«Τα πρώτα (αρκετά) χρόνια του γάμου μας είχαμε μια καταπληκτική σeξουαλική ζωή αλλά όσο περνάει ο καιρός, κανένας από τους δύο δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πια για το σeξ».
Αυτό είναι ένα από τα πολλά σχόλια που κυκλοφορούν στο «subreddit r/DeadBedrooms» στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Reddit όπου οι συμμετέχοντες στη συζήτηση λένε πως από τη σχέση τους λείπει το σeξ.
Τα σχόλια από ανθρώπους που βρίσκονται σε σχέσεις με χαμηλό ή μηδενικό σeξ είναι πολλά. «Γιατί προτιμάει το δικό του χέρι από το να κάνει σeξ μαζί μου;», ρωτάει κάποιος.
Οι προοπτικές για να βελτιωθεί η κατάσταση είναι σχετικά δυσοίωνες. Ενώ μπορεί να φαίνεται αρκετά φυσικό, αυτές οι ιστορίες να προέρχονται από ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας που παλεύουν να διατηρήσουν τη σπίθα που είχαν δεκαετίες νωρίτερα, οι περισσότερες δημοσιεύονται από άτομα που η ηλικία τους κυμαίνεται από τα 20 ως τα 30.

Κάποιοι λένε ότι τα παιδιά ή οι γάμοι έβαλαν φρένο στη σeξουαλική τους ζωή- άλλοι λένε ότι οι «χαμηλής λίμπιντο» σύζυγοί τους βλέπουν ατελείωτη πορνογραφία, αλλά δεν ερεθίζονται μαζί τους.
Ο κατάλογος των παραπόνων συνεχίζεται από τα σχόλια των millennials που αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις «νεκρές τους κρεβατοκάμαρες».
Παρόλο που οι millennials βρίσκονται στη σeξουαλική τους ακμή ή γύρω από αυτήν, ορισμένοι φαίνεται πως έχουν «αποχωρήσει» από το άθλημα που λέγεται σeξ.
Οι αναφορές γίνονται από ζευγάρια που είναι παντρεμένα ή έχουν μακροχρόνια ζευγάρια.
Κάποια πρόσφατα στατιστικά στοιχεία λένε: Μια έρευνα του 2021 σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 45 ετών σε όλες τις ΗΠΑ, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Kinsey του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα και την εταιρεία λιανικής πώλησης σeξ Lovehoney, έδειξε ότι μεταξύ των παντρεμένων ενηλίκων, οι millennials ήταν οι πιο πιθανό να «αναφέρουν προβλήματα με τη σeξουαλική επιθυμία το τελευταίο έτος».
«Όταν ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι σε έναν γάμο βιώνουν πτώση της επιθυμίας για σeξ, η σeξουαλική συχνότητα συνήθως μειώνεται - και η απώλεια της επιθυμίας είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους οι γάμοι γίνονται εξ αρχής χωρίς σeξ», λέει ο Justin Lehmiller, ερευνητής στο Ινστιτούτο Kinsey.
Η ανατομία ενός γάμου χωρίς σeξ
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ένας γάμος δεν έχει σeξ. Το ζευγάρι απέχει για μεγάλο χρονικό διάστημα ή το σeξ γίνεται λιγότερο από 10 φορές το χρόνο.
Άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν έναν γάμο χωρίς ή με λιγότερο σeξ είναι η «έλλειψη επιθυμίας» όπου με την πάροδο του χρόνου, το ζευγάρι δεν κάνει τίποτα δραστικό για να το αντιμετωπίσει.
Το άτομο που θέλει περισσότερο σeξ και συνεχίζει να το ζητάει μπορεί να παραιτηθεί και να χάσει την αυτοεκτίμησή του αν συνεχίσει να απορρίπτεται, για παράδειγμα. Εν τω μεταξύ, ο σύντροφος που κάνει την απόρριψη μπορεί να αισθάνεται όλο και περισσότερο ένοχος, δημιουργώντας συνολικά ακόμη χειρότερες συνθήκες.
Άλλοι παράγοντες, όπως ιατρικά ή ψυχικά προβλήματα, μπορούν επίσης να συμβάλουν, καθώς αυτά μπορεί να κάνουν το σeξ αδύνατο, επώδυνο, δύσκολο ή ανεπιθύμητο. Η πολυάσχολη ζωή, με την εργασία ή/και τα παιδιά, μπορεί επίσης να απομακρύνει το σeξ από την εξίσωση, όπως και η κακή επικοινωνία σχετικά με τις επιθυμίες του κάθε συντρόφου.
Παρόλο που αυτές οι πτυχές που συμβάλλουν σε γάμους χωρίς σeξ δεν είναι ιδιαίτερες για κάποια γενιά, ορισμένοι ειδικοί έχουν παρατηρήσει μια αλλαγή στο ποιοι βιώνουν σχέσεις χωρίς σeξ και σε ποιες περιόδους της ζωής τους.
Το υπερβολικό στρες σκοτώνει τη λίμπιντο
Το υπερβολικό στρες μπορεί να εμποδίσει τη σeξουαλική ζωή και οι millennials δεν αποτελούν εξαίρεση. «Το άγχος είναι ένας από τους μεγαλύτερους δολοφόνους της λίμπιντο και οι millennials είναι μια ιδιαίτερα στρεσαρισμένη ομάδα από πολλές απόψεις».
Τα μεγάλα στάδια της ζωής είναι ένας παράγοντας. Πολλοί βρίσκονται στην ηλικία που γίνονται νέοι γονείς ή έχουν μικρά παιδιά, μια συγκλονιστική περίοδος στη ζωή των ανθρώπων. Σε μια μελέτη του 2018 από το βρετανικό δίκτυο συμβουλευτικής Relate, το 61% των ατόμων ηλικίας 30 ετών ανέφεραν ότι κάνουν λιγότερο σeξ απ' ό,τι θα ήθελαν επειδή «τα μικρά παιδιά είναι στη μέση», ενώ το 31% δήλωσε ότι »έχασε τη λίμπιντό του από τότε που απέκτησε παιδιά». Άλλοι λένε πως τους έχει στοιχειώσει το άγχος που μπορεί να προέρχεται και από το εργασιακό τους περιβάλλον.
Τον Μάιο του 2022 στοιχεία από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων Deloitte αποκάλυψαν ότι το 38% των millennials ανέφεραν μαζική επιβάρυνση της ψυχικής υγείας, ιδίως για τις γυναίκες (41%) έναντι των ανδρών (36%), η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο εργασιακό άγχος.
«Σε περιόδους μεγάλων τεχνολογικών αλλαγών, οι άνθρωποι τείνουν να εργάζονται εξαιρετικά σκληρά. Και όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι millennials είναι ιδιαίτερα εργασιομανείς. Η υπερκόπωση οδηγεί συχνά σε εξάντληση, η οποία μπορεί να οδηγήσει τα ζευγάρια να είναι επανειλημμένα πολύ κουρασμένα για σeξ στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας - ένα μοτίβο που οι ειδικοί αυτοί λένε ότι μπορεί να διαρκέσει αν επαναλαμβάνεται πολύ τακτικά».
Ένας άλλος παράγοντας είναι και οι οικονομικές συνθήκες. «Οι μεγαλύτερες οικονομικές ανησυχίες σε συνδυασμό με υψηλότερα βασικά ποσοστά κατάθλιψης και άγχους θα μπορούσαν να είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός συνδυασμός για την παραγωγή υψηλού στρες και χαμηλής σeξουαλικής επιθυμίας», λένε οι ειδικοί.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πορνογραφία και η μείωση της σeξουαλικής ζωής
Η επιρροή του διαδικτύου δεν μπορεί επίσης να υπερεκτιμηθεί. Έρευνα υποστηρίζει πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούν ως «αντιπερισπασμό» από φυσικές διαπροσωπικές δραστηριότητες όπως το σeξ.
Οι άνθρωποι αισθάνονται την ανάγκη να παρουσιάζουν την τελειότητα σε αυτές τις πλατφόρμες, με φίλτρα και διορθώσεις που δεν είναι διαθέσιμες στην πραγματική ζωή. Η μειωμένη αυτοπεποίθηση μπορεί να ακολουθήσει τους ανθρώπους στις κρεβατοκάμαρες και στους γάμους τους, κάνοντάς τους λιγότερο σίγουρους για το σώμα τους.
Εκτός από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι το πορνό έχει υπερβολική επιρροή στους millennials, πολλοί από τους οποίους ενηλικιώθηκαν ακριβώς όταν το πορνό έγινε ευρέως προσβάσιμο στο διαδίκτυο. Αυτό, βέβαια, είναι μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. «Στον 20ό αιώνα, κάποιοι τύποι είχαν την τάση να είναι σeξουαλικά καταναγκαστικοί με πολλές γυναίκες. Αυτές τις μέρες, τείνουν απλώς να βλέπουν πολλά πορνό».
Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να αναζητήσουν το σeξ με ένα άλλο άτομο για να έχουν μια σeξουαλική εμπειρία που περιλαμβάνει άλλους ανθρώπους, ακόμη και αν αυτοί οι άνθρωποι είναι μόνο σε ένα βίντεο.
«Το πορνό δεν με απορρίπτει ποτέ ή το πορνό δεν επικρίνει ποτέ τις επιδόσεις μου», είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα σχόλια που ακούγονται.
«Νεκρές κρεβατοκάμαρες» για πάντα;
Η έλλειψη σeξ είναι ένα θέμα που κάποιοι δυσκολεύονται να συζητήσουν ακόμη και με το άτομο με το οποίο μοιράζονται την κρεβατοκάμαρά τους, πόσο μάλλον ευρύτερα - γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την κατανόηση των προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων.
Όπως έγραψε ένας στο «r/DeadBedrooms» μόλις πριν από μερικές ημέρες, με τις πολυάσχολες ζωές και τις ασφυκτικές πιέσεις, ακόμη και το να θίξεις το θέμα μπορεί να φαίνεται αδύνατο. «Απλά δεν ξέρω καν τι να ζητήσω πια», έγραψε μια γυναίκα για να συνεχίσει: «Θέλω να το διορθώσω αυτό, απλά δεν ξέρω πώς».
Πηγή: http://www.protothema.gr/ugeia/article/1298182/gamoi-horis-sex-i-katara-tis-genias-ton-millennials/
Βίντεο: Οδηγούσε ανάποδα για 6,5 χιλιόμετρα στην Ιόνια Οδό – «Μπερδεύτηκα», είπε στους αστυνομικούς
Ο οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα της Ιόνιας Οδού και διέσχισε 6,5 χιλιόμετρα

Κεφαλονιά: «Σας παρακαλώ μιλήστε - Υποπτεύομαι τους πάντες», λέει η αδελφή της 19χρονης
Ανοιχτά ερωτήματα για τον θάνατο της 19χρονης Μυρτούς - Έκκληση της οικογένειας για αποκαλύψεις

Φρίκη με την δολοφονία 17χρονης influencer - Εντοπίστηκε αποκεφαλισμένη
Το θύμα εντοπίστηκε ελαφρώς αποκεφαλισμένη με ίχνη κακοποίησης στο πρόσωπο, σύμφωνα με την Αστυνομία της Ονδούρας

Πανεπιστημιούπολη: Έκαψαν αυτοκίνητο πραγματογνώμονα της τραγωδίας των Τεμπών
Aυτοκίνητο που τυλίχθηκε στις φλόγες το μεσημέρι της Δευτέρας εντός της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου ανήκει στον καθηγητή του ΕΜΠ και πραγματογνώμονα για την τραγωδία στα Τέμπη

Χαϊδάρι: Ολοκληρώθηκε το χειρουργείο της 13χρονης
Η 13χρονη μαθήτρια της Α` Γυμνασίου νοσηλεύεται στο «Παίδων» σε σοβαρή κατάσταση, ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών, δεν φαίνεται να κινδυνεύει η ζωή της

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε πάρκο στη Βόρεια Καρολίνα - Tουλάχιστον 2 νεκροί
Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, τα θύματα από το περιστατικό είναι πολλά

Τι ισχυρίζεται ο 66χρονος που έστειλε χρήματα στη Μυρτώ το μοιραίο βράδυ
Η πρώτη γνωριμία και η τελευταία βιντεοκλήση που έκλεισε «απότομα»

Bloomberg: Το Κουβέιτ σταματά τις παραδόσεις πετρελαίου, κήρυξε ανωτέρα βία
Force majeure για τις αποστολές αργού και διυλισμένων προϊόντων μετά τον νέο αποκλεισμό στο Ορμούζ - Σε επίπεδα 1990 η παραγωγή

Ντόναλντ Τραμπ: Θα υπογραφεί συμφωνία με το Ιράν σήμερα στο Πακιστάν
Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς και η αμερικανική αντιπροσωπεία βρίσκονται καθ’ οδόν προς το Ισλαμαμπάντ για τις συνομιλίες με το Ιράν

Ρόδος: Φυλάκιση 10 ετών στον 56χρονο που βίαζε και άφησε έγκυο την κόρη του
Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή και την κόρη του

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Δέσμευση περιουσίας-μαμούθ με ακίνητα, σκάφη και τάνκερ
Ζημία έως 1 δισ. ευρώ

Εκτός ελέγχου ο Τραμπ, τον κράτησαν έξω από την αίθουσα για να σώσουν τους Αμερικανούς πιλότους
Εκρηκτική η ατμόσφαιρα σύμφωνα με τις αποκαλύψεις από την WSJ

13χρονη έπεσε από το μπαλκόνι σχολείου στο Χαϊδάρι: Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
To περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και αποδίδεται σε ατύχημα

Θεσσαλονίκη: Υποχώρησε τοιχίο στους Στάβλους Παπάφη - Αυτοκίνητο έπεσε στο κενό
Υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω υποχώρηση του εδάφους - Στο σημείο έχει προκληθεί όρυγμα ύψους 20 μέτρων

Σεισμός - μαμούθ 7,5 Ρίχτερ στην Ιαπωνία: Τσουνάμι «χτύπησαν» τις ακτές της χώρας
Η δόνηση ήταν τόσο σφοδρή, που συγκλόνισε τα ψηλά κτίρια μέχρι το Τόκιο, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων

Μακελειό με νεκρά παιδιά στη Λουιζιάνα: «Κάποιοι άνθρωποι δεν επιστρέφουν από τους δαίμονές τους», έλεγε ο πατέρας
Πνιγόταν από «σκοτεινές σκέψεις»

Έρχεται κακοκαιρία με βροχές και βουτιά της θερμοκρασίας: Τι λένε οι μετεωρολόγοι
Οι περιοχές που επηρεάζονται από τα φαινόμενα

Ο στρατός του Ισραήλ παραδέχεται ότι μέλος του χτυπούσε με σφυρί άγαλμα του Ιησού στον Λίβανο
Η συμπεριφορά «δεν συνάδει με τις αξίες» που αναμένει να εφαρμόζουν τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων, λένε οι IDF για το περιστατικό που προκάλεσε σάλο στα κοινωνικά δίκτυα

ΗΠΑ: Η στιγμή που Αμερικανοί καταλαμβάνουν πλοίο με ιρανική σημαία - Βίντεο
Σύμφωνα με το CENTCOM, το βίντεο έδειχνε πεζοναύτες να διασχίζουν την Αραβική Θάλασσα πριν επιβιβαστούν στο πλοίο

Σίνδος: Αγελάδα βγήκε βόλτα στην Εθνική Οδό και προκάλεσε κυκλοφοριακό κομφούζιο
Το ζώο έφυγε από το κοπάδι του και βγήκε στον δρόμο σημαίνοντας συναγερμό στην Τροχαία αλλά και στην εταιρεία διαχείρισης της Εθνικής Οδού

Ιράν:«Εκκενώστε το μηχανοστάσιο, ετοιμαζόμαστε για πυρά ακινητοποίησης»
Aντιτορπιλικό των ΗΠΑ σταμάτησε ιρανικό πλοίο που επιχείρησε να σπάσει τον αμερικανικό αποκλεισμό

Επίδομα παιδιού: Η ημερομηνία πληρωμής της δεύτερης δόσης
Μέχρι τις 8 Μαΐου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για υποβολή αιτήσεων

Χειρουργείο για την Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη στον «Ευαγγελισμό» - Είχε ειλεό
Σε επέμβαση για ειλεό υπεβλήθη η Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη

Πρωτομαγιά: Τι μέρα «πέφτει» φέτος - Οι υπόλοιπες αργίες του 2026
Τα επόμενα τριήμερα και οι ευκαιρίες για αποδράσεις μετά το Πάσχα

Καιρός: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σημαντική αλλαγή - Πότε ξεκινά
Συνεχίζεται η αστάθεια του καιρού με τον έμπειρο προγνώστη να προειδοποιεί για αλλαγή μέσα στην εβδομάδα

Ξεσπά για την υπόθεση Λαζαρίδη η καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριό της
Οι πληγές του παρελθόντος φαίνεται να μην έχουν επουλωθεί πλήρως για την 60χρονη σήμερα γυναίκα

Αγρια επίθεση σε διαιτητή στη Ρόδο: Παίκτης σε τουρνουά μπάσκετ τον γρονθοκόπησε μετά από τεχνική ποινή
Μήνυση και έντονες αντιδράσεις για το περιστατικό βίας

Παραιτήθηκε ο Μακάριος Λαζαρίδης
Υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

«Ζυγώνει η ώρα», γράφει ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για το νέο κόμμα
Σε άρθρο του υπό τον τίτλο Ωρα Ευθύνης, στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτηρίζει ζωτική ανάγκη «μια νέα ισχυρή κυβερνώσα Αριστερά»

Νέο σοκ στην παγκόσμια οικονομία: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν ξανά τα Στενά του Ορμούζ
Το Ιράν αναφέρει ότι κλείνουν λόγω του συνεχιζόμενου αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών από τις ΗΠΑ

Ο Τραμπ σόκαρε τον Νετανιάχου: Το Ισραήλ ζήτησε εξηγήσεις
Το αυστηρό ύφος της ανάρτησης Τραμπ για την εκεχειρία στον Λίβανο και η «απαγόρευση» που φέρεται να επιβάλει στο Ισραήλ, αιφνιδίασε Νετανιάχου και συνεργάτες

Τιμές καυσίμων: Ανάσα μετά τη «βουτιά» του πετρελαίου - Πότε θα φανεί η μείωση στις αντλίες
Γιατί παραμένουν υψηλές οι τιμές στα πρατήρια

Σφιχτές αγκαλιές και παρατεταμένο φιλί από τον Μακρόν στη Μελόνι
Δείτε το επίμαχο βίντεο

OpenAI: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο μοντέλο GPT-Rosalind
Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης πήρε το όνομά του από τη Rosalind Franklin, τη Βρετανίδα επιστήμονα που έγινε γνωστή για τον ρόλο της στην ανακάλυψη της δομής του DNA

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ ντελαπάρισε στην Κρήτη από τους θυελλώδεις ανέμους
Οι άνεμοι έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα

4 φορές ισόβια στον πρώην αστυνομικό της Βουλής για τους βιασμούς των παιδιών και της γυναίκας του
Αθώα η 35χρονη πρώην σύζυγός του

Τέμπη: Βρέθηκε νεκρός ελεγκτής που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΕΜΔΥΔΑΣ

Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα
Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους

Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην κλείσει ποτέ ξανά τα Στενά του Ορμούζ, λέει ο Τραμπ: «Είναι μία υπέροχη μέρα για τον κόσμο»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι το στρατηγικής σημασίας πέρασμα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως εργαλείο πίεσης σε βάρος της διεθνούς κοινότητας

Κεφαλονιά: Βίντεο ντοκουμέντο - Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας σηκώνει περιπολικό
Και όμως ο πρώην αρσιβαρίστας κυκλοφορούσε ελεύθερος










