Απάντηση στα πολλά αναπάντητα ερωτήματα αλλά και στα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στον θάνατο τους πέντε Έλληνες, τρεις στρατιωτικούς και δύο διερμηνείς, -παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας Βεγγάζης-,που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη, θα επιδιώξει να δώσει η σχετική έρευνα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη από κλιμάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως η πυρκαγιά που ξέσπασε στο μοιραίο λεωφορείο που μετέφερε τα μέλη της ελληνικής αποστολής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης στην πόλη Ντέρνα, προκλήθηκε έπειτα από τη σφοδρή σύγκρουση που είχε πλαγιομετωπικά μαζί του ένα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο, χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως «δυστύχημα», εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα θα εξετάσει σοβαρά και το ενδεχόμενο ύπαρξης τρομοκρατικής ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι πως στις σχετικές έρευνες θα εμπλακεί και ειδικό κλιμάκιο της ΕΥΠ, το οποίο πρόκειται μάλιστα να μεταβεί και στον τόπο του συμβάντος προκειμένου να αξιοποιηθούν πηγές και πληροφοριακά δεδομένα από την περιοχή, ώστε να αποσαφηνιστεί πλήρως και χωρίς άλλες υπόνοιες, ότι πρόκειται για αυτοκινητιστικό δυστύχημα, και όχι για ένοπλη επίθεση, δολιοφθορά ή ακόμη και ενέδρα που μπορεί να στήθηκε και να οργανώθηκε πιθανόν και από κέντρα εκτός Λιβύης, τα οποία επειδή διατηρούν ζωτικά συμφέροντα στη χώρα, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναπτύξουν βραχίονες ακόμη και στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Πρόκειται για περιοχές που κατά βάση ελέγχονται από τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ, με τον οποίο η χώρα μας διατηρεί πολύ καλές σχέσεις. Ο ίδιος ο Χαφτάρ μάλιστα φέρεται να εγγυήθηκε στην ελληνική πλευρά την ασφάλεια των μελών της ανθρωπιστικής αποστολής, παρέχοντας για το σκοπό αυτό ένοπλη συνοδεία. Πιο συγκεκριμένα, μπροστά από το μικρό λεωφορείο που μετά τη σύγκρουση τυλίχθηκε στις φλόγες βρισκόταν ένα αυτοκίνητο συνοδείας ενώ ένα δεύτερο συνοδευτικό τζιπ ήταν στο τέλος της μικρής φάλαγγας. Στα δύο συνοδευτικά βρίσκονταν Λίβυοι, αφού όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ήταν μέσα στο λεωφορείο που συγκρούστηκε με το διπλοκάμπινο φορτηγό όπου βρισκόταν η εξαμελής οικογένεια των Λίβυων, που μετρά επίσης τρεις νεκρούς από τη σφοδρή σύγκρουση.
Καταθέσεις
Σε κάθε περίπτωση πάντως, εξαιρετικά πολύτιμες και διαφωτιστικές προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται πως θα είναι και οι καταθέσεις των επιζώντων της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής, η οποία, να σημειώσουμε, πως απαρτίζονταν συνολικά από 19 άτομα, κυρίως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και διερμηνείς. Πρόκειται για 14 συνολικά τραυματίες εκ των οποίων ο ένας εξακολουθεί και παραμένει σε νοσοκομείο της Λιβύης καθώς φέρει τραύματα που δεν επιτρέπουν τη μετακίνησή του, ενώ οι υπόλοιποι 13 νοσηλεύονται στα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας, εκ των οποίων 10 στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και 3 στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους δέκα τραυματίες που νοσηλεύεται στο 401 ΓΣΑ είναι πιο βαριά από τους υπόλοιπους, καθώς έχει υποστεί κατάγματα στη μέση, ενώ ένας ακόμη αντιμετωπίζει βαριές κακώσεις στο σώμα του, με την κατάστασή του να χαρακτηρίζεται σοβαρή. Να επισημάνουμε πως την ίδια στιγμή, συνεχίζονται και οι προσπάθειες ταυτοποίησης των 5 νεκρών Ελλήνων, οι σωροί των οποίων βρίσκονται από χθες στο 251 ΓΝΑ, καθώς οι δύο από αυτές είναι εξαιρετικά δύσκολο να αναγνωριστούν αφού απανθρακώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο μοιραίο λεωφορείο. Πρόκειται για μία διαδικασία που μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο, καθώς το ΓΝΑ είναι το μόνο από τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία που έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και τεχνογνωσία.
Video | A bus transporting #Greek Rescue Team has an accident on Marawa road on its way to the #flood-effected #Derna city, killing 7 people & wounding 6.
— The Libya Update (@TheLibyaUpdate) September 17, 2023
The #Libya Update pic.twitter.com/Pcvqm4fnld
Παραλείψεις, συμπτώσεις και αναπάντητα ερωτήματα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα, μια ακολουθία παραλείψεων, συμπτώσεων, αλλά και όπως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, λαθών στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης επιχείρησης από το ΓΕΕΘΑ, οδήγησαν σε ένα συμβάν το οποίο αν και χαρακτηρίζεται ως αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ο μετέπειτα χειρισμός του έδωσε λαβή για τη δημιουργία πολλών ερωτημάτων, αφήνοντας ταυτόχρονα σκιές που επέτρεψαν και διευκόλυναν την κυκλοφορία ενός πλήθους θεωριών και εικασιών, που ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής κατακλύζουν διαδίκτυο και social media. Σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου πάντως, το συμβάν που έλαβε χώρα περίπου στο μέσο της διαδρομής από το αεροδρόμιο της Βεγγάζης προς την πόλη Ντέρνα και το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 5 Έλληνες και τραυμάτισε ακόμη 14, είναι αυτοκινητιστικό δυστύχημα, με την πυρκαγιά να οφείλεται στο γεγονός ότι το διπλοκάμπινο φορτηγάκι που συγκρούστηκε με το λεωφορείο της ελληνικής αποστολής είχε «πειραγμένο» ντεπόζιτο, το οποίο χωρούσε 200 λίτρα καυσίμων ώστε να μπορεί να διανύει μεγάλες αποστάσεις χωρίς να χρειάζεται ανεφοδιασμό, σε μία χώρα που παράγει μεν πετρέλαιο, αλλά διαθέτει υποτυπώδες δίκτυο πρατηρίων καυσίμων. Αυτός ήταν και ο λόγος, όπως επισημαίνουν, που μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα το λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες, χωρίς να αφήσει περιθώριο διαφυγής στους επιβάτες που κάθονταν στα αριστερά καθίσματα, όπου ήταν και το σημείο της σφοδρής πλαγιομετωπικής σύγκρουσης με το ΙΧ αυτοκίνητο.
Την ίδια στιγμή πάντως η έρευνα της επιτροπής θα κληθεί να ρίξει φως και σε μια σειρά από αμείλικτα ερωτήματα που έχουν τεθεί, αρκετά από τα οποία σχετίζονται με την προετοιμασία της αποστολής, αλλά και την άγνοια, που όπως προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις, είχε το ΓΕΕΘΑ αναφορικά με την τύχη των μελών της αποστολής. Για αρκετές ώρες η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου εμφανιζόταν να μην έχει ξεκάθαρη εικόνα για τα γεγονότα, θεωρώντας αρχικά πως από το «αυτοκινητιστικό δυστύχημα» υπήρχαν μόνο ορισμένοι ελαφρά τραυματίες. Εν συνεχεία, αφού χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από 6 ώρες και εφόσον ήδη μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ άρχισαν να κάνουν λόγο για νεκρούς Έλληνες που μετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη, το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, η οποία αποτύπωνε πλήρως το ιστορικό των σχετικών γεγονότων.
Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/1414063/sti-livui-metavainei-klimakio-tis-eup-pou-estiazodai-oi-ereunes-gia-ta-aitia-tou-dustuhimatos-me-tous-5-nekrous-ellines/Οι 🇬🇷 Ένοπλες Δυνάμεις & εκτός συνόρων!
— GEN Konstantinos Floros (@ChiefHNDGS) September 17, 2023
C-130 μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Λιβύη & τον δοκιμαζόμενο λαό της που επλήγη σφοδρά απο την κακοκαιρία "Daniel".
● Γιατροί και εξειδικευμένοι νοσηλευτές πεδίου
● 3 tn υλικών (τρόφιμα, φάρμακα, ένδυση)
Μπορούμε..... και… pic.twitter.com/PVAVvLwyiU

Βόλος: Διαρρήκτης πετούσε μαχαίρια σε αστυνομικούς για να μην συλληφθεί
Σκηνές χάους στο Διμήνι

Βραζιλία: Κυκλώνας σάρωσε το Σάο Πάολο - Στο σκοτάδι 1,5 εκατ. νοικοκυριά
Περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι σήμερα

Θεσσαλονίκη: Αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν ελληνική σημαία 100 τ.μ.
Οι αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν συμβολικά την ελληνική σημαία

Χανιά: Περιπέτεια για 12 μαθητές από την Αθήνα – Στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας
Τα παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα δύσπνοιας και μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Βάμου

Ελεύθερος με όρους ο 90χρονος που έθαψε ζωντανό σκυλί στη Θεσσαλονίκη – «Νόμιζα πως ήταν νεκρό», είπε
«Εξετάστηκε από κτηνίατρο και αναμένεται να μεταφερθεί σε καταφύγιο για φιλοξενία»

Έκτακτη προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - Το νέο στέλεχος H3N2 προκαλεί φόβο
Σύμφωνα με τον WHO, η παγκόσμια δραστηριότητα της γρίπης ενισχύεται από την άνοδο των ιών A(H3N2)

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξελέγη πρόεδρος του Eurogroup
Οι 20 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον εξέλεξαν έναντι του Βέλγου Βινσέντ βαν Πέτεγκεμ - Η εκλογή Πιερρακάκη ερμηνεύεται ως ισχυρό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Χάος στη Βουλή, τη σύλληψη του «Φραπέ» ζητά η Κωνσταντοπούλου, καταγγέλει ότι απείλησε πως «θα της στρίψει το λαρύγγι»
Δείτε το βίντεο

Σύλληψη αγρότισσας στη Λαμία που καλούσε για ξυλοδαρμούς σε βίντεο στο TikTok
Η αγρότισσα σε βίντεό της καταφέρετε εναντίον αστυνομικών, δημοσιογράφων, πολιτικών ακόμη και σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων

Προειδοποιήσεις τρόμου από Ρούτε: Ο επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι το ΝΑΤΟ, η σύγκρουση είναι προ των πυλών
Μία σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι «στο μέγεθος του πολέμου που πέρασαν οι παππούδες και οι προπαππούδες μας» είπε ο γγ του ΝΑΤΟ - Αρκετά μέλη της Συμμαχίας δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος της απειλής, πρόσθεσε

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Αλεξίπτωτο τυλίγεται στο φτερό αεροπλάνου και άνδρας αιωρείται στο κενό
Yπέστη ελαφρά τραύματα από το περιστατικό

Οδηγός μοτοσικλέτας παρέσυρε τροχονόμο στην Αττική Οδό για να αποφύγει έλεγχο
Όταν του ζήτησαν τα στοιχεία του, πάτησε γκάζι για να ξεφύγει

Μικρά σημάδια ανάκαμψης στην κατανάλωση: Πώς αλλάζουν οι επιλογές και οι προτεραιότητες των Ελλήνων
Το νέο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή

Δεκαοκτώ παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα από το σπέρμα του δότη με το καρκινικό γονιδίωμα
Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε το σπέρμα του συγκεκριμένου ανθρώπου από κλινική στη χώρα μας ήταν το 2017

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση o δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο
Δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

Ανήλικος έκαψε το γήπεδο της φινλανδικής Χάκα λίγες εβδομάδες μετά τον υποβιβασμό
Εικόνες... σοκ από την ιστορική καμένη εξέδρα του σταδίου

Δυσκολεύει το ταξίδι στις ΗΠΑ: Οι τουρίστες από 42 κράτη -ανάμεσα τους και η Ελλάδα
Θα πρέπει να δείχνουν ιστορικό πέντε ετών στα social media, για να μπουν στη χώρα

Ο νέος διοικητής της ρωσικής Wagner - Έχασε δύο πόδια και ένα χέρι στην Ουκρανία
Στο υλικό, που κυκλοφόρησε από το TASS και αναπαράχθηκε σε διεθνή δίκτυα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Podolski εμφανίζεται με προσθετικά μέλη να εκπαιδεύεται εντατικά σε τοπίο που παραπέμπει στην Αφρική.

Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και διοργανώνουν συλλαλητήριο
Ανυποχώρητοι στις θέσεις τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, κλιμακώνοντας παράλληλα τις κινητοποιήσεις τους.

Σε 7 κλινικές στην Ελλάδα το σπέρμα του “Δότη 7069” με το καρκινογόνο γονίδιο
Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές

Τι καιρό θα κάνει μέχρι τα Χριστούγεννα
«Οι προγνώσεις είναι επισφαλείς»

«AI situationship»: Ποια είναι η τάση στο dating που θα καθορίσει το 2026;
Η εφαρμογή γνωριμιών «happn» προβλέπει την άνοδο μιας αμφιλεγόμενης νέας τάσης στο dating, η οποία θολώνει ακόμη περισσότερο τα όρια ανάμεσα στην ανθρώπινη και την τεχνητή συντροφικότητα

Επιστροφή ενοικίου: Η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση για να διορθώσει τα λάθη της
Ανοίγει ο δρόμος για συμπλήρωση στοιχείων αναφορικά με την επιστροφή ενοικίου

Η ιταλική κουζίνα ανακηρύχθηκε άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO
Η πρώτη εθνική κουζίνα στη λίστα

ΗΠΑ: Πακέτο στήριξης 12 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Τραμπ για τους αγρότες
Οι ζημιές για τους αγρότες φέτος κυμαίνονται από 35 έως 44 δισ. δολάρια για τις εννέα κύριες καλλιέργειες εμπορευμάτων - Χαμηλές τιμές στις καλλιέργειες και οι συνέπειες στις εξαγωγές από τους δασμούς Τραμπ, τα βασικά προβλήματα

Η Ουγγαρία αρνείται να εφαρμόσει το σύμφωνο της ΕΕ για τη μετανάστευση: Δεν θα δεχτούμε ούτε έναν μετανάστη
Η κυβέρνηση Όρμπαν συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση στις πολιτικές της ΕΕ για το μεταναστευτικό

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τέλος η προσωπική διαφορά από την 1η Ιανουαρίου
Το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς

Δολοφονήθηκε διάσημος τραγουδιστής όπερας και υποψήφιος για Grammy – Συνελήφθη ο γιος του
Ο γιος του Sykes οδηγήθηκε στη φυλακή κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία

Μυστήριο με διάσημο μοντέλο: Ήταν εξαφανισμένη για δυο εβδομάδες και εμφανίστηκε στην εντατική
Η Angelika, καταγόμενη από το Κρασνοντάρ στη νότια Ρωσία, είχε μετακομίσει στη Μόσχα πριν από μερικά χρόνια μετά το διαζύγιό της, αφήνοντας πίσω τον 16χρονο γιο της και τους γονείς της

Αμαλιάδα: 14χρονος εκβίαζε επί εβδομάδες 12χρονο συμμαθητή του
Ο 14χρονος «νταής» συνελήφθη, ενώ χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί και στη μητέρα του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες στην Κρήτη: Κατάληψη και στο κτίριο της ΑΑΔΕ
Ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Τέλος η αναμονή: Ξεκινούν τα δωρεάν GLP-1 για παχυσαρκία – Δες αν είσαι στη λίστα!
Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα προγράμματα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας ενηλίκων και της νεφρικής δυσλειτουργίας

Αναδρομικά: Ξεκίνησε η καταβολή των «κομμένων» του μνημονίου - Ποιοι θα τα πάρουν και με τόκο 6%
Οι περικοπές της περιόδου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 επιστρέφουν στους λογαριασμούς χιλιάδων δικαιούχων

DJ είχε κάνει αποθήκη ναρκωτικών το σπίτι του στον Νέο Κόσμο
Το φυλλάδιο οδηγιών με την ατάκα «Ασε το μιξάρισμα σε μένα»

Πυρκαγιά καταστρέφει κτήριο στο Μανχάταν: Πυκνό σύννεφο καπνού πάνω από τη συνοικία της Νέας Υόρκης
Η φωτιά εκδηλώθηκε στον τελευταίο όροφο ενός εξαώροφου κτιρίου, στη συνοικία Απερ Γουέστ Σάιντ

Βόλος: Ποινική δίωξη κατά του Αχιλλέα Μπέου
Ο λόγος

Διορία Τραμπ στον Ζελένσκι για να απαντήσει για το σχέδιο, λένε οι FT: Πιέζει για συμφωνία ως τα Χριστούγεννα
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε στην αμερικανική πλευρά ότι χρειάζεται χρόνο για να συμβουλευτεί τους Ευρωπαίους συμμάχους

Η γαλλική ακροδεξιά θέλει να ξανανοίξει τους οίκους ανοχής και να αναθέσει τη διαχείρισή τους στις σeξεργάτριες
Η λειτουργία των οίκων ανοχής απαγορεύτηκε στη Γαλλία το 1946

Πληθαίνουν τα σενάρια στην Τουρκία για πόλεμο με το Ισραήλ: Πώς εμπλέκουν Ελλάδα και Κύπρο
Όταν η Τουρκία βλέπει παντού «εχθρούς»: Η Ελλάδα και η Κύπρος ξαφνικά γίνονται YPG

Χολαργός: Τα μηνύματα του ανήλικου με την 20χρονη κοπέλα πριν το μοιραίο ραντεβού
Για να τον προσεγγίσουν οι δράστες του έστησαν μια παγίδα, χρησιμοποιώντας την 20χρονη κοπέλα ως δόλωμα.










