Ποια μέρη του κόσμου είναι γυναικοκρατούμενα;
Ποια μέρη του κόσμου είναι γυναικοκρατούμενα; -

Πάρα τις πατριαρχικές κοινωνίες στις οποίες ζει το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων, υπάρχουν ορισμένες μικρότερες περιπτώσεις όπου κυριαρχούν οι γυναίκες. Το ίδιο συμβαίνει και στο ζωικό βασίλειο. Για παράδειγμα ο αφρικανικός ελέφαντας ζει μέσα σε μητριαρχικές κοινωνίες.

Στην περίπτωση του ελέφαντα οι γυναίκες ή μητριάρχες να ηγούνται των ομάδων τους. Η κορυφαία μητριάρχης οδηγεί το κοπάδι με αυτοπεποίθηση και ειδικές δεξιότητες, ώστε να αφουγκράζεται το περιβάλλον και να ειδοποιεί τους άλλους για τον κίνδυνο ενώ εργάζεται ως μονάδα για να μεγαλώσει τα μικρά τους. Βλέπουμε επίσης μητριαρχίες σε άλλες ομάδες ζώων, συμπεριλαμβανομένων των μπονόμπο, των λεμούριων, των σουρικάτων και των μυρμηγκιών. Όπως ο αφρικανικός ελέφαντας, υπάρχουν ανθρώπινες κοινωνίες που διευθύνουν οι γυναίκες. Αυτές οι γυναίκες είναι αγριεμένες, πιστές, έξυπνες και λίγο «κακές».

Minangkabau

Στα ανατολικά νησιά που αιωρούνται πάνω από την Αυστραλία, το Minangkabau είναι η μεγαλύτερη μητριαρχική κοινωνία παγκοσμίως. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν σε αυτήν την κουλτούρα όπου οι γυναίκες σέβονται και μάλιστα μεταχειρίζονται και ευνοϊκότερα.

Σε ορισμένους πολιτισμούς, θεωρείται κακό να έχεις κόρη αλλά όχι εδώ. Επειδή οι γυναίκες ηγούνται της κοινωνίας του Minangkabau, το όνομα της οικογένειας κληρονομείται από τις γυναίκες και οι περιουσίες μεταβιβάζονται από τις μητέρες στις κόρες. Οι γαμπροί μετακομίζουν στο σπίτι της νύφης μετά το γάμο και παρόλο που ακούγεται ότι οι γυναίκες ελέγχουν τα πάντα, άνδρες και γυναίκες συνεισφέρουν εξίσου στην κοινωνία του Minangkabau . Στην ηλικία των 10 ετών, τα αγόρια εγκαταλείπουν το σπίτι της μητέρας τους για να μείνουν σε ανδρικά διαμερίσματα για να μάθουν πρακτικές δεξιότητες και θρησκευτικές διδασκαλίες. Οι άνδρες κατέχουν θρησκευτικά και πολιτικά αξιώματα με την άδεια των γυναικών. Ενώ ο αρχηγός της φυλής είναι πάντα άνδρας, οι γυναίκες βοηθούν στην επιλογή τους και την απομάκρυνσή τους από το αξίωμα εάν προκληθούν.

Bribri

Κοντά στις ακτές της Νότιας Αμερικής, η φυλή Bribri είναι μια μικρή ιθαγενής ομάδα γνωστή για την καλλιέργεια όλων των τροφίμων, φαρμάκων, δομικών αγαθών κ.λπ. Αυτή η αυτάρκης κοινωνία χωρίζεται σε φατρίες που αποτελούνται από εκτεταμένες οικογένειες. Κάθε άτομο ανήκει σε μια φυλή που καθορίζει η μητέρα και η γυναικεία καταγωγή. Δεδομένου ότι η οικογένεια του πατέρα δεν μεγαλώνει αγόρια, οι άνδρες δεν μπορούν να μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά - μόνο τα παιδιά της αδελφής τους. Μόνο οι γυναίκες μπορούν να κληρονομήσουν τη γη, κάνοντας την καλλιέργεια και τη συγκομιδή της τροφής τους πιο βιώσιμη και εφικτή. Η διαδικασία της αγροδασοκομίας ενθαρρύνει την αναζήτηση τροφής και τη συλλογή τροφίμων από φυσικές πηγές χλωρίδας και πανίδας. Ως ιερή τιμή, οι γυναίκες είναι τα μόνα άτομα που μπορούν να ετοιμάσουν ένα ποτό για ιερές θρησκευτικές τελετουργίες ή σημαντικά γεγονότα ζωής, όπως γάμους, κηδείες ή ακόμα και η αναγγελία εγκυμοσύνης.

Khasi

Μία από τις τελευταίες εναπομείνασες μητριαρχικές κοινωνίες στην Ινδία είναι ο λαός Khasi. Τα παιδιά Khasi λαμβάνουν το επώνυμο της μητέρας τους. Οι γυναίκες πηγαίνουν στην αγορά για να δουλέψουν και να πουλήσουν αγαθά, ενώ οι άνδρες μένουν σπίτι και μεγαλώνουν παιδιά. Όταν ένα ζευγάρι είναι παντρεμένο, ο γαμπρός μετακομίζει στο σπίτι των γονιών της νύφης. Επιπλέον, ο γαμπρός θα πάρει το επώνυμο της νύφης. Όταν φτάσουν τα παιδιά, η νεότερη γυναίκα θα λάβει τη μεγαλύτερη κληρονομιά και το μεγαλύτερο οικογενειακό σπίτι, αλλά αυτή η κληρονομιά έρχεται με την ευθύνη της φροντίδας των ηλικιωμένων γονιών τους. Οι άντρες λαμβάνουν μια μικρή κληρονομιά, αλλά αν έχει αδερφές, οι γυναίκες θα πάρουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Αν και η κοινωνία των Khasi είναι πιο ισότιμη στην κατανομή των ευθυνών από άλλες, οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι κατά κύριο λόγο στην εξουσία. Οι άνθρωποι ακολουθούν τους νόμους της ινδικής κυβέρνησης και πολλοί Khasis ασκούν τον Χριστιανισμό, με ορισμένες οικογένειες να ενσωματώνουν τον άνδρα ως πατριάρχη της οικογένειας, όπως αυτό που φαίνεται στη δυτική κουλτούρα.

Mosuo

Η Mosuo είναι μια μικρή κοινότητα στις νότιες επαρχίες της Κίνας. Στην κουλτούρα τους, η μητριάρχης του σπιτιού έχει τον τελευταίο λόγο. Όπως πολλοί μητριαρχικοί πολιτισμοί, η καταγωγή ανιχνεύεται μέσω των γυναικών της οικογένειας. Μόλις γεννηθεί ένα παιδί, ανήκουν στην οικογένεια της μητέρας τους, ζουν με συγγενείς εξ αίματος σε ένα σπίτι πολλών γενεών. Οι άνθρωποι στη Mosuo κάνουν γάμους, όπου μπορεί ένα ζευγάρι δεν μένει μαζί, αλλά απολαμβάνει ο ένας τη συντροφιά του άλλου τη νύχτα ή όταν τους βολεύει.

Ενώ οι περισσότεροι γάμοι είναι μακροπρόθεσμοι, οι γυναίκες μπορούν να διασκεδάσουν με άλλους άνδρες εάν ενδιαφέρονται και εκείνοι. Δεν υπάρχει νόθο παιδί, αφού η γενεαλογία είναι μέσω της μητέρας. Δεδομένου ότι τα παιδιά παραμένουν πάντα στη φροντίδα της μητέρας, ο πατέρας παίζει δευτερεύοντα ρόλο στην ανατροφή. Εάν πρόκειται να μεταβιβαστεί η γη, φυσικά, περνά από τη μητρική πλευρά της οικογένειας. Η μεγαλύτερη κόρη θα γίνει η επόμενη μητριάρχης μετά τη μητέρα τους, και ακόμη και υιοθετημένες κόρες μπορούν να γίνουν μητριάρχες.

Nagovisi

Γείτονες με την Ινδονησία και την Αυστραλία, σε ένα μεγάλο τροπικό νησί, ζουν οι κάτοικοι του Ναγκοβίσι. Όπως το Bribri της Κόστα Ρίκα, η παραγωγή τροφίμων είναι το επίκεντρο της ζωής στο νησί, και οι γυναίκες διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιτυχή εκτέλεση ενός τόσο τεράστιου εγχειρήματος. Κάθε ενήλικη γυναίκα δικαιούται να καλλιεργεί στη γη των προγόνων της, με αυτό το δικαίωμα να μεταβιβάζεται στην κόρη της. Οι σύζυγοι και οι άνδρες της φυλής εκτελούν εργασίες χειρωνακτικής εργασίας, όπως καθαρισμό της γης, γεωργία και συγκομιδή των πραγματικών αγαθών. Αν και ο γάμος δεν είναι κοινή πρακτική, αν ένα ζευγάρι δει μαζί, κοιμάται μαζί και ο άντρας βοηθά τη γη της, θεωρούνται παντρεμένοι.

Akan

Κατά μήκος του Κόλπου της Γουινέας, οι Ακάν είναι μια άλλη μητριαρχική κοινωνία. Η κουλτούρα τους βασίζεται στη μητρική καταγωγή, επομένως η γενεαλογία της μητέρας εκχωρεί θέσεις στον οικονομικό και πολιτικό κόσμο. Οι άντρες στην κουλτούρα των Ακάν έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των παιδιών της αδερφής τους, αλλά όχι των δικών τους παιδιών. Οι άνδρες κατέχουν ηγετικές θέσεις, αλλά κληρονομούνται και μεταβιβάζονται μέσω των μητέρων, των αδελφών και των κορών τους. Οι άνδρες συνήθως συναναστρέφονται με τα θηλυκά μέλη της οικογένειας και αναμένεται να στηρίξουν την οικογένειά τους και τις γυναίκες συγγενείς τους. Ενώ οι άντρες βοηθούν περισσότερο με έναν οικογενειακό ρόλο, οι γυναίκες είναι ελεύθερες να συναναστρέφονται με όλα τα μέλη της ομάδας και να αναζητούν φροντίδα για ολόκληρη τη φυλή.

Umoja Usao

Μία από τις νεότερες κοινωνίες που διοικούνται από γυναίκες είναι η Umoja Usao. Ιδρύθηκε το 1990, αυτό το εξ ολοκλήρου γυναικείο χωριό ξεκίνησε ως καταφύγιο για γυναίκες σε καταχρηστικές σχέσεις, κορίτσια που φεύγουν από αναγκαστικούς γάμους ή ακρωτηριασμούς των γεννητικών οργάνων. Οι γυναίκες ανήκαν προηγουμένως στη φυλή Samburu, όπου οι γυναίκες ήταν ιδιοκτησία του συζύγου τους και είχαν έναν γενικό υποδεέστερο ρόλο στην κοινωνία. Αν μια γυναίκα βιαζόταν, ο άντρας τους θα την έδιωχνε από το σπίτι επειδή ήταν «βρώμικη». Η Umoja Usao έγινε καταφύγιο για δραπέτισσες και άστεγες γυναίκες. Οι γυναίκες που ξέφυγαν από τη βίαιη οικογενειακή ζωή υποχώρησαν στην Umoja και συχνά έφερναν τα παιδιά τους μαζί τους, δημιουργώντας ένα καταφύγιο ειρήνης. Σ

τα Σουαχίλι, το Umoja σημαίνει στην πραγματικότητα «ενότητα», με τους ανθρώπους Umoja να εργάζονται για να εκπαιδεύσουν τους άλλους σχετικά με τα δικαιώματά τους. Φιλοξενούν ένα δημοτικό σχολείο, δημιουργούν κοσμήματα και διασκεδάζουν τους τουρίστες για να υποστηρίξουν οικονομικά το χωριό τους. Απαγορεύεται στους άνδρες να ζουν στο χωριό, αλλά επιτρέπεται να το επισκεφτούν. Οι μόνοι άνδρες που επιτρέπεται να διανυκτερεύσουν στο χωριό είναι άνδρες που μεγάλωσαν ζώντας στο χωριό.

Meghalaya

Μια άλλη φυλή στους λόφους της Ινδίας είναι οι Garo, η δεύτερη μεγαλύτερη φυλή στη Meghalaya. Όπως και οι γείτονές τους Khasi, οι Garos περνούν την περιουσία και την πολιτική διαδοχή από μητέρα σε κόρη. Συνήθως, η μικρότερη κόρη κληρονομεί την περιουσία της μητέρας της. Η κοινωνία είναι μητριαρχική. Ωστόσο οι άνδρες είναι εκείνοι που κυβερνούν την κοινωνία και διαχειρίζονται την περιουσία. Οι Garo πιστεύουν επίσης στην ισότητα των φύλων και γι' αυτό τα ακίνητα ανήκουν σε γυναίκες αλλά διοικούνται από άνδρες. Ο γάμος μιας κόρης συχνά κανονίζεται και ο σύζυγος μετακομίζει στο σπίτι της συζύγου. Είναι ενδιαφέρον ότι η ένωση μπορεί να διαλυθεί χωρίς στίγμα, παρά το γεγονός ότι ο γάμος έχει διευθετηθεί.

Nubian

Ο λαός της Νουβίας είναι βαθιά συνδεδεμένος με τον ποταμό Νείλο. Για εκατοντάδες χρόνια, οι Νούβιοι καλλιεργούσαν γη κατά μήκος του ποταμού Νείλου, στηρίζοντας τις οικογένειές τους με τη γεωργία και τα ζωικά αγαθά που παράγονται. Μετά τη δημιουργία φραγμάτων τον 20ο αιώνα, ο λαός της Νούβιας έχασε σπίτια και αναγκάστηκαν να μετακομίσουν και να βρουν δουλειά αλλού. Ενώ οι άντρες έφευγαν από το σπίτι αναζητώντας δουλειά, οι γυναίκες έμεναν σπίτι μεγαλώνοντας τα παιδιά τους, φροντίζοντας τους ηλικιωμένους και καλλιεργώντας ό,τι υπήρχε διαθέσιμο. Συχνά, οι άνδρες δεν επέστρεφαν στο σπίτι λόγω των σκληρών περιβαλλοντικών και εργασιακών συνθηκών ως εργάτες ή μισθοφόροι. Η κουλτούρα των Νουβίων είναι πλούσια σε τέχνη, διηγήματα και μουσική. Ενώ πολλοί Νούβιοι είναι πλέον χριστιανοί, η κουλτούρα τους εξακολουθεί να ακολουθεί μια μητριαρχική κοινωνία που κυριαρχείται από άγριες, αδυσώπητες γυναίκες.

Hopi

Όπως πολλές από τις φυλές και τις ομάδες παραπάνω, μερικές φυλές ιθαγενών Αμερικανών ακολουθούν ένα μητριαρχικό μοτίβο.Οι Χόπι ζουν κυρίως στην Αριζόνα ως κυρίαρχο έθνος, ακολουθώντας τους δικούς τους νόμους σύμφωνα με το Σύνταγμα των Χόπι. Οι άνθρωποι των Χόπι ακολουθούν τον μητρογραμμικό τρόπο ζωής, κερδίζοντας οικογενειακά ονόματα και ανιχνεύοντας την καταγωγή από την πλευρά της μητέρας. Μετά τη γέννηση ενός παιδιού, η πατρική πλευρά της οικογένειας παίρνει το όνομα του παιδιού, αλλά μόνο οι πατρικές γυναίκες μπορούν να υποβάλουν ένα όνομα για εξέταση. Οι γυναίκες τείνουν στο σπίτι και τα παιδιά, ενώ οι άνδρες είναι υπεύθυνοι για τη γεωργία και τον πόλεμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Υπερήλικας δεν μπορεί να πάρει εξιτήριο γιατί της έκοψαν το ρεύμα

Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: Υπερήλικας δεν μπορεί να πάρει εξιτήριο γιατί της έκοψαν το ρεύμα

Εντύπωση προκαλεί η ιστορία μιας 91χρονης, που τις τελευταίες 10 ημέρες παραμένει στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», και δεν μπορεί να πάρει εξιτήριο, γιατί της έκοψαν το ρεύμα. 

«Ξέρω πως το θεωρείτε και δική σας νίκη» γράφει η Ιωάννα Παλιοσπύρου για το ίδρυμά της

«Ξέρω πως το θεωρείτε και δική σας νίκη» γράφει η Ιωάννα Παλιοσπύρου για το ίδρυμά της

Δυόμισι χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που δέχθηκε την επίθεση και θέλησε να ανακοινώσει από εκείνο το σημείο την ίδρυση του Ioanna Paliospirou Foundation, το οποίο είναι ένα ίδρυμα στήριξης για τους εγκαυματίες. 

Κιβωτός: Απολύθηκαν o Πασχάλης, η σύζυγός του και ο Ιρακινός

Κιβωτός: Απολύθηκαν o Πασχάλης, η σύζυγός του και ο Ιρακινός

Με απόφασή του, το νέο διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αποπέμψει τα τρία στελέχη της Κιβωτού μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση. Σύμφωνα με το Mega, η απόφαση ελήφθη λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι. 

Σεισμός στην Εύβοια: Πάνω από 100 μετασεισμοί

Σεισμός στην Εύβοια: Πάνω από 100 μετασεισμοί

Μια πλούσια δραστηριότητα με πάνω από 100 μετασεισμούς μετά τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης και αυτή των 5 Ρίχτερ το βράδυ της ίδιας ημέρας καταγράφεται στη Νότια Εύβοια, με τους κατοίκους να παραμένουν ανήσυχοι για την εξέλιξη του φαινομένου. 

Φρίκη: Κροκόδειλος κατασπάραξε 8χρονο αγόρι μπροστά στα έντρομα μάτια των γονιών του

Φρίκη: Κροκόδειλος κατασπάραξε 8χρονο αγόρι μπροστά στα έντρομα μάτια των γονιών του

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ο 8χρονος Ζούλιο Οτέρο Φερνάντες βρισκόταν με την οικογένειά του στην όχθη ενός ποταμού, όπου μαζί με συγγενείς είχαν πάει για ψάρεμα. 

Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Πελέ

Εκτάκτως στο νοσοκομείο ο Πελέ

Όταν εισήχθη στο νοσοκομείο, ο Πελέ ήταν πολύ ανήσυχος και διαγνώστηκε με ψυχική σύγχυση. 

Η Σερβία προειδοποιεί τους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία

Η Σερβία προειδοποιεί τους πολίτες της να μην ταξιδέψουν στην Τουρκία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία και ειδικότερα στην Άγκυρα, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων.  

Γιατί κάποια iPhone μπορεί να σύντομα να εξαφανιστούν από στα καταστήματα

Γιατί κάποια iPhone μπορεί να σύντομα να εξαφανιστούν από στα καταστήματα

Οι παραδόσεις των ακριβότερων μοντέλων θα είναι μειωμένες έως και κατά 20 εκατομμύρια μονάδες, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις . 

Εξοργιστική καταγγελία: ΑμεΑ έπεσε από αμαξίδιο και του φώναζαν «τελείωνε μ@λ@κ@»

Εξοργιστική καταγγελία: ΑμεΑ έπεσε από αμαξίδιο και του φώναζαν «τελείωνε μ@λ@κ@»

Μια καταγγελία που αποδεικνύει δυστυχώς το πόσο ανεγκέφαλοι μπορούν να γίνουν κάποιοι συμπολίτες μας έρχεται στο φως της δημοσιότητας.  

Χριστουγεννιάτικο «καλάθι του νοικοκυριού» από 14 Δεκεμβρίου: Τι θα περιλαμβάνει

Χριστουγεννιάτικο «καλάθι του νοικοκυριού» από 14 Δεκεμβρίου: Τι θα περιλαμβάνει

«Το γιορτινό Καλάθι του Νοικοκυριού, θα ξεκινήσει από τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε θα ξεκινήσουν και τα ψώνια για το Χριστουγεννιάτικο και το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι». Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης.  

Οι χριστιανοί δεν είναι πλέον πλειοψηφία σε Αγγλία και Ουαλία

Οι χριστιανοί δεν είναι πλέον πλειοψηφία σε Αγγλία και Ουαλία

Σύμφωνα με την απογραφή του 2021, ο χριστιανικός πληθυσμός σε Αγγλία και Ουαλία δεν αποτελεί πλέον την πλειοψηφία στον συνολικό πληθυσμό.  

H σεξιστική ερώτηση στις πρωθυπουργούς Φινλανδίας - Νέας Ζηλανδίας και η αποστομωτική απάντηση

H σεξιστική ερώτηση στις πρωθυπουργούς Φινλανδίας - Νέας Ζηλανδίας και η αποστομωτική απάντηση

Η συνάντηση δυο πρωθυπουργών μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους. Για να ενισχυθούν οι σχέσεις τον δυο χωρών, για νέες συμφωνίες, ως επί το πλείστον εμπορικές. Αν είναι δυο γυναίκες πρωθυπουργοί δεν μπορεί κάλλιστα να συμβεί το ίδιο; 

Ρόδος: «Αισχρά ψέματα ότι την κόλλησα σκόπιμα AIDS»

Ρόδος: «Αισχρά ψέματα ότι την κόλλησα σκόπιμα AIDS»

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η καταγγελία της γυναίκας, ο 41χρονος έλυσε τη σιωπή του. Αρνήθηκε ότι η πρώην κοπέλα του δεν γνώριζε πως ήταν φορέας του AIDS. Η Ρόδος παρακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον…  

Βίντεο ντοκουμέντο με θρασύτατους ληστές στη Θεσσαλονίκη

Βίντεο ντοκουμέντο με θρασύτατους ληστές στη Θεσσαλονίκη

Μία ακόμα θρασύτατη κλοπή σημειώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τις κινήσεις του δράστη αλλά και του συνεργού του να καταγράφονται από κάμερες ασφαλείας.  

Βόλος: Μαχαίρωσε κατά λάθος τον γιο της στον θώρακα

Βόλος: Μαχαίρωσε κατά λάθος τον γιο της στον θώρακα

Ο παραπληγικός άντρας που αντιμετωπίζει και ψυχολογικά προβλήματα πήγε να αγκαλιάσει τη 80χρονη μητέρα του ενώ μαγείρευε  

Κλείδωσε: Πόσοι και πότε θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας

Κλείδωσε: Πόσοι και πότε θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού εξαρτώμενων μελών  

Σεισμός στην Εύβοια: «Το 5 είναι πονηρό μέγεθος, έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις»

Σεισμός στην Εύβοια: «Το 5 είναι πονηρό μέγεθος, έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις»

Στην εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην Εύβοια όπου μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες σημειώθηκαν δύο ισχυροί σεισμοί 4,7 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναφέρθηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.  

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια μεγάλης διάρκειας

Ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια μεγάλης διάρκειας

Σεισμός 5 Ρίχτερ σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στις 22.06 στην Εύβοια, σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Τανκς βγήκαν στους δρόμους της Κίνας για τις διαδηλώσεις

Τανκς βγήκαν στους δρόμους της Κίνας για τις διαδηλώσεις

Η κατάσταση στην Κίνα φέρεται να κλιμακώνεται μετά τις διαδηλώσεις με τα λευκά χαρτιά Α4, καθώς τανκς και στρατός έχουν βγει στους δρόμους, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα, αν πρόκειται για επίδειξη ισχύος ή αν αναμένεται μια νέα σφαγή όπως στην πλατεία Τιέν Αν Μεν. 

Κιβωτός του Κόσμου: Οκτώ χρόνια ανέπαφος ο λογαριασμός μισθοδοσίας του πατέρα Αντωνίου

Κιβωτός του Κόσμου: Οκτώ χρόνια ανέπαφος ο λογαριασμός μισθοδοσίας του πατέρα Αντωνίου

Ουδεμία ανάληψη έκανε από το λογαριασμό μισθοδοσίας του ο πατέρας Αντώνιος την τελευταία οκταετία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, εν μέσω ραγδαίων εξελίξεων στην υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου». 

Κακοκαιρία Ariel: Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Κακοκαιρία Ariel: Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην επερχόμενη κακοκαιρία με την ονομασία "ARIEL", υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων. Σημειώνεται ότι νέα σύσκεψη για την κακοκαιρία θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί. 

Βουδαπέστη: Ανθρωποι κάνουν ποδήλατο για να φωτίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Βουδαπέστη: Ανθρωποι κάνουν ποδήλατο για να φωτίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Περαστικοί που ποδηλατούν σε ένα στατικό ποδήλατο εξαφαλίζουν το ρεύμα για να ανάβουν τα φώτα στην εγκατάσταση που έχει στηθεί εν είδει χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Βουδαπέστη. 

Μουντιάλ 2022: Από επίσημα χείλη η παραδοχή ότι «400 - 500 ξένοι εργάτες σκοτώθηκαν» στο Κατάρ

Μουντιάλ 2022: Από επίσημα χείλη η παραδοχή ότι «400 - 500 ξένοι εργάτες σκοτώθηκαν» στο Κατάρ

Ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ γνωστοποίησε πως ο αριθμός των μεταναστών εργατών που σκοτώθηκαν στα εργοτάξια του Μουντιάλ κυμαίνονται μεταξύ «400 - 500». 

Γέμισε με καραβίδες ο Πηνειός

Γέμισε με καραβίδες ο Πηνειός

Η ύπαρξη καραβίδων αποδεικνύει ότι τα νερά του ποταμού είναι υγιή και με αρκετό οξυγόνο για την επιβίωση ζωής και ειδικά μικροοργανισμών όπως οι εν λόγω καραβίδες που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη μόλυνση και την έλλειψη οξυγόνου στο νερό. 

Η καρδιά της Έμμας χτυπά στο στήθος μιας 40χρονης μητέρας

Η καρδιά της Έμμας χτυπά στο στήθος μιας 40χρονης μητέρας

Η επιθυμία της οικογένειας της άτυχης Έμμας να «δώσει ζωή με τη ζωή της», ξεκίνησε να πραγματοποιείται με τη λήψη των οργάνων της από τα νοσοκομεία που έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη διαδικασία. 

Ρόδος: Δολοφόνησε δύο, ομολόγησε τέσσερις η οικιακή βοηθός

Ρόδος: Δολοφόνησε δύο, ομολόγησε τέσσερις η οικιακή βοηθός

Απίστευτη τροπή παίρνουν οι έρευνες για την υπόθεση της οικιακής βοηθού η οποία ισχυρίστηκε πως δολοφόνησε τέσσερις ηλικιωμένες γυναίκες στη Ρόδο, καθώς από την προανάκριση που συνεχίζει η Ασφάλεια προέκυψε ότι δύο από τις τέσσερις καθ' ομολογίαν δολοφονίες έγιναν μόνο στο ταραγμένο μυαλό της! 

Κορωνοϊός: 118 θάνατοι μέσα και μία εβδομάδα και 93 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι

Κορωνοϊός: 118 θάνατοι μέσα και μία εβδομάδα και 93 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι

Στα 43.914 είναι τα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σήμερα, Τρίτη (29/11). Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, 118 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 93. 

Τσελέντης: Περιμένω σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ σε βάθος 5ετίας

Τσελέντης: Περιμένω σεισμό κοντά στα 6 Ρίχτερ σε βάθος 5ετίας

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή των Αλκυονίδων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια». 

Κιβωτός του Κόσμου: Χρηματικό ποσό βρέθηκε σε διαμέρισμα του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας

Κιβωτός του Κόσμου: Χρηματικό ποσό βρέθηκε σε διαμέρισμα του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Οικονομικής Αστυνομίας στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», προκειμένου να διερευνήσουν αν υπάρχουν χρηματικά ποσά και ποια είναι η ροή τους. 

Η Δέσποινα Βανδή και ο Φοίβος αποκάλυψαν τον λόγο που πήραν «διαζύγιο»

Η Δέσποινα Βανδή και ο Φοίβος αποκάλυψαν τον λόγο που πήραν «διαζύγιο»

Πολλά χρόνια μετά το επαγγελματικό τους διαζύγιο η τραγουδίστρια και ο μουσικοσυνθέτης πόζαραν ξανά μαζί και έκαναν από κοινού δηλώσεις στις κάμερες μιλώντας για το μιούζικαλ, το επαγγελματικό τους διαζύγιο, αλλά και το ενδεχόμενο να συνεργαστούν ξανά. 

Eκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία Αριελ: Θα πλήξει και την Αττική

Eκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία Αριελ: Θα πλήξει και την Αττική

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ για την κακοκαιρία Άριελ.Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει τη χώρα, φέρνοντας βροχές και καταιγίδες, για τουλάχιστον δυο ημέρες. Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία Άριελ αναφέρει τα εξής:  

Καταγγελία - σοκ: Λήστεψαν την 21χρονη Έμμα ενώ βρισκόταν αιμόφυρτη

Καταγγελία - σοκ: Λήστεψαν την 21χρονη Έμμα ενώ βρισκόταν αιμόφυρτη

Στην ανακρίτρια μετέβησαν το πρωί της Τρίτης οι γονείς της 21χρονης φοιτήτριας, η οποία έχασε τη ζωή της, αφότου χτυπήθηκε από όχημα στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε αιμόφυρτη από τον ασυνείδητο οδηγό του αυτοκινήτου. Οι γονείς της κοπέλας ζητούν να αλλάξει το κατηγορητήριο.  

Προειδοποίηση Αρναούτογλου για επικίνδυνες βροχές

Προειδοποίηση Αρναούτογλου για επικίνδυνες βροχές

Δυνητικά επικίνδυνα ύψη βροχής την Τετάρτη και την Πέμπτη προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου, στη νέα του ανάρτηση στο Facebook, ενόψει της νέας κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα μας από απόψε το βράδυ μέχρι και την Πέμπτη.  

Τραμ: Επιβάτες σήκωσαν αυτοκίνητο που εμπόδιζε συρμό στη Νέα Σμύρνη

Τραμ: Επιβάτες σήκωσαν αυτοκίνητο που εμπόδιζε συρμό στη Νέα Σμύρνη

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς που κινούνται στους δρόμους της Αττικής όπως το τραμ, τα λεωφορεία ή τα τρόλεϊ έχουν πολλές φορές πέσει «θύμα» αυτοκινήτων ή άλλων οχημάτων που είναι σταθμευμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δυσκολεύουν ή, ακόμα χειρότερα, κάνουν αδύνατη την κίνησή τους. 

Μουντιάλ 2022: Το Ιράν απειλεί με φυλακή και βασανιστήρια τις οικογένειες της εθνικής ομάδας

Μουντιάλ 2022: Το Ιράν απειλεί με φυλακή και βασανιστήρια τις οικογένειες της εθνικής ομάδας

Η ιρανική κυβέρνηση φέρεται να έχει απειλήσει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και τις οικογένειες των παικτών.  

Ηράκλειο: Η απόπειρα αυτοκτονίας και οι σκηνές πανικού σε σπίτι

Ηράκλειο: Η απόπειρα αυτοκτονίας και οι σκηνές πανικού σε σπίτι

H απόπειρα αυτοκτονίας σημειώθηκε σε σπίτι στο Ηράκλειο, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Στενοί συγγενείς του παρολίγον αυτόχειρα, κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.  

«Παιχνίδια πολέμου» στη νότια Σινική Θάλασσα: Η Κίνα απώθησε αμερικανικό πολεμικό πλοίο

«Παιχνίδια πολέμου» στη νότια Σινική Θάλασσα: Η Κίνα απώθησε αμερικανικό πολεμικό πλοίο

Το Πεκίνο υποστηρίζει ότι το πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ «παρείσφρησε παράνομα» κοντά στα νησιά Σπράτλι  

Κοπέλα πήγε για μασάζ και ο μασέρ έβαλε τα χέρια του μέσα στο εσώρουχό της

Κοπέλα πήγε για μασάζ και ο μασέρ έβαλε τα χέρια του μέσα στο εσώρουχό της

Τον τρόμο έζησε 23χρονη κοπέλα στη Νέα Σμύρνη, η οποία έκλεισε μασάζ σε γνωστό ινστιτούτο ομορφιάς και αντί για μασάζ, δέχτηκε σeξουαλική επίθεση από τον Αλβανό μασέρ.  

Σεισμός: Μπαράζ δονήσεων μετά τα 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητοί στην Αττική

Σεισμός: Μπαράζ δονήσεων μετά τα 4,7 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητοί στην Αττική

Μπαράζ μετασεισμών σημειώνεται, το πρωί της Τρίτης, στην Εύβοια μετά την αρχική δόνηση των 4,7 Ρίχτερ. Μέχρι τις 7.30 το πρωί, είχαν σημειωθεί τέσσερις μετασεισμοί 4.2, 4.1, 3.2 και 2.2 Ρίχτερ οι οποίοι έγιναν αισθητοί στο λεκανοπέδιο της Αττικής.  

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Κολωνό: «Κοιμόμουν και άκουσα μπαμπά βοήθεια» λέει ο πατέρας του 5χρονου

Φωτιά σε διαμέρισμα στον Κολωνό: «Κοιμόμουν και άκουσα μπαμπά βοήθεια» λέει ο πατέρας του 5χρονου

Διασωληνωμένο και σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην εντατική του Νοσοκομείου «Αττικόν» το 5χρονο αγοράκι που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από φλεγόμενο διαμέρισμα στον Κολωνό.Την ίδια ώρα, ο πατέρας του 5χρονου παιδιού περιέγραψε μιλώντας στο Star τις δραματικές στιγμές μετά το ξέσπασμα της φωτιάς. Ο ίδιος ήταν ξαπλωμένος και κοιμόταν, ενώ η μητέρα των παιδιών είχε βγει για λίγο έξω από το σπίτι με τον μεγαλύτερο γιο τους. © Copyright 2022 - All right reserved.
Made in Nextweb with E-Radio Services