Ο επικεφαλής της συμμορίας φέρεται να πίστεψε πως το γεγονός ότι αρρώστησε ο γιος του οφειλόταν σε «βουντού», εξήγησε εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Επιτροπή για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη (Comité pour la Paix et le Développement, CPD).
Το γραφείο του αϊτινού πρωθυπουργού Αλίξ Ντιντιέ Φιλς-Εμέ «καταδικάζει με απόλυτη αγανάκτηση την ειδεχθή σφαγή που διαπράχθηκε την 6η και την 7η Δεκεμβρίου 2023 στην Ουάρφ Ζερεμί (σ.σ. μέρος της παραγκούπολης Σιτέ Σολέιγ), από τον αρχηγό συμμορίας Μικανόρ Αλτέ, γνωστό με το ψευδώνυμο Ουά Μικανό, και συνεργούς του».
«Αυτή η πράξη βαρβαρότητας στοίχισε τη ζωή σε εκατό και πλέον γυναίκες και άνδρες, κυρίως γηραιούς ανυπεράσπιστους ανθρώπους», τόνισε μέσω X το Primature, το γραφείο του πρωθυπουργού.
Νωρίτερα, ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Φόλκερ Τουρκ, ανέφερε πως «τουλάχιστον 184 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαιες επιθέσεις που ενορχηστρώθηκαν από τον αρχηγό ισχυρής συμμορίες» σε προάστιο της Πορτ-ο-Πρενς.
«Αυτοί οι τελευταίοι φόνοι αυξάνουν τον απολογισμό των νεκρών στην Αϊτή φέτος στον ιλιγγιώδη αριθμό των 5.000 ανθρώπων», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τη «φρικιαστική» σφαγή, καλώντας τις αϊτινές αρχές να εγγυηθούν πως οι υπεύθυνοι για αυτή θα «προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη.
Η Αϊτή, η φτωχότερη χώρα της Καραϊβικής, παραμένει βυθισμένη για δεκαετίες σε χρόνια πολιτική αστάθεια. Αλλά φέτος έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ραγδαία κλιμάκωση της βίας συμμοριών που ελέγχουν περί το 80% της πρωτεύουσάς της.
Σύμφωνα με τη CPD, ο αρχηγός συμμορίας που διέταξε το μακελειό «αποφάσισε να τιμωρήσει βάναυσα όλους τους ηλικιωμένους που κάνουν βουντού διότι, στη φαντασία του, ήταν υπαίτιοι για την κακοτυχία του γιου του».
Ο αρχηγός συμμορίας αυτός είναι επίσης γνωστός ως Μονέλ «Μικανό» Φελίξ.
Τα μέλη —οι «στρατιώτες»— της συμμορίας του διατάχθηκαν να εντοπίσουν τα θύματα και να «τα οδηγήσουν στο προπύργιο του αρχηγού για να εκτελεστούν», πρόσθεσε η ΜΚΟ σε ανακοίνωσή της.
Οι άνθρωποί του έτσι έβαλαν στο στόχαστρο «όλα τα ηλικιωμένα πρόσωπα» και όσους «ασκούν την πίστη βουντού» στην περιοχή Ουάρφ Ζερεμί από το βράδυ της Παρασκευής και άρχισαν να «εκτελούν» τα θύματα και να «καίνε τα πτώματά τους», εξήγησε ο Φριτσνέλ Πιερ, στέλεχος της CPD, στον ραδιοφωνικό σταθμό Magik 9.
Διευκρίνισε πως «οδηγοί μοτοταξί που αποπειράθηκαν να διαφύγουν μαζί με κόσμο που βρισκόταν στο στόχαστρο επίσης εκτελέστηκαν». Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη προσωρινός, συμπλήρωσε, καθώς η περιοχή είναι «δυσπρόσιτη».
Η Σιτέ Σολέιγ βρίσκεται δυτικά του Πορτ-ο-Πρενς.
«Ο πατέρας μου, 76 ετών, δολοφονήθηκε την Παρασκευή περί τις 22:00. Κακοποιοί έβαλαν φωτιά στο πτώμα του», δήλωσε κάτοικος τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η οικογένεια δεν μπορεί καν να οργανώσει κηδεία καθώς δεν έχουμε μπορέσει να ανακτήσουμε το πτώμα», πρόσθεσε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς φοβάται για τη ζωή ορισμένων συγγενών του που παραμένουν επιτόπου.
Η βία των συμμοριών, ενδημική στην Αϊτή, απογειώθηκε από τον Φεβρουάριο, όταν πολλές συμμορίες αποφάσισαν να συμμαχήσουν και να εξαπολύσουν κύμα συντονισμένων επιθέσεων στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς με σκοπό να αναγκάσουν να παραιτηθεί τον τότε ακόμη de facto πρωθυπουργό Αριέλ Ανρί.
Διεθνής οπλισμένη δύναμη υπό την ηγεσία της Κένυας, με τις ευλογίες και την υποστήριξη του ΟΗΕ και των ΗΠΑ, άρχισε να αναπτύσσεται το καλοκαίρι στη χώρα, όμως το κύμα βίας δεν σταματά να χειροτερεύει.
Ο Σον Σάβετ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ, παρότρυνε χθες τη διεθνή κοινότητα να «προσφέρει άμεση βοήθεια» ως προς την ασφάλεια στην πολυεθνική δύναμη και στις αϊτινές δυνάμεις ασφαλείας.
Πάνω από 700.000 άνθρωποι, οι μισοί από αυτούς παιδιά, έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν εξαιτίας της βίας που σπαράσσει τη χώρα, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ως τον Οκτώβριο. Σε αυτούς προστίθενται κάπου 5.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των επιθέσεων των τελευταίων ημερών, ανέφερε χθες ο ΔΟΜ.
Το βουντού, με αφρικανικές καταβολές, μέρος του αϊτινού πολιτισμού, έφθασε στη χώρα με τους αφρικανούς σκλάβους. Ήταν απαγορευμένο κατά την περίοδο της γαλλικής αποικιοκρατικής κατοχής ώσπου η χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1804. Δεν αναγνωρίστηκε επίσημα ως θρησκεία από το αϊτινό κράτος παρά μόλις το 2003.
Πηγή: http://www.protothema.gr/world/article/1573405/aiti-pano-apo-180-nekroi-sti-sfagi-pou-dietaxe-arhigos-summorias-enadion-anthropon-pou-ekanan-voudou/
Ταυτοποιήθηκε 36χρονη για τη δημόσια διαπόμπευση γυναίκας στο Ηράκλειο, αναζητείται ένας άνδρας
Κατά πληροφορίες η 36χρονη φέρεται να είναι γνωστή της γυναίκας που έπεσε θύμα της διαπόμπευσης

Christa Pike: Τα τελευταία λόγια της πριν τις θανάσιμες ενέσεις
Δραματικές στιγμές στο Τενεσί με την εκτέλεση-φιάσκο της Christa Pike

Flydubai: Γιατί βρίσκονταν τέσσερις πιλότοι στο αεροσκάφος - Η σύμπτωση που απέτρεψε την τραγωδία
Αποκάλυψη της Jerusalem Post για την πτήση FZ1073 προς το Τελ Αβίβ - Η πιθανότητα αλλαγής δρομολογίου λόγω κρίσης έφερε δύο επιπλέον χειριστές στην καμπίνα - «Τους ταρακούνησα για να πάνε μπροστά γιατί πέφταμε», λέει επιβάτης.

Θρίλερ με την εκτέλεση της Christa Pike - Ήταν ακόμα ζωντανή μετά από δύο ενέσεις
Η νομική ομάδα της Christa Pike κατήγγειλε δυσκολίες στις φλέβες και αλλοιωμένη πεντοβαρβιτάλη, ενώ δικαστής διέταξε να λάβει άμεση ιατρική φροντίδα.

SOS για κακοκαιρία - Η περιοχή που θα δεχτεί την μεγαλύτερη πίεση
Έκτακτο μήνυμα του 112

Ο Diddy ζει προνομιακά στη φυλακή: Αλκοόλ, κινητό και μασάζ, λένε κρατούμενοι
Ο Σον Κομπς εκτίει ποινή 50 μηνών στη φυλακή Fort Dix του Νιου Τζέρσεϊ, με τέσσερις πρώην συγκρατούμενους να περιγράφουν στο NBC News προνομιακή μεταχείριση.

Τραγωδία στο Σάντερλαντ: Νεκροί τρεις έφηβοι στον ποταμό Γουέρ, συνελήφθη ο 17χρονος οδηγός
Το όχημα, ένα Audi A3 με τέσσερις επιβαίνοντες, εξετράπη της πορείας του κοντά στη γέφυρα Γουέρμαουθ και βρέθηκε στο νερό το μεσημέρι της Τρίτης.

ΗΠΑ: Η εκτέλεση 50χρονης δολοφόνου ανεστάλη μία ώρα πριν γίνει - Καταδικάστηκε σε θάνατο στα 18
Καταδικάστηκε σε θάνατο στα 18 της για τη δολοφονία 19χρονης και παραμένει στη φυλακή περισσότερο από τρεις δεκαετίες

Θεσσαλονίκη: Το ελληνικό «FBI» συνέλαβε 26χρονο Σέρβο πριν συμμετάσχει σε δολοφονία στη χώρα μας
Ο άνδρας είχε περάσει τα ελληνικά σύνορα στις 26 Σεπτεμβρίου και αναζητούνταν διεθνώς με «ερυθρά αγγελία» για υπόθεση ληστείας.

Χυδαίος διασυρμός γυναίκας στο Ηράκλειο: Ανδρας μοίρασε φέιγ βολάν με τη φωτογραφία της υποστηρίζοντας ότι «εκδίδεται»
Στα φυλλάδια αναγράφονταν το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση και φωτογραφία της γυναίκας, η οποία κατέθεσε στην αστυνομία.

Εγκλωβισμένος καρχαρίας ξεσήκωσε ολόκληρη τη Νότια Κορέα - 600.000 άνθρωποι έσπευσαν να τον δουν!
Ο καρχαρίας μήκους 3,5 μέτρων, γνωστός ως «Μπουκάνγκ-ι», παραμένει παγιδευμένος στο κανάλι επί ημέρες και ανακηρύχθηκε επίτιμος πρεσβευτής τουρισμού της πόλης.

Η τελευταία διαδρομή του Γιάννη στο χωράφι του: Θρήνος για τον 36χρονο πατέρα που βρέθηκε νεκρός σε πηγάδι στην Κρήτη
Ο άτυχος άνδρας είχε φύγει με το τρακτέρ για αγροτικές εργασίες

«Δίκτυο RIS»: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον διάσημο σκακιστή Κασπάροφ στις ΗΠΑ
Στο στόχαστρο του «Δικτύου RIS» βρίσκονταν επίσης ο Ίλια Πονομάρεφ και ο Βλαντιμίρ Καρά-Μούρζα, σύμφωνα με την El Mundo

Πάτησε πάνω σε ξύλο, έπεσε μέσα στο πηγάδι και πνίγηκε: Έτσι έγινε η τραγωδία με τον νεκρό 36χρονο στην Κρήτη
Τον 36χρονο αναζητούσε η οικογένειά του ενώ τον εντόπισε φίλος του που ειδοποίησε άμεσα τις Αρχές - Η σορός ανασύρθηκε από πυροσβέστες

Καστοριά: Νεαρός γρονθοκόπησε δασκάλα σε σχολείο και κατέληξε στο νοσοκομείο
Ο 24χρονος, άτομο με αναπηρία, είχε μπει στο 4ο δημοτικό σχολείο Καστοριάς για να παραλάβει φίλο του, όταν επιτέθηκε στην εκπαιδευτικό.

Τραγωδία στην Κοζάνη: Πέθανε νήπιο που μεταφέρθηκε στα Επείγοντα της Παιδιατρικής του Μαμάτσειου
Έγινε ΚΑΡΠΑ, διασωληνώθηκε και δυστυχώς κατέληξε

Ηράκλειο: Γέμισαν την πόλη με φωτογραφίες γυναίκας, με απρεπείς χαρακτηρισμούς και το τηλέφωνό της
Τα φέιγ βολάν βρέθηκαν πάνω σε παρμπρίζ αυτοκινήτων και περιείχαν απρεπείς χαρακτηρισμούς, σεξιστικού χαρακτήρα καθώς επίσης και το τηλέφωνο, τη διεύθυνση και τη φωτογραφία της γυναίκας

Μήνυμα Πούτιν: «Ο λαός μας δεν λυγίζει»
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στη συμμετοχή των κατοίκων των κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στις εκλογές και ζήτησε από τους βουλευτές ενίσχυση της άμυνας και στήριξη των στρατιωτών.

Περιπολικό παρέσυρε αστυνομικό την ώρα σύλληψης - Δείτε το βίντεο
Το βίντεο από τη Via della Conciliazione δείχνει τον αστυνομικό να σηκώνεται λίγα δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση.

Σύνταγμα: Ύποπτο σακίδιο κλείνει δρόμους στο κέντρο της Αθήνας - Επιχείρηση του ΤΕΕΜ
Περαστικός εντόπισε το σακίδιο δίπλα σε δέντρο στη Βασιλέως Γεωργίου και ειδοποίησε την Αστυνομία.

Ιδιωτικό χρέος: 16 αλλαγές για τους servicers – Πλαφόν 15% στην προκαταβολή
Υπουργείο Οικονομικών: Πρόστιμα έως 500.000 ευρώ για παραβιάσεις και προστασία των συνεπών οφειλετών από πλειστηριασμούς

Κλιματική αλλαγή στους πόλους: Το έτος που θα εξαφανιστεί το 90% των πιγκουίνων
Η 10η ετήσια έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus Marine καταγράφει δραματική αύξηση της θερμοκρασίας στην Αρκτική και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το παγκόσμιο οικοσύστημα.

Αδιανόητο περιστατικό: Γιατροί έκοψαν το λάθος πόδι γυναίκας και έμεινε διπλά ακρωτηριασμένη
Η Σάρον Τζακς μηνύει το Selby General Hospital, υποστηρίζοντας ότι ο χειρουργός είχε σημειώσει το σωστό πόδι πριν από την επέμβαση.

Ανδρέας Θεοδωρόπουλος: Διαψεύδει την καταγγελία για βία – «Προϊόν AI το ηχητικό στο TikTok»
Ο γνωστός δικηγόρος κάνει λόγο για «στημένη υπόθεση», ενώ στο πλευρό του βρίσκεται η σύζυγός του, η οποία αρνείται κατηγορηματικά τα περί κακοποιητικής συμπεριφοράς.

Δουλεύεις σε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας ή ΕΚΑΒ; Δες αν βγαίνεις στη σύνταξη στα 62
Νοσηλευτές, βοηθοί νοσηλευτών και προσωπικό του ΕΚΑΒ αποκτούν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης, εφόσον συγκεντρώνουν συγκεκριμένα έτη ασφάλισης και απασχόλησης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε 4 νέα μέτρα - Ποιοι οφειλέτες μπαίνουν στις 120 δόσεις
Η ελάφρυνση στο diesel, τα αυστηρά πρόστιμα στους servicers και όλες οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Υπουργικό Συμβούλιο για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Τέλος εποχής για την αμερικανική παρουσία στο Ιράκ
Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε το τέλος της επιχείρησης Inherent Resolve κατά του Ισλαμικού Κράτους, με την ευθύνη της ασφάλειας να περνά πλέον στις ιρακινές δυνάμεις.

Πάγωσε η αίθουσα της δίκης για τα Τέμπη με την κατάθεση του πατέρα του Γεράσιμου: Έχω ένα συναίσθημα μεγαλύτερο από θυμό
«Αν ο Γεράσιμος με τέτοιο πείσμα αρνείται να εγκαταλείψει, εγώ σαν πατέρας είμαι υποχρεωμένος να αγωνιστώ για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και αυτό να μην ξαναγίνει» είπε ο πατέρας του

Ταμείο Ανάκαμψης: Μητσοτάκης υπέβαλε το τελευταίο αίτημα πληρωμής, «δεν χάθηκε ούτε ευρώ»
Με το τελευταίο αίτημα ανοίγει ο δρόμος για εκταμίευση 6,75 δισ. ευρώ, ολοκληρώνοντας τη συνολική χρηματοδότηση 35,95 δισ. ευρώ του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Δικογραφία σε βάρος γνωστού δικηγόρου μετά από καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος του ανήλικου γιου του στον Αλιμο
Ο δικηγόρος αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα στους αστυνομικούς το βράδυ της Τρίτης - Αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα λόγω της ιδιότητάς του

Τραγωδία στο Μίσιγκαν: 18χρονη παρέσυρε θανάσιμα τον πατέρα της σε μάθημα οδήγησης
Ο 62χρονος συνόδευε την κόρη του σε μάθημα οδήγησης στην πόλη Warren όταν παρασύρθηκε και σύρθηκε για μικρή απόσταση από το όχημα.

Θαύμα για 21χρονη που έπεσε από τον 8ο όροφο ενώ χόρευε - «Δεν το πιστεύω ότι είμαι ζωντανή»
Η 21χρονη βρέθηκε στο κενό από τον 8ο όροφο, πέρασε μέσα από τη σίτα και προσγειώθηκε στο κατάστρωμα της πισίνας

Λίντσεϊ Κλάνσι: Ανατροπή στη δίκη - Η υπεράσπιση αμφισβητεί τα στοιχεία για τον θάνατο 3 παιδιών
Η εισαγγελέας Σάναν Μπάκιγχαμ (Buckingham) χαρακτήρισε «γελοίο επιχείρημα» τη νέα θέση του δικηγόρου, ενώ η υπόθεση επανέρχεται στο δικαστήριο της Μασαχουσέτης στις 2 Νοεμβρίου.

Δακτύλιος Αθήνας: Επιστρέφει τον Οκτώβριο - Ποιοι δρόμοι ορίζουν τα όριά του
Πέρυσι το μέτρο ίσχυσε από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 24 Ιουλίου, με εξαιρέσεις για ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα μέσω ψηφιακού σήματος στο gov.gr.

«Καβάλησαν» θαλάσσια χελώνα που γεννούσε αυγά και έγιναν παγκόσμιο θέμα – Οργή με το βίντεο των προκλητικών influencers
Το βίντεο με το ζευγάρι που ανέβηκε πάνω σε προστατευόμενο ζώο προκάλεσε αντιδράσεις

Ο Πανιώνιος δωρίζει τα έσοδα από το ματς με τον ΠΑΟΚ Β` στην οικογένεια του Κώστα Λίμα μετά το ατύχημά του
Το πόδι του Κώστα Λίμα ακρωτηριάστηκε μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα που είχε και η οικογένεια του Πανιωνίου στέκεται στο πλευρό του

Σοκ στο παγκόσμιο σνούκερ: Στη φυλακή ο πρώην πρωταθλητής Γκρέιμ Ντοτ για παιδεραστία!
Ο 49χρονος Σκωτσέζος παρέμεινε ανέκφραστος κατά την ανακοίνωση της ποινής και θα εγγραφεί εφ` όρου ζωής στο μητρώο καταδικασμένων για σeξουαλικά αδικήματα.

Φυλακή 24 μηνών για τον 31χρονο Ρομά που έσπασε το χέρι ταξιτζή με σκουπόξυλο
Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς περί άμυνας και το ελαφρυντικό της μεταμέλειας, ενώ εκκρεμούν σε βάρος του δικογραφίες για ληστεία και ναρκωτικά

Θεσσαλονίκη: Κατηγόρησαν την οικιακή βοηθό ότι έκλεψε 50.000 ευρώ - Η ανατροπή όταν άνοιξαν το σπίτι!
Η 51χρονη ιδιοκτήτρια είχε καταγγείλει την 28χρονη οικιακή βοηθό από τη Γεωργία για κλοπή, όμως το ποσό εντοπίστηκε τελικά στην κατοικία της

Οι Τούρκοι μετατρέπουν τον Αγιο Ευστάθιο των Καραμανλήδων της Καισάρειας σε μουσείο πόλης με οθωμανικά κεραμικά
Στην καρδιά της Καππαδοκίας ένας ελληνικός ορθόδοξος ναός γίνεται μουσείο αλλά η ιστορία που θα αφηγηθεί παραμένει το μεγάλο ερώτημα










