Με την έξοδο ενός μεγάλου μέρους του Στόλου στο Αιγαίο, απαντάει η χώρα μας στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα ετοιμότητας προς την πλευρά της Άγκυρας εν όψει της επικείμενης καθόδου του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis από τη Μαύρη Θάλασσα στη Ν.Α Μεσόγειο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου.
Παρά το γεγονός ότι η κινητοποίηση των πολεμικών πλοίων του Στόλου ήταν προγραμματισμένη και εντάσσεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής της άσκησης «Λόγχη», η πρώτη φάση της οποίας ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο στην ευρύτερη περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και των Κυκλάδων, εντούτοις συνδέεται άμεσα και με την αύξηση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτο Θέμα, το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καταρτίζει ήδη σχέδια αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει τυχόν τετελεσμένα στη Ν.Α Μεσόγειο, αξιοποιώντας προς αυτή την κατεύθυνση την έξοδο του τουρκικού ερευνητικού στη Μεσόγειο. Να υπενθυμίσουμε πως το Orus Reis έχοντας ολοκληρώσει τις μετασκευές και την αναβάθμιση του λογισμικού του, το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμών των συστημάτων του στην θαλάσσια περιοχή του Βοσπόρου.
Κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκτιμούν πως παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα έχει δεσμεύσει με Navtex για τις ανάγκες ερευνών του Orus Reis τον μισό κόλπο της Αττάλειας από τις 25 Σεπτεμβρίου έως και τις 24 Μαρτίου 2023, μέσα στις πραγματικές προθέσεις της είναι να στείλει το σκάφος στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου, δημιουργώντας για δεύτερη φορά, μέσα σε τρία χρόνια, συνθήκες κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν δοθεί εντολές στα περιπολούν πλοία του Π.Ν στο Νότιο Αιγαίο να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν αύξηση της τουρκικής κινητικότητας στην περιοχή.
Σενάριο διπλής κρίσης
Ένα από τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιδιώξει να δημιουργήσει μία κατάσταση διπλής κρίση στις σχέσεις της αφενός με την Ελλάδα αφετέρου με την Κύπρο.
Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο η Άγκυρα είναι πιθανόν να συνδέσει την αποστολή του Oruc Reis στην θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου με την ταυτόχρονη μετακίνηση του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίντ Χαν» από το σημείο που βρίσκεται τώρα, 55 μίλια νότια της Αττάλειας, στην ΑΟΖ της Κύπρου. Να σημειώσουμε πως το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» θα βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, με την κυπριακή πλευρά να θεωρεί πως αμέσως μετά ενδέχεται να κινηθεί σε περιοχή δυτικά η ακόμη και νότια της Μεγαλόνησου.
Κλιμάκωση έντασης
Την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο, σε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσει τις περεταίρω επιδιώξεις της Άγκυρας έναντι της χώρας μας αλλά και της Κύπρου, παρακολουθεί με ενδιαφέρον και αξιολογεί, όχι μόνο τις δηλώσεις των Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά και τις κινήσεις τακτικής στις οποίες προβαίνει η τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία.
Ενδεικτικά, να σημειώσουμε πως σε ορισμένα τουρκικά ΜΜΕ κυκλοφόρησε χθες μία φημολογία πως τη Δευτέρα τα μεσάνυχτα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προχώρησε στην έκτακτη σύγκληση μίας κλειστής σύσκεψης με τη συμμετοχή ανώτατων αξιωματούχων των τουρκικών Ε.Δ και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Γιασάρ Γκουλέρ. Όπως μετέδωσαν, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας για το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου, ενώ ορισμένα από αυτά έκαναν λόγο για μία «σημαντική εξέλιξη» εν μέσω «συνεχιζόμενης κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Η εν λόγω πληροφορία αν και διαψεύσθηκε από τουρκικής πλευράς, εντούτοις αποτυπώνει εν γένει το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας σε βάρος της χώρας μας. Ένα κλίμα που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά τη σημερινή σύγκληση του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο πρόκειται να συνεδριάσει υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης συνεδρίασης πρόκειται να βρεθεί, μεταξύ άλλων και η Ελλάδα. Όπως εκτιμάται, ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για να επιτεθεί εκ νέου κατά της χώρας μας, επικεντρώνοντας στη γνωστή παραφιλολογία του περί εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου και τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος οι οποίες σαν στόχο έχουν την Τουρκία.
Ονοματοδοσία
Παράλληλα και σε συμβολικό επίπεδο ως ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αξιολογήθηκε και η χθεσινή αποκάλυψη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού των ονομάτων των νέων φρεγατών Belharra που πρόκειται να αποκτήσει σύντομα το Π.Ν. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου αποφάσισε η πρώτη από τις τρεις φρεγάτες FDI ΗΝ του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στο Λοριάν της Γαλλίας, να ονομαστεί «Φ/Γ ΚΙΜΩΝ», η δεύτερη «Φ/Γ ΝΕΑΡΧΟΣ» και η τρίτη «Φ/Γ ΦΟΡΜΙΩΝ».
Να σημειώσουμε πως οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 ενώ η τρίτη το 2026. Τα τρία πλοία θα είναι εξοπλισμένα με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, θα διαθέτουν σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R. Το «οπλοστάσιο» των Belharra περιλαμβάνει επίσης πυραύλους Exocet που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση.
Πηγή: http://www.protothema.gr/greece/article/1289764/ellinotourkika-vgainei-sto-aigaio-o-stolos-to-senario-diplis-krisis/
Γάμος στη Φλόριντα «διακόπηκε» από ελάφι που καταβρόχθισε τα λουλούδια της τελετής
«Αντιμετώπισε τον γάμο μας σαν μπουφέ», σχολίασε η νύφη για το απίστευτο περιστατικό που έγινε viral

Νέο κύμα καύσωνα με 40άρια βαθμούς και ισχυρούς ανέμους - Πόσο θα κρατήσει η θερμή εισβολή
Έντονη άνοδος της θερμοκρασίας πανελλαδικά με αιχμή το Σαββατοκύριακο και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών.

Αργολίδα: Ταξί έγινε παρανάλωμα του πυρός στη μέση του δρόμου
Το όχημα καταστράφηκε ολοσχερώς από τις φλόγες

Καράβι «εξαφανίζεται» στην ομίχλη έξω από το λιμάνι της Πάρου - Δείτε το βίντεο
Στοιχειωμένες εικόνες κατέγραψαν τα νησιά των Κυκλάδων τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς η ομίχλη τύλιξε σε γκρι τοπίο και «έσβησε» ολόκληρες ακτογραμμές

Εδώ και 5 χρόνια ζει μέσα σε μια λίμνη 16χρονος: Νιώθει το δέρμα του να καίει και κανείς δεν βρίσκει λύση
Η λίμνη έγινε η μοναδική του ανακούφιση

39χρονος μοτοσικλετιστής κρίθηκε εγκεφαλικά νεκρός μετά το τροχαίο με ταξί στην παραλιακή, δωρίζει όργανα η οικογένεια
Ο 39χρονος τραυματίστηκε σοβαρά όταν οδηγός ταξί επιχείρησε αναστροφή στη λεωφόρο Καραμανλή, στο ύψος του ΠΙΚΠΑ Βούλας

«Ήταν η πιο σημαντική στιγμή στα 30 χρόνια μου στη θάλασσα»: Βούτηξε για ψάρεμα και εντόπισε το ναυάγιο 2.400 ετών στην Ανδρο
Ο ψαροντουφεκάς και εκπαιδευτής επαγγελματικής κατάδυσης εντόπισε το ναυάγιο το 2018, σε βάθος περίπου 42-44 μέτρων, το ναυάγιο αναφέρθηκε στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων το 2021, ενώ το 2025 επέστρεψε στο σημείο μαζί με τους αρχαιολόγους και τους υπέδειξε ακριβώς τη θέση του ναυαγίου

Νέα πρόκληση από την Αγκυρα: Επαναφέρει τις «γκρίζες ζώνες» με αφορμή το ελληνικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ
Μετά τα θαλάσσια πάρκα, η Τουρκία επαναφέρει τις αιτιάσεις της περί «γκρίζων ζωνών», αυτή τη φορά με αφορμή το νέο ελληνικό Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας - Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι ο ελληνικός σχεδιασμός «δεν έχει νομικές συνέπειες» για την Τουρκία

Νέα τροπή στο επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη: Η 25χρονη επιτέθηκε πρώτη με μαχαίρι εναντίον του 31χρονου για να του κλέψει το ρολόι
Η νεαρή επιχείρησε να του επιτεθεί με μαχαίρι, το οποίο ο 31χρονος απέσπασε από την κατοχή της και στη συνέχεια την τραυμάτισε

Βαρύ πένθος στο Ρέθυμνο για τον 21χρονο Αγγελο που «έσβησε» στην άσφαλτo
Υπήρξε πρωτοχορευτής στον Λαογραφικό Σύλλογο «Χοροκρήτες», ενώ παράλληλα ασχολούνταν ενεργά και με τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών

Επίθεση με βόμβες μολότοφ σε γαμήλιο γλέντι στο Μπέρμιγχαμ: Έκαψαν δύο supercars και επιτέθηκαν σε καλεσμένους, δείτε βίντεο
Τρεις άνδρες με μαύρα ρούχα έβαλαν φωτιά σε δύο πολυτελή αυτοκίνητα και πέταξαν εμπρηστικούς μηχανισμούς προς την αίθουσα, ενώ μέσα βρίσκονταν εκατοντάδες άνθρωποι

Μπέιμπι σίτερ, κατά συρροή απαγωγέας - Πλάνα από τη διάσωση 2 παιδιών, κλειδωμένα σε τρέιλερ
Η 42χρονη κατηγορείται για τουλάχιστον άλλη μία απαγωγή νεογέννητου, ενώ ερευνάται η υπόθεση αγνοούμενου βρέφους που φέρεται να γέννησε η ίδια

Κατάθεση - καταπέλτης για Ζούκερμπεργκ: Η ασφάλεια των παιδιών δεν ήταν προτεραιότητα
Ο πρώην μηχανικός της Facebook για θέματα ασφάλειας, Αρτούρο Μπεντζάρ υποστήριξε στη δίκη ότι η Meta και ο ιδρυτής της γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους βλάπουν ανηλίκους αλλά έδωσαν προτεραιότητα στα έσοδα από διαφημίσεις και την ανάπτυξη της εταιρείας

Αγνωστος κάρφωσε 20 μεγάλα καρφιά σε μουριά στη Θεσσαλονίκη, δείτε εικόνες
«Όσο κάποιοι επιμένουν να ξεραθούν, τόσο εμείς θα φυτεύουμε», λέει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αστικού Πρασίνου και Πανίδας του δήμου Θεσσαλονίκης

«Χρυσή» αποζημίωση στις εφήβες που κρέμονταν ανάποδα επί 25 λεπτά σε λούνα παρκ
Η 16χρονη κατέθεσε πως πολλοί γύρω της έκαναν εμετό εκείνη την ώρα

Τρομακτικό βίντεο: Τουρίστες παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά σε καταρράκτη της Ταϊλάνδης
Για καλή του τύχη γλίτωσαν μόνο με ελαφριά τραύματα

Μείωση τιμών σε σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα «κλειδώνουν» στη νέα συμφωνία και πότε ξεκινά
Μεσοσταθμική μείωση 7% σε βασικά είδη διατροφής και καθημερινής χρήσης προβλέπει η συμφωνία που τίθεται σε ισχύ στα τέλη Αυγούστου.

Έρχεται παρατεταμένο κύμα ζέστης: Πότε «χτυπούν» 40άρια – Η προειδοποίηση των μετεωρολόγων
Οι προβλέψεις των ειδικών συγκλίνουν σε ραγδαία άνοδο του υδραργύρου το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, με τη θερμοκρασία να αγγίζει επικίνδυνες τιμές σε αρκετές περιοχές.

Εντυπωσιακή αναγκαστική προσγείωση ιδιωτικού τζετ χωρίς μπροστινό τροχό
Λόγω βλάβης στον μπροστινό τροχό, ο πιλότος κατάφερε να προσγειώσει το αεροσκάφος κρατώντας τη μύτη ψηλά, στηριζόμενος μόνο στους πίσω τροχούς

Τουρκία: Έτοιμη για εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Συρία
Γεωτρήσεις εξερεύνησης πραγματοποιεί η Τουρκία και στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας

Σοκάρει νεκρή γυναίκα στη Λάρισα - Είχε φύγει από τη ζωή εδώ και 1,5 χρόνο και κανείς δεν το είχε καταλάβει
Σε κατάσταση σοκ η τοπική κοινωνία

Φωτιά στον Γέρακα δίπλα στην Αττική Οδό: 112 για ετοιμότητα, σηκώθηκαν 4 εναέρια
Έχουν κινητοποιηθεί με 46 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων, 9 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα

Τι αναζητούν φέτος περισσότερο οι Έλληνες: Το Google Trends «αποκαλύπτει» το καλοκαίρι του 2026
Καύσωνας, διακοπές και viral θέματα: Πώς η Google καταγράφει τη διάθεση του κόσμου

Θεσσαλονίκη: Υπάλληλος δέχθηκε γροθιά επειδή αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει - «Δεν τον χτύπησα, αλλά πολεμήσαμε»
Ένας 48χρονος φέρεται να επιτέθηκε με γροθιά σε υπάλληλο καταστήματος καφέ-ψιλικών στη Θεσσαλονίκη, όταν εκείνος αρνήθηκε να τον εξυπηρετήσει και του ζήτησε να φύγει από το μαγαζί.

Καρκίνος στομάχου: Υπερδιπλάσιος κίνδυνος από αυτά τα ποτά - Τι δείχνει νέα μελέτη
Η έρευνα σε 112.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ εντόπισε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο στις γυναίκες, ενώ τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά δεν συνδέθηκαν με τη νόσο.

Ρωσία: Αρκούδα έσυρε έξω από σκηνή και έθαψε 29χρονη μέλλουσα νύφη - Φρικτός θάνατος
Ο σύντροφός της, το όνομα του οποίου παραμένει άγνωστο, της είχε κάνει πρόταση γάμου μόλις μία ημέρα πριν από τον τραγικό της θάνατο

Ξέρετε ποιο ελληνικό νησί «τρελαίνει» τους Γάλλους τουρίστες που θέλουν κάτι πιο αυθεντικό; Η απάντηση θα σας εκπλήξει!
Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων ξεχωρίζει για τη φύση, τα χωριά, τις παραλίες και το ξεχωριστό δίκτυο πεζοπορίας

Το πολικό αρκουδάκι που «τρελάθηκε» με τους κώνους κυκλοφορίας στο κεφάλι έγινε viral - Βίντεο
Ο μικρός Μομότα έχει μια ξεχωριστή αδυναμία στους πλαστικούς κώνους

Νέες εικόνες από τη NASA: Ο κρατήρας που άφησε πύραυλος της SpaceX στη Σελήνη
Το Lunar Reconnaissance Orbiter κατέγραψε με ακρίβεια το σημείο πρόσκρουσης του Falcon, μια εβδομάδα μετά τη σύγκρουσή του με τη σεληνιακή επιφάνεια με ταχύτητα 8.700 χλμ/ώρα.

Χαλκιδική: Τοποθέτησαν και πάλι τις 100 ομπρέλες στην παραλία που είχε ξηλώσει ο δήμος Πολυγύρου
Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες ήταν σε κοινόχρηστο χώρο στην παραλία και εμπόδιζαν την ελεύθερη πρόσβαση του κόσμου

Φρίκη στην Ινδία: Σκότωσε τη σύζυγό του με ηλεκτροπληξία στα γεννητικά όργανα για ένα οικόπεδο
Ο δράστης συνελήφθη, αλλά αναζητούνται άλλοι 4 συγγενείς του, που τράπηκαν σε φυγή αμέσως μετά το έγκλημα

Αλβανία: Ο καβγάς που κατέληξε σε δολοφονία – Η κινηματογραφική σύλληψη του 29χρονου στο πορτμπαγκάζ
Τι κρύβεται πίσω από τη δολοφονία του Πορτογάλου τουρίστα – Νέα στοιχεία από την έρευνα των αλβανικών Αρχών

Ανεβαίνει η ένταση Ισραήλ - Τουρκίας στη Συρία: Οι βομβαρδισμοί σε αεροπορική βάση, η διάψευση της Αγκυρας και η παρέμβαση των ΗΠΑ
Το Ισραήλ μιλά περί «απειλής» της Τουρκίας έπειτα από επιδρομή σε αεροπορική βάση στη Συρία, η Αγκυρα διαψεύδει ότι στέλνει στρατό - Για «αχρείαστη κλιμάκωση» κάνει λόγο η Ουάσιγκτον

Κύπρος: Τραγωδία στη Λεμεσό, βρέθηκε νεκρό βρέφος πέντε μηνών
Το βρέφος κοιμόταν όταν ξαφνικά η μητέρα του διαπίστωσε ότι δεν ανταποκρινόταν

Στενά του Ορμούζ: Νεκρός ναυτικός έπειτα από επίθεση στο ελληνόκτητο «Minoan Dignity»
Η επίθεση σημειώθηκε τη Δευτέρα 17 Αυγούστου ενώ το πλοίο διερχόταν από τα Στενά του Ορμούζ - Η διεθνής ένωση INTERCARGO εκφράζει τη βαθιά θλίψη της για την απώλεια του ναυτικού

Απάτη με τεχνητή νοημοσύνη: Ζευγάρι επιχείρησε να αποφύγει την πληρωμή λογαριασμού εκατοντάδων ευρώ σε εστιατόριο
Το περιστατικό στο εστιατόριο και οι προηγούμενες περιπτώσεις απάτης με χρήση AI

Παραλία της Χαλκιδικής: Ξηλώθηκαν 100 ξαπλώστρες και ομπρέλες – Είχαν κάνει κατάληψη παραθεριστές
Προηγήθηκε ανακοίνωση του δήμου που καλούσε πολίτες και παραθεριστές να απομακρύνουν οι ίδιοι ομπρέλες, ξαπλώστρες και κάθε είδους εξοπλισμό

Πέθανε ο ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Mία από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες των ελληνικών κοινωνικών και πολιτικών επιστημών

Σύνταξη για ανηλίκους ενέκρινε ευρωπαϊκή χώρα: Έως 2.200€ μέχρι τα 18
Από την ηλικία των έξι ετών ξεκινά η διαδρομή προς τη σύνταξη

Ελικόπτερο στη Σίφνο: Ποιο ήταν το ζευγάρι που σκοτώθηκε – Ταξίδευαν στην Ελλάδα για το μήνα του μέλιτος
Ο Αλεξάντερ Κρόμι, αντιπρόεδρος στην Blackstone, και η Μαρί Έμπερτ, ζευγάρι γύρω στα 30 από το Λονδίνο, είχαν ναυλώσει ιδιωτικό ελικόπτερο για να φτάσουν στη Σίφνο










