«Ο εγκέφαλός μας είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο όργανο»
Το CNN σε ένα εκτενές άρθρο του αναφέρεται αρχικά στον θάνατο του Μάικλ Μόσλεϊ, του παρουσιαστή του BBC και διατροφολόγου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός, αφότου είχε ξεκινήσει για πεζοπορία σε καυτές θερμοκρασίες στη Σύμη, καθώς και στους τέσσερις θανάτους και στις τρεις εξαφανίσεις τουριστών που ακολούθησαν.
Ένα κοινό μοτίβο
Ειδικότερα, ένας Ολλανδός τουρίστας βρέθηκε νεκρός στο νησί της Σάμου. Στις 16 Ιουνίου, η σορός ενός Αμερικανού τουρίστα βρέθηκε στο Μαθράκι, ένα μικρό νησί δυτικά της Κέρκυρας.
Στις 5 Ιουνίου, ένας άλλος Ολλανδός τουρίστας, 67 ετών, κατέρρευσε και πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ διέσχιζε το φαράγγι Μύλων στο Ρέθυμνο της Κρήτης, όπου οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Την επόμενη ημέρα, στο ίδιο νησί, μία 70χρονη Γαλλίδα τουρίστρια έχασε τη ζωή του ενώ περπατούσε σε μια ερημική παραλία μεταξύ Κουρεμένου και Ζάκρου στη Σητεία. Οι τραυματιοφορείς κατάφεραν να την προσεγγίσουν, αλλά δεν μπόρεσαν να σώσουν τη ζωή της.
Ο Άλμπερτ Καλιμπέτ, ένας άλλος Αμερικανός τουρίστας, αγνοείται από τότε που ξεκίνησε για πεζοπορία στις 11 Ιουνίου στην Αμοργό. Και δύο Γαλλίδες εξαφανίστηκαν στη Σίκινο αφού πήγαν για περίπατο.
Οι σοροί όσων έχασαν τη ζωή τους πρέπει ακόμη να εξεταστούν για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία θανάτου, αλλά οι Αρχές προειδοποιούν τους πολίτες να μην υποτιμούν τις επιπτώσεις των καυτών θερμοκρασιών.
«Υπάρχει ένα κοινό μοτίβο», δήλωσε στο Reuters ο Πέτρος Βασιλάκης, εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Νότιο Αιγαίο, «όλοι πήγαν για πεζοπορία εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών».
Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα προσφέρει ένα προειδοποιητικό σημάδι σχετικά με τις επιπτώσεις της ακραίας ζέστης στο σώμα, και ειδικότερα στον εγκέφαλο, προκαλώντας ενδεχομένως σύγχυση, επηρεάζοντας τις ικανότητες λήψης αποφάσεων των ανθρώπων, ακόμη και την αντίληψή τους για τον κίνδυνο.
Καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί μεγαλύτερους και σοβαρότερους καύσωνες, οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν πώς θα αντεπεξέλθει ο εγκέφαλός μας.
Ο εγκέφαλος είναι «ο κύριος διακόπτης»
Η έρευνα έχει παραδοσιακά επικεντρωθεί στις επιπτώσεις της ακραίας θερμότητας στους μύες, το δέρμα, τους πνεύμονες και την καρδιά, αλλά «ο εγκέφαλος, για μένα, είναι το κλειδί για όλα», δήλωσε ο Ντάμιαν Μπέιλι, καθηγητής φυσιολογίας και βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας. Είναι ο «κύριος διακόπτης» για το σώμα, δήλωσε στο CNN.
Στον εγκέφαλο ρυθμίζεται η θερμοκρασία του σώματος. Ο υποθάλαμος, είναι η περιοχή που λειτουργεί ως θερμοστάτης, εκτελώντας λειτουργίες για να διατηρήσει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος στους 37 βαθμούς Κελσίου ή πολύ κοντά σε αυτούς. Όταν κάνει ζέστη, ο υποθάλαμος ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες και διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία για να δροσίσει το σώμα.
Αλλά ο εγκέφαλος λειτουργεί καλά μέσα σε ένα στενό εύρος θερμοκρασιών και ακόμη και μικρές αλλαγές μπορούν να τον επηρεάσουν, όπως το αίσθημα βραδύτητας και τεμπελιάς σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα.
Ωστόσο, καθώς η ζέστη αυξάνεται, μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των υγρών στο σώμα και της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, δήλωσε ο Μπέιλι, συγκρίνοντας τον εγκέφαλο με ένα SUV τύπου Hummer, το οποίο χρειάζεται τεράστιους πόρους για να λειτουργήσει.
Οι δοκιμές που έχει κάνει σε συμμετέχοντες ερευνητές σε έναν περιβαλλοντικό θάλαμο, όπου ανέβασε τη θερμοκρασία από 21 έως 40 βαθμούς Κελσίου, έδειξαν πτώση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο κατά περίπου 9% έως 10%.
«Αυτό είναι μεγάλη υπόθεση όσον αφορά τη μη παροχή αρκετού καυσίμου σε έναν κινητήρα που λειτουργεί συνεχώς σε υψηλές στροφές», δήλωσε ακόμα ο Μπέιλι.
Διευκολύνονται οι ριψοκίνδυνες αποφάσεις
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο νευροεπιστήμονας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, Κιμ Μάιντενμπάουερ, ο οποίος τόνισε πως η ακραία ζέστη μπορεί να διαταράξει την τυπική εγκεφαλική δραστηριότητα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, τα δίκτυα του εγκεφάλου που συνήθως επιτρέπουν στους ανθρώπους να σκέφτονται καθαρά, να συλλογίζονται, να θυμούνται και να διατυπώνουν ιδέες, μπορεί να «βγουν εκτός ελέγχου».
Επίσης, είναι πιο δύσκολο να ληφθούν σύνθετες αποφάσεις, όπως για παράδειγμα ποιο μονοπάτι να ακολουθήσει κάποιος σε μια πεζοπορία – μια απόφαση που ακούγεται απλή, αλλά απαιτεί τη στάθμιση πολλών διαφορετικών παραγόντων.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να πάρουν ριψοκίνδυνες αποφάσεις και να έχουν παρορμητική συμπεριφορά όταν εκτίθενται στη ζέστη, πρόσθεσε.
Η αλλοιωμένη αντίληψη του κινδύνου σε συνδυασμό με την εξασθενημένη γνωστική λειτουργία μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. «Δεν μιλάμε απλώς για το ενδεχόμενο να ζεσταθείς λίγο παραπάνω και ίσως να πάθεις ένα ηλιακό έγκαυμα», εξήγησε. «Μιλάμε για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως το να παίρνεις κακές αποφάσεις, να θολώνει η κρίση σου», είπε ακόμα.
Οι επιστήμονες μόλις τώρα αρχίζουν να ξετυλίγουν το φάσμα των επιπτώσεων που έχει η ζέστη στον εγκέφαλο, όχι μόνο όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, αλλά και τη διάθεση, τα συναισθήματα και την ψυχική υγεία.
«Η κατανόησή μας είναι πραγματικά ελάχιστη. Είναι ένας σημαντικός άγνωστος τομέας σε αυτό το σημείο», προσέθεσε ο Μάιντενμπάουερ.
Ποιος είναι ευάλωτος;
Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στη ζέστη από άλλους. Οι ηλικιωμένοι, ιδίως οι άνω των 65 ετών, κινδυνεύουν περισσότερο, επειδή το σώμα τους δεν ανταποκρίνεται πάντα τόσο καλά στη ζέστη.
Οι άνθρωποι που εξαφανίστηκαν ήταν όλοι γύρω στα 50 και άνω. Τα πολύ μικρά παιδιά και οι έγκυες γυναίκες αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο, όπως και τα άτομα με προϋπάρχουσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των παθήσεων ψυχικής υγείας. Αλλά η ζέστη μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον καθένα.
Το 2016, μια ομάδα επιστημόνων παρακολούθησε 44 φοιτητές κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα στη Βοστώνη και διαπίστωσε ότι όσοι δεν είχαν κλιματισμό παρουσίασαν σημαντική μείωση των γνωστικών επιδόσεων.
«Κανείς δεν έχει ανοσία στις επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία», δήλωσε ο Ζοζέ Γκιγιέρμο Κεντένο Λαουρέντ, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Rutgers.
«Ο εγκέφαλός μας είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο όργανο», είπε ακόμα. Κάποιος που είναι πολύ γυμνασμένος κατανοεί τους κινδύνους και κουβαλάει άφθονο νερό, αλλά ρισκάρει αν αποφασίσει να πάει για πεζοπορία σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, δήλωσε ακόμα ο Μπέιλι.
«Παίρνετε λάθος αποφάσεις και αυτό μπορεί να κοστίσει τη ζωή σας», είπε ακόμα.
Πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας
Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν κάποιες ενέργειες που μπορεί να κάνει κάποιος για να προστατευτεί και να μειώσει τον κίνδυνο.
Σε αυτά περιλαμβάνεται η αποφυγή άσκησης κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, η άσκηση κατά τις πιο δροσερές ώρες και η αναζήτηση σκιάς όταν είναι δυνατόν. Ακόμα βοηθάνε τα φαρδιά ρούχα, καθώς και η χρήση πάγου και παγοκυστών στο κεφάλι και στον λαιμό.
Επίσης, πολύ σημαντικό και ζωτικής σημασίας ρόλο όπως επεσήμανε ο Μπέιλι παίζει η κατανάλωση νερού.
Είναι σημαντικό να μην φτάσετε σε σημείο όπου το σώμα χάνει υγρά πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να τα προσλάβει. Οι ειδικοί συνιστούν επίσης ποτά με ηλεκτρολύτες, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην αντικατάσταση ορισμένων από τα υγρά που χάνονται μέσω της εφίδρωσης.
Ο Μάιντενμπάουερ συνέστησε επίσης τη χρήση εφαρμογών για τον εντοπισμό της τοποθεσίας σε περίπτωση που συμβεί κάτι. «Βεβαιωθείτε ότι κάποιος γνωρίζει πού βρίσκεστε», εξήγησε.
Μακροπρόθεσμα, η τακτική άσκηση είναι σημαντική – με την προϋπόθεση ότι δεν είναι έξω κατά τη διάρκεια των πιο ζεστών περιόδων της ημέρας – καθώς μπορεί να βοηθήσει το σώμα στη ρύθμιση της θερμοκρασίας.
«Όσο πιο γυμνασμένος είσαι, τόσο πιο ανθεκτικός είσαι σε αυτές τις κλιματικές περιβαλλοντικές πιέσεις», εξήγησε ο Μπέιλι, ωστόσο σημείωσε πως θα χρειαστεί χρόνος για να διαλευκανθούν τα ακριβή αίτια θανάτου όσων έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα.
Όμως, κατέληξε υποστηρίζοντας πως υπάρχει ένα μάθημα που μπορεί ακόμα να ληφθεί από τις τραγωδίες. «Ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνος ή πόσο γυμνασμένος μπορεί να νομίζεις ότι είσαι… αν βγεις έξω σε θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου και άνω, ακόμη και αν είσαι καλά προετοιμασμένος, θα πρέπει να υπομείνεις τις δοκιμασίες», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: http://www.in.gr/2024/06/19/greece/cnn-thema-oi-eksafaniseis-touriston-sta-ellinika-nisia-o-rolos-tou-kaysona/
«Δεν παραδινόμαστε»: Η Χεζμπολάχ απορρίπτει τη λιβανοϊσραηλινή συμφωνία
Ο Ναΐμ Κάσεμ κατήγγειλε τη συμφωνία ως «παράνομη και ταπεινωτική» και απέρριψε τον αφοπλισμό μέσω των «πιλοτικών ζωνών»

34χρονος συνελήφθη επειδή επέδειξε τα γεννητικά του όργανα σε ανήλικες εντός λεωφορείου
Αμεσα κινητοποιήθηκε η ομάδα ΔΙΑΣ μετά την καταγγελία των δύο ανήλικων κοριτσιών για άσεμνη συμπεριφορά

Νεπάλ: Η στιγμή κατάρρευσης γιγαντιαίου παγετώνα στα Ιμαλάια - Δείτε βίντεο
Βασικές υποδομές διαλύθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες και τις λασποροές

Οι διάλογοι του κυκλώματος ναρκωτικών με τον ψυχολόγο: «Φέρε ένα καλό, το άλλο ήταν πικρό» έλεγε η τραγουδίστρια
Οι καταγεγραμμένες συνομιλίες αποτυπώνουν τον τρόπο με τον οποίο συνεννοούνταν για τις παραδόσεις των ναρκωτικών, αποφεύγοντας τις ευθείες αναφορές - «Ένα καλό», «τα κλασικά», «δωράκι» και ραντεβού σε συγκεκριμένα σημεία στους διαλόγους της δικογραφίας

Ιστορικό deal: Ο έλεγχος του πετρελαίου της Βενεζουέλας περνά στα χέρια των ΗΠΑ
Στρατηγική κίνηση Τραμπ: Η Ουάσιγκτον αποκτά το 55% της παραγωγής της κοινοπραξίας στη Βενεζουέλα, σε μια πρωτοφανή συμφωνία που ανατρέπει τον ενεργειακό και γεωπολιτικό χάρτη

Θεσσαλονίκη: Βίντεο – ντοκουμέντο από άγρια καταδίωξη μοτοσικλετιστή που παραβίασε τον «μισό» ΚΟΚ
Σε τροχαίο κατέληξε η ανεύθυνη οδική συμπεριφορά του 30χρονου μοτοσικλετιστή στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος συνελήφθη για επικίνδυνη οδήγηση

Οι αριθμοί του πολέμου στο Ιράν: 7.900 νεκροί, 22% πάνω το πετρέλαιο - Πόσο κοστίζει στις ΗΠΑ
Έξι μήνες μετά τα πλήγματα ΗΠΑ και Ισραήλ κατά της Τεχεράνης, τα στοιχεία της σύγκρουσης, που παραμένει δίχως ορατή λύση, καταδεικνύουν το μέγεθος του κόστους για όλες τις πλευρές

Παράξενη ληστεία στην Αίγυπτο: Αρπαξαν κιβώτια κοτόπουλου από φορτηγό εν κινήσει
Καρέ-καρέ η ασυνήθιστη κλοπή σε αυτοκινητόδρομο του Καΐρου - Οι κότες «έφυγαν» εν κινήσει

Με ειδική κάψουλα - «ιπτάμενο κέντρο επιχειρήσεων» ταξίδεψε ο επικεφαλής της CIA στη Μόσχα: Οι προδιαγραφές και η σημασία της
Η ειδικά σχεδιασμένη μονάδα, αποτελούμενη από δύο κάψουλες, ενσωματώθηκε πριν την πτήση στο C-17 Globemaster III που μετέφερε τον Ράτκλιφ στη ρωσική πρωτεύουσα - Η σημασία της συγκεκριμένης μονάδας

Αγγλία: Μεγάλη φωτιά κοντά στο Γουέμπλεϊ – Αναφορές για έκρηξη
Οι κάτοικοι της άμεσης περιοχής καλούνται να κλείσουν πόρτες και παράθυρα και να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους

ΗΠΑ: Η στιγμή που πιλότος ενημερώνει τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ότι είναι άρρωστος
Δεν έχει γίνει γνωστή η κατάσταση υγείας του πιλότου

Μέτε-Μάριτ: Από ανύπαντρη μητέρα κοινή θνητή στη νέα βασίλισσα της Νορβηγίας
Η βασίλισσα ανέβηκε στον θρόνο εν μέσω σκανδάλου Έπστιν και δίκης του γιου της, Μάριους, για βιασμό, ενώ η ίδια αναρρώνει από μεταμόσχευση πνεύμονα.

Conference League: Ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με την Μπράιτον των Τζίμα και Κωστούλα
Φραίμπουργκ, Μπόρατς, Καϊράτ, ΤΣΣΚΑ Σόφιας, Νόρτζελαντ οι υπόλοιποι αντίπαλοι

Europa League: Ο Ολυμπιακός κόντρα σε Μίλαν και Μαρσέιγ, ο ΟΦΗ ενάντια σε Μπενφίκα και Λεβερκούζεν
Οι αντίπαλοι και οι ημερομηνίες των αγώνων

Διώρυγα του Παναμά: Πλοίο πλήρωσε ρεκόρ 5,3 εκατ. δολάρια για να περάσει πρώτο
Η νοτιοκορεατική SK Gas πλήρωσε το ποσό σε δημοπρασία της Αρχής της Διώρυγας ώστε το πλοίο G. Spirit να διασχίσει πρώτο το πέρασμα, εν μέσω περιορισμών λόγω του φαινομένου El Nino.

Reuters: Έξι μήνες χωρίς ίχνος του Χαμενεΐ, τα τραύματα που τον παραμόρφωσαν και τα κρίσιμο ερώτημα για το ποιος κυβερνά το Ιράν
Η παρατεταμένη απουσία του δημιουργεί ολοένα περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του και τον πραγματικό ρόλο που διαδραματίζει στη λήψη αποφάσεων

Ιταλία: Σταματά την έρευνα για τον Ισπανό επιχειρηματία που χάθηκε στη Μεσόγειο
Ο γιος του επιχειρηματία εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση «δεν έχει κάνει περισσότερα»

Βιέννη: Έκλεψαν το μυθικό κολιέ της βασίλισσας Νάζλι της Αιγύπτου με τα 673 διαμάντια
Το κλοπιμαίο είναι ένα διαμαντένιο κολιέ που κατασκευάστηκε από τον γαλλικό οίκο κοσμημάτων Van Cleef & Arpels και ανήκε κάποτε στη βασίλισσα Νάζλι της Αιγύπτου

Έξαλλοι κτηνοτρόφοι μπούκαραν στη συνεδρίαση για τον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο, παραιτήθηκαν δύο άτομα, δείτε βίντεο
Παραιτήθηκαν η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Αναστασία Αντωνέλλη και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής (αρχικτηνίατρος) Στράτος Τσομπανέλλης

Η εικόνα από το Νεπάλ που κάνει τον γύρο του κόσμου: 94χρονη ανασύρθηκε ζωντανή από τη λάσπη με εκσκαφέα
Ήταν η μοναδική επιζήσασα από το ίδρυμα όπου διέμενε - Δεν μπορούσε να μιλήσει από το σοκ

Τουρκικό drone πέταξε μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου, σηκώθηκαν ελληνικά F16 για να το αναχαιτίσουν
Το τουρκικό UAV παραβίασε το FIR Αθηνών

Νεπάλ: Υπερχείλισε λίμνη που σχηματίστηκε μετά τη φονική κατολίσθηση - Νέος συναγερμός
Εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού απειλούν την περιοχή και οι κάτοικοι σπεύδουν σε υψηλότερα σημεία – Ο απολογισμός ανεβαίνει στους 472 νεκρούς, με τουλάχιστον 1.400 αγνοούμενους

Σκηνές χάους στη Θέουτα: Κάτοικοι έκαψαν καταυλισμό μεταναστών - «Γυρίστε πίσω στο Μαρόκο»
Νωρίτερα, διαδηλωτές προσπάθησαν να σταματήσουν οχήματα του ισπανικού Ερυθρού Σταυρού που μετέφεραν τρόφιμα και νερό για τους μετανάστες

Ιστορική κούρσα για τον Πέτρο Γκαϊδατζή στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κωπηλασίας
Ο Έλληνας πρωταθλητής τα έδωσε όλα στο σκιφ ελαφρών βαρών στο Αμστερνταμ διεκδικώντας άλλη μια τεράστια διάκριση.

Αργολίδα: Διέρρηξαν σπίτι ενώ η μητέρα ήταν σε πανηγύρι – Πού βρισκόταν το 5χρονο παιδί
Η γυναίκα επέστρεψε στο Κουτσοπόδι και βρήκε την κατοικία αναστατωμένη, με χρήματα και κοσμήματα να έχουν αφαιρεθεί.

Καταδικάστηκε για ενδοοικογενειακή απειλή αστυνομικός στη Θεσσαλονίκη, απαγορεύεται να πλησιάσει στα 100 μέτρα την 51χρονη ΑμεΑ
Ο 48χρονος δικάστηκε σήμερα με την αυτόφωρη διαδικασία για τα πλημμελήματα της υπόθεσης, καθώς για το υπόλοιπο σκέλος των κακουργηματικών καταγγελιών σχηματίζεται ξεχωριστή δικογραφία

«Είχαν πανικοβληθεί»: Νεαρός στην Αργολίδα αψήφησε τον κίνδυνο, μπήκε σε σπίτι που καιγόταν και έσωσε ηλικιωμένο ζευγάρι
Ο 19χρονος μπήκε στο φλεγόμενο σπίτι και έσωσε τους ηλικιωμένους γείτονές του - Το ζευγάρι είναι καλά στην υγεία του αλλά το σπίτι του υπέστη σοβαρές ζημιές

Βέλγιο: Η ζέστη βάζει σε κίνδυνο τις τηγανητές πατάτες – Μικρές πατάτες και στη Γαλλία
Η ακραία ζέστη και η ξηρασία χτυπούν τις καλλιέργειες σε Γαλλία και Βέλγιο, με αποτέλεσμα μικρότερους κονδύλους, πτώση αποδόσεων και ανησυχία για ανατιμήσεις

Αγριος καβγάς σε γάμο στο Οχάιο: Συλλήψεις και τραυματίες, δείτε το βίντεο
Παλιά διαμάχη ανάμεσα σε δύο οικογένειες φέρεται να πυροδότησε το επεισόδιο

Αθώος λόγω «ψυχωσικής κρίσης» ο Ισραηλινός που είχε κλωτσήσει Γαλλίδα μοναχή στην Ιερουσαλήμ
Η ψυχιατρική έκθεση έκρινε ότι ο 36χρονος Γιόνα Σράιμπερ «βρισκόταν σε ψυχωτική κατάσταση κατά τη στιγμή της πράξης και δεν είναι ικανός να δικαστεί» - Νοσηλεία έως έξι χρόνια ζήτησε το δικαστήριο

«Στεγνώνει» η ρευστότητα για τις μικρές επιχειρήσεις – 1 στις 4 έχει διαθέσιμα το πολύ για ένα μήνα
Το 40,3% των μικρών επιχειρήσεων προχώρησε σε ανατιμήσεις και μόλις το 7,2% μείωσε τιμές

Καιρός -Αρναούτογλου: Το Ελ Νίνιο δυναμώνει -Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα - Τι χειμώνα να περιμένουμε
Τι είναι το Ελ Νίνιο, πώς επηρεάζει και τι πρέπει να δούμε για το τι καιρό θα κάνει τον χειμώνα στην Ελλάδα

Σοβαρός τραυματισμός 45χρονου σε παραλία στα Χανιά, υπέστη κάταγμα στον αυχένα παίζοντας με το ανιψάκι του
Ο άνδρας προσπάθησε να βάλει το ανιψάκι του στους ώμους του για να κάνει βουτιά, ωστόσο το παιδί φέρεται να έχασε την ισορροπία του

Ράτκο Μλάντιτς: Πέθανε ο «χασάπης της Βοσνίας», καταδικασμένος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα
Ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σερβοβόσνιων άφησε την τελευταία του πνοή στη Χάγη, σε ηλικία 83 ετών, εκτίοντας ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ροδόπη: Ο 53χρονος παραδέχθηκε τη δολοφονία της συζύγου του - «Θόλωσα»
Κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία με δόλο, ο 53χρονος νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο, αφού φέρεται να επιχείρησε να αυτοκτονήσει μετά την επίθεση

Συγκλονιστικό βίντεο από το Νεπάλ: Τρέχουν να σωθούν από το «τσουνάμι από τον ουρανό»
Πάνω από 359 νεκροί, τουλάχιστον 1300 αγνοούμενοι και φόβοι για νέο πλημμυρικό κύμα

Τουρκία: Νέες απειλές για τη βάση drone στη Ρόδο – «Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα»
Με προκλητική ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίζεται πως κάτι τέτοιο θα παραβίαζε το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς του νησιού

Νεπάλ: Ξεπέρασαν τους 350 οι νεκροί μετά τις πλημμύρες
Τουλάχιστον 1.300 αγνοούνται, ανάμεσά τους και τουρίστες

Γυναικοκτονία στη Ροδόπη: Θάνατος σε 5 λεπτά από τραύμα στην τραχηλική χώρα
Ο 53χρονος δράστης νοσηλεύεται φρουρούμενος με τραύμα στον θώρακα, ενώ το θύμα ετοιμαζόταν να καταθέσει αίτηση διαζυγίου.

Συναγερμός στην Ισπανία: Έκλεψαν σε χρόνο-ρεκόρ τον Θησαυρό της Βιγένα, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της χώρας
Οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δράστες να έκαναν κίνηση αντιπερισπασμού με άλλον συναγερμό










