«Είναι ψεύτικη, αλλά υποθέτω ότι αυτό αρέσει στο κοινό...»: Αυτή είναι η ατάκα που η ηθοποιός Τζόαν Κρόφορντ φέρεται να δήλωσε για την πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου Μπέτι Ντέιβις. Η κόντρα των δύο έπαιζε δημοσίως τις δεκαετίες του 1930 και του 40. «Η Μπέτι είναι μια επιζώσα... Επιβίωσε από τον ίδιο της τον εαυτό», φέρεται επίσης να σημείωσε η Κρόφορντ. Η θυελλώδης σχέση τους ήταν τόσο διαβόητη που το 2017 έγινε τηλεοπτική σειρά βραβευμένη με Emmy.
Το γεγονός ότι οι κόντρες του Χόλιγουντ σπάνια παίρνουν τέτοια έκταση ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο η διαμάχη μεταξύ των ηθοποιών Μπλέικ Λάιβλι και Τζάστιν Μπαλντόνι, η οποία βγήκε στη φόρα τον Δεκέμβριο του 2024, εξακολουθεί να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων τρεις μήνες μετά.
Η δικαστική διαμάχη που ακολούθησε έφερε στο φως μια αντιπαράθεσ κατά τη διάρκεια της παραγωγής της ταινίας It Ends With Us. Η Λάιβλι κατηγόρησε τον Μπαλντόνι και άλλους ότι διεξήγαγαν εκστρατεία λασπολογίας εναντίον της, αφότου παραπονέθηκε για σeξουαλική παρενόχληση στα γυρίσματα. Ο Μπαλντόνι με τη σειρά του κατηγόρησε τη Λάιβλι, τον σύζυγό της Ράιαν Ρέινολντς και τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων τους ότι έκαναν εκστρατεία λάσπης εναντίον του. Και οι δύο πλευρές αρνούνται όλους τους ισχυρισμούς.
Αυτό που προέκυψε, καθώς όλα αυτά διαδραματίζονταν, είναι ότι είχαν προσληφθεί διαχειριστές κρίσης δημοσίων σχέσεων. Οι νομικοί εκπρόσωποι της Λάιβλι έλαβαν πολυάριθμα γραπτά μηνύματα μεταξύ της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων του Μπαλντόνι, Τζένιφερ Άμπελ και της ομάδας κρίσης που είχε προσλάβει, με επικεφαλής τη Μελίσα Νέιθαν, στους προηγούμενους πελάτες της οποίας περιλαμβάνονται ο Τζόνι Ντεπ και ο Ντρέικ. Η Νέιθαν φέρεται να έστειλε μήνυμα στην Άμπελ: «Ξέρεις ότι μπορούμε να θάψουμε οποιονδήποτε».
Η Λάιβλι φέρεται τώρα να έχει προσλάβει τον πρώην αναπληρωτή προσωπάρχη της CIA, Νικ Σαπίρο, για να τη συμβουλεύσει σχετικά με τη νομική επικοινωνιακή στρατηγική της.
Ενώ τα αποτελέσματα των αγωγών μένει να φανούν, η διαμάχη έχει ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας σε μια βιομηχανία που κανονικά θα παρέμενε σε μεγάλο βαθμό αόρατη: δηλαδή στη μηχανή της δημοσιότητας που δουλεύει στα παρασκήνια του Χόλιγουντ.
«Σε κάθε πλατό, υπάρχουν καβγάδες, σχέσεις... συμβαίνουν κάθε λογής πράγματα», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Ράσφιλντ, ιδρυτής και αρθρογράφος στο ενημερωτικό δελτίο του Χόλιγουντ «The Ankler». «Το Χόλιγουντ είναι ένας κόσμος γεμάτος από πολύ ακατάστατους ανθρώπους που συναντιούνται για αυτά τα γιγαντιαία έργα, όπου συγκροτούν γρήγορα ομάδες για να φτιάξουν αυτά τα πράγματα και διαλύονται αμέσως μετά. Ανάμεσα σε όλα αυτά συμβαίνουν πολλά πράγματα και τα αντιμετωπίζουν αθόρυβα - έχουν μεγάλη εμμονή με τον έλεγχο των αφηγημάτων. Όταν αυτά τα πράγματα εκρήγνυνται στο κοινό, πέρα από τον έλεγχο, αυτό τους κάνει όλους πολύ νευρικούς».
Αλλά ο κόσμος των δημοσίων σχέσεων του Χόλιγουντ έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της ανάπτυξης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν αλλάξει τη σχέση μεταξύ διασημοτήτων και θαυμαστών, φέρνοντάς τους σε άμεση επαφή και αφαιρώντας μέρος του μυστηρίου.
Λίγες διαφωνίες βγήκαν στη φόρα τα τελευταία χρόνια - και όσες βγήκαν, επιλέχθηκαν απλά επειδή είναι τόσο σπάνιες. Ο ηθοποιός Ντουέιν Τζόνσον αποκάλυψε «μια θεμελιώδη διαφορά στις φιλοσοφίες για το πώς προσεγγίζουμε τη δημιουργία ταινιών και τη συνεργασία» με τον συμπρωταγωνιστή του στο Fast & Furious, Βιν Ντίζελ, σε συνέντευξή του το 2018. Οι πρωταγωνιστές μιας άλλης ταινίας δράσης, Mad Max: Fury Road, Σαρλίζ Θερόν και Τομ Χάρντι, φέρονται να έχουν γυρίσει πολλές από τις σκηνές τους χωριστά. Και παλιότερα υπήρχαν οι υποτιθέμενες εντάσεις μεταξύ της Κιμ Κατράλ και της Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, συμπρωταγωνίστριες στο Sex and the City, το οποίο έπαιξε για έξι χρόνια.
Στο παρασκήνιο, εκατοντάδες καβγάδες δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. «Τώρα, έχεις να αντιμετωπίσεις έναν ανώνυμο αλγόριθμο και λογαριασμούς όπου δεν ξέρεις ποιον έχεις απέναντί σου. Είναι πιο δύσκολο να το ελέγξεις από ποτέ άλλοτε», λέει ο Ντάνιελ Μπι δημοσιογράφος.
Σίγουρα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει προκλήσεις για όσους προσπαθούν να ελέγξουν τις αφηγήσεις γύρω από τις μεγάλες ταινίες και τους αστέρες τους - ενώ παράλληλα προαναγγέλλουν νέες μορφές «σκοτεινών τεχνών» μέσω των οποίων οι δημοσιογράφοι μπορούν να προσπαθήσουν να διαμορφώσουν τη γνώμη.
Μια από τις τακτικές είναι η μεταμφίεση μιας ενορχηστρωμένης εκστρατείας σε αυθόρμητη αύξηση της κοινής γνώμης. Αυτό λειτουργεί με τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και τη δημιουργία μιας ψευδούς εντύπωσης υποστήριξης από τη βάση ή αντιπολίτευσης, που συχνά συντονίζεται μέσω λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τρόπο που να φαίνεται οργανικός.
Η πρακτική αυτή δεν είναι καινούργια, αλλά έχει αποκτήσει νέα ζωή με την έλευση των αλγορίθμων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αν και οι αναρτήσεις μπορεί να φαίνονται ως γνήσια κοινή γνώμη, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ψεύτικο πλήθος - είτε αυτό αποτελείται από bot είτε από πραγματικούς ανθρώπους, οι οποίοι μπορούν να πληρωθούν για να συντονίσουν τις αναρτήσεις τους.
Αλλά όλα αυτά είναι απλώς μια νέα πλατφόρμα για μια πανάρχαια τάση που υπήρχε πολύ πριν από την έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τον Μπι. «Οι αφανείς εκστρατείες λάσπης ήταν πάντα στο τραπέζι», επισημαίνει.
Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι, με τα στούντιο να παρέχουν σε ορισμένες εκδόσεις σημαντικά διαφημιστικά έσοδα, καθώς και να προμηθεύουν ταλέντα για ειδικές εκδηλώσεις και εξώφυλλα, οι αποκαλύψεις συχνά εμφανίζονται αλλού στα μέσα ενημέρωσης. Για παράδειγμα το σκάνδαλο του Χάρβεϊ Γουάινστιν, το οποίο αποκαλύφθηκε από τους New York Times και New Yorker.
Το σίγουρο είναι ότι καμία από αυτές τις βιομηχανίες δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η όρεξη και αν το τηλεοπτικό κοινό δεν ήθελε να ξεδιαλύνει λεπτομέρειες για τις ζωές τους - και τους καβγάδες τους. Και όμως, η στάση απέναντι στις διασημότητες έχει αναμφίβολα αλλάξει μετά την έλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Είναι πλέον μια αμφίδρομη επικοινωνία, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ πριν», επισημαίνει ο Μπι. «Γενικά οι διασημότητες, ή ο δικηγόρος ή η κυβέρνηση ή οτιδήποτε άλλο, απλώς έλεγαν κάτι που αναφερόταν και αυτό το μήνυμα μεταφερόταν. Τώρα, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για μια αμφίδρομη συζήτηση». Πιστεύει όμως ότι υπάρχει διαφορετική στάση απέναντι στα μέσα ενημέρωσης σήμερα απ' ό,τι στην εποχή των κουτσομπολίστικων περιοδικών για διασημότητες.
Όσο για τις αγωγές Λάιβλι και Μπαλντόνι, δεν είναι σαφές πώς αυτές θα εξελιχθούν - αλλά και μόνο το γεγονός ότι έχει διαρρεύσει τόσο ασυνήθιστα στη δημοσιότητα είναι μια υπενθύμιση του πόσο καλά λαδωμένη είναι η μηχανή δημοσιότητας του Χόλιγουντ τον υπόλοιπο καιρό. Και αυτό είναι απίθανο να αλλάξει σύντομα.
Πηγή: http://www.lifo.gr/now/world/pos-i-ishyri-mihani-laspis-toy-holigoynt-sygkalyptei-skandala
Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» με drones
Το σώμα των Φρουρών είχε ήδη ισχυριστεί το Σάββατο ότι το έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που το Πεντάγωνο αρνήθηκε

Το ελληνικό νησί που «κατέκτησε» τους Αυστραλούς για το 2026
Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες από την Αυστραλία επιλέγουν έναν αυθεντικό κυκλαδίτικο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία, φύση και χαλαρούς ρυθμούς ζωής

Πέθανε ο Αλκης Ρήγος
Στην απώλεια του Αλκή Ρήγου αναφέρεται με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ελευσίνα: Προσγειώθηκε το C-130 με τους 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Αμπου Ντάμπι
Οι επαναπατριζόμενοι Έλληνες μόλις αποβιβαστούν από το αεροσκάφος θα μεταφερθούν με πούλμαν για αποβίβαση στην Ακαδημίας 1, στο κέντρο της Αθήνας

Γυναικοκτονία 31χρονης στον Κολωνό: «Της είχα ρίξει δύο χαστούκια πριν δύο μήνες»
Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην απολογία του για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν - Ποιοι θα δουν αύξηση 20%
Πληρωμή σε 12 δόσεις έως τον Φεβρουάριο 2027

Οργή και αναπάντητα «γιατί»: Ξεσπά η μητέρα του 27χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ναύπακτο
Έξι μήνες μετά ο πόνος και η οργή για την έλλειψη δικαιοσύνης κάνουν τη μητέρα του άτυχου Βαγγέλη να ξεσπά

Πόλεμος στο Ιράν: Πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή
Ακολουθεί ο αριθμός των θυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή -όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα-, σύμφωνα με το Reuters

Πρόταση για περιορισμό των εξουσιών του Τραμπ στον πόλεμο του Ιράν ψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία καθώς ήδη η Γερουσία έχει απορρίψει αντίστοιχη πρόταση

Καίγονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Μπαχρέιν
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με απώλειες ή την έκταση των ζημιών.

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για πιθανή χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ: «Περιμένουμε να σας ντροπιάσουμε»
Το Ιράν δηλώνει προετοιμασμένο για μια αμερικανική χερσαία επιχείρηση

Πώς το Ισραήλ παρέσυρε τον Αγιατολάχ στον θάνατο με παγίδα ψεύτικου δείπνου Σαμπάτ και τον εξόντωσε με πύραυλο από το διάστημα
Λεπτομέρειες για την επιχείρηση ΗΠΑ – Ισραήλ που οδήγησε στη δολοφονία του Αλί Χαμενεΐ στην Τεχεράνη

Ενισχύεται η άμυνα της Κύπρου: Ποιες χώρες στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις μετά την Ελλάδα
Η Ελλάδα ενίσχυσε άμεσα την άμυνα της Κύπρου στέλνοντας τις φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά» και μαχητικά αεροσκάφη

Προσήχθη Ιρακινός στα Μέγαρα: Πολίτης κατήγγειλε ότι τον είδε να βιντεοσκοπεί έξω από τη στρατιωτική βάση
Τι βρέθηκε στο κινητό του

«Κανείς δεν θέλει να πολεμήσει για το Ισραήλ»: Απομάκρυναν με τη βία βετεράνο από το Καπιτώλιο
Βίντεο από τη στιγμή που διαμαρτύρεται κατά του πολέμου στο Ιράν και τον απομακρύνουν από την αίθουσα

Οι Κούρδοι ετοιμάζονται με τη βοήθεια Μοσάντ και CIA για χερσαία επίθεση στο Ιράν, τι τους έχουν υποσχεθεί
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios, η ιδέα να αξιοποιηθεί η παρουσία των Κούρδων ξεκίνησε από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Νέος συναγερμός στην Κύπρο: Ηχούν ξανά σειρήνες στο Ακρωτήρι
«Παρακαλείστε να παραμείνετε εντός των οικιών σας και να παραμείνετε στη θέση σας μέχρι νεότερης επίσημης ενημέρωσης»

Αλλάζει η ώρα τον Μάρτιο: Η Κυριακή που θα πάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Η χειμερινή ώρα θα επιστρέψει ξανά την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026

H Ισπανία στέλνει τελικά φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της στην Κύπρο
Η φρεγάτα θα πραγματοποιήσει αποστολές «προστασίας και αντιαεροπορικής άμυνας»

Πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν: Σοκ από τα επίσημα στοιχεία - Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών μέχρι σήμερα
Επίσημη καταγραφή θυμάτων στον πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Μεσόγειος: Βυθίστηκε ρωσικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε LNG - «Τρομοκρατική επίθεση», λέει ο Πούτιν
Το πλοίο ήταν μέρος του σκιώδους στόλου της Ρωσίας - Η Αίγυπτος διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη

Συρία: Πύραυλος καρφώθηκε δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στα σύνορα με την Τουρκία – Έσπευσαν για selfies οι κάτοικοι
Πανικός στο Καμισλί από το βλήμα που έπεσε μόλις δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία

Ιρανικά drones Shahed – Ο ήχος του «μοτοποδηλάτου» που σπέρνει τον τρόμο – Τι να κάνετε αν το δείτε
Γιατί δεν πρέπει να πλησιάζετε στα παράθυρα και ποιος είναι ο «κανόνας των δύο τοίχων»

Μπλακάουτ στο ηλεκτρικό δίκτυο του Ιράκ - Oι ΗΠΑ ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα
Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ιράκ ανέφεραν νωρίτερα ότι αναχαιτίστηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή του αεροδρομίου της Βαγδάτης

Σε απόλυτη ετοιμότητα η Κύπρος: Το SMS που πήγε σε όλους τους πολίτες
Σε περίπτωση λήψης γραπτού μηνύματος στα κινητά τους τηλέφωνα, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν τις πιο κάτω οδηγίες

Ισραήλ: Συντετριμμένος ο Έλληνας παππούς των τριών παιδιών που σκοτώθηκαν ενώ πήγαιναν σε καταφύγιο
Τρία παιδιά με ελληνικές ρίζες σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από ιρανική επίθεση

Εύβοια: 43χρονος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας
Στο πένθος βυθίστηκε η τοπική κοινωνία του Αυλωναρίου Ευβοίας

Βίντεο από την κατάρριψη ιρανικού YAK-130 από μαχητικό αεροσκάφος F-35I
Μάλιστα ακούγονται Ιρανοί να φωνάζουν «Allahu Akbar» αφού νόμιζαν ότι ένα ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος είχε αναχαιτιστεί.

Ντουμπάι: Οι υπερπλούσιοι πληρώνουν έως και 350.000 δολάρια για να φύγουν με ιδιωτικά τζέτ
Ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας επιστρατεύουν «στόλους SUV» για τη μεταφορά πολιτών στο Ριάντ μέσω της 10ωρης οδικής διαδρομής από το Ντουμπάι

Στον αέρα το σχέδιο για το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό
Dassault και Airbus ερίζουν για την ηγεσία στο πρόγραμμα

Καταδικάστηκε ο Χάρι Μαγκουάιρ για τα επεισόδια στη Μύκονο
Ο Αγγλος αμυντικός καταδικάστηκε για την συμπλοκή που είχε στη Μύκονο πριν από έξι χρόνια, όταν και είχε συλληφθεί στο νησί.

Βγήκε από τη ΜΕΘ το 5 μηνών βρέφος από τη Ζάκυνθο που είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα: Η ζωή νίκησε τον θάνατο, λέει ο Ηλιάδης
Μετά από 11 ημέρες νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, το παιδί τα κατάφερε με τον Ανδρέα Ηλιάδη να εύχεται στον μικρό «ήρωα» να έχει «από εδώ και πέρα μόνο χαρές»

Δοκιμαστικό SMS στις 19.00 σε όλα τα κινητά τηλέφωνα στην Κύπρο, προληπτικά μέτρα και σαφείς οδηγίες προς τους πολίτες
Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί σήμερα γύρω στις 19:00, όταν θα σταλεί δοκιμαστικό μήνυμα σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο

Επιβάτης σε αμόκ στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Τα έκανε «γυαλιά-καρφιά» επειδή δεν έφυγε η πτήση
Ανδρας προκάλεσε σοβαρές και πολλαπλές ζημιές στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», πετώντας μπουκάλια επειδή δεν έφυγε η πτήση του για Κύπρο

Σοκ και δέος: Ο τορπιλισμός της ιρανικής φρεγάτας από αμερικανικό υποβρύχιο ανοιχτά της Σρι Λάνκα - Βίντεο ντοκουμέντο
Το πλοίο επέστρεφε στο Ιράν μετά τη συμμετοχή του στις πολυεθνικές ναυτικές ασκήσεις MILAN 2026 στο Βισακαπατνάμ της Ινδίας.

Στο τραπέζι η απαγόρευση της μπούρκας στην Ελλάδα: Τα μέτρα που εξετάζει το υπουργείο Μετανάστευσης και τι ισχύει στην Ευρώπη
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περιορισμούς της χρήσης της σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες

Κουτσούμπας: «Τουλάχιστον τα δύο από τα τέσσερα drones που καταρρίφθηκαν στην Κύπρο είχαν κατεύθυνση στη Σούδα»
«Το ξέρουμε», ανέφερε με βεβαιότητα ο γ.γ. του ΚΚΕ μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες

Η δήλωση Κιμ Γιονγκ Ουν για τον πύραυλο που θα στείλει στο Ιράν και «θα σβήσει το Ισραήλ» προκάλεσε σάλο – Αλλά μάλλον δεν έγινε ποτέ
Η συγκεκριμένη δήλωση αναπαράγεται συνεχώς στα social media

Γιάννενα: Νεκρός φοιτητής μετά από πτώση στην Πανεπιστημιούπολη
Εντοπίστηκε έξω από το κτίριο του τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

Δρόμος «ρούφηξε» μηχάνημα καθαρισμού στα Γιάννενα
Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε ο οδηγός










