
Με την έξοδο ενός μεγάλου μέρους του Στόλου στο Αιγαίο, απαντάει η χώρα μας στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ετοιμότητας προς την πλευρά της Άγκυρας εν όψει της επικείμενης καθόδου του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από τη Μαύρη Θάλασσα στη Ν.Α Μεσόγειο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου.
Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των πολεμικών πλοίων του Στόλου ήταν προγραμματισμένη και εντάσσεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής της άσκησης «Λόγχη», η πρώτη φάση της οποίας ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο στην ευρύτερη περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και των Κυκλάδων, εντούτοις συνδέεται άμεσα και με την αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτο Θέμα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καταρτίζει ήδη σχέδια αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει τυχόν τετελεσμένα στη Ν.Α Μεσόγειο, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού στη Μεσόγειο. Να υπενθυμίσουμε πως το Orus Reis έχοντας ολοκληρώσει τις μετασκευές και την αναβάθμιση του λογισμικού του, το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμών των συστημάτων του στην θαλάσσια περιοχή του Βοσπόρου.
Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμούν πως παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει δεσμεύσει με Navtex για τις ανάγκες ερευνών του Orus Reis τον μισό κόλπο της Αττάλειας από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 24 Μαρτίου 2023, μέσα στις πραγματικές προθέσεις της είναι να στείλει το σκάφος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, δημιουργώντας για δεύτερη φορά, μέσα σε τρία χρόνια, συνθήκες κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί εντολές στα περιπολούν πλοία του Π.Ν στο Νότιο Αιγαίο να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν αύξηση της τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή.
Σενάριο διπλής κρίσης
Ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώξει να δημιουργήσει μία κατάσταση διπλής κρίση στις σχέσεις της αφενός με την Ελλάδα αφετέρου με την Κύπρο.
Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο η Άγκυρα είναι πιθανόν να συνδέσει την αποστολή του Oruc Reis στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου με την ταυτόχρονη μετακίνηση του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από το σημείο που βρίσκεται τώρα, 55 μίλια νότια της Αττάλειας, στην ΑΟΖ της Κύπρου. Να σημειώσουμε πως το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, με την κυπριακή πλευρά να θεωρεί πως αμέσως μετά ενδέχεται να κινηθεί σε περιοχή δυτικά η ακόμη και νότια της Μεγαλόνησου.
Κλιμάκωση έντασης
Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο, σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει τις περεταίρω επιδιώξεις της Άγκυρας έναντι της χώρας μας αλλά και της Κύπρου, παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αξιολογεί, όχι μόνο τις δηλώσεις των Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και τις κινήσεις τακτικής στις οποίες προβαίνει η τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.
Ενδεικτικά, να σημειώσουμε πως σε ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ κυκλοφόρησε χθες μία φημολογία πως τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε στην έκτακτη σύγκληση μίας κλειστής σύσκεψης με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματούχων των τουρκικών Ε.Δ και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Γιασάρ Γκουλέρ. Όπως μετέδωσαν, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας για το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου, ενώ ορισμένα από αυτά έκαναν λόγο για μία «σημαντική εξέλιξη» εν μέσω «συνεχιζόμενης κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Η εν λόγω πληροφορία αν και διαψεύσθηκε από τουρκικής πλευράς, εντούτοις αποτυπώνει εν γένει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας σε βάρος της χώρας μας. Ένα κλίμα που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη σημερινή σύγκληση του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης συνεδρίασης πρόκειται να βρεθεί, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα. Όπως εκτιμάται, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να επιτεθεί εκ νέου κατά της χώρας μας, επικεντρώνοντας στη γνωστή παραφιλολογία του περί εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου και τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος οι οποίες σαν στόχο έχουν την Τουρκία.
Ονοματοδοσία
Παράλληλα και σε συμβολικό επίπεδο ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αξιολογήθηκε και η χθεσινή αποκάλυψη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού των ονομάτων των νέων φρεγατών Belharra που πρόκειται να αποκτήσει σύντομα το Π.Ν. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου αποφάσισε η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες FDI ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλίας, να ονομαστεί «Φ/Γ ΚΙΜΩΝ», η δεύτερη «Φ/Γ ΝΕΑΡΧΟΣ» και η τρίτη «Φ/Γ ΦΟΡΜΙΩΝ».
Να σημειώσουμε πως οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 ενώ η τρίτη το 2026. Τα τρία πλοία θα είναι εξοπλισμένα με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, θα διαθέτουν σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R. Το «οπλοστάσιο» των Belharra περιλαμβάνει επίσης πυραύλους Exocet που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1289764/ellinotourkika-vgainei-sto-aigaio-o-stolos-to-senario-diplis-krisis/
Οδηγοί ταξί στο Αφγανιστάν φτιάχνουν αυτοσχέδια air condition στα αυτοκίνητα για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα
Η φετινή άνοιξη στο Αφγανιστάν ήταν η πιο ζεστή στην ιστορία της χώρας

Τζορτζ Τσούνης: Η Γκιλφόϊλ θα είναι η καλύτερη πρέσβης που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα
Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην χώρα μας, Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας αποκλειστικά στο MEGA, εξήρε τον χαρακτήρα της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, τονίζοντας ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις θα φτάσουν στο καλύτερο επίπεδο

Περιστέρι: Βίντεο ντοκουμέντο από άγριο ξυλοδαρμό σε βάρος 24χρονου
«Φοβήθηκα ότι μπορεί να με σκοτώσουν»

Τραγωδία στο Αγρίνιο: Πατέρας παρέσυρε με το όχημά του και σκότωσε το δίχρονο παιδί του
Το περιστατικό φέρεται να συνέβη σε χώρο όπου ο πατέρας πάρκαρε το αυτοκίνητο

Πυρκαγιά στο Γκραν Κάνιον: Εξαπλώνεται ραγδαία
Απομακρύνονται οι τουρίστες - Έχει κάψει περισσότερα από 4.000 στρέμματα βορειότερα

Πού στρέφονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο σπίτι του Γιάννη Πρετεντέρη
Όπως πιστεύεται η επίθεση σημειώθηκε αργά το βράδυ, ώστε οι δράστες να μην γίνουν αντιληπτοί από τους περίοικους

Σεισμική δόνηση 4,8 Ρίχτερ δυτικά των Στροφάδων
Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα 42 χιλιόμετρα δυτικά των Στροφάδων

Εντοπίστηκε νεκρό αρκουδάκι από πυροβόλο όπλο στην Καστοριά
Η λαθροθηρία εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα

Ειρήνη Μουρτζούκου: «Θα την βάλουν φυλακή, και τι έγινε; Θα καλοπερνάει», λέει η μητέρα της
«Δεν παύει να αγαπάω το παιδί μου», παραδέχθηκε

Καστοριά: Πυροβόλησαν και σκότωσαν αρκουδάκι 6 μηνών
Πρόκειται για την τρίτη αρκούδα που εντοπίζεται νεκρή τους τελευταίους τρεις μήνες στην Π.Ε. Καστοριάς

Ρόδος: 18χρονη Γερμανίδα κατήγγειλε 19χρονο Ολλανδό για βιασμό - Οι διαφορετικές εκδοχές τους
Γιατί η κοπέλα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την ποινική του δίωξη

Μάνδρα: Οδηγός φορτηγού χτύπησε με σκεπάρνι στο κεφάλι συνάδελφό του ενώ περίμεναν να ξεφορτώσουν
Το 50χρονο θύμα μεταφέρθηκε τραυματισμένο στο Τζάνειο, ενώ ο 58χρονος δράστης αναζητείται

Λιβύη και Τουρκία ενισχύουν τη στρατιωτική τους συνεργασία
Νέα συμφωνία για εκπαίδευση και υποστήριξη

Τεράστια διάκριση για το παιδί-θαύμα του ελληνικού τένις: Στα ημιτελικά του Wimbledon ο Παγώνης
Μία τεράστια νίκη πέτυχε ο Ραφαήλ Παγώνης, κερδίζοντας την πρόκριση στα ημιτελικά του Wimbledon U14!

«Φως στο Τούνελ»: Η Αγγελική Νικολούλη επιστρέφει απόψε με έκτακτη εκπομπή για την Μουρτζούκου
Μετα τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση

Τροχαίο ατύχημα με τρία οχήματα στη λεωφόρο Ποσειδώνος
Δυσχέρεια στην κυκλοφορία στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ρεύμα προς Αθήνα - Ένας τραυματίας

Φωτιά τώρα στις Νεραντζιές Αιγίου –Ήχησε το 112
Στο σημείο επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα - Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δύσβατο σημείο

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το μεταναστευτικό με 177 «ναι» - Πλεύρης: Τέρμα το παραμύθι με τις μωρομάνες
«Όχι» στην τροπολογία ψήφισαν 74 βουλευτές και 42 επέλεξαν το «παρών» - Σύγκρουση στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Συγκλονιστικό βίντεο: Κροκόδειλος αρπάζει και μεταφέρει το άψυχο σώμα 15χρονου
Το αγόρι ψάρευε στις όχθες ποταμού

Δωρεάν η φαρμακευτική αγωγή για την παχυσαρκία από Σεπτέμβριο - Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι
Η αγωγή θα συνοδεύεται από διατροφική παρακολούθηση και άσκηση

Βόλος: Ανδρας έπεσε νεκρός ενώ περπατούσε στην παραλία
Αμεση ήταν η αντίδραση πολιτών που βρίσκονταν στο σημείο

Δολοφονία Δουρουντάκη: Ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση 51χρονος
Επί τρεις μήνες περίπου οι αρχές πραγματοποίησαν εντατικές έρευνες σε όλο σχεδόν τον νομό σε στεριά

Πατέρας στο Πακιστάν σκότωσε την 16χρονη κόρη εξαιτίας του TikTok
Ο πατέρας σκότωσε την 16χρονη επειδή αρνήθηκε να κλείσει τον λογαριασμό της στην δημοφιλή πλατφόρμα

Φρίκη στις ΗΠΑ: Κόρη αρχηγού αστυνομίας τον κατηγορεί για «τελετουργική» κακοποίηση - Σατανιστική αίρεση, μάσκες και «παιχνίδια θανάτου»
Η κόρη ενός αρχηγού της αστυνομίας του Νιου Τζέρσεϊ ισχυρίζεται ότι τη βίαζε επανειλημμένα για περισσότερο από μια δεκαετία στο πλαίσιο μιας «τελετουργικής» αίρεσης

ΗΠΑ: Έκλεψε εκατομμύρια από τα σπίτια των πλουσίων - Τώρα αποκαλύπτει το λάθος των «θυμάτων» της
Η 40χρονη σήμερα Τζένιφερ, πρώην διαρρήκτρια μοιράζεται την εμπειρία της και δίνει συμβουλές σε ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών

Μεταναστευτικό: 507 οι αλλοδαποί που διασώθηκαν στη Γαύδο – Οι 420 ήταν άνδρες – Οχτώ οι διακινητές
Η ενημέρωση του Λιμενικού Σώματος σχετικά με επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωση των 515 αλλοδαπών, νότια της Γαύδου.

Τραγωδία στην Ιταλία: 17χρονος βρήκε φρικτό θάνατο θαμμένος στην άμμο
Ο έφηβος έχασε τη ζωή του, εγκλωβισμένος σε μια αυτοσχέδια τρύπα που είχε σκάψει στην άμμο

Καλλιθέα: Οδηγούσε σχεδόν σε κωματώδη κατάσταση - Συνελήφθη μετά από σφοδρή σύγκρουση
Ο 40χρονος οδηγούσε έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, αδιαφορώντας τελείως για τη ζωή των συνανθρώπων του

Τραγωδία στο Πήλιο: Πνίγηκε 32χρονος τουρίστας, ενώ κολυμπούσε
Πλήρωμα του ΕΚΑΒ παρέλαβε τον άνδρα και τον μετέφερε στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του

Φωτιά σε διαμέρισμα στη λεωφόρο Ποσειδώνος - Δείτε βίντεο
Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Έγκλημα στη Ροδόπη: Συνελήφθη η 21χρονη που δολοφόνησε 66χρονο στο χωριό Κάρδαμο
Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο αν θύτης και θύμα έχουν κάποια συγγενική σχέση

Αυτός είναι ο δημοσιογράφος που βρέθηκε στο σπίτι του εκρηκτικός μηχανισμός
Τον μηχανισμό εντόπισε ο κηπουρός της πολυκατοικίας

Γλυκά Νερά: Πέθανε ο 48χρονος που ξυλοκοπήθηκε άγρια από ανηλίκους
Δεν τα κατάφερε ο 48χρονος να παραμείνει στη ζωή

Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε σπίτι πασίγνωστου δημοσιογράφου στο Νέο Ψυχικό
Την έρευνα έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία

Δολοφονία στη Ροδόπη: 21χρονη μαχαίρωσε 66χρονο μετά από καυγά
Η κατηγορούμενη είχε έντονο διαπληκτισμό με το θύμα και αμέσως μετά τη δολοφονία τράπηκε σε φυγή

Δίκη Κυριακής Γρίβα: Ανατρίχιασε η μητέρα της – «Περιμένω να περάσουν τα 3 χρόνια για να λιώσει»
Η ένταση την ώρα που κατέθετε η μητέρα του κατηγορούμενου

Μωβ Μέδουσες: Αυξάνονται τα περιστατικά - Πέντε ανήλικα παιδιά στο νοσοκομείο Χαλκίδας
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες σε αρκετά φαρμακεία της περιοχής σημειώνεται αύξηση στη ζήτηση για αντιισταμινικά και καταπραϋντικές κρέμες

Κυριακή Γρίβα: Χαμός στη δίκη, εκσφενδονίστηκαν μπουκάλια
Τα τατουά και τα πρώτα λόγια του κατηγορούμενου που ακούστηκαν στο δικαστήριο

Σοκ στο Ίλιον: 20χρονος έβαλε φωτιά σε 16χρονο με αντισηπτικό
Ο ανήλικος μαθητής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Παίδων

Απόφαση - ορόσημο: H Ρωσία κατέρριψε την πτήση MH17 της Malaysia Airlines με 298 επιβαίνοντες
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταλογίζει στη Ρωσία την ευθύνη για την κατάρριψη της πτήσης MH17 με 298 επιβαίνοντες, το 2014
