
Η δήλωση εκφωνήθηκε από υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας στο οποίο προεδρεύει αυτό τον μήνα η Ελλάδα.
«Σήμερα προσερχόμαστε με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η προστασία των αμάχων δεν είναι προαιρετική. Αποτελεί νομική υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ηθική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοούμε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Στο κλείσιμο της παρέμβασης επισήμανε: «Ας επαναλάβουμε τη συλλογική μας ευθύνη για την προστασία των πιο ευάλωτων, την τήρηση του διεθνούς δικαίου, την προτεραιότητα στην ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των αμάχων και ας διασφαλίσουμε ότι τα πρόσωπα και οι φωνές τους - που συχνά μένουν αθέατα και σιωπηρά πίσω από τις στατιστικές - παραμένουν στο επίκεντρο των δράσεών μας».
Η παρέμβαση του υπουργού:
«Έχω την τιμή να εκφωνώ αυτή τη δήλωση εξ ονόματος 80 Αντιπροσωπειών που έχουν δεσμευθεί να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν τους αμάχους σε ένοπλες συγκρούσεις.
Φέτος, οι άμαχοι σε ένοπλες συγκρούσεις εξακολουθούν να ζουν κάτω από αδιανόητες συνθήκες συνεχούς κινδύνου, ανασφάλειας και πόνου. Τα Ηνωμένα Έθνη κατέγραψαν τουλάχιστον 36.000 θανάτους αμάχων σε 14 ένοπλες συγκρούσεις το 2024. Η χρήση εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες θύματα σε πολλές συγκρούσεις, ενώ οι νάρκες και τα κατάλοιπα πολεμικών εκρηκτικών συνέχισαν να θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), η Γάζα αντιμετωπίζει τη «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση» από την έναρξη των εχθροπραξιών, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, με τους αμάχους να υποφέρουν από πείνα και να βρίσκονται σε κρίσιμο κίνδυνο λιμού, σύμφωνα με την IPC, και με εκατοντάδες εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας να έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης. Στο Σουδάν, οι άμαχοι φέρουν το κύριο βάρος της βίας, με εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού να αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας. Εκτεταμένα δεινά υποφέρουν οι άμαχοι και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Μάλι, τη Μοζαμβίκη, τη Μυανμάρ, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, τη Συρία, την Ουκρανία και αλλού.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σήμερα, προσερχόμαστε με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η προστασία των αμάχων δεν είναι προαιρετική. Αποτελεί νομική υποχρέωση βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ηθική επιταγή που δεν μπορούμε να αγνοούμε.
Εν όψει της επιδείνωσης των ένοπλων συγκρούσεων και της περιφρόνησης της ζωής των αμάχων σε πολλές περιοχές, καλούμε όλα τα εμπόλεμα μέρη να σέβονται το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε κάθε περίσταση, καθώς και όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι αυτό γίνεται σεβαστό από όλα τα μέρη. Πρόκειται για το ελάχιστο - δεν είναι προσδοκία, αλλά δέσμευση - αποτελεί νομική υποχρέωση.
Άμαχοι, γυναίκες και άνδρες, παιδιά, ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία, όλοι υποφέρουν. Υγειονομικό προσωπικό, αγρότες, δάσκαλοι σκοτώνονται, τραυματίζονται και αναγκάζονται σε φυγή. Οι άμαχοι γίνονται πολύ συχνά στόχος ή απλά εγκαταλείπονται ως παράπλευρες απώλειες του πολέμου. Η προστασία τους δεν πρέπει να αποτελεί δευτερεύον ζήτημα - πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των στρατιωτικών σχεδιασμών και των πολιτικών αποφάσεων. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τα εμπόλεμα μέρη να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι απαραίτητες για την επιβίωση των αμάχων, και να μεταχειρίζονται με ανθρωπιά όλα τα άτομα που βρίσκονται στη δικαιοδοσία τους.
Επικροτούμε τον ζωτικό ρόλο των δρώντων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και καταδικάζουμε όλες τις πράξεις βίας και τις απειλές εναντίον τους. Το περασμένο έτος ήταν η χρονιά με τους περισσότερους θανάτους που έχουν καταγραφεί για το προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανώσεων, αφού περισσότεροι από 360 εργαζόμενοι σε αυτές σκοτώθηκαν σε 20 χώρες. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να λάβουμε μέτρα και να χρησιμοποιήσουμε διπλωματικά μέσα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού των ανθρωπιστικών οργανώσεων και να του επιτρέψουμε να ασκεί τις δραστηριότητές του και να εκτελεί την εντολή του σύμφωνα με τις αρχές του ανθρωπισμού.
Καλούμε τα μέρη που εμπλέκονται σε συγκρούσεις να επιτρέψουν και να διευκολύνουν, όπως απαιτείται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, την ασφαλή, ταχεία και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλους τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Η εργαλειοποίηση της βοήθειας για πολιτικούς, στρατιωτικούς ή στρατηγικούς στόχους ασφαλείας είναι απαράδεκτη.
Αναγνωρίζουμε το σημαντικό έργο των δημοσιογράφων, των επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης και των συνεργατών τους και καλούμε τα εμπλεκόμενα μέρη να σέβονται την επαγγελματική τους ανεξαρτησία και τα δικαιώματά τους. Σε μια εποχή που η παραπληροφόρηση και η λανθασμένη πληροφόρηση έχουν διευκολυνθεί και έχουν διαδοθεί ευρέως, τροφοδοτώντας συχνά τις συγκρούσεις, τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και τα επιτόπια ρεπορτάζ έχουν ιδιαίτερη σημασία.
Επιβεβαιώνουμε ότι η λογοδοσία όσων προβαίνουν σε παραβιάσεις είναι απαραίτητη. Οι φερόμενες παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και οι φερόμενες παραβιάσεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένοπλες συγκρούσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται συστηματικά με αξιόπιστες έρευνες και οι δράστες πρέπει να λογοδοτούν. Η ατιμωρησία δεν μπορεί να είναι ο κανόνας. Η ατιμωρησία δεν είναι απλώς μια αποτυχία της δικαιοσύνης - συνιστά μια παραχώρηση άδειας για επανάληψη.
Με την «Εβδομάδα Προστασίας των Αμάχων» σε εξέλιξη και τη σημερινή ανοιχτή συζήτηση που επαναφέρει τα φώτα της δημοσιότητας εκεί που αρμόζουν - στους αμάχους που βρίσκονται σε περιοχές συγκρούσεων - τονίζουμε ότι η προστασία δεν αφορά μόνο την αντιμετώπιση κρίσεων - αφορά και την πρόληψή τους. Χρειαζόμαστε μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για την πλήρη προστασία των αμάχων.
Ας επαναλάβουμε τη συλλογική μας ευθύνη για την προστασία των πιο ευάλωτων, την τήρηση του διεθνούς δικαίου, την προτεραιότητα στην ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των αμάχων και ας διασφαλίσουμε ότι τα πρόσωπα και οι φωνές τους - που συχνά μένουν αθέατα και σιωπηρά πίσω από τις στατιστικές - παραμένουν στο επίκεντρο των δράσεών μας.
Ας δεσμευτούμε εκ νέου όχι μόνο με λόγια, αλλά με συγκεκριμένα βήματα - προς την προστασία, προς τη λογοδοσία και, τελικά, προς την ειρήνη.
Σας ευχαριστώ»
Πηγή: http://www.protothema.gr/politics/article/1643601/koini-dilosi-80-kraton-kai-tis-elladas-ston-oie-gia-tin-prostasia-ton-amahon/
«Πρέπει να τον έφερε στα όριά του» λέει πρώην σύντροφος της 59χρονης που δολοφονήθηκε από τον αδελφό της
«Ο 50χρονος είναι ένα παιδί το οποίο ήταν δαχτυλοδεικτούμενο για την ταπεινοσύνη του»

Γιουβέντους: Ποινές φυλάκισης σε Ανιέλι, Νέντβεντ και άλλα πέντε στελέχη
Με τη σημερινή απόφαση κλείνει οριστικά η υπόθεση για τις υπερτιμολογήσεις και τα ψευδή οικονομικά στοιχεία που αφορούσαν την περίοδο του κορωνοϊού

Είναι η Τουρκία ο επόμενος ισραηλινός στόχος στη Μέση Ανατολή;
Η Τουρκία και το Ισραήλ βρίσκονται σε μια περίοδο αυξανόμενης καχυποψίας και στρατηγικής αντιπαράθεσης, με τη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο των εντάσεων

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 36χρονο για σeξουαλική παρενόχληση 4 παιδιών
Ο συλληφθείς παραδέχτηκε ότι είχε καταναλώσει αλκοόλ, αλλά αρνείται τις κατηγορίες και ζήτησε να εξεταστεί το υλικό από κάμερες της περιοχής

Θεσσαλονίκη: Σκότωσε την αδελφή του επειδή του έκανε παρατήρηση για την καθαριότητα του σπιτιού
Τι είπε στην απολογία του ο δράστης

Μόσχα και Τεχεράνη υπογράφουν συμφωνίες για κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων στο Ιράν
Η Ρωσία δηλώνει ότι υποστηρίζει το δικαίωμα της Τεχεράνης στην πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς

Πούτιν: Η Ρωσία θα απαντήσει στις απειλές «όχι με λόγια αλλά με δύναμη»
Νέα προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου προς τη Δύση

Αρειος Πάγος για Τέμπη: «Το ανώτατο δικαστήριο δεν έχει δικαίωμα για να παρέμβει για την εκταφή νεκρών»
Τι ανάφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε

Χανιά: Ασφυκτικός θάνατος βρέφους σε ξενοδοχείο – Συνελήφθησαν οι γονείς
Το πόρισμα του ιατροδικαστή και το χρονικό του περιστατικού

Ντουμπάι, η νέα Μέκκα των influencers – Η άνοδος του OnlyFans και των πολυτελών party
Αρκετοί είναι οι influencers με προφίλ στο OnlyFans που μετακομίζουν στο Ντουμπάι

Σοκ: 44χρονος φυγόποινος με καταδίκη 44 ετών πιάστηκε – Η ιστορία πίσω από τη σύλληψη
Ο 44χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη έπειτα από πολυήμερα έρευνα ανδρών του Τμήματος Αναζητήσεων

Ελληνοτουρκική «μάχη» για μπακλαβά, ραβανί και λουκουμάδες - Αντιδράσεις για τη λίστα του Taste Atlas
Όπως είναι εμφανές οι Τούρκοι δίνουν εθνοτική διάσταση στις… ζαχαροπλαστικές διαφορές

Χρυσοχοΐδης: Εγκαθιστούμε εξειδικευμένους αστυνομικούς μέσα σε καταυλισμούς Ρομά
«Η εντελώς ακατανόητη ανοχή που υπάρχει δεκαετίες, πρέπει να λάβει τέλος» δήλωσε

Μυστήριο το κίνητρο της αδελφοκτονίας στη Θεσσαλονίκη: «Είχαν πολύ καλή σχέση, φαίνεται ότι ήταν μία ασήμαντη αφορμή»
«Είχαν πολύ καλή σχέση, φαίνεται ότι ήταν μία ασήμαντη αφορμή»

Πέθανε ο ηθοποιός Βαγγέλης Ζερβόπουλος
Το μήνυμα αποχαιρετισμού του Σπύρου Μπιμπίλα

Καιρός: Αλλαγή σκηνικού το επόμενο Σαββατοκύριακο δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Τι λένε Κολυδάς και Μαρουσάκης

Η Νίσυρος γίνεται Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO
Ένα ηφαιστειακό «κόσμημα» του Αιγαίου αποκτά διεθνή αναγνώριση

UEFA: Συνεδριάζει για την πιθανή αποβολή του Ισραήλ μετά την ασφυκτική πίεση που δέχεται
Πιθανό είναι το ενδεχόμενο του αποκλεισμού του Ισραήλ από τις διοργανώσεις της UEFA

Συνελήφθη 29χρονος μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ
Το περιστατικό σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής

Σεισμός στο Αγιο Όρος: «Δεν ξέρουμε τι διαστάσεις έχει το ρήγμα», λέει ο Ευθύμιος Λέκκας
Ο σημερινός είναι ο 10ος σεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ. Ο μεγαλύτερος σεισμός ήταν πριν από τρεις μήνες μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Συνελήφθησαν οι τρεις νεαροί που πέταξαν ανήλικο σε τζαμαρία στην Κρήτη
Σοκάρουν τα περιστατικά βίας από ανήλικους

«Ο Τσάρλι Κερκ θα ζει για πάντα»: Συγκίνηση και πολιτικά μηνύματα στο μνημόσυνό του
Χιλιάδες πολίτες τίμησαν τον Τσάρλι Κερκ στο State Farm Stadium της Αριζόνα, σε μια τελετή που ξεπέρασε τις πέντε ώρες

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1: Μοιρασιά στη Λεωφόρο, τον κράτησε στο -8 με γκολ του Ελ Κααμπί στο 92ο λεπτό
Χωρίς νικητή το ντέρμπι

Ματς-παρωδία στη Γ` Εθνική: Ο Θεσπρωτός κατέβηκε με 9 παίκτες και οι 3 εγκατέλειψαν σε ένα λεπτό!
Η ομάδα της Ηγουμενίτσας παρατάχθηκε με εννέα παίκτες απ` τις ακαδημίες

Πετούσαν πέτρες σε αυτοκίνητα στην Εθνική Οδό στο ύψος της Θήβας – Συνελήφθησαν πέντε άτομα
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία και άλλες συναφείς παραβάσεις

Νέα ένταση πάνω από τη Βαλτική: Γερμανικά Eurofighter αναχαίτισαν ρωσικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος
Tα γερμανικά μαχητικά συνόδευσαν το αεροπλάνο μέχρι να το παραδώσουν σε μονάδες του ΝΑΤΟ που επιχειρούσαν από τη Σουηδία

«Είχα οικονομικά προβλήματα για αυτό απέκρυψα τον θάνατό της» – Το σημείο που είχε θάψει τη μητέρα της η 62χρονη στη Βοιωτία
Σύμφωνα με τα όσα φέρεται να κατέθεσε στις Αρχές, η ηλικιωμένη μητέρα της απεβίωσε το καλοκαίρι του 2023 από παθολογικά αίτια

Πακιστάν: Κατηγορείται 22χρονος για τη δολοφονία της 17χρονης TikToker Σάνα Γιουσάφ
Η Γιουσάφ, που είχε απορρίψει κατ’ επανάληψη τις προτάσεις του 22χρονου, βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της τον Ιούνιο

Θεσσαλονίκη: «Να τον απαλλάξουν, ο γιος μου είναι καλό παιδί», λέει ο πατέρας του αδελφοκτόνου
Για την τραγωδία που στιγμάτισε την οικογένειά του μίλησε ο πατέρας θύτη και θύματος

Αυστραλία, Καναδάς και Βρετανία αναγνώρισαν παλαιστινιακό κράτος
Επίσημες δηλώσεις από Αλμπανέζε, Στάρμερ και Κάρνι

Χαμός σε δρόμο στη Λάρνακα: Επιτέθηκαν σε οδηγό λεωφορείου - Επιχείρησαν να παρασύρουν και πεζό
Δύο άνδρες επιτέθηκαν σε οδηγό λεωφορείου και προσπάθησαν να παρασύρουν με το όχημά τους πεζό

«Τι είμαστε; Αναλώσιμοι;» Συνεχίζει την απεργία πείνας για 7η μέρα ο Πάνος Ρούτσι - Δίπλα του και η Καρυστιανού
Το απόγευμα η συγκέντρωση αλληλεγγύης

Φρίκη στη Θήβα: 62χρονη έθαψε τη μητέρα της στην αυλή για να εισπράττει τη σύνταξη και το επίδομα
Σοκαριστική υπόθεση στη Βοιωτία

Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος συνάντησε τη γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο - Βίντεο
Του αποκάλυψε ότι στα....χρόνια της νιότης «όλες οι κοπέλες ήταν ερωτευμένες μαζί του»

Παντρεύτηκε ο Παύλος Βαρδινογιάννης και η Κατερίνα Μπιρμπίλη
Η άφιξη της νύφης και οι καλεσμένοι της υψηλής κοινωνίας

Φωτιά στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου: Συγκλονιστικό βίντεο από ψηλά – Οι καπνοί έχουν πνίξει την περιοχή
Μεγάλη κινητοποίηση των αρχών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου – Στη «μάχη» ρίχτηκαν και 2 ελικόπτερα

Κηδεία του Τσάρλι Κερκ: Αυτός είναι ο ένοπλος άνδρας που συνελήφθη στον χώρο της τελετής
Συναγερμός σήμανε στις Αρχές της Αριζόνα ενόψει της κηδείας του Τσάρλι Κερκ

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε κλαμπ στο Νιου Χαμσάιρ - Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες
Ο δολοφόνος φέρεται να φώναξε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ενώ συνελήφθη στο σημείο

Σήμερα η μερική ηλιακή έκλειψη: Τι ώρα ξεκινά και τελειώνει - Ξόρκια και δεισιδαιμονίες
Οι ειδικοί επιμένουν ότι η παρατήρηση του Ήλιου κατά τη διάρκεια της έκλειψης απαιτεί απόλυτη προσοχή

Χωρίς ταξί για 18 ώρες – Νέα απεργία στις 22 Σεπτεμβρίου
«Δε θα κάνουμε πίσω», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ
