
Κάποιοι από τους πλέον επιφανείς Ρεπουμπλικάνους συμμάχους του Αμερικανού προέδρου, περιλαμβανομένου του Στιβ Μπάνον, έχουν βρεθεί στην ασυνήθιστη θέση να διαφωνούν με τον Τραμπ.
Ο Μπάνον, μια από τις προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στο κίνημα «Η Αμερική Πρώτα», ζήτησε να αποφευχθεί η εμπλοκή του αμερικανικού στρατού στα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε ξανά», δήλωσε ο Μπάνον μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, χορηγός της οποίας ήταν ο ειδησεογραφικός οργανισμός Christian Science Monitor. «Θα διαλύσουμε τη χώρα, δεν μπορούμε να έχουμε ένα ακόμη Ιράκ», τόνισε.
Η πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που τάσσεται κατά των παρεμβάσεων των ΗΠΑ σε ξένες συγκρούσεις, παρακολουθεί ανήσυχη την ώρα που ο Τραμπ αλλάζει στάση: αν και αρχικά επεδίωκε να βρει μια διπλωματική λύση με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, τώρα δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον ενδέχεται να στηρίξει τη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ, ακόμη και να χρησιμοποιήσει την ισχυρή διατρητική βόμβα GBU-57, που διαθέτει και η οποία είναι ικανή να πλήξει στόχους σε βάθος δεκάδων μέτρων κάτω από τη Γη.
Οι επικρίσεις που ήδη ακούγονται είναι ενδεικτικές των αντιδράσεων που θα αντιμετωπίσει ο Τραμπ από τη δεξιά πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αν αποφασίσει να εμπλέξει τη χώρα στη σύρραξη, μια κίνηση που το Ιράν, διά στόματος του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, έχει προειδοποιήσει ότι θα έχει «σοβαρές και ανεπανόρθωτες» συνέπειες.
Τυχόν απόφαση του Ρεπουμπλικάνου να συμμετάσχει στη σύγκρουση αυτή θα αποτελέσει και μεγάλη στροφή σε σχέση με τη δηλωμένη πρόθεσή του να αποφύγει να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε συρράξεις στο εξωτερικό. Παράλληλα θα επηρεάσει αρνητικά την εκστρατεία του να καλλιεργήσει καλές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου και ενδέχεται να αποσπάσει την προσοχή του από τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να καταλήξει σε δασμολογικές συμφωνίες με διάφορες χώρες.
I recently visited Hiroshima, and stood at the epicenter of a city scarred by the unimaginable horror caused by a single nuclear bοmb dropped in 1945. What I saw, the stories I heard, and the haunting sadness that remains, will stay with me forever. pic.twitter.com/TmxmxiGwnV
— Tulsi Gabbard 🌺 (@TulsiGabbard) June 10, 2025
Το κίνημα MAGA (Make America Great Again) έδωσε μεγάλη ώθηση στον Τραμπ και τον βοήθησε να εκλεγεί τόσο το 2016 όσο και το 2024, ενώ εξακολουθεί να του παρέχει κρίσιμη υποστήριξη, αν και ο Ρεπουμπλικάνος δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία στην προεδρία, βάσει του αμερικανικού Συντάγματος.
Αν αποξενώσει αυτή τη βάση, ο Τραμπ κινδυνεύει να δει τη δημοτικότητά του να πέφτει, ένας παράγοντας που θα κρίνει αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα καταφέρουν να διατηρήσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του 2026.
Politico: Η Γκάμπαρντ προκάλεσε «σεισμό» στον Λευκό Οίκο
Την ίδια ώρα, παρουσιάστηκε ένα εσωτερικό ρήγμα στον Λευκό Οίκο ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ.
Όπως έγραψε το Politico, στις 10 Ιουνίου, στις 5:30 το πρωί, η Τούλσι Γκάμπαρντ, δημοσίευσε ένα τρίλεπτο βίντεο στην πλατφόρμα Χ, καταγγέλλοντας ότι «η πολιτική ελίτ και οι πολεμοκάπηλοι υποδαυλίζουν απρόσεκτα τον φόβο και τις εντάσεις μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων και ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα πυρηνικού αφανισμού».
Σύμφωνα με το politico, η ανάρτηση ήρθε λίγες ημέρες μετά από μία σειρά συναντήσεων μεταξύ Ισραηλινών αξιωματούχων και του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, με σκοπό την πίεση για άμεση στήριξη στις επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν.
Ο Τραμπ, βλέποντας το βίντεο, εξοργίστηκε. Σύμφωνα με πηγές εντός της κυβέρνησης, το θεώρησε ως δημόσια αντίθεση στη γραμμή της διοίκησής του, χωρίς προηγούμενη έγκριση.
Το Ιράν δεν μπορεί να έχει «πυρηνικό όπλο»
Ερωτηθείς για τις διαφωνίες αυτές χθες, Τετάρτη, ο Τραμπ φάνηκε να μην ανησυχεί που κάποιοι από τη βάση του, του γυρνούν την πλάτη, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό.
«Οι υποστηρικτές μου είναι πιο ερωτευμένοι μαζί μου σήμερα, και εγώ είμαι πιο ερωτευμένος μαζί τους, από όσο ήταν στις εκλογές», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο. «Θέλω μόνο ένα πράγμα: το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικό όπλο». Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι κάποιοι υποστηρικτές του «είναι λίγο δυσαρεστημένοι τώρα», αλλά άλλοι συμφωνούν μαζί του ότι το Ιράν δεν μπορεί να γίνει πυρηνική δύναμη.
Ο Μαρκ Σορτ, σύμμαχος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς ο οποίος ήταν αρμόδιος για τη νομοθετική ατζέντα κατά την πρώτη προεδρία του Τραμπ, χαρακτήρισε το ρήγμα μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου και της βάσης του «αρκετά μεγάλο». Ωστόσο πρόσθεσε ότι εκτιμά πως η βάση του Τραμπ θα παραμείνει πιστή σε αυτόν, παρά τις διαφωνίες.
«Οι διαφωνίες προφανώς και βγαίνουν στην επιφάνεια αυτή τη στιγμή, αλλά τελικά πιστεύω ότι οι περισσότεροι υποστηρικτές του προέδρου τού είναι πιστοί», επεσήμανε ο Σορτ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποστήριξη του Τραμπ προς το Ισραήλ θα τον ωφελήσει και πολιτικά. Οι παραδοσιακά συντηρητικοί ψηφοφόροι τάσσονται υπέρ της υποστήριξης προς το Ισραήλ. Σε δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που διενεργήθηκε τον Μάρτιο, το 48% των Ρεπουμπλικάνων δήλωσε ότι συμφωνεί με τη δήλωση ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική τους ισχύ για να υπερασπιστούν το Ισραήλ από τις απειλές, ανεξαρτήτως από πού προέρχονται αυτές. Αντίθετα, το 28% διαφώνησε με τη δήλωση αυτή.
Μεταξύ των Δημοκρατικών το 25% συμφώνησε και το 52% διαφώνησε.
Οι Ισραηλινοί πρέπει να κάνουν τη δουλειά
Ο Μπάνον, οικοδεσπότης του δημοφιλούς podcast “War Room”, δήλωσε ότι «οι Ισραηλινοί πρέπει να τελειώσουν αυτό που ξεκίνησαν» και ότι ο Τραμπ θα πρέπει να σκεφτεί καλά τις ενέργειές του και να εξηγήσει στους Αμερικανούς τις αποφάσεις που λαμβάνει.
Αναφερόμενος στο Ιράν, ο Μπάνον σχολίασε ότι «πρόκειται για έναν από τους πιο αρχαίους πολιτισμούς στον κόσμο, με 92 εκατομμύρια ανθρώπους. Δεν είναι κάτι με το οποίο παίζεις. Πρέπει να το σκεφτείς καλά σε αυτό το επίπεδο και ο αμερικανικός λαός πρέπει να συμφωνεί. Δεν μπορείς απλώς να του το φορτώσεις», είπε ο Μπάνον.
Άλλες προσωπικότητες του κινήματος MAGA που εξέφρασαν αντίστοιχες απόψεις είναι ο πρώην παρουσιαστής του Fox News Τάκερ Κάρλσον και η Αμερικανίδα βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, ένθερμη υποστηρίκτρια του Τραμπ.
«Όποιος ζητάει από τις ΗΠΑ να εμπλακούν πλήρως στον πόλεμο Ισραήλ- Ιράν δεν ανήκει στο κίνημα America First/ MAGA», έγραψε η Γκριν σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή. «Έχουμε βαρεθεί τους ξένους πολέμους. Όλους τους», τόνισε.
Όμως ένας άλλος σύμμαχος του Τραμπ, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσε την Τρίτη στο Fox News ότι ελπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος να βοηθήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά», διότι το Ιράν αποτελεί «υπαρξιακή απειλή για τους φίλους μας στο Ισραήλ».
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα τη Δευτέρα με μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία υπερασπίστηκε τον Τραμπ.
«Οι άνθρωποι έχουν δίκιο που ανησυχούν για την εμπλοκή μας σε συγκρούσεις στο εξωτερικό μετά τα 25 χρόνια ηλίθιας εξωτερικής πολιτικής. Αλλά πιστεύω ότι ο πρόεδρος έχει κερδίσει κάποια εμπιστοσύνη στο θέμα», έγραψε.
Τώρα, σύμμαχοι και αντίπαλοι περιμένουν την απόφαση που θα λάβει ο Τραμπ. Χθες, Τετάρτη, το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει κάποιες ιδέες για το πώς θα προχωρήσει, αλλά πρόσθεσε ότι δεν έχει πάρει την τελική απόφαση.
Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/1656832/emfulios-stis-ipa-gia-to-endehomeno-eblokis-sti-surraxi-israil-iran-rigma-ston-leuko-oiko-adidroun-meli-tou-maga/
To NATO στις επάλξεις: Στόχευαν το Ταλίν τα ρωσικά αεροσκάφη; «Στο κόκκινο» η κατάσταση στη Βαλτική
Το πρωί η Πολωνία απογείωσε εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη

Χάος από κυβερνοεπίθεση σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Στόχος τα συστήματα check-in και επιβίβασης

Τζίμι Κίμελ: Την πρώτη αντίδρασή του μετά το «μαύρο» στην εκπομπή αποκάλυψε ο Λέτερμαν
«Έχω νέα από τον Τζίμι», δήλωσε ο Λέτερμαν στο Atlantic Festival που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη

Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Οι ελληνικές αρχές έχουν συμμορφωθεί με όσα έχουμε ζητήσει
Δεν συντρέχει λόγος αναστολής χρηματοδότησης»

Μπρετ Τζέιμς: Νεκρός ο βραβευμένος με Grammy τραγουδοποιός σε αεροπορικό δυστύχημα
Μαζί του επέβαιναν άλλα δύο άτομα, που επίσης έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή, αλλά η ταυτότητά τους δεν έγινε γνωστή

Κομισιόν:Τέλος στις εισαγωγές ρωσικού LNG για τα κράτη μέλη
Νέες κυρώσεις με το βλέμμα στον Τραμπ

Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ προβλέπει το τρομακτικό του τέλος
Πώς θα τελείωνε ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος; Ο Βρετανός στρατηγός ε.α. και πρώην αναπληρωτής διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια το τρομακτικό σενάριο στη Daily Mail

Αδωνις Γεωργιάδης: Γιατί θαυμάζω το Ισραήλ – Μακάρι να τους μοιάσουμε
Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας

Γιατί «εξαφανίζονται» τα περίπτερα: «Έχουν μείνει 4.500, μειωνόμαστε συνεχώς»
Πού έχουν κλείσει τα περισσότερα περίπτερα

Οι Massive Attack αποσύρουν τη μουσική τους από το Spotify
Αντίδραση στην επένδυση του Daniel Ek σε στρατιωτική AI

Οι ξένοι τουρίστες μένουν λιγότερο και ξοδεύουν λιγότερα: Δοκιμάζεται το ελληνικό μοντέλο
Από τις 10,7 ημέρες το 2005, η μέση διαμονή έπεσε στις 5,9 ημέρες το 2024

Απίστευτο βίντεο: Η δραματική στιγμή που γιατροί βγάζουν από το αυτί αγοριού ένα ζωντανό καβούρι
Αλλα παρόμοια περιστατικά που έχουν καταγραφεί

«Ένας αξιόλογος γιος»: Το αιχμηρό σχόλιο του Ντόναλντ Τραμπ στον βασιλιά Κάρολο για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ
Η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ στον πρίγκιπα Ουίλιαμ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επίσημο δείπνο στο κάστρο του Ουίνδσορ, που πυροδότησε εικασίες για το «ποιον» άφησε εκτός

Κλιματική κρίση: Δεύτερη η Αθήνα σε νεκρούς ανάμεσα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις
Βαρύ το τίμημα και σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη

Μπαχτσελί: «Αν πέσει η Ιερουσαλήμ, θα καεί η Κωνσταντινούπολη», δηλώνει ο εταίρος του Ερντογάν
Ο ηγέτης των γκρίζων λύκων πρότεινε τη σύσταση τριπλής συμμαχίας Τουρκίας, Ρωσίας και Κίνας για την αντιμετώπιση της αμερικανο-ισραηλινής συμμαχίας

Βρέφος 20 ημερών που βρέθηκε θαμμένο ζωντανό παλεύει για τη ζωή του
Το κοριτσάκι βρέθηκε τυχαία

Φωτιά: Συνελήφθη ιερέας για εμπρησμό από πρόθεση στο Μαρκοπούλο
Ο ιερέας υποστήριξε, πως προσπάθησε να κάψει εκκλησιαστικά έγγραφα

«Ξεπέρασε κάθε όριο»: Μήνυση στον Αρη Μουγκοπέτρο κατέθεσε ο πρώην φίλος του
Ποια ήταν η αφορμή

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Τρίτη
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Τραμπ και Στάρμερ συμφώνησαν σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων αλλά διαφώνησαν για την Παλαιστίνη
Η μόνη τους διαφωνία

Η Τουρκία απειλεί την Κύπρο: «Οι εξοπλισμοί από το Ισραήλ ενέχουν επικίνδυνες συνέπειες»
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι «η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τις αναφορές για προμήθεια αντιαεροπορικού συστήματος από το Ισραήλ στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».

Βίντεο-ντοκουμέντο από το τροχαίο δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη
Η στιγμή που ο 29χρονος μοτοσικλετιστής συγκρούεται με την νταλίκα

Εργατικό δυστύχημα στη Θεσσαλονίκη: 35χρονος καταπλακώθηκε από μηχάνημα παλετοποίησης
Το δυστύχημα συνέβη το πρωί της Πέμπτης

Θρίλερ στα Σπάτα με επιδειξία: Επιτέθηκε σε μητέρες με παιδιά
Πανικός σε κεντρικά σημεία της περιοχής για άνδρα κυκλοφορούσε γυμνός και παρενοχλούσε γυναίκες με παιδιά

Της έκλεψαν το φαγητό στο γραφείο και έγινε χαμός: Το σημείωμα που άφησε έγινε viral
Μια 33χρονη υπάλληλος βρήκε το γεύμα της κλεμμένο και άφησε σημείωμα που έγινε viral. Η ιστορία της δίχασε το Reddit και ξεσήκωσε χιλιάδες σχόλια

Κλειστοί σταθμοί του μετρό λόγω εκδηλώσεων για τη δολοφονία Φύσσα
Οι συρμοί θα περνούν χωρίς να κάνουν στάση

Γλυφάδα: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός μέσα σε κάδο ανακύκλωσης
Τα ξημερώματα εντοπίστηκε ο άνδρας μέσα σε κάδο ανακύκλωσης

ΒΙΝΤΕO: Καραμπόλα 4 αυτοκινήτων στη Βουλιαγμένης - Μια γυναίκα νεκρή και 3 τραυματίες
Θανατηφόρα καραμπόλα 4 οχημάτων

Πολωνία: Διεκδικεί 1,3 τρισ. ευρώ πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία
Το θέμα έχει λήξει λέει το Βερολίνο

Δημοσκόπηση Pulse: Μάχη Τσίπρα και Ανδρουλάκη για τον «ηγέτη» της Κεντροαριστεράς
Πρώτη με double score από τον δεύτερο η ΝΔ

Σύζυγοι βρέθηκαν νεκροί στο σπίτι τους, αφού άφησαν ένα σημείωμα καρφωμένο στην πόρτα και μια ηχογράφηση για την αστυνομία
Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

«Έξω τα εκτρώματα από την Πινακοθήκη»: Νέα συγκέντρωση μετά από κάλεσμα του πρώην βουλευτή Νικόλαου Παπαδόπουλου
Οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονται για την επιστροφή των έργων που είχαν βανδαλιστεί αλλά στοχοποίησαν και τους ΛΟΑΤΚΙ, τα εμβόλια, και τους μετανάστες

Αυτοκίνητο έπεσε στην πύλη του γραφείου του FBI στο Πίτσμπουργκ
Πρώην στρατιωτικός ο ύποπτος, στοχευμένη επίθεση το περιστατικό

«Η Γάζα είναι η “γη της επαγγελίας” για το real estate»: Συζητήσεις Ισραηλινών Αμερικανών για τον διαμοιρασμό του θύλακα
Υπάρχει «μια κτηματομεσιτική ευκαιρία» στη Γάζα που «αυτοχρηματοδοτείται» και έχει «ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς», αναφέρουν τα εβραϊκά ΜΜΕ

ΓΣΕΕ: 24ωρη απεργία την 1η Οκτωβρίου
Δεκτή η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας από τη ΓΣΕΕ

Αιγάλεω – ΑΕΚ 0-1: Νικηφόρο ξεκίνημα στη League Phase του Κυπέλλου με «λυτρωτή» Πιερό
Σε πολύ κακό αγωνιστικό χώρο, το γκολ του Πιερό στο 23’ χάρισε στην ΑΕΚ το τρίποντο, με τον Ζοάο Μάριο να ντεμπουτάρει και την Ένωση να κρατά ξανά ανέπαφη την εστία.

Πέθανε την ώρα του ρεπορτάζ ο καμεραμάν του ΑΝΤ1 Πάτρας Γιώργος Παυλάκης
Κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ, ο καμεραμάν ένιωσε αδιαθεσία – Υπέστη καρδιακό επεισόδιο – Δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν

Σίντνεϊ Μπράουν: Βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του ο παραγωγός της Μπιγιόνσε και Drake
Σε ηλικία 49 ετών

Ιπτάμενα αυτοκίνητα συγκρούστηκαν στον αέρα στην Κίνα - Βίντεο
Τα δύο ιπτάμενα οχήματα θα εμφανίζονταν στην αεροπορική επίδειξη Changchun

Αιγάλεω: Μέλος του ISIS δήλωνε ο 32χρονος που επιτέθηκε σε γυναίκες - «Μου έδιναν 100 ευρώ για να βάζω τις φωτιές»
Νέα τροπή στην υπόθεση
