Μέσα σε ένα μόλις μήνα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί 22 χωρών, ανάμεσά τους και εκείνες του ελληνικού υπουργείου Ανάπτυξης, εντόπισαν 576 influencers στους οποίους αρχικά η Κομισιόν δια των κρατικών αρχών θα ...τραβήξι το αυτί, επισημαίνοντάς τους τις παραβάσεις και έπεται συνέχεια αν δεν συμμορφωθούν.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Ανάπτυξης, από τους ελέγχους εντοπίστηκαν οι 576 influencers και οι 20 εξ αυτών προέρχονται από τη χώρα μας. Το αμέσως προσεχές διάστημα θα λάβουν επιστολή από το υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία θα ενημερώνονται επισταμένως και θα καλούνται να προβούν άμεσα στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις ώστε οι δραστηριότητές τους να είναι προσαρμοσμένες σε όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών.
Ο έλεγχος, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, πραγματοποιήθηκε από τις 27 Οκτωβρίου του 2023 έως και τις 30 Νοεμβρίου του 2023 και συμμετείχαν 22 αρμόδιες αρχές των κρατών μελών της Ένωσης.
Ο συντονισμός των ελέγχων έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Δικτύου συνεργασίας των αρμόδιων εθνικών αρχών των κρατών μελών για την επιβολή της καταναλωτικής νομοθεσίας (Consumer Protection Cooperation Network).
Ειδικότερα, στην επιστολή που θα λάβουν οι 20 Έλληνες influencers από το υπουργείο Ανάπτυξης:
(α) επισημαίνονται η νομοθεσία της Ε.Ε. καθώς και το δίκαιο για την προστασία του καταναλωτή στην Ελλάδα που ισχύουν στις περιπτώσεις των εμπορικών επικοινωνιών όλων των influencers
(β) υπογραμμίζονται τα σημεία στις αναρτήσεις των influencers, όπου χρήζουν βελτίωσης, ιδίως όσον αφορά τις περιπτώσεις γνωστοποίησης (disclosure) της εμπορικής επικοινωνίας με σκοπό την προώθηση προϊόντων/υπηρεσιών, ώστε να συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο στην διαμόρφωση μιας σωστής εμπορικής επικοινωνίας με το καταναλωτικό κοινό, που θα διέπεται από διαφάνεια και
(γ) προτείνονται συστάσεις για την χρήση της κατάλληλης επισήμανσης, με δεδομένο ότι η εμπορική επικοινωνία για την προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας θα πρέπει να προβάλλεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι άμεσα ξεκάθαρο στο καταναλωτικό κοινό ότι πρόκειται για διαφημιστική ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει οι influencers να χρησιμοποιούν τα hashtag #διαφήμιση ή #advertisement ή #advertising, καθώς τα ειδικά εργαλεία γνωστοποίησης που διατίθενται από τις ίδιες τις πλατφόρμες: «συνεργασία επί πληρωμή», «συνεργασία επί αμοιβή», «paid partnership», ώστε να διασφαλίζεται ότι το καταναλωτικό κοινό γνωρίζει ότι η επικοινωνία για την προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας έχει διαφημιστικό περιεχόμενο.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων στους Έλληνες influencers
Από τον έλεγχο στους Έλληνες influencers, διαπιστώθηκε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ το 100% ασκεί εμπορική δραστηριότητα, μόνο το 25% - και όχι πάντα με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο - γνωστοποιεί στον καταναλωτή ότι το περιεχόμενο των αναρτήσεων έχει εμπορικό σκοπό (π.χ. περιλαμβάνει διαφημίσεις).
Σε ποσοστό 50% δεν παρέχουν σαφή ενημέρωση στον καταναλωτή σχετικά με την εμπορική τους ταυτότητα, ενώ από αυτούς που διατηρούν δικές τους ιστοσελίδες πώλησης το 50% δηλώνει ότι είναι εγγεγραμμένοι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).
Έρευνα για παραβάσεις
Όλα τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν θα διαβιβαστούν και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για εντοπισμό πιθανών φορολογικών παραβάσεων.
Για τις περιπτώσεις εκείνες των influencers που έχουν τις δικές τους ιστοσελίδες πώλησης και συνάπτουν συμβάσεις από απόσταση με τους καταναλωτές και για τις οποίες έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις θα επιβληθούν οι διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται από την καταναλωτική νομοθεσία.
Οι έρευνες στην Ευρώπη
-Από το 97% των ελεγχόμενων influencers των οποίων το περιεχόμενο των αναρτήσεων είναι εμπορικό, μόνο το 20% γνωστοποιεί με ξεκάθαρες φράσεις στον καταναλωτή ότι πρόκειται για ανακοινώσεις διαφημιστικού ή εμπορικού χαρακτήρα.
-To 78% των influencers ασκούν εμπορική δραστηριότητα, ωστόσο μόνο το 36% αυτών είναι εγγεγραμμένοι σε εμπορικό μητρώο στη χώρα τους, στο βαθμό που αυτό προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία του κράτους μέλους.
-Σε ποσοστό 30% οι influencers δεν παρέχουν πλήρη στοιχεία σχετικά με την εταιρεία τους, όπως εμπορική επωνυμία, γεωγραφική διεύθυνση, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή και αριθμό εγγραφής.
-Σε ποσοστό 38% δεν χρησιμοποιούν στις αναρτήσεις τους τα ειδικά εργαλεία γνωστοποίησης που διατίθενται από τις πλατφόρμες, όπως την ένδειξη «paid partnership (συνεργασία επί πληρωμή)» στο Instagram. Αντιθέτως, επιλέγουν διαφορετική διατύπωση, όπως «collaboration (συνεργασία)» (16%), «partnership» (15%) ή λοιπές, γενικές ευχαριστίες προς τις εταιρείες (brands) με τις οποίες συνεργάζονταν (11%).
-Το 40% των influencers διατηρεί ορατή τη γνωστοποίηση του εμπορικού χαρακτήρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπορικής επικοινωνίας.
-Το 34% των influencers παραθέτει τις γνωστοποιήσεις με τρόπο ώστε να είναι άμεσα εμφανείς, χωρίς να χρειάζονται επιπρόσθετα βήματα από τον καταναλωτή, όπως κάποιο κλικ στην ένδειξη «read more (διαβάστε περισσότερα)» ή μετάβαση στο κάτω μέρος της σελίδας.
-Το 40% των influencers προβάλλει και προωθεί δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες. Ωστόσο το 60% αυτών δεν παρέχουν ξεκάθαρη και με σαφήνεια ενημέρωση ότι πρόκειται για εμπορική δραστηριότητα και προβολή των δικών τους προϊόντων.
Ως αποτέλεσμα του EU Sweep 2023, από τους 576 influencers που ελέγχθηκαν σε 1η φάση, για τους 358 influencers προβλέπεται περαιτέρω έρευνα από τις αρμόδιες αρχές για την επιβολή της καταναλωτικής νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο.
Οι influencers και οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται από τον ιστότοπο/βιβλιοθήκη πληροφοριών (Influencer Legal Hub) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια σειρά από εκπαιδευτικά βίντεο και πληροφορίες από διάφορες πηγές που παρουσιάζουν τις νομικές υποχρεώσεις, τις θεμιτές εμπορικές πρακτικές και τα ισχύοντα Ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των καταναλωτών.
Πηγή: http://www.protothema.gr/economy/article/1488648/upourgeio-anaptuxis-sto-stohastro-tis-ee-oi-influencers-saronoun-ta-social-sti-lista-kai-20-ellines/
Απίστευτες εικόνες στη Βραζιλία: Απόπειρα απαγωγής παιδιού στη μέση του δρόμου με ταξί
Το παιδί έκανε ποδήλατο σε έναν δρόμο του Σάο Πάολο όταν προσπάθησαν να το απαγάγουν

Φρίκη στο Λαύριο: Μητέρα εξανάγκαζε την κάτω των 12 ετών κόρη σε πορνογραφικές βιντεοκλήσεις με 56χρονο
Συνελήφθη 56χρονος στο Λαύριο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα για υπόθεση γενετήσιων πράξεων και παρακολούθησης πορνογραφικών παραστάσεων ανήλικης κάτω των 12 ετών

«Made by… AI» – Τι αλλάζουν οι υποχρεωτικοί κανόνες της ΕΕ για τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης
Οι διατάξεις του νόμου της ΕΕ σχετικά με τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είναι σε ισχύ από την Κυριακή, καθιστώντας τις Βρυξέλλες τον κορυφαίο ρυθμιστικό φορέα στον κόσμο στον τομέα της AI - Τι αλλάζει;

«Ε όχι κι έτσι βρε Μαρίες»: Για παρασκηνιακές εντολές και σκοτεινά πρόσωπα καταγγέλλει Καρυστιανού και Γρατσία στέλεχος του κόμματος
Ο επικοινωνιολόγος Ηλίας Μιχάλας αναφέρεται στην «εντελώς ανάποδη στρατηγική» που ακολουθεί η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία»

Ναύπλιο: Αγρια ληστεία μετά φόνου ο θάνατος του ψυχολόγου - Τι υποστηρίζουν οι δύο συλληφθέντες
Τα ευρήματα των αστυνομικών ερευνών στην Αργολίδα για τον θάνατο του 59χρονου

Humanity Greece: Έκκληση στήριξης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές
Οι εθελοντές της οργάνωσης βρίσκονται ήδη στα πύρινα μέτωπα διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια σε οικογένειες που έχασαν τα πάντα.

Νεκρός ανασύρθηκε 32χρονος από φαράγγι στον Όλυμπο
Ο άνδρας βούτηξε σε μία βάθρα και φέρεται να υπέστη ανακοπή με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του

Νέες πυρκαγιές σε Κιλκίς, Πιερία, Πύλο - Μεγάλη μάχη στη Δυτική Αττική
Μάχη με τις φωτιές συνεχίζουν να δίνουν για ένα ακόμη 24ωρο οι πυροσβέστες

Νέες εξελίξεις στην υπόθεση του 59χρονου που εντοπίστηκε νεκρός στην Κάντια Αργολίδας – Συνελήφθησαν δύο άτομα για ανθρωποκτονία
Πρόκειται για δύο άτομα ηλικίας 20 και 24 ετών

Κληρώσεις ΑΕΚ, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκού και ΟΦΗ: Ώρες και πιθανοί αντίπαλοι στα playoffs
Τρεις κληρώσεις για Champions League, Europa League και Conference League πραγματοποιούνται σήμερα στη Νιόν - οι ελληνικές ομάδες μαθαίνουν τους επόμενους αντιπάλους τους.

«Μπλε» ταυτότητες: Τέλος εποχής - Τι αλλάζει από σήμερα
Οι παλαιού τύπου ταυτότητες παύουν να γίνονται δεκτές ως ταξιδιωτικά έγγραφα για τη Ζώνη Σένγκεν - Αναλυτικά η διαδικασία έκδοσης της νέας ταυτότητας μέσω της πλατφόρμας id.gov.gr.

Ναύπλιο: Νεκρός εντοπίστηκε ο 58χρονος ψυχολόγος που αγνοούνταν – Δύο συλλήψεις
Η σορός του άνδρα βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, σε σημείο αρκετά μακριά από την περιοχή όπου είχαν εντοπιστεί τις προηγούμενες ημέρες το όχημά του

Αγέλη τσακαλιών εντοπίστηκε στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης
Ζητείται αυξημένη προσοχή τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, ιδιαίτερα σε πιο απομονωμένα σημεία και για όσους κυκλοφορούν με κατοικίδια

Εργατικό ατύχημα για 25χρονη στη Θεσσαλία: Το δεξί χέρι της εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα, ακρωτηριάστηκαν δείκτης και αντίχειρας
Η νεαρή μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση συγκόλλησης των δύο δαχτύλων

«Κόκκινος» συναγερμός Μαρουσάκη: Οι δύο παράγοντες που ευνοούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς
Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

Θεσσαλονίκη: Αγριος ξυλοδαρμός υπαλλήλου σε ψιλικατζίδικο, συνελήφθησαν δυο άτομα
Ο τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της πόλης όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και νοσηλεύεται

Πύρινος ανεμοστρόβιλος στο Κανδήλι Μεγάρων – Δείτε βίντεο από το επικίνδυνο φαινόμενο
Αυτό το επικίνδυνο φυσικό φαινόμενο δημιουργείται κατά τη διάρκεια μεγάλων δασικών πυρκαγιών και αποτελείται από φλόγες, στάχτη και θερμές αέριες μάζες

Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά στα Μέγαρα: Αλογα τρέχουν να ξεφύγουν από τις φλόγες στο Κανδήλι
Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που πλέον έχει φτάσει στην Αγία Σκέπη

Δύο ενεργές ζώνες στη Δυτική Αττική – Έως 28 εναέρια μέσα στη μάχη με τις φλόγες
Στη νότια πλευρά της πυρκαγιάς και στον βόρειο τομέα κοντά στην Αγία Παρασκευή επικεντρώνονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Τραγωδία στον Όλυμπο: 32χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στο ρέμα Ορλιά
Στην επιχείρηση προσέγγισης και ανάσυρσης κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 14 πυροσβέστες

Πυρκαγιές: 100% αποζημίωση από τις αρχές Σεπτεμβρίου για τα σπίτια που επλήγησαν
Τι είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος

Emily Ratajkowski: Ξανά στην Ελλάδα - Η βόλτα με σκάφος και η ελληνική σημαία στο Instagram
Το διάσημο μοντέλο μοιράστηκε στιγμιότυπο από τη θάλασσα με τους εκατομμύρια followers της, επιλέγοντας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες το ελληνικό καλοκαίρι.

Μύκονος: Σύλληψη 57χρονου που εκβίαζε επιχείρηση με απειλή ψευδών καταγγελιών για ηχορύπανση
Ο κατηγορούμενος απαιτούσε 50.000 ευρώ για να σταματήσει να υποβάλλει καταγγελίες για ηχορύπανση - η αστυνομία τον συνέλαβε επ` αυτοφώρω κατά την παραλαβή του ποσού.

Δορυφορική εικόνα NASA αποκαλύπτει την έκταση της καταστροφής στη Βοιωτία: 40.000-50.000 καμένα στρέμματα
Ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος δημοσίευσε τη φωτογραφία από δορυφόρο που αποτυπώνει τη μεγάλη πυρκαγιά βόρεια του Αγίου Βασιλείου.

Μαρουσάκης: Ασταμάτητα μποφόρ έως την Κυριακή - Πότε θα υποχωρήσουν τα μελτέμια
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για νέα ενίσχυση ανέμων στο Αιγαίο με ριπές που ξεπερνούν τα 9 μποφόρ, ενώ σε Κρήτη και δυτική ηπειρωτική χώρα οι καταβάτες άνεμοι επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.

Πόρτο Γερμενό: Κάηκαν σπίτια - «Φτάσαμε να λέμε ότι θα συμβεί το ίδιο με το Μάτι»
Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν άνιση μάχη σε δύο μέτωπα στη Βοιωτία, με ισχυρούς ανέμους να δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις και δεκάδες κατοίκους να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Προσοχή στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια
Βασικές οδηγίες σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καπνό φωτιάς

Καιρός – Μαρουσάκης: Θυελλώδεις καταβάτες άνεμοι και αύριο - Πότε θα περιοριστεί η ένταση
Δύσκολη η κατάσταση από πλευράς ανέμων

Φωτιά στη Βοιωτία: Αρνήθηκαν εκκένωση σε άνδρα που δεν εγκαταλείπει τον σκύλο του
«Τη γυναίκα μου την εγκαταλείπω, τον σκύλο όχι»

Φωτιά στην Περιφερειακή Αιγάλεω, ήχησε το 112 για ετοιμότητα
Η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση στο Ποικίλο Όρος

Πόσες επιθέσεις λαγοκέφαλου έχουν καταγραφεί – Τι κάνουμε αν μας δαγκώσει
Οι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουμε

Εντοπίστηκε αρχαίο ναυαγίο του 5ου αιώνα πΧ στην Ανδρο σε βάθος 44 μέτρων
Το ναυάγιο ορίζεται στα τέλη του 5ου και τις αρχές του 4ου αιώνα πΧ

Πόλεμος στο Διάστημα: Οι κυβερνοεπιθέσεις και τα όπλα που μπορούν να «τυφλώσουν» δορυφόρους
Από την κυβερνοεπίθεση που προηγήθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έως τους ύποπτους ελιγμούς δορυφόρων σε τροχιά, το Διάστημα γίνεται νέο πεδίο σύγκρουσης με διακύβευμα 626 δισ. δολάρια.

Θέουτα: Το γεωπολιτικό «αγκάθι» της Ισπανίας στην Αφρική και η νέα κρίση με τους 18 νεκρούς
Η μαζική είσοδος μεταναστών στον ισπανικό θύλακα στην Αφρική επαναφέρει στο προσκήνιο την ένταση μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ, με την Ισπανία να αναπτύσσει στρατό στα σύνορα.

Τσακάλι επιτέθηκε σε 4χρονη στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης - Το ζώο την έσυρε για μέτρα
Το παιδί δέχθηκε επίθεση σε αύλειο χώρο ταβέρνας και νοσηλεύεται στο «Γεννηματάς» με τραύματα στο πρόσωπο - Ερωτηματικά για το πώς το άγριο ζώο εμφανίστηκε σε κατοικημένη περιοχή

Σέρρες: Ιερέας τραγουδούσε «Της Γερακίνας γιος» και ένας άλλος το χόρευε - Δείτε το video
Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν θερμά και έριξαν χαρτοπετσέτες στον ιερέα

Οι κορυφαίες μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη: Πράκτορες βαθμολογούν κάθε χώρα, η θέση της Ελλάδας
Έρευνα με τη συμμετοχή 60 στελεχών πληροφοριών από 25 χώρες αναδεικνύει τη βρετανική MI6 στην πρώτη θέση, μπροστά από τη γαλλική DGSE και τις ολλανδικές υπηρεσίες

Επικίνδυνο «κοκτέιλ» μέχρι τις 10 Αυγούστου: Ανεμοι, ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο φωτιάς
Η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα από την Κυριακή

Θεσσαλονίκη: Τσακάλι επιτέθηκε σε 4χρονο κοριτσάκι
Οι γονείς του παιδιού αλλά και θαμώνες του καταστήματος έσπευσαν να βοηθήσουν το παιδάκι και να απομακρύνουν το άγριο ζώο

Παραλία γέμισε πακέτα με 700.000 ευρώ - λουόμενοι έτρεξαν να τα μαζέψουν
Οι επιβαίνοντες σε ταχύπλοο έριξαν τα χρήματα στη θάλασσα μόλις πλησίασε η ακτοφυλακή - Σε εξέλιξη έρευνα για την προέλευσή τους










