Στην Ελλάδα και σε όσους τη γνώριζαν παρουσιαζόταν ως «Μαρία Τσάλλα», παιδί μεταναστών από τη Μόσχα που είχε έρθει στη χώρα μας το 2018 και ένα χρόνο αργότερα άνοιξε κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής με την επωνυμία «Galazio Crochet&Knit», ή αλλιώς «Γαλάζιο», στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι.
Εντονη κοινωνική ζωή
Είχε ηλικία λίγο πάνω από τα 30, ήταν ιδιαίτερα ενεργή στα social media, πολυάσχολη και με έντονη κοινωνική ζωή.
«Πάρα πολύ καλός άνθρωπος, εμένα μου έχει φερθεί πάρα πολύ καλά, πάρα πολύ ευγενικά. Μ’ έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην καριέρα μου γιατί είμαι πλέκτρια κι εγώ. Ηταν εσωστρεφής άνθρωπος, πολύ καλός σαν χαρακτήρας. Πολύ ευγενική, γνώριζε πάρα πολύ το αντικείμενο, δηλαδή το πλέξιμο. Επαγγελματικά με βοήθησε πάρα πολύ. Καθοδήγηση συμβουλές κτλ.» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star η κοπέλα με την οποία συνεργαζόταν στο κατάστημα.
Επίσης, γείτονας που μίλησε στο newsit.gr είπε: «Την ξέραμε την κοπέλα. Δεν είχαμε πολλά πολλά αλλά τη βλέπαμε δίπλα, στο μαγαζί. Δεν είχαμε πολλές επαφές αλλά μου είχε κάνει εντύπωση ότι μιλούσε 3-4 γλώσσες. Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά σίγουρα. Εχω να τη δω καιρό, όμως. Περίπου ένα μήνα το έχει κλείσει το μαγαζί και έχει φύγει».
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αυτή η ευγενική, πολυάσχολη και με έντονη κοινωνική ζωή γυναίκα, ήταν ρωσίδα κατάσκοπος.
Το πραγματικό της όνομα
Το πραγματικό της όνομα είναι Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, ρωσικής καταγωγής.
Κατάφερνε να κρύβει καλά τα ίχνη της και η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων που έχουν αποβιώσει, όπως μας ενημερώνει η ΕΥΠ.
«Ερευνες που συστηματικά διεξήγαγε» η Υπηρεσία, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψή της ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη συγκρότηση της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΥΠ.
«Βαθύ κάλυμμα»
Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες–στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση.
Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει.
Από τη στιγμή της τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.
Παρόλο που έχει πάρα πολλές φωτογραφίες στα προφίλ της σχεδόν σε όλες καλύπτει το πρόσωπό της
Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals».
Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.
Παντρεμένη με ρώσο κατάσκοπο
Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Η «Μαρία Τσάλλα» φέρεται να είναι παντρεμένη με ρώσο κατάσκοπο που δραστηριοποιείτο στη Βραζιλία ως «Ντάνιελ Κάμπος». Οσον αφορά την κάλυψή της όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ο σύζυγός της εντοπίστηκε πριν λίγους μήνες στη Βραζιλία και αποκαλύφθηκε.
Ο ίδιος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς με το πρόσχημα ότι πηγαίνει διακοπές στην Ταϊλάνδη ή στη Μαλαισία και την ίδια περίοδο έφυγε για επαγγελματικό ταξίδι η «κυρία Τσάλλα» και δεν ξαναεμφανίστηκε.
Για την είσοδό της στην Ελλάδα φέρεται πως χρησιμοποίησε παραποιημένο διαβατήριο που αντιστοιχούσε σε πρόσωπο που ζει στη Λατινική Αμερική. Γράφτηκε στο δημοτολόγιο δήμου της Αττικής και έναν χρόνο αργότερα με ληξιαρχική πράξη επανεγγράφηκε σε δήμο εκτός Αττικής.
Ανθρωποι που τη γνώριζαν αναφέρουν ότι όταν έφτασε στην Αθήνα δεν μιλούσε καθόλου ελληνικά. Πήγε μάλιστα σε εξειδικευμένο σχολείο που διδάσκει τη γλώσσα σε αλλοδαπούς στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί απέκτησε φιλικές σχέσεις, σε μία προσπάθεια να διευρύνει τον κύκλο της, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή».
Στους νέους φίλους της υποστήριζε ότι πούλησε όλα τα υπάρχοντά της στη Βραζιλία και ήρθε στην Αθήνα για μόνιμη διαμονή. Σε πρώτη φάση ασχολείτο με τη φωτογραφία.
Αρχικώς, όταν έφτασε στην Αθήνα έμενε σε πολυτελές Airbnb στο Παγκράτι και δεν έδειχνε να έχει κάποια οικονομική στενότητα.
Μετά την πάροδο μερικών μηνών, μιλούσε σπαστά ελληνικά και κυρίως αγγλικά, ωστόσο δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μάθει καλά την ελληνική γλώσσα.

Το 2018 πήρε την ελληνική υπηκοότητα με ληξιαρχική πράξη γέννησης, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία βρέφους που πέθανε στη γέννα, με ημερομηνία γέννησης και θανάτου τον Δεκέμβριο του 1991.
Η συνεργασία με τη Σλοβενία
Αυτό που προβλημάτισε, ωστόσο, τις ελληνικές Αρχές ήταν ότι περίπου πριν τρεις μήνες, δηλαδή τον περασμένο Ιανουάριο που ξεσκεπάστηκε ο σύντροφός της, συνέλαβαν συνάδελφό της, «illegal», στη Σλοβενία. Τότε άρχισε η εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των δύο υπηρεσιών ασφαλείας και οι Αρχές κατέληξαν στα «χνάρια» της «Μαρίας Τσάλλα».
Η ΕΥΠ προχώρησε σ’ έρευνα στο ληξιαρχείο και διαπίστωσε ανακολουθία στο έγχαρτο και ηλεκτρονικό αρχείο που την αφορούσε. Οι ρωσικές Αρχές φέρεται πως κατάλαβαν ότι ξεσκεπάστηκε και την ανακάλεσαν, με την ίδια να επιστρέφει στις 4 Ιανουαρίου στη Μόσχα.
Μετά τη φυγή της, επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη της και την υπάλληλο και τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Αυτό που πλέον εξετάζουν οι Αρχές είναι το αντικείμενο της αποστολής της, τι είδους κατασκοπευτικό έργο έχει επιτελέσει καθώς με την ιδιότητα της φωτογράφου μπορεί να αποτύπωσε στη μηχανή της ακόμα και κρίσιμες υποδομές.

Μετά το Κατάρ κλείνει κάνουλες και το Κουβέιτ: Το ντόμινο από τους μεγάλους παραγωγούς θα εκτοξεύσει το πετρέλαιο
Τα πρώτα σημάδια περικοπών και ο κορεσμός των αποθηκών δίνουν ώθηση στις τιμές του πετρελαίου

Οι χρήστες του ChatGPT το «ξεφορτώνονται» μαζικά: Οι απεγκαταστάσεις της εφαρμογής αυξήθηκαν κατά 295% σε μία μόνο ημέρα
Χάνει χρήστες το ChatGPT ή είναι η έξαρση στις απεγκαταστάσεις μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση; Τα σενάρια της «μαζικής φυγής»

Εντυπωσιακό βίντεο από τον απόπλου της φρεγάτας Κίμων από Λιμένα Λεμεσού
Οι δυνατότητες της φρεγάτας «Κίμων»

«Κατέβασε το φερμουάρ του...»: Στη δημοσιότητα η καταγγελία γυναίκας σε βάρος του Τραμπ για σeξουαλική κακοποίηση
Είναι διαταραγμένη, λέει ο Λευκός Οίκος

Ανησυχητική εξέλιξη στο Ισραήλ: Κατηγορούν το Ιραν πως ρίχνει βόμβες διασποράς
Πως λειτουργεί το απαγορευμένο αμφιλεγόμενο όπλο

Μεθυσμένος έτρεχε με 151 χλμ/ώρα στα Καλύβια: Δεν είχε δίπλωμα, έβρισε τους αστυνομικούς
Οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα

Η στιγμή που βόμβα πέφτει κοντά στο συνεργείο του Mega στον Λίβανο: Η αντίδραση της δημοσιογράφου
Συγκλονιστικά πλάνα από τα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε ότι έχει εκρηκτικά έξω από τη ΓΑΔΑ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για αλλοδαπό

Ένας Έλληνας μετέφερε το πρώτο φορτίο πετρελαίου από τη μετά Μαδούρο Βενεζουέλα
Ο εφοπλιστής Τσάκος και το πρώτο φορτίο πετρελαίου που έφυγε από τη Βενεζουέλα μετά τη σύλληψη Μαδούρο από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ιρανοί παρακρατικοί ντύνονται γυναίκες για να κρυφτούν από τα ισραηλινά drone
Ιρανοί αξιωματούχοι ντύνονται με τσαντόρ και γυναικεία ρούχα για να γλιτώσουν από τα ισραηλινά drone, με τον αρχηγό της Μπασίτζ στην Τεχεράνη να κρύβεται πίσω από το ίδιο σύμβολο καταπίεσης των Ιρανών γυναικών

Ιράν – Φρουροί της Επανάστασης: Θα χρησιμοποιήσουμε πιο προηγμένους πυραύλους τις επόμενες ημέρες
Αξιωματούχος των Φρουρών της Επανάστασης ανέφερε πως μέχρι στιγμής το Ιράν χρησιμοποιεί πυραύλους παλαιότερης τεχνολογίας

Τουρκία: «Υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με το Ισραήλ» λέει ο Γκιουλέρ - Πρόταση στις ΗΠΑ για τους S400
«Προτείναμε στους Αμερικανούς οι S-400 να λειτουργούν αυτόνομα, περιμένουμε την απάντησή τους» ανέφερε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας

Washington Post: Η Ρωσία συνεργάζεται με το Ιράν, δίνει κρυφά πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ
Η Ρωσία φέρεται να πληροφορεί το Ιράν από την έναρξη του πολέμου το Σάββατο (28/2) - Πώς η Ρωσία μπορεί να επωφεληθεί από έναν παρατεταμένο πόλεμο μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Ιράν: Τα όπλα που έκαναν το ντεμπούτο τους στις επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ
Drones, πύραυλοι, F-35, υποβρύχια

Συναγερμός από το Kατάρ: Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να φθάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι
Το Κατάρ προειδοποιεί ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να διπλασιαστεί στα 150 δολάρια το βαρέλι και να «καταστρέψει τις παγκόσμιες οικονομίες»

Επεισόδιο στο «Ελ.Βενιζέλος»: Ανδρες τσακώθηκαν στην «ουρά» συναλλάγματος (βίντεο)
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα στελέχη της ασφάλειας του αεροδρομίου, τα οποία παρενέβησαν για να τους χωρίσουν και να αποκαταστήσουν την τάξη

Κερατσίνι: Δύο άγνωστοι εισέβαλαν σε φούρνο και έκλεψαν... γαλακτομπούρεκo (βίντεο)
Μια ασυνήθιστη και «γλυκιά» διάρρηξη σημειώθηκε στο Κερατσίνι

Παγιδευμένοι στα Στενά του Ορμούζ: 20 χιλιάδες ναυτικοί και 200 δεξαμενόπλοια παραμένουν αβοήθητοι
Χιλιάδες ναυτικοί είναι παγιδευμένοι σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο, αφότου τα Στενά του Ορμούζ έκλεισαν ουσιαστικά για τη ναυτιλία λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στο Ιράν

Χρυσοχοΐδης: «Υπάρχουν ύποπτοι για σχέσεις με το Ιράν στην Ελλάδα και παρακολουθούνται»
«Είναι καταγεγραμμένοι αλλά θεωρώ ότι δεν είναι αυτός ο κίνδυνος. Το ζήτημα είναι αν υπάρξουν εντολές για να δημιουργηθούν προβλήματα στην Ευρώπη» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Βρετανία: 4 συλλήψεις ανδρών με την υποψία ότι είναι κατάσκοποι του Ιράν
Φέρονται να παρακολουθούσαν την εβραϊκή κοινότητα στο Λονδίνο

Η ΕΡΤ κατέγραψε live την κατάρριψη ιρανικών βλημάτων από την αεροάμυνα του Ισραήλ: «Είναι ακριβώς από πάνω μας»
Ο ουρανός γέμισε από τις άσπρες γραμμές που αφήνουν πίσω τους τα αντιαεροπορικά πυρά

Νότια Κορέα: Η «πολύ όμορφη» serial killer ρωτούσε το ChatGPT για τις θανατηφόρες δόσεις
Ερευνάται αν υπάρχουν και άλλα θύματά της, πριν μπει στο «ραντάρ» της αστυνομίας

Ηχούν και πάλι οι σειρήνες στο Ακρωτήρι
Χθες το βράδυ, ήχησαν και πάλι δύο φορές, ωστόσο δεν εντοπίστηκε κάποια απειλή, σύμφωνα με τις επίσημες ενημερώσεις από την κυβέρνηση

Θεσσαλονίκη: Κατάπιε ηρωίνη για να αποφύγει αστυνομικό έλεγχο σε μπλόκο - Νοσηλεύεται φρουρούμενος
Τελικά, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το όχημα και να προχωρήσουν στον έλεγχο του 47χρονου

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ιράν: «Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε όλοι»
Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, παρουσία της ομάδας της Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε έκκληση προς τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, τον ιρανικό στρατό και την αστυνομία να εγκαταλείψουν το καθεστώς

Η συγκλονιστική κατάθεση του 17χρονου που σκότωσε τον πατέρα του στη Λέρο
«Μου τρύπησε την παλάμη στο κατσαβίδι»

Με το «δάκτυλο στη σκανδάλη» οι Κούρδοι - Ολονύχτια μεταφορά οπλισμού - Απειλεί ο Πεζεσκιάν
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να «ρίχνει λάδι στη φωτιά»

Το ελληνικό νησί που «κατέκτησε» τους Αυστραλούς για το 2026
Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες από την Αυστραλία επιλέγουν έναν αυθεντικό κυκλαδίτικο προορισμό που συνδυάζει γαστρονομία, φύση και χαλαρούς ρυθμούς ζωής

CNN: Καταρρίφθηκαν ιρανικά βομβαρδιστικά δύο λεπτά πριν την επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στο Κατάρ
Τα ιρανικά αεροσκάφη βρίσκονταν «δύο λεπτά» μακριά από τους στόχους τους - Στη βάση βρίσκονται συνήθως 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες

Γαλλία: «Όχι» στη χρήση των γαλλικών βάσεων στη Μέση Ανατολή από τα μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ
Τα αεροσκάφη υποστήριξης των ΗΠΑ, και όχι τα μαχητικά αεροσκάφη, επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση Istres στη Γαλλία, λέει ο γαλλικός στρατός

Οι Φρουροί της Επανάστασης ισχυρίστηκαν ότι έπληξαν το αεροπλανοφόρο «Αβραάμ Λίνκολν» με drones
Το σώμα των Φρουρών είχε ήδη ισχυριστεί το Σάββατο ότι το έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που το Πεντάγωνο αρνήθηκε

Πέθανε ο Αλκης Ρήγος
Στην απώλεια του Αλκή Ρήγου αναφέρεται με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Ελευσίνα: Προσγειώθηκε το C-130 με τους 91 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί στο Αμπου Ντάμπι
Οι επαναπατριζόμενοι Έλληνες μόλις αποβιβαστούν από το αεροσκάφος θα μεταφερθούν με πούλμαν για αποβίβαση στην Ακαδημίας 1, στο κέντρο της Αθήνας

Γυναικοκτονία 31χρονης στον Κολωνό: «Της είχα ρίξει δύο χαστούκια πριν δύο μήνες»
Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος στην απολογία του για την κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Πότε θα αναρτηθούν - Ποιοι θα δουν αύξηση 20%
Πληρωμή σε 12 δόσεις έως τον Φεβρουάριο 2027

Οργή και αναπάντητα «γιατί»: Ξεσπά η μητέρα του 27χρονου που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ναύπακτο
Έξι μήνες μετά ο πόνος και η οργή για την έλλειψη δικαιοσύνης κάνουν τη μητέρα του άτυχου Βαγγέλη να ξεσπά

Πόλεμος στο Ιράν: Πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή
Ακολουθεί ο αριθμός των θυμάτων σε ολόκληρη την περιοχή -όπως έχει διαμορφωθεί έως τώρα-, σύμφωνα με το Reuters

Πρόταση για περιορισμό των εξουσιών του Τραμπ στον πόλεμο του Ιράν ψηφίζει η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ
Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να είναι καταδικασμένη σε αποτυχία καθώς ήδη η Γερουσία έχει απορρίψει αντίστοιχη πρόταση

Καίγονται οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Μπαχρέιν
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με απώλειες ή την έκταση των ζημιών.

Η Τεχεράνη δηλώνει έτοιμη για πιθανή χερσαία επιχείρηση των ΗΠΑ: «Περιμένουμε να σας ντροπιάσουμε»
Το Ιράν δηλώνει προετοιμασμένο για μια αμερικανική χερσαία επιχείρηση










