Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στόχος είναι με την ενεργοποίnση των νέων ψηφιακών εργαλείων, τις σαρωτικές διασταυρώσεις και την επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς, να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ το 2027 από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στελέχη του χώρου εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και σε συνεννόηση με την Κομισιόν τα πρόσθετα έσοδα θα κατευθυνθούν για τη μείωση της φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών. Άλλωστε, με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα που προέρχεται από συγκυριακούς λόγους δεν θα μπορεί να ξοδεύεται για παροχές, ωστόσο τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές, όπως για παράδειγμα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, μπορούν μετά από διαπραγμάτευση με τη Κομισιόν να αξιοποιηθούν για μειώσεις φόρων.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» αν και όλα θα εξαρτηθούν από την πραγματική απόδοση των μέτρων την τριετία 2025-2027, ψηλά στη κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται οι ακόλουθες κινήσεις:
- «Κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης από το 2026 και πλήρη κατάργησή τους σε βάθος χρόνου, με την πλήρη εφαρμογή των ψηφιακών εργαλείων για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων και της περιουσιακής κατάστασης και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλο το φάσμα της αγοράς.
- Στόχος των παρεμβάσεων είναι η εξάλειψη των αδικιών και των στρεβλώσεων που έχουν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με χαμηλά εισοδήματα να καλούνται να πληρώσουν υψηλότερους φόρους σε σχέση με το εισόδημά τους, καθώς η εφορία υπολογίζει τον φόρο με βάση τις τεκμαρτές δα πάνες διαβίωσης που ισχύουν για τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής.
- Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι περισσότεροι φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, κυρίως με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι καταβάλλουν έξτρα φόρους, επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις: Επισημαίνεται ότι το μνημονιακό χαράτσι αποτελεί παρελθόν από το 2025 για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις καθώς και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι», ενώ παραμένει για τις επιχειρήσεις, τα υποκαταστήματα των νομικών προσώπων κ.ο.κ..
- Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν ακόμα κατά μία μονάδα. Ο επιμερισμός θα είναι μισή μονάδα για εργοδότες και εργαζόμενους, ενώ οι μειώσεις εισφορών για τις επιχειρήσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε επιπρόσθετες αυξήσεις των μισθών. Συνολικά, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κερδίζουν κοντά στα 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. O πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έως το 2027 οι ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μειωθεί αθροιστικά κατά 6 μονάδες, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε περαιτέρω μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.
- Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών, κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα. Με βάση το ισχύον καθεστώς, τα φυσικά πρόσω πα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δρα στηριότητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 99% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) και φτάνουν έως και 44% (για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ). Το 2020, οι αλλαγές στη φορολογική κλίμακα ευνόησαν κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, καθώς με τη θέσπιση εισαγωγικού συντελεστή 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματός τους προέκυψε ετήσιο φορολογικό όφελος 1.300 ευρώ. Αντίθετα, οι έχοντες εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ είδαν τις επιβαρύνσεις να περιορίζονται μόλις κατά 17 ευρώ ετησίως.
«Εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την πολύ μεγάλη πρόοδο στον τρόπο λειτουργίας της ΑΑΔΕ. δεν θα μπορούσαμε να είχαμε υπηρετήσει με συνέπεια και την κεντρική μας επιλογή από τότε που μας εμπιστεύτηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, να προχωράμε σε σταδιακές αλλά δημοσιονομικά βιώσιμες μειώσεις των φόρων», τόνισε ο Κυριακός Μητσοτάκης. Σημείωσε δε πως όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή τόσο θα προστίθενται παραπάνω έσοδα στα ταμεία του κράτους «έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης των φόρων, κάτι το οποίο έχουμε πρόθεση να κάνουμε τουλάχιστον μέχρι το τέλος της κυβερνητικής μας θητείας το 2027
«Ανοίγει ένας νέος κύκλος δημιουργίας σε αυτό το κτίριο που αποτελεί το πρώτο ενεργειακό gold-class κτίριο του Δημοσίου». δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/1597307/oi-elafrynseis-pou-fernei-to-xtypima-tis-forodiafygis-poioi-tha-einai-oi-kerdismenoi
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Προσοχή στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια
Βασικές οδηγίες σε συνθήκες επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από καπνό φωτιάς

Καιρός – Μαρουσάκης: Θυελλώδεις καταβάτες άνεμοι και αύριο - Πότε θα περιοριστεί η ένταση
Δύσκολη η κατάσταση από πλευράς ανέμων

Φωτιά στη Βοιωτία: Αρνήθηκαν εκκένωση σε άνδρα που δεν εγκαταλείπει τον σκύλο του
«Τη γυναίκα μου την εγκαταλείπω, τον σκύλο όχι»

Φωτιά στην Περιφερειακή Αιγάλεω, ήχησε το 112 για ετοιμότητα
Η πυρκαγιά καίει χαμηλή βλάστηση στο Ποικίλο Όρος

Πόσες επιθέσεις λαγοκέφαλου έχουν καταγραφεί – Τι κάνουμε αν μας δαγκώσει
Οι κίνδυνοι που πρέπει να προσέξουμε

Τρίτη τραγωδία με Βρετανό τουρίστα σε τέσσερα χρόνια στο ίδιο ξενοδοχείο της Κύπρου
Στο επίκεντρο σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλεια

Εντοπίστηκε αρχαίο ναυαγίο του 5ου αιώνα πΧ στην Ανδρο σε βάθος 44 μέτρων
Το ναυάγιο ορίζεται στα τέλη του 5ου και τις αρχές του 4ου αιώνα πΧ

Πόλεμος στο Διάστημα: Οι κυβερνοεπιθέσεις και τα όπλα που μπορούν να «τυφλώσουν» δορυφόρους
Από την κυβερνοεπίθεση που προηγήθηκε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έως τους ύποπτους ελιγμούς δορυφόρων σε τροχιά, το Διάστημα γίνεται νέο πεδίο σύγκρουσης με διακύβευμα 626 δισ. δολάρια.

Θέουτα: Το γεωπολιτικό «αγκάθι» της Ισπανίας στην Αφρική και η νέα κρίση με τους 18 νεκρούς
Η μαζική είσοδος μεταναστών στον ισπανικό θύλακα στην Αφρική επαναφέρει στο προσκήνιο την ένταση μεταξύ Μαδρίτης και Ραμπάτ, με την Ισπανία να αναπτύσσει στρατό στα σύνορα.

Τσακάλι επιτέθηκε σε 4χρονη στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης - Το ζώο την έσυρε για μέτρα
Το παιδί δέχθηκε επίθεση σε αύλειο χώρο ταβέρνας και νοσηλεύεται στο «Γεννηματάς» με τραύματα στο πρόσωπο - Ερωτηματικά για το πώς το άγριο ζώο εμφανίστηκε σε κατοικημένη περιοχή

Σέρρες: Ιερέας τραγουδούσε «Της Γερακίνας γιος» και ένας άλλος το χόρευε - Δείτε το video
Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν θερμά και έριξαν χαρτοπετσέτες στον ιερέα

Οι κορυφαίες μυστικές υπηρεσίες στην Ευρώπη: Πράκτορες βαθμολογούν κάθε χώρα, η θέση της Ελλάδας
Έρευνα με τη συμμετοχή 60 στελεχών πληροφοριών από 25 χώρες αναδεικνύει τη βρετανική MI6 στην πρώτη θέση, μπροστά από τη γαλλική DGSE και τις ολλανδικές υπηρεσίες

Επικίνδυνο «κοκτέιλ» μέχρι τις 10 Αυγούστου: Ανεμοι, ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο φωτιάς
Η θερμοκρασία παίρνει την ανιούσα από την Κυριακή

Θεσσαλονίκη: Τσακάλι επιτέθηκε σε 4χρονο κοριτσάκι
Οι γονείς του παιδιού αλλά και θαμώνες του καταστήματος έσπευσαν να βοηθήσουν το παιδάκι και να απομακρύνουν το άγριο ζώο

Παραλία γέμισε πακέτα με 700.000 ευρώ - λουόμενοι έτρεξαν να τα μαζέψουν
Οι επιβαίνοντες σε ταχύπλοο έριξαν τα χρήματα στη θάλασσα μόλις πλησίασε η ακτοφυλακή - Σε εξέλιξη έρευνα για την προέλευσή τους

Πέρασε το νομοσχέδιο για το νερό - Παπασταύρου: Το υπάρχον σύστημα έχει εξαντλήσει τα όρια του
«Ναι» στο νομοσχέδιο ψήφισαν 157 βουλευτές, ενώ 131 καταψήφισαν

Φωτιά στις φυλακές Κορυδαλλού: Πυκνοί καπνοί βγαίνουν μέσα από τα κελιά – Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα
Πληροφορίες αναφέρουν πως κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα με αποτέλεσμα γρήγορα η πτέρυγα να γεμίσει με καπνό

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Ριπές έως 100 χλμ./ώρα σαρώνουν τη χώρα - Αυτές οι περιοχές βρίσκονται σε κατηγορία 4
Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησος και Κρήτη στο επίκεντρο - η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα.

Θέουτα: Χιλιάδες μετανάστες φώναζαν «Ζήτω η Ισπανία» εκλιπαρώντας να μην επιστραφούν στο Μαρόκο
Εικόνες χάους στον ισπανικό θύλακα στη βόρεια Αφρική, με 2.000 έως 3.000 ανθρώπους να περνούν τα σύνορα κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας τον φράχτη - επτά νεκροί ανασύρθηκαν από τη θάλασσα

Ενοίκια: Τέλος στα μετρητά από 1η Οκτωβρίου - Τι χάνουν ιδιοκτήτες και ενοικιαστές αν δεν συμμορφωθούν
Εκπνέει η εξάμηνη περίοδος χάριτος και το υπουργείο Οικονομικών δεν προτίθεται να δώσει νέα παράταση - η αλλαγή αφορά κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα.

Αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα: Aνεβαίνει το όριο - Τι αλλάζει για όσους δουλεύουν σεζόν
Η νέα ρύθμιση, με αναδρομική ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2026, αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού για τους εποχικά εργαζόμενους και τριπλασιάζει ουσιαστικά το αφορολόγητο τους.

Φράνκο Μπαρέζι: Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της Μίλαν σε ηλικία 66 ετών
Η AC Milan ανακοίνωσε επίσημα τον θάνατο του εμβληματικού αρχηγού της, που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας μετά από επέμβαση αφαίρεσης όγκου στον πνεύμονα.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνει σeξ ένα ζευγάρι; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τη «χρυσή ισορροπία» για μια ευτυχισμένη σχέση
Η δρ Νικόλ ΜακΝίκολς του University of Washington, με βάση δεδομένα χιλιάδων ζευγαριών, εξηγεί γιατί η συχνότητα και η ποικιλία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σχέση.

Φωτιά Ρέθυμνο: Πάνω από το 80% του φοινικόδασους της Πρέβελης κάηκε ολοσχερώς
Συγκλονιστική η εικόνα από το φοινικόδασος της Πρέβελης

Τριπλή καραμπόλα φορτηγών στις ΗΠΑ: Τρία οχήματα «διαλύθηκαν» - ο ένας οδηγός βγήκε αλώβητος
Το ημιφορτηγό με ρυμούλκα αγνόησε πινακίδα STOP σε διασταύρωση και προκάλεσε τα πάντα

Φωτιά Ρέθυμνο: Ο 71χρονος με εγκαύματα στο 40% του σώματος μεταφέρεται στο Θριάσιο
Η αεροδιακομιδή έχει προγραμματιστεί για τις 21:00

«Ο Γιάννης ο Φονιάς»: Ο Μανώλης Μητσιάς τραγούδησε το «απαγορευμένο» τραγούδι
Σε μία βραδιά γεμάτη συμβολισμούς ακούστηκε ξανά το εμβληματικό τραγούδι

Βέλγιο: Βίαιη ληστεία με θύμα τον ποδοσφαιριστή Μοχάμεντ Φουσεϊνί της Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ
Ο ποδοσφαιριστής της Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ, Μοχάμεντ Φουσεϊνί, έπεσε θύμα ληστείας στις Βρυξέλλες.

Κοινωνικές κατοικίες: Ποιοι δικαιούνται σπίτι με χαμηλό ενοίκιο από το Δημόσιο
Η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου ανακοίνωσε τη δημιουργία 2.000 κοινωνικών κατοικιών μέσω συνεργασίας με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και ευρωπαϊκών πόρων.

UEFA: Οι εθνικές ομάδες θα μποϊκοτάρουν το Μουντιάλ αν προχωρήσουν τα σχέδια της FIFA
Ρήξη μεταξύ FIFA και UEFA προκαλούν τα σχέδια του Ινφαντίνο για μερική ιδιωτικοποίηση του Μουντιάλ

Παραμένει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς την Παρασκευή – Οι περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί»
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένουν πολλές περιοχές της χώρας και την Παρασκευή

Μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα: Πάνω από 2.000 άτομα εισήλθαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες
Η Ισπανία αντιμετωπίζει νέα έξαρση μεταναστευτικής πίεσης στον θύλακα της Θέουτας, με εκατοντάδες να φτάνουν καθημερινά κολυμπώντας από το Μαρόκο, ανάμεσά τους πολλά ανήλικα.

Φωτιά Ρέθυμνο: Ανεμοι 125 χλμ/ώρα καθηλώνουν τα εναέρια – ρεπόρτερ δεν μπορεί να σταθεί όρθια
Πάνω από 200 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα, ενώ οι ριπές ξεπερνούν τα 10 μποφόρ και αδυνατίζουν κάθε εναέρια επιχείρηση.

Φωτιά στην Κρήτη: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τους καπνούς να έχουν διανύσει 100 χλμ.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσίευσε δορυφορικές λήψεις που αποτυπώνουν την πυρκαγιά στον Ασώματο Ρεθύμνου, ενώ καπνός από πυρκαγιά στην Τουρκία πλήττει Λέσβο και Χίο.

Φωτιά σε λεωφορείο μέσα στο νοσοκομείο Καβάλας – Εκκενώθηκε έγκαιρα
Επιβάτες και οδηγός εγκατέλειψαν το όχημα χωρίς τραυματισμούς, ενώ οι αιτίες της πυρκαγιάς διερευνώνται

Ψαράς έσωσε 30 εγκλωβισμένους από την παραλία Αγίου Παύλου στο Ρέθυμνο
Ο αλιέας Νίκος Ματθαιάκης από την Αγία Γαλήνη έκανε τρία δρομολόγια με το καΐκι του «Αγιος Σπυρίδωνας» για να απομακρύνει ηλικιωμένους και εγκλωβισμένους εν μέσω πυρκαγιάς και ισχυρών ανέμων.

Φωτιές σε Πάρο και Ανδρο: Μηνύματα 112 για εκκένωση – Πέμπτη εντολή απομάκρυνσης στην Πάρο
Αναζωπυρώσεις στις περιοχές Καμαρίου, Τρυπητής και Φάραγγα λόγω ισχυρών ανέμων, ενώ στην Παλαιόπολη της Ανδρου οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς το Μπατσί.

«Νέο» είδος δεινοσαύρου ηλικίας 210 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε στη Ζιμπάμπουε
Ο Musango matusadonaensis αλλάζει τα δεδομένα για την εξέλιξη των πρώτων δεινοσαύρων

Πυρκαγιά Ρεθύμνου: Λύγισε ο συνάδελφος των δύο νεκρών πυροσβεστών – «Τα είδα με τα μάτια μου»
Με δάκρυα στα μάτια, πυροσβέστης που ήταν παρών στην τραγωδία περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που κόστισαν τη ζωή στον 25χρονο Παντελή Διαμαντάκη και τον 58χρονο Μανώλη Στρατιδάκη.

Πώς εγκλωβίστηκαν οι δύο πυροσβέστες στην Κρήτη – Τι αποκαλύπτουν οι πρώτες εκτιμήσεις
Μηδενική ορατότητα και απότομη στροφή του ανέμου έθεσαν σε θανάσιμη παγίδα τον 25χρονο Παντελή Διαμαντάκη και τον 58χρονο Μανώλη Στρατιδάκη, μόλις 20–30 μέτρα από άλλη ομάδα πυροσβεστών.










