Εδώ και σχεδόν δύο μήνες, από τότε που ο Ισραήλ επέβαλε αυτό που έκτοτε έχει γίνει ο μεγαλύτερος σε διάρκεια πλήρης αποκλεισμός του θύλακα, ύστερα από την κατάρρευση εκεχειρίας έξι εβδομάδων, δεν έχουν φθάσει τρόφιμα ή ιατρικές προμήθειες στα 2,3 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.
Το Ισραήλ ξεκίνησε και πάλι τη χερσαία εκστρατεία του στα μέσα Μαρτίου και έχει έκτοτε καταλάβει μεγάλες εκτάσεις γης και έχει δώσει εντολή στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις λεγόμενες «ουδέτερες ζώνες» στα όρια της Γάζας, μεταξύ των οποίων από το σύνολο της Ράφα που αντιστοιχεί περίπου στο 20% της Λωρίδας.
Το ισραηλινό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan μετέδωσε το Σάββατο ότι ο στρατός στήνει μια νέα «ανθρωπιστική ζώνη» στη Ράφα, στην οποία θα μεταφερθούν άμαχοι ύστερα από ελέγχους ασφαλείας για να κρατηθούν μακριά μαχητές της Χαμάς. Η βοήθεια θα διανεμηθεί μέσω ιδιωτικών εταιριών.
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμα σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές και δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλιο. Κάτοικοι λένε ότι τεράστιες εκρήξεις ακούγονται ολοένα και περισσότερο από τη νεκρή ζώνη, όπου κάποτε βρισκόταν η Ράφα, μια πόλη 300.000 κατοίκων.
«Οι εκρήξεις δεν σταματούν ποτέ, μέρα και νύχτα, κάθε φορά που σείεται το έδαφος, γνωρίζουμε ότι καταστρέφουν περισσότερα σπίτια στη Ράφα. Η Ράφα χάθηκε», δήλωσε στο Reuters μέσω γραπτού μηνύματος, ο Ταμέρ, από την Πόλη της Γάζας που έχει εκτοπιστεί στο Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, που είναι βορειότερα. Ο ίδιος δήλωσε ότι λαμβάνει τηλεφωνήματα από φίλους ακόμα και από την Αίγυπτο, των οποίων τα παιδιά μένουν ξύπνια λόγω των εκρήξεων.
Ο Αμπού Μοχάμεντ, ένας ακόμα από τους εκτοπισμένους της Γάζας, δήλωσε στο Reuters μέσω μηνύματος: «Τρέμουμε ότι μπορούν να μας αναγκάσουν να πάμε στη Ράφα, που θα είναι σαν ένα κλουβί ενός καταυλισμού, εντελώς αποκομμένο από τον υπόλοιπο κόσμο».
Το Ισραήλ, που επέβαλε τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας στις 2 Μαρτίου, λέει ότι στις προηγούμενες έξι εβδομάδες της εκεχειρίας στον θύλακα έφθασαν τόσες προμήθειες που δεν θεωρεί ότι ο πληθυσμός κινδυνεύει. Λέει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την είσοδο τροφίμων ή φαρμάκων διότι οι μαχητές της Χαμάς θα τα εκμεταλλευτούν.
Υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών δηλώνουν ότι οι κάτοικοι της Γάζας είναι στο όριο μαζικού λιμού και ασθενειών, με τις συνθήκες να είναι τώρα στο χειρότερο επίπεδό τους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν σε ισραηλινές κοινότητες.
Υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γάζας δήλωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα τελευταία ισραηλινά πλήγματα στον παράκτιο θύλακα.
Τουλάχιστον 10 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε σπίτι στην Τζαμπάλια στα βόρεια και 6 σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση σε καφετέρια στα νότια. Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν κάποια θύματα, γύρω από ένα τραπέζι στην καφετέρια, να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
Τρώνε χόρτα και χελώνες
Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να παρατείνουν την κατάπαυση πυρός, κατά την οποία η Χαμάς απελευθέρωσε 38 ομήρους και το Ισραήλ άφησε ελεύθερους εκατοντάδες φυλακισμένους και κρατούμενους.
Πενήντα εννέα Ισραηλινοί όμηροι συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, και λιγότεροι από τους μισούς εξ αυτών θεωρείται ότι είναι ζωντανοί. Η Χαμάς δηλώνει ότι θα τους απελευθερώσει μόνο με βάση μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου. Το Ισραήλ δηλώνει ότι θα συμφωνήσει μόνο σε προσωρινές παύσεις στις εχθροπραξίες εκτός κι αν αφοπλιστεί πλήρως η Χαμάς, κάτι που οι μαχητές απορρίπτουν.
Στην Ντόχα, ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε χθες ότι οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας νέας κατάπαυσης πυρός στη Γάζα έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο.
Την Παρασκευή, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα δήλωσε ότι εξαντλήθηκαν τα αποθέματα του σε τρόφιμα στη Γάζα μετά τον μεγαλύτερο σε διάρκεια αποκλεισμό που έχει αντιμετωπίσει η Λωρίδα της Γάζας.
Κάποιοι κάτοικοι τριγυρνούσαν στους δρόμους αναζητώντας χόρτα που έχουν φυτρώσει στο χώμα άλλοι κόβοντας ξερά φύλλα από τα δέντρα. Οι απεγνωσμένοι ψαράδες πιάνουν χελώνες και πωλούν το κρέας τους.
«Πήγα στον γιατρό τις προάλλες και είπε ότι έχω πέτρες στα νεφρά και ότι χρειάζομαι χειρουργείο που θα μου κοστίσει περίπου 300 δολάρια. Του είπα ότι καλύτερα να πάρω παυσίπονα και να χρησιμοποιήσω τα χρήματα για να αγοράσω φαγητό για τα παιδιά μου», δήλωσε στο Reuters μια γυναίκα από την Πόλη της Γάζας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της υπό τον φόβο αντιποίνων.
«Δεν υπάρχει κρέας, δεν υπάρχει αέριο για το μαγείρεμα, δεν υπάρχει αλεύρι και δεν υπάρχει ζωή, αυτή είναι η Γάζα με απλούς αλλά δύσκολους όρους».
Ο πόλεμος στη Γάζα ξέσπασε όταν ένοπλοι υπό τη Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και άρπαξαν 251 ομήρους στη Γάζα σε επιθέσεις τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με τον απολογισμό των ισραηλινών αρχών. Έκτοτε, η επίθεση του Ισραήλ στον θύλακα έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 52.000 ανθρώπους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/12292812/to-israil-isopedonei-ta-ereipia-tis-rafa-oi-katoikoi-trone-xera-chorta-kai-chelones
Ελλάδα, Γερμανία και ακόμη τρεις χώρες συμφώνησαν για κέντρα επιστροφής μεταναστών εκτός ΕΕ
Η Ουγκάντα και η Ρουάντα εξετάζονται ως πιθανοί προορισμοί για τα κέντρα επιστροφής που σχεδιάζουν η Ελλάδα και ακόμη τέσσερις χώρες της ΕΕ

Ρομπότ βγαίνει εκτός ελέγχου και επιτίθεται με κινήσεις καράτε σε άνδρα: «Μας είχαν προειδοποιήσει»
Μετά από ένα σπρώξιμο, η μηχανή παίρνει θέση μάχης και αρχίζει να κλωτσά και να χτυπά τον πελάτη

Το φρικιαστικό ενδεχόμενο για το νεκρό μωρό στην Κυψέλη: Πάλευε με στερητικό σύνδρομο το βρέφος;
Οι τοξικολογικές εξετάσεις του βρέφους αναμένεται να δώσουν απαντήσεις για το εάν είχε εκτεθεί σε ναρκωτικές ουσίες

Ανοίγουν τα στόματα για τη φρίκη στην Κυψέλη: «Μπαινοβγαίνανε δύο αγοράκια – Αλισβερίσι»
Μαρτυρία για «περίεργες» συναντήσεις

ΑΤ Μάνδρας: Εισέβαλε με μαχαίρι, χτύπησε αστυνομικό και δέχτηκε πυρά στην κοιλιά
Ο δράστης, που φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Θριάσιο νοσοκομείο μετά την αιματηρή συμπλοκή.

Σταύρος Φλώρος: Η απάντηση της Acun Medya στις καταγγελίες του πρώην παίκτη του Survivor
Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, ο Σταύρος Φλώρος έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της παραγωγής του ριάλιτι επιβίωσης, ζητώντας αποζημίωση ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ιός Δυτικού Νείλου: Στο επίκεντρο η Αττική - Μετά την εμφάνιση κρουσμάτων οι ψεκασμοί δεν έχουν αποτέλεσμα, λέει ο ΙΣΑ
Ποια τα μέτρα ατομικής προστασίας που συνιστά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

«Είναι δελφίνι. Δεν μπορείτε να το φάτε»: Χτύπησαν μέχρι θανάτου νεαρό δελφίνι στη Θέουτα, ενώ μια χήνα γλίτωσε τελευταία στιγμή
Βίντεο-σοκ δείχνει την κακοποίηση του θηλαστικού εν μέσω έξαρσης της παραβατικότητας στον ισπανικό θύλακα

Σάλος στην Τουρκία: Βίντεο κατέγραψε τον αντιπρόεδρο του CHP Μπερχάν Σιμσέκ, να χτυπά τη σύζυγό του
Στο βίντεο, ο Σιμσέκ κλωτσά τη σύζυγό του στο πόδι και τη σέρνει βίαια μέσα στο σπίτι, ενώ εκείνη αντιστέκεται

Οι δύο εκπλήξεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Μέχρι σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταφέρει να κρατήσει αρκετά χαρτιά «κρυμμένα», προστατεύοντας τα μέτρα από διαρροές

Τραμπ: Ζητά να επιστρέψουν οι Ευρωπαίοι τα χρήματα που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που δόθηκαν στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία θα έπρεπε να τα καλύψει η Ευρώπη

Τρομοκράτη του ISIS εξουδετέρωσαν Τούρκοι αστυνομικοί έπειτα από ανταλλαγή πυρών σε σταθμό λεωφορείων
Οι τουρκικές αρχές γνώριζαν ότι ο 21χρονος Μπερκάν Τσιλ ετοίμαζε τρομοκρατικό χτύπημα στη χώρα

Marfin: Απορριπτική η εισαγγελική πρόταση για την προφυλάκιση της 46χρονης
Με δελτίο τύπου ανακοινώνει ο δικηγόρος της ότι θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο

Στο υπόγειο του σπιτιού στο Μαραθώνα βρέθηκε η ηλικιωμένη, ήταν τυλιγμένη σε νάιλον
Η ηλικιωμένη βρέθηκε στις νέες έρευνες που συνεχίστηκαν σήμερα στο σπίτι - Την καταγγελία είχε κάνει η εγγονή της

Πολωνία: Τρένο συγκρούστηκε με φορτηγό εγκλωβισμένο σε σιδηροδρομική διάβαση - Σκληρές εικόνες
Ο οδηγός του φορτηγού, 42 ετών, γλίτωσε από θαύμα με μόνο ελαφρά τραύματα

Νέα απάτη με πρόσχημα τις νέες ταυτότητες: Ψεύτικο πρόστιμο για όσους δεν τις έχουν αλλάξει
Ο νέος τρόπος που σκαρφίστηκαν οι επιτήδειοι για να κλέβουν προσωπικά στοιχεία και κωδικούς

Κυψέλη: Τα αποτελέσματα του DNA στα παιδιά - Ένα από αυτά δεν είναι γιος του 43χρονου
Ο 9χρονος είναι παιδί της 38χρονης, όχι όμως του 43χρονου

Φουρνά: Η δασκάλα διαψεύδει ότι υπήρχαν αρουραίοι στο σπίτι της πολύτεκνης οικογένειας -«Γελοιότητες»
Όσα αναφέρει στο βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η δασκάλα του χωριού, Παναγιώτα Διαμαντή

Κυψέλη: «Καμία μάνα δεν βγάζει τέτοιο παιδί στον κόσμο» – Όσα λέει η μητέρα του 43χρονου
«Ο κόσμος με κρίνει, όμως εγώ δεν φταίω», ανέφερε η ίδια

Βόλος: Έγκυος δέχθηκε άγρια βία από τον σύντροφό της – Τη γλίτωσε η γειτόνισσα
Σε βάρος του 28χρονου δράστη ασκήθηκε δίωξη για ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη και προχώρησε η σύλληψή του

Καιρός: Ζέστη και λιακάδα επιστρέφουν το Σαββατοκύριακο μετά τα μπουρίνια
Πώς αναμένεται να διαμορφωθεί ο καιρός τις επόμενες ώρες

Ηράκλειο: Σορός άνδρα εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή των Γουβών - Συναγερμός στις Αρχές
Διερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για τον αγνοούμενο σέρφερ

Λαγκαδάς: Πυροβολισμοί σε ληστεία κοσμηματοπωλείου δίπλα σε Αστυνομικό Τμήμα
Ο αστυνομικός φρουρός πυροβόλησε τα λάστιχα του αυτοκινήτου των δραστών, οι οποίοι ωστόσο κατάφεραν να διαφύγουν προς την περιοχή του Σοχού.

Καιρός: Αφρικανική ζέστη φέρνει ξανά 37άρια - Η ημέρα που αλλάζει το σκηνικό
Ισχυρά μελτέμια έως 8 μποφόρ και κίνδυνος πυρκαγιών προηγούνται της επιστροφής του καλοκαιριού, εξηγεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Δημοσκόπηση Interview: Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί την πρωτιά με άνεση - Τι δείχνει για ΕΛΑΣ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση
Η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται διχασμένη ανάμεσα σε αυτοδύναμη κυβέρνηση και συνεργασία, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία αποκλείει ενδεχόμενο κόμμα υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Μαραθώνας: Ομολόγησε ότι έθαψε την 90χρονη μητέρα του στον κήπο του σπιτιού
Η Ασφάλεια ερευνά την κατοικία της ηλικιωμένης στον Μαραθώνα, όπου το όνομά της παρέμενε ενεργό στα μητρώα του ΕΦΚΑ για περίπου μία δεκαετία.

Χανιά: Κοπάδι γουρουνιών έκοβε βόλτες στην πλατεία του Βάμου - Το βίντεο που έγινε viral
Το απρόσμενο σκηνικό στον Βάμο Αποκορώνου κατέγραψαν με τα κινητά τους δεκάδες θαμώνες σε καφενεία και ταβέρνες

Κυψέλη: Προσπάθησε να αποδράσει ο 43χρονος - Αύριο στον ανακριτή οι κατηγορούμενοι για το βρέφος
Προτού προσπαθήσει να αποδράσει, επιτέθηκε σε αστυνομικούς

Πώς χαλαρώνει στην Ταϊλάνδη, το πλήρωμα του Abraham Lincoln μετά από 9 μήνες στη θάλασσα
Μετά από 250 ημέρες στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, 5.000 Αμερικανοί ναύτες του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln χαλαρώνουν στην Ταϊλάνδη, λίγο πριν επιστρέψουν στις ΗΠΑ

Πολιτικό φιάσκο στην Εσθονία: Έδωσαν €70 εκατ. για προμήθεια πυρομαχικών σε εταιρεία... που δεν είχε πουλήσει ούτε ένα βλήμα
Τα πυρομαχικά προορίζονταν για την άμυνα της Ουκρανίας - Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, παραιτήθηκε ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Χάνο Πέβκουρ

Οικογενειακή τραγωδία στη Γαλλία: Πατέρας σκότωσε τα δύο παιδιά του, την πεθερά του και αυτοκτόνησε – Το τελευταίο ταξίδι στην Ελλάδα
Τους είχε καταγράψει σε βίντεο πριν αυτοκτονήσει

Πέθανε η Γκλόρια Στάινεμ, εμβληματική μορφή του φεμινιστικού κινήματος
Η Γκλόρια Στάινεμ, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές του αμερικανικού φεμινισμού και συνιδρύτρια του περιοδικού «Ms.», πέθανε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία 92 ετών. Η αιτία θανάτου της δεν ανακοινώθηκε.

Ρεκόρ θανάτων από καύσωνα: 3.000 στο Βέλγιο, 16.300 στη Γερμανία
Από τις 18 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου καταγράφηκε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας κατά τη διάρκεια καύσωνα από την έναρξη των καταγραφών το 2000

Δημοσκόπηση Interview: Σταθερά πρώτη η ΝΔ, «βαρίδι» η ακρίβεια – Το 12% βλέπει θετικά ενδεχόμενο κόμμα Σαμαρά
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει την πιο αξιοσημείωτη άνοδο, με +1,9% έναντι της ΕΛΑΣ που καταγράφει πτώση 0,8% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας

Ενδοοικογενειακό επεισόδιο στα Χανιά: Νεαρός που έκρυβε ναρκωτικά στο σπίτι επιτέθηκε στη μητέρα του
Η καταγγελία της μητέρας οδήγησε στη σύλληψη του 24χρονου γιου

Στροφή Πούτιν: Υπάρχουν πιθανότητες για ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία
Ανέφερε ότι χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν συνεχώς το ζήτημα «και κάνουν ό,τι μπορούν ώστε το πρόβλημα να λυθεί κυρίως με ειρηνικά μέσα»

Θεσσαλονίκη: Ισχυρό μπουρίνι έφερε πλημμύρες και προβλήματα - Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια
Έντονες βροχοπτώσεις και κεραυνοί «χτύπησαν» τη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τετάρτης, προκαλώντας ισχυρό μπουρίνι

Στα χέρια ήρθαν ξεναγός και αναρριχητής στα 3.000 μέτρα: «Είσαι ένας γ.....νος ηλίθιος»
Ένας Πολωνός και ένας Αυστριακός δεν κράτησαν την ψυχραιμία τους κατά την αναρρίχηση

Αγρίνιο: Η 15χρονη που είχε εξαφανιστεί βιάστηκε από δύο άνδρες – Συγκλονιστικές αποκαλύψεις
Η ανήλικη εντοπίστηκε χθες σε σπίτι στο Αγρίνιο, σε κακή κατάσταση, και φέρεται να κατήγγειλε στις Αρχές ότι έπεσε θύμα βιασμού από δύο άνδρες

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε τρία σταθμευμένα οχήματα στην περιοχή της Πυλαίας - Βίντεο
Η φωτιά ξεκίνησε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία










