«Έχει ήδη δρομολογηθεί. Ήταν φανερό παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, τη Γάζα ότι χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορική και αντιdrone κάλυψη. Φανταστείτε το σαν μια εκκλησία με δύο επάλληλους θόλους» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Δεν θα γίνει αύριο το πρωί αλλά θα γίνει. Υπάρχει μια σημαντική προβλεφθείσα δαπάνη για τον σκοπό αυτό» πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε «η Τουρκία έχει κάνει βήματα παραγωγής drone αλλά το ελληνικό σύστημα δεν είδε ότι πρέπει να καλυφθεί το κενό αυτό στο σύστημα των Ενόπλων Δυνάμεων».
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι επιθετική δύναμη αλλά αυτο που κάνει είναι να προστατεύει την επικράτειά της. Η Ελλάδα μπορεί πάντοτε να προστατεύει τον εαυτό της. Πρέπει όμως να κάνουμε βήματα για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή παράξει κάποιος σε βάρος μας»
Μηνύματα στην Τουρκία
Όσον αφορά την προκλητική αντίδραση της Τουρκίας στην ελληνική απόφαση για δημιουργία περιβαλλλοντικών θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο ο κ. Δένδιας σχολίασε «αν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται ότι η Τουρκία ότι πρέπει να ζητήσουμε την άδειά της για να προστατεύσουμε το περιβάλλον στις Κυκλάδες».
«Αν ψαρεύω, δηλαδή, στους Αντίπαξους θα πρέπει να τηλεφωνήσω στον τούρκο πρέσβη; Αυτά τα πράγματα δεν είναι σοβάρα» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.
«Δεν υπάρχει Έλληνας που να δέχεται η Τουρκία αυτά που είπε για το περιβαλλοντικό πάρκο στις Κυκλάδες. Η Τουρκία διαδοχικά κάνει μαξιμαλισμό για να σε υποχρεώσει σε "αυτοπεριορισμό"» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.
Ο ίδιος, πάντως, εκτίμησε ότι «δεν θεωρώ ότι επιστρέφουμε στην περίοδο της Έντασης. Η Τουρκία ακολουθεί την τακτική κρύο-ζεστό. Ενώ δεν θέλει να καταγράφονται σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ παραβιάσεις που η Ελλάδα να καταγγείλει, σε ρητορικό επίπεδο προχωράει σε απίστευτες τοποθετήσεις».
Όπως διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «δεν μπορεί η Ελλάδα να αποστεί των εξαγγελιών της, θα είναι σαν να αναγνωρίζει δικαίωμα βέτο στην Τουρκία για περιβαλλοντικά ζητήματα. Μήπως θα ζητάμε άδειαγια έκδοση οικοδομικών αδειών στα νησιά;».
12 μίλια
Ερωτηθείς για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι «υπάρχει μια πάγια εθνική θέση είναι δικαιώμα κυριαρχίας που θα ασκηθεί όταν το εθνικό συμφέρον το επιβάλει» ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτο το casus belli. Εκθέτει μόνο την Τουρκία αυτή η κατάσταση. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκπέμψει σε σύμμαχο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ απειλή πολέμου για κυριαρχικό δικαίωμα που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο»
«Η Τουρκία κάποια στιγμή, και πρέπει να της δώσουμε όλο τον χώρο να το κάνει χωρίς να φανεί ότι την ταπεινώνουμε, να βγάλει από το τραπέζι και την απειλή πολέμου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Από την άλλη πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία. Ακόμα και η επίλυση μικρών ζητημάτων βοηθάει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι αποδεχόμαστε το καθεστώς απειλής πολέμου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο» κατέληξε για τα ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Μισθολογικά των Ενόπλων Δυνάμεων
Στη συζήτηση τέθηκε και το μισθολογικό ζήτημα στις Ένοπλες Δυνάμεις με τον Νίκο Δένδια να σημειώνει ότι «προσπαθούμε να εξαφαλίσουμε έμμεσες παροχές που θα αποκαταστήσουν ένα κομμάτι των απωλειών. Αύριο αύριο θα είμαι στην Ορεστιάδα για ένα πρόγραμμα κατοικιών για στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που θα σημάνει έμμεσα παροχή 700-800 ευρώ ανά επαγγελματικό στέλεχος. Λύνουμε, επίσης, το πρόβλημα με το επίδομα στόλου καθώς φορολογητέα τους παίρναμε περισσότερα από ό,τι τους δίναμε».
Πρόγραμμα Αιγίς
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα Αιγίς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να μπορούν να βοηθήσουν την πολιτική προστασία». Όπως εξήγησε «ο Βασίλης Κικίλιας τρέχει ένα πρόγραμμα από το οποίο οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πάρουν 200 εκατ. ευρώ σε εξοπλισμό που θα παραδοθεί μέσα στο 2025. Το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει σε τρεις μονάδες διττής χρήσης να βοηθούν. Αφορά μηχανήματα για να βοηθήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις την πολιτική προστασία».
Πηγή: http://www.newsit.gr/ellada/nikos-dendias-i-ellada-apokta-antipyrayliko-antidrone-tholo-ala-israil/4060266/
Μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα: Πάνω από 2.000 άτομα εισήλθαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες
Η Ισπανία αντιμετωπίζει νέα έξαρση μεταναστευτικής πίεσης στον θύλακα της Θέουτας, με εκατοντάδες να φτάνουν καθημερινά κολυμπώντας από το Μαρόκο, ανάμεσά τους πολλά ανήλικα.

Φωτιά Ρέθυμνο: Ανεμοι 125 χλμ/ώρα καθηλώνουν τα εναέρια – ρεπόρτερ δεν μπορεί να σταθεί όρθια
Πάνω από 200 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα, ενώ οι ριπές ξεπερνούν τα 10 μποφόρ και αδυνατίζουν κάθε εναέρια επιχείρηση.

Φωτιά στην Κρήτη: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τους καπνούς να έχουν διανύσει 100 χλμ.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών δημοσίευσε δορυφορικές λήψεις που αποτυπώνουν την πυρκαγιά στον Ασώματο Ρεθύμνου, ενώ καπνός από πυρκαγιά στην Τουρκία πλήττει Λέσβο και Χίο.

Φωτιά σε λεωφορείο μέσα στο νοσοκομείο Καβάλας – Εκκενώθηκε έγκαιρα
Επιβάτες και οδηγός εγκατέλειψαν το όχημα χωρίς τραυματισμούς, ενώ οι αιτίες της πυρκαγιάς διερευνώνται

Ψαράς έσωσε 30 εγκλωβισμένους από την παραλία Αγίου Παύλου στο Ρέθυμνο
Ο αλιέας Νίκος Ματθαιάκης από την Αγία Γαλήνη έκανε τρία δρομολόγια με το καΐκι του «Αγιος Σπυρίδωνας» για να απομακρύνει ηλικιωμένους και εγκλωβισμένους εν μέσω πυρκαγιάς και ισχυρών ανέμων.

Φωτιές σε Πάρο και Ανδρο: Μηνύματα 112 για εκκένωση – Πέμπτη εντολή απομάκρυνσης στην Πάρο
Αναζωπυρώσεις στις περιοχές Καμαρίου, Τρυπητής και Φάραγγα λόγω ισχυρών ανέμων, ενώ στην Παλαιόπολη της Ανδρου οι κάτοικοι καλούνται να κατευθυνθούν προς το Μπατσί.

«Νέο» είδος δεινοσαύρου ηλικίας 210 εκατομμυρίων ετών ανακαλύφθηκε στη Ζιμπάμπουε
Ο Musango matusadonaensis αλλάζει τα δεδομένα για την εξέλιξη των πρώτων δεινοσαύρων

Πυρκαγιά Ρεθύμνου: Λύγισε ο συνάδελφος των δύο νεκρών πυροσβεστών – «Τα είδα με τα μάτια μου»
Με δάκρυα στα μάτια, πυροσβέστης που ήταν παρών στην τραγωδία περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που κόστισαν τη ζωή στον 25χρονο Παντελή Διαμαντάκη και τον 58χρονο Μανώλη Στρατιδάκη.

Πώς εγκλωβίστηκαν οι δύο πυροσβέστες στην Κρήτη – Τι αποκαλύπτουν οι πρώτες εκτιμήσεις
Μηδενική ορατότητα και απότομη στροφή του ανέμου έθεσαν σε θανάσιμη παγίδα τον 25χρονο Παντελή Διαμαντάκη και τον 58χρονο Μανώλη Στρατιδάκη, μόλις 20–30 μέτρα από άλλη ομάδα πυροσβεστών.

Παραιτήθηκε με αιχμές από την «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» ο Θανάσης Αυγερινός
Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι λειτουργούσε εν αγνοία του παράλληλο Γραφείο Τύπου εντός του κινήματος, αφήνοντας αιχμές για τη Μαρία Καρυστιανού.

Εργαζόμενοι σε φέρετρα και... πελάτες σε ξαπλώστρες και ψυγεία: Τα κόλπα των εργοδοτών
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ελεγκτικών αρχών, αρκετοί εργοδότες καταφεύγουν σε πρακτικές που αποσκοπούν στην απόκρυψη παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας και στην αποφυγή των προβλεπόμενων προστίμων

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 26χρονος που επιτέθηκε σε 46χρονο στη μέση του δρόμου για το χρώμα της μπλούζας που φορούσε
Τον προσέγγισε, άρχισε να τον βρίζει και να τον απειλεί ενώ αμέσως μετά του επιτέθηκε καταφέρνοντάς του χτυπήματα

Χαλκιδική: Κερδίζει τη μάχη η 7χρονη που έχασε την οικογένεια της σε τροχαίο
Το τροχαίο συνέβη στις 15 Ιουνίου 2026, όταν το αυτοκίνητο της οικογένειας συγκρούστηκε με βυτιοφόρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η μητέρα, ο πατέρας και το έξι μηνών αδελφάκι της.

Τουρισμός για Όλους: Η ημερομηνία που ανοίγουν οι αιτήσεις – Voucher έως 600 ευρώ
Δύο φάσεις υλοποίησης: Σεπτέμβριος–Δεκέμβριος 2026 και Ιανουάριος–Δεκέμβριος 2027 – Οι δικαιούχοι της πρώτης φάσης θα αναδειχθούν μέσω κλήρωσης

Έλληνας πιλότος Canadair έγινε δεκτός ως ήρωας στην Ισπανία – Δείτε την «αψίδα νερού»
Ισπανοί πυροσβέστες υποδέχθηκαν με συμβολική «αψίδα νερού» έναν Έλληνα χειριστή Canadair της 383 ΜΕΕΑ που έφτασε να βοηθήσει στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Αίγυπτος: Εκρήξεις στο λιμάνι της Νταμιέτα - Αναφορές για πλήγμα με drone σε δεξαμενόπλοιο
Η εταιρεία παροχής λιμενικών υπηρεσιών Inchcape ανέφερε ότι δύο δεξαμενόπλοια μεταφοράς φυσικού αερίου τυλίχθηκαν στις φλόγες στο λιμάνι της Νταμιέτα

Πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πυρόπληκτων από τη μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο
Την πλατφόρμα δημιούργησε το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος

Γιώργος Χατζιδάκις: «Ποτέ δεν απαγόρευσα στον κ. Μητσιά να τραγουδά το `Ο Γιάννης ο Φονιάς`»
Με ανακοίνωση του ο γιος του Μάνου Χατζιδάκι απαντά στα δημοσιεύματα που τον φέρουν να απαγορεύει την εκτέλεση του «Ο Γιάννης ο φονιάς» στη συναυλία του Μανώλη Μητσιά στο Δίον και εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

«Συγγνώμη»: Τα τελευταία λόγια της διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο πριν πεθάνει
Ο ανακριτής ζήτησε να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό της

Θυελλώδεις άνεμοι στην Κρήτη: Οι καπνοί από τη φωτιά στο Ρέθυμνο έφτασαν στην Αφρική
Η μεγαλύτερη ένταση σημειώθηκε στον Φουρφουρά, βόρεια του πύρινου μετώπου, όπου η μέγιστη ριπή έφτασε τα 111 χιλιόμετρα την ώρα

Οι Χούθι εξετάζουν το ενδεχόμενο διοδίων στην Ερυθρά Θάλασσα με τις ευλογίες του Ιράν
Στόχος μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν η νομιμοποίηση της πρακτικής επιβολής τελών σε διεθνείς θαλάσσιες οδούς και η άσκηση πρόσθετης πίεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες

Λαμία: Γυναίκα πνίγηκε τρώγοντας σουβλάκι
Παρά την άμεση διακομιδή της στο νοσοκομείο, έφυγε από τη ζωή

Πέθανε πυροσβέστης στο Γύθειο
Η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Νέα Κρύα Βρύση Ρεθύμνου: 112 για εκκένωση οικισμών
Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, γρήγορα η φωτιά βγήκε εκτός ελέγχου

Reuters: Συναγερμός στο Πεντάγωνο - Γιατί ο αμερικανικός στρατός «μαζεύει» τα κινητά των στρατιωτών
Ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ προειδοποίησε τα στρατεύματα ότι τα βίντεο από κινητά τηλέφωνα που κοινοποιούνται στο διαδίκτυο μπορούν να βοηθήσουν το Ιράν να στοχεύσει αμερικανικές βάσεις

Πέθανε η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαίρη Νταλμάς
Η ερμηνεύτρια, που άφησε το στίγμα της στις λαϊκές πίστες των δεκαετιών του `70 και του `80, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών

Παραιτήθηκε από εκπρόσωπος του κόμματος Καρυστιανού ο Θανάσης Αυγερινός, παραμένει στο Πολιτικό Συμβούλιο
Δρομολογούνται ανακατατάξεις στο επιτελείο της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία» μετά την δημοσκοπική της πτώση

Τραγωδία στη Λαμία: Γυναίκα έχασε τη ζωή της ενώ έτρωγε σουβλάκι
Το προσωπικό του εστιατορίου και περαστικοί από γειτονικά καταστήματα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να την σώσουν, χωρίς αποτέλεσμα

Χαλκιδική: 12χρονος ανασύρθηκε αναίσθητος από τη θάλασσα - Τον έσωσαν ναυαγοσώστες
Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των ναυαγοσωστών το παιδάκι επανήλθε στις αισθήσεις του

Κομοτηνή: 19χρονος οδηγός μοτοσικλέτας παρέσυρε αστυνομικό που του έδινε σήμα ελέγχου – Δεν κατείχε δίπλωμα
Και οι δύο εμπλεκόμενοι, ο ένστολος και ο νεαρός οδηγός, τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση

Νεκρός σε τροχαίο ο βραβευμένος με Όσκαρ μουσικός Glen Hansard
Ο Ιρλανδός μουσικός και τραγουδιστής των The Frames έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα με μοτοσικλέτα στα δυτικά του Δουβλίνου, σε ηλικία 56 ετών.

«Ανακαινίζω»: Διευρύνονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας για κλειστές κατοικίες – Ποιοι είναι οι ωφελούμενοι
Οι τροποποιήσεις στα κριτήρια επιλεξιμότητας αυξάνουν τον αριθμό των δικαιούχων του νέου προγράμματος για τη στέγαση

Κλείνει κατάστημα ΙΚΕΑ και έχει εκπτώσεις έως 70% στα προϊόντα
Το κατάστημα των ΙΚΕΑ στον Πειραιά κατεβάζει ρολά στις 22 Αυγούστου 2026 - στο επίσημο site διατίθενται προϊόντα με έκπτωση που φτάνει το 70%.

Η μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία του BBC: Πήγε για δουλειά και κατέληξε ζωντανά στον αέρα
Ο Γκι Γκόμα βρέθηκε κατά λάθος στη θέση του καλεσμένου ειδικού σε ζωντανή εκπομπή του BBC αντί να δώσει συνέντευξη πρόσληψης - και έμεινε για πάντα στην ιστορία

Μυστηριώδεις θάνατοι ελεφάντων στην Κένυα: Θρίλερ και συναγερμός στις αρχές
Έρευνα επείγοντος χαρακτήρα διεξάγεται μετά τον αδιευκρίνιστο θάνατο 15 ελεφάντων κοντά στο Εθνικό Πάρκο Αμποσέλι

Γαλάζια Σημαία: Ποιες παραλίες σε Χίο και Πάρο έχασαν τη διάκριση και γιατί
Ελλείψεις σε ασφάλεια, καθαριότητα και εξυπηρέτηση λουομένων οδήγησαν στην απόσυρση της βράβευσης από εννέα ακτές των δύο νησιών.

ΕΟΔΥ: Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο
Ο ΕΟΔΥ δημοσιοποίησε αναθεωρημένο κατάλογο δήμων με κρούσματα έως τις 27 Ιουλίου 2026, με την Αττική να συγκεντρώνει την πλειονότητα των περιστατικών.

Φωτιά στην Πάρο: Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο – Σε επιφυλακή η Πυροσβεστική
Οι δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα λόγω ισχυρών ανέμων που αυξάνουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων στο νησί.

Αρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου: Η Επιτροπή Δεοντολογίας είπε «ναι» μετά τη μήνυση Κουσουλού
Κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Δεοντολογίας εισηγείται στην Ολομέλεια άρση της ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του δημοσιογράφου.

«Σαφάρι» ΑΑΔΕ σε τουριστικές περιοχές: Λουκέτο σε εστιατόριο της Πάρου και πρόστιμα άνω του 1 εκατ. ευρώ
Στο στόχαστρο των ελέγχων βρέθηκαν επιχειρήσεις σε Πάρο, Κέρκυρα, Ρόδο, Αίγινα και Πρέβεζα, με ποσοστό παραβατικότητας που αγγίζει το 37%.










