Το πρόσφατα αποχαρακτηρισμένο βίντεο απεικονίζει κρίσιμες στιγμές της εναέριας συνάντησης, η οποία σύμφωνα με το Πεντάγωνο διήρκεσε 30-40 λεπτά. Το βίντεο δείχνει την κάμερα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper να είναι στραμμένη προς τα πίσω προς την ουρά του και τον έλικα του αεροσκάφους, ο οποίος είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος, να περιστρέφεται. Στη συνέχεια, φαίνεται ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi SU-27 να πλησιάζει. Καθώς πλησιάζει, το ρωσικό μαχητικό ρίχνει καύσιμα καθώς αναχαιτίζει το αμερικανικό drone.
Σε ένα άλλο τμήμα του υλικού, το ρωσικό αεροσκάφος κάνει ένα ακόμη πέρασμα. Καθώς πλησιάζει, ρίχνει και πάλι καύσιμα. Το βίντεο από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος διακόπτεται στη συνέχεια, καθώς το ρωσικό μαχητικό συγκρούεται με το MQ-9 Reaper, προκαλώντας ζημιά στην προπέλα και αναγκάζοντας τελικά τις ΗΠΑ να καταρρίψουν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι υπήρξε σύγκρουση.
BREAKING: DoD releases footage of a Russian Su-27 colliding into a U.S. MQ-9 over the Black Sea Tuesday.
— Lara Seligman (@laraseligman) March 16, 2023
You can see the Russian aircraft dump fuel on the MQ-9, then bump into it. The video is lost; a few seconds later the feed returns and you can see the propeller is damaged. pic.twitter.com/jzF7NZ1em5
Όταν η κάμερα επανέρχεται σε λειτουργία στο βίντεο, η προβολή είναι και πάλι στραμμένη προς τα πίσω και η προπέλα φαίνεται κατεστραμμένη από τη σύγκρουση. Με την προπέλα κατεστραμμένη, οι χειριστές του drone πέταξαν ουσιαστικά το αεροσκάφος ως ανεμόπτερο καθώς κατέβαινε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, και το κατέβασαν στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κριμαίας.
Κατά την πτώση του, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι οι χειριστές έσβησαν εξ αποστάσεως το ευαίσθητο λογισμικό του drone, μειώνοντας τον κίνδυνο να πέσει μυστικό υλικό στα χέρια του εχθρού πριν αυτό πέσει στο νερό.
Η Μόσχα είχε καταστήσει σαφές ότι θα επιχειρούσε να ανακτήσει τα συντρίμμια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους και δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN την Τετάρτη ότι η Ρωσία είχε φτάσει στο σημείο συντριβής του MQ-9 στη Μαύρη Θάλασσα.
Μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο θα ήταν μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου ενάντια στη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό ολοκαύτωμα, προειδοποίησε στο μεταξύ ο Ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ.
«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε λεπτομερώς τους λόγους και την πορεία των ενεργειών των Ρώσων πιλότων κατά το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα. Επαναλαμβάνω, για όσους δεν είναι συγκεντρωμένοι, να δουν την κατάσταση αντικειμενικά: τα μαχητικά μας δεν ήρθαν σε επαφή με το αμερικανικό UAV», δήλωσε για την απώλεια του αμερικανικού drone MQ-9.
«Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποτρέψει τέτοιου είδους επεισόδια - ενημέρωσε έγκαιρα τη διεθνή κοινότητα για τα όρια του προσωρινού καθεστώτος εναέριου χώρου που δημιουργήθηκε για την ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’» σημείωσε.
«Φυσικά, είναι κρίμα για το Πεντάγωνο να χάνει ακριβό κομμάτι του εξοπλισμού. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να επιστρέψει στον εαυτό του τις κατηγορίες για αντιεπαγγελματικές ενέργειες», σημείωσε ειρωνικά ο Αντόνοφ.
Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/1350393/ipa-sti-dimosiotita-plana-to-tet-a-tet-tou-amerikanikou-drone-me-to-rosiko-mahitiko-aeroskafos-sti-mauri-thalassa/
Παραμένει πολύ υψηλός κίνδυνος φωτιάς την Παρασκευή – Οι περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί»
Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένουν πολλές περιοχές της χώρας και την Παρασκευή

Μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα: Πάνω από 2.000 άτομα εισήλθαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες
Η Ισπανία αντιμετωπίζει νέα έξαρση μεταναστευτικής πίεσης στον θύλακα της Θέουτας, με εκατοντάδες να φτάνουν καθημερινά κολυμπώντας από το Μαρόκο, ανάμεσά τους πολλά ανήλικα.

Φωτιά Ρέθυμνο: Ανεμοι 125 χλμ/ώρα καθηλώνουν τα εναέρια – ρεπόρτερ δεν μπορεί να σταθεί όρθια
Πάνω από 200 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα, ενώ οι ριπές ξεπερνούν τα 10 μποφόρ και αδυνατίζουν κάθε εναέρια επιχείρηση.

Φωτιά στην Κρήτη: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τους καπνούς να έχουν διανύσει 100 χλμ.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσίευσε δορυφορικές λήψεις που αποτυπώνουν την πυρκαγιά στον Ασώματο Ρεθύμνου, ενώ καπνός από πυρκαγιά στην Τουρκία πλήττει Λέσβο και Χίο.

Φωτιά σε λεωφορείο μέσα στο νοσοκομείο Καβάλας – Εκκενώθηκε έγκαιρα
Επιβάτες και οδηγός εγκατέλειψαν το όχημα χωρίς τραυματισμούς, ενώ οι αιτίες της πυρκαγιάς διερευνώνται

Ψαράς έσωσε 30 εγκλωβισμένους από την παραλία Αγίου Παύλου στο Ρέθυμνο
Ο αλιέας Νίκος Ματθαιάκης από την Αγία Γαλήνη έκανε τρία δρομολόγια με το καΐκι του «Αγιος Σπυρίδωνας» για να απομακρύνει ηλικιωμένους και εγκλωβισμένους εν μέσω πυρκαγιάς και ισχυρών ανέμων.

Φωτιές σε Πάρο και Ανδρο: Μηνύματα 112 για εκκένωση – Πέμπτη εντολή απομάκρυνσης στην Πάρο
Αναζωπυρώσεις στις περιοχές Καμαρίου, Τρυπητής και Φάραγγα λόγω ισχυρών ανέμων, ενώ στην Παλαιόπολη της Ανδρου οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς το Μπατσί.

«Νέο» είδος δεινοσαύρου ηλικίας 210 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε στη Ζιμπάμπουε
Ο Musango matusadonaensis αλλάζει τα δεδομένα για την εξέλιξη των πρώτων δεινοσαύρων

Πυρκαγιά Ρεθύμνου: Λύγισε ο συνάδελφος των δύο νεκρών πυροσβεστών – «Τα είδα με τα μάτια μου»
Με δάκρυα στα μάτια, πυροσβέστης που ήταν παρών στην τραγωδία περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που κόστισαν τη ζωή στον 25χρονο Παντελή Διαμαντάκη και τον 58χρονο Μανώλη Στρατιδάκη.

Πώς εγκλωβίστηκαν οι δύο πυροσβέστες στην Κρήτη – Τι αποκαλύπτουν οι πρώτες εκτιμήσεις
Μηδενική ορατότητα και απότομη στροφή του ανέμου έθεσαν σε θανάσιμη παγίδα τον 25χρονο Παντελή Διαμαντάκη και τον 58χρονο Μανώλη Στρατιδάκη, μόλις 20–30 μέτρα από άλλη ομάδα πυροσβεστών.

Παραιτήθηκε με αιχμές από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» ο Θανάσης Αυγερινός
Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι λειτουργούσε εν αγνοία του παράλληλο Γραφείο Τύπου εντός του κινήματος, αφήνοντας αιχμές για τη Μαρία Καρυστιανού.

Εργαζόμενοι σε φέρετρα και... πελάτες σε ξαπλώστρες και ψυγεία: Τα κόλπα των εργοδοτών
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτικών αρχών, αρκετοί εργοδότες καταφεύγουν σε πρακτικές που αποσκοπούν στην απόκρυψη παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας και στην αποφυγή των προβλεπόμενων προστίμων

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 26χρονος που επιτέθηκε σε 46χρονο στη μέση του δρόμου για το χρώμα της μπλούζας που φορούσε
Τον προσέγγισε, άρχισε να τον βρίζει και να τον απειλεί ενώ αμέσως μετά του επιτέθηκε καταφέρνοντάς του χτυπήματα

Χαλκιδική: Κερδίζει τη μάχη η 7χρονη που έχασε την οικογένεια της σε τροχαίο
Το τροχαίο συνέβη στις 15 Ιουνίου 2026, όταν το αυτοκίνητο της οικογένειας συγκρούστηκε με βυτιοφόρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η μητέρα, ο πατέρας και το έξι μηνών αδελφάκι της.

Τουρισμός για Όλους: Η ημερομηνία που ανοίγουν οι αιτήσεις – Voucher έως 600 ευρώ
Δύο φάσεις υλοποίησης: Σεπτέμβριος–Δεκέμβριος 2026 και Ιανουάριος–Δεκέμβριος 2027 – Οι δικαιούχοι της πρώτης φάσης θα αναδειχθούν μέσω κλήρωσης

Έλληνας πιλότος Canadair έγινε δεκτός ως ήρωας στην Ισπανία – Δείτε την «αψίδα νερού»
Ισπανοί πυροσβέστες υποδέχθηκαν με συμβολική «αψίδα νερού» έναν Έλληνα χειριστή Canadair της 383 ΜΕΕΑ που έφτασε να βοηθήσει στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Αίγυπτος: Εκρήξεις στο λιμάνι της Νταμιέτα - Αναφορές για πλήγμα με drone σε δεξαμενόπλοιο
Η εταιρεία παροχής λιμενικών υπηρεσιών Inchcape ανέφερε ότι δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς φυσικού αερίου τυλίχθηκαν στις φλόγες στο λιμάνι της Νταμιέτα

Πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πυρόπληκτων από τη μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο
Την πλατφόρμα δημιούργησε το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Γιώργος Χατζιδάκις: «Ποτέ δεν απαγόρευσα στον κ. Μητσιά να τραγουδά το `Ο Γιάννης ο Φονιάς`»
Με ανακοίνωση του ο γιος του Μάνου Χατζιδάκι απαντά στα δημοσιεύματα που τον φέρουν να απαγορεύει την εκτέλεση του «Ο Γιάννης ο φονιάς» στη συναυλία του Μανώλη Μητσιά στο Δίον και εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

«Συγγνώμη»: Τα τελευταία λόγια της διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο πριν πεθάνει
Ο ανακριτής ζήτησε να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό της

Θυελλώδεις άνεμοι στην Κρήτη: Οι καπνοί από τη φωτιά στο Ρέθυμνο έφτασαν στην Αφρική
Η μεγαλύτερη ένταση σημειώθηκε στον Φουρφουρά, βόρεια του πύρινου μετώπου, όπου η μέγιστη ριπή έφτασε τα 111 χιλιόμετρα την ώρα

Οι Χούθι εξετάζουν το ενδεχόμενο διοδίων στην Ερυθρά Θάλασσα με τις ευλογίες του Ιράν
Στόχος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν η νομιμοποίηση της πρακτικής επιβολής τελών σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς και η άσκηση πρόσθετης πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες

Λαμία: Γυναίκα πνίγηκε τρώγοντας σουβλάκι
Παρά την άμεση διακομιδή της στο νοσοκομείο, έφυγε από τη ζωή

Πέθανε πυροσβέστης στο Γύθειο
Η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Νέα Κρύα Βρύση Ρεθύμνου: 112 για εκκένωση οικισμών
Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, γρήγορα η φωτιά βγήκε εκτός ελέγχου

Reuters: Συναγερμός στο Πεντάγωνο - Γιατί ο αμερικανικός στρατός «μαζεύει» τα κινητά των στρατιωτών
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ προειδοποίησε τα στρατεύματα ότι τα βίντεο από κινητά τηλέφωνα που κοινοποιούνται στο διαδίκτυο μπορούν να βοηθήσουν το Ιράν να στοχεύσει αμερικανικές βάσεις

Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαίρη Νταλμάς
Η ερμηνεύτρια, που άφησε το στίγμα της στις λαϊκές πίστες των δεκαετιών του `70 και του `80, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών

Παραιτήθηκε από εκπρόσωπος του κόμματος Καρυστιανού ο Θανάσης Αυγερινός, παραμένει στο Πολιτικό Συμβούλιο
Δρομολογούνται ανακατατάξεις στο επιτελείο της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» μετά την δημοσκοπική της πτώση

Τραγωδία στη Λαμία: Γυναίκα έχασε τη ζωή της ενώ έτρωγε σουβλάκι
Το προσωπικό του εστιατορίου και περαστικοί από γειτονικά καταστήματα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την σώσουν, χωρίς αποτέλεσμα

Χαλκιδική: 12χρονος ανασύρθηκε αναίσθητος από τη θάλασσα - Τον έσωσαν ναυαγοσώστες
Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ναυαγοσωστών το παιδάκι επανήλθε στις αισθήσεις του

Κομοτηνή: 19χρονος οδηγός μοτοσικλέτας παρέσυρε αστυνομικό που του έδινε σήμα ελέγχου – Δεν κατείχε δίπλωμα
Και οι δύο εμπλεκόμενοι, ο ένστολος και ο νεαρός οδηγός, τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση

Νεκρός σε τροχαίο ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός Glen Hansard
Ο Ιρλανδός μουσικός και τραγουδιστής των The Frames έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα με μοτοσικλέτα στα δυτικά του Δουβλίνου, σε ηλικία 56 ετών.

«Ανακαινίζω»: Διευρύνονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας για κλειστές κατοικίες – Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι
Οι τροποποιήσεις στα κριτήρια επιλεξιμότητας αυξάνουν τον αριθμό των δικαιούχων του νέου προγράμματος για τη στέγαση

Κλείνει κατάστημα ΙΚΕΑ και έχει εκπτώσεις έως 70% στα προϊόντα
Το κατάστημα των ΙΚΕΑ στον Πειραιά κατεβάζει ρολά στις 22 Αυγούστου 2026 - στο επίσημο site διατίθενται προϊόντα με έκπτωση που φτάνει το 70%.

Η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία του BBC: Πήγε για δουλειά και κατέληξε ζωντανά στον αέρα
Ο Γκι Γκόμα βρέθηκε κατά λάθος στη θέση του καλεσμένου ειδικού σε ζωντανή εκπομπή του BBC αντί να δώσει συνέντευξη πρόσληψης - και έμεινε για πάντα στην ιστορία

Μυστηριώδεις θάνατοι ελεφάντων στην Κένυα: Θρίλερ και συναγερμός στις αρχές
Έρευνα επείγοντος χαρακτήρα διεξάγεται μετά τον αδιευκρίνιστο θάνατο 15 ελεφάντων κοντά στο Εθνικό Πάρκο Αμποσέλι

Γαλάζια Σημαία: Ποιες παραλίες σε Χίο και Πάρο έχασαν τη διάκριση και γιατί
Ελλείψεις σε ασφάλεια, καθαριότητα και εξυπηρέτηση λουομένων οδήγησαν στην απόσυρση της βράβευσης από εννέα ακτές των δύο νησιών.

ΕΟΔΥ: Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο
Ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε αναθεωρημένο κατάλογο δήμων με κρούσματα έως τις 27 Ιουλίου 2026, με την Αττική να συγκεντρώνει την πλειονότητα των περιστατικών.

Φωτιά στην Πάρο: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο – Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική
Οι δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα λόγω ισχυρών ανέμων που αυξάνουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων στο νησί.

Αρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου: Η Επιτροπή Δεοντολογίας είπε «ναι» μετά τη μήνυση Κουσουλού
Κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγείται στην Ολομέλεια άρση της ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του δημοσιογράφου.










