Ο Κολτ Γκρέι θα κατηγορηθεί για φόνο σε σχέση με τον θάνατο δύο δασκάλων και δύο μαθητών στο γυμνάσιο Apalachee στο Γουίντερ της Τζόρτζια, δήλωσαν οι αρχές.
Τα θύματα ήταν ο 14χρονος Mason Schermerhorn, ο 14χρονος Christian Angulo, ο Richard Aspinwall, 39 ετών, και η Christina Irimie, 53, σύμφωνα με τον Χόσεϊ. Ο ιστότοπος του σχολείου δείχνει ότι οι δύο ενήλικες ήταν και οι δύο καθηγητές μαθηματικών και ο Aspinwall ήταν επίσης βοηθός προπονητή ποδοσφαίρου.
Ο Γκρέι είναι μαθητής στο Λύκειο Apalachee και θα αντιμετωπίζεται ως ενήλικας στο δικαστικό σύστημα, είπαν οι αρχές σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου. Άλλα εννέα θύματα –οκτώ μαθητές και ένας καθηγητής– μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία μετά τον πυροβολισμό το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το GBI.
Οι πυροβολισμοί οδήγησαν τους μαθητές και τους καθηγητές να τρέχουν απεγνωσμένα για κάλυψη, καθώς τα σχολεία σε όλη την κομητεία μπήκαν σε lockdown και οι γονείς έψαχναν απεγνωσμένα για πληροφορίες. Κατά τη διάρκεια του μακελειού, η 14χρονη Macey Right έστειλε μήνυμα στη μαμά της λέγοντας ότι άκουσε πυροβολισμούς και ζήτησε από τη μητέρα της να έρθει να την πάρει.
Η ίδια και οι φίλοι της πιάστηκαν χέρι χέρι και προσευχήθηκαν στην τάξη τους, είπε. Λίγες στιγμές αργότερα, άκουσαν χτυπήματα και φωνές, σύμφωνα με τον Macey. «Άκουσα πυροβολισμούς έξω από την τάξη μου και ανθρώπους να ουρλιάζουν, ανθρώπους να εκλιπαρούν να μην τους πυροβολήσουν και μετά ανθρώπους που κάθονταν δίπλα μου τρέμουν και έκλαιγαν», είπε ο Μέισι.
Οι αρχές μίλησαν με τον ύποπτο και τον πατέρα του πέρυσι
Ο ύποπτος είχε μιλήσει στις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου τον Μάιο του 2023, αφού το FBI έλαβε «αρκετές ανώνυμες πληροφορίες σχετικά με διαδικτυακές απειλές για πυροβολισμό σε σχολείο σε άγνωστη τοποθεσία και ώρα», σύμφωνα με κοινή δήλωση από το γραφείο του FBI στην Ατλάντα και τον Σερίφη της κομητείας Τζάκσον. Οι διαδικτυακές απειλές περιελάμβαναν φωτογραφίες με όπλα, ανέφερε η δήλωση.
«Ο πατέρας δήλωσε ότι είχε κυνηγετικά όπλα στο σπίτι, αλλά ο γιος του δεν είχε
πρόσβαση σε αυτά χωρίς επίβλεψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έκανε τις απειλές στο διαδίκτυο». Το FBI είπε ότι δεν υπήρχε πιθανή αιτία για σύλληψη εκείνη τη στιγμή.
Ο πυροβολισμός της Τετάρτης είναι ο πιο θανατηφόρος από τους 45 πυροβολισμούς σε σχολεία μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με ανάλυση του CNN. Είναι ένας από τους 11 πυροβολισμούς σε σχολεία με τέσσερις ή περισσότερους θανάτους από το 2008, όταν το CNN άρχισε για πρώτη φορά να παρακολουθεί τους πυροβολισμούς στα σχολεία.
Οι αρχές είπαν ότι η πρώτη αναφορά για ενεργό σκοπευτή ήρθε στις 10:20 π.μ (τοπική ωρα) Ένας υπεύθυνος σχολικών πόρων που υπηρετούσε στο Apalachee High αντιμετώπισε τον δράστη, ο οποίος έπεσε στο έδαφος και συνελήφθη, είπε στους δημοσιογράφους ο σερίφης της κομητείας Μπάροου Τζαντ Σμιθ.
16χρονη αυτόπτης μάρτυρας κάθισε δίπλα στον δράστη
Η Lyela Sayarath, 16 ετών είπε στο CNN ότι ο φερόμενος δράστης κάθισε δίπλα της σε ένα μάθημα άλγεβρας. Είπε ότι έφυγε νωρίς από την τάξη, γύρω στις 9:45 π.μ. Προς το τέλος του μαθήματος, κάποιος είπε στον καθηγητή της από το μεγάφωνο να ελέγξει το email του, είπε.
Λίγο μετά, ο Γκρέι βρισκόταν έξω από την πόρτα της τάξης, η οποία ήταν κλειστή, είπε. Μια άλλη μαθήτρια που πήγε στην πόρτα πήδηξε προς τα πίσω όταν είδε ότι είχε όπλο. «Υποθέτω ότι είδε ότι δεν θα τον αφήναμε να μπει», είπε η Λιέλα. «Και υποθέτω ότι η τάξη δίπλα μου, η πόρτα τους ήταν ανοιχτή, οπότε νομίζω ότι μόλις άρχισε να πυροβολεί στην τάξη».
Αρχικά, είπε στο CNN ότι άκουσε μια έκρηξη πυροβολισμών –ίσως 10 με 15 πυροβολισμούς– και μετά ακούγονταν «ο ένας μετά τον άλλον». Οι μαθητές έπεσαν στο πάτωμα και σύρθηκαν στη γωνία, είπε η Lyela. «Φαινόταν ότι αυτό δεν ήταν κάτι που είχε σχεδιάσει πολύ καλά ή ότι δεν ήταν πολύ δυνατός με το όπλο επειδή δεν προσπάθησε να πυροβολήσει την πόρτα μας. Μόλις είδε ότι δεν μπορούσε να μπει στην τάξη μας, απλώς πήγε στο επόμενο.»
Το γυμνάσιο είχε δεχτεί παλαιότερη τηλεφωνική απειλή, είπαν στο CNN πολλοί αξιωματούχοι επιβολής του νόμου. Το τηλεφώνημα της Τετάρτης το πρωί προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν πυροβολισμοί σε πέντε σχολεία και ότι το Apalachee θα ήταν το πρώτο. Δεν είναι γνωστό ποιος έκανε την κλήση. Τα σχολεία στην κομητεία Μπάροου θα παραμείνουν κλειστά την υπόλοιπη εβδομάδα.
Οι ΗΠΑ έχουν υποστεί τουλάχιστον 385 μαζικούς πυροβολισμούς μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το Gun Violence Archive, το οποίο, όπως και το CNN, ορίζει τους μαζικούς πυροβολισμούς ως εκείνους στους οποίους πυροβολούνται τέσσερα ή περισσότερα θύματα. Αυτός είναι κατά μέσο όρο περισσότεροι από 1,5 μαζικοί πυροβολισμοί κάθε μέρα.
Μαθητής έστειλε μήνυμα στη μαμά του- «Φοβάμαι»
Η Έριν Κλαρκ ήταν στη δουλειά το πρωί της Τετάρτης όταν έλαβε μια σειρά από μηνύματα κειμένου από τον γιο της, ο οποίος παρακολουθούσε το μάθημα στο Λύκειο Apalachee. «Πυροβολισμοί στο σχολείο», «Φοβάμαι», έγραψε.
«Σε παρακαλώ» «δεν αστειεύομαι», είπε ο καταιγισμός των μηνυμάτων. «Φεύγω από τη δουλειά», απάντησε η Κλαρκ. «Σ’ αγαπώ», έγραψε ο 17χρονος γιος της Ethan Haney. «Κι εγώ σ'αγαπώ μωρό μου», έστειλε μήνυμα η μαμά του πριν πάει στο γυμνάσιο. Η Κλαρκ είπε στο CNN ότι ο γιος της άκουσε οκτώ ή εννέα πυροβολισμούς προτού κλείσει την πόρτα της τάξης του και, με τη βοήθεια ενός άλλου συμμαθητή του, μετακινούσε καρέκλες και τραπέζια για να κλείσει την πόρτα.
Ήταν «απολύτως τρομοκρατημένη» όταν διάβασε τα μηνύματα του γιου της. «Απλώς συνέχισε να προσεύχεται για να μείνει ασφαλής», είπε.
Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, Μπράιαν Κεμπ έχει κατευθύνει όλους τους διαθέσιμους κρατικούς πόρους για να συνδράμουν στο σημείο, είπε σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κυβερνήτης προέτρεψε «όλους τους κατοίκους να προσευχηθούν για την ασφάλεια όσων βρίσκονται στις τάξεις μας, τόσο στην κομητεία Μπάροου όσο και σε ολόκληρη την πολιτεία».
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί για το περιστατικό, είπε ο Λευκός Οίκος, προσφέροντας ομοσπονδιακή υποστήριξη σε κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να συντονίζεται με ομοσπονδιακούς, πολιτειακούς και τοπικούς αξιωματούχους καθώς λαμβάνουμε περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Ο γενικός εισαγγελέας Mέρικ Γκάρλαντ είπε ομοίως ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «είναι έτοιμο» να υποστηρίξει την κοινότητα μετά τον πυροβολισμό. «Ακόμα συλλέγουμε πληροφορίες, αλλά το FBI και η ATF βρίσκονται στη σκηνή, συνεργάζονται με κρατικούς, τοπικούς και ομοσπονδιακούς εταίρους», είπε ο Γκάρλαντ σε μια συνάντηση της Ειδικής Ομάδας Εκλογικών Απειλών του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το Winder είχε πληθυσμό περίπου 18.338 σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ. Το Σχολικό Σύστημα της Κομητείας Μπάροου είναι η 24η μεγαλύτερη σχολική περιφέρεια στην πολιτεία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της περιοχής. Εξυπηρετεί περίπου 15.340 μαθητές, 1.932 από τους οποίους είναι εγγεγραμμένοι στο Λύκειο Apalachee.
Πηγή: http://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1580602/makeleio-se-lykeio-tis-tzortzia-dyo-14xronoi-kai-dyo-kathigites-ta-thymata-mama-fovamai-se-agapo
«Είμαστε έτοιμοι για δράση»: Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν εάν το Ιράν καταστείλει βίαια τις διαμαρτυρίες
Σε περίπτωση που το Ιράν ανοίξει πυρ και υπάρξουν νεκροί ανάμεσα σε πολίτες που διαδηλώνουν, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν για να τους προστατεύσουν

Πατέρας έδωσε κοκαΐνη στον 14χρονο γιο του στα Γιάννενα και συνελήφθη
Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος βρισκόταν μαζί με τον πατέρα και τον ανήλικο

Διεγράφησαν από τα πανεπιστήμια 308.605 μη ενεργοί φοιτητές με την είσοδο της νέας χρονιάς
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκκαθάρισης των φοιτητικών καταλόγων

15χρονη Ελληνίδα αγνοείται μετά την τραγωδία στο κλαμπ στο Κραν Μοντανά
Οι συγγενείς της ζητούν από όποιον γνωρίζει κάτι σχετικό με την τύχη της να επικοινωνήσει άμεσα με τις αρχές

Κραν Μοντάνα: Τα δευτερόλεπτα πριν την τραγωδία - Αυτή είναι η σερβιτόρα που έκαψε το μοιραίο κλαμπ
Οι επιζώντες περιέγραψαν σκηνές φρίκης μέσα στο κλαμπ

Θεσσαλονίκη: Παρενόχλησε 20χρονη μέσα σε μπαρ κι εκείνη τον έδειρε μαζί με τον σύντροφό της
Σοβαρό επεισόδιο σε μπαρ στη Θεσσαλονίκη, λίγο μετά την αλλαγή του χρόνου

Σοκ: Κάλεσε τον εραστή στο σπίτι για Πρωτοχρονιά - Τον ευνούχισε επειδή αρνήθηκε να την παντρευτεί
Η άρνησή του να την παντρευτεί μετά από 7 χρόνια σχέσης προκάλεσε την οργή της

Νεκρός ένας 23χρονος από το τροχαίο στο Μαρκόπουλο, ένας σοβαρά τραυματίας στο Ίλιον
Το όχημα που οδηγούσε εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα να συγκρουστεί στη μπάρες του δρόμου

Η έφηβη κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε την πρώτη της επίσημη επίσκεψη στο οικογενειακό μαυσωλείο
Ειδικοί εξέλαβαν την εμφάνιση της νεαρής ως ακόμη μια ένδειξη πως ο κ. Κιμ ετοιμάζει την κόρη του για τη διαδοχή του

Λουτράκι: Kαρχαρίας κολυμπάει σε ρηχά νερά δίπλα στην παραλία
Συχνές πλέον οι εμφανίσεις καρχαριών στις ελληνικές θάλασσες κοντά στις ακτές

Χάος στο Ιράν: Ο λαός στους δρόμους κατά των Αγιατολάχ, τρεις νεκροί και εσωτερικές ρωγμές στο καθεστώς
Οι πρώτες κοινωνικές εκρήξεις έκαναν την εμφάνισή τους την περσινή άνοιξη

Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: «Σερβιτόρος στους ώμους συναδέλφου του έβαλε φωτιά στο ταβάνι του μπαρ με βεγγαλικό» λέει αυτόπτης μάρτυρας
Τι λένε αυτόπτες μάρτυρες για τις στιγμές που προηγήθηκαν της φονικής έκρηξης και πυρκαγιάς με τους 40 νεκρούς

Big-4: Τα ευρωπαϊκά «διαμάντια» που μας μάγεψαν στη League Stage
Μια απολαυστική αναδρομή στις κορυφαίες στιγμές των τεσσάρων «μεγάλων» της Super League στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του φετινού χειμώνα

Μεγάλες αλλαγές από σήμερα για τους δημόσιους υπαλλήλους – Σε ισχύ το νέο πειθαρχικό δίκαιο – Παραπτώματα η παρενόχληση και η άρνηση αξιολόγησης
Αλλάζει ριζικά το πλαίσιο ευθυνών και κυρώσεων για τους δημόσιους υπαλλήλους

Έκρηξη σε μπαρ στο θέρετρο σκι Κραν Μοντανά στην Ελβετία: Τουλάχιστον 10 νεκροί, πολλοί τραυματίες
Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η έκρηξη και η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκαν από πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια μουσικού event στο δημοφιλές μπαρ Le Constellation

Ευτυχισμένο το 2026!
Μια νέα χρονιά γεμάτη ιδέες, περιεχόμενο και ουσιαστικές συνδέσεις

Τρόμος για δύο 13χρονες: Μιλούσαν με Αιγύπτιους στα social media - Λιπόθυμη από χρήση χασίς η μία!
Απίστευτη τροπή πήρε η γνωριμία δύο νεαρών κοριτσιών μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Θρίλερ στη Ναύπακτο: Απανθρακωμένα πλούσια αδέρφια - Αφαντη η οικιακή βοηθός που ήταν στη διαθήκη!
Τα δύο αδέρφια είχαν μέχρι και ιδιόκτητο... δάσος!

Καιρός: Απόλυτη ανατροπή από Αρναούτογλου - Από τα χιόνια στους... 18 βαθμούς σε λίγες ώρες
Μετά την κακοκαιρία εξπρές και τα χιόνια περνάμε σε ανοιξιάτικο καιρό με την έλευση του 2026

Πιλότος «άφησε σημείωμα αυτoκτoνίας» πριν ρίξει το αεροσκάφος σε φράγμα του Έσσεξ
Αναφορές θέλουν να έκανε κύκλους πάνω από το σημείο αρκετή ώρα πριν συντριβεί

Χωρίς ρεύμα ο Δήμος Πεντέλης - Αντιδράσεις από τους κατοίκους
Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται από το μεσημέρι της παραμονής Πρωτοχρονιάς περιοχές του Δήμου Πεντέλης, πιθανότατα λόγω της κακοκαιρίας

«Η χειροβομβίδα δεν εξερράγη στα χέρια του Ραφαήλ»: Εξελίξεις με τον νεκρό 19χρονο ΕΠΟΠ στη Ρόδο
Φέρεται να μην χειρίστηκε το στρατιωτικό υλικό

Αστυνομία της Καλιφόρνιας για τον άστεγο ηθοποιό του Nickelodeon, Τάιλορ Τσέις: Του προσφέρεται συνεχώς βοήθεια αλλά την αρνείται
«Έχει φτάσει πολύ κοντά στο να την αποδεχτεί, όμως το τελικό βήμα πρέπει να γίνει από τον ίδιο και μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί»

Κιριμπάτι: Η νησιωτική χώρα του Ειρηνικού υποδέχθηκε πρώτη το 2026
Τα νησιωτικά συμπλέγματα του Ειρηνικού Ωκεανού υποδέχονται ήδη το 2026

Η Μόσχα δημοσίευσε βίντεο με συντρίμμια drone ως «απόδειξη» για τους ισχυρισμούς περί ουκρανικής επίθεσης στο σπίτι του Πούτιν
«Έχουν ως στόχο τον αντιπερισπασμό», λέει η Κάγια Κάλλας

Από τον Πάπα Φραγκίσκο στον Ντέιβιντ Λιντς: Οι προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή το 2025
Από θρησκευτικούς ηγέτες με παγκόσμια επιρροή έως εμβληματικούς δημιουργούς της τέχνης και του κινηματογράφου, το 2025 σημαδεύτηκε από την απώλεια μεγάλων προσωπικοτήτων

Επεισοδιακές ληστείες στην Αθήνα: Ανδρας προσποιήθηκε τον αστυνομικό και λήστεψε αλλοδαπό
Τέσσερις ξυλοκόπησαν 23χρονο για το κινητό και τα παπούτσια του

Γεωργιάδης: Τα μπλόκα δεν γίνονται για αγροτικά θέματα αλλά για να πέσει η κυβέρνηση
Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει ότι τα περισσότερα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί και κάνει λόγο για καθαρά πολιτική πράξη με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία

Πρόστιμο έως 2.500 ευρώ σε ασυνεπείς δημοσίους υπαλλήλους - Ποιοι «κινδυνεύουν»
Η ημερομηνία κλειδί

Λαζαρίδης: Δεν χρωστάμε τίποτα στους αγρότες, αδιανόητο η κυβέρνηση να τους καλεί σε διάλογο και να αρνούνται
Σημείωσε ότι υπάρχουν συνδικαλιστές που ζητούν τον διάλογο και τραμπουκίζονται από κάποιους άλλους

Νεβάδα: Αυτοκίνητο… απογειώνεται και η οδηγός εκτινάσσεται σε πισίνα – Δείτε βίντεο
Η στιγμή που αυτοκίνητο συγκρούεται σε τοίχο αυλής, απογειώνεται και εκτινάσσει τον οδηγό σε ιδιωτική πισίνα, στο Λας Βέγκας

Σταματούν επ` αόριστον οι λαϊκές αγορές σε όλη τη χώρα από τις 7 Ιανουαρίου
Ποια είναι τα 6 βασικά αιτήματα

Ωράριο σούπερ μάρκετ σήμερα (31/12): Τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα την παραμονή της πρωτοχρονιάς
Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τόσο αύριο Πρωτοχρονιά όσο και στις 2 Ιανουαρίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί για την απογραφή των επιχειρήσεων

Δολοφονία Ελένης Παπαδοπούλου: Προφυλακίστηκε ο γιος της
Έπειτα από εξαντλητική ανακριτική διαδικασία οκτώ ωρών, οι δικαστικές αρχές έκριναν ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την επιβολή προσωρινής κράτησης, παρά την πλήρη άρνηση των κατηγοριών από την πλευρά του κατηγορουμένου

Βόλος: Σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς στο Αλιβέρι Νέας Ιωνία
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τραυματισμό ενός ατόμου

Τέλος οι παλιοί λογαριασμοί ΕΥΔΑΠ – Δείτε πώς αλλάζουν οι τιμές νερού από τη νέα χρονιά!
Το σχέδιο που θα υλοποιηθεί σε βάθος δεκαετίας, αφενός θα περιορίσει τις άσκοπες απώλειες νερού στο δίκτυο και αφετέρου θα συγκρατήσει την περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων μέσω κυκλικής χρήσης νερού από μη οικιακούς καταναλωτές

Google: Προχωρά σε αλλαγή - τομή στο Gmail
Η Google ικανοποιεί ένα διαχρονικό αίτημα των χρηστών της υπηρεσίας email

Καταργούνται τα χάρτινα εισιτήρια στο μετρό της Θεσσαλονίκης: Μέχρι πότε θα είναι σε ισχύ, τι αλλάζει
Οι επιβάτες μπορούν να εκδώσουν άυλο εισιτήριο μέσω της εφαρμογής «OSETH Bus Mobile App»

Το «τσουνάμι» παρενόχλησης που δέχτηκε επιστήμονας για το ταξίδι της στο διάστημα με την Blue Origin
«Ένα όνειρο μετατράπηκε σε εφιάλτη» - «Θάφτηκαν όλα κάτω από μια χιονοστιβάδα μισογυνισμού»

Μήνυση για διαρροή προσωπικών δεδομένων κατέθεσε ο Γιώργος Μπότας: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»
Ο αγροτοσυνδικαλιστής των Μαλγάρων, Γιώργος Μπότας. έκανε λόγο για «πόλεμο λάσπης» απέναντί του










