Η άμμος γύρω από τη δυτική πόλη Ελ Φάσερ έχει πλέον βαφτεί κόκκινη, με λίμνες αίματος τόσο πυκνές που γίνονται ορατές ακόμα και από το διάστημα. Οι εικόνες των δορυφόρων κατέγραψαν σωρούς πτωμάτων, κυρίως γυναικών και παιδιών, που έγιναν στόχος κατά τη διάρκεια της διήμερης εθνοτικής εκκαθάρισης, μετά την κατάληψη της πόλης από τις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Μετά από 18 και πλέον μήνες σκληρού αποκλεισμού και πολιορκίας, η ομάδα απέκτησε τον έλεγχο όλων των πρωτευουσών των κρατιδίων στην ανατολική περιοχή του Νταρφούρ. Οι σύμμαχοι του στρατού, οι Κοινές Δυνάμεις, δήλωσαν την Τρίτη ότι οι RSF «διέπραξαν φρικαλεότητες κατά αθώων πολιτών, όπου περισσότεροι από 2.000 άοπλοι πολίτες εκτελέστηκαν στις 26 και 27 Οκτωβρίου, οι περισσότεροι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι».
Ο συνολικός αριθμός των νεκρών δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί άμεσα, αλλά οι σοκαριστικές δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν μετά την πτώση του Ελ Φάσερ έδειξαν σαφή στοιχεία μαζικών εκτελέσεων. Αντικείμενα σε μέγεθος ανθρώπινου σώματος εμφανίζονταν συγκεντρωμένα γύρω από οχήματα και κοντά σε αναχώματα άμμου που είχαν κατασκευάσει οι RSF περιμετρικά της πόλης. Υπήρξαν αναφορές για άμαχους που πυροβολήθηκαν, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη σφαγή, σύμφωνα με την Daily Mail.

Ανάλυση από το Εργαστήριο Ανθρωπιστικής Έρευνας (HRL) της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Yale, το οποίο παρακολουθεί την πολιορκία χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες και ανοιχτές πηγές, εντόπισε συστάδες αντικειμένων «συμβατές με το μέγεθος ανθρώπινων σωμάτων» και «ερυθρό έδαφος», που θεωρείται ότι προκλήθηκε από αίμα.
Ένα βίντεο που κυκλοφόρησαν τοπικοί ακτιβιστές και επικυρώθηκε από το AFP την Τρίτη έδειχνε έναν μαχητή, γνωστό για τις εκτελέσεις αμάχων σε περιοχές υπό τον έλεγχο των RSF, να πυροβολεί μια ομάδα άοπλων αμάχων που καθόταν στο έδαφος σε πολύ μικρή απόσταση. Ένα άλλο βίντεο φέρεται να δείχνει ένα παιδί-στρατιώτη να δολοφονεί έναν ενήλικο, ενώ σε ένα τρίτο βίντεο οι μαχητές των RSF εκτελούν αμάχους αμέσως μετά από μια φαινομενική απελευθέρωση.
Σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, οι ενέργειες των RSF «μπορεί να συνάδουν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ενδέχεται να φτάνουν σε επίπεδο γενοκτονίας». Τοπικές ομάδες και διεθνείς ΜΚΟ είχαν προειδοποιήσει ότι η πτώση του Ελ Φάσερ θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζικές φρικαλεότητες, φόβοι που, όπως αναφέρει το Humanitarian Research Lab του Yale, φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Ο οργανισμός παρακολούθησης, που βασίζεται σε ανοιχτές πηγές και δορυφορικές εικόνες, δήλωσε ότι η πόλη «φαίνεται να βρίσκεται σε μια συστηματική και σκόπιμη διαδικασία εθνοκάθαρσης των αυτόχθονων μη αραβικών κοινοτήτων Φουρ, Ζαγκάουα και Μπέρτι μέσω αναγκαστικής μετακίνησης και εκτελέσεων». Αυτό περιλάμβανε, όπως φαίνεται, «επιχειρήσεις εκκαθάρισης πόρτα πόρτα» στην πόλη.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από το Ελ Φάσερ από την πτώση της πόλης, πολλοί από αυτούς κατευθύνονται δυτικά προς το Τάουιλα. Ένα βίντεο που δείχνει την πανικόβλητη φυγή απαθανατίζει πλήθη να τρέχουν από την πόλη, κρατώντας τα λίγα υπάρχοντά τους, ενώ μαχητές των RSF εκτοξεύουν ρατσιστικά συνθήματα και χτυπούν τους άμαχους. Σε άλλη σκηνή, αρκετοί μαχητές ντυμένοι με την αναγνωρίσιμη στολή των RSF φαίνονται στοιβαγμένοι σε φορτηγό, καταδιώκοντας άοπλους πολίτες που προσπαθούν να σωθούν. Παράλληλα, ακούγεται πυροβολισμός και ένας μαχητής φωνάζει «σκοτώστε τους Νούμπα», αναφερόμενος στις μαύρες αφρικανικές φυλές του Σουδάν.
Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Βόλκερ Τουρκ, μίλησε για τον αυξανόμενο κίνδυνο «εθνοτικά υποκινούμενων παραβιάσεων και φρικαλεοτήτων» στο Ελ Φάσερ. Το γραφείο του δήλωσε ότι λαμβάνει «πολλαπλές, ανησυχητικές αναφορές ότι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης διαπράττουν φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων εκτελέσεων χωρίς δίκη».
Οι προοδευτικοί ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι κάτοικοι του Ελ Φάσερ έχουν υπομείνει «τις χειρότερες μορφές βίας και εθνοκάθαρσης» από τη στιγμή που οι RSF πήραν τον έλεγχο. Οι παραστρατιωτικοί έχουν ιστορικό φρικαλεοτήτων, καθώς είχαν σκοτώσει έως και 15.000 άμαχους από μη αραβικές ομάδες στην πρωτεύουσα της Δυτικής Νταρφούρ, Ελ Τζενέινα.
Πώς ξεκίνησε ο εμφύλιος
Η βορειοανατολική αφρικανική χώρα βυθίστηκε σε έναν θανατηφόρο πόλεμο τον Απρίλιο του 2023, όταν οι μακροχρόνιες εντάσεις σχετικά με το μέλλον της χώρας μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και του επικεφαλής των παραστρατιωτικών ανταρτών μετατράπηκαν σε πλήρη σύγκρουση. Οι μάχες ξέσπασαν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, αλλά επεκτάθηκαν γρήγορα, με εκτιμώμενο αριθμό τουλάχιστον 150.000 νεκρών, μεταξύ αυτών πολλοί άμαχοι.
Ο εμφύλιος πόλεμος έχει αναγκάσει περισσότερους από 14 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και άφησε ορισμένες οικογένειες να τρώνε χόρτα σε απόγνωση, καθώς η πείνα εξαπλώθηκε σε περιοχές της χώρας. Έρευνα της Amnesty International υποδηλώνει ότι οι αντάρτες των RSF έχουν διεξάγει οργανωμένη εκστρατεία σεξουαλικής βίας κατά αμάχων, χρησιμοποιώντας βιασμούς, δολοφονίες και βασανιστήρια για να τρομοκρατήσουν και να υποτάξουν τον πληθυσμό σε περιοχές που κατέλαβαν. Ο στρατός, ο οποίος μάχεται τους RSF για 2,5 χρόνια, έχει επίσης κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου.
Περισσότερο από ενάμιση χρόνο πολιορκίας μετέτρεψε το Ελ Φάσερ σε ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία ενός πολέμου που ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει ως μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο. Οι καταυλισμοί εκτός πόλης κηρύχθηκαν επισήμως σε κατάσταση πείνας, ενώ μέσα στην πόλη οι άνθρωποι στράφηκαν σε ζωοτροφές λόγω πείνας. Ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει πριν την πτώση της πόλης ότι 260.000 άνθρωποι παρέμεναν εγκλωβισμένοι, οι μισοί εκ των οποίων ήταν παιδιά.
Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Μαχμούντ Αλί Γιουσούφ, την Τρίτη εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για την κλιμακούμενη βία και τις αναφερόμενες φρικαλεότητες». Ο αρχηγός του σουδανικού στρατού, στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις του αποχώρησαν από το Ελ Φάσερ «σε ασφαλέστερη τοποθεσία», αναγνωρίζοντας την απώλεια της στρατηγικής πόλης.

Οι ξένες δυνάμεις
Δεσμεύτηκε να πολεμήσει «μέχρι να καθαριστεί αυτή η γη», αλλά αναλυτές επισημαίνουν ότι το Σουδάν είναι πλέον ουσιαστικά διχοτομημένο κατά μήκος του άξονα ανατολής-δύσης, με τους RSF να έχουν ήδη δημιουργήσει παράλληλη κυβέρνηση. Ο Άλαν Μπόσγουελ, διευθυντής του έργου για την Αφρική της Διεθνούς Ομάδας Κρίσης, δήλωσε στο AFP: «Όσο περισσότερο διαρκεί αυτός ο πόλεμος, τόσο η διαίρεση θα γίνει πιο σταθερή και δύσκολα αναστρέψιμη».
Ο Άνουαρ Γκαργκάς, σύμβουλος του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, χαρακτήρισε την κατάληψη της πόλης ως «σημείο καμπής» που δείχνει ότι «ο πολιτικός δρόμος είναι η μόνη επιλογή για να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος». Τα ΗΑΕ έχουν κατηγορηθεί από τον ΟΗΕ για προμήθεια όπλων στους RSF, κατηγορία που αρνούνται. Είναι επίσης μέλος του λεγόμενου «Quad», μαζί με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, που εργάζεται για μια διαπραγματευόμενη ειρήνη.
Η ομάδα έχει προτείνει εκεχειρία και μεταβατική πολιτική κυβέρνηση που αποκλείει από την εξουσία τόσο τον στρατό όσο και τους RSF. Οι συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ο στρατός έχει δικούς του ξένους υποστηρικτές στην Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Τουρκία, οι οποίοι επίσης αρνούνται τις κατηγορίες.
Τον Μάρτιο, ο στρατός ανέκτησε πλήρως τον έλεγχο της πρωτεύουσας Χαρτούμ, αλλά με τις δύο πλευρές να έχουν επιτύχει σημαντικά εδαφικά κέρδη, καμία δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς στις διαπραγματεύσεις.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/12664555/sfagi-me-2-000-nekrous-sto-soudan-pou-einai-orati-apo-to-diastima-soroi-me-ptomata-kai-limnes-aimatos
Πέθανε ο Νίκος Λαζαρίδης, ιδρυτής του ομώνυμου γνωστού οινοποιείου
Τι αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της

«Βούλιαξε» από Αϊ-Βασίληδες η Αθήνα για το Santa Run - Πάνω από 1000 συμμετοχές
?Το σύνθημα για την εκκίνηση έδωσε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας

Έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών - Η αντίδραση της Καρυστιανού
«Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι και με ποια ευρήματα έκλεισαν όταν σκόνταψαν σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα;»

Αγνοούμενη στις ΗΠΑ εμφανίστηκε 40 χρόνια μετά, δεν γνώριζε ότι την είχε απαγάγει η μητέρα της όταν ήταν 3 ετών
Συγκλονιστική υπόθεση από τις ΗΠΑ, με μητέρα που κατηγορείται για απαγωγή, αλλαγή ταυτότητας και μια οικογενειακή επανένωση έπειτα από τέσσερις δεκαετίες

Πέθανε η Ντόρα Γιαννακοπούλου
Έφυγε σε ηλικία 88 ετών η ηθοποιός και συγγραφέας

Θοδωρής Κολυδάς: Έρχεται καιρός τύπου «Π» τα Χριστούγεννα - Πού αναμένονται βροχές και χιόνια
Η πορεία του καιρού προς τα Χριστούγεννα

Τέλος τα ποδήλατα: H ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που απαγορεύει τη χρήση τους σε πεζόδρομους
Pεριορίζουν ποδήλατα και ηλεκτρικά σκούτερ στην κεντρική πεζοδρομημένη ζώνη από το 2026

«Ήταν κόλαση»: Καθαρίστρια μπήκε σε δωμάτιο ξενοδοχείου gamer μετά από δύο χρόνια
Ένοικος έμεινε σχεδόν δύο χρόνια σε ξενοδοχείο για gamers στην Κίνα χωρίς να βγαίνει. Όταν έφυγε, το προσωπικό βρέθηκε μπροστά σε εικόνες σοκ και «κόλασης»

Συγκίνησε ο Ανδρέας Τεττέη: Ξέσπασε σε κλάματα on air κι αποχώρησε από συνέντευξη - Βίντεο
Ο Ανδρέας Τεττέη αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την Κηφισιά, στον αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό και δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του.

Χάρτης κινητοποιήσεων των αγροτών – Όλα τα μπλόκα πανελλαδικά
Οι αγρότες διατηρούν ενεργά τα μπλόκα σε κομβικά σημεία της χώρας, προχωρώντας σε ανοίγματα διοδίων

«Μυστηριώδης ιός του λαιμού» σαρώνει τον πλανήτη - Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε
Ειδικός προειδοποιεί για «ανίατη» νόσο

Μαρία Καρυστιανού: Το κίνημα οργανώνεται - Σχεδιάζουμε επιτροπή «σοφών» για τη σωτηρία της χώρας
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυρία Καρυστιανού δέχεται πολλαπλά αιτήματα από πολίτες που ζητούν την οργάνωση ενός συλλογικού εγχειρήματος

Διαμαντής Καραναστάσης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά το θετικό αλκοτέστ
Ο ηθοποιός και πρώην βουλευτής της «Πλεύσης Ελευθερίας είχε καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί το δίπλωμα και να του επιβληθεί το πρόστιμο των 350 ευρώ

Συναγερμός στη Σκύρο: Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο με 28 μέλη πλήρωμα
Συναγερμός σήμανε την Κυριακή στο Λιμενικό όταν δεξαμενόπλοιο σημαίας Λιβερίας έμεινε ακυβέρνητο 12,7 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Σκύρου

Πέθανε ο δημοσιογράφος Ξενοφών Ζηκίδης
Ο δημοσιογράφος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών

Ανησυχία επιστημόνων για τη μετάδοση της γρίπης κατά τις γιορτές - Ποιες είναι οι ομάδες κινδύνου
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επικράτηση στελεχών του ιού της γρίπης Α(H3N2) και ειδικότερα του υποστελέχους Κ

Φωτιά από σόμπα στο Μέτσοβο: Κάηκαν δύο σπίτια, ζημιές υπέστη τρίτο
Κάτοικοι κατήγγειλαν πως έπειτα από έργα για την εγκατάσταση νέου δικτύου ύδρευσης, δεν τοποθετήθηκαν κρουνοί πυρόσβεσης, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να φτάσει η πυροσβεστική από τα Ιωάννινα

Φωταγωγείται σήμερα το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης - Δε φαντάζεσαι που βρίσκεται
Το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ευρώπης φωταγωγείται σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο της Ελλάδας

Κορινθία: Ανδρας με αναπηρικό αμαξίδιο παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στο Βέλο
Η Τροχαία Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος

Κορσική: Η στιγμή που αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει 26χρονο που κρατούσε μαχαίρι
Ο εισαγγελέας του Αιάκειου, Νικολά Σετ, είπε ότι διενεργείται προκαταρκτική έρευνα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε βάρος του αστυνομικού που πυροβόλησε και για «απόπειρα ανθρωποκτονίας» σε βάρος του θύματος

Αγρίνιο: Αυτοκίνητο αναποδογύρισε και προσγειώθηκε σε αυλή σπιτιού (εικόνα)
Δεν σημειώθηκε σοβαρός τραυματισμός, παρά τη σφοδρότητα του ατυχήματος

Ρωσικό drone στην Τουρκία
Ρωσικό drone συνετρίβη στο Μπαλικεσίρ

Κραυγή αγωνίας από εμπόρους, ξενοδόχους και εστίαση για την τεράστια ζημιά από τα αγροτικά μπλόκα
Έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια για τις απανωτές ακυρώσεις και κάλεσμα προς τους αγρότες να προσέλθουν σε διάλογο και να ανοίξουν τους δρόμους

Βασάνιζαν όσους δεν υπάκουαν εντολές, συλλήψεις για διακίνηση κοκαΐνης σε σχολεία της Αττικής
Δείτε βίντεο από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ - Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και έξι ανήλικοι

Θεσσαλονίκη: Ανήλικος που είχε εξαφανιστεί βρέθηκε σε σπίτι Τούρκων
Στο σπίτι των Τούρκων βρέθηκε μικροποσότητα ναρκωτικών - Συνολικά, προσήχθησαν τέσσερα άτομα

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια Κλαούντια Ντελμέρ, έδωσε για ένα χρόνο σκληρή μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας
Ήταν μητέρα τεσσάρων παιδιών και ζούσε στη Μεσσηνία – Πώς περιέγραφε η ίδια τη μάχη της με την ασθένεια - Η συνεργασία της με τον Μίμη Πλέσσα και η αγάπη της για την Ελλάδα

Έδωσαν επιταγή 2,5 εκατ. δολαρίων στον ήρωα του μακελειού της Αυστραλίας - «Το αξίζω;» ρώτησε
Την επιταγή τού την παρέδωσε ο Zachery Dereniowski, ένας Καναδός influencer που συνδιοργάνωσε τη διαδικτυακή καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων

«Από αύριο μόνο φραπέ»: Η απάντηση Καραναστάση για την κλήση επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ
Όσα έγραψε στην ανάρτησή του ο Διαμαντής Καραναστάσης

Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι στο Ντουμπάι από την κακοκαιρία: Σφοδρές οι πλημμύρες
Κλειστά αεροδρόμια, σχολεία και καταστήματα

Τι αλλάζει στα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ με το νέο έτος - Όλες οι απαντήσεις σε 17 ερωτήσεις
Με 17 ερωτήσεις και απαντήσεις, η ΕΥΔΑΠ διευκρινίζει ποιους αφορά, ποια είναι η επιπλέον χρέωση και ποια τα οφέλη για τους πολίτες

Ο Νο1 χριστουγεννιάτικος προορισμός της Google για το 2025 δεν είναι αυτός που νομίζετε
Η πόλη που συγκεντρώνει τις περισσότερες αναζητήσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Πού εγκαταστάθηκαν οι πρώτες «έξυπνες κάμερες» στην Αττική και τι καταγράφουν
Αυτοψία στον χώρο της εγκατάστασης των επτά πρώτων «έξυπνων» καμερών πραγματοποίησε το βράδυ της Πέμπτης ο Νίκος Χαρδαλιάς

Έβαλαν φωτιά σε ελέφαντα και τον έκαψαν ζωντανό
Προσοχή σκληρό βίντεο

Πρόκληση από συνεργάτη του Ερντογάν: Ζητάει προσάρτηση της Κύπρου στην Τουρκία
Ακραία ανάρτηση στα social media από τον Ισμαήλ Οζντεμίρ, αναπληρωτή πρόεδρο του MHP και κυβερνητικό εταίρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος στον Διαμαντή Καραναστάση: Οδηγούσε έχοντας καταναλώσει αλκοόλ πάνω από το όριο
Θα πληρώσει και πρόστιμο 350 ευρώ

12χρονος πληρωμένος δολοφόνος στη Σουηδία πήρε αμοιβή 20.000 ευρώ και σκότωσε λάθος άτομο
Ο 12χρονος φαίνεται να στόχευε το άλλο άτομο που ήταν μέσα στο αυτοκίνητο αλλά να σκότωσε καταλάθος τον 21χρονο

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Η έκπληξη με τον Αλέξη Τσίπρα
Στις 12,9 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Μπλόκα αγροτών στις Βρυξέλλες: Επεισόδια με συγκρούσεις και χημικά - Έκαψαν χριστουγεννιάτικο δέντρο
Σοβαρά επεισόδια στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε αγρότες και αστυνομία - Οι παραγωγοί έστειλαν μήνυμα αγανάκτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Νίκος Παππάς: «Δεν κρύβομαι» - Βρίσκεται στην Ελλάδα σύμφωνα με το περιβάλλον του
Ο Νίκος Παππάς παραμένει ασύλληπτος μετά την επίθεση στον δημοσιογράφο - Αγνωστες οι επόμενες κινήσεις του

Συντριβή αεροσκάφους στη Βόρεια Καρολίνα: Aναφορές για νεκρούς
Συναγερμός έχει σημάνει στις αμερικανικές αρχές










