
Πάρα τις πατριαρχικές κοινωνίες στις οποίες ζει το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων, υπάρχουν ορισμένες μικρότερες περιπτώσεις όπου κυριαρχούν οι γυναίκες. Το ίδιο συμβαίνει και στο ζωικό βασίλειο. Για παράδειγμα ο αφρικανικός ελέφαντας ζει μέσα σε μητριαρχικές κοινωνίες.
Στην περίπτωση του ελέφαντα οι γυναίκες ή μητριάρχες να ηγούνται των ομάδων τους. Η κορυφαία μητριάρχης οδηγεί το κοπάδι με αυτοπεποίθηση και ειδικές δεξιότητες, ώστε να αφουγκράζεται το περιβάλλον και να ειδοποιεί τους άλλους για τον κίνδυνο ενώ εργάζεται ως μονάδα για να μεγαλώσει τα μικρά τους. Βλέπουμε επίσης μητριαρχίες σε άλλες ομάδες ζώων, συμπεριλαμβανομένων των μπονόμπο, των λεμούριων, των σουρικάτων και των μυρμηγκιών. Όπως ο αφρικανικός ελέφαντας, υπάρχουν ανθρώπινες κοινωνίες που διευθύνουν οι γυναίκες. Αυτές οι γυναίκες είναι αγριεμένες, πιστές, έξυπνες και λίγο «κακές».
Minangkabau
Στα ανατολικά νησιά που αιωρούνται πάνω από την Αυστραλία, το Minangkabau είναι η μεγαλύτερη μητριαρχική κοινωνία παγκοσμίως. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτήν την κουλτούρα όπου οι γυναίκες σέβονται και μάλιστα μεταχειρίζονται και ευνοϊκότερα.
Σε ορισμένους πολιτισμούς, θεωρείται κακό να έχεις κόρη αλλά όχι εδώ. Επειδή οι γυναίκες ηγούνται της κοινωνίας του Minangkabau, το όνομα της οικογένειας κληρονομείται από τις γυναίκες και οι περιουσίες μεταβιβάζονται από τις μητέρες στις κόρες. Οι γαμπροί μετακομίζουν στο σπίτι της νύφης μετά το γάμο και παρόλο που ακούγεται ότι οι γυναίκες ελέγχουν τα πάντα, άνδρες και γυναίκες συνεισφέρουν εξίσου στην κοινωνία του Minangkabau . Στην ηλικία των 10 ετών, τα αγόρια εγκαταλείπουν το σπίτι της μητέρας τους για να μείνουν σε ανδρικά διαμερίσματα για να μάθουν πρακτικές δεξιότητες και θρησκευτικές διδασκαλίες. Οι άνδρες κατέχουν θρησκευτικά και πολιτικά αξιώματα με την άδεια των γυναικών. Ενώ ο αρχηγός της φυλής είναι πάντα άνδρας, οι γυναίκες βοηθούν στην επιλογή τους και την απομάκρυνσή τους από το αξίωμα εάν προκληθούν.
Bribri
Κοντά στις ακτές της Νότιας Αμερικής, η φυλή Bribri είναι μια μικρή ιθαγενής ομάδα γνωστή για την καλλιέργεια όλων των τροφίμων, φαρμάκων, δομικών αγαθών κ.λπ. Αυτή η αυτάρκης κοινωνία χωρίζεται σε φατρίες που αποτελούνται από εκτεταμένες οικογένειες. Κάθε άτομο ανήκει σε μια φυλή που καθορίζει η μητέρα και η γυναικεία καταγωγή. Δεδομένου ότι η οικογένεια του πατέρα δεν μεγαλώνει αγόρια, οι άνδρες δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά - μόνο τα παιδιά της αδελφής τους. Μόνο οι γυναίκες μπορούν να κληρονομήσουν τη γη, κάνοντας την καλλιέργεια και τη συγκομιδή της τροφής τους πιο βιώσιμη και εφικτή. Η διαδικασία της αγροδασοκομίας ενθαρρύνει την αναζήτηση τροφής και τη συλλογή τροφίμων από φυσικές πηγές χλωρίδας και πανίδας. Ως ιερή τιμή, οι γυναίκες είναι τα μόνα άτομα που μπορούν να ετοιμάσουν ένα ποτό για ιερές θρησκευτικές τελετουργίες ή σημαντικά γεγονότα ζωής, όπως γάμους, κηδείες ή ακόμα και η αναγγελία εγκυμοσύνης.
Khasi
Μία από τις τελευταίες εναπομείνασες μητριαρχικές κοινωνίες στην Ινδία είναι ο λαός Khasi. Τα παιδιά Khasi λαμβάνουν το επώνυμο της μητέρας τους. Οι γυναίκες πηγαίνουν στην αγορά για να δουλέψουν και να πουλήσουν αγαθά, ενώ οι άνδρες μένουν σπίτι και μεγαλώνουν παιδιά. Όταν ένα ζευγάρι είναι παντρεμένο, ο γαμπρός μετακομίζει στο σπίτι των γονιών της νύφης. Επιπλέον, ο γαμπρός θα πάρει το επώνυμο της νύφης. Όταν φτάσουν τα παιδιά, η νεότερη γυναίκα θα λάβει τη μεγαλύτερη κληρονομιά και το μεγαλύτερο οικογενειακό σπίτι, αλλά αυτή η κληρονομιά έρχεται με την ευθύνη της φροντίδας των ηλικιωμένων γονιών τους. Οι άντρες λαμβάνουν μια μικρή κληρονομιά, αλλά αν έχει αδερφές, οι γυναίκες θα πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Αν και η κοινωνία των Khasi είναι πιο ισότιμη στην κατανομή των ευθυνών από άλλες, οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι κατά κύριο λόγο στην εξουσία. Οι άνθρωποι ακολουθούν τους νόμους της ινδικής κυβέρνησης και πολλοί Khasis ασκούν τον Χριστιανισμό, με ορισμένες οικογένειες να ενσωματώνουν τον άνδρα ως πατριάρχη της οικογένειας, όπως αυτό που φαίνεται στη δυτική κουλτούρα.
Mosuo
Η Mosuo είναι μια μικρή κοινότητα στις νότιες επαρχίες της Κίνας. Στην κουλτούρα τους, η μητριάρχης του σπιτιού έχει τον τελευταίο λόγο. Όπως πολλοί μητριαρχικοί πολιτισμοί, η καταγωγή ανιχνεύεται μέσω των γυναικών της οικογένειας. Μόλις γεννηθεί ένα παιδί, ανήκουν στην οικογένεια της μητέρας τους, ζουν με συγγενείς εξ αίματος σε ένα σπίτι πολλών γενεών. Οι άνθρωποι στη Mosuo κάνουν γάμους, όπου μπορεί ένα ζευγάρι δεν μένει μαζί, αλλά απολαμβάνει ο ένας τη συντροφιά του άλλου τη νύχτα ή όταν τους βολεύει.
Ενώ οι περισσότεροι γάμοι είναι μακροπρόθεσμοι, οι γυναίκες μπορούν να διασκεδάσουν με άλλους άνδρες εάν ενδιαφέρονται και εκείνοι. Δεν υπάρχει νόθο παιδί, αφού η γενεαλογία είναι μέσω της μητέρας. Δεδομένου ότι τα παιδιά παραμένουν πάντα στη φροντίδα της μητέρας, ο πατέρας παίζει δευτερεύοντα ρόλο στην ανατροφή. Εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί η γη, φυσικά, περνά από τη μητρική πλευρά της οικογένειας. Η μεγαλύτερη κόρη θα γίνει η επόμενη μητριάρχης μετά τη μητέρα τους, και ακόμη και υιοθετημένες κόρες μπορούν να γίνουν μητριάρχες.
Nagovisi
Γείτονες με την Ινδονησία και την Αυστραλία, σε ένα μεγάλο τροπικό νησί, ζουν οι κάτοικοι του Ναγκοβίσι. Όπως το Bribri της Κόστα Ρίκα, η παραγωγή τροφίμων είναι το επίκεντρο της ζωής στο νησί, και οι γυναίκες διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιτυχή εκτέλεση ενός τόσο τεράστιου εγχειρήματος. Κάθε ενήλικη γυναίκα δικαιούται να καλλιεργεί στη γη των προγόνων της, με αυτό το δικαίωμα να μεταβιβάζεται στην κόρη της. Οι σύζυγοι και οι άνδρες της φυλής εκτελούν εργασίες χειρωνακτικής εργασίας, όπως καθαρισμό της γης, γεωργία και συγκομιδή των πραγματικών αγαθών. Αν και ο γάμος δεν είναι κοινή πρακτική, αν ένα ζευγάρι δει μαζί, κοιμάται μαζί και ο άντρας βοηθά τη γη της, θεωρούνται παντρεμένοι.
Akan
Κατά μήκος του Κόλπου της Γουινέας, οι Ακάν είναι μια άλλη μητριαρχική κοινωνία. Η κουλτούρα τους βασίζεται στη μητρική καταγωγή, επομένως η γενεαλογία της μητέρας εκχωρεί θέσεις στον οικονομικό και πολιτικό κόσμο. Οι άντρες στην κουλτούρα των Ακάν έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών της αδερφής τους, αλλά όχι των δικών τους παιδιών. Οι άνδρες κατέχουν ηγετικές θέσεις, αλλά κληρονομούνται και μεταβιβάζονται μέσω των μητέρων, των αδελφών και των κορών τους. Οι άνδρες συνήθως συναναστρέφονται με τα θηλυκά μέλη της οικογένειας και αναμένεται να στηρίξουν την οικογένειά τους και τις γυναίκες συγγενείς τους. Ενώ οι άντρες βοηθούν περισσότερο με έναν οικογενειακό ρόλο, οι γυναίκες είναι ελεύθερες να συναναστρέφονται με όλα τα μέλη της ομάδας και να αναζητούν φροντίδα για ολόκληρη τη φυλή.
Umoja Usao
Μία από τις νεότερες κοινωνίες που διοικούνται από γυναίκες είναι η Umoja Usao. Ιδρύθηκε το 1990, αυτό το εξ ολοκλήρου γυναικείο χωριό ξεκίνησε ως καταφύγιο για γυναίκες σε καταχρηστικές σχέσεις, κορίτσια που φεύγουν από αναγκαστικούς γάμους ή ακρωτηριασμούς των γεννητικών οργάνων. Οι γυναίκες ανήκαν προηγουμένως στη φυλή Samburu, όπου οι γυναίκες ήταν ιδιοκτησία του συζύγου τους και είχαν έναν γενικό υποδεέστερο ρόλο στην κοινωνία. Αν μια γυναίκα βιαζόταν, ο άντρας τους θα την έδιωχνε από το σπίτι επειδή ήταν «βρώμικη». Η Umoja Usao έγινε καταφύγιο για δραπέτισσες και άστεγες γυναίκες. Οι γυναίκες που ξέφυγαν από τη βίαιη οικογενειακή ζωή υποχώρησαν στην Umoja και συχνά έφερναν τα παιδιά τους μαζί τους, δημιουργώντας ένα καταφύγιο ειρήνης. Σ
τα Σουαχίλι, το Umoja σημαίνει στην πραγματικότητα «ενότητα», με τους ανθρώπους Umoja να εργάζονται για να εκπαιδεύσουν τους άλλους σχετικά με τα δικαιώματά τους. Φιλοξενούν ένα δημοτικό σχολείο, δημιουργούν κοσμήματα και διασκεδάζουν τους τουρίστες για να υποστηρίξουν οικονομικά το χωριό τους. Απαγορεύεται στους άνδρες να ζουν στο χωριό, αλλά επιτρέπεται να το επισκεφτούν. Οι μόνοι άνδρες που επιτρέπεται να διανυκτερεύσουν στο χωριό είναι άνδρες που μεγάλωσαν ζώντας στο χωριό.
Meghalaya
Μια άλλη φυλή στους λόφους της Ινδίας είναι οι Garo, η δεύτερη μεγαλύτερη φυλή στη Meghalaya. Όπως και οι γείτονές τους Khasi, οι Garos περνούν την περιουσία και την πολιτική διαδοχή από μητέρα σε κόρη. Συνήθως, η μικρότερη κόρη κληρονομεί την περιουσία της μητέρας της. Η κοινωνία είναι μητριαρχική. Ωστόσο οι άνδρες είναι εκείνοι που κυβερνούν την κοινωνία και διαχειρίζονται την περιουσία. Οι Garo πιστεύουν επίσης στην ισότητα των φύλων και γι' αυτό τα ακίνητα ανήκουν σε γυναίκες αλλά διοικούνται από άνδρες. Ο γάμος μιας κόρης συχνά κανονίζεται και ο σύζυγος μετακομίζει στο σπίτι της συζύγου. Είναι ενδιαφέρον ότι η ένωση μπορεί να διαλυθεί χωρίς στίγμα, παρά το γεγονός ότι ο γάμος έχει διευθετηθεί.
Nubian
Ο λαός της Νουβίας είναι βαθιά συνδεδεμένος με τον ποταμό Νείλο. Για εκατοντάδες χρόνια, οι Νούβιοι καλλιεργούσαν γη κατά μήκος του ποταμού Νείλου, στηρίζοντας τις οικογένειές τους με τη γεωργία και τα ζωικά αγαθά που παράγονται. Μετά τη δημιουργία φραγμάτων τον 20ο αιώνα, ο λαός της Νούβιας έχασε σπίτια και αναγκάστηκαν να μετακομίσουν και να βρουν δουλειά αλλού. Ενώ οι άντρες έφευγαν από το σπίτι αναζητώντας δουλειά, οι γυναίκες έμεναν σπίτι μεγαλώνοντας τα παιδιά τους, φροντίζοντας τους ηλικιωμένους και καλλιεργώντας ό,τι υπήρχε διαθέσιμο. Συχνά, οι άνδρες δεν επέστρεφαν στο σπίτι λόγω των σκληρών περιβαλλοντικών και εργασιακών συνθηκών ως εργάτες ή μισθοφόροι. Η κουλτούρα των Νουβίων είναι πλούσια σε τέχνη, διηγήματα και μουσική. Ενώ πολλοί Νούβιοι είναι πλέον χριστιανοί, η κουλτούρα τους εξακολουθεί να ακολουθεί μια μητριαρχική κοινωνία που κυριαρχείται από άγριες, αδυσώπητες γυναίκες.
Hopi
Όπως πολλές από τις φυλές και τις ομάδες παραπάνω, μερικές φυλές ιθαγενών Αμερικανών ακολουθούν ένα μητριαρχικό μοτίβο.Οι Χόπι ζουν κυρίως στην Αριζόνα ως κυρίαρχο έθνος, ακολουθώντας τους δικούς τους νόμους σύμφωνα με το Σύνταγμα των Χόπι. Οι άνθρωποι των Χόπι ακολουθούν τον μητρογραμμικό τρόπο ζωής, κερδίζοντας οικογενειακά ονόματα και ανιχνεύοντας την καταγωγή από την πλευρά της μητέρας. Μετά τη γέννηση ενός παιδιού, η πατρική πλευρά της οικογένειας παίρνει το όνομα του παιδιού, αλλά μόνο οι πατρικές γυναίκες μπορούν να υποβάλουν ένα όνομα για εξέταση. Οι γυναίκες τείνουν στο σπίτι και τα παιδιά, ενώ οι άνδρες είναι υπεύθυνοι για τη γεωργία και τον πόλεμο.

Τερατώδης στρόβιλος μεγαλύτερος από τη Γη μαίνεται στον Ήλιο
Ο ασυνήθιστος σχηματισμός που δημιουργείται από συνεστραμμένα μαγνητικά πεδία είχε ύψος γύρω στα 178.000 χιλιόμετρα.

Ο Ατζούν Ιλίτζαλι αγοράζει και νέα ποδοσφαιρική ομάδα
Σε ποιο πρωτάθλημα ρίχνει άγκυρες

Αττική: Αγριος ξυλοδαρμός 15χρονου έξω από το σχολείο του – Τραβούσε βίντεο συμμαθήτριά του
Προσοχή σκληρές εικόνες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βόρεια Κορέα και Ρωσία δώσανε τα χέρια
Με ποια ανταλλάγματα έδωσαν τα χέρια Πούτιν και Κιμ

Ξάνθη: Νεκρός λοχαγός σε στρατόπεδο κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης
Έχασε τις αισθήσεις του στο στρατόπεδο και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου και κατέληξε

Προαστιακός: Στραβωμένες ράγες στο δρομολόγιο Πάτρα - Ρίο
Εκκενώθηκε τρένο

Προφυλακίστηκαν οι δύο Πακιστανοί που σχεδίαζαν χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση

Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 78χρονου που βίαζε την 16χρονη βαφτισιμιά του στη Χαλκιδική
Προέβη κατ` επανάληψη σε γενετήσιες πράξεις εις βάρος της

Αυτός είναι ο εισαγγελέας που ασκεί δίωξη στον Ντόναλντ Τραμπ και γράφει ιστορία
Συμβαίνει για πρώτη φορά σε πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών

Χυδαίο bullying σε μαθήτρια - «Της έσπασαν τα γυαλιά και της είπαν να κάνει βίζιτα για να πάρει άλλα»
Το ξέσπασμα μητέρας για το μαρτύριο του παιδιού της σε σχολείο

Κτηνωδία στη Δράμα: Έκοψε με ψαλίδι τα αυτιά αδέσποτου σκύλου
Το σκυλάκι εντοπίστηκε στην αυλή του.

Εικόνες ντροπής σε σχολείο της Θεσσαλονίκης την ώρα του μαθήματος - Εισβολή και τραυματισμός καθηγήτριας
Προβληματισμός από την αυξανόμενη βία στα σχολεία

Πώς η αισθησιακή σύζυγος Ρώσου συνταγματάρχη πιάστηκε στη «φάκα» Ουκρανών χάκερ
Η σύζυγος του συνταγματάρχη Σεργκέι Ατροσένκο πείστηκε να στείλει στους χάκερ λάγνες φωτογραφίες της ίδιας και άλλων γυναικών στρατιωτικών

Δολοφονία Ζακ Κωστόπουλου: Εκτός φυλακής ο μεσίτης με απόφαση του Αρείου Πάγου
Συνήγορος της οικογένειας: Έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι κανείς στη φυλακή

Δημοσκόπηση Mega: Η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση των εκλογών
Πού τα έχει πάει καλύτερα και πού χειρότερα η κυβέρνηση

Την έκλεισαν σε τάφο για εκδίκηση αλλά τελικά έμεινε ζωντανή
Ένα απερίγραπτο μαρτύριο βίωσε για σχεδόν δέκα ώρες στη Βραζιλία μία γυναίκα 36 ετών

Εκατοντάδες νεκρά ψάρια στη λίμνη Κερκίνη
Δεν έχει παρατηρηθεί ξανά τόσο μεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών

Είναι πιθανό να πέθανε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους και να μην το αντιλήφθηκε κανείς
Μια απίστευτη ιστορία

«Μετατοπίστηκε ο εγκέφαλός της» – Το δράμα της Όλγας που ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον σύζυγό της
Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς τον Γολγοθά της Όλγας

Πισπιρίγκου: Η ανατριχιαστική περιγραφή του γιατρού για την ανάνηψη της Τζωρτζίνας
Δάκρυσε η Πισπιρίγκου

Τέμπη: Τι προκάλεσε την έκρηξη και την πύρινη «μπάλα»
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι δεν επιβεβαιώνεται η θεωρία ότι η έκρηξη μετά τη φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη σημειώθηκε λόγω του ηλεκτρικού τόξου

Προσοχή! Μην φάτε αυτές τις σοκολάτες – Τις ανακαλεί ο ΕΦΕΤ
Δείτε την ανακοίνωση

Λίμνη Κερκίνη: εντοπίστηκαν εκατοντάδες νεκρά ψάρια
Το φαινόμενο εμφανίστηκε πριν από 10 μέρες

Σοκ για τον Ντελίμπασιτς, διαγνώστηκε με όγκο στο κεφάλι
Δύσκολες ώρες για τον πρώην επιθετικό της ΑΕΚ μεταξύ άλλων, Αντρίγια Ντελίμπασιτς ο οποίος διαγνώστηκε με όγκο στο κεφάλι.

Εκλογές: Πότε θα κλείσουν τα σχολεία
Τι αναφέρει η τροποποιητική απόφαση

Μινεσότα: Εκτροχιάστηκε τρένο που μετέφερε αιθανόλη
Εκκενώνονται σπίτια

Δίκη Αλκη Καμπανού: Μητέρες των κατηγορουμένων ζήτησαν «συγγνώμη» από τους γονείς του 19χρονου
«Δεν μπορούσα να φανταστώ πως το παιδί μου θα είχε μία τέτοια εμπλοκή»

Νεκρή 33χρονη Πολωνή σε βίλα γνωστού επιχειρηματία στη Βουλιαγμένη
Η κατάθεση της φίλης της αναμένεται να ρίξει επιπλέον φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες, η 33χρονη βρέθηκε νεκρή.

Ακρωτηριασμός 8χρονου σε σχολείο της Πολίχνης
Σοκ στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ
Σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Κεντάκι – Φόβοι για πολλούς νεκρούς

32χρονος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου 37χρονο επειδή του ζήτησε να μην ατμίζει
Προσοχή σκληρές εικόνες

Πότε επιστρέφουν τα δρομολόγια των τρένων για Αθήνα - Θεσσαλονίκη
Ο σχεδιασμός του ΟΣΕ

Εκλογές: Το ποσοστό που εξασφαλίζει την αυτοδυναμία
Tα ποσοστά που χρειάζονται τα κόμματα

Πώς είναι μια επίσκεψη σε εργοστάσιο καλλυντικών; Πήγαμε, είδαμε και σε παίρνουμε μαζί
Από την επίσκεψή μας στο εργοστάσιο Korres

Δραπετσώνα: Τι ισχύει για την κακοποίηση - «Μπαλάκι» οι κατηγορίες μεταξύ του ζευγαριού
Ο σύζυγος και οι γονείς της 45χρονης γυναίκας που κατήγγειλε κακοποίηση υποστηρίζουν ότι εκείνη έχει ψυχολογικά προβλήματα

Δέκα χρόνια κάθειρξης στον «νταή της Αργυρούπολης» που ξυλοκόπησε άγρια την σύντροφό του και την έστειλε στην εντατική
Υποστήριξε ότι βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ

Τέμπη: Έτσι έγινε η έκρηξη μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων
H απάντηση για τη φωτιά που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση

«Πάνε στη μάνα σου τώρα, έχω καλό δικηγόρο» – Απύθμενο θράσος από την 15χρονη που έδειρε συνομήλικη
Ξεσπάει ο πατέρας του θύματος που έπεσε θύμα bullying και άγριου ξυλοδαρμού από συνομήλικους της στον Εύοσμο.

Αυτοί είναι οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες που σχεδίαζαν χτύπημα σε εστιατόριο στου Ψυρρή
Πρόκειται για τον 27χρονο Χαιντέρ, που διέμενε στην Ζάκυνθο, και τον 29χρονο Σάκι, που ζούσε στην Σπάρτη

Τέμπη: Εξιτήριο για τον νεαρό που ήταν στο κυλικείο τη στιγμή της φονικής σύγκρουσης
«Βγήκε από μία τρύπα» λέει ο πατέρας του
