
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, πρόκειται για μια ένδειξη της «σαφούς εχθρότητας» που υπάρχει εναντίον της Ρωσίας και εναντίον του Ρώσου Προέδρου.
«Η Ρωσία αντιδρά ψύχραιμα και συνεχίζει την εργασία της», δήλωσε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε: «Γινόμαστε μάρτυρες τέτοιου αριθμού σαφών εχθρικών επιδείξεων εναντίον της χώρας μας και εναντίον του προέδρου μας». «Τις σημειώνουμε, αλλά αν κάθε μία την παίρναμε στα σοβαρά, δεν θα έβγαινε τίποτα καλό από αυτό. Ως εκ τούτου το εξετάζουμε ψύχραιμα, σημειώνουμε τα πάντα προσεκτικά και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε», πρόσθεσε.
Είναι γεγονός πως η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης προκάλεσε πολλά ερωτήματα και στη Δύση, σχετικά με τον πραγματικό αντίκτυπο που θα μπορούσε αυτή να έχει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι μόλις ο τρίτος αρχηγός κράτους, ο οποίος διαχρονικά αντιμετωπίζει κατηγορίες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ βρίσκεται ακόμα στην εξουσία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορείται ως «υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία».
«Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022», συνέχισε το ΔΠΔ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν είναι προσωπικά υπεύθυνος για τα προαναφερθέντα εγκλήματα». Σημειώνεται πως η Ρωσία δεν αρνήθηκε ότι έχει πάρει χιλιάδες παιδιά από την Ουκρανάία αφότου ξεκίνησε η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί, αλλά υποστηρίζει ότι το έκανε για να τα προστατεύσει.
Μπορεί πραγματικά να συλληφθεί ο Ρώσος Πρόεδρος;
Η απάντηση στο καίριο ερώτημα είναι δεδομένη: Η σύλληψη του Βλαντιμίρ Πούτιν όσο παραμένει στην εξουσία είναι απίθανη. Καθώς δεν υπάρχει μια ανεξάρτητη αστυνομική αρχή που να υλοποιεί τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης εναπόκειται στην αστυνομία κάθε χώρας.
Η Ρωσία επίσης δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στο Καταστατικό της Ρώμης, την ιδρυτική πράξη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο έχει την υπογραφή 123 κρατών. Άρα η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του και επιπλέον ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι απίθανο να ταξιδέψει σε μια από τις χώρες που το αναγνωρίζουν στο εγγύς μέλλον.
Εξάλλου οι μετακινήσεις του Ρώσου Προέδρου έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των διεθνών κυρώσεων εναντίον του. Είναι ενδεικτικό πως από την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επισκεφτεί μόλις οκτώ χώρες. Επτά εξ αυτών ήταν στο παρελθόν τμήματα της Σοβιετικής Ένωσης και σήμερα αποτελούν στενούς συμμάχους του Κρεμλίνου. Η μόνη χώρα που επισκέφτηκε και δεν εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία είναι το Ιράν, το οποίο ωστόσο έχει ανοιχτό μέτωπο με τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.
Ακόμα και αν όμως ταξίδευε σε κάποια από χώρες 123 του Καταστατικού της Ρώμης δεν είναι καθόλου βέβαιο πως οι ηγεσίες τους θα είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στη σύλληψη του Ρώσου Προέδρου. Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε πρωτοφανές επεισόδιο με άγνωστες προεκτάσεις και δραματικές συνέπειες.
Ακόμα κι αν ο Πούτιν και οι σύμμαχοί του έχαναν την εξουσία στη Ρωσία, ακόμα κι αν μια νέα ρωσική κυβέρνηση θα επιθυμούσε να τον κυνηγήσει, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο: Το ρωσικό σύνταγμα απαγορεύει την έκδοση Ρώσων πολιτών σε άλλο κράτος.
Ένα ακόμη ζήτημα που πρέπει να επισημανθεί είναι πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν μπορεί να δικάσει τον Ρώσο Πρόεδρο χωρίς να τον συλλάβει, καθώς δεν διεξάγει δίκες ερήμην, χωρίς την παρουσία του κατηγορουμένου.
Και γιατί είναι σημαντική η απόφαση;
Με αυτά τα δεδομένα πολλοί διερωτώνται ποιο το νόημα αυτής της απόφασης. Ο Μπιλ Μπόρουινγκ, καθηγητής στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος έχει αναλάβει πολλές υποθέσεις κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σημειώνει στο «Time» πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, που ανεξάρτητα από την εφαρμογή ή όχι του εντάλματος, αποδυναμώνει διεθνώς τον Ρώσο Πρόεδρο.
«Δείχνει πραγματικά πως η Ρωσία συγκαταλέγεται στους ακραίους της διεθνούς κοινότητας», συμπληρώνει στο ίδιο μέσο ο Πάτρικ Κίναν, καθηγητής με εξειδίκευση στο διεθνές δίκαιο στο Κολέγιο Νομικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις.
Επίσης η ανακοίνωση προσφέρει ένα επιπλέον επιχείρημα στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και σε υποστηρικτές του Κιέβου εκτός των κόλπων του, που υποστηρίζουν την ενίσχυση της Ουκρανίας με περισσότερα και ισχυρότερα όπλα, συμπληρώνει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr/world/arthro/9505511/borei-pragmatika-na-syllifthei-o-poutin
Γαλλία: Από την Ελλάδα είχε περάσει ο 32χρονος Σύρος που μαχαίρωσε παιδιά στο Ανεσί
Το προφίλ του δράστη και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Έγκλημα στην Ανδραβίδα: Τέσσερις φορές ισόβια στον 61χρονο φονιά
Σκότωσε ένα ζευγάρι και δύο παιδιά

«Στους γιατρούς χρωστάω τη ζωή μου» - Οι πρώτες δηλώσεις της 39χρονης που τη δάγκωσε οχιά
Η εθελόντρια είχε κληθεί σε σχολείο για να απομακρύνει το φίδι, αλλά εκείνο τη δάγκωσε με αποτέλεσμα η γυναίκα να κινδυνέψει να χάσει τη ζωή της.

Δολοφονία Αλκη Καμπανού: «Έβαλαν 12 φοβερά αυτογκόλ»
Δείτε τι ειπώθηκε στη δίκη

Φλώρινα: Γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από πηγάδι
Οι πυροσβέστες παρέδωσαν το άψυχο σώμα της στο ΕΚΑΒ

Η Γαλλία εξοπλίζεται με όπλα αξίας 413 δισ. ευρώ
Εγκρίθηκε στρατιωτικός προϋπολογισμός «μαμούθ»

Πέθανε στον ύπνο του ο γιος του Αλκέτα Παναγούλια
Δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας

Απαγόρευση συναναστροφών σε τέσσερις ανήλικους στην Λάρισα
Ο σπάνιος όρος που τους επιβλήθηκε

Χάντερ Μπάιντεν: Γυμνός, με ιερόδουλες, κάνει ναρκωτικά
Στο διαδίκτυο 9.000 φωτογραφίες του

Σκότωσε τη φίλη του, έκρυψε τη σορό μέσα σε τοίχο και ομολόγησε τυχαία 9 χρόνια μετά
Η σοκαριστική στιγμή που βρίσκουν τα λείψανα

Απολογείται ο 36χρονος που μαχαίρωσε 14 φορές τη σύντροφό του - Βρίσκεται σε παραλήρημα
Χρήζει ψυχιατρικής βοήθειας

«Έπεσε» το Instagram – Πού εντοπίζονται προβλήματα με την εφαρμογή
Οργιάζει το Twiter...

Θεσσαλονίκη: Αγριο ξύλο σε συναυλία του τράπερ Sidarta
Πως ξεκίνησε ο καυγάς

Κασιδιάρης: Μετά το μπλόκο από τον Αρειο Πάγο, ανακοίνωσε ποιο κόμμα στηρίζει
«Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του

Εκλογές 2023: Νέο «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στον Ηλία Κασιδιάρη
Εκτός και ο συνδυασμός «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» - 32 κόμματα στις εκλογές

Δημοσκόπηση MRB: Η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Επτακομματική η επόμενη Βουλή σύμφωνα με την έρευνα

Timelapse βίντεο δείχνει το πόσο γρήγορα η Νέα Υόρκη βυθίστηκε στους καπνούς
Από τις δασικές πυρκαγιές του Καναδά

Γαλλία: Ο Σύρος πρόσφυγας μαχαίρωνε τα παιδιά κρατώντας τον σταυρό στο χέρι
Ποιος είναι ο παντρεμένος με Σουηδέζα πρόσφυγας που προκάλεσε το μακελειό στην παιδική χαρά

Βίντεο που σοκάρει: Η επίθεση καρχαρία σε παραθεριστή στην Αίγυπτο
Προσοχή: Σκληρές Εικόνες

Πιάστηκε κύκλωμα με πειρατική συνδρομητική τηλεόραση – Βρέθηκαν στοιχεία χρηστών
Ζαλίζουν τα ποσά που κέρδιζαν

Κυριάκος Βελόπουλος: Νεύρα μετά από ερώτηση δημοσιογράφου για τα «χειρόγραφα του Ιησού»
Προσβλητικός και προκλητικός απέναντι στην Ανθή Βούλγαρη εμφανίστηκε ο Κυριάκος Βελόπουλος σε συζήτηση ενόψει των εκλογών

Λέκκας για τον σεισμό: Μείνετε μακριά από παλιά σπίτια
Τι λένε οι σεισμολόγοι για τα 4,8 ρίχτερ

Αυτή είναι η κούκλα Ισπανίδα τενίστρια που έχει κλέψει την καρδιά του Τσιτσιπά
Δείτε φωτογραφίες

Σεισμός αισθητός στην Αττική
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αταλάντη

Χαλκιδική: 63χρονη ξεψύχησε σε πεζοδρόμιο
Νέο περιστατικό με καθυστέρηση ασθενοφόρου

Μαρουσάκης: Καταιγίδες και επικίνδυνοι κεραυνοί το Σαββατοκύριακο
Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Πανελλαδικές 2023: Δείτε τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική
Τα θέματα που «έπεσαν»

Ιερέας έντυσε παπαδάκια δύο κορίτσια σε εκκλησία στην Πλάκα
Τέθηκε σε αργία

Κορυδαλλός: Ποιος είναι ο «Ράμπο» ή «ταξιτζής», το ένα από τα 2 θύματα της μαφιόζικης επίθεσης
Το χρονικό της μαφιόζικης επίθεσης

Οικογενειακή τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Αυτοκτόνησε 50χρονος στρατιωτικός πατέρας πέντε παιδιών
Λίγες ώρες πριν την αυτοκτονία ο στρατιωτικός φέρεται να είχε καταθέσει σε αστυνομικό τμήμα για φραστικό επεισόδιο με τη σύζυγό του

Η στιγμή της δολοφονίας του 61χρονου Βούλγαρου στην πλατεία Βάθης
Προσοχή σκληρές εικόνες

Εφιαλτικές στιγμές για 17χρονη στη Φρεαττύδα – Τέσσερις νεαροί αποπειράθηκαν να τη βιάσουν
Οι δράστες επιτέθηκαν σε φίλο της κοπέλας και έναν λουόμενο που έσπευσε να τους βοηθήσει

Ποινή φυλάκισης 8 ετών στη 18χρονη που μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την 22χρονη φίλη της στο Μαρούσι
Θα εκτίσει την ποινή σε Κατάστημα Κρατήσεως Νέων

Νέο σοκ στην Ουκρανία: Ανατίναξαν αγωγό αμμωνίας στο Χάρκοβο
Εκλύονται «σύννεφα» τοξικών αερίων

Θανάσης Σπυρόπουλος: Πέθανε ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης
Από που πήρε τα πρώτα ερεθίσματα

«Μου αρέσουν τα αντρικά πόδια» - Ανατριχίλα από τις αποκαλύψεις για τον σάτυρο ιερέα στο Ναύπλιο
«Μπαμπά βοήθεια»

Σοκ στον Βόλο: Κακοποίησε την 90χρονη γιαγιά του με σκουπόξυλο
«Θα σε σκοτώσω, θα σε λιώσω»

Τραγωδία στη Λάρισα: Αφησε λεφτά για την κηδεία του, ζήτησε συγγνώμη και αυτοπυροβολήθηκε
Θρήνος στην Αγιά για τον 66χρονο

Συναγερμός στον Έβρο: Πληροφορίες για μεγάλο αριθμό μεταναστών σε νησίδα
Στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης

Συναγερμός στον Έβρο: Πληροφορίες για μεγάλο αριθμό μεταναστών σε νησίδα
Στην αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης
