Το Grand Prix Μονακό, ο 6ος φετινός αγώνας του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Formula 1, έγινε άλλο ένα πεδίο θριάμβου για τον Μαξ Φερστάπεν και τη Red Bull Racing. Ο αγώνας σημαδεύτηκε από τη βροχή που ξεκίνησε λίγο μετά το μέσον του αλλά αυτό δεν επηρέασε τον πρωταθλητή, ο οποίος με γρήγορη και αλάνθαστη οδήγηση έφτασε στην 4η φετινή νίκη του. Ο Φερνάντο Αλόνσο με την Aston Martin πλήρωσε ένα στρατηγικό λάθος στα πρώτα λεπτά της βροχής και έχασε οποιαδήποτε ευκαιρία να διεκδικήσει τη νίκη, ωστόσο τερμάτισε στη 2η θέση, που είναι το καλύτερο φετινό του αποτέλεσμα. Ο Εστεμπάν Οκόν της Alpine έκανε πολύ καλό αγώνα και ανέβηκε στην 3η θέση του βάθρου.
Εκκίνηση
Τα μονοθέσια πήραν τις θέσεις τους στην εκκίνηση με τον καιρό να είναι καλός πάνω από το Μόντε Κάρλο αλλά με τα γκρίζα σύννεφα να απειλούν με βροχή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του αγώνα. Οι δύο οδηγοί της πρώτης σειράς έκαναν διαφορετικές επιλογές ελαστικών, με τον Φερστάπεν να προτιμά τη μεσαία γόμα της Pirelli ενώ ο Αλόνσο διάλεξε τη σκληρή.
Οι σφυγμοί οδηγών, μηχανικών και θεατών «χτύπησαν κόκκινο» όταν έσβησαν τα φώτα της εκκίνησης και το GP Μονακό ξεκίνησε. Η εκκίνηση ήταν ελάχιστα επεισοδιακή, με τους πρώτους δέκα οδηγούς να στρίβουν στη σειρά με την οποία ξεκίνησαν. Πιο πίσω υπήρξαν μερικές μικροεπαφές, που οδήγησαν στα pit για αλλαγή ελαστικών τους Πέρεζ, Ζου και Χούλκεμνπεργκ. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ο Πέρεζ άλλαξε από τη μεσαία γόμα στη σκληρή και δεν είχε πλέον υποχρέωση να κάνει άλλο pit stop μέχρι το τέλος του αγώνα.
Ο poleman Φερστάπεν, αφού έστριψε πρώτος και είχε και μαλακότερα ελαστικά, φυσιολογικά πήρε το πάνω χέρι και αμέσως βγήκε από το DRS του Αλόνσο, δεν έδειξε όμως ότι μπορεί να απομακρυνθεί σημαντικά και να πάρει διαφορά ασφαλείας. Ο Οκόν κράτησε την 3η θέση αλλά δεν μπορούσε να ακολουθήσει τους δύο πρώτους ενώ ο Λεκλέρ πιο πίσω πίεζε τον Χάμιλτον για την 5η θέση.
Αγώνας αναμονής
Αφού πέρασε η πάντα κρίσιμη στο Μονακό φάση της εκκίνησης, οι οδηγοί καταστάλαξαν στο ρυθμό τους και τα πράγματα στην πίστα ηρέμησαν αρκετά. Όλοι φρόντιζαν να διατηρήσουν τα ελαστικά και τα μονοθέσιά τους σε καλή κατάσταση και περίμεναν την ευκαιρία τους, που θα ερχόταν είτε στα pit stop είτε σε περίπτωση που κάποιος είχε έξοδο και εμφανιζόταν το Αυτοκίνητο Ασφαλείας.
Το λάθος δεν άργησε να έρθει και ήταν από τον Κάρλος Σάινθ. Ο Ισπανός της Ferrari άρχισε να πιέζει ασφυκτικά τον Εστεμπάν Οκόν αλλά δεν υπολόγισε καλά σε ένα φρενάρισμα και έπεσε πάνω στο πίσω μέρος της Alpine, σπάζοντας την εμπρός πτέρυγα της Ferrari. Ο Σάινθ ωστόσο δεν μπήκε στα pit και συνέχισε στην πίστα με σπασμένο το αριστερό μέρος της πτέρυγάς του.
Ο Φερνάντο Αλόνσο σε εκείνο το σημείο ανέφερε στον ασύρματο ότι είχε απώλεια πίεσης σε ένα από τα εμπρός ελαστικά του. Η απάντηση της Aston Martin ήταν ότι όλα έδειχναν κανονικά, ωστόσο ο ρυθμός του Ισπανού στην πίστα έπεσε σημαντικά και ο Φερστάπεν απέκτησε διαφορά της τάξης των 6 δευτερολέπτων, που μεγάλωνε γύρο με το γύρο. Οι δύο πρώτοι ωστόσο παρέμεναν οι δύο ταχύτεροι οδηγοί στην πίστα.
Ενώ συνέβαιναν αυτά στις εμπρός θέσεις, στην άλλη άκρη του grid ο Λόγκαν Σάρτζεντ με τη Williams ζούσε έναν εφιάλτη, καθώς είδε να τον προσπερνούν διαδοχικά μέσα στην πίστα οι Κέβιν Μάγκνουσεν, Λανς Στρολ και Σέρχιο Πέρεζ, για να τον ρίξουν από τη 15η στη 18η θέση.
Περιμένοντας τη βροχή
Με τον Φερστάπεν πλέον να έχει ξεφύγει στην πρώτη θέση, καθώς η διαφορά του από τον Αλόνσο είχε ξεπεράσει πλέον τα 10 δευτερόλεπτα, οι άνθρωποι των ομάδων άρχισαν να κοιτάζουν πιο συχνά τα ραντάρ του καιρού και τα σύννεφα στον ουρανό που πλησίαζαν στην πίστα. Η βροχή αναμενόταν περίπου ταυτόχρονα με το παράθυρο των pit stop και οι ομάδες στρατηγικής στα γκαράζ είχαν «πάρει φωτιά».
Όταν ο Φερστάπεν έφτασε πίσω από ένα τρενάκι οδηγών στους οποίους έριχνε γύρο, ξεκινώντας από τον Πέρεζ, άρχισε να χάνει λίγο χρόνο και ο Αλόνσο βρήκε την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά τους στο μισό, από τα 12 στα 6 δευτερόλεπτα.
Στον 33ο γύρο άνοιξε ο χορός των pit stop, με τον Λούις Χάμιλτον να είναι πρώτος που μπήκε για αλλαγή ελαστικών. Ακολούθησε ο Οκόν και ο Σάινθ αντέδρασε στον αμέσως επόμενο γύρο, ωστόσο ο Γάλλος της Alpine κατάφερε να μείνει μπροστά από τον Ισπανό της Ferrari όταν και οι δύο επέστρεψαν στην πίστα.
Ο αγώνας του Πέρεζ πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Ο Μεξικανός προσπάθησε να ακολουθήσει τον Φερστάπεν όταν ο Ολλανδός έριχνε γύρο στους πιο αργούς, αλλά δεν έκανε καλό υπολογισμό, έπεσε πάνω στη Haas του Χούλκενμπεργκ και έσπασε την εμπρός πτέρυγα. Αυτό τον ανάγκασε να μπει στα pit για να την αλλάξει και τον έριξε πάρα πολύ πίσω.
Λίγους γύρους αργότερα έκανε το pit stop του και ο Σαρλ Λεκλέρ, κάτι που τον έριξε πίσω από τον Χάμιλτον, όπως ακριβώς και πριν από τις αλλαγές ελαστικών. Ανάμεσα στους οδηγούς της πρώτης δεκάδας, τα pit stop που έγιναν στο πρώτο μισό του αγώνα δεν έφεραν αλλαγές θέσεων. Οι Φερστάπεν, Αλόνσο και Ράσελ, ο οποίος είχε βρεθεί στην 3η θέση, δεν είχαν μπει ακόμα στα pit.
Κι ύστερα ήρθαν τα σύννεφα
Η βροχή ξεκίνησε περίπου 25 γύρους πριν από το τέλος αλλά έπεσε μόνο σε ένα κομμάτι της πίστας, ενώ η υπόλοιπη παρέμενε στεγνή. Οι οδηγοί, αφού έκαναν μερικούς γύρους για να εκτιμήσουν τις συνθήκες, άρχισαν να μπαίνουν στα Pit για να αλλάξουν ελαστικά. Ο Αλόνσο πήρε το ρίσκο να μη βάλει ενδιάμεσα και άλλαξε σε σλικ αλλά αμέσως στην Aston Martin κατάλαβαν το λάθος και στον επόμενο γύρο ο Ισπανός μπήκε για να βάλει τα ενδιάμεσα.
Ο Φερστάπεν όμως έκανε τη σωστή επιλογή, άλλαξε σε ενδιάμεσα ελαστικά και έτσι όχι απλώς διατήρησε την πρωτοπορία, αλλά η διαφορά του από τον Αλόνσο εκτοξεύτηκε στα 20+ δευτερόλεπτα. Ο Αλόνσο ήταν τυχερός που αυτό το λάθος στη στρατηγική δεν του κόστισε τη 2η θέση.
Από τις τελευταίες ομάδες που έκαναν την αλλαγή σε ενδιάμεσα ελαστικά ήταν η Ferrari, με τον Σάινθ να έχει και μια έξοδο πριν από το pit stop του. Ο Λεκλέρ έμεινε στην 6η θέση αλλά ο Ισπανός έπεσε στην 8η, πίσω από τον Πιέρ Γκασλί. Έτσι, η πρώτη 10άδα μετά από όλο αυτόν το χαμό ήταν: Φερστάπεν, Αλόνσο, Οκόν, Χάμιλτον, Ράσελ, Λεκλέρ, Γκασλί, Σάινθ. Τσουνόντα και Πιάστρι. Ο Ράσελ έλαβε και μμια ποινή 5 δευτερολέπτων, για τον τρόπο που επέστρεψε στην πίστα μετά το pit stop του.
Με τη βροχή να συνεχίζεται αλλά να μην αυξάνει σε ένταση, οι Πέρεζ, Μάγκνουσεν και Άλμπον πήραν το ρίσκο να βάλουν τα ελαστικά ακραίων συνθηκών της Pirelli, ωστόσο η βροχή δεν ήταν αρκετά δυνατή για να πάρουν κάποιο πλεονέκτημα από αυτήν την κίνηση και παρέμειναν στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.
Μια εύκολη νίκη
Με την ένταση της βροχής να μειώνεται όσο πλησιάζαμε προς το τέλος του αγώνα, και έχοντας φτιάξει τεράστια διαφορά, ο Φερστάπεν έφτασε σχετικά εύκολα στη νίκη, που ήταν η 39η της καριέρας του και τον έκανε τον πολυνίκη της Red Bull Racing, αφού ξεπέρασε τον Σεμπάστιαν Φέτελ. Στην Aston Martin θα χρειαστεί να κάνουν ανάλυση της στρατηγικής τους, που δεν έδωσε στον Αλόνσο την ευκαιρία να παλέψει για τη νίκη στο τέλος του αγώνα, ωστόσο ο Ισπανός πέρασε τη γραμμή του τερματισμού στη 2η θέση.
Ο Εστεμπάν Οκόν έκανε τον καλύτερο φετινό αγώνα του -και της Alpine- και πήρε την 3η θέση, αν και χρειάστηκε στο τέλος να αμυνθεί στις επιθέσεις του Λούις Χάμιλτον, που ήταν τελικά 4ος. Ο Τζορτζ Ράσελ τερμάτισε στην 5η θέση και τη διατήρησε παρά την ποινή των 5 δευτερολέπτων, αφού ο 6ος Σαρλ Λεκλέρ βρέθηκε 10 δευτερόλεπτα πίσω του. Τη 10άδα συμπλήρωσαν οι Πιέρ Γκασλί, Κάρλος Σάινθ, Λάντο Νόρις και Όσκαρ Πάστρι.
Επόμενος αγώνας είναι το GP Ισπανίας στο Circuit de Catalunya σε μία εβδομάδα, το 3ήμερο 2-4 Ιουνίου.
Αποτελέσματα


Ξανά υπέρ του Φειδία Παναγιώτου ο Έλον Μασκ: Ψηφίστε τον για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος είδε ένα βίντεο του ευρωβουλευτή από την Κύπρο κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ενθουσιάστηκε

Η νέα Δύση του Τραμπ: Ρίχνει στη β` κατηγορία την Ευρώπη, αλλά «φλερτάρει» με Ιταλία, Πολωνία, Αυστρία και Ουγγαρία
Η νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και οι αναφορές σε «Ευρώπη σε παρακμή» προκαλούν ανησυχία στις Βρυξέλλες - Η στοχευμένη προσέγγιση σε συγκεκριμένα κράτη - μέλη και η δυσαρέσκεια Τραμπ για τη G7 που οδηγεί... στην Core 5

Πέθανε ο ηθοποιός Peter Greene, ο «κακός» του Pulp Fiction
Ο ηθοποιός Πίτερ Γκριν πέθανε την Παρασκευή (12.12.2025) στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, όπως έκανε γνωστό ο μάνατζέρ του

Αγωνία στην Κρήτη για την εξαφάνιση 33χρονου γιατρού - Βρέθηκε το όχημά του, αλλά όχι ο ίδιος
Silver Alert για τον 33χρονο γιατρό του Βενιζελείου Αλέξη Τσικόπουλο - Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες των αρχών

«Υπήρξαν φορές που νόμιζα ότι θα πεθάνω»: Συμμορία Αλβανών και Ρουμάνων βίαζε ανήλικες
Τα μέλη της καταδικάστηκαν σε 40 χρόνια φυλακή συνολικά, «εξαγόραζαν» τις υπηρεσίες των θυμάτων τους με αλκοόλ και τσιγάρα

Διπλή ρύθμιση ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες και νοικοκυριά: Τέλος η «ομηρία» από χρέη
Απαλλάσσονται από διώξεις όσοι καταφεύγουν στη λύση της πτώχευσης ενώ, επιπλέον, το κράτος θα επιδοτεί με «voucher» επαγγελματίες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, προκειμένου να λάβουν υποστήριξη από ειδικούς επαγγελματίες

Βαρκελώνη: Τα γρήγορα αντανακλαστικά γυναίκας έσωσαν άνδρα που έπεσε στις ράγες του Μετρό
Στο βίντεο που δημοσίευσε η καταλανική αστυνομία, φαίνεται ένας νεαρός να περπατάει αποπροσανατολισμένος, να παραπατάει και να χτυπάει στον τοίχο της αποβάθρας προτού πέσει στις ράγες του τρένου

Βόλος: Καταδικάστηκε 51χρονος που χτύπησε την κόρη και τη γυναίκα του με πατερίτσα
Ο 51χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 2 ετών και 6 μηνών

Γαλλία: Και οι Γάλλοι αγρότες στα μπλόκα
Σε αποκλεισμούς οδικών αξόνων προχώρησαν Γάλλοι αγρότες που αντιτίθενται στα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών,

Πανελλαδική απεργία 16/12: Ποιοι συμμετέχουν – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την πλήρη συμπαράστασή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις και στα μπλόκα που έχουν στηθεί από τους αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας

«Πόλεμος» με Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ: «Ο Γιάννης είναι δειλός»
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει με την υπόθεση του trade του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Αμερική με τον Κέντρικ Πέρκινς να τον χαρακτηρίζει δειλό λόγω της συμπεριφοράς του.

Η Λάρνακα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2030
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να απονείμει σε κάθε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα χρηματικό βραβείο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», ως αναγνώριση της ποιότητας της προετοιμασίας και του πολιτιστικού σχεδιασμού της

Προσοχή απάτη! Μηνύματα SMS και emails που χρησιμοποιούν το όνομα του Δήμου Αθηναίων
Alert από τον Δήμο Αθηναίων για νέα απάτη

Σοκ: Εξαφανισμένος 18χρονος βρέθηκε νεκρός 7 χρόνια μετά, σφηνωμένος σε μία καμινάδα σπιτιού
Τραγικές οι συνθήκες του θανάτου του σύμφωνα με τις αρχές του Κολοράντο

Λεωφορείο έπεσε σε σκαλωσιά κτιρίου στο κέντρο του Μανχάταν, τραυματίστηκε ο οδηγός
Δείτε βίντεο

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Τη Δευτέρα στις 17:00 περιμένω αντιπροσωπεία αγροτών στο Μαξίμου»
Η αναφορά στην εκλογή Πιερρακάκη ως προέδρου του Eurogroup και το σχόλιο για τον προϋπολογισμό

Στάση εργασίας στα λεωφορεία στις 17 Δεκεμβρίου
Ποιες ώρες τραβούν «χειρόφρενο» οι εργαζόμενοι

Όρκα και δελφίνια κυνηγούν παρέα σολομό και μοιράζονται το γεύμα
Βίντεο με την απρόσμενη θαλάσσια συμμαχία

Απαράδεκτο σχόλιο σε βάρος διαιτήτριας στη Serie C Γυναικών: «Πήγαινε να πλύνεις τα πιάτα»
Η 26χρονη Αριάννα Κουάντρο δέχθηκε προσβλητικά σχόλια από οπαδό της Pro Palazzolo

Φοινικούντα: Οι αντιφάσεις του ανιψιού που οδήγησαν στη σύλληψή του
Δηλώνει έκπληκτος

Θεσσαλονίκη: 45χρονος επαίτης γρονθοκόπησε δύο γυναίκες μετά από καυγά
Στο νοσοκομείο κατέληξε η μία από τις δύο γυναίκες

Επική φωτογραφία από την Ιταλία: Δείτε πώς προσπάθησε να κρυφτεί σε φάτνη Γκανέζος που είχε επιτεθεί σε δημόσιο υπάλληλο
Τον 39χρονο μετανάστη εντόπισε ο δήμαρχος της πόλης Γκαλατόνε αν και αρχικά τον πέρασε για «άκρως ρεαλιστική» φιγούρα

Αγρότες σχεδιάζουν απόβαση με τρακτέρ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης
Νέα συνάντηση του Τσιάρα με τα μπλόκα της Κρήτης σήμερα

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Τραμπ: Στην Ευρώπη αποφασίζουμε εμείς, μην ανακατεύεσαι
Απάντηση στις αναφορές της αμερικανικής Εθνικής Στρατηγικής για την Ευρώπη που κινδυνεύει με εξάλειψη εδωσε η επικεφαλής της Κομισιόν

Βόλος: Διαρρήκτης πετούσε μαχαίρια σε αστυνομικούς για να μην συλληφθεί
Σκηνές χάους στο Διμήνι

Βραζιλία: Κυκλώνας σάρωσε το Σάο Πάολο - Στο σκοτάδι 1,5 εκατ. νοικοκυριά
Περίπου 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις παραμένουν βυθισμένα στο σκοτάδι σήμερα

Θεσσαλονίκη: Αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν ελληνική σημαία 100 τ.μ.
Οι αγρότες στα Πράσινα Φανάρια κρέμασαν συμβολικά την ελληνική σημαία

Χανιά: Περιπέτεια για 12 μαθητές από την Αθήνα – Στο νοσοκομείο με συμπτώματα δύσπνοιας
Τα παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα δύσπνοιας και μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Βάμου

Ελεύθερος με όρους ο 90χρονος που έθαψε ζωντανό σκυλί στη Θεσσαλονίκη – «Νόμιζα πως ήταν νεκρό», είπε
«Εξετάστηκε από κτηνίατρο και αναμένεται να μεταφερθεί σε καταφύγιο για φιλοξενία»

Έκτακτη προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας - Το νέο στέλεχος H3N2 προκαλεί φόβο
Σύμφωνα με τον WHO, η παγκόσμια δραστηριότητα της γρίπης ενισχύεται από την άνοδο των ιών A(H3N2)

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξελέγη πρόεδρος του Eurogroup
Οι 20 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον εξέλεξαν έναντι του Βέλγου Βινσέντ βαν Πέτεγκεμ - Η εκλογή Πιερρακάκη ερμηνεύεται ως ισχυρό μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Χάος στη Βουλή, τη σύλληψη του «Φραπέ» ζητά η Κωνσταντοπούλου, καταγγέλει ότι απείλησε πως «θα της στρίψει το λαρύγγι»
Δείτε το βίντεο

Σύλληψη αγρότισσας στη Λαμία που καλούσε για ξυλοδαρμούς σε βίντεο στο TikTok
Η αγρότισσα σε βίντεό της καταφέρετε εναντίον αστυνομικών, δημοσιογράφων, πολιτικών ακόμη και σε βάρος δικαστών και εισαγγελέων

Προειδοποιήσεις τρόμου από Ρούτε: Ο επόμενος στόχος της Ρωσίας είναι το ΝΑΤΟ, η σύγκρουση είναι προ των πυλών
Μία σύγκρουση με τη Ρωσία θα μπορούσε να είναι «στο μέγεθος του πολέμου που πέρασαν οι παππούδες και οι προπαππούδες μας» είπε ο γγ του ΝΑΤΟ - Αρκετά μέλη της Συμμαχίας δεν έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως το μέγεθος της απειλής, πρόσθεσε

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Αλεξίπτωτο τυλίγεται στο φτερό αεροπλάνου και άνδρας αιωρείται στο κενό
Yπέστη ελαφρά τραύματα από το περιστατικό

Οδηγός μοτοσικλέτας παρέσυρε τροχονόμο στην Αττική Οδό για να αποφύγει έλεγχο
Όταν του ζήτησαν τα στοιχεία του, πάτησε γκάζι για να ξεφύγει

Μικρά σημάδια ανάκαμψης στην κατανάλωση: Πώς αλλάζουν οι επιλογές και οι προτεραιότητες των Ελλήνων
Το νέο προφίλ του Έλληνα καταναλωτή

Δεκαοκτώ παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα από το σπέρμα του δότη με το καρκινικό γονιδίωμα
Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε το σπέρμα του συγκεκριμένου ανθρώπου από κλινική στη χώρα μας ήταν το 2017

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση o δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο
Δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

Ανήλικος έκαψε το γήπεδο της φινλανδικής Χάκα λίγες εβδομάδες μετά τον υποβιβασμό
Εικόνες... σοκ από την ιστορική καμένη εξέδρα του σταδίου










