Με κυρίαρχο ζήτημα την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Τουρκία απέναντι στη χώρα μας συνεδρίαζε, επί 4 ώρες την Τετάρτη, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας στη γείτονα, η οποία χτίζει σταδιακά το αφήγημα της «ελληνικής απειλής» επιχειρώντας να δικαιολογήσει μία τουρκική αντίδραση στο πλαίσιο -όπως υποστηρίζεται- των «νόμιμων μεθόδων και μέσων».
Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε, γίνεται σαφής αναφορά περί στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και επισημαίνεται ότι «οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίζει νησιά που βρίσκονται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης καλούνται να επιστρέψουν στην κοινή λογική».
«Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα του έθνους μας» τονίστηκε σχετικά.
Όπως ανέφεραν τα τουρκικά ΜΜΕ «συζητήθηκαν οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, ιδίως οι πρόσφατα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της».
Στη σχετική ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση, η Άγκυρα κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους για άρση του εμπάργκο όπλων προς τους Ελληνοκύπριους, επισημαίνοντας ότι η κίνηση αυτή της αμερικανικής πλευράς δεν συνάδει με το πνεύμα της Συμμαχίας.
Παρεμβάσεις ΗΠΑ – ΕΕ
Οι εξελίξεις αυτές ήρθαν στον απόηχο της αναφοράς που έκαναν διπλωματικές πηγές της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των εννιά κρατών της νότιας Ευρώπης, που θα συναντηθούν την Παρασκευή στο Αλικάντε της Ισπανίας, θα εκφράσουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα έναντι των απειλών που δέχεται από την Τουρκία.
Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές, το θέμα των τουρκικών απειλών κατά της Ελλάδας θα συζητηθεί στο δείπνο εργασίας που θα έχουν, μετά το πέρας των εργασιών της Ευρωμεσογειακής Συνόδου Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Ελλάδας. Παρόντες θα είναι επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντέρ Λάιεν.
Η παρέμβαση από πλευράς Παρισιού έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τα ελληνοτουρκικά και κρίνεται ως εξόχως σημαντική από την Αθήνα, αφού αντικατοπτρίζει τη γενικότερη αλλαγή στάσης που παρατηρείται στην ΕΕ έναντι της Άγκυρας, η οποία εμμένει στην ρητορική του αναθεωρητισμού.
Άλλωστε, για το θέμα αυτό είχε τοποθετηθεί ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου είχε τονίσει χαρακτηριστικά:
«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις «κόκκινες γραμμές της», όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
Νωρίτερα, σαφή θέση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα είχε λάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διαμηνύοντας ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.
Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.
Της ανακοίνωσης του αμερικανικού ΥΠΕΞ ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, ο οποίος έστειλε επίσης αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
Ειδικότερα, ο κ. Στάνο κάλεσε την τουρκική πλευρά «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών – μελών της Ε.Ε. και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων στο πνεύμα της καλής γειτονίας, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το γεγονός ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις, αλλά και για την γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι δεν θα σχολιάσει «τι έγινε εχθές στην Άγκυρα όταν κλήθηκε ο πρέσβης, διότι αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών».
Σε σχέση όμως με το συνολικό ζήτημα των ενεργειών της Άγκυρας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπογράμμισε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της ΕΕ και η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της έχουν διατυπώσει πολύ ξεκάθαρα με μία σειρά συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ» τόνισε ο Πίτερ Στάνο συμπληρώνοντας ότι αναμένεται από την Τουρκία να σταματήσει «την απειλητική ρητορική».
Τέλος, ανέφερε ότι «οι πρόσφατες ενέργειες, προκλήσεις, ρητορική είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την αποκλιμάκωση που τόσο πολύ χρειάζεται».
Τι επιχειρεί ο Ερντογάν
Με τις τελευταίες κινήσεις του, ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πως επιχειρεί να δημιουργήσει το πολιτικό πλαίσιο έτσι ώστε να δικαιολογήσει ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της χώρας μας.
Αναλυτές εκτιμούν πως το τελευταίο διάστημα η ρητορική του τούρκου προέδρου από επιθετική έχει μετατραπεί καθαρά σε πολεμική. Δεν ήταν τυχαίες οι αναφορές του για την «άλωση της Τριπολιτσάς» αλλά και για τρομοκράτες που κρύβονται στο Λαύριο, καθώς με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να πολώσει το κλίμα στην Άγκυρα εναντίον της χώρας μας.
Όπως αναφέρουν σχετικά, το σοβαρό ενδεχόμενο ήττας στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και οι πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ και τις ΕΕ, οι οποίες στηρίζουν δημόσια τις ελληνικές θέσεις για το ζήτημα της κυριαρχίας στο Αιγαίο, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τον τούρκο πρόεδρο που αναζητά τρόπους να γυρίσει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας του.
«Η Τουρκία ψάχνει για άλλοθι. Το κλωθογυρίζει το ζήτημα και έχει εξαντλήσει τα διπλωματικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να πείσει δήθεν τη διεθνή κοινότητα» υποστηρίζει ο αναλυτής διεθνών θεμάτων του ΑΝΤ1, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που πρέπει να περιμένουμε είναι κάποια κίνηση που θα μπορούσε να γίνει επί του πεδίου. «Δηλαδή, θα μπορούσε να είναι μια ενέργεια μπλοκαρίσματος, παρεμπόδισης κάποιου πλοίου το οποίο την επόμενη φορά θα μπορούσε να μεταφέρει στρατιωτικό οπλισμό προς τα νησιά. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε διεθνή χωρικά ύδατα κατά πάσα πιθανότητα αλλά και πάλι θα ήταν μια παράνομη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας».
«Συνεπώς, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το σενάριο κι εμείς πρέπει να θωρακιστούμε διπλωματικά, νομικά και στρατιωτικά για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια ενέργεια. Το ερώτημα όμως σε αυτήν την περίπτωση είναι ποιος θα επιλέξει να ρίξει την πρώτη σφαίρα αν κι εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο» επισημαίνει ο κ. Φίλης.
Πηγή: http://www.in.gr/2022/09/29/politics/diplomatia/ellinotourkika-stinei-skiniko-gia-thermo-epeisodio-o-erntogan-ti-prepei-na-perimenei-athina/
Bενετία: «Καταραμένο» παλάτι του 15ου αιώνα βγήκε στο σφυρί για 20 εκατομμύρια ευρώ - Συνδέθηκε με φρικτά εγκλήματα
Ένα ιστορικό παλάτι του 15ου αιώνα στη Βενετία, που σύμφωνα με τους θρύλους είναι «στοιχειωμένο» βγαίνει προς πώληση για 19 εκατομμύρια δολάρια

Ισπανία: Πρώτη έκθεση για τη σιδηροδρομική τραγωδία - Πώς εκτροχιάστηκαν τα τρένα
Πρώτα συμπεράσματα των αρμόδιων αρχών για το τι προκάλεσε τον εκτροχιασμό των δύο τρένων στην Ισπανία - Σπασμένη η ράγα πριν περάσει το τρένο Iryo

Οι ΗΠΑ αποχωρούν και επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας - «Eπιστημονικά απερίσκεπτη» απόφαση
Οι ΗΠΑ αποχωρούν επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσαν σήμερα (23/1) ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι

Francis Buchholz: Πέθανε ο θρυλικός μπασίστας των Scorpions
Η συγκινιτική ανάρτηση της οικογένειά τους για τη θλιβερή είδηση του θανάτου του

Καθαρά Δευτέρα: Πότε πέφτει - Όλες οι αργίες και τα τριήμερα της χρονιάς
Το Τριώδιο ανοίγει την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου 2026, ενώ η Τσικνοπέμπτη θα γιορταστεί την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου

Χρήματα πριν το τέλος του μήνα: Τα επιδόματα που πληρώνονται έως 29 Ιανουαρίου
Αναλυτικά τα επιδόματα που θα πληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου

Καθηγητής του Χάρβαρντ ισχυρίζεται ότι βρήκε την ακριβή «τοποθεσία» του Παραδείσου
Πόσο στέκει επιστημονικά

Πώς θα αποζημιωθείτε από την κακοκαιρία: Βήμα προς βήμα η διαδικασία
Έχουν ξεκινήσει η καταγραφή και οι αυτοψίες γύρω από τις ζημιές σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την κακοκαιρία

Καιρός: Αλλεπάλληλα χαμηλά βαρομετρικά φέρνουν βροχές και καταιγίδες από Σάββατο
Πού θα «χτυπήσουν»

Το τελευταίο «αντίο» στον Βαλεντίνο: Η Ρώμη αποχαιρετά τον θρυλικό σχεδιαστή μόδας
Ο «αυτοκράτορας» της μόδας θα ταφεί στο νεκροταφείο Πρίμα Πόρτα

Σύλληψη 5χρονου στις ΗΠΑ: «Να τον αφήσουν να πεθάνει από το κρύο;»
Προκλητικός ο Τζέι Ντι Βανς

Μυστηριώδες αεροσκάφος σε σχήμα UFO εντοπίστηκε πάνω από την Περιοχή 51, ενώ ακούγεται παράξενος στρατιωτικός κωδικός
«Βλέπουμε μια απόρρητη δοκιμαστική πτήση ή μια συνηθισμένη εκπαιδευτική αποστολή;»

Με μώλωπα ξανά ο Τραμπ: Η εξήγηση που έδωσε για το σημάδι στο αριστερό χέρι
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει από καιρό μώλωπες στο δεξί του χέρι, οι οποίοι, σύμφωνα με το CNN, υπήρχαν πριν από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο

Έντονες αντιδράσεις για την Όλγα Κεφαλογιάννη και την τροπολογία για τη συνεπιμέλεια τέκνων
Την πρώην σύζυγό του, Όλγα Κεφαλογιάννη, κατήγγειλε ο Μίνως Μάτσας σε εξώδικό του

Ανδρας αυτοκτόνησε στην Ινδία έπειτα από βίντεο που ανάρτησε γυναίκα στα social media ότι την παρενόχλησε μέσα σε λεωφορείο
Τη συνέλαβαν οι Αρχές

Μασκ στο Νταβός: «Σύντομα τα ρομπότ θα υπερτερούν αριθμητικά των ανθρώπων» - Το «καρφί» για Τραμπ
Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του Έλον Μασκ στο Νταβός

Ρόδος: Συνελήφθη στο Μόναχο ο Ουκρανός δολοφόνος του 64χρονου ξενοδόχου
Θεωρείται εγκέφαλος της υπόθεσης

Τραγωδία στην Ελευσίνα: Νεκρό ηλικιωμένο ζευγάρι και τα σκυλιά τους από διαρροή υγραερίου
Ένας άνδρας και μια γυναίκα εντοπίστηκαν νεκροί μέσα στο σπίτι τους

Καθίζηση οδοστρώματος στον Πειραιά: Διεκόπη η κυκλοφορία
Επισημαίνεται ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις εναλλακτικές διαδρομές που έχουν οριστεί για να αποφύγουν την περιοχή αυτή

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Αισθάνθηκε αδιαθεσία ενώ οδηγούσε και άφησε την τελευταία του πνοή
Θρήνος για 68χρονο άνδρα που εντοπίστηκε νεκρός πλησίον του αυτοκινήτου του

Έπεσε το X – Δεν φορτώνει η πλατφόρμα σε εκατομμύρια χρήστες
Πρόβλημα λειτουργίας του Twitter (νυν X) στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο

Ισπανία: Βρέθηκαν ακόμη δύο σοροί - Στους 45 οι νεκροί
«Θεωρητικά, πρόκειται για τους δύο νεκρούς που δεν είχαν βρεθεί ακόμη», εξήγησε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Viral o Τσέχος πρωθυπουργός: Aγόρασε υδρόγειο για να δει που βρίσκεται η... Γροιλανδία
Αρκετοί χρήστες στα social media χλεύσαν τον δισεκατομμυριούχο πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος δήλωσε ότι αγόρασε την υδρόγειο σφαίρα 617 ευρώ

Παράσυρση ηλικιωμένης στη Γλυφάδα: Σπαρακτικό κλάμα παιδιού - «Πού πάει η μαμά;»
Το περιστατικό σημειώθηκε λίγω μέτρα από το σημείο που έχασε τη ζωή της η 56χρονη

Τουρκία: Νοσοκόμα κακοποίησε βρέφος που βρισκόταν σε θερμοκοιτίδα και το άφησε ανάπηρο
Η νοσοκόμα χτυπούσε το μωρό στο κεφάλι άρχισε να κλαίει και στη συνέχεια σφίγγει το πόδι του και το τραβάει προς το μέρος της

«Τα ‘χωσε» ο Ζελένσκι στην Ευρώπη από το Νταβός: Ζούμε μια ατελείωτη «Μέρα της Μαρμότας»
«Ένας χρόνος πέρασε και τίποτα δεν έχει αλλάξει» - «Αν ο Πούτιν αποφασίσει να καταλάβει τη Λιθουανία ή να πλήξει την Πολωνία, ποιος θα απαντήσει;» διερωτήθηκε

Στουρνάρας: Έτος καμπής για την ελληνική οικονομία το 2026 – Απαιτείται πολιτική σταθερότητα
Μία σειρά από αρνητικές εξελίξεις στο εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να περιορίσουν τις ελληνικές εξαγωγές

ΗΠΑ: Η ICE συνέλαβε πεντάχρονο αγόρι που επέστρεφε σπίτι του
Πατέρας και γιος συνελήφθησαν ενώ βρισκόντουσαν στην είσοδο του σπιτιού τους

Φειδίας Παναγιώτου: Καταγγελίες ότι νοίκιαζε έπαυλη για «γραφείο»
Τι απαντά ο ευρωβουλευτής

Δραματική μαρτυρία για την 56χρονη νεκρή στην Ανω Γλυφάδα: «Ήταν κάτω από το αυτοκίνητο του γιου μου, προσπάθησαν να το σηκώσουν»
Αυτόπτης μάρτυρας περιέγραψε τις δραματικές στιγμές

Αβάσιμη η «αποκαλούμενη κινεζική απειλή» σχετικά με τη Γροιλανδία, λέει το Πεκίνο
«Δικαιολογία για προσωπικά οφέλη»

11 απεγκλωβισμοί πολιτών από πλημμυρισμένα σπίτια στην Αττική
Εκατοντάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας και πλημμύρες στην Αμεση Δράση

Έλον Μασκ: «Σε 10 έως 20 χρόνια, η εργασία θα είναι προαιρετική και τα χρήματα άχρηστα»
Ο Έλον Μασκ λέει ότι σε 10 έως 20 χρόνια, η εργασία θα είναι προαιρετική και τα χρήματα θα είναι άχρηστα χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τη ρομποτική

Η Φωτεινή Αθερίδου αντέδρασε σε ερώτηση για τον χωρισμό του πατέρα της με τη Σμαράγδα Καρύδη
Τώρα θα σταματήσει η συνέντευξη

Η Δανία ανοιχτή σε διάλογο για τον «Χρυσό Θόλο» μετά τις ανακοινώσεις Τραμπ
«Είναι καλό και φυσικό η ασφάλεια στην Αρκτική να αποτελεί αντικείμενο συνομιλιών μεταξύ του γγ του ΝΑΤΟ και του προέδρου των ΗΠΑ» δήλωσε σήμερα Μέτε Φρεντέρικσεν - «Κόκκινη γραμμή» η εδαφική κυριαρχία της Δανίας

Γυναίκα σώθηκε την τελευταία στιγμή από ορμητικό χείμαρρο στην Ανω Γλυφάδα, δείτε βίντεο
Σκηνές αγωνίας στους πλημμυρισμένους δρόμους – Μία γυναίκα διασώθηκε, ενώ άλλη έχασε τη ζωή της από τα ορμητικά νερά

Βίντεο – σοκ από την Ανω Γλυφάδα: Χείμαρροι οι δρόμοι παρασύρουν αυτοκίνητα
Σύμφωνα με οδηγούς που βρέθηκαν στην περιοχή, η κατάσταση είναι κρίσιμη

Ευρωκοινοβούλιο: Αναστέλλονται οι εμπορικές συμφωνίες ΕΕ-ΗΠΑ μέχρι να σταματήσουν οι απειλές Τραμπ
Η Ουάσινγκτον υπονομεύει τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ

Αστρος: Λιμενικός ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα
Χωρίς τις αισθήσεις του λιμενικός στο Παράλιο Αστρος

Από το «Star Wars» στον Χρυσό Θόλο: Το νέο αμυντικό δόγμα του Τραμπ και γιατί η Γροιλανδία βρίσκεται στον πυρήνα του
Η ιδέα δεν είναι καινούργια, ξεκίνησε από το περίφημο «Star Wars» του Ρόναλντ Ρίγκαν - Κομβική στο σχέδιο του Τραμπ η Γροιλανδία, πώς θέλει να κάνει άτρωτες τις Ηνωμένες Πολιτείες










