Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση στην τροπολογία, η πολιτεία αντιλαμβάνεται τις παράνομες κατασκευές των δήμων στους αιγιαλούς ως παράγοντα που «επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της χώρας».
Προκειμένου να «αποκατασταθεί» η κατάσταση, δίνεται εκ νέου στους δήμους η δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τις παράνομες κατασκευές στον αιγιαλό που κατασκευάστηκαν πριν από το 2011, μέσω της υποβολής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή μιας υπεύθυνης δήλωσης που ονομάζεται «Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις».
Σημειώνεται ότι η δυνατότητα νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών και παρεμβάσεων στους αιγιαλούς και τις παραλίες παίρνει συνεχώς παρατάσεις από το 2019.
Σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», πολλοί δήμοι εξακολουθούσαν να μην έχουν ασχοληθεί με τη διαδικασία, βασιζόμενοι στην απουσία ελέγχων από την πολιτεία. Οι παράνομες κατασκευές μπορεί να έχουν γίνει και από ιδιώτες (λ.χ. η κατασκευή μέσω «μπαζώματος» μιας προβλήτας για τραπεζοκαθίσματα μπροστά από ταβέρνες), ωστόσο η διαδικασία δίνει το δικαίωμα στους δήμους να παρέμβουν και να τις νομιμοποιήσουν σαν να ήταν δικές τους.
Με τη νέα ρύθμιση, η δυνατότητα αυτή επαναφέρεται μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 ως «τελευταία ευκαιρία». Οι παράνομες κατασκευές μπορούν μετά την αδειοδότησή τους να μισθωθούν «για απλή χρήση», δηλαδή για ομπρελοκαθίσματα, τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.
Πηγή: http://www.lifo.gr/now/politics/deyteri-eykairia-mehri-2025-dinei-i-kybernisi-stis-paranomies-stis-paralies