Στην Ελλάδα και σε όσους τη γνώριζαν παρουσιαζόταν ως «Μαρία Τσάλλα», παιδί μεταναστών από τη Μόσχα που είχε έρθει στη χώρα μας το 2018 και ένα χρόνο αργότερα άνοιξε κατάστημα χειροτεχνίας και πλεκτικής με την επωνυμία «Galazio Crochet&Knit», ή αλλιώς «Γαλάζιο», στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι.
Εντονη κοινωνική ζωή
Είχε ηλικία λίγο πάνω από τα 30, ήταν ιδιαίτερα ενεργή στα social media, πολυάσχολη και με έντονη κοινωνική ζωή.
«Πάρα πολύ καλός άνθρωπος, εμένα μου έχει φερθεί πάρα πολύ καλά, πάρα πολύ ευγενικά. Μ’ έχει βοηθήσει πάρα πολύ στην καριέρα μου γιατί είμαι πλέκτρια κι εγώ. Ηταν εσωστρεφής άνθρωπος, πολύ καλός σαν χαρακτήρας. Πολύ ευγενική, γνώριζε πάρα πολύ το αντικείμενο, δηλαδή το πλέξιμο. Επαγγελματικά με βοήθησε πάρα πολύ. Καθοδήγηση συμβουλές κτλ.» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star η κοπέλα με την οποία συνεργαζόταν στο κατάστημα.
Επίσης, γείτονας που μίλησε στο newsit.gr είπε: «Την ξέραμε την κοπέλα. Δεν είχαμε πολλά πολλά αλλά τη βλέπαμε δίπλα, στο μαγαζί. Δεν είχαμε πολλές επαφές αλλά μου είχε κάνει εντύπωση ότι μιλούσε 3-4 γλώσσες. Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά σίγουρα. Εχω να τη δω καιρό, όμως. Περίπου ένα μήνα το έχει κλείσει το μαγαζί και έχει φύγει».
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αυτή η ευγενική, πολυάσχολη και με έντονη κοινωνική ζωή γυναίκα, ήταν ρωσίδα κατάσκοπος.
Το πραγματικό της όνομα
Το πραγματικό της όνομα είναι Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα, ρωσικής καταγωγής.
Κατάφερνε να κρύβει καλά τα ίχνη της και η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων που έχουν αποβιώσει, όπως μας ενημερώνει η ΕΥΠ.
«Ερευνες που συστηματικά διεξήγαγε» η Υπηρεσία, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως «Μαρία Τ.», με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στη πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος «Irina A. S.», που δρούσε στη χώρα μας υπό «βαθύ κάλυμμα».
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψή της ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη συγκρότηση της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο «illegals», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΥΠ.
«Βαθύ κάλυμμα»
Οι «illegals» στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες–στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση.
Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει.
Από τη στιγμή της τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους.
Παρόλο που έχει πάρα πολλές φωτογραφίες στα προφίλ της σχεδόν σε όλες καλύπτει το πρόσωπό της
Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τ.» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals».
Η υπόθεση που μόλις αποκαλύφθηκε από την ΕΥΠ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου σκέψης και δράσης των συγκεκριμένων Υπηρεσιών καθώς για την οικοδόμηση της ταυτότητας και του προφίλ της «Τ.» εργάστηκαν συστηματικά για πολλά έτη με κατάλληλη εκμετάλλευση προσώπων, διαδικασιών και φορέων, ώστε τελικά η αλλοδαπή «Irina» να ζει και να αναγνωρίζεται ως Ελληνίδα «Μαρία», εξαπατώντας ακόμη και τους πιο κοντινούς της ανθρώπους στην Ελλάδα, που προφανώς δεν γνώριζαν την πραγματική της ταυτότητα.
Παντρεμένη με ρώσο κατάσκοπο
Είναι προφανές ότι η δράση της «Τ.» δεν θα περιοριζόταν στην ελληνική επικράτεια, καθώς ως πολίτης της Ε.Ε., θα μπορούσε να ταξιδέψει και να εργαστεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Η «Μαρία Τσάλλα» φέρεται να είναι παντρεμένη με ρώσο κατάσκοπο που δραστηριοποιείτο στη Βραζιλία ως «Ντάνιελ Κάμπος». Οσον αφορά την κάλυψή της όλα πήγαιναν καλά μέχρι που ο σύζυγός της εντοπίστηκε πριν λίγους μήνες στη Βραζιλία και αποκαλύφθηκε.
Ο ίδιος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς με το πρόσχημα ότι πηγαίνει διακοπές στην Ταϊλάνδη ή στη Μαλαισία και την ίδια περίοδο έφυγε για επαγγελματικό ταξίδι η «κυρία Τσάλλα» και δεν ξαναεμφανίστηκε.
Για την είσοδό της στην Ελλάδα φέρεται πως χρησιμοποίησε παραποιημένο διαβατήριο που αντιστοιχούσε σε πρόσωπο που ζει στη Λατινική Αμερική. Γράφτηκε στο δημοτολόγιο δήμου της Αττικής και έναν χρόνο αργότερα με ληξιαρχική πράξη επανεγγράφηκε σε δήμο εκτός Αττικής.
Ανθρωποι που τη γνώριζαν αναφέρουν ότι όταν έφτασε στην Αθήνα δεν μιλούσε καθόλου ελληνικά. Πήγε μάλιστα σε εξειδικευμένο σχολείο που διδάσκει τη γλώσσα σε αλλοδαπούς στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί απέκτησε φιλικές σχέσεις, σε μία προσπάθεια να διευρύνει τον κύκλο της, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η «Καθημερινή».
Στους νέους φίλους της υποστήριζε ότι πούλησε όλα τα υπάρχοντά της στη Βραζιλία και ήρθε στην Αθήνα για μόνιμη διαμονή. Σε πρώτη φάση ασχολείτο με τη φωτογραφία.
Αρχικώς, όταν έφτασε στην Αθήνα έμενε σε πολυτελές Airbnb στο Παγκράτι και δεν έδειχνε να έχει κάποια οικονομική στενότητα.
Μετά την πάροδο μερικών μηνών, μιλούσε σπαστά ελληνικά και κυρίως αγγλικά, ωστόσο δεν χρειάστηκε πολύ χρόνο για να μάθει καλά την ελληνική γλώσσα.

Το 2018 πήρε την ελληνική υπηκοότητα με ληξιαρχική πράξη γέννησης, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία βρέφους που πέθανε στη γέννα, με ημερομηνία γέννησης και θανάτου τον Δεκέμβριο του 1991.
Η συνεργασία με τη Σλοβενία
Αυτό που προβλημάτισε, ωστόσο, τις ελληνικές Αρχές ήταν ότι περίπου πριν τρεις μήνες, δηλαδή τον περασμένο Ιανουάριο που ξεσκεπάστηκε ο σύντροφός της, συνέλαβαν συνάδελφό της, «illegal», στη Σλοβενία. Τότε άρχισε η εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ των δύο υπηρεσιών ασφαλείας και οι Αρχές κατέληξαν στα «χνάρια» της «Μαρίας Τσάλλα».
Η ΕΥΠ προχώρησε σ’ έρευνα στο ληξιαρχείο και διαπίστωσε ανακολουθία στο έγχαρτο και ηλεκτρονικό αρχείο που την αφορούσε. Οι ρωσικές Αρχές φέρεται πως κατάλαβαν ότι ξεσκεπάστηκε και την ανακάλεσαν, με την ίδια να επιστρέφει στις 4 Ιανουαρίου στη Μόσχα.
Μετά τη φυγή της, επικοινώνησε με τον σπιτονοικοκύρη της και την υπάλληλο και τους ανακοίνωσε ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Αυτό που πλέον εξετάζουν οι Αρχές είναι το αντικείμενο της αποστολής της, τι είδους κατασκοπευτικό έργο έχει επιτελέσει καθώς με την ιδιότητα της φωτογράφου μπορεί να αποτύπωσε στη μηχανή της ακόμα και κρίσιμες υποδομές.

Το FBI έκανε έφοδο στο σπίτι δημοσιογράφου της Washington Post τα ξημερώματα
Ομοσπονδιακοί πράκτορες έφτασαν χωρίς προειδοποίηση, έψαξαν το σπίτι και κατέσχεσαν ηλεκτρονικές συσκευές

Ταξί: Παρατείνεται η απεργία των οδηγών
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι οδηγοί θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή

Κύπρος: Θρίλερ με σορό άνδρα που εντοπίστηκε σε παραλία
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για Ρώσο επιχειρηματία

Παραλίγο νέα τραγωδία Κραν Μοντανά: Εστιατόριο έπιασε φωτιά από πυροτεχνήματα σε γεύμα με θέμα το τσίρκο
Δείτε το βίντεο

Η Σουηδία στέλνει στη Γροιλανδία στρατιωτικό προσωπικό μετά από αίτημα της Δανίας
Νωρίτερα σήμερα η Δανία ανακοίνωσε ότι ενισχύει «ξεκινώντας από σήμερα» τη στρατιωτική της παρουσία στη Γροιλανδία

Το Ιράν απειλεί τον Τραμπ: «Αυτή τη φορά η σφαίρα δεν θα αστοχήσει»
Η απειλή έρχεται καθώς ετοιμάζεται επίθεση κατά του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την έκδοση βίζας για τους υπηκόους 75 χωρών
Αναλυτικά η λίστα με τις χώρες

ΑΕΚ - ΟΦΗ 0-1: «Μπαλωθιά» πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια με υπογραφή Σαλσέδο
Μεγάλη νίκη για τους Κρητικούς που άφησαν εκτός συνέχειας την Ένωση και «πέταξαν» για τους «4» του Κυπέλλου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Εντός 24 ωρών πιθανή αμερικανική επίθεση στο Ιράν
Αντίστροφη μέτρηση για χτύπημα των ΗΠΑ στο Ιράν

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα γίνει πέρα από οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ισχυροί και τι σημαίνει ισχύς, δεν είμαστε στρατιωτική υπερδύναμη, αλλά χτίζουμε βήμα-βήμα για να γίνουμε μία τέτοια» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Νέο πρόγραμμα ΔΥΠΑ για 10.000 άνεργες μητέρες με μισθό έως 1.004 ευρώ, επιδοτείται και η μερική απασχόληση
Θα δημιουργηθούν 5.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και 5.000 νέες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης - Έμφαση σε μητέρες ανήλικων παιδιών ηλικίας έως 15 ετών

Σημάδια στρατιωτικής επίθεσης Τραμπ στο Ιράν: Το περίεργο δρομομολόγιο του αεροσκάφους Νετανιάχου στην Κρήτη
Παρόμοια κίνηση είχε γίνει στις επιθέσεις κατά του Ιράν τον Ιούλιο του 2025 - Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή εκκένωσης στρατευμάτων από βάση «κλειδί» στο Κατάρ

Θεσσαλονίκη: Ένοπλη ληστεία σε ενεχυροδανειστήριο - Έπεσαν πυροβολισμοί
Δύο άγνωστοι εισέβαλαν σε κατάστημα - Ένας εξ αυτών φέρεται να πυροβόλησε κατά λάθος ενώ έσκυβε για να μαζέψει πράγματα

Μυρίζει «μπαρούτι» η Μέση Ανατολή: Εκκενώνουν προληπτικά βάσεις οι ΗΠΑ
Αντίστοιχη απομάκρυνση προσωπικού είχε πραγματοποιηθεί και τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όταν η Ουάσιγκτον προχώρησε σε πλήγματα κατά ιρανικών εγκαταστάσεων εμπλουτισμού πυρηνικού υλικού.

«Χάρτινος τίγρης η Ρωσία»: Η Βενεζουέλα, παραδοσιακός σύμμαχος της Μόσχας, δηλώνει «απογοητευμένη» με τον Πούτιν
Σύμφωνα με το Bloomberg, η μηδαμινή αντίδραση των ρωσικών αντιεροπορικών συστημάτων στο Καράκας κατά την αμερικανική επίθεση και η χλιαρή αντίδραση του Κρεμλίνου, έχουν κάνει το Καράκας να αμφισβητεί, πλέον, τη συμμαχία του με τη Μόσχα

Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στο Γουλβερχάμπτον στη Βρετανία, επιχειρούν περισσότεροι από 100 πυροσβέστες, δείτε βίντεο
Μαύρα σύννεφα καπνού αναβλύζουν στον ουρανό δημιουργώντας μία αποπνικτική ατμόσφαιρα - Οι Αρχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες τους λόγω τοξικών καπνών

Χούλιο Ιγκλέσιας: Κατηγορείται για σeξουαλική κακοποίηση από δύο πρώην υπαλλήλους του
Οι γυναίκες – μια οικιακή βοηθός και μια φυσικοθεραπεύτρια – ισχυρίζονται ότι οι κακοποιήσεις έλαβαν χώρα το 2021

Μινεσότα: Η στιγμή που πράκτορες της ICE βγάζουν με τη βία γυναίκα από αυτοκίνητο - Βίντεο
Ομοσπονδιακοί πράκτορες της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) τράβηξαν με τη βία έξω από το αυτοκίνητό της μίας γυναίκα, υποστηρίζοντας ότι παρεμπόδιζε μία επιχειρήση επιβολής της μεταναστευτικής νομοθεσίας

Η στιγμή της έκρηξης drone στο ελληνόκτητο τάνκερ «Delta Harmony» στη Μαύρη Θάλασσα: Βίντεο στο Telegram
Σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο Telegram φέρεται να αποτυπώνεται η στιγμή που μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκρήγνυται πάνω στο κατάστρωμα του «Delta Harmony»

Θλίψη στην ΕΡΤ: Πέθανε ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μητσιώνης - Με λυγμούς η ανακοίνωση από τη Δουβαρά
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια θανάτου του Δημήτρη Μητσιώνη ούτε το αν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας

Σκάνδαλο στον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας – Τι κρύβει το πόρισμα για το FIR
Τι αναφέρει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που διερευνούσε τα αίτια

Συναγερμός στην Ελλάδα: Κύμα γρίπης απειλεί έως 2 εκατομμύρια πολίτες
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον εμβολιασμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 2.700.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί, αριθμός σημαντικός αλλά όχι επαρκής

Καταργείται το ΣΔΟΕ – Η νέα υπηρεσία που έρχεται να «ταράξει τα νερά»
Νέα εποχή στους ελέγχους: Τι αλλάζει με την κατάργηση του ΣΔΟΕ

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 22χρονος έτρεχε με 167 χιλιόμετρα στη Μουδανιών
Ρίσκαρε ζωές για την αδρεναλίνη – Το ανώτατο όριο στον συγκεκριμένο δρόμο είναι τα 90 χιλιόμετρα

Σαρωτικές αλλαγές στις κληρονομιές - Ποιοι ευνοούνται και ποιοι χάνουν
Κληρονομιές χωρίς χρέη, συγκρούσεις και κατακερματισμό

Μεσολόγγι: Νεκρός 70χρονος οδηγός τρακτέρ - Το όχημά του ανετράπη σε ρέμα
Το αγροτικό μηχάνημα ανετράπη σε δύσβατο σημείο και τα διασωστικά συνεργεία επιχείρησαν για την ανάσυρση του οδηγού, ο οποίος εντοπίστηκε δίχως τις αισθήσεις του

Παραιτήθηκε η Μαρία Καρυστιανού από πρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών: «Μου έβαζαν τρικλοποδιές εκ των έσω»
Δείτε τι αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook

Αγρότες: Αιφνιδιαστική κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης - Βίντεο
Από το μπλόκο του Ε65 – Λόγγου, αγρότες πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έφοδο στο κέντρο των Τρικάλων, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα διαφωνίας με τη διαδικασία της συνάντησης

Βόλος: Αγνωστος πυροβόλησε με αεροβόλο ταξί στο κέντρο της πόλης
«Ήταν σαν να χτύπησε την οροφή σκεπάρνι, θα μπορούσε να τραυματιστεί άνθρωπος», κατήγγειλε ο οδηγός, μετά την επίθεση

Μητέρα της Κλαούντια για κόμμα Καρυστιανού: «Θα ωφεληθούν αυτοί που θέλουν να μας διαλύσουν»
«Να δώσουμε τη μάχη στα δικαστήρια»

Μητσοτάκης για αγρότες: Βελτιώσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα – «Δε θα ανεχθούμε εκβιασμούς από μειοψηφίες»
Τρεισίμη ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων, στο Μέγαρο Μαξίμου

Ισπανία: Πρώην υπάλληλοι του Χούλιο Ιγκλέσιας τον κατηγορούν για βιασμούς και σeξουαλικές επιθέσεις
Δύο πρώην υπάλληλοι του Χούλιο Ιγκλέσιας τον καταγγέλλουν για βιασμούς και σeξουαλικές επιθέσεις

Πέθανε Ολυμπιονίκης του snowboard - Παγιδεύτηκε από χιονοστιβάδα: «Η ζωή του ήταν πολύ σύντομη»
Νεκρός ο θρύλος του snowboard Ueli Kestenholz - Ο 50χρονος Ολυμπιονίκης άφησε την τελευταία του πνοή στην κοιλάδα Lotschental, βυθίζοντας στο πένθος την Ελβετία

Θρίλερ στον Πύργο: Επιτέθηκε στη σύζυγό του με μαχαίρι και μετά προσπάθησε να αυτοκτονήσει
Για 45 λεπτά ο σύζυγός της κρατούσε μαχαίρι και απειλούσε να βαλει τελος στη ζωή του

Απόπειρα δολοφονίας γυναίκας δικαστή μέσα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από τον πρώην σύζυγό της
Της έσωσε τη ζωή ένας κρατούμενος που αφόπλισε τον δράστη πριν πυροβολήσει ξανά εναντίον της

Μόσχα: «Οι απειλές των ΗΠΑ προς το Ιράν είναι απαράδεκτες»
Μια νέα επίθεση στην Τεχεράνη θα είχε καταστροφικές συνέπειες» εκτιμά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας

Βίντεο δείχνει την 16χρονη Λόρα που αγνοείται στην περιοχή του Ζωγράφου
Εξαφανισμένη για πέμπτη ημέρα η 16χρονη - Βρέθηκε η τσάντα της στην περιοχή του Ζωγράφου

Τραμπ στους Ιρανούς: «Έρχεται βοήθεια – Οι δολοφόνοι και οι βασανιστές σας θα το πληρώσουν ακριβά»
Συνεδριάζει αργότερα σήμερα η ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, πληροφορίες για ανάλογη σύσκεψη και στο Ισραήλ

Ισπανία: Εικόνες ντροπής σε αγώνα ακαδημιών, ξύλο μεταξύ των παικτών και εισβολή στο γήπεδο από τις μητέρες τους
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν σε αγώνα της 4ης κατηγορίας νέων (!) στην Γρανάδα, με συμπλοκή των ποδοσφαιριστών, στην οποία ενεπλάκησαν και οι μητέρες τους

Στο 2,6% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο: Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των τροφίμων
Με ρυθμό 3,6% κινήθηκε ο πληθωρισμός τροφίμων










