Στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης βρίσκεται πλέον η «ετυμηγορία» για την εξαγορά της ελβετικής Credit Suisse από την έτερη κορυφαία τράπεζα της χώρας UBS.
Οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με πτώση, μετά και τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Σεπτέμβριο του 2022, εν μέσω ευρύτερης αναταραχής στον τραπεζικό τομέα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 1% με τις τράπεζες να ηγούνται των απωλειών και να σημειώνουν βουτιά 3,85%.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί 0,49% στις 14.693 μονάδες. Στη Γαλλία, ο δείκτης CAC 40 χάνει 0,66% στις 6.879 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 χάνει πάνω από 1% στις 7.258 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE του Μιλάνου υποχωρεί κατά 1,70% στις 25.077 μονάδες.
Είναι ενδεικτικό ότι κατά την έναρξη των συναλλαγών, οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν πτώση 63%, ενώ η UBS σημείωσε πτώση 12%.
«Θεωρητικά, δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση της Credit Suisse, καθώς αυτό που προκάλεσε τον τελευταίο σεισμό για την Credit Suisse ήταν μια κρίση εμπιστοσύνης – κάτι που δεν αφορά την UBS – μια τράπεζα εκτός της αναταραχής, με, επιπλέον, άφθονη ρευστότητα και εγγύηση από την SNB (Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας) και την κυβέρνηση», ανέφερε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλύτρια της Swissquote Bank, σε σημείωμά της που επικαλείται το Reuters.
Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας
Νωρίτερα, οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν στον απόηχο του τραπεζικού deal στην Ελβετία.
Ο δείκτης Hang Seng είχε της μεγαλύτερη πτώση στην περιοχή, υποχωρώντας 2,74%. Ο δείκτης Hang Seng Tech ήταν 2,66% χαμηλότερα.
Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite υποχώρησε 0,48% για να κλείσει την ημέρα στις 3.234,91 μονάδες, ενώ ο Shenzhen ήταν 0,27% υψηλότερα για να κλείσει στις 11.247,13 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε 1,38% και έκλεισε στις 6.898,5 μονάδες. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 1,42% στις 26.945,67 μονάδες και ο Topix σημείωσε πτώση 1,54% και έκλεισε στις 1.929,3 μονάδες.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,69% και τερμάτισε στις 2.379,2 μονάδες, αλλά ο Kosdaq αντιστάθηκε στην τάση, κλείνοντας 0,6% υψηλότερα στις 802,2 μονάδες.
Σε μια προσπάθεια να… ηρεμήσουν τα πνεύματα, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσαν ότι οι εγχώριες δραστηριότητες της Credit Suisse θα συνεχιστούν κανονικά, μετά την εξαγορά. «Τα ανοίγματα του τοπικού τραπεζικού τομέα στην Credit Suisse είναι ασήμαντα», επισήμαναν οι ρυθμιστικές αρχές, προσθέτοντας ότι το συνολικό ενεργητικό του υποκαταστήματος του Χονγκ Κονγκ ανήλθε σε περίπου 100 δισεκατομμύρια HK$ (12,74 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 0,5% του τραπεζικού τομέα.
Η UBS εξαγόρασε την Credit Suisse αντί 3 δισ. ελβετικών φράγκων μια ιστορική συμφωνία που αναμένεται πλέον να περάσει από την μέγγενη των αγορών. «Με την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS βρέθηκε λύση ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα και να προστατευθεί η ελβετική οικονομία σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση» ανέφερε η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας. Η συμφωνία για την εξαγορά περιλαμβάνει την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα ύψους 100 δισ. ελβετικών φράγκων προς την Credit Suisse και τη UBS.
Πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισ. ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και την Credit Suisse, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.«Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς»
Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης την διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».
Τα εσωτερικά σημειώματα προς τους εργαζόμενους
Μετά την είδηση ότι η Credit Suisse Group AG θα πωληθεί στην UBS Group AG έναντι 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η τράπεζα εξέδωσε δύο εσωτερικά σημειώματα προς το προσωπικό που αποκαλύπτει το Bloomberg – ένα ερωτηματολόγιο που αφορά θέματα όπως η ασφάλεια των θέσεων εργασίας, οι αμοιβές, τα μπόνους και οι συντάξεις – και ένα σημείωμα προς το προσωπικό που υπογράφεται από τον πρόεδρο Axel Lehmann και τον διευθύνοντα σύμβουλο Ulrich Körner.
Ουάσινγκτον και Λονδίνο χαιρετίζουν την εξαγορά
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζέρομ Πάουελ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δίνοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό. «Είμαστε ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις που έγιναν από τις ελβετικές αρχές σήμερα για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», δήλωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και Fed. «Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα και το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ανθεκτικό», προσθέτουν. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και η Fed ήταν «σε στενή επαφή» με τους διεθνείς τους ομολόγους για να υποστηρίξουν την επιχείρηση της εξαγοράς.
Στο Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε τις ενέργειες των ελβετικών αρχών για την διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS και διαβεβαίωσε ότι ο βρετανικό τραπεζικό σύστημα είναι «ασφαλές».
«Η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει τις ενέργειες των ελβετικών αρχών προς διευκόλυνση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS για την υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ. «Η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαίωσε ότι το τραπεζικό σύστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ασφαλές, υγιές και κεφαλαιοποιημένο», έγραψε επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας.
Συντονισμένες ενέργειες των μεγάλων κεντρικών τραπεζών
Οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ελβετίας, του Καναδά, η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσαν την Κυριακή συντονισμένη δράση για να βελτιώσουν την πρόσβαση στην ρευστότητα και για να καθησυχάσουν τις αγορές εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα. Η συντονισμένη αυτή δράση ανακοινώνεται αμέσως μετά την αναγγελία της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS σε μία επιχείρηση που ενορχηστρώθηκε από την ελβετική κυβέρνηση με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι συντονισμένες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 20/03 και θα συνεχισθούν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fed.
Πηγή: http://www.protothema.gr/economy/article/1351628/europaika-hrimatistiria-sto-kokkino-meta-to-deal-tis-credit-suisse-kai-ubs-voutia-gia-tis-duo-metohes/
Γυναίκες σκέφτονται να αποκτήσουν παιδί με το DNA νεκρών συντρόφων τους
Νέο ντοκιμαντέρ διερευνά την αμφιλεγόμενη πρακτική της «μεταθανάτιας τεκνοποίησης» - «Είναι η ανθρώπινη ανάγκη να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι»

Πάτρα: Αγνοείται 16χρονη μαθήτρια που επέστρεφε από εξετάσεις
Εξαφανίστηκε το πρωί της Πέμπτης 4 Ιουνίου, μετά τη λήξη των ενδοσχολικών προαγωγικών εξετάσεων

Βρετανία: Επίθεση με βαλλίστρα σε πανεπιστήμιο – Ένας σοβαρά τραυματίας
Το θύμα, υπάλληλος ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ανω Λιόσια: Πυροβολισμοί και συμπλοκή – 13 συλλήψεις
Οι εμπλεκόμενοι έκαναν χρήση καραμπινών, αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένες ζημιές στον οικισμό

Γαλλία: Σορός παιδιού με ρούχα παρόμοια με της 11χρονης Λιάνας εντοπίστηκε σε σιλό σιτηρών
Τις επόμενες ώρες η σορός θα εξεταστεί από ιατροδικαστή για την επίσημη ταυτοποίησή της

Υπάτιος Πατμάνογλου: Συγκλονιστική ανάρτηση 9 χρόνια μετά το τροχαίο που του στέρησε σύζυγο και γιο
Ο πατέρας που έχασε σύζυγο και παιδί σε θανατηφόρο τροχαίο στην Αθηνών - Λαμία το 2017 μοιράστηκε συγκινητική φωτογραφία του γιου του

Καλαμάτα: Η θεία των κοριτσιών δεν μπορεί να αναλάβει την επιμέλειά τους
Το Σάββατο απολογείται ο 41χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία της συζύγου του, της 39χρονης Βασιλικής

Γυναίκα κλέβει θαμώνες σε καταστήματα του κέντρου της Θεσσαλονίκης – Αναστάτωση στην περιοχή
Επιχειρηματίες και πολίτες που ήρθαν σε επαφή μαζί της εκτιμούν ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Γαλλία: Σορός εντοπίστηκε κοντά στο σημείο εξαφάνισης της 11χρονης Λιχάνα – Ειδοποιήθηκε η οικογένεια
Η σορός ανακαλύφθηκε μέσα σε σιλό σιτηρών εγκαταλελειμμένου εργοστασίου που παρέμενε κλειστό για πάνω από 15 χρόνια.

Γαλλικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά αεροσκάφη 11 φορές μέσα σε μια εβδομάδα πάνω από την Βαλτική
Στο πλαίσιο της Αποστολής Αεροπορικής Επιτήρησης της Βαλτικής (Baltic Air Policing) του ΝΑΤΟ

Σοκαριστικό εργατικό ατύχημα στο Ρέθυμνο: Πολτοποιήθηκε το χέρι 27χρονου σε μηχανή κιμά
Οι γιατροί δίνουν μάχη να σωθεί το υπόλοιπο μέρος του χεριού του

Ιωάννινα: Πλημμύρισαν οι δρόμοι από την έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι - Δέντρο καταπλάκωσε ΙΧ
Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στους δρόμους των Ιωαννίνων - «Κραυγή» απόγνωσης από τους κατοίκους

Ηλικιωμένος πυροβόλησε και σκότωσε τον αδερφό του στα Τρίκαλα
Ο δράστης συνελήφθη και μεταφέρθηκε στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων και το θύμα στο Νοσοκομείο

Ιστορική μέρα για τις γυναίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις: Για πρώτη φορά μπαίνουν ως εθελόντριες στον Στρατό, δείτε βίντεο
Παρουσιάστηκαν συνολικά 72 γυναίκες - Η ορκωμοσία των εθελοντριών γυναικών θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουνίου

Θρίλερ στη Γαλλία με την εξαφάνιση της 11χρονης Λιανά – Ο βασικός ύποπτος είχε καταγγελίες για βιασμούς ανηλίκων
Στο επίκεντρο η στάση της Δικαιοσύνης

Πώς έγινε το σοκαριστικό τροχαίο στη Ναύπακτο: Τα πήρε όλα σβάρνα ο οδηγός, του αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης
Συγκρούστηκε με 3 σταθμευμένα δίκυκλα, 2 σταθμευμένα αυτοκίνητα, 1 ακόμη όχημα το οποίο κινούνταν στο αντίθετο ρεύμα και προσέκρουσε σε 2 καταστήματα

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στον οικισμό με τους Βιλανάκηδες στη Λάρισα
Μέλη της οικογένειας βρέθηκαν στα δίχτυα του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της ΔΑΟΕ πριν μερικούς μήνες

Ανείπωτη τραγωδία στα Καλάβρυτα: 55χρονος πήγε τη σύζυγό του στο νοσοκομείου και κατέληξε ο ίδιος
Την ώρα που η σύζυγός του ανάρρωνε στο νοσοκομείο ο 55χρονος κατέρρευσε και άφησε την τελευταία του πνοή στο πλευρό της

Γυναίκα επιτέθηκε σε 23χρονη Εβραία μέσα στο μετρό και της ξερίζωσε τούφα από τα μαλλιά
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η επίθεση που δέχθηκε μια 23χρονη γυναίκα εβραϊκής καταγωγής μέσα στο μετρό - Η φερόμενη ως δράστιδα συνελήφθη λίγο μετά το συμβάν

Στη Μύκονο ο Michael Jordan: Δείτε βίντεο από την άφιξη του ιδιωτικού jet του μπασκετμπολίστα
Ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας επισκέπτεται κάθε χρόνο την Ελλάδα

Είδε τον Χάρο με τα μάτια του: Φάλαινα παραλίγο να καταπιεί δύτη που κινηματογραφούσε ψάρια στη Νότια Αφρική, βίντεο
Συγκλονιστικές εικόνες βλέπουν το φως της δημοσιότητας

Εποχή Βασίλη Σπανούλη στον Αρη – Οριστική συμφωνία με τον σπουδαίο Έλληνα προπονητή
Η «βόμβα» ενεργοποιήθηκε

«Ξαναχτύπησε» ο Κάμελ στον Βόλο: Επίθεση σε βάρος του κατήγγειλε διερχόμενος πεζός στα Παλαιά
Ο συγκεκριμένος άνδρας είναι γνωστός στις διωκτικές αρχές από παλαιότερες υποθέσεις και έχει απασχολήσει επανειλημμένα για παραβατική συμπεριφορά και επιθέσεις κυρίως σε βάρος γυναικών

Νέα Υόρκη: Ομάδες αγνώστων μπαινοβγαίνουν από... υπονόμους μπροστά σε περαστικούς
Περίεργες κινήσεις στη Νέα Υόρκη

Θεσσαλονίκη: «Προσέβαλε την προσωπικότητά μου και τον ανδρισμό μου» - Στη φυλακή ο 38χρονος που σκότωσε τον πρώην πεθερό του
Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε ο 38χρονος μετά την απολογία του σε ανακρίτρια και εισαγγελέα

Αγγελος Αντωνόπουλος – Το συγκινητικό «αντίο» της Φίνος Φιλμ στον σπουδαίο ηθοποιό: «Μεγαλώνει ο θίασος του παραδείσου»
«Ήταν και θα παραμείνει πάντα παιδί της Finos Film»

Μεγάλη πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο – Σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα
Υδροφόρες του δήμου συνδράμουν στο έργο της Πυροσβεστικής

Παρίσι: Αναβλήθηκαν τα εγκαίνια της γιγαντιαίας «σπηλιάς» στην Pont Neuf μετά από ζημιές λόγω ισχυρών ανέμων, δείτε βίντεο
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι το έργο, το οποίο επρόκειτο να ανοίξει για το κοινό στις 6 Ιουνίου και να παραμείνει προσβάσιμο για τρεις εβδομάδες, δεν θα υποδεχθεί επισκέπτες σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα

«Νταντάδες της Γειτονιάς»: Ανοιξε η πλατφόρμα αιτήσεων για τους γονείς – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Οι γονείς που ψάχνουν άνθρωπο για τη φροντίδα του μωρού τους, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στο ntantades.gov.gr

Τρελαμένος επιβάτης σε πτήση προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα και να πηδήξει από το αεροπλάνο – Δείτε βίντεο
Το περιστατικό προκάλεσε έντονη ανησυχία στα social media

Ένταση στο μετρό του Σάο Πάολο: Τον έβγαλαν έξω από το μετρό, επειδή ήταν μεθυσμένος και αυτός έσπασε τα τζάμια του βαγονιού
Δείτε το βίντεο

Ινδία: Τουλάχιστον 21 νεκροί από φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο - Πηδούσαν στο κενό για να σωθούν
Το ξενοδοχείο λειτουργούσε με 25 δωμάτια ενώ διέθετε άδεια μόνο για 6

Νέες ταυτότητες: Πότε παύουν να ισχύουν οι παλιές και για ποιες διαδικασίες
Τι αλλάζει από τις 3 Αυγούστου, το κόστος έκδοσης και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ιταλία: Βίντεο-ντοκουμέντο από το φλεγόμενο βαν με τους τέσσερις νεκρούς στην Καλάβρια
Κάμερα κλειστού κυκλώματος κατέγραψε το μίνι βαν να τυλίγεται στις φλόγες στην Καλάβρια της Ιταλίας - τέσσερις νεκροί

Σουρεαλιστικό βίντεο: «Γίγαντας» ύποπτος συλλαμβάνεται και του πέφτουν τα παντελόνια
O τεραστίων διαστάσεων άνδρας αντιστάθηκε τη στιγμή της σύλληψης με απρόβλεπτες συνέπειες

Φρίκη στην Ιταλία: Έκαψαν ζωντανούς μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν μέσα σε βαν γιατί δεν πλήρωσαν κόμιστρο, σκληρό βίντεο
Εικόνες που προκαλούν σομ από τη βάρβαρη δολοφονία, που φέρεται να οφείλεται στην άρνηση των τεσσάρων θυμάτων να δώσουν χρήματα για τη μεταφορά τους με το βαν

Βίντεο - ντοκουμέντο από την απόδραση φυλακισμένου στον Κορυδαλλό: Ο 48χρονος τρέχει και οι σωφρονιστικοί τον καταδιώκουν
Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του, ενώ συνελήφθησαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη η Νέα Δημοκρατία – Δεύτερος ο Τσίπρας και το θρίλερ για την τρίτη θέση ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Καρυστιανού
Καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Φωτιά σε υπόγεια αποθήκη στο Κολωνάκι
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα

Σοκ στο Λιβαδερό Σερβίων: Αγρια επίθεση αρκούδας που ισοπέδωσε μαντρί και κατασπάραξε 15 πρόβατα
Σε απόγνωση πατέρας και γιος που αντίκρισαν εικόνες καταστροφής στην κτηνοτροφική μονάδα τους










