Ο Κολτ Γκρέι θα κατηγορηθεί για φόνο σε σχέση με τον θάνατο δύο δασκάλων και δύο μαθητών στο γυμνάσιο Apalachee στο Γουίντερ της Τζόρτζια, δήλωσαν οι αρχές.
Τα θύματα ήταν ο 14χρονος Mason Schermerhorn, ο 14χρονος Christian Angulo, ο Richard Aspinwall, 39 ετών, και η Christina Irimie, 53, σύμφωνα με τον Χόσεϊ. Ο ιστότοπος του σχολείου δείχνει ότι οι δύο ενήλικες ήταν και οι δύο καθηγητές μαθηματικών και ο Aspinwall ήταν επίσης βοηθός προπονητή ποδοσφαίρου.
Ο Γκρέι είναι μαθητής στο Λύκειο Apalachee και θα αντιμετωπίζεται ως ενήλικας στο δικαστικό σύστημα, είπαν οι αρχές σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου. Άλλα εννέα θύματα –οκτώ μαθητές και ένας καθηγητής– μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία μετά τον πυροβολισμό το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το GBI.
Οι πυροβολισμοί οδήγησαν τους μαθητές και τους καθηγητές να τρέχουν απεγνωσμένα για κάλυψη, καθώς τα σχολεία σε όλη την κομητεία μπήκαν σε lockdown και οι γονείς έψαχναν απεγνωσμένα για πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια του μακελειού, η 14χρονη Macey Right έστειλε μήνυμα στη μαμά της λέγοντας ότι άκουσε πυροβολισμούς και ζήτησε από τη μητέρα της να έρθει να την πάρει.
Η ίδια και οι φίλοι της πιάστηκαν χέρι χέρι και προσευχήθηκαν στην τάξη τους, είπε. Λίγες στιγμές αργότερα, άκουσαν χτυπήματα και φωνές, σύμφωνα με τον Macey. «Άκουσα πυροβολισμούς έξω από την τάξη μου και ανθρώπους να ουρλιάζουν, ανθρώπους να εκλιπαρούν να μην τους πυροβολήσουν και μετά ανθρώπους που κάθονταν δίπλα μου τρέμουν και έκλαιγαν», είπε ο Μέισι.
Οι αρχές μίλησαν με τον ύποπτο και τον πατέρα του πέρυσι
Ο ύποπτος είχε μιλήσει στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου τον Μάιο του 2023, αφού το FBI έλαβε «αρκετές ανώνυμες πληροφορίες σχετικά με διαδικτυακές απειλές για πυροβολισμό σε σχολείο σε άγνωστη τοποθεσία και ώρα», σύμφωνα με κοινή δήλωση από το γραφείο του FBI στην Ατλάντα και τον Σερίφη της κομητείας Τζάκσον. Οι διαδικτυακές απειλές περιελάμβαναν φωτογραφίες με όπλα, ανέφερε η δήλωση.
«Ο πατέρας δήλωσε ότι είχε κυνηγετικά όπλα στο σπίτι, αλλά ο γιος του δεν είχε
πρόσβαση σε αυτά χωρίς επίβλεψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έκανε τις απειλές στο διαδίκτυο». Το FBI είπε ότι δεν υπήρχε πιθανή αιτία για σύλληψη εκείνη τη στιγμή.
Ο πυροβολισμός της Τετάρτης είναι ο πιο θανατηφόρος από τους 45 πυροβολισμούς σε σχολεία μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με ανάλυση του CNN. Είναι ένας από τους 11 πυροβολισμούς σε σχολεία με τέσσερις ή περισσότερους θανάτους από το 2008, όταν το CNN άρχισε για πρώτη φορά να παρακολουθεί τους πυροβολισμούς στα σχολεία.
Οι αρχές είπαν ότι η πρώτη αναφορά για ενεργό σκοπευτή ήρθε στις 10:20 π.μ (τοπική ωρα) Ένας υπεύθυνος σχολικών πόρων που υπηρετούσε στο Apalachee High αντιμετώπισε τον δράστη, ο οποίος έπεσε στο έδαφος και συνελήφθη, είπε στους δημοσιογράφους ο σερίφης της κομητείας Μπάροου Τζαντ Σμιθ.
16χρονη αυτόπτης μάρτυρας κάθισε δίπλα στον δράστη
Η Lyela Sayarath, 16 ετών είπε στο CNN ότι ο φερόμενος δράστης κάθισε δίπλα της σε ένα μάθημα άλγεβρας. Είπε ότι έφυγε νωρίς από την τάξη, γύρω στις 9:45 π.μ. Προς το τέλος του μαθήματος, κάποιος είπε στον καθηγητή της από το μεγάφωνο να ελέγξει το email του, είπε.
Λίγο μετά, ο Γκρέι βρισκόταν έξω από την πόρτα της τάξης, η οποία ήταν κλειστή, είπε. Μια άλλη μαθήτρια που πήγε στην πόρτα πήδηξε προς τα πίσω όταν είδε ότι είχε όπλο. «Υποθέτω ότι είδε ότι δεν θα τον αφήναμε να μπει», είπε η Λιέλα. «Και υποθέτω ότι η τάξη δίπλα μου, η πόρτα τους ήταν ανοιχτή, οπότε νομίζω ότι μόλις άρχισε να πυροβολεί στην τάξη».
Αρχικά, είπε στο CNN ότι άκουσε μια έκρηξη πυροβολισμών –ίσως 10 με 15 πυροβολισμούς– και μετά ακούγονταν «ο ένας μετά τον άλλον». Οι μαθητές έπεσαν στο πάτωμα και σύρθηκαν στη γωνία, είπε η Lyela. «Φαινόταν ότι αυτό δεν ήταν κάτι που είχε σχεδιάσει πολύ καλά ή ότι δεν ήταν πολύ δυνατός με το όπλο επειδή δεν προσπάθησε να πυροβολήσει την πόρτα μας. Μόλις είδε ότι δεν μπορούσε να μπει στην τάξη μας, απλώς πήγε στο επόμενο.»
Το γυμνάσιο είχε δεχτεί παλαιότερη τηλεφωνική απειλή, είπαν στο CNN πολλοί αξιωματούχοι επιβολής του νόμου. Το τηλεφώνημα της Τετάρτης το πρωί προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν πυροβολισμοί σε πέντε σχολεία και ότι το Apalachee θα ήταν το πρώτο. Δεν είναι γνωστό ποιος έκανε την κλήση. Τα σχολεία στην κομητεία Μπάροου θα παραμείνουν κλειστά την υπόλοιπη εβδομάδα.
Οι ΗΠΑ έχουν υποστεί τουλάχιστον 385 μαζικούς πυροβολισμούς μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το Gun Violence Archive, το οποίο, όπως και το CNN, ορίζει τους μαζικούς πυροβολισμούς ως εκείνους στους οποίους πυροβολούνται τέσσερα ή περισσότερα θύματα. Αυτός είναι κατά μέσο όρο περισσότεροι από 1,5 μαζικοί πυροβολισμοί κάθε μέρα.
Μαθητής έστειλε μήνυμα στη μαμά του- «Φοβάμαι»
Η Έριν Κλαρκ ήταν στη δουλειά το πρωί της Τετάρτης όταν έλαβε μια σειρά από μηνύματα κειμένου από τον γιο της, ο οποίος παρακολουθούσε το μάθημα στο Λύκειο Apalachee. «Πυροβολισμοί στο σχολείο», «Φοβάμαι», έγραψε.
«Σε παρακαλώ» «δεν αστειεύομαι», είπε ο καταιγισμός των μηνυμάτων. «Φεύγω από τη δουλειά», απάντησε η Κλαρκ. «Σ’ αγαπώ», έγραψε ο 17χρονος γιος της Ethan Haney. «Κι εγώ σ'αγαπώ μωρό μου», έστειλε μήνυμα η μαμά του πριν πάει στο γυμνάσιο. Η Κλαρκ είπε στο CNN ότι ο γιος της άκουσε οκτώ ή εννέα πυροβολισμούς προτού κλείσει την πόρτα της τάξης του και, με τη βοήθεια ενός άλλου συμμαθητή του, μετακινούσε καρέκλες και τραπέζια για να κλείσει την πόρτα.
Ήταν «απολύτως τρομοκρατημένη» όταν διάβασε τα μηνύματα του γιου της. «Απλώς συνέχισε να προσεύχεται για να μείνει ασφαλής», είπε.
Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ έχει κατευθύνει όλους τους διαθέσιμους κρατικούς πόρους για να συνδράμουν στο σημείο, είπε σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κυβερνήτης προέτρεψε «όλους τους κατοίκους να προσευχηθούν για την ασφάλεια όσων βρίσκονται στις τάξεις μας, τόσο στην κομητεία Μπάροου όσο και σε ολόκληρη την πολιτεία».
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για το περιστατικό, είπε ο Λευκός Οίκος, προσφέροντας ομοσπονδιακή υποστήριξη σε κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συντονίζεται με ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους καθώς λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Ο γενικός εισαγγελέας Mέρικ Γκάρλαντ είπε ομοίως ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «είναι έτοιμο» να υποστηρίξει την κοινότητα μετά τον πυροβολισμό. «Ακόμα συλλέγουμε πληροφορίες, αλλά το FBI και η ATF βρίσκονται στη σκηνή, συνεργάζονται με κρατικούς, τοπικούς και ομοσπονδιακούς εταίρους», είπε ο Γκάρλαντ σε μια συνάντηση της Ειδικής Ομάδας Εκλογικών Απειλών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το Winder είχε πληθυσμό περίπου 18.338 σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Το Σχολικό Σύστημα της Κομητείας Μπάροου είναι η 24η μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια στην πολιτεία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της περιοχής. Εξυπηρετεί περίπου 15.340 μαθητές, 1.932 από τους οποίους είναι εγγεγραμμένοι στο Λύκειο Apalachee.
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1580602/makeleio-se-lykeio-tis-tzortzia-dyo-14xronoi-kai-dyo-kathigites-ta-thymata-mama-fovamai-se-agapo
«Ανεπίτρεπτη παρέμβαση»: Η Ενωση Εισαγγελέων απαντά στο αίτημα ΔΣΑ για παραίτηση Τζαβέλλα
Σε ανακοίνωσή της, η Ενωση Εισαγγελέων καταδικάζει την απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κάνοντας λόγο για αίτημα εκτός κάθε συνταγματικά και νομοθετικά προβλεπόμενου πλαισίου

Αίγινα: 16χρονη πήγε στο σχολείο της με σουγιά γιατί δεν άντεχε το bullying των συμμαθητών της
Μετά τη σύλληψή της, φέρεται να δήλωσε στις Αρχές πως δεν είχε πρόθεση να τραυματίσει κανέναν, αλλά ήθελε να βάλει τέλος στην πίεση που δεχόταν

Αμπελόκηποι: Σφραγίστηκε παράνομος οίκος ευγηρίας – Συνελήφθη η ιδιοκτήτρια
Παράνομος οίκος ευγηρίας σφραγίστηκε στους Αμπελόκηπους

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο δύο αστυνομικοί μετά από σύγκρουση αυτοκινήτου με μηχανή ΔΙ.ΑΣ.
Οι τραυματίες αστυνομικοί διακομίστηκαν σε νοσοκομείο της πόλης για την παροχή πρώτων βοηθειών

Ισραήλ: «Οι προσαχθέντες του στολίσκου της Γάζας θα αποβιβαστούν στην Ελλάδα – Την ευχαριστούμε»
Όλοι οι συμμετέχοντες στον στολίσκο που απομακρύνθηκαν από τα πλοία μεταφέρθηκαν χωρίς να υποστούν τραυματισμούς, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ

Φρίκη στη Βραζιλία με 5χρονη που θάφτηκε ζωντανή σε τάφο από τσιμέντο από την μητέρα και τον πατριό της
Η ιατροδικαστική έκθεση περιγράφει ασφυκτικό θάνατο και πιθανά τραύματα πριν την ταφή

Επεκτάθηκε σε διαμερίσματα η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε σε κατάστημα με ανταλλακτικά στο Ίλιον
Εκρήξεις ακούστηκαν από το κατάστημα που φλέγεται - Στο σημείο βρίσκονται 32 πυροσβέστες με 13 οχήματα και ειδικό κλιμακοφόρο όχημα

Αεροπορικό ατύχημα για τον ιδιοκτήτη της Calzedonia: Σώθηκε χάρη σε αλεξίπτωτο
Το περιστατικό με τον Ιταλό επιχειρηματία, Σάντρο Βερονέζι, σημειώθηκε όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε παρουσίασε βλάβη εν πτήσει

Εκκένωση σιδηροδρομικού σταθμού του Λονδίνου λόγω «ύποπτης διαρροής αερίου» – Επιβάτες αισθάνθηκαν αδιαθεσία
Oι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης διαχειρίζονται το περιστατικό

Φωτιά τώρα στην Πάρνηθα: Διακοπή κυκλοφορίας από το ύψος του τελεφερίκ
Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Πανεπιστήμιο του Cambridge: Μελέτη αποκαλύπτει μια μεγάλη αλλαγή στα ελληνικά βουνά τα τελευταία 40 χρόνια
Τις τελευταίες δεκαετίες κάτι έχει αλλάξει δραματικά στα βουνά της χώρας μας, επηρεάζοντας τη γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα κατά τους ξηρούς θερινούς μήνες

H Eυρώπη έχει πρόβλημα: Δεν γνωρίζει πόσα καύσιμα της απομένουν
Εν μέσω ανησυχίας ότι η κάνουλα θα στερέψει, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν φαίνεται να έχει σαφή εικόνα για τα αποθέματα που έχει στη διάθεσή της.

Θρίλερ ανοιχτά της Κρήτης: Ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν τη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα
Καταγγελίες για χρήση όπλων, λέιζερ και παρεμβολές στις επικοινωνίες

Έλα στην ομάδα μας: Digital Content Editor - Weekends (Part time, remote)
Ιδανικό για όσους θέλουν να μπουν στον χώρο των digital media ή να συνδυάσουν τη θέση με άλλη εργασία

Έλα στην ομάδα μας: Digital Content Editor
Full time στην Αθήνα, Hybrid

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Απάντησε στην Τουρκία για τα «Τουρκικά Στενά»
Ο Αναπ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ιωάννης Σταματέκος υπενθύμισε ότι η ορθή ορολογία βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ είναι απλώς «τα Στενά»

Ο Τραμπ απορρίπτει την ιρανική πρόταση: Ο ναυτικός αποκλεισμός του Ιράν θα παραμείνει μέχρι τη συμφωνία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό πριν από νέα πυρηνική συμφωνία, προειδοποιώντας ότι η ιρανική οικονομία και οι ενεργειακές υποδομές «ασφυκτιούν

Επίθεση ΗΠΑ στη… φέτα: Γιατί την προστατεύετε; Δεν υπάρχει μέρος με… το όνομα «Φέτα» στην Ευρώπη
Η Ελλάδα είχε κερδίσει τις δικαστικές μάχες το 2002 και το 2005

Ιαπωνία: Τουρίστες χάνουν τη μνήμη τους και «ξυπνούν» με άδειους λογαριασμούς
Τουρίστες «πληρώνουν» ακριβά τη νυχτερινή διασκέδαση στην Ιαπωνία και την επόμενη δεν θυμούνται τίποτα

Τι λέει η κόρη του 89χρονου «πιστολέρο»: «Για μένα ήταν ένας ξένος από μικρή - Χαλούσε πολλά λεφτά σε μάγια»
Τι ανέφερε η κόρη του 89χρονου για την σχέση που διατηρούσαν

Rafale κατά ιρανικού drone Shaded: Το εντυπωσιακό βίντεο του γαλλικού υπουργείου Αμυνας
Τα γαλλικά μαχητικά συμμετέχουν στην αντιμετώπιση των drones Shahed του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στους ουρανούς της Μέσης Ανατολής

«Καμία υπερεργασία, πληρώθηκε κανονικά» λέει ο Αδωνις Γεωργιάδης για την ειδικευόμενη που εφημέρευε 5 συνεχόμενες ημέρες
«Μετακινήθηκε για 5 ημέρες στη Σάμο, όπου και φιλοξενήθηκε δωρεάν σε ένα καινούργιο διαμέρισμα» ανέφερε ο υπουργός Υγείας

«Θα πρέπει να σε φοβάμαι;» - «Θα σε τουφεκίσω και σένα!»: Ο διάλογος του εισαγγελέα με τον 89χρονο
Ο διάλογος εισαγγελέα με τον 89χρονο

Νίκαια: Βανάκι «λαμπάδιασε» τη στιγμή που κινούταν σε κεντρικό δρόμο
Η πυροσβεστική αντέδρασε άμεσα και δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός

Η ανάρτηση Τραμπ με το όπλο στο χέρι: «Τέρμα ο καλός κύριος!»
Ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσω ανάρτησής του στο Truth Social, προειδοποιεί το Ιράν «να βάλει μυαλό σύντομα»

Ο παιδικός έρωτας που κατέληξε σε οικογενειακή τραγωδία: Φριχτό τέλος για ζευγάρι σχεδόν δύο χρόνια μετά τον γάμο
Οι Αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τα κίνητρα πίσω από το έγκλημα

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή κατηγορείται ο 89χρονος πιστολέρo: «Δεν είχα ανθρωποκτόνο πρόθεση»
Ο ίδιος φέρεται να επιμένει πως η αγανάκτηση όπλισε το χέρι του

Η δίκη του αιώνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο Έλον Μασκ στο εδώλιο κατά της OpenAI
Η δίκη του Έλον Μασκ κατά του Σαμ Αλτμαν, του OpenAI και της Microsoft ξεκίνησε στην Καλιφόρνια, με τον ιδρυτή της Tesla να υποστηρίζει ότι το OpenAI πρόδωσε την αρχική μη κερδοσκοπική αποστολή του

Προσπάθησε να πουλήσει σκύλο σε περαστικό στη Θεσσαλονίκη για 50 ευρώ και θα πληρώσει 4.000 ευρώ πρόστιμο
Ο βουλγαρικής καταγωγής άνδρας συνελήφθη αφού πλησίασε διερχόμενο πολίτη και του πρότεινε να αγοράσει το τετράποδο

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το καλοκαίρι - Οι ημερομηνίες για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια
Πλησιάζει το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς

Προσπάθησε να πουλήσει σκύλο σε περαστικό στη Θεσσαλονίκη για 50 ευρώ και θα πληρώσει 4.000 ευρώ πρόστιμο
Ο βουλγαρικής καταγωγής άνδρας συνελήφθη αφού πλησίασε διερχόμενο πολίτη και του πρότεινε να αγοράσει το τετράποδο

89χρονος: «Αν ήθελα θα τους σκότωνα αλλά το έκανα για τον ντόρο γιατί δεν βρίσκω το δίκιο μου»
Τα πρώτα λόγια του 89χρονου στους αστυνομικούς

Shrinkflation: Η «σιωπηλή» ακρίβεια στα ράφια – Πώς να την εντοπίσετε
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Συγκλονίζει ειδικευόμενη παιδίατρος: «Είμαι 6η μέρα εφημερία» λέει και καταρρέει με σε λυγμούς
Μια νεαρή γιατρός που κάνει το αγροτικό της σε νοσοκομείο της περιφέρειας, μιλά για τις συνθήκες που βιώνει και ξεσπά σε λυγμούς

Καιρός: Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από την ψυχρή εισβολή
Πέφτει αισθητά η θερμοκρασία

Σοκ στο Βέλγιο: Ζευγάρι βίαζε νήπια σε παιδικό σταθμό και τα βιντεοσκοπούσε
Από 18 έως 36 μηνών τα θύματα

Ποιος είναι ο 89χρονος που πυροβόλησε σε ΕΦΚΑ και Εφετείο: Τρεις γιατροί τον έκριναν ικανό να οπλοφορεί
Τι ανέφερε σε επιστολή προς τα Μέσα Ενημέρωσης

Συγκλονιστικό βίντεο: Αντιφρονούντες σε φυλακή του Ιράν λένε τραγούδι αντίστασης λίγο πριν εκτελεστούν
Στο βίντεο που φέρεται να έχει τραβηχτεί μέσα από τη φυλακή Γκεζέλ Χεσάρ φαίνονται έξι Ιρανοί αντιφρονούντες να τραγουδούν ένα τραγούδι αντίστασης λίγα λεπτά πριν την εκτέλεσή τους

ΕΕ: Νέο κύμα ακρίβειας περιμένουν οι πολίτες
Απαισιοδοξία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποχωρούν από τον ΟΠΕΚ, τεράστιο πλήγμα στο πετρελαϊκό καρτέλ
Η αποχώρηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εντείνει τις πιέσεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και αναδιαμορφώνει τις γεωπολιτικές ισορροπίες










