, λοιπόν, συμφωνεί. Ο Μεφιστοφελής χαμογελά και του ζητάει να υπογράψουν συμβόλαιο επΆ αυτού, το οποίο για να έχει μάλιστα μεγαλύτερη συμβολαιογραφική ισχύ, αντί με μελάνι, ο Φάουστ το υπογράφει με το αίμα του.
Αν το δεις ψυχρά και αναλυτικά, το συμβόλαιο αυτό είναι μια δανειακή σύμβαση που "καθιέρωσε" το χρέος του Φάουστ προς τον Μεφιστοφελή».
Σε άλλο σημείο, ο συγγραφέας Γ. Βαρουφάκης απευθύνει στην κόρη του το εξής ερώτημα: «Ποιος από τους δύο, ο Σκρουτζ ή ο Φάουστ ήταν πιο κοντά στις ανάγκες της νέας κοινωνίας της αγοράς;». Και απαντά: «Ο Φάουστ βέβαια: Γιατί; Επειδή, αν όλοι είμασταν Σκρουτζ, δηλαδή τσιγκούνηδες που αποταμιεύουν όλο τον πλούτο χωρίς να ξοδεύουν τίποτα, τότε οι αγορές θα κατέρρεαν, καθώς κανείς δεν θα αγόραζε τίποτα, τα μαγαζιά και τα εργοστάσια θα έκλειναν και η κοινωνία της αγοράς θα έπεφτε σε βαριά κρίση. Το χρέος είναι για τις κοινωνίες της αγοράς ό,τι η Κόλαση για τον χριστιανισμό: τόσο απαραίτητο όσο είναι δυσάρεστο!».
Κραχ
«Όταν το τραπεζικό "χέρι" το παρακάνει και επιβαρύνει το παρόν με υποχρεώσεις απέναντι στο μέλλον που το παρόν, όσο και να προσπαθεί, αδυνατεί να εκπληρώσει, τότε έρχεται το κραχ. Η πτώχευση. Η χρεοκοπία. Η ύβρις του χεριού του τραπεζίτη αποπληρώνεται με οικτρή νέμεσιν. Αλλά για να είμαι λιγότερο αλληγορικός και πιο χειροπιαστός, θέλω να σου εξηγήσω πώς ακριβώς οι τραπεζίτες μεταφέρουν ανταλλακτική αξία από το μέλλον. Τον μηχανισμό με τον οποίο το κάνουν. Μόνο έτσι θα καταλάβεις πως το κραχ είναι αναπόφευκτο», γράφει και φέρνει το εξής παράδειγμα:
«Έστω ότι ο Μιχάλης φτιάχνει ποδήλατα και ζητάει από τον τραπεζίτη 500.000 ευρώ για να αγοράσει μηχάνημα που θα του επιτρέψει να κατασκευάζει τους σκελετούς των ποδηλάτων από ανθρακονήματα, καθιστώντας τα πιο ελαφριά και γερά. Ερώτημα: Πού θα βρει ο τραπεζίτης το ποσό αυτό για να το δανείσει στον Μιχάλη; [...] Η σωστή απάντηση είναι: "Από το πουθενά!" - "Από το τίποτα!".
Όταν σου λέω ο τραπεζίτης δημιούργησε με μαγικό τρόπο 500.000 ευρώ, από το «πουθενά», αυτό που εννοώ είναι εκείνο που λέγαμε πιο πριν: τα 500.000 ευρώ προέρχονται από το μέλλον! Είναι απόρροια της διαδικασίας όπου το τραπεζικό χέρι διαπερνά τη μεμβράνη, διασχίζει τη "γραμμή του χρόνου", αποσπά αξία που δεν έχει ακόμη παραχθεί, τη φέρνει στο παρόν, τη δίνει (με το αζημίωτο) στον Μιχάλη –στον επιχειρηματία- και όλοι μαζί ελπίζουμε ότι τα νέα ποδήλατα του Μιχάλη, θα έχουν ανταλλακτική αξία τέτοια που να μπορεί το μέλλον να αποπληρωθεί για τα 500.000 ευρώ που μας έδωσε, συν τον τόκο που του χρωστάμε.
[...] Κάποια στιγμή όμως οι Μιχάληδες και οι κερδοσκόποι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια του τραπεζίτη, ο οποίος αδυνατεί να αποπληρώσει το... μέλλον. [...] Όσο πιο σταθερή η αναπτυξιακή διαδικασία, τόσο μεγαλύτερο το κίνητρο των τραπεζιτών να χρησιμοποιήσουν τις μαγικές τους δυνάμεις. Όμως, χωρίς να το πολυκαταλάβουν, τα μάγια τους περνούν το όριο της Μαύρης Μαγείας και σύντομα έρχεται το κραχ. Όπου κραχ δεν είναι τίποτα άλλο από την απότομη αποσταθεροποίηση της διαχρονικής ισορροπίας, με αποτέλεσμα το παρόν να πρέπει να ομολογήσει στο μέλλον ότι δεν μπορεί να του δώσει αυτά που του χρωστά».
Πληθωρισμός και αποπληθωρισμός
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα παραδείγματα που χρησιμοποιεί για να κάνει κατανοητές τις έννοιες του πληθωρισμού και του πληθωρισμού. «Κάποιες εποχές, ο Ερυθρός Σταυρός τοποθετούσε στα δέματα πιο πολλά τσιγάρα, χωρίς να βάζει και πιο πολλή σοκολάτα ή πιο πολύ καφέ ή τσάι. Τότε συνέβαινε το εξής: Το κάθε τσιγάρο «αγόραζε» λιγότερο καφέ, πιο λίγη σοκολάτα, λιγότερο τσάι. Έχει λογική αυτό: Καθώς αντιστοιχούσαν πιο πολλά τσιγάρα στο σύνολο του καφέ και του τσαγιού στο στρατόπεδο, στο κάθε τσιγάρο αντιστοιχούσαν πιο λίγος καφές, λιγότερο τσάι. [...]
Ένα βράδυ, η συμμαχική αεροπορία σφυροκόπησε ανελέητα την περιοχή όπου βρισκόταν το στρατόπεδο. Οι βόμβες έπεφταν όλο και πιο κοντά, έως ότου κάποιες έσκασαν στο στρατόπεδο. Όλο το βράδυ, οι αιχμάλωτοι αναρωτιόντουσαν αν θα ήταν ζωντανοί μέχρι την αυγή. Την επόμενη ημέρα, η ανταλλακτική αξία των τσιγάρων είχε εκτιναχθεί στα ουράνια! Γιατί; Επειδή κατά τη διάρκεια της ατελείωτης εκείνης νύχτας, οι αιχμάλωτοι, πάνω στην αγωνία τους, κάπνιζαν το ένα τσιγάρο πάνω στο άλλο. Το πρωί, η ποσότητα των τσιγάρων, σε σχέση με τα υπόλοιπα αγαθά, είχε συρρικνωθεί και η ανταλλακτική αξία του κάθε εναπομείναντος τσιγάρου ήταν πολύ πολύ μεγαλύτερη.
Ο βομβαρδισμός είχε, επιγραμματικά, προκαλέσει τον λεγόμενο... αποπληθωρισμό – δηλαδή την αύξηση της ανταλλακτικής αξίας των χρηματικών μονάδων, που προκαλεί η μείωση του λόγου της ποσότητας του χρήματος ως προς την ποσότητα όλων των άλλων αγαθών. Το αντίθετο δηλαδή εκείνου που ονομάζουμε πληθωρισμό – δηλαδή της μείωσης της ανταλλακτικής αξίας των χρηματικών μονάδων όταν ο λόγος των χρηματικών μονάδων μειώνεται ως προς την ποσότητα όλων των άλλων αγαθών».
Φοβού τους οικονομολόγους και τα μπλε χάπια τους
Στο τελευταίο κεφάλαιο ο συγγραφέας Γ. Βαρουφάκης αναφέρεται στην ταινία Matrix και το μπλε χάπι, το οποίο όποιος το πάρει, όταν ξυπνήσει θα πιστέψει αυτό που θέλει να πιστέψει. «Πώς κατάφεραν οι κρατούντες να διατηρούν την εξουσία τους και ανενόχλητοι να διανέμουν το πλεόνασμα με τρόπο που συμφέρει στους ίδιους;», διερωτάται και απαντά: «Μέσα από την καλλιέργεια μιας νομιμοποιητικής ιδεολογίας που έπειθε την πλειοψηφία πως οι κρατούντες ήταν δικαιωματικά κρατούντες. Ότι έτσι έπρεπε να είναι...».
«Όλο αυτό το αφήγημα περί οικονομίας θυμίζει το Matrix: μια φυλακή του νου, στόχος της οποίας είναι να κρύβει μονίμως την πικρή αλήθεια. Ποια αλήθεια; Ότι οι άνθρωποι έχουμε καταντήσει δούλοι των μηχανών που εφηύραμε για να μας υπηρετούν. Ότι οι αγορές αντί να υπηρετούν τους ανθρώπους υπηρετούν οι άνθρωποι τις αγορές», τονίζει.
Θεολογία μετά εξισώσεων
«Πολλοί θα σου πουν ότι ο πατέρας σου δε ξέρει τι λέει. Ότι τα οικονομικά, η οικονομική θεωρία είναι επιστήμη. Ότι όπως στη Φυσική που αναλύει μεθοδικά και με μαθηματικά μέσα τη Φύση, έτσι και τα οικονομικά συνδυάζουν τα μαθηματικά, τη στατιστική και τη λογική για να αναλύσουν επιστημονικά τα κοινωνικοοικονομικά φαινόμενα. Ανοησίες!», γράφει ο Γ. Βαρουφάκης και παρατηρεί:
«Η ριζική απουσία δυνατοτήτων να ελεγχθούν εμπειρικά οι οικονομικές μας θεωρίες εγγυάται ότι τα οικονομικά, η οικονομική σκέψη, δεν έχουν καμία σχέση με τις θετικές επιστήμες. Οπότε η επιλογή μας είναι μεταξύ του να προσποιούμαστε ότι, ως οικονομολόγοι, είμαστε επιστήμονες και του να παραδεχτούμε ότι είμαστε κοντύτερα στους φιλοσόφους που, όσο λογικά και σοφά και να επιχειρηματολογούν, είναι αδύνατο να πείσουν ο ένας τον άλλον για το νόημα της ζωής».
Γράφει η Ιουλία Κιλέρη
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/786449/mathimata-oikonomias-gia-arharious-apo-ton-gianni-varoufaki
Ελεύθερη η πρώην επόπτρια Δυτικής Αττικής για την υπόθεση δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα
Η κατηγορούμενη επανέλαβε ότι δεν ήταν παρούσα στο περιστατικό, υποστηρίζοντας πως είδε την Κυριακή μόνο όταν έφευγε

Ανησυχία στην Ισπανία: Εμφανίστηκαν έπειτα από 31 χρόνια κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων
Ο ιός, που είναι ακίνδυνος για τον άνθρωπο αλλά φονικός για τους χοίρους, επεκτείνεται στη δυτική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια

Θεσσαλονίκη: 37χρονος έδωσε τέλος στη ζωή μου με όπλο – Τον βρήκε μέσα στο ΙΧ του περαστικός
Μπροστά σε ένα σοκαριστικό θέαμα βρέθηκε πολίτης το πρωί της περασμένης Κυριακής σε περιοχή της Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη

Πολιτικό σκάνδαλο στη Ρουμανία: Ο υπουργός Αμυνας παραιτήθηκε επειδή είπε ψέματα στο βιογραφικό του
Το βιογραφικό του Ιονούτ Μοστεάνου περιείχε εσφαλμένες πληροφορίες σχετικά με το πότε αποφοίτησε και από ποιο πανεπιστήμιο

Μερομήνια: Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα - Τι αναφέρει η παραδοσιακή μέθοδος
Τα Μερομήνια αποτελούν την παραδοσιακή μέθοδο πρόβλεψης του καιρού

Αντρες δολοφόνησαν και πέταξαν σε βάλτο την έφηβη αδερφή τους, επειδή «αμαύρωσε την τιμή τους»
Φρικτό έγκλημα στην Ολλανδία, ακόμα ένα, το οποίο έγινε στο όνομα της «τιμής» μουσουλμανικής οικογένειας

Οι ηλικιωμένοι στη Νότια Κορέα ξορκίζουν τη μοναξιά με «εγγόνια» ρομπότ - «Σε περίμενα όλη μέρα»
Κάθε μέρα, περίπου 10 ηλικιωμένοι ενήλικες στη Νότια Κορέα αυτοκτονούν. Στην Ασία έχουν την τιμητική τους τα ρομπότ φροντίδας ηλικιωμένων, μία αγορά που αναμένεται να φτάσει τα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030

Πολίτες ύψωσαν σταυρό 10 μέτρων στο όρος Αυγό στην Ξάνθη: Κλήθηκαν σε απολογία από τη δασική υπηρεσία
Η Δασική Υπηρεσία ξεκίνησε έρευνα για τη διαδικασία τοποθέτησης και το εάν είχαν ληφθεί οι απαραίτητες άδειες

Ολυμπιακός: Πλημμύρισε ξανά το ΣΕΦ
Έπειτα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αθήνα

Φρίκη στο Μενίδι: 14χρονη πήγε σε αστυνομικό τμήμα με νεκρό βρέφος σε σακούλα
Τη χτύπησε άσχημα η μητέρα της και απέβαλε

Αγριογούρουνο έκανε βόλτες σε δρόμο στο Περιστέρι
Δείτε βίντεο

«Είσαι ηλίθια;»: Νέα επίθεση Τραμπ σε δημοσιογράφο
Αφορμή για τη νέα προσβολή του Αμερικανού προέδρου στάθηκε μία ερώτηση σχετικά με τους Αφγανούς στις ΗΠΑ

Συνελήφθη 55χρονος που έκανε παιδί με την κόρη του στη Ρόδο: Αποδείχτηκε μέσω DNA
Η 31χρονη εξήγησε πως δεν αντιλήφθηκε αρχικά την πιθανότητα αιμομιξίας για το δεύτερο παιδί, καθώς εκείνη την περίοδο διατηρούσε σχέση με άλλον άνδρα

Εντυπωσιακό το τοπίο στον Παρνασσό: Στα λευκά «ντύθηκε» το χιονοδρομικό κέντρο
Δείτε βίντεο

Γιατί η Αθήνα «πλημμύρισε» με 40 χιλιοστά βροχής
Η ανάρτηση Κολυδά για το διπλό πέρασμα των καταιγίδων στην Αττική

Διαρρήκτες μπήκαν σε κοσμηματοπωλείο, πήραν χρυσά σκουλαρίκια και δαχτυλίδια και έφυγαν σε λίγα δευτερόλεπτα
Δείτε βίντεο από την Καλαμάτα

20χρονος μπασκετμπολίστας πέθανε τέσσερις ημέρες μετά τον τραυματισμό του σε κολεγιακό αγώνα
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, υπέστη κάποιας μορφής κρανιοεγκεφαλική κάκωση

Στους 83 οι νεκροί από τη φωτιά στους ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ
Τουλάχιστον 250 οι αγνοούμενοι

Euroleague: Οριστική απόφαση για άμεση επιστροφή των αγώνων στο Ισραήλ
Τέλος η εξορία για Μακάμπι και Χάποελ

Κεραμεικός: Ανδρας έπεσε στο κενό από τον τέταρτο όροφο
Διακομίστηκε στον «Ευαγγελισμό»

Έρχεται νέο μάθημα σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο
Το νέο μάθημα θα διδάσκεται με την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή το 2026-27

Καιρός: Προβλέψεις χιονόπτωσης για Ευρώπη και Ελλάδα - Τι δείχνει το ECMWF
Η αποδυνάμωση του πολικού στροβίλου, εξαιτίας του πρώιμου φαινομένου SSW, ενδέχεται να επιτρέψει την κατά διαστήματα κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη

Αγρίνιο: Νεκρή ηλικιωμένη γυναίκα έπειτα από πτώση από τον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας
Η γυναίκα εντοπίστηκε στο οδόστρωμα το πρωί της Πέμπτης

Γεγονός η πρώτη επιτυχημένη αλλαγή χρώματος ματιών στην Ελλάδα
Πρόκειται για μία αισθητική επέμβαση - Χειρουργός οφθαλμίατρος εξήγησε πώς γίνεται

Η γιαγιά που έγινε viral επειδή προσκάλεσε έναν άγνωστο σπίτι της γιορτάζει το 10ο γιορτινό γεύμα με τον «εγγονό» της
Μια φιλία που κρατάει χρόνια

Εμπρηστική επίθεση σε συνεργείο στον Νέο Κόσμο: Έσπασαν την τζαμαρία και έβαλαν φωτιά
H πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές στο εσωτερικό του μαγαζιού, ενώ στο σημείο δεν εντοπίστηκαν υπολείμματα του εμπρηστικού μηχανισμού

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 35χρονο που παρενοχλούσε συστηματικά 39χρονη
Ο 35χρονος πίεζε κατ΄εξακολούθηση την 35χρονη να συνευρεθούν ερωτικa

Κακοκαιρία «Adel»: Εκτεταμένες ζημιές στη Μεσσηνία - Χωρίς ρεύμα η Φοινικούντα
Τζαμαρίες σε σπίτια έσπασαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και στέγαστρα ξηλώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους

Tραμπ σε δημοσιογράφο των NYT: «Eίσαι άσχημη μέσα και έξω» - Γιατί τον εξόργισε το άρθρο της
Ο Τραμπ αποκάλεσε δημοσιογράφο των New York Times «άσχημη» σε μια νέα προσβολή προς γυναίκα δημοσιογράφο

Σαλαμίνα: Αποφασισμένη να πει όλη την αλήθεια η 46χρονη - «Μετανιώνω κάθε λεπτό εκείνης της νύχτας»
«Ζητάω συγγνώμη αλλά γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι αρκετό», δήλωσε μεταξύ άλλων μέσα από τη φυλακή η 46χρονη που δολοφόνησε την πεθερά της για 1.100 ευρώ

Η Γαλλία μαζεύει στρατό - Τι θα ανακοινώσει σήμερα ο Μακρόν
ι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούνται σήμερα από περίπου 200.000 άτομα ενεργό προσωπικό και 47.000 εφέδρους.

Τσίπρας: Εγώ θα μιλήσω στις 3 Δεκεμβρίου
Ο πρώην πρωθυπουργός σε νέο βίντεο παραθέτει δηλώσεις από Μητσοτάκη, Κωνσταντοπούλου, Κουτσούμπα, Κασσελάκη, Βαρουφάκη και Μαρινάκη σχετικά με το βιβλίο του

Ρόδος: Η συγκινητική μαντινάδα του πατέρα του 19χρονου Ραφαήλ που σκοτώθηκε από χειροβομβίδα
«Πότε δεν θα το πίστευα, όμως κι αυτό το είδα, ένα κοπέλι έσβησε από μια χειροβομβίδα», γράφει μεταξύ άλλων στη σπαρακτική ανάρτησή του ο πατέρας του 19χρονου Ραφαήλ

Τραγωδία στη Φλώρινα: Δύο νεκροί σε τροχαίο στην Πρέσπα
Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από την Τροχαίο Φλώρινας

Κακοκαιρία Adel: «Σύννεφο ύψους 11 χιλιομέτρων στην Αιτωλοακαρνανία» – Ήχησε το 112
Η Πολιτική Προστασία συστήνει προσοχή σε όλους

Χονγκ Κονγκ: Ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά σε ουρανοξύστη ανέρχεται σε 36 - 279 άτομα αγνοούνται
Ο αριθμός των νεκρών από τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών στη βόρεια περιοχή Tai Po του Χονγκ Κονγκ έχει αυξηθεί σε 36, ενώ 279 άτομα αγνοούνται

Φρίκη στη Γαλλία: Ανώτερος κρατικός λειτουργός είχε «ναρκώσει» πάνω από 240 γυναίκες
Σε μια υπόθεση που θυμίζει τη δίκη Πελικό, δεκάδες γυναίκες καταγγέλλουν ότι τους δόθηκαν ζεστά ροφήματα αναμεμειγμένα με διουρητικό για να τις κάνουν να ουρήσουν

Ξάνθη: Αύριο απολογούνται 10 άτομα επειδή... ύψωσαν σιδερένιο Σταυρό που έγινε viral - βίντεο
Έρευνα των αρχών για την τοποθέτηση του σταυρού μετά τις Viral εικόνες - Κλήσεις σε απολογία την Πέμπτη 27/11

Τροχαίο στο Παγκράτι: Αναζητείται δομή φιλοξενίας για την 32χρονη ΑμεΑ κόρη του θύματος
Η 32χρονη παραμένει στο Αιγινήτειο από την ημέρα του τροχαίου

Αγριος καβγάς Γεωργιάδη με Κωνσταντοπούλου στη Βουλή - «Μας δείξατε το χιτλερικό σας πρόσωπο»
Σφοδρή αντιπαράθεση Γεωργιάδη -Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, με αιχμή του δόρατος τον Καραναστάση










