Μαχσά Αμινί. Ετών 22. Στις 13 Σεπτεμβρίου έμελλε να γραφτεί η αρχή του τέλους της σύντομης ζωής της. Μία ζωή κατά τη διάρκεια της οποίας δεν συνέβη τίποτα συνταρακτικό, ούτε καν συναρπαστικό. Κι αυτή, όπως εκατοντάδες χιλιάδες άλλες κοπέλες από το ιρανικό Κουρδιστάν, δεν έχουν, άλλωστε, και πολλά να περιμένουν.
Αποκλεισμένες από τη στοιχειώδη μόρφωση και περιθωριοποιημένες ακόμα και από μία υποτυπώδη κοινωνική ζωή, ελπίζουν σ’ έναν γάμο. Θεωρούνται τυχερές αν αυτός δεν κρύβει βία και αν επιτραπεί από τον σύζυγό και αφέντη τους να απολαύσουν κάποιες από τις χαρές της μητρότητας. Ακόμα, όμως, και όταν έχει τεθεί τόσο χαμηλά ο πήχης, η ζωή παραμένει ζωή και όταν ζεις ελπίζεις.
Η Μαχσά είχε εναποθέσει όλες τις ελπιδες της, λοιπόν, στη σύντομη απόδραση που θα έκανε με τον αδελφό της για να διεκπεραιώσουν γραφειοκρατικές δουλειές και να δουν συγγενείς. Κάτι που για τον μέσο άνθρωπο φαίνεται αγγαρεία, για τη νεαρή κοπέλα έμοιαζε με εξωτικό ταξίδι αναψυχής. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πριν καλά-καλά συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει άνδρες ντυμένοι με πολιτικά που ανήκαν στην θρησκευτική αστυνομία την είχαν αρπάξει από τα μαλλιά, σέρνοντάς την σ’ ένα βαν. Το αμάρτημά της; Κάποιες τούφες από τα μαλλιά της είχαν ξεπροβάλλει από το χιτζάμπ. Ο αδελφός της ματαίως διαμαρτυρήθηκε, χρησιμοποιώντας ακόμα και το σώμα του για ασπίδα ανάμεσα στην αδελφή του και τους άνδρες.
Unprecedented scenes in Iran: woman sits on top of utility box and cuts her hair in main square in Kerman to protest death of Mahsa Amini after her arrest by the morality police. People clap their hands and chant “Death to the dictator.” #مهسا_امینی pic.twitter.com/2oyuKV80Ac
— Golnaz Esfandiari (@GEsfandiari) September 20, 2022
Όλοι, άλλωστε, γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να μπαίνει κάποια κοπέλα στο βαν της θρησκευτικής αστυνομίας. Μόλις πριν από ένα μήνα, μία μάνα ούρλιαζε, θρηνούσε και ξερίζωνε τα μαλλιά της, όταν η αστυνομία είχε αρπάξει την κόρη της, επειδή το φόρεμά της είχε σηκωθεί, αποκαλύπτοντας μέρος των αστραγάλων της. «Μην την σκοτώσετε», ούρλιαζε, αποκαλύπτοντας τον εφιάλτη που βιώνουν οι γυναίκες που καταλήγουν εκεί.
Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι συνέβη, δεκάδες είναι οι μάρτυρες που κατήγγειλαν ότι μέσα στο βαν η Αμινί δέχτηκε βίαιη σωματική επίθεση. Αυτή συνεχίστηκε και στα κρατητήρια. Όταν πια είχε αφεθεί ελεύθερη, περιμένοντας και την τελευταία σφραγίδα παραπονέθηκε ότι δεν νιώθει καλά. Δεν της έδωσαν σημασία. Κάμερες μέσα από το τμήμα δείχνουν την κοπέλα να προσπαθεί να κρατηθεί από κάτι καρέκλες και στη συνέχεια να καταρρέει. Αν και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ήταν ήδη αργά. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή και μία ημέρα μετά τη νοσηλεία της άφησε την τελευταία πνοή της.
Η Μαχσά Αμινί δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία γυναίκα που πέφτει θύμα βίας του σκληρού θεοκρατικού καθεστώτος στο Ιράν και της αδυσώπητης θρησκευτικής αστυνομίας. Ο δικός της θάνατος, όμως, λειτούργησε σαν θρυαλλίδα αντιδράσεων. Η οικογένειά της αψήφησε τον φόβο, αμφισβητώντας ανοιχτά τις αρχές και τους γιατρούς που μίλησαν για υποκείμενα νοσήματα και μία φιλάσθενη κοπέλα, η οποία προδόθηκε από την καρδιά της.
More women in #Iran🇮🇷 set firε to their headscarves tonight during the fifth night of protests in Iran over the death of Mahsa Amini, 22, following her arrest by morality police over the mandatory hijαb law. pic.twitter.com/UNXmjxWx2s
— David Patrikarakos (@dpatrikarakos) September 20, 2022
Ξεκίνησαν να διαμαρτύρονται οι συγγενείς, οι φίλοι, οι γείτονες στην κηδεία της, στην πόλη Σακέζ του ιρανικού Κουρδιστάν. Η οργή, όμως, δεν έλεγε να καταλαγιάσει. Ακολούθησαν εκατοντάδες και στη συνέχεια χιλιάδες Κούρδοι, διαμαρτυρόμενοι για τον βίαιο θάνατο της. Η ταραχή εξαπλώθηκε όπως η φωτιά. Είχε και την δύναμή της. Έφτασε μέχρι και την πρωτεύουσα. Στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων βρέθηκαν και άλλες γυναίκες. Με κίνδυνο της ζωής τους, πέταξαν και έκαψαν τα χιτζάμπ, φωνάζοντας «θάνατο στο δικτάτορα», αναφερόμενες στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας.
Οι φωνές τους ενώθηκαν με αυτές ανδρών που δεν ήταν Κούρδοι. Ανδρες που δεν αντέχουν πια να βλέπουν τις κόρες και τις γυναίκες τους να χάνουν τη ζωή τους, επειδή μία τούφα από τα μαλλιά τους ξέφυγε, ή το φουστάνι τους σηκώθηκε δύο εκατοστά παραπάνω. Κάθε μέρα συνεχίζονται στη χώρα οι μαζικές διαδηλώσεις με συνθήματα κατά του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και της θεοκρατίας.
Μέχρι στιγμής, οι αρχές μιλάνε για τρεις νεκρούς, αλλά οι διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι το νούμερο είναι μεγαλύτερο, με θύμα και ένα αγόρι δέκα ετών. Οι τραυματίες είναι δεκάδες, ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί. Η είδηση παραμένει πρώτη σε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, ανοίγοντας ζωηρή δημόσια συζήτηση για τις ακρότητες της θρησκευτικής αστυνομίας. Στο διαδίκτυο ξεκίνησε τρεντ, με χιλιάδες γυναίκες από πολλές αραβικές χώρες να κόβουν τα μαλλιά τους, αμίλητες σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας.
Σε μία προσπάθεια να αποφορτίσουν το κλίμα, οι αρχές υποσχέθηκαν ότι θα διαλευκάνουν την υπόθεση, ενώ σε μία πρωτοφανή κίνηση σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν επισκέφτηκε το σπίτι της άτυχης κοπέλας για να υποβάλλει τα συλλυπητήριά του. Έμεινε δύο ολόκληρες ώρες εκεί. «Όλοι οι θεσμοί θα αναλάβουν ενέργειες προκειμένου να υπερασπιστούν τα δικαιώματα που έχουν παραβιαστεί», είπε, προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος πως ο Χαμενεΐ «έχει επίσης επηρεαστεί και πονέσει από τον θάνατό της».
A woman cut her hair in front of the Iranian embassy in Istanbul, Turkey, in protest of the death of Mahsa Amini, a 22-year-old woman who died while in custody of Iran's morality police. https://t.co/jofGHPXgAi pic.twitter.com/gHVv1pdGZl
— ABC News (@ABC) September 21, 2022
Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και της Δύσης. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ήταν μεταξύ εκείνων που καταδίκασαν τον θάνατο της νεαρής. «Την περασμένη εβδομάδα, η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, πέθανε εξαιτίας τραυματισμών που υπέστη αφού τέθηκε υπό κράτηση, διότι δεν τήρησε τη νομοθεσία για τη μαντίλα στο Ιράν. Αυτό που της συνέβη είναι απαράδεκτο και οι δράστες αυτού του φόνου πρέπει να λογοδοτήσουν», τόνισε ο Πέτερ Στάνο, ο εκπρόσωπος του Ζοζέπ Μπορέλ, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
Ανακοίνωση έβγαλε και το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντας «βαθιά σοκαριστική» την υπόθεση της σύλληψης από την ιρανική θρησκευτική αστυνομία της νεαρής γυναίκας και κατόπιν του θανάτου της. Την ανησυχία του για τη δράση της αστυνομίας στο Ιράν εξέφρασε και ο ΟΗΕ: «Η υπηρεσιακή ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάντα αλ Νασίφ, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί, η οποία είχε συλληφθεί από την θρησκευτική αστυνομία του Ιράν, που εφαρμόζει αυστηρούς κανόνες για τη χρήση του χιτζάμπ, και τη βίαιη αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας απέναντι στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός.
Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/1287123/mahsa-amini-flegetai-to-iran-pos-xekinise-kai-pos-foudose-i-epanastasi-ton-gunaikon/
Μαμντάνι: «Δεν έχουμε εξουσία να συλλάβουμε τον Νετανιάχου»
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε ότι οι δημοτικές αρχές δεν έχουν νομική δικαιοδοσία, αλλά κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να προχωρήσει στη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Σταύρος Γεωργίου: Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του - Από άγριο ξυλοδαρμό ο θάνατος του ποινικολόγου
Δεν φαίνεται το κίνητρο να ήταν σχετικό με την εργασία του, αναφέρουν οι πληροφορίες

Νέα έφοδος αρχών στα κεντρικά της Deutsche Bank – Τι ερευνούν οι εισαγγελείς
Εισαγγελείς και στελέχη της γερμανικής φορολογικής αρχής εισέβαλαν στα γραφεία της τράπεζας στη Φρανκφούρτη στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη φοροδιαφυγή μέσω συναλλαγών Cum-Cum.

Ισπανία: Τέλος το κάπνισμα σε βεράντες και παραλίες – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Το ισπανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε εκτενή μεταρρύθμιση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, με πρόστιμα έως 600.000 ευρώ και απαγόρευση για ανηλίκους κάτω των 18 ετών.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πότε δικάζονται οι τέσσερις βουλευτές της ΝΔ το φθινόπωρο
Οι δίκες Παπακώστα, Μπουκώρου, Σενετάκη και Σκρέκα προσδιορίστηκαν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, με κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υποθέσεις κονδυλίων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μαίρη Λίντα: Το συγκινητικό αντίο της Finos Film στη θρυλική τραγουδίστρια
Η Finos Film αποχαιρέτισε τη Μαίρη Λίντα με συγκινητική ανάρτηση, θυμίζοντας τη μεγάλη της προσφορά στον ελληνικό κινηματογράφο και τραγούδι.

Ανεμοι Foehn: Τι είναι το φαινόμενο που έφερε σήμερα συναγερμό για «συνθήκες Μάτι»
Στο αποκορύφωμά του ο καύσωνας σήμερα

Συναγερμός στον Πειραιά: Διαρροή αερίου σε βενζινάδικο - Εκκενώνονται προληπτικά πολυκατοικίες
Πυροσβεστική και ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν στο σημείο - Διακοπή κυκλοφορίας και αποκλεισμός της περιοχής

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καύσωνα: Πάνω από 40 βαθμοί αλλά και μπουρίνια από το απόγευμα - δείτε ποιες περιοχές επηρεάζονται
Στη Θεσσαλία ο υδράργυρος αγγίζει τους 43 βαθμούς - στο λεκανοπέδιο Αττικής έως 41 βαθμοί Κελσίου

Γιγάντιο «φαράγγι» ανοίχτηκε στον Ήλιο - Τι σημαίνει για τη Γη
Ηλιακός άνεμος στρέφεται κατευθείαν προς τον πλανήτη μας

Εύβοια: Νεκρός 65χρονος γιατρός – Κατέρρευσε ενώ έβγαινε από τη θάλασσα
Ο άτυχος άνδρας έχασε τις αισθήσεις του και έπεσε μπρούμυτα στο νερό

Μαίρη Λίντα: Ποια ήταν η τελευταία της επιθυμία - Πού θα γίνει η κηδεία της
Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιουλίου στο εκκλησάκι του Γηροκομείου Αθηνών, με ταφή στο Α` Νεκροταφείο.

Νυφικό από σχεδόν 3.000 χαρτάκια αυτοκόλλητων του Μουντιάλ έγινε viral - από τα σκουπίδια στα σκαλιά της εκκλησίας
Σχεδόν τρεις χιλιάδες χαρτάκια που θα κατέληγαν στον κάδο μετατράπηκαν σε ένα εντυπωσιακό νυφικό στη Βραζιλία

Βάσεις 2026: Αύριο μετά τις 11:00 οι ανακοινώσεις
Πώς θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι για τις Βάσεις 2026 και τα επόμενα βήματα για τους επιτυχόντες

Έφυγε από τη ζωή η Μαίρη Λίντα – Μια σπουδαία λαϊκή τραγουδίστρια
Η σπουδαία ερμηνεύτρια που αποτέλεσε πρότυπο για γενιές τραγουδιστριών και μισό αιώνα κυριάρχησε στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

Λεοπάρδαλη μπήκε σε κατάστημα και επιτέθηκε στον ιδιοκτήτη - Εκείνος την παγίδευσε κλείνοντας τα ρολά
Ο 25χρονος γλίτωσε την τελευταία στιγμή, αν και υπέστη σοβαρά τραύματα από τα δόντια του άγριου θηρευτή

Ηλεκτρικό σκούτερ εξερράγη στην Κυψέλη και κατέστρεψε ολοσχερώς ένα ΙΧ
Ένα ΙΧ έγινε στάχτη στην Κυψέλη αφού ηλεκτρικό σκούτερ σταθμευμένο δίπλα του τυλίχθηκε στις φλόγες

Στο δικαστήριο πασίγνωστος τραγουδιστής - Σοκάρουν οι κατηγορίες για τη δολοφονία 14χρονης
Αποτροπιασμό προκαλούν τα αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του τραγουδιστή για την φρικτή δολοφονία 14χρονης
Τρεις Αιγύπτιοι ανασύρθηκαν νεκροί από τον ποταμό Σάβο – Είχαν πάει για κολύμπι την Κυριακή
Δύο πτώματα εντόπισε ειδική αστυνομική μονάδα και το τρίτο ανακάλυψαν λίγο αργότερα οι πυροσβέστες

Ισπανία: Απαγόρευση καπνίσματος σε παραλίες και εξωτερικούς χώρους – Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
Το νέο νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης πλήρη απαγόρευση κάθε διαφήμισης καπνού και προϊόντων ατμίσματος

Θεσσαλονίκη: Ράγισε τζαμαρία στο Μετρό στον σταθμό Βενιζέλου - Βίντεο
Αγνωστα παραμένουν τα αίτια της φθοράς πάνω από τις κυλιόμενες σκάλες

Φωτιά στο Ολυμπιακό Χωριό
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Πέθανε ο Όλαφ Τούφτε: Χρυσός Ολυμπιονίκης της Αθήνας 2004
Ο δύο φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του στη φάρμα του στη Νορβηγία και κατέληξε σε ηλικία 50 ετών

Η Ευρώπη έχει πρόβλημα με τον λαγοκέφαλο - Πόσο πρέπει να ανησυχούμε - Πλησιάζουν οι καρχαρίες;
Βρετανίδα δημοσιογράφος ανησυχεί ότι οι διακοπές της θα μετατραπούν σε «Σαγόνια του Σαγονιού»

Φρίκη στο Λος Αντζελες: 20χρονη μητέρα πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ κοιμόταν με την 1 έτους κόρη της
«Δεχθήκαμε 8 πυροβολισμούς μέσα στο υπνοδωμάτιο, εκείνη πέθανε 10 λεπτά αργότερα», ανέφερε ο σύντροφος του θύματος

«Καμίνι» η Ελλάδα: Θερμική κάμερα κατέγραψε 62°C σε ταράτσα - Ποιες περιοχές «βράζουν»
Ο υδράργυρος αγγίζει τους 43°C και οι αντοχές των πολιτών δοκιμάζονται – Συναγερμός Red Code κατηγορίας 5 και αφρικανική σκόνη

Χάκερ άδειασαν e-banking ζευγαριού: Το Πρωτοδικείο διατάσσει την τράπεζα να αποζημιώσει τα θύματα
Η απόφαση καταρρίπτει τους «ψιλούς όρους» των συμβολαίων και μεταθέτει το βάρος της απόδειξης αποκλειστικά στην τράπεζα

Φωτιά στην Τήνο
Αμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Boeing 777 της Kalitta Air ξύνει με την ουρά τον διάδρομο στο Σινσινάτι, πετά σπίθες και επανασηκώνεται – Βίντεο
Κατά την πρώτη προσπάθεια προσγείωσης, η ουρά του αεροσκάφους ήρθε σε επαφή με τον διάδρομο

ΗΠΑ: Αεροπλάνο σέρνεται με την ουρά στον διάδρομο πετώντας σπίθες, δείτε το βίντεο
Κανένα μέλος του πληρώματος δεν τραυματίστηκε

Τραμπ «ξεσπά» για τις εκτελέσεις στο Ιράν: «Αγριοι»
Ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε με τρεις διαδοχικές αναρτήσεις στο Truth Social μετά τον απαγχονισμό δύο νεαρών διαδηλωτών στις φυλακές Νταστγκέρντ της Ισφαχάν.

Θεσσαλονίκη: 84χρονος έφτιαξε τσιμεντένιο φράγμα στον Αξιό ποταμό για να ποτίζει τα χωράφια του
Ο ηλικιωμένος κατασκεύαζε κάθε χρόνο από το 2021 ανάχωμα στην κοίτη του ποταμού για να αρδεύει τα χωράφια του, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Γυμνός τουρίστας στη Μύκονο: Συνελήφθη αφού πόζαρε στο άγαλμα Καραμανλή – Χρειάστηκαν τρεις αστυνομικοί
Ο άνδρας προέβαλε έντονη αντίσταση κατά τη σύλληψή του, με τρεις αστυνομικούς να χρειαστούν για να τον ακινητοποιήσουν.

Τύρναβος: Η «έξυπνη» παγίδα που εξαφάνισε τα θηλυκά κουνούπια από την πόλη
Ο Δήμος Τυρνάβου υιοθέτησε τη συσκευή Mosquitaire, μια οικολογική λύση που προσελκύει και παγιδεύει τα έντομα αξιοποιώντας τη φυσική τους συμπεριφορά

Ραγίζει καρδιές ο γιος του Λορέντζο Καριέρε: Από τη μέρα που έφυγες, έφυγε μαζί σου κι ένα κομμάτι της ψυχής μου, τίποτα δεν είναι πια όπως πριν
Ο σύζυγος της Έλενας Κατραβά πέθανε στα 51 του χρόνια - Μαζί είχαν αποκτήσει δύο γιους

Σε λειτουργία μέσα στις επόμενες ημέρες 388 νέες κάμερες για κόκκινα φανάρια στην Αθήνα
Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία οι νέες κάμερες, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου

Δραματική επιχείρηση διάσωσης σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Αττάλεια: Βγήκαν στο περβάζι για να σωθούν, δείτε βίντεο
Οι δύο διασωθέντες είχαν εισπνεύσει καπνό και αφού δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες, μεταφέρθηκαν προληπτικά σε νοσοκομείο για εξετάσεις

Κίνδυνος και μεγάλη ανησυχία για την Αρκτική: Οι πάγοι συτνεχίζουν να λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα και τον χειμώνα
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον καταγράφει τη μεγαλύτερη χειμερινή μείωση των αρκτικών πάγων από την έναρξη των δορυφορικών παρατηρήσεων το 1978.

Επίθεση με μαχαίρι στην Ακρόπολη: Ποιος είναι ο 60χρονος δράστης και τι αποκαλύπτεται για το παρελθόν του
Δύο Αμερικανοί τουρίστες τραυματίστηκαν - ο άνδρας σοβαρά στο χέρι - όταν άνδρας πετάχθηκε από θάμνους και τους επιτέθηκε με μαχαίρι έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Κρήτη: Το «ΕΛΥΡΟΣ» ενεπλάκη σε σύγκρουση στο λιμάνι της Σούδας - δείτε βίντεο και φωτογραφίες
Το επιβατηγό οχηματαγωγό «ΕΛΥΡΟΣ» συγκρούστηκε με φορτηγό πλοίο εντός του λιμένα, χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση, ενώ οι λιμενικές αρχές διερευνούν τις συνθήκες του ατυχήματος.










