O αναισθησιολόγος στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας Ιωάννης Χασαπόπουλος. Πρόκειται για τον γιατρό που ηγήθηκε της προσπάθειας ανάνηψης του παιδιού μετά την ανακοπή που υπέστη και ο οποίος σήμερα με την κατάθεσή του προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο.
Σε δάκρυα ξέσπασε, ακούγοντας την περιγραφή του και η Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κάθεται στο εδώλιο κατηγορούμενη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της κόρης της αλλά και για ανθρωποκτονία της με τη χρήση κεταμίνης.
Στην κατάθεσή του ο κ. Χασαπόπουλος περιέγραψε καρέ – καρέ την προσπάθεια ανάνηψης του παιδιού τον Απρίλιο του 2021 αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εκείνη την ημέρα είχα εφημερία, ήμουν εκεί μέχρι το μεσημέρι και μετά στο σπίτι σε ετοιμότητα. Εκεί δέχθηκα κλήση από το νοσοκομείο να έρθω γρήγορα για επείγον περιστατικό. Μέσα σε πέντε λεπτά ήμουν στο νοσοκομείο. Όρμησα στο θάλαμο, το παιδί δεν είχε σφυγμό, δεν είχε αναπνοή. Οι συνάδελφοι είχαν ξεκινήσει ΚΑΡΠΑ, θωρακικές συμπιέσεις και τεχνητή αναπνοή. Από τη στιγμή που πήγα, ανέλαβα επικεφαλής. Κάναμε αμέσως διασωλήνωση και ζήτησα απινιδωτή. Συνεχίσαμε ΚΑΡΠΑ, δίνοντας δόσεις αδρεναλίνης και κάνοντας απινιδώσεις. Δεν μπορώ να περιγράψω την ένταση της στιγμής. Το άγχος, το στρες. Μόνο αν ζήσεις κάτι τέτοιο μπορείς να καταλάβεις. …Είναι πολύ δύσκολο για ένα γιατρό να αντιμετωπίσει τέτοιο περιστατικό και μάλιστα σε παιδί. Ρωτούσα τους γιατρούς γιατί νοσηλεύεται το παιδί. Μου είπαν για αναφερόμενους σπασμούς και ότι η οικογένεια έχει χάσει αλλά δυο παιδιά. Εκείνη την στιγμή έγινε μια έκρηξη στον εγκέφαλο μου. Πριν λίγες μέρες είχε έρθει στο νοσοκομείο η Ίριδα, στα εξωτερικά ιατρεία. Είχε κατέβει μια συνάδελφος κατατρομαγμένη, το μωρό ήταν ήδη νεκρό όταν ήρθε στο νοσοκομείο. Έγινε αυτή η έκρηξη στο κεφάλι μου και σκέφτηκα ότι αυτό το παιδί πρέπει να ζήσει… Έκανα τεράστια προσπάθεια. Συμπιέσεις, αδρεναλίνες, αμπούλες επαναλαμβανόμενα. Έλεγα “μην φύγεις, μην φύγεις, δεν θα πεθάνεις, όχι και εσύ”. Είχαν περάσει τρία τέταρτα και ήμασταν απελπισμένοι ότι δεν γίνεται τίποτα. Ήμασταν έτοιμοι να την αφήσουμε. Ξαφνικά είδαμε μια ένδειξη στο μόνιτορ. Λέμε συνεχίζουμε! Και μετά από λίγο το παιδί απέκτησε ξανά ρυθμό στην καρδιά. Αποκαταστάθηκαν οι σφίξεις και η αναπνοή. Ήταν συγκλονιστική στιγμή και αρχίσαμε να κλαίμε. Ακόμα και εγώ που είμαι τόσο έμπειρος, δεν μπόρεσα να συγκρατήσω τη συγκίνηση όταν είδα το παιδί να γυρίζει στη ζωή».
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του μάρτυρα η έδρα του έθεσε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις κρίσιμες εκείνες ώρες αλλά και τα φάρμακα που χρησιμοποιούν οι γιατροί σε τέτοια περιστατικά. Μεταξύ αυτών ρωτήθηκε και για την κεταμίνη, για την οποία ο κ. Χασαπόπουλος ανέφερε ότι υπήρχε στο βαλιτσάκι του αλλά δεν χορηγήθηκε στην μικρή Τζωρτζίνα διότι πρόκειται για φάρμακο που χρησιμοποιείται για καταστολή και όχι σε ένα παιδί που ήταν επί της ουσίας νεκρό για περίπου 50 λεπτά και οι γιατροί προσπαθούσαν να το επαναφέρουν στη ζωή, όπως και έκαναν.
«Δεν υπήρχε λόγος να χρησιμοποιήσω κεταμίνη, το παιδί ήταν νεκρό»
Πρόεδρος: Έχει ακουστεί ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών. Είχατε εσείς τέτοιο;
Μάρτυρα: Φυσικά όπως όλοι οι γιατροί, σε κάθε κλήση έχουμε μαζί ότι μπορεί να χρειαστεί.
Πρόεδρος: Τι έχει μέσα;
Μάρτυρας: Ο,τι μπορεί να χρειαστεί για την αναζωογόνηση. Καθετήρες, φάρμακα, όρους, διαλύτες...
Πρόεδρος: Τι φάρμακα έχετε;
Μάρτυρας: Κυρίως αδρεναλίνη αλλά μπορεί και άλλα φάρμακα, όπως ατροπίνη, ινότροπα, κορτιζόνη, κατασταλτικά, μυοχαλαρωτικά...
Πρόεδρος: Γνωρίζετε τι είναι η κεταμίνη;
Μάρτυρα: Φυσικά. Είναι ένα αναισθησιολογικό φάρμακο. Χρησιμοποιείται και στα παιδιά και στους ενήλικες. Στα παιδιά, κυρίως είναι ένα φάρμακο στην αναισθησιολογική φαρέτρα. Επιλέγει ο γιατρός ανάλογα με το περιστατικό.
Πρόεδρος: Είχατε μέσα στο βαλιτσάκι σας κεταμίνη;
Μάρτυρας: Ναι.
Πρόεδρος: Την χρησιμοποιήσατε;
Μάρτυρας: Όχι. Δεν υπήρχε λόγος γιατί το παιδί ήταν νεκρό. Κεταμίνη χρησιμοποιούμε για να καταστείλουμε κάποιον.
Στη συνέχεια, ο μάρτυρας δέχθηκε ερωτήσεις από την εισαγγελέα της έδρας και απαντώντας ανέφερε πως συνήθως πριν από μια ανακοπή υπάρχουν πρόδρομα σημεία. «Ποτέ δεν έχω ακούσει κάποιο περιστατικό τόσο αιφνίδιο. Ένα παιδί που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, θα έχει τέτοια ορατά σημάδια. Το παιδί δεν ξέρουμε ακριβώς πως αντέδρασε. Νομίζω ότι ήταν στο θάλαμο μόνο η μητέρα, μόνο αυτή μπορεί να το περιγράψει» είπε ο κ. Χασαπόπουλος.
Εισαγγελέας: Η ίδια στην ανακρίτρια είπε ότι το παιδί σηκώθηκε και έπεσε απότομα πίσω. Εμπίπτει αυτό στα πρόδρομα σημεία;
Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το εξηγήσω αυτό. Η περιγραφή δεν μου φαίνεται ιατρικά εξηγήσιμη. Δεν έχω δει τέτοιο θάνατο. Μου φαίνεται λίγο θεατρικό αυτό.
Η δίκη συνεχίζεται.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1355441/pispirigou-min-fugeis-ohi-ki-esu-i-anatrihiastiki-perigrafi-tou-giatrou-gia-tin-ananipsi-tis-tzortzinas/
Πόσο συχνά πρέπει να κάνει σeξ ένα ζευγάρι; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τη «χρυσή ισορροπία» για μια ευτυχισμένη σχέση
Η δρ Νικόλ ΜακΝίκολς του University of Washington, με βάση δεδομένα χιλιάδων ζευγαριών, εξηγεί γιατί η συχνότητα και η ποικιλία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σχέση.

Φωτιά Ρέθυμνο: Πάνω από το 80% του φοινικόδασους της Πρέβελης κάηκε ολοσχερώς
Συγκλονιστική η εικόνα από το φοινικόδασος της Πρέβελης

Τριπλή καραμπόλα φορτηγών στις ΗΠΑ: Τρία οχήματα «διαλύθηκαν» - ο ένας οδηγός βγήκε αλώβητος
Το ημιφορτηγό με ρυμούλκα αγνόησε πινακίδα STOP σε διασταύρωση και προκάλεσε τα πάντα

Φωτιά Ρέθυμνο: Ο 71χρονος με εγκαύματα στο 40% του σώματος μεταφέρεται στο Θριάσιο
Η αεροδιακομιδή έχει προγραμματιστεί για τις 21:00

«Ο Γιάννης ο Φονιάς»: Ο Μανώλης Μητσιάς τραγούδησε το «απαγορευμένο» τραγούδι
Σε μία βραδιά γεμάτη συμβολισμούς ακούστηκε ξανά το εμβληματικό τραγούδι

Βέλγιο: Βίαιη ληστεία με θύμα τον ποδοσφαιριστή Μοχάμεντ Φουσεϊνί της Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ
Ο ποδοσφαιριστής της Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ, Μοχάμεντ Φουσεϊνί, έπεσε θύμα ληστείας στις Βρυξέλλες.

Κοινωνικές κατοικίες: Ποιοι δικαιούνται σπίτι με χαμηλό ενοίκιο από το Δημόσιο
Η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε τη δημιουργία 2.000 κοινωνικών κατοικιών μέσω συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ευρωπαϊκών πόρων.

UEFA: Οι εθνικές ομάδες θα μποϊκοτάρουν το Μουντιάλ αν προχωρήσουν τα σχέδια της FIFA
Ρήξη μεταξύ FIFA και UEFA προκαλούν τα σχέδια του Ινφαντίνο για μερική ιδιωτικοποίηση του Μουντιάλ

Παραμένει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς την Παρασκευή – Οι περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί»
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένουν πολλές περιοχές της χώρας και την Παρασκευή

Μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα: Πάνω από 2.000 άτομα εισήλθαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες
Η Ισπανία αντιμετωπίζει νέα έξαρση μεταναστευτικής πίεσης στον θύλακα της Θέουτας, με εκατοντάδες να φτάνουν καθημερινά κολυμπώντας από το Μαρόκο, ανάμεσά τους πολλά ανήλικα.

Φωτιά Ρέθυμνο: Ανεμοι 125 χλμ/ώρα καθηλώνουν τα εναέρια – ρεπόρτερ δεν μπορεί να σταθεί όρθια
Πάνω από 200 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα, ενώ οι ριπές ξεπερνούν τα 10 μποφόρ και αδυνατίζουν κάθε εναέρια επιχείρηση.

Φωτιά στην Κρήτη: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τους καπνούς να έχουν διανύσει 100 χλμ.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσίευσε δορυφορικές λήψεις που αποτυπώνουν την πυρκαγιά στον Ασώματο Ρεθύμνου, ενώ καπνός από πυρκαγιά στην Τουρκία πλήττει Λέσβο και Χίο.

Φωτιά σε λεωφορείο μέσα στο νοσοκομείο Καβάλας – Εκκενώθηκε έγκαιρα
Επιβάτες και οδηγός εγκατέλειψαν το όχημα χωρίς τραυματισμούς, ενώ οι αιτίες της πυρκαγιάς διερευνώνται

Ψαράς έσωσε 30 εγκλωβισμένους από την παραλία Αγίου Παύλου στο Ρέθυμνο
Ο αλιέας Νίκος Ματθαιάκης από την Αγία Γαλήνη έκανε τρία δρομολόγια με το καΐκι του «Αγιος Σπυρίδωνας» για να απομακρύνει ηλικιωμένους και εγκλωβισμένους εν μέσω πυρκαγιάς και ισχυρών ανέμων.

Φωτιές σε Πάρο και Ανδρο: Μηνύματα 112 για εκκένωση – Πέμπτη εντολή απομάκρυνσης στην Πάρο
Αναζωπυρώσεις στις περιοχές Καμαρίου, Τρυπητής και Φάραγγα λόγω ισχυρών ανέμων, ενώ στην Παλαιόπολη της Ανδρου οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς το Μπατσί.

«Νέο» είδος δεινοσαύρου ηλικίας 210 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε στη Ζιμπάμπουε
Ο Musango matusadonaensis αλλάζει τα δεδομένα για την εξέλιξη των πρώτων δεινοσαύρων

Πυρκαγιά Ρεθύμνου: Λύγισε ο συνάδελφος των δύο νεκρών πυροσβεστών – «Τα είδα με τα μάτια μου»
Με δάκρυα στα μάτια, πυροσβέστης που ήταν παρών στην τραγωδία περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που κόστισαν τη ζωή στον 25χρονο Παντελή Διαμαντάκη και τον 58χρονο Μανώλη Στρατιδάκη.

Πώς εγκλωβίστηκαν οι δύο πυροσβέστες στην Κρήτη – Τι αποκαλύπτουν οι πρώτες εκτιμήσεις
Μηδενική ορατότητα και απότομη στροφή του ανέμου έθεσαν σε θανάσιμη παγίδα τον 25χρονο Παντελή Διαμαντάκη και τον 58χρονο Μανώλη Στρατιδάκη, μόλις 20–30 μέτρα από άλλη ομάδα πυροσβεστών.

Παραιτήθηκε με αιχμές από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» ο Θανάσης Αυγερινός
Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι λειτουργούσε εν αγνοία του παράλληλο Γραφείο Τύπου εντός του κινήματος, αφήνοντας αιχμές για τη Μαρία Καρυστιανού.

Εργαζόμενοι σε φέρετρα και... πελάτες σε ξαπλώστρες και ψυγεία: Τα κόλπα των εργοδοτών
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτικών αρχών, αρκετοί εργοδότες καταφεύγουν σε πρακτικές που αποσκοπούν στην απόκρυψη παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας και στην αποφυγή των προβλεπόμενων προστίμων

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 26χρονος που επιτέθηκε σε 46χρονο στη μέση του δρόμου για το χρώμα της μπλούζας που φορούσε
Τον προσέγγισε, άρχισε να τον βρίζει και να τον απειλεί ενώ αμέσως μετά του επιτέθηκε καταφέρνοντάς του χτυπήματα

Χαλκιδική: Κερδίζει τη μάχη η 7χρονη που έχασε την οικογένεια της σε τροχαίο
Το τροχαίο συνέβη στις 15 Ιουνίου 2026, όταν το αυτοκίνητο της οικογένειας συγκρούστηκε με βυτιοφόρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η μητέρα, ο πατέρας και το έξι μηνών αδελφάκι της.

Τουρισμός για Όλους: Η ημερομηνία που ανοίγουν οι αιτήσεις – Voucher έως 600 ευρώ
Δύο φάσεις υλοποίησης: Σεπτέμβριος–Δεκέμβριος 2026 και Ιανουάριος–Δεκέμβριος 2027 – Οι δικαιούχοι της πρώτης φάσης θα αναδειχθούν μέσω κλήρωσης

Έλληνας πιλότος Canadair έγινε δεκτός ως ήρωας στην Ισπανία – Δείτε την «αψίδα νερού»
Ισπανοί πυροσβέστες υποδέχθηκαν με συμβολική «αψίδα νερού» έναν Έλληνα χειριστή Canadair της 383 ΜΕΕΑ που έφτασε να βοηθήσει στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Κλείνει κατάστημα ΙΚΕΑ και έχει εκπτώσεις έως 70% στα προϊόντα
Το κατάστημα των ΙΚΕΑ στον Πειραιά κατεβάζει ρολά στις 22 Αυγούστου 2026 - στο επίσημο site διατίθενται προϊόντα με έκπτωση που φτάνει το 70%.

Αίγυπτος: Εκρήξεις στο λιμάνι της Νταμιέτα - Αναφορές για πλήγμα με drone σε δεξαμενόπλοιο
Η εταιρεία παροχής λιμενικών υπηρεσιών Inchcape ανέφερε ότι δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς φυσικού αερίου τυλίχθηκαν στις φλόγες στο λιμάνι της Νταμιέτα

Πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πυρόπληκτων από τη μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο
Την πλατφόρμα δημιούργησε το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Γιώργος Χατζιδάκις: «Ποτέ δεν απαγόρευσα στον κ. Μητσιά να τραγουδά το `Ο Γιάννης ο Φονιάς`»
Με ανακοίνωση του ο γιος του Μάνου Χατζιδάκι απαντά στα δημοσιεύματα που τον φέρουν να απαγορεύει την εκτέλεση του «Ο Γιάννης ο φονιάς» στη συναυλία του Μανώλη Μητσιά στο Δίον και εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

«Συγγνώμη»: Τα τελευταία λόγια της διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο πριν πεθάνει
Ο ανακριτής ζήτησε να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό της

Θυελλώδεις άνεμοι στην Κρήτη: Οι καπνοί από τη φωτιά στο Ρέθυμνο έφτασαν στην Αφρική
Η μεγαλύτερη ένταση σημειώθηκε στον Φουρφουρά, βόρεια του πύρινου μετώπου, όπου η μέγιστη ριπή έφτασε τα 111 χιλιόμετρα την ώρα

Οι Χούθι εξετάζουν το ενδεχόμενο διοδίων στην Ερυθρά Θάλασσα με τις ευλογίες του Ιράν
Στόχος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν η νομιμοποίηση της πρακτικής επιβολής τελών σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς και η άσκηση πρόσθετης πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες

Λαμία: Γυναίκα πνίγηκε τρώγοντας σουβλάκι
Παρά την άμεση διακομιδή της στο νοσοκομείο, έφυγε από τη ζωή

Πέθανε πυροσβέστης στο Γύθειο
Η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Νέα Κρύα Βρύση Ρεθύμνου: 112 για εκκένωση οικισμών
Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, γρήγορα η φωτιά βγήκε εκτός ελέγχου

Reuters: Συναγερμός στο Πεντάγωνο - Γιατί ο αμερικανικός στρατός «μαζεύει» τα κινητά των στρατιωτών
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ προειδοποίησε τα στρατεύματα ότι τα βίντεο από κινητά τηλέφωνα που κοινοποιούνται στο διαδίκτυο μπορούν να βοηθήσουν το Ιράν να στοχεύσει αμερικανικές βάσεις

Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαίρη Νταλμάς
Η ερμηνεύτρια, που άφησε το στίγμα της στις λαϊκές πίστες των δεκαετιών του `70 και του `80, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών

Παραιτήθηκε από εκπρόσωπος του κόμματος Καρυστιανού ο Θανάσης Αυγερινός, παραμένει στο Πολιτικό Συμβούλιο
Δρομολογούνται ανακατατάξεις στο επιτελείο της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» μετά την δημοσκοπική της πτώση

Τραγωδία στη Λαμία: Γυναίκα έχασε τη ζωή της ενώ έτρωγε σουβλάκι
Το προσωπικό του εστιατορίου και περαστικοί από γειτονικά καταστήματα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την σώσουν, χωρίς αποτέλεσμα

Χαλκιδική: 12χρονος ανασύρθηκε αναίσθητος από τη θάλασσα - Τον έσωσαν ναυαγοσώστες
Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ναυαγοσωστών το παιδάκι επανήλθε στις αισθήσεις του

Κομοτηνή: 19χρονος οδηγός μοτοσικλέτας παρέσυρε αστυνομικό που του έδινε σήμα ελέγχου – Δεν κατείχε δίπλωμα
Και οι δύο εμπλεκόμενοι, ο ένστολος και ο νεαρός οδηγός, τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση










