Στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης βρίσκεται πλέον η «ετυμηγορία» για την εξαγορά της ελβετικής Credit Suisse από την έτερη κορυφαία τράπεζα της χώρας UBS.
Οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με πτώση, μετά και τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Σεπτέμβριο του 2022, εν μέσω ευρύτερης αναταραχής στον τραπεζικό τομέα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 1% με τις τράπεζες να ηγούνται των απωλειών και να σημειώνουν βουτιά 3,85%.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί 0,49% στις 14.693 μονάδες. Στη Γαλλία, ο δείκτης CAC 40 χάνει 0,66% στις 6.879 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 χάνει πάνω από 1% στις 7.258 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE του Μιλάνου υποχωρεί κατά 1,70% στις 25.077 μονάδες.
Είναι ενδεικτικό ότι κατά την έναρξη των συναλλαγών, οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν πτώση 63%, ενώ η UBS σημείωσε πτώση 12%.
«Θεωρητικά, δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση της Credit Suisse, καθώς αυτό που προκάλεσε τον τελευταίο σεισμό για την Credit Suisse ήταν μια κρίση εμπιστοσύνης – κάτι που δεν αφορά την UBS – μια τράπεζα εκτός της αναταραχής, με, επιπλέον, άφθονη ρευστότητα και εγγύηση από την SNB (Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας) και την κυβέρνηση», ανέφερε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλύτρια της Swissquote Bank, σε σημείωμά της που επικαλείται το Reuters.
Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας
Νωρίτερα, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν στον απόηχο του τραπεζικού deal στην Ελβετία.
Ο δείκτης Hang Seng είχε της μεγαλύτερη πτώση στην περιοχή, υποχωρώντας 2,74%. Ο δείκτης Hang Seng Tech ήταν 2,66% χαμηλότερα.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,48% για να κλείσει την ημέρα στις 3.234,91 μονάδες, ενώ ο Shenzhen ήταν 0,27% υψηλότερα για να κλείσει στις 11.247,13 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,38% και έκλεισε στις 6.898,5 μονάδες. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,42% στις 26.945,67 μονάδες και ο Topix σημείωσε πτώση 1,54% και έκλεισε στις 1.929,3 μονάδες.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,69% και τερμάτισε στις 2.379,2 μονάδες, αλλά ο Kosdaq αντιστάθηκε στην τάση, κλείνοντας 0,6% υψηλότερα στις 802,2 μονάδες.
Σε μια προσπάθεια να… ηρεμήσουν τα πνεύματα, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσαν ότι οι εγχώριες δραστηριότητες της Credit Suisse θα συνεχιστούν κανονικά, μετά την εξαγορά. «Τα ανοίγματα του τοπικού τραπεζικού τομέα στην Credit Suisse είναι ασήμαντα», επισήμαναν οι ρυθμιστικές αρχές, προσθέτοντας ότι το συνολικό ενεργητικό του υποκαταστήματος του Χονγκ Κονγκ ανήλθε σε περίπου 100 δισεκατομμύρια HK$ (12,74 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 0,5% του τραπεζικού τομέα.
Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse αντί 3 δισ. ελβετικών φράγκων μια ιστορική συμφωνία που αναμένεται πλέον να περάσει από την μέγγενη των αγορών. «Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση» ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.
Πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισ. ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς»
Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».
Τα εσωτερικά σημειώματα προς τους εργαζόμενους
Μετά την είδηση ότι η Credit Suisse Group AG θα πωληθεί στην UBS Group AG έναντι 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η τράπεζα εξέδωσε δύο εσωτερικά σημειώματα προς το προσωπικό που αποκαλύπτει το Bloomberg – ένα ερωτηματολόγιο που αφορά θέματα όπως η ασφάλεια των θέσεων εργασίας, οι αμοιβές, τα μπόνους και οι συντάξεις – και ένα σημείωμα προς το προσωπικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο Axel Lehmann και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ulrich Körner.
Ουάσινγκτον και Λονδίνο χαιρετίζουν την εξαγορά
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζέρομ Πάουελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δίνοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις ελβετικές αρχές σήμερα για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και Fed. «Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό», προσθέτουν. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Fed ήταν «σε στενή επαφή» με τους διεθνείς τους ομολόγους για να υποστηρίξουν την επιχείρηση της εξαγοράς.
Στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις ενέργειες των ελβετικών αρχών για την διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS και διαβεβαίωσε ότι ο βρετανικό τραπεζικό σύστημα είναι «ασφαλές».
«Η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει τις ενέργειες των ελβετικών αρχών προς διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. «Η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ασφαλές, υγιές και κεφαλαιοποιημένο», έγραψε επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας.
Συντονισμένες ενέργειες των μεγάλων κεντρικών τραπεζών
Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας, του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσαν την Κυριακή συντονισμένη δράση για να βελτιώσουν την πρόσβαση στην ρευστότητα και για να καθησυχάσουν τις αγορές εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα. Η συντονισμένη αυτή δράση ανακοινώνεται αμέσως μετά την αναγγελία της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS σε μία επιχείρηση που ενορχηστρώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι συντονισμένες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 20/03 και θα συνεχισθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed.
Πηγή: http://www.protothema.gr/economy/article/1351628/europaika-hrimatistiria-sto-kokkino-meta-to-deal-tis-credit-suisse-kai-ubs-voutia-gia-tis-duo-metohes/
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για τα όπλα - Τι προβλέπει για τις μπαλωθιές
Η τροπολογία αυστηροποιεί τις ποινές και έχει ως στόχο «να αποτρέψει τέτοιες επικίνδυνες συμπεριφορές, να περιορίσει την κυκλοφορία όπλων» αναφέρει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Δολοφονία Αλκη Καμπανού: «Αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω δεν θα συμμετείχα σε αυτή τη λέσχη»
20 μήνες φυλάκιση σε καταδικασμένο για λειτουργία συνδέσμου

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμα 11.350 ευρώ καλείται να πληρώσει ο 16χρονος Ρομά με την κλεμμένη μηχανή
Ο 16χρονος συνελήφθη έπειτα από κινηματογραφική καταδίωξη αφού μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με μεγάλη ταχύτητα

Κίνα: Γιατί βάζει φόρο στα προφυλακτικά μετά από 30 χρόνια
Το Πεκίνο επιβάλλει ΦΠΑ 13% στα προφυλακτικά από τον Ιανουάριο

Ισχυρισμός «βόμβα» από διάσημο συγγραφέα για τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε
«Ήταν μια τεράστια σταρ, και κατά κάποιον τρόπο το πέταξε στα σκουπίδια»

Έλληνες χόρεψαν χασάπικο κάτω από την Αγία Σοφία – Έντονη αντίδραση από τους Τούρκους
«Το ζητούμενό μας δεν ήταν να κάνουμε κάποια προβοκάτσια, όπως είπαν κάποιοι»

Προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι για τη νέα κακοκαιρία: «Πολύ δύσκολες ημέρες» η Πέμπτη και η Παρασκευή
Πώς επηρεάζεται η Αττική

Ανατροπή στη δολοφονία του Γιώργου Καριώτη: «Εγώ τον δολοφόνησα, ο γιος του είναι άδικα στη φυλακή»
Νέα εξέλιξη σημειώθηκε στην υπόθεση της δολοφονίας του 75χρονου Γιώργου Καρυώτη τον Ιούνιο του 2022

Χριστουγεννιάτικα γλυκά: Τι θα πληρώσουμε φέτος για μελομακάρονα και κουραμπιέδες
Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι φούρνοι και τα ζαχαροπλαστεία ενόψει Χριστουγέννων

Τρόμος με γuμνό άνδρα έξω από δημοτικό σχολείο στο Αιγάλεω
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Χαλκιδική: Νεκρός 79χρονος που καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου
Ο άτυχος άνδρας δε φαίνεται να ήταν επαγγελματίας υλοτόμος, αλλά να επιχείρησε να κόψει ξύλα για προσωπική χρήση

Καιρός: Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει την χώρα από Τετάρτη - «Χαμηλό που μπορεί να είναι επικίνδυνο»
Ποιες ημέρες θα επηρεαστεί από την κακοκαιρία και η Αττική

Θεσσαλονίκη: Έφτασε στην πόλη η Ολυμπιακή Φλόγα – Δείτε βίντεο
Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η Ολυμπιακή Φλόγα

Σάλος στη Νότια Κορέα: Χάκαραν χιλιάδες κάμερες ασφαλείας για υλικό «ερωτικής εκμετάλλευσης»
Περισσότερες από 120.000 κάμερες ασφαλείας (IP), που συνδέονται με το διαδίκτυο, έγιναν στόχος δραστών - Χειροπέδες σε τέσσερα άτομα

Η Αθήνα αντιμετωπίζει τη χειρότερη λειψυδρία τριών δεκαετιών μετά τη μεγάλη μείωση αποθεμάτων νερού
Σύμφωνα με τις νεότερες μετρήσεις, ο Μόρνος έχει χάσει περισσότερο από το 40% των αποθεμάτων του σε διάστημα δύο ετών!

Προσοχή! Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί στραγγιστό γιαούρτι που περιείχε ακατάλληλη ουσία
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι

Έλληνες χόρεψαν συρτάκι στην Αγία Σοφία - «Πρόκληση και προσβολή» βλέπουν οι Τούρκοι
Πολλά τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρχικά πως το βίντεο επρόκειτο για προϊόν τεχνητής νοημοσύνης

Αυτή είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο για αγορά εξοχικής κατοικίας
Έρευνα αποκάλυψε ποια χώρα προτιμούν οι Βρετανοί για την αγορά εξοχικής κατοικίας

Πέθανε σε διακοπές στην Κύπρο και οι γιατροί παρέδωσαν το σώμα του χωρίς την καρδιά
Ο 76χρονος Μάικλ Γκρέιλι, κατέρρευσε εξαιτίας κράμπας στο πόδι

Η άγρια ζωή «έπεσε» στις… ουσίες: Μεθυσμένες αρκούδες που παίρνουν μαριχουάνα και άγριοι ιπποπόταμοι λόγω κοκαΐνης
Οι ανθρώπινες ουσίες διαταράσσουν τη συμπεριφορά των ζώων

Οι αγρότες έκλεισαν την εθνική και στο ύψος των Μαλγάρων: Ένταση με οδηγούς, δείτε πού υπάρχουν μπλόκα
Κλειστή από χθες η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στη Νίκαια Λάρισας και ο Ε65

Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά, μετά από μαζικούς πυροβολισμούς σε παιδικό πάρτι γενεθλίων στην Καλιφόρνια
Τα τέσσερα θύματα ήταν 8, 9, 14 και 21 ετών

Απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών στον Κηφισό από τις 07:00 έως τις 10:00 συζητά το υπουργείο Μεταφορών
«Αυτή την περίοδο μετράμε ήδη με drones την ακριβή αποτύπωση αυτού του προβλήματος»

Τραγικός θάνατος για 19χρονο στη Βραζιλία: Μπήκε σε κλουβί ζωολογικού κήπου με λιοντάρια και τον κατασπάραξαν
Δείτε βίντεο

Απεργία 3/12: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
Νέες συγκεντρώσεις ενώ συνεχίζονται και οι αγροτικές κινητοποιήσεις

ΝΑΤΟ: Eξετάζει το ενδεχόμενο να γίνει «πιο επιθετικό» απέναντι στη Ρωσία
Ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός του ΝΑΤΟ λέει στους Financial Times ότι η Συμμαχία θα μπορούσε να αναλάβει προληπτική δράση για να αντιμετωπίσει την απειλή που θέτει η Μόσχα

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ με Μαδούρο: Το τελεσίγραφο για παραίτηση
Οι διαβεβαιώσεις για προστασία του προέδρου της Βενεζουέλας και της οικογένειάς τους

Αυστραλία: 37χρονη καθηγήτρια ομολόγησε ότι έκανε επανειλημμένα σeξ με 15χρονο
Η 37χρονη ισχυρίστηκε πως δεν γνώριζε ότι ο νεαρός ήταν ανήλικος, παρά το γεγονός ότι ήταν μαθητής στο σχολείο της, όπως αναφέρουν μέσα της Αυστραλίας

Πονοκέφαλος οι αγροτικές κινητοποιήσεις για την κυβέρνηση - Πώς θέλει να ηρεμήσει την κατάσταση
Σε μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίσσονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις που φουντώνουν σε όλη την Ελλάδα

Επιστροφή ενοικίου: Πώς θα την πάρετε ολόκληρη - Βήμα-βήμα η διαδικασία στο Ε1
Τι διορθώνεται, πώς επανυπολογίζεται η ενίσχυση, ποιες ημερομηνίες «κλειδώνουν» τις πληρωμές

Οριστική αποχώρηση Ομπράντοβιτς - «Ντου» των οπαδών της Παρτίζαν στην προπόνηση - Βίντεο
O Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν πείστηκε να ανακαλέσει την παραίτησή του και ο κόσμος βρέθηκε στην προπόνηση της ομάδας απαιτώντας την παραμονή του, αλλά και την παραίτηση όλου του ΔΣ

Η Χριστίνα Αλεξοπούλου δέχτηκε φραστική επίθεση στην Πάτρα: «Να φύγετε δολοφόνοι»
Δείτε το βίντεο

Υπήρξαν όπως φαίνεται, 10 θάνατοι παιδιών από εμβόλια κατά της COVID, λέει επίτροπος της FDA
Ρεπορτάζ των New York Times ανέφερε πως σε εσωτερικό υπόμνημά της η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων κατέληξε στο ότι τουλάχιστον 10 παιδιά πιθανόν να πέθαναν λόγω του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19, αναφέροντας ως πιθανή αιτία μυοκαρδίτιδα ή καρδιακή φλεγμονή

Ο πατέρας Τσιτσιπάς υποστήριξε ότι εκείνος οδηγούσε με 213 χλμ. την Lotus - Αρνητική η στάση της Τροχαίας
Το δικαίωμα ένστασης έχει παρέλθει και θα πρέπει να παρουσιαστεί ο ίδιος ο Στέφανος Τσιτσιπάς και να παραδώσει το δίπλωμά του για ένα έτος, του απάντησε ο διοικητής της τροχαίας

Καιρός – Γιώργος Τσατραφύλιας: Έρχονται κι άλλες βροχές με ισχυρούς νοτιάδες
Η ανάρτηση του μετεωρολόγου

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 32χρονος που επιτέθηκε σε αστυνομικό - Τον έριξε στο έδαφος και τον χτυπούσε
Το επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου κατά τη διάρκεια ελέγχου σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος

22χρονη στη Βρετανία ανάρτησε γuμνές φωτογραφίες της πρώην συντρόφου του πατέρα της και κατέληξε στη φυλακή
Η Eleanor Brown περιγράφει πώς η πράξη εκδίκησης οδήγησε σε ποινή φυλάκισης, απώλεια εργασίας και διάλυση της προσωπικής της ζωής, μετά τη δημοσίευση προσωπικών φωτογραφιών χωρίς συναίνεση

Κακοκαιρία Adel: Καταστροφές στη Θάσο από τις έντονες βροχοπτώσεις - Ξηλώθηκαν δρόμοι - Βίντεο
Στην Ποταμιά, στα ανατολικά του νησιού, δρόμοι μέσα στο χωριό ξηλώθηκαν ενώ πλημμύρισαν ισόγεια και αποθήκες

Κώστας Τσιάρας: Κανένας έντιμος αγρότης και κτηνοτρόφος δεν θα αδικηθεί
Όλα όσα ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για την ευλογιά των αιγοπροβάτων, τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον πρωτογενή τομέα

Ελεύθερη η πρώην επόπτρια Δυτικής Αττικής για την υπόθεση δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα
Η κατηγορούμενη επανέλαβε ότι δεν ήταν παρούσα στο περιστατικό, υποστηρίζοντας πως είδε την Κυριακή μόνο όταν έφευγε










